Tonen van GPX bestanden via google maps (versie 3)

Loading example gpx into google maps ...

Een GPX bestand is veelgebruikt en gemakkelijk uitwisselbaar bestands formaat voor het bewaren van GPS informatie en meer specifiek voor waypoints, tracks en routes. 
Google maps aan de andere kant is via het internet raadpleegbare kaart software.

Een waypoint is een individueel punt op een kaart. Een track is een kruimelspoor van punten (maar geen waypoints) waartussen een rechte lijn getrokken wordt. Je krijg een mooi verloop als de track punten dicht genoeg bij mekaar staan (dit wordt typisch gebruikt voor het bewaren van een gereden rit). Een route is een verzameling van relatief weinig punten (<30) waartussen de kaart software of GPS toestel zelf bepaald hoe genavigeerd wordt.

Klassiek gezien heb je kaart software (bv mapsource van garmin) nodig om een gpx bestand zichtbaar te maken. Door de lage instapdrempel van googlemaps is het interessant googlemaps te gebruiken voor de visualisatie.

Wat nodig?

Voor de visualisatie van een gpx bestand zijn minstens 3 componenten nodig: het gpx bestand zelf, een html pagina (ShowGPX.htm of ShowGPX.php) om in je browser te tonen en de code (ShowGPX.js, ...) om de vertaling te doen van gpx naar googlemaps. Het gpx bestand moet je zelf aanleveren terwijl de andere 2 via deze pagina te downloaden zijn.

Een waypoint kan voorzien worden van een visueel symbool. Om deze symbolen te kunnen tonen op googlemaps is voor elk symbool een bestand nodig. Ook deze zijn hier te downloaden.

In googlemaps versie 2 had je nog een speciale "key" nodig maar in versie 3 is dat niet meer het geval.

Hoe gebruiken?

Zet je gpx bestanden, de ShowGPX.htm, ShowGPX.php en ShowGPX.js (en de andere .js, .php, .xsl en .css bestanden) in éénzelfde folder. De verschillende symbolen moeten in de GPXMarkers subfolder staan. De ShowGPX.htm mag copieerd worden (zie verder).

De ShowGPX.htm kan in 2 vormen gebruikt worden: MET of ZONDER parameters. In de mode ZONDER parameters haalt het .htm bestand het gpx bestand met dezelfde naam op. Bv. als je gpx bestand 20081019.gpx is, zorg er dan voor ShowGPX.htm gecopieerd wordt naar 20081019.htm. De url wordt dan bv https://www.grasoft.be/mtb/tracks/20081019.htm.

In de mode MET parameters kan de ShowGPX.htm altijd dezelfde blijven en moet niet gecopieerd worden. Deze methode is aan te bevelen. Het vorige voorbeeld zou worden https://www.grasoft.be/mtb/tracks/ShowGPX.htm?gpx=20081019.gpx

De ShowGPX.php kan enkel MET parameters gebruikt worden.

Deze visualisatie van gpx bestanden werkt alleen met gpx bestanden van versie 1.1 (versie 1.0 gaat dus niet).

Extra te gebruiken parameters

De parameters zijn NIET hoofdletter gevoelig. De parameters worden van mekaar gescheiden door een "&".
Naam Argument Parameter betekenis
gpx de referentie naar het te tonen gpx bestand te tonen gpx bestand.
Deze parameter is als enige verplicht te gebruiken
In de ShowGPX.php versie kunnen meerder gpx bestanden getoond worden als ze van mekaar gescheiden worden door een komma.
nowpt geen de waypoints uit het gpx bestand moeten NIET getoond worden
notrk geen de tracks moeten NIET getoond worden
norte geen de routes moeten NIET getoond worden
color kleurwaarde als string de default kleur van een track (default is red). Wordt enkel gebruikt als een track geen expliciete kleur heeft.
width breedte de dikte van een tracklijn (default is 3)
opacity opacity de transparant waarde van een tracklijn (default is 1). Een 1 waarde is volledig zichtbaar en 0 is niet zichtbaar. Enkel decimale waarden tussen 0 en 1 zijn geldig.
pointdelta delta waarde minimaal verschil tussen 2 trackpunten om omgenomen te worden in de track (default is 0.0001)
mapwidth breedte van de map op het scherm de breedte van de map kan hiermee aangepast worden (default is 100%).
mapheight hoogte van de map op het scherm de hoogte van de map kan hiermee aangepast worden (default is 100%).
pagesize A4 of A3 zet de hoogte van de map op standaard waarden (a4-port=1020, a4-land=690, a3-port=1480, a3-land=1000).
pageorientation portrait of landscape zet de hoogte van de map op standaard waarden (default is portrait). Is enkel van toepassing als ook de pagesize is opgegeven.
pagetitle de titel van de webpagina de titel van de webpagina (indien weggelaten wordt de titel van de track of gpx header name gebruikt).
autocolor geen er zal een automatische kleur gegeven worden aan de tracks in de volgorde "red", "green", "blue", "magenta", "cyan", "darkred", "darkgreen", "darkblue", "darkmagenta", "darkcyan", ...

showlegend

geen toont aan de linkerkant van het scherm een oplijsting van alle zichtbare tracks. De parameter is enkel van toepassing op de PHP versie (niet in de htm versie).
showaspolygon geen toont een track als een polygone in plaats van een polyline.
maptype het type van de map zet het maptype zoals road, hybrid, satellite, hybrid, terrain, openstreet (=osm), openstreetcycle (=osmcycle), Open Streetmap MTB (=osmmtb), Open Streetmap Transport, Open Streetmap Landscape, GPSies hikebike (=gpsieshikebike), MapQuest map, MapQuest satellite, bingmap, bingsat. De standaard waarde is road.
dsticons icons afstand in meter zet afstand icons om de opgegeven meters (bv 10000 = 10km). Je kan hiermee ook zien in welke richting een track gaat.
showelevationcolor geen toont track delen die stijgen in het rood en een afdeling in het groen.
trkseqno geen toont enkel die track met het opgegeven interne sequentie nummer (zoals deze in de gpx voorkomt beginnende vanaf 0).
trkseqnrs geen toont enkel die tracks met het opgegeven interne sequentie nummers (zoals deze in de gpx voorkomt beginnende vanaf 0, gescheiden door een komma).
minheightdiff Het minimum hoogte verschil eer de hoogte wordt meegeteld. Staat standaard ingesteld op 1.1 meter. Standaard wordt het aantal hoogtemeters berekend door alle hoogte verschillen van de track punten op te tellen maar de praktijk wijst uit dat je dan teveel hm hebt. Daarom is er een "offset" ingevoerd. Het hoogteveschil moet groter zijn dat de offset eer het meegeteld wordt.
showtrackpoints geen toont elk track punt met een blauwe marker bol

Extra mogelijkheden

Je kan klikken op een waypoint symbool zodat er een "info window" getoond wordt met extra informatie over dat punt. Je kan op eenzelfde manier klikken op een track. Het getoonde venster bevat 3 tab bladen: waypoint/track, auteur en GPX. Als je in het GPX tab blad op de link bovenaan klikt wordt het gpx bestand gedownload naar je computer. De track "info window" bevat een "edit track attributes" knop waarmee het mogelijk is de metadata van het gpx bestand aan te passen (dmv de gpxtrackedit.php pagina). Let echter op met de implementatie van dit bestand omdat iedereen je gegevens kan wijzigen, de nodige beveiliging dient daarom opgezet te worden.  Via hetzelfde info window kan je ook het hoogte profiel van de geselecteerde track opvragen. De trkseqno in de url staat op het volgnr van de track in het gpx bestand. Je kan met de muis over de grafiek bewegen om de hoogte op een bepaalde afstand te zien.

Via mapsource kan je maar een beperkt aantal symbolen gebruiken voor de waypoints. Deze gpx visualisatie heeft deze beperking niet. Als het overeenkomstige <symboolnaam>.png bestand bestaat in de GPXMarkers subfolder, zal het geladen en gebruikt kunnen worden (bv. , , , , ...).
Voor vierkante symbolen is het ankerpunt links onder, voor de anderen midden onder.

Het begin van elk track segment wordt aangeven door een groen vlagje .

Download en hulp

Download zip bestand hier.

Extra hulp en vragen kan je stellen via mail ronny.aerts@grasoft.be of via het forum.

Versie historiek


ShowGPX versie historiek
De historiek van de versies is via een RSS-feed beschikbaar.

Top of this page Back to Homepage