logo  
TheuxTheux
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
Parkeerterrein voor de ruïnes van het kasteel van Franchimont Allée du Château, 17, 4910 Theux 

Lussen
groen blauw rood
18 km 37 km (800 hm)GPX 57 kmGPX

Informatie
VVV Theux 4910, Theux Tel: 087/53.92.45
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Léon & Elise Ingegeven op: 2-sep-2019 Gereden op: 1-sep-2019
Slecht uitgepijlt je moet zeker op gps rijden anders gaat het niet goed komen.ook zijn diverse paden bijna geheel dicbtgegroeit met bramen en prikker struiken, toch nog wel een leuke toch een leuke route.
Van: Ozzie Ingegeven op: 13-oct-2018 Gereden op: 7-oct-2018
Rode route viel tegen. Te veel brede wegen, te weinig technische stukken. Slecht uitgepijld, zonder gps kan je er beter niet aan beginnen. Door de vele doornstruiken en -hagen zeer grote kans op lekrijden. Mijn compagnon heeft 2 lekke banden gehad tijdens de rit. De mijne stonden de dag nadien plat. Ik heb er vooraan 2 doornen uitgehaald en achteraan 1 doorn. Qua landschap wel mooi.
Van: leon van bussel Ingegeven op: 21-sep-2018 Gereden op: 21-sep-2018
vandaag vroeg gestart toen het nog mooi weer was, ik heb geprobeerd de blauwe route te rijden maar dat valt echt niet mee. bordjes verstopt of gewoon weg dit is echt bijna niet te doen volgende keer maar de rode route proberen die is schijnbaar beter uitgezet
Van: fritzz Ingegeven op: 25-jun-2018 Gereden op: 17-jun-2018
Blauwe route onmogelijk te rijden zonder gps, pijltjes zijn zeer goed verstopt of gewoon weg. Onderstaand een filmpje met enkele bevindingen en enkele hoogtepunten.

https://www.youtube.com/watch?v=G1-UgeMbtrY
Van: Raymond Ingegeven op: 23-sep-2017 Gereden op: 5-sep-2017
route gereden en genoten qua wegwijzers inderdaat of begroeid of te weining en zeker als je snelheid hebt met afdalen kon een extra pijltje niet schaden, gelukkig had ik een gps navi bij me, verder vond ik de route mooi en echt "ongeasfalteerd" te noemen dus wel aan te raden.
Van: Frank Bosma Ingegeven op: 16-aug-2017 Gereden op: 14-aug-2017
Theux rood gereden vandaag... toch nog best veel modder, maar het blijft een schitterende route. Veel steile klimmetjes, de laatste is echt zwaar. Ik zet eigenlijk altijd mijn GPS aan als backup, en dat is soms ook even nodig. Niet altijd duidelijk waar je heen moet. 3,5h over gedaan, alles kunnen fietsen (op de wortelklim na, daar ben ik even afgestapt), natte stenen in de afdalingen, en omdat ik alleen was wilde ik verder niet zoveel risico lopen. Blijft gaaf!!! Volgende keer eens naar Malmedy...
Van: J. S. Ingegeven op: 6-jul-2017 Gereden op: 6-jul-2017
Vandaag rode route gereden. Zéér mooie route waar een mountainbiker alles in terug kan vinden wat hij zoekt MAAR, de pret word véél minder omwille van de slechte bewegwijzering! Zeker 20% vd plaatjes zijn momenteel bedekt door begroeiing. De plaatsen waar de pijltjes staan zijn vaak onlogisch en er is geen structuur in terug te vinden. Ik had de GPS route gelukkig op mijn smartphone staan, zeker 30-keer moeten stoppen om te zoeken en te checken. Zonder meegebrachte hulp is deze route NIET te rijden!
Van: Lee Ingegeven op: 11-jun-2017 Gereden op: 11-jun-2017
Vandaag naar Theux afgezakt om de rode route te rijden na de vele goede commentaren gelezen te hebben.
Je kan de route vanuit twee perspectieven bekijken:
- Als natuurliefhebben: Zeer mooie route!
- Als mountainbiker: Best een zware route (al is dat relatief) met een aantal echt leuke stukken, maar toch ook een groot deel saaiere brede paden (zeker 25km). Als je dan geen natuurliefhebber bent kan het gaan tegenvallen. Verschiet ook niet al je pijlen in het begin. Op het einde zit er nog een pittige zeer lange klim in!

De bewegwijzering was eigenlijk beter dan ik had verwacht. Je moest soms wel een beetje zoeken naar de pijltjes maar ik denk dat 95% vd pijlen wel nog aanwezig waren. Maar er ontbraken er precies toch een paar, dus toch best een GPS meedoen.

Groeten,

Lee
Van: bob ryckaert Ingegeven op: 9-jun-2017 Gereden op: 15-may-2017
rode route gereden was al weken droog
hele mooie route technisch en vrij zwaar enkele lange steile klimmen en mooie afdalingen
een aanrader wegwijzers zijn ok maar best een kaart meedoen
Van: Dirk Hofmans Motorhomes Ingegeven op: 25-may-2017 Gereden op: 25-may-2017
Rode toer gereden. Echt een top route! Zoals mtb hoort te zijn, er zit vanalles in. Steile en technische klimmen, technische afdalingen, mooie singletracks. Hoogtemeters rond de 1200 maar door het vaak ruige oppervlak (stenen, stenen en nog eens stenen), lopen de klimmetjes zeker niet zo vlot als bv. Malmedy (die ik de dag ervoor reed). Dus het voelt eerder aan als +-1500hm.

Tip: begin hier niet aan zonder gps. Ik vrees dat het anders wel eens een frustrerende zoektocht naar pijlen kan worden.
Van: Tim G Ingegeven op: 19-dec-2016 Gereden op: 19-dec-2016
Rode route:
-90% pijltjes dik in orde, met GPS gereden als backup
-paar mooie singletracks , veel 'forestier' wegjes
-veel rots / grote losse keien, dorre bladeren zorgen voor minder zichtbaarheid van het oppervlak, dus regelmatig inhouden bij afdaling
-enkele zompige stukken ( tis winter he)
Van: Kevin Maas Ingegeven op: 3-nov-2016 Gereden op: 31-oct-2016
Op maandag 31 10/2016 de rode route gereden. Een zeer mooie maar zware route, gebruik van de GPS met daarop de route is absoluut aan te raden.
Bij aankomst was het 5°C, na 15km reden we al in T-shirt en korte broek.
Deze kan je ook best rijden na een droge periode anders is hij volgens mij nog wat zwaarder.
Na een missing (volgens de pijltjes moesten we links, volgens de GPS rechts) hebben we deze uitgereden met +/- 60km op de teller en 1380 hoogtemeters.
Bedankt voor deze prachtige route.
Van: Stephan Ingegeven op: 28-aug-2016 Gereden op: 27-aug-2016
De rode route gereden. We hebben erg genoten van de veelzijdigheid, de technische beklimmingen en afdalingen. Het is aan te raden om de route via gps te rijden, omdat sommige bordjes slecht zichtbaar zijn door begroeiing of te ver weg zijn. Qua hoogtemeters kwamen wij na 57 km uit rond de 1100 ipv 2100. Dit is voor ons een raadsel.
Wij hadden extreem warm weer. 32 graden rond Theux. Dan is het raadzaam om extra water mee te nemen in de vorm van Camelbag etc, want onderweg is weinig gelegenheid om "bij te tanken".
Echt een aanrader!!!
:-)
Van: bonkie Ingegeven op: 14-may-2016 Gereden op: 14-may-2016
vandaag met mijn neefje de rode route gereden voor de 2e keer.
wat een super mooie route is het toch,van alles zit erin.
het leek erop dat ze de wegbewijzering hebben vernieuwd want nu maar op 2 punten even de gps erbij gepakt.
dat was in 2014 wel anders toen echt drama.
Van: Jan Ingegeven op: 11-may-2016 Gereden op: 8-may-2016
Blauwe route gestart nabij Marteau. Technisch is de route niet moeilijk. Het gaat hoofdzakelijk over brede paden en onverharde landwegen (in de afdalingen wel rekening houden met losse stenen) De omgeving is prachtig en doet sterk denken aan Zuid-Limburg. De meest noordelijke lus bij Theux is volledig asfalt dus die kun je net zo goed overslaan. Langs de paden staan veel meidoorns en dus hadden we 4 lekke banden (tubeless met voldoende antilekvloeistof is hier ideaal) Wij hebben een stuk van de rode route erbij gepakt. Terug in Theux de blauwe route vervolgt, maar kort daarna wijkt de GPS track af van de blauwe bordjes. Wij hebben de track op onze GPS gevolgd maar belanden na Marche, via een steile korte afdaling, in een weiland zonder herkenbaar pad waarover we verder konden. Weiland schuin overgestoken en bij een brug over het riviertje weer op de blauwe route terecht gekomen. Al met al een landschappelijk fraaie en afwisselende route maar met weinig technische singletrails.
De afdalingen zijn lang en soms bezaaid met grote stenen dus dat vergt concentratie. Naast de meidoorns heb je, bij te weinig lucht n de banden, door al die scherpe keien snel een snake-bite.
Van: Ferdinand Ingegeven op: 29-dec-2015 Gereden op: 28-dec-2015
Blauwe route (37km, route 8 op de kaart payes de les Sources te koop bij de boekhandel in Theux naast de ING bank of office du tourisme) start vanaf ruïnes de Franchimont.

Het was een prachtige dag en al een aantal dagen droog. Ik sluit me grotendeels aan bij commentaren van Jonas 12-11-2014.
Het lijkt erop dat er nieuwe bordjes zijn geplaatst. Ik kon de route zonder kaart in principe prima rijden (heb wel altijd een een kaart bij me) alleen in Becco en jevoumont even goed opletten soms staat het bordje net om de hoek van een afslag.
Hoewel de afdaling net achter de ruïne erg leuk is, zou ik toch starten bij station Franchimont (als je Theux uit rijd afslag Polleur nemen en voor t spoor naar rechts. Dan hoef je niet meer te klimmen terug naar de auto, voor het geval je moe bent. Vanaf fanchimont is het eerste stuk mooi vlak. prima warming up. Nabij Spa volgt een lange gestage klim. Let op je komt nu ook blauwe bordjes tegen van de routes die beginnen in Spa. Volg de bordjes met Theux.
Na marteau lijkt de route steeds meer op zoals je ze tegen komt in zuid Limburg. Holle wegen prachtige uitzichten over weide, her en der technische klimmetjes dan weer wat bos maar bovenal heel veel klei. De klim naar Becco is mooi naast het beekje maar wel erg technisch (leuker DH 🤑)Het stuk bij St Remacle is gewoonweg niet leuk bij nat weer. Te zompig tot mij assen in de blubber. Advies is dit stukje af te steken. Geld trouwens ook voor het klimmetje dat volgt na de afdaling na Becco vanaf parc a gibier. Let op bij de lus bij jevoumont staat de bewegwijzering op de kaart andersom vergeleken met de bepijling. Het laatste stukje heb ik niet gereden omdat het donker begon te. Onder bij de lus van jevoumont heb ik een doorsteek gemaakt naar route 9 (rode route van Theux) en terug gereden naar Franchimont: wederom een prachtig stuk. Al met al een prachtige afwisselende route prima bewegwijzerd. En nog op nog geen 2:15 minuten rijden vanaf Utrecht! En toch net allemaal een slagje pittiger dan zuid-limburg + het Ardennen gevoel😄
Van: wim Ingegeven op: 11-jun-2015 Gereden op: 11-jun-2015
Vandaag de rode route gereden in Theux.
Mooie route maar ik zou hem niet zonder gps willen rijden, er hangen veel bordjes maar ook veel niet.
3u 37 min gereden, afstand 59 km, hoogtemeters 1330 hm
Aantal hoogtemeters in het profiel klopt dus niet.
Van: Marcel Janssen Ingegeven op: 25-may-2015 Gereden op: 24-may-2015
Blauwe route gereden. Mooie technische route met ongeveer 900 HM. Eén gevaarlijk stuk bij 'droge beek' Bijna niet te rijden. Heerlijk dagje biken in het fraaie Theux.
Pijltjes redelijk aangegeven.
Van: jonas Ingegeven op: 12-nov-2014 Gereden op: 11-nov-2014
Gisteren de blauwe gereden na de positieve commentaren op deze site gelezen, en ik kan ze enkel beamen. Fantastische route: mooie streek, af en toe technisch moeilijkere stukken en veel afwisseling: bossen, tussen velden, singletracks, beekjes, enz. Ik kom zeker nog terug voor de rode. We hebben overnacht in een klein hotelletje in 't centrum van Theux, hôtel du perron. Behulpzame eigenaar, onze fietsen mochten binnenstaan in zijn garage.

De bepijling vond ik meer meevallen dan ik had verwacht. Aan 't kasteel van Franchimont wijkt de gps af van de bepijling. De gps laat je een steile, smalle helling bergaf doen tussen de bomen; de pijltjes daarentegen sturen je langs het kasteel van Franchimont. Beide zijn de moeite :-). Verder ook de lus aan Jevoumont (waar je moet oversteken) bleek de bepijling de lus in tegenovergestelde richting aan te duiden. Ook in Theux zelf, let op : de blauwe route loopt langs de Rue de la Hoëgne, en niet langs Rue de la station. Maar los daarvan denk ik dat het traject goed te rijden is adhv de pijltjes, mss met een kaart er bij om zeker te zijn.

Zoals veel anderen hier heb ik nog een platte band gereden, maar nog net in Theux zelf geraakt vooraleer hij gelijk met de grond stond.

Een absolute aanrader!


Van: Marc wilbers Ingegeven op: 1-aug-2014 Gereden op: 31-jul-2014
Donderdag de blauwe route gereden met de dikke blub boys. Was wennen aan de bordjes, sommige gemist. Hadden gpx bij gelukkig. Maar een kaart doet ook wonderen. Klimmetjes zijn tot zwaar te noemen afdalen gaaf door de grotere stenen heen , hier en daar een beekje. Gewoon een geweldige beleving. Zit een stuk in dat niet te fietsen is ( de gene die het wel lukt poets ik het hele jaar de fiets voor) route heeft wat onderhoud nodig hier en daar . Maar je moet het meegemaakt hebben . Wij gaan zeker terug voor de rode route. En dat er wat asfalt in zit kun je ook als prettig beschouwen ;-) . Dus bij twijfel ga hem fietsen, veel plezier.
Van: svenvl Ingegeven op: 25-jul-2014 Gereden op: 21-jul-2014
na het lezen van de commentaren (waarvoor dank!) beslist om de rode lus te rijden van Theux.
ik had verwacht dat het een 58 km zou zijn, maar ik ben uitgekomen op 70.3 km met 1530 hoogte meters
auto geparkeerd en gestart aan het kasteel van franchimont (dan zit je meteen op de route)
de toer zelf is super! écht de moeite! heel veel single tracks weinig verharde weg, veel technische stukken in het bos zowel stijl tot heel stijl klimmen en evenzeer afdalen.
geen moment van rust, de ene beklimming volgt de andere op zeker de laatst 10 km is het nog even alles geven!
een aantal keer verkeerd gereden maar via gps telkens snel terug op de route beland.
theux = Aanrader!
Van: Marco. Ingegeven op: 11-jun-2014 Gereden op: 11-jun-2014
Vandaag begonnen met de rode route vanuit Theux, meerdere keren bordjes gemist ( of ze waren er niet ) daardoor zelf wat doorsteken gemaakt om rode route af en toe weer op te zoeken met behulp van kaart. Uiteindelijk ver van rode route afgedwaald, wel mooie doorsteken/ klimmen / afdalingen gevonden via de gele route die ik tegenkwam. Mijn garmin heeft mij na weer terug gebracht naar de camping. Resultaat evengoed nog 5 uur fietsen, 60 kilometer en 1300 hoogtemeters gemaakt. Prachtig gebied om te trainen voor transalp. Tot wederziens, Marco.
Van: marco. Ingegeven op: 10-jun-2014 Gereden op: 10-jun-2014
Vanmiddag blauwe route nr 8 in omgeving Theux gereden, gestart vanaf camping L, escargot ( heerlijke mini camping ) , route loopt op +/- 350 mtr vanaf camping, route is goed bewijzerd, kwam op 835 hoogte meters en 36,5 kilometer. Op route zeker 6 omgewaaide bomen tegengekomen en veel afgewaaide takken na de onweersbui van maandagavond. Route is voor iemand uit noord-holland nederland ( geen lange beklimmingen aanwezig ) fantastisch, ga morgen de rode route rijden, ik verwacht er veel van.
Van: Danny Ingegeven op: 3-jun-2014 Gereden op: 30-may-2014
De rode route gereden. Erg mooi! De bewegwijzering is niet optimaal maar als je een gps track bijdehand hebt is er niks aan de hand. Zonder gps is het ook wel te doen maar dan zal je af en toe moeten zoeken. De route heeft genoeg hoogtemeters dus je moet van klimmen houden als je deze wilt rijden. De omgeving is vooral steenachtig, echte zand ondergrond is er maar af en toe. Verder wisselt de route technische delen af met makkelijke delen. Met een beetje techniek en een goede conditie is deze route goed te doen.

Ik had de camera het gehele weekend mee. Dus voor de liefhebbers zijn hier de beelden: https://www.youtube.com/watch?v=LwhyRpSXT-4
Van: Ben Bomhals Ingegeven op: 30-may-2014 Gereden op: 29-may-2014
Gisteren de rode toer van Theux gedaan. Voor Gert en mij de mooiste tocht die we ooit gedaan hebben, prachtige natuur en vergezichten, mooie lange klimmen en steile technische afdalingen. Enige minpunt is de gebrekkige bewegwijzering. In totaal toch ongeveer 4 km verkeerd gereden. Ook de aangegeven hoogtemeters kloppen niet. Wij kwamen aan 1500 en een groep Nederlanders die ook de toer gereden hebben zelfs maar aan 1300hm. Indien de bewegwijzering beter zou zijn, by far the best trip in Belgium! We hebben er in alle geval van genoten, het weer was trouwens super. Nadien aan het kasteel van Franchimont iets gedronken...
Van: davy Ingegeven op: 26-may-2014 Gereden op: 18-may-2014
zondag de rode route willen rijden !!
begon al in het dorpje , waar we opeens geen markering meer vonden ??
beetje verder op de volgende straat konden we verder !!
algemeen , heel mooi parcours !! zeer slechte markeringen !!
vraag me af , wie dit onderhoud ??
dus op mijn aanraden !! download de route op uw gps anders , veel succes ;-)
Van: rieske Ingegeven op: 12-may-2014 Gereden op: 12-may-2014
Gister met volle moed aan de blauwe route begonnen. Het is een schitterende omgeving om te fietsen.
Er zitten nog best wat aardige klimmetjes in. Ook hele mooi singletrack stukken.
Wij hadden alleen de pech dat het halverwege heel hard begon te regenen. Toen werd het vooral bij de afdalingen flink koud.
Maar een hele mooie route met goede bewegwijzering. Een echte aanrader.
Van: Rothko Ingegeven op: 22-apr-2014 Gereden op: 22-apr-2014
Vol goede moed gestart aan de blauwe route in Theux, echter..... De bewegwijzering is dramatisch: op punten waar het niet nodig is hangen er erg veel, echter daar je ze zou moeten verwachten.. geen spoor. Heb aardig wat extra kilometers gemaakt en uiteindelijk de terugweg naar Theux aanvaard.
Van: Rambo Ingegeven op: 31-jan-2014 Gereden op: 31-jan-2014
Vandaag de blauwe route gereden. Ik vind het een fantastisch mooie route. Zoiets vind je in nederland niet. Veel afwisseling en best wat technische stukken. De route is nog vrij nat, maar desondanks goed te rijden. De bepijling is goed, maar niet uitbundig. Bij terugkomst in theux, bij de stenen brug (waar je overheen moet) kon ik geen pijltje zien, maar de gps-track bood uitkomst.
De start begint met een afdaling achter het kasteel, maar die kant op vond ik ook geen pijltje.
Al met al zeker een aanrader.
Van: Hustinx Benny Ingegeven op: 11-oct-2013 Gereden op: 8-oct-2013
Vandaag nog eens gaan genieten in Theux van een prachtige bike namiddag. En dit op amper 70km van thuis.
Voor de tweede keer dit jaar stonden wij aan het kasteel van Franchimont. Dat de rode route uitzonderlijk mooi is wisten wij al.
Hier zit zowat alles in waar een biker naar verlangt. Maar nu was het nog beter met volledige nieuwe uitpeiling, gewoon super.
Een dikke proficiat voor de mensen van de sportdienst. Voor ons zowat de beste vaste route in België.
Als het weer het toelaat gaan we deze maand zeker nog eens terug. Droog weer bedoelen wij dan.
Van: Dries Ingegeven op: 16-aug-2013 Gereden op: 15-aug-2013

Vandaag de rode route gereden.
De route is te rijden op basis van de bordjes, de route op GPS-toestel meenemen is wel een aanrader..

Prachtige route, wel 1 van de zwaarste die ik de voorbije jaren heb gereden in de Ardennen.
60 km op de teller, 1400 hoogtemeters (ter vergelijking: Galibier = 1266 hoogtemeters)
Goed voorbereid aan beginnen dus!
Van: Erik Ingegeven op: 11-aug-2013 Gereden op: 11-aug-2013
Vandaag onder ideale weersomstandigheden de rode route willen rijden. Helaas was er na de afdaling van uit de ruïne geen rood pijltje meer te vinden. Na wat in Theux te hebben rondgereden en gezocht, hebben we besloten om dan maar de blauwe route te nemen. Deze is perfect uitgepiijld en heeft vele mooie beklimmingenen afdalingen. De stukken onverhard liggen bezaaid met keien. Gelukkig zijn we niet lek gereden. De route is zeer goed te doen voor de gemiddelde hobby MTB-er. Helaas worden de laatste 5 kilometer wel gekenmerkt door de verharde wegen. Al met al een zeer fijne route om te rijden en zeker het aanraden waard.
Van: johan Ingegeven op: 16-nov-2012 Gereden op: 16-nov-2012
vandaag 16/11/12 nog eens de rode tour gereden, en er zijn al vele
pijlen bij gehangen tegenover voorige keer, toen vele malen verkeerd
gereden, moe en voldaan terug naar huis, theux 58Km
Van: Léon Ingegeven op: 12-nov-2012 Gereden op: 11-nov-2012
gisteren morgen vroeg de mtb's geladen en op naar Theux, het weer zat mee, mooie droge dag.
daar aangekomen(met drie man) met de auto na een rit van 178km, de auto op de parking gezet, mtb's klaargemaakt eigen omgekleed vlug nog even wat eten en dan kan het beginnen.er wordt voor de blauwe tocht word gekozen dit omdat het voor twee man de eerste keer was buiten het vlakke nederland te rijden,
het was inderdaad af en toe flink opletten met de bewegwijzering, maar deze omgeving is zeker een aanrader.
het was een onvergetelijke dag

op naar de volgende keer,het wordt dan zekerrr... de rode route, fiets maatjes.

tot de volgende keer.

Van: Tom Ingegeven op: 22-sep-2012 Gereden op: 20-sep-2012
Op een mooie frisse zonnige dag naar Theux afgezakt met z'n 5'en om de rode lus te rijden van 57 km . De rit was prachtig , perfect afgepeild buiten 1 pijltje dat op de grond lag door een afgebroken tak . Het parcours is zwaar vooral de eerste 20 km daarna kun je 20 km redelijk op adem komen om daarna het laatste stuk weer serieus aan de bak te moeten .
Het is vooral het technische in de klimmen als in het afdalen dat deze rit echt wel zwaar maakt , maar het is een echt aanrader !!!!
De slotklim is hels , moordend zelfs maar voldoening genoeg achteraf !!!

Van: rolf Ingegeven op: 5-sep-2012 Gereden op: 15-sep-2012
Heeft iemand van deze routes gps bestanden?
Van: Lee Ingegeven op: 18-may-2012 Gereden op: 17-may-2012
Gisteren de blauwe route van Theux gereden, zeer mooie route naar mijn mening!
De bewegwijzering was over het algemeen tamelijk goed, maar toch ook zeker niet perfect.
In het begin is het alvast zoeken naar het juiste vertrek. Je moet hier (vertrekkende van de parking) links van de ruine naar beneden rijden (200-300m schat ik) en vervolgens het eerste bospadje terug rechts afslaan.

Dan ontbreekt er op 23km ong een pijltje. Je hebt hier een lange klim tussen de velden omhoog gedaan en boven kom je op een T-kruispunt (voor je ligt een wei met een beetje verder een boerderij). Hier moet je links aanhouden.

Best een aanrader, ik ga nog eens terug!
Van: Wouter Ingegeven op: 31-jul-2011 Gereden op: 21-jul-2011
Rode route aangevat, hadden toch wel een beetje getraind voor deze route, daar de lengte en hoogtemeters niet gering waren.
Door het natte weer van de afgelopen weken lag het parcours er vrij vettig bij. Meeste stukken waren nog te doen maar de modder en glibberige stenen hebben extra energie verslonden.
En dat is ook wat deze route heel de tijd doet, je krijgt amper kans om op adem komen. Constant op en neer, de afdalingen zijn soms even intensief als de klimmen (zeker met natte stenen). Ongeveer alle afdalingen zijn ook zeer technisch, blind naar beneden storten zit er niet in. En die vorige opmerking van die laatste klim is helemaal terecht, nog éénmaal diep gaan daar. In het begin zit er zelfs een berg met 27% klimpercentage, amai menne frak!!
Bepijling is perfect aanwezig, zijn enkel éénmaal fout gereden omdat er een pijl helemaal nr links gericht stond. Hier moet je echter niet helemaal links naar beneden maar gewoon de linkerweg van de 2 wegen die rechtdoor omhoog gaan. Sommige bordjes zijn ook niet meer 100% zichtbaar maar mits een beetje aandacht vind je zeker de weg.
Op een totaal van 59 km uitgekomen (met fout rijden), 1400 hm en dit in juist geen 5 uur.
Ooit ga ik terug, maar eerst nog meer boterhammekes met choco eten :-)
Van: Wijnadviseur Ingegeven op: 15-may-2011 Gereden op: 14-may-2011
Gisteren de rode tour gereden die uiteindelijk op 60 km uitkwam.

Zeer mooi parkour zeer afwisselend en perfect uitgepijld. Enkel het gedeelte langs het water waar verschillende bomen zijn omgevallen dien je redelijk veel van de fiets te komen maar voor de rest perfect te rijden (was wel droog overal).

Wel enkel voor de ervaren MTB´er wegens de lengte enerzijds en het technisch parkour anderzijds (zowel berg op als berg af). Het venijn zit hem wel in de staart met een zeer lange steile klim op het einde (na km 57).

Veel stenen onderweg maar toch maar 1 x plat gereden.

Zeer mooi streek en zeker voor herhaling vatbaar.
Van: Philip G Ingegeven op: 18-apr-2011 Gereden op: 18-apr-2011
Vandaag de rode toer gereden, samen met mijn MTB-buddy.
Tot hiertoe mijn beste ervaring wat MTB betreft.
Een aantal serieuze klimmetjes en zeer leuke afdalingen.
goede afwisseling tussen techniek en uithouding.

Toegegeven, wij zijn ook een paar keer verkeerd gereden maar dit lag niet altijd aan de afpijling. Soms hingen we te diep tussen het kader of gingen we net te snel om de pijlen op te merken. ( soms waren ze er ook niet )
We zijn uiteindelijk op net geen 70km aangekomen.

Het weer was zomers en het had al enkele dagen niet meer geregend en dan is deze toer op zijn best denk ik.

Een aanrader voor iedereen die conditioneel sterk genoeg is.
Wij gaan alvast spoedig terug.

PS: wij rijden met no-tubes dus geen last van platte banden .
( maar het klopt wel van die esdoorn struiken, en ook van scherpe stenen enz... )

have fun and keep on bikin'
Van: Alex Ingegeven op: 25-mar-2011 Gereden op: 25-mar-2011
Vandaag afgezakt naar Theux om 37km blauwe route te doen. En met perfecte weer!

Start aan Chateau de Franchimont heeft een kort maar toffe off-road afdaling tot in het dorp. Bewegwijzering is blijkbaar veel gebeterd, want is nu heel gemakkelijk om uit het dorp te komen.

Rest van de route is wel tof, een typische Ardennen route met grotere ups en downs dan in Vlaanderen. Technisch in stukken maar niet overdreven, ook veel bredere platte boswegen. Wel niet zo veel singletrack en te veel asfalt.

Ook toch nog een paar plaatsen waar een piltje ontbreekt, maar gebruik je common sense en kom je er.

Uiteindelijk 42km gefietst en 6(!) gaatjes in de banden! A fun day out.
Van: Sari Indrawati Swinnen Ingegeven op: 22-feb-2011 Gereden op: 13-feb-2011
Het was 12.00 toen ik m'n tocht van 60 km aanvatte aan het kasteel van Franchimont.
Eigenlijk niet verstandig geweest om op dat uur nog te vertrekken maar 't was veel te goed in bed. Enfin.
Vrij in't begin vond ik de bewegwijzering maar poverkes. Een asfalt weg die maar in het niets leidde. Achteraf een koei van een afstand moeten terugrijden. Eens terug op de goeie weg duurde het wat even voor ik in form raakte. Door de vele plassen onderweg raakte m'n benen uitgeput. Hier en daar een paar droge stroken maar dat kon niet baten. er waren zelfs kaarsrechte muren in de bossen waar ge onmogelijk boven kon fietsen. Dan was het stappen, stappen, geblazen. Ergens op een heel technische afdaling tot in een dal liep het padje langs een riviertje. Ofwel waren de boomhakkers aan het werk geweest ofwel moest het er hard gestormd hebben. Maar de bover lagen dwars over het pad. Het was klauteren van de ene boom over de andere met velo en al. M'n goesting begon stilaan op te geraken, op den duur reed ik puur op karakter verder. Het begon stilaan donker te worden en khad geen flauw idee over de afstand. En de route kronkelde steevast verder de weide en de bossen in. Begon me een beetje druk te maken. Plots zag ik in het dal een stad liggen, Theux. Er moest iets misgelopen zijn voor de zoveelste keer met de bewegwijzering. Dan ben ik maar langs de gewone weg terug naar het kasteel van Franchimont gereden.
Al bij al wat het landschap betreft geen spectaculaire route maar toch fysiek zwaar.
In juni kom ik terug voor de Ardennes trophy.
Van: koenie Ingegeven op: 20-feb-2011 Gereden op: 19-feb-2011
Mooie route, maar landschappelijk net iets minder spectaculair dan wat je in de Oostkantons krijgt.
De route is perfect bepijld, ik ben niet één keer verkeerd gereden.
Chapeau voor de verantwoordelijke !
De laatste 10 km zat ik stikkapot, maar dat wijd ik voor 50% aan de (lengte van) route, en voor 50% aan mijn erbarmelijke conditie.

Een aanrader.
Van: Cy Ingegeven op: 3-oct-2010 Gereden op: 2-feb-2010
De rode route was een absolute killer na een paar dagen regen. Helaas, met een platte band rechtsomkeer moeten maken. Volgende keer nogmaals proberen als het iets minder nat is.
Van: Steven Ingegeven op: 7-jun-2010 Gereden op: 6-jun-2010
Zondag de 37 km ( blauwe route) gereden, heel tof en technisch parcour. 1 keer ontbrak er een pijltje, waar je de lus maakt kom je op een T uit en op de boom zie je dat er een plaatje hing, maar dat is weg, daar moet je naar rechts.
Was wel warm 24 graden om 9 uur en 30 graden rond de middag. Ga zeker nog terug om de rode te doen
Van: Johan Stillaert Ingegeven op: 6-apr-2010 Gereden op: 5-jun-2010
De rode route gereden, omwille van de vele modder vrij zwaar. De pijlen zijn wel 100% in orde, nergens moeten zoeken of verkeerd gereden. Wij kwamen op 62km uit ipv 57.
Een erg mooie route, af en toe technisch klimmen in het bos maar ook redelijk wat klimmen op asfalt. Wij zaten aan 1400hm. Deze doen we zeker opnieuw!
Van: werner en johan Ingegeven op: 30-dec-2009 Gereden op: 29-dec-2009
Goede bewegwijzering. Niks mis mee. wel een groot water en modderballet. De geulen vaar je doorheen fietst stonden nog vol met sneeuw en ijs. Af en toe echt gekkenwerk. afzien want het regende de hele dag en het was 3 graden. kan niet slechter. de doornenhagen die schijnbaar gesnoeid zijn na de zomer zijn ook nu nog aanwezig en scherp. 3x lek gereden. komplete takken met stekels staken in de band. Als het zo nat is, schiet deze route het doel voorbij nl.lekker biken.
Komen hier nog wel eens terug als het droger is.
Van: mark Ingegeven op: 25-oct-2009 Gereden op: 25-oct-2009
geprofiteerd van de omschakeling naar het winteruur, niet om 1 uur langer te slapen, wel om 1 uur langer te fietsen in de voormiddag.
En die tijd hadden we nodig om op een voormiddag het blauwe parcours van 37 km af te krijgen.
Prima parkeergelegenheid aan het kasteel van franchimont.
Hier beginnen de routes met een afdaling naar het dorp.
Voorts prima signalisatie van de blauwe route !!!
Een prachtig landschappelijk parcours , soms technisch, een bonte afwisseling van hellingen. Mijn nieuw fietske heeft zijn vuurdoop niet gemist !!Alleen een spijtige lekke band tgv de gesnoeide meidoornhagen.
Nogal wat wandelaars op delen van het parcours maar met een beetje wederzijds respect geen probleem.
Hoedanook een aanrader voor de iets geoefende fietser

Van: Mark van den Boogaard Ingegeven op: 28-sep-2009 Gereden op: 26-sep-2009
Afgelopen weekend met mijn zwager in Theux enkele routes gefietst. De bewegwijzering was perfect. Alleen bij de blauwe route (37 km) bij het dorp Jevoumont ging het even mis doordat hier een lus wordt gemaakt die onduidelijk stond aangegeven. Niets dan lof verder over de route bewegwijzering op dit moment. Je kunt bijna niet misfietsen.
Wat wel een groot probleem is zijn de takken van de meidoorn die op het parcours liggen. Wij hadden in ieder geval maar liefst 5 lekke banden en dat drukt toch een beetje de vreugde van de prachtige routes en omgeving.
Wat de pret nog groter maakte, en een echte aanbeveling is, was de camping waar wij stonden: camping l'escargot in Jevoumont. Een prachtige camping, zeer dichtbij het parcours van de blauwe en rode route (route 8 en 9).
Na afloop heerlijk douchen in de mooiste douche die ik ook op een camping heb gezien. Bovendien wordt de camping gerund door een zeer aardig stel, Edwin en Tineke. Een echte aanrader als je, zoals wij hebben gedaan, een weekend (of nog langer) wilt ATB-en in Theux en omgeving. We komen hier zeker nog een keer terug voor het camperen en voor het ATB-en. We nemen dan wel houten wielen mee denk ik.
Van: JEANNOT Ingegeven op: 25-sep-2009 Gereden op: 25-oct-2009
Vandaag een mooie dag om te biken,Theux route rood ,vanaf kasteel franchimont effe de weg terug nemen zoals je met de auto bent gekomen,en dan loos na 1uurtje in het bos geen bortje meer, gok en mis kom op de groene route terecht en ja hoor na 10 min weer rood , dit gaat goed tot net voor het einde rood is weg , blauw blijft over deze dan maar ,in het laatste mooie stadje komt alles weer bij elkaar .Ben erg tevreden over de mooie route ,veel bortjes dat wel maar net die <<<<: niet .zeker een aanrader!
Van: Guy Ingegeven op: 7-sep-2009 Gereden op: 5-sep-2009
Eerste keer dat ik commentaar lever.
Aan iedereen die zit te zagen over verloren rijden kan ik maar één goede raad geven. Goed uitkijken. Er zijn maar twee plaatsen waar de bepijling van de rode toer tekort schiet.
1. Bij het vertrek aan het kasteel van franchimont. Hier moet je niet afdalen langs het stijle pad zoals aangegeven want dan kom je in het dorp uit. Je moet ongeveer 1 km de asfaltweg die je met de wagen gedaan hebt terugrijden en vanaf dan is het aangegeven.
2. Na 2/3 van de tocht kruist het dalend pad dat je volgt een smalle asfaltweg en staat er geen pijl. Hier moet je rechts nemen en dan zie je na 200 m een geschilde pijl op een electriciteitspaal staan. Als je de asfaltweg kruist en rechtdoor de dalende kiezelweg neemt kom je inderdaad in de tuin van de mensen terecht.
Voor de rest: werkelijk schitterende tocht, zelfs na een week waarin het redelijk wat geregend heeft ligt het er goed bereidbaar bij. Schitterende afdalingen, prachtige beklimmingen en vergezichten.
Met twee samen drie lekke banden gereden, maar daar moet je echt wel op voorzien zijn.
Enige terecht commentaar naar de gemeente toe: verwijder aub de afgesnoeide esdoorntakken want die zijn de oorzaak van veel lekke banden. Om aan de rode toer plezier te beleven dien je wel te beschikken over een prima conditie, en daar is maar één recept voor: regelmatig rijden en steeds moeilijker parcours opzoeken.
Van: Kristof Ingegeven op: 21-aug-2009 Gereden op: 21-aug-2009
Vandaag naar Theux gereden voor de rode route (57 KM). Niet vertrokken aan het Kasteel van Franchimont, maar wel aan de Hall Omnisport in Theux Centrum (als je van de autosnelweg komt, net over de spoorweg rechts en dan de bordjes volgen). Aan het kasteel van Franchimont staat trouwens een bord dat dit de 'officiele' startplaats is.

Na enkele kilometers aangepikt bij enkele vriendelijke collega Limburgers onder het motto 'hoe meer zielen, hoe meer vreugde' ... De rode route zelf is zeer goed uitgepijld. Het enige ontbrekende pijltje bevond zich ongeveer 1 km na het kasteel van Franchimont. Je rijdt een tijdje door een vallei omhoog tot je boven aan een T-splitsing komt. Hier is de pijl weg en moet je naar links om lichtjes verder te klimmen tussen de weides.

Na ongeveer 23 km slaagden mijn drie Limburgese collega's erin om alle drie en tegelijk hun voor- en achterband lek te rijden. De pas gesnoeide haag zal er wel voor iets tusssen gezeten hebben ... Zij besloten om te voet terug te keren naar Theux. Ik kon gelukkig ongehavend verder. Uiteindelijk de route niet volledig afgemaakt omdat de tocht echt wel zwaar is (en de conditie nog niet top ...).

Bij het VVV-kantoor valt voor 7,5 euro een mountainbikekaart te verkrijgen met de routes van Theux, Spa en Jalhay (13 routes, 280 km).
Van: michel Ingegeven op: 19-aug-2009 Gereden op: 19-aug-2009
vandaag de blauwe route gedaan, zoals hier ook al gelezen was t een ramp om weg te komen uit theux, eenmaal gelukt een schitterende route met heel veel bekende stukken uit de wereld van de rallysport zoals de finish van de befaamde clementine van de boucles de spa. route was heel goed bewijzerd alleen in het begin effe moeten zoeken maar erg genoten.
Van: Thom Ingegeven op: 11-aug-2009 Gereden op: 8-aug-2009
Afgelopen weekend twee dagen de routes van Theux gereden. Zaterdag eerst maar de blauwe route gereden. Vanuit Theux was het vinden van de bordjes echter een RAMP. Zelfs met de gps die we bij ons hadden was het nog lastig. Eenmaal buiten Theux was de bewijzering beter, maar toch nog vaak verkeerd gereden op cruciale punten (scherpe bochten, of stukken waarbij meerdere mogelijke richtingen waren). De route zelf vonden we echter meer dan de moeite waard! Erg mooi om te rijden en goede snelle lange afdalingen.
De dag erna gingen we voor de rode route en de bewegwijzering daarvan is wel een stuk beter. Op de meeste stukken zelfs gewoon goed. Qua paden en steilheid van de klimmen merk je dat deze route een tandje hoger ligt dan de blauwe, maar nog wel te rijden allemaal. Deze (rode) route was gewoonweg nog mooier en technischer dan de blauwe route van de dag ervoor. Echt een aanrader!
Van: SPENCERBOK Ingegeven op: 29-jul-2009 Gereden op: 26-jul-2009
hallo,
ging eigenlijk voor de blauwe route, maar geen blauwe pijl te vinden!!!
dan maar aan de rode begonnen, en bij 15km de eerste blauwe pijl tegen gekomen!
daar over gegaan naar blauwe route, einde van de rit 53 km!!!!
wel een mooie tocht ;-)
MAAR ; EEN BEETJE MEER AANDACHT AAN DE PIJLEN ZAL WEL LEUKER ZIJN !!!!

mvg
Van: Simone Ingegeven op: 3-jun-2009 Gereden op: 6-jun-2009
Hallo!

Wie kan mij vertellen waar ik in de buurt van Theux Mountainbikes kan huren. Ik heb een aantal x in SPA gehuurd bij AB Bike, prima verhuur maar vanaf daar heb ik de routes nu gehad. Wie heeft er nog een goede tip op max 20 minuten rijden van Theux?

Bedankt vast!
Simone
Van: Bart Carelsbergh Ingegeven op: 10-may-2009 Gereden op: 9-may-2009
Ook de rode gereden, aangezien de vorige commentaar zeer positief was toch maar niet naar Malmedy gegaan en de lang verwachte rode route gereden. Zeer mooie route,
maar toch is de bepijling nog verbeterbaar. Al na enkele kilometers waren we mis, als er dan toch een bepijling hangt is dat dikwijls voorbij een splitsing of na een bocht. Dat is dan steeds net iets te laat..., ook wordt er na een splitsing weinig bevestigd dat je nog op het goede pad zit. Zo hadden we een afdaling gedaan van enkele 100meters waarbij we in een tuin terecht kwamen ... De splitsing was niet aangeduid en pas na 200m werd er bevestigd dat dit dan de juiste weg was. Dus, als het kan splitsingen tijdig aanduiden en op de juiste weg nog even bevestigen. Ga maar eens rijdenin Malmedy, een droom route !!! Maar we komen zeker nog terug ! Bart
Van: Kris Ingegeven op: 5-may-2009 Gereden op: 4-may-2009
Om 8u30 gestart met de rode route. Na de vorige keren telkens wat pijltjes te hebben gemist, heb ik deze keer de route perfect kunnen rijden zonder ook maar naar één pijltje te moeten zoeken. Dit maakt dat je terug volop kan genieten van natuur en het mooie parcours dat is uitgestippeld! De eerste 22 kms zijn best wel knap, dan is het een 15tal kom terug wat minder spectaculair, al zijn er sommigen wel blij dat het dan even iets rustiger aan kan, de laatste 20 km zijn dan terug dik in orde, vooral het venijn zit hem in de staart!

Na 63 km, heb sommige afdalingen nog es omhoog gereden, zat de rode route er op en ben ik aan de groene begonnen. Daar zit eigenlijk maar één heel leuke, snelle afdaling in, en twee toffe beklimmingen, eentje in het begin...en natuurlijk die aan het kasteel van Franchimont...

In totaal goed voor 84 km met iets meer dan 1750 hoogtemeters!

Een aandrader...als men de pijltjes laat hangen tenminste!

succes!

Kris
Van: Lander De Belder Ingegeven op: 17-sep-2008 Gereden op: 20-sep-2008
Ik was van plan om over een paar weken de rode route te doen. Maar Ik had nog een paar vraagjes: - Heeft er misschien iemand nog een bruikbaar plannetje?
(misschien online/ ingescand = dat is weeral geld uitgespaart)
- Is de route (rode) te doen met een minder goede mountainbike?

Ik hoop dat er iemand mij kan helpen :)
Have a nice biketime
Van: Tom Deprins Ingegeven op: 24-aug-2008 Gereden op: 24-aug-2008
Net terug van Theux blauw. De afpijling is inderdaad zeer recent bijgewerkt, zeker in de eerste 16 kilometers is deze perfect en alom aanwezig. Daarna is het alsof de bordjes op waren en vind je een pak minder pijlen. Vooral achter een splitsing of bocht vind je haast nooit een bevestiging dat je juist bent afgeslagen.

Enkele punten om uit te kijken:
- Na KM 22 dacht ik kom je ergens op een T-splitsing uit waar een pijl naar rechts staat op een vuilbak, daar moet je de meest rechtse weg nemen en dus niet de asfaltbaan (die ook naar rechts gaat)
- Rond KM 25,5 kom je ergens in een bos afgedaald en zijn er pijlen linksaf: daar moet je extreem links (eigenlijk terug) en dus niet de weg volgen (ook links)

Maar ik heb geen problemen ondervonden en de route dus ook foutloos kunnen uitrijden.

De toch is voor de rest vrij mooi met enkele uitdagende stukjes. Veel losse stenen maken het er zeker niet makkelijk op. De laatste 8KM lijkt wel een andere tocht: alles asfalt & redelijk saai te noemen.


Van: Ron Ingegeven op: 17-aug-2008 Gereden op: 8-may-2008
Heb laatst de rode route gereden. Met kaart goed te volgen. Al weet ik al veel van buiten. Er hing slechts 1 bordje gewoon verkeerd. Als je dat volgt blijf je rond cirkelen. Voor de rest goed te volgen. Eerder reed ik ook de combi groen en blauw. Met goed opletten (zonder kaart) kunnen rijden.
Ik start wel nog altijd bij het kasteel. het bordje dat verkeerd hangt is als je de kruising oversteekt van de 1e groet weg die je oversteekt. Je gaat dan iets verder linksaf naast het kerkhof. Onder ga je rechts richting Dinglingspo oid. Als je in het bos komt hangt er een bordje naar rechts. Hier moet je echter gewoon het pad volgen. je komt dat bij het bankje in dingspinglo oid. Het is overigens het begin van het vlakke stuk in de route.
Laat je dus niet gek maken door de negatieve reacties. Ga er lekker rijden, kijk een beetje uit en het is genieten.
Van: André Spin Ingegeven op: 15-aug-2008 Gereden op: 29-jul-2008
de 29ste de rode route gereden, ben ingehaakt op 20km voor het kasteel(begin)en voor de rest was het goed te doen met de kaart er bij. we moesten zeker 5x zoeken naar de pijlen en dan brengt de kaart uitkomst en kun je na enig oponthoudt de weg vervolgen.
heel slim van onze waalse buren was dat men ging snoeien(Doornstruiken) en deze niet ging op ruimen!!! gevolg veel lekke banden.
vond de route zwaar (weeg zelf 115 kg, was 29 graden, en gewend aan het vlakke)
maar indien ik weer in de gelegenheid ben ga ik er weer heen want de route op zich is gewoon prachtig, samen gereden met m'n zoon van 13 en een jongen van 17 die de route lekke pittig vond maar zeker niet te zwaar(jeugd heeft de toekomst zeg ik maar)
groet André
Van: Nielz Ingegeven op: 9-aug-2008 Gereden op: 7-aug-2008
Wij hebben afgelopen donderdag de blauwe route van Theux gereden, gestart vanaf het kasteel, maar ik moet zeggen dat het perfect staat aangegeven. We waren op het ergste voorbereid, gezien het commentaar op deze site. Maar op één bordje na, waardoor we per ongeluk een paar km hebben afgesneden, hebben we de tocht goed kunnen volgen zonder verdwaalt te raken.
Van: Erwin Broers Ingegeven op: 6-aug-2008 Gereden op: 6-aug-2008
Inderdaad, het routenetwerk is in slechte staat. Jammer, want ten tijde van de ingebruikstelling was alles prima ! Ik woon zelf in Theux en moet met lede ogen toezien hoe eea de slechte kant opgaat. Blijkbaar is er niemand die verantwoordelijk is voor het onderhoud.... Typisch Wallonië, zou je kunnen zeggen. Het enige wat ik kan aanraden: KOOP DE ROUTEKAART !! Zie website ngi (www.ngi.be) of bij de plaatselijke VVV's. Mensen met GPS kunnen dan aan de hand van de kaart de route(s) in een GPS-track uitzetten om dan ter plaatse met een gerust hart de route te rijden.
Van: Richard Sikking Ingegeven op: 2-aug-2008 Gereden op: 2-aug-2008
Wij hebben twee jaar geleden de rode route gereden onder slechte omstandigheden. Vaak de weg kwijtgeraakt wegens het missen van bordjes etc. Uiteindelijk 70 kilometer gereden. Nu lees ik veel commentaar op de routes, toch willen wij binnenkort de route nogmaals rijden.

Mijn vraag is dan ook: is er niet iemand die op de hoogte is van de exacte route(s) en deze als gps file(s) op deze site wil plaatsen? (of gewoon de bordjes een keer controleren!)

Alvast bedankt!

Richard
Van: Jeroen - BikeBoyz Ingegeven op: 6-jul-2008 Gereden op: 5-jul-2008
Ondanks alle waarschuwingen over de fantastische route aanduidingen van de routes in Theux, gisteren toch maar eens die kant op gegaan om hem zelf te bewonderen. Maar helaas, een grote rommel van groene, blauwe en rode bordjes her en der op de meest onlogische plaatsen opgehangen. In eerste instantie besloten de rode route te rijden, maar na een 1,5 KM al geen bordjes meer te zien. Inderdaad niet vanaf de parking terug gereden, maar langs het kasteel naar beneden voor een mooi en redelijk technische afdaling. Bij het spoor aangekomen direct rechte na het spoor, klein pad op en onder het spoor door weer naar rechts en ja hoor... een mooi rondje van 500 meter gereden. Vervolgens maar ingehaakt op de blauwe en deze een groot stuk gereden. Onderweg wel nog wat rode bordjes gezien op een aantal kruisingen, maar toch voor de zekerheid maar op de blauwe gebleven. We waren al genoeg aan het spoorzoeken naar blauwe bordjes. Tot onze verbazing stonden we na 35KM weer ergens op een pleintje waar we al eerder bij ongeveer een KM of 16 hadden gestaan. Dusssss..... Aangezien we al de hele dag enkel aan het zoeken waren naar bordjes maar besloten om via de TomTom even te checken wat de kortste weg naar de parking terug was. We hadden er flink de balen van.

Juist omdat je wilt genieten van een rit zou het leuk zijn als je ook van de omgeving kunt genieten. Hier is het enkel spoorzoeken en bij de minste afleiding rij je de bordjes stuk voor stuk simpel weg voorbij. Nee, Theux is voorlopig niet voor herhaling vatbaar, tenzij de de bordje opnieuw plaatsen en aanvullen en ze dit keer niet door een dronkenlap op laten hangen ; )

We hopen wel dat dit snel een keer verbeterd aangezien het er wel erg mooi is.... van wat we er van hebben gezien tenminste.
Van: Steven M. Ingegeven op: 8-jun-2008 Gereden op: 8-jun-2008
Hello,
Vandaag heb ik de blauwe route van Theux gereden. Aan het kasteel van Franchimont gestart. Ik plande eigenlijk de rode te rijden, en dolenthousiast heb ik mij van de parking naar beneden gestort -want die afdaling was aangegeven met een rode pijl. Mis dus: de rode route start je daar door de inrit vd parking van het kasteel weer uit te rijden... Beneden kwam ik eerst wel rode en blauwe bordjes tegen, maar die rode verdwenen op raadselachtige wijze. Dan maar blauw gevolgd.
Voor zeer nuttige tips om enkele blauwe bordjes terug te vinden: zie hieronder. Je zal toch regelmatig pijlen moeten zoeken... ze staan niet al te logisch opgesteld, en ze zijn er zuinig mee geweest (pijlen niet gezien? Ik heb zelfs geen indianen gezien!). Soms staan er overal blauwe pijlen, maar dan moet je ook op de naam erop letten, want anders geraak je op die van Spa (tijdens de 2e klim in het bos rechts van de beek blijven!) Het is wel echt een prachtige route, ook technisch. Volgende keer probeer ik zeker de rode...! En misschien een kaart aanschaffen?
Nog goe biken, hé mannen ! CU.

Van: Aarjen Peeters Ingegeven op: 6-feb-2008 Gereden op: 2-jan-2008
Eerst naar het Kasteel van Franchimont gereden. Daar stond een bord met uitleg van de 3 routes, maar onderaan het bord stond da de vertrekplaats nu is aan de sporthal van Theux. Dus teruggereden tot aan de sporthal en daar vertrokken. (blauwe pijltjes). Na de eerste 2km op asfalt en al even hebben moeten zoeken naar een pijl begonnen we aan een zeer lastige klim, eenmaal boven stonden we aan....het Ksteel van Franchimont. Dus het is het bes dat je aan het Kasteel vertrekt, want anders heb je meteen in het begin zonder opwarming zo'n zware klim. Aan het Kasteel zelf dan dus de blauwe pijltjes blijven verdervolgen. Je krijgt dan een mooie afdaling door het bos, maar eenmaal beneden sta je weer waar die zware klim begon. Vanaf daar begon de miserie met het zoeken naar de bordjes. Voor de mensen die ook beneden aan die helling staan: Over de spoorweg rijden en op het T-punt dan naar links. Dan kan je weer voor enkele kilometers verder.
Na een kilometer of 5 begin je aan een klim in het bos. Na de klim blijft het ook nog licht golvend verder gaan, en ook dan waren we ineens weer de bordjes kwijt. Hier moet je niet links blijven houden (dat is dieper het bos in beginnen klimmen), maar rechtsaf (over een klein beekje) en dan weer links, zodat je naast een donker naaldbos rijdt. Vanaf hier eindelijk staan de bordjes goed. Op enkele plaatsen is het nog twijfelen (als er lang niets staat, is het normaal altijd rechtdoor), dan dat het bordje naar rechts staat, en dat er 2 straten zijn naar rechts (wij hebben de juiste gok ghemaakt door het MTB-pad op te draaien).
De splitsing met het rode parcours komt vlak na een zware klim, wij kozen voor blauw.

Uiteindelijk dus, na de moeilijkheden in het begin, een zeer mooie tocht gehad. Lastig, technisch, echte Ardennen dus :)

Parcours: 4.5/5
Bewegwijzering: 3/5
Technisch: 4.5/5
COnditioneel: 5/5

Uiteindelijke km: 40
Gem: 14.7
Van: Rob & Rob Ingegeven op: 25-sep-2007 Gereden op: 16-sep-2007
Route: combi Rood - Blauw
Vertrekpunt: CCR (www.ccr.nl)
Afstand: 48km
Hoogtemeters: 1144m
Gem. snelheid: 17.8km/h
Bewegwijzering: 4/5
Technisch: 5/5
Konditioneel: 5/5

Combinatie gereden van rood en blauw vanaf CCR. Dat ligt op ca. 2 km van de rode route (La Reid). Tot Theux dan de rode route gevolgd; vanaf Theux de blauwe om (voor La Reid waar de routes samenkomen) tenslotte weer over te steken op de rode. Prachtige, uitdagende en loodzware rit. Vooral de afdaling voor (150m omlaag over 3km serpentine-single-track) en beklimming na de tennisbaan Pepinster (dik 200m omhoog over 3km) zijn fantastisch!
Bewegwijzering over het algemeen goed: slechts op één punt verreden (en zodoende ca. 4km/ 140m extra geklokt); kaart is niet perse nodig. Omgeving minder mooi dan Aywaille, al heb je nauwelijks gelegenheid om hier iets van mee te krijgen: je moet gewoon continu opletten waar je rijdt.
Tip: neem voldoende reservebanden mee ivm. het grote aantal meidoornhagen.
Van: lode poncelet Ingegeven op: 23-sep-2007 Gereden op: 23-sep-2007
Theux vind ik niks.

Ik heb het wel geen kans gegeven. Begonnen aan het kasteel van Franchimont maar daar ook snel weer gestopt.
De blauwe route proberen te doen maar aan de voet van de berg. geen pijltjes meer te vinden. Terug naar boven en dan maar eens langzaam naar beneden om te zien of we niks gemist hebben. Nee, niks gemist! gewoon niks te vinden.

Misschien nog eens proberen ooit maar zeker niet in de nabije toekomst.

Van: Koob Ingegeven op: 14-sep-2007 Gereden op: 2-sep-2007
Rode route gedaan. De bewegwijzering was een stuk beter dan vorig jaar. Maar op een paar puntjes hadden we de kaart er toch bij. Dit is de kaart waar ook de routes rond Spa op staan. Dat is trouwens toch een aanrader, mocht je pech krijgen.
Het is een fraaie route. Deze keer met niet al te veel blubber. Veel draaien en keren. In La Reid kan je (als je de hoofdweg een klein stukje volgt links) prima broodjes krijgen bij een bakker.
Van: Ron Ingegeven op: 3-sep-2007 Gereden op: 3-sep-2007
De rode route start bij het fort/kasteel. tenminste dat was altijd zo. Ik heb in de MB gelezen dat ze voortaan bij een sporthal willen starten.
vanaf het kasteel rijdt je terug over de verharde weg, zeg maar terug over de toegangsweg naar de parkeerplaats. Bij de kruising rijd je nu niet naar beneden maar naar boven. Daar waar de weg een bocht naar rechts maakt rijdt je het pad in dat rechtdoor loopt. je rijd nu iets bergop. Vervolgens moet je boven op het pad ergens linksaf een stuk naar beneden in een soort geul.
suc6
Van: van Houten Ingegeven op: 3-sep-2007 Gereden op: 31-aug-2007
Wie weet waar precies de rode route begint.
De vorige keer zijn we niet goed gestart en hebben toen de blauwe gereden.
Volgens mij is het onderaan de weg voordat je naar het kasteel rijd.

alvast bedankt.
Van: nico Ingegeven op: 28-aug-2007 Gereden op: 19-aug-2007
na eerst een kaart bij de toeristische dienst in spa te hebben gekocht(7.5€) heb ik als rookie de blauwe route aangevat. schitterend parcours, lastige klim wordt steeds door een leuke afdaling gevolgd! voor herhaling vatbaar...
op de kaart staan ook nog alle routes in en rond spa dus gaan we zeker nog eens terug!
Van: Ron Ingegeven op: 23-aug-2007 Gereden op: 26-aug-2007
Hallo Lode,
ik ben voornemens om zondag 26/08 de blauwe en groene te rijden....
Heb deze al vaker gereden en denk ze zonder kaart te kunnen rijden. Mogelijk op een klein puntje na waar ik even zal moeten kijken, maar op zich moet het lukken.
De rode pas 1 x gereden en dat was inderdaad zoeken.
Van: Jeroen - BikeBoyz.nl Ingegeven op: 20-aug-2007 Gereden op: 18-aug-2007
Foutieve vermelding behoort hiet niet thuis:

Het zojuist door mij geplaatste bericht hoort hiet niet thuis, zie La Roche.
Van: Jeroen - BikeBoyz.nl Ingegeven op: 20-aug-2007 Gereden op: 18-aug-2007
We zijn 18-08-2007 i.p.v. Houffalize naar La Roche afgereist en naar de Camping La Roche Benelux gegaan. Camping was helemaal top. Auto bij de tent, mooi groen grasveld, goede voorzieningen (toiletten en douches) Alles prima geregeld daar. En dan het weer, helemaal top, Ed geloof volgende keer maar gewoon de Belgische voorspellingen. Dag 1 was een graad of 22-23 en alleen maar zon. Dag 2 iets meer bewolking, maar nogsteeds een graad of 20-21. Weer was dus helemaal perfect en ideaal fiets weer dus.

Eerste dag rond 12:30 begonnen met route 3 (21KM) aangezien deze als zeer goed stond aangeschreven. Met iets te veel enthousiasme begonnen aan de eerste klim..... en ja, die was zo steil en onbereidbaar na de regenval van de afgelopen dagen dat we slechts een meter of 50 naar boven konden op de fiets, en vervolgens was het afstappen en lopen.... uuuuhhh laten we zeggen KLIMMEN.... wat een steil stuk is dat, zeker door alles losse stenen en rommel die de berg afgespoeld was was dat al een hele klus. Na ander halve kilometer naar boven lopen effe op adem komen en op de fiets.

Bij de eerste splitsing aangekomen bleek het eerste bordje al te ontbreken, dat belooft wat? Maar goed, de keus was een super vette afdaling rechts of een korte klim verder naar boven aan de linker kant. En ja, dan is de keus makkelijk.... De super steile en vette afdaling rechts !!! En dat hebben we geweten. Dit is echt een stuk waar je goed scherp moet blijven en de remmetjes niet te veel moet gebruiken. Helemaal top !!!!

Beneden aangekomen blijkt dit dus toch de verkeerde afslag te zijn... jammer, maar deze afdaling was zeker de moeite waard. Je komt onderaan op een splitsing die op route 3 en 4 ergens op het eind uit komt. Geen zin dus om hier vandaan verder te trappen. Dus ook nu weer fiets aan de hand en lopen maar weer, terug naar boven. Ook deze klim (daar net nog afdaling) was te steil om te fietsen, dus wandelen maar weer.....

Eenmaal boven de juiste afslag genomen en verder naar boven, verder een verschikkelijk mooie rit gehad met mooi klimmen en vette afdalingen. Het terrein is hier wel wat ruiger dan Houffalize. In Houffalize zijn de routes wat glooiender en langer. Hier is het helemaal top. Naar onze mening leuker dan Houffalize.

De route wisseld vervolgens af met wat asfalt en verder veel stukken met wortels e.d. waar je leuke sprongen kunt maken. Zeker in de afdalingen is dit erg leuk. Maar aangezien er de dagen voor ons bezoekje toch wel wat regen was gevallen kwamen we ook wat blubberpoelen tegen. Deze uiteraard allemaal genomen. Hoe smeriger hoe beter !!!

Aan het einde van de route gekeken wat nu te doen en vol goede moed begonnen aan route 2 (16KM), deze bleek na de eerste 6KM uit te lopen op een stuk waar je enkel rondjes kon rijden, althans daar leek het op. Geen bordjes meer te bekennen, en na de zelfde klim en afdaling 2 keer te hebben gereden hebben we het maar opgegeven en zijn we terug gereden naar het laatste bordje wat nog te vindne was. Vandaar verder over het asfalt naar boven tot de top. Flinke klim, en omdat we het eigenlijk wel gezien hadden omgekeerd en met een bloedgang de berg af en terug naar de camping. Super dag geweest vandaag.

Dag 2 wederom fantastisch weer en een goede temperatuur. Nogmaals route 3 gereden aangezien deze erg goed was bevallen. We wilden het niet al te laat maken aangezien aangezien men rond een uur of 2 toch regen zou verwachten.
Dus route 3 nog een keer gereden en uiteraard weer een prachtige rit. Lekker smerig aangekomen en dus nog even gaan douchen op de camping. Vervolgens nog even lekker gelunched en in de auto gesprongen. En ja hoor, om 13:52 trokken we de deuren dicht en je raad het al, het begon te regenen ! Dus precies op tijd weg en mooi op tijd thuis.

Route 3 is een echte aanrader. Zie onze foto's op www.bikeboyz.nl onder "Pics"
Van: Lode Poncelet Ingegeven op: 17-aug-2007 Gereden op: 19-aug-2007
Ik zou nu zondag willen gaan rijden in Thux. Maar ik zie er een
beetje tegenop omdat het zo slecht bepijld is. Heeft er iemand een kaart
van de route? Is er dan een mogelijkheid deze digitaal te bekomen?
Gps heb ik niet.

Dank u,

Lode
Van: Pedro Ingegeven op: 15-aug-2007 Gereden op: 15-aug-2007
Hoi Bikers,

Heeft er iemand een gps track van de routes in Theux .
Ik zou graag de route komen rijden maar ik moet er 300 km voor rijden.
Als ik dan lees dat de route slecht is aan gegeven is dat niet de moeite waard.

Wie kan mij hieraan helpen.

Groetjes Pedro
Van: Lieven Thielen Ingegeven op: 15-aug-2007 Gereden op: 15-aug-2007
na 2maal de blauwe route gereden te hebben, ging ik vandaag voor de rode 56km.

Sorry maar voor mij hoeft het zo niet.
Veel te dikwijls de kaart moeten bovenhalen. En inderdaad pijltjes die verkeerd wijzen en van die toestanden.
Kaartje was op het einde van de rit heel vernield. Op 30km had ik er echt genoeg van, samen met nog een lekke band. Ben ik maar over de weg terug naar Franchimont gereden. Zeker op een route met een afstand zoals deze vind ik dat de pijltjes toch goed moeten hangen. Op zo een afstand doet de gemiddelde mtb beofenaar toch al een tijdje over. Als je dan nog moet beginnen te zoeken in welke richting je constant moet. NEEN dan hoeft het voor mij niet.

1 pluspunt. De route is echt wel de moeite. De klimmen en afdalingen zijn echt heerlijk. Max klim was 25%, heerlijk balanceren.

Hang voldoende pijltjes en ik kom zeker en vast terug.
Van: Erik Ingegeven op: 27-jul-2007 Gereden op: 26-jul-2007
Overnacht in het CCR: een echte aanrader!

In maison de la tourisme in Spa een kaart gekocht en dat was een verstandige keuze.
Perfecte uitleg erbij gekregen i.v.m. vertrekpunten en parkeergelegenheid. Kon er zelfs mijn bidon en camelbag laten vullen.

Route 6 Spa: leuke klimmetjes en afdalingen, niet al te technisch, 2 stukken (in totaal +- 1 km) heel zompige en zware ondergrond ondanks de andere kilometers er droog bijliggen, vrij goed gepijld (als er al eens een pijltje mist: kaart raadplegen)

Blauwe route 8 Theux: lange en stevige/technische klimstukken en daarbijhorende snelle afdalingen, omgeving Theux vrij veel asfalt maar ook op en af, bepijling liet dikwijls te wensen over (kaart was broodnodig)
Van: Walter Ingegeven op: 7-may-2007 Gereden op: 4-may-2007
Mooie omgeving.
De rode route maar weer eens geprobeerd.
Ooit gaat het me lukken deze helemaal te rijden...
Ergens halverwege konden we geen bordjes meer vinden.
Toen wat rond gereden, en waarachtig, de rode bordjes een stuk verderop in 't bos weer teruggevonden.
Helaas bleken deze rode bordjes bij route 36 van Aywaille te horen, zodat we bij de E25 maar zijn omgedraaid...
Degene die telkens de bordjes weghaald zal wel in z'n vuistje lachen, wij vinden 't om te huilen.
Van: Pascal Ingegeven op: 1-may-2007 Gereden op: 30-may-2007
Mooie streek en mooie parcours, ..... als je ze vindt.
Ik had al gelezen dat een kaart nodig is dus wij langs de Toeristische dienst van Theux, natuurlijk gesloten. Een toeristische dienst die enkel open is op maandag tem vrijdag. Niet int weekeinde en niet op brugdagen. Men is gewaarschuwd.
En een kaart is echt onontbeerlijk. Van pure frustatie de blauwe gelaten voor wat ie was en dan de rode op. Deze is merkelijk beter aangegeven doch hier en daar mist er ook wel een pijl.
De rode is redelijk zwaar, lange stijle klimmen en korte nijdige en stijle afdalingen. Maw, je kan nergens rekuperern. Ook de afdalingen kruipen in de kuiten. De ondergrond is een mix van losse keien, bosgrond, klei en harde rotsgrond.
Met de hulp van een kaart denk ik wel een mooi gebied doch zonder kaart zien ze mij hier niet meer.
Van: julie Ingegeven op: 25-nov-2006 Gereden op: 25-nov-2006
nou dacht ik toch echt niet dat je mtb's kunt huren bij Helios! Ze hebben een aantal testbikes staan, maar ik weet niet of ze die zomaar voor 1 dagje uitlenen zonder dat er ook daadwerkelijk belangstelling is voor het kopen van de fiets.

Van: Carlo Ingegeven op: 22-nov-2006 Gereden op: 22-nov-2006
Ik zou voor fietsverhuur kijken bij:

Helios SPRL
Mont 4B
4910 Theux

* 087 33 28 19
* 087 35 05 88

Ik heb er zelf nog geen fietsen gehuurd maar het is wel een mooie shop met gasten die in ieder geval verstand van bikes hebben.
Van: stefmans Ingegeven op: 7-nov-2006 Gereden op: 17-nov-2006
hallo,

Binnen twee weken van plan om de blauwe route theux nog eens te rijden.
Heb een aantal vrienden die mee willen maar geen Mtb hebben.
Weet er iemand een fietsverhuur in Theux waar ze deftige fietsen verhuren ?

alvast bedankt
stefmans
Van: Ron Ingegeven op: 4-nov-2006 Gereden op: 4-nov-2006
Vandaag de combi blauw en groen gereden. Beide routes lagen er nog prima bij. Helaas werd er vandaag nogal gejaagd, maar toch, er werd niet op mij geschoten.
Beide routes zonder kaart kunnen rijden. Doch op sommige punten even moeten zoeken.
Volgende keer weer eens de rode route.
Heb geweldig genoten, oh ja nog een platte gehad van een vette doorn.
Van: Erwin Ingegeven op: 17-sep-2006 Gereden op: 17-sep-2006
Na veel goede verhalen gelezen te hebben over de rode route hebben we deze zelf meer eens geprobeerd. Gedurende de eerste 35 km viel de route gewoon tegen, erg veel asfalt en weinig echte uitdagingen. Kortom een beetje saai. Het laatste stuk was beter, technische afdalingen en flinke lange steile klimmen. Vooral de laatste klim in Theux, als je denkt dat je er bijna bent is een goede, vooral zware, afsluiting van de route.
Begin niet aan de route zonder kaart, we hebben deze meerdere malen nodig gehad. Er ontbreken op cruciale punten bordjes en de bordjes die er zijn hangen vaak op onlogische plaatsen.
Van: Adri Ingegeven op: 10-sep-2006 Gereden op: 8-sep-2006
Wel, ik ben net terug van Theux en aldaar de Rode Route gaan rijden .. zonder kaart vergeet het maar. Al na 10km zit je zonder pijltjes. Op zeker 3 kruispunten is het paaltje met de pijl omvergereden.. Op een 10tal kruispunten moest ik noodgedwongen de kaart bovenhalen.
Zwaar? Wel in het begin dacht ik, is het dat maar, maar het venijn zit in de staart, te beginnen met de prachtige afdalingen naar de Forges Thiry en de klimmen (en afdalingen ) die daar op volgen. Al bij al dus inderdaad een zware brok.
Vanin het begin wordt de toon gezet, maar op de thier du polleur na vallen vooral de afdalingen redelijk mee. De klimmen kunnen tellen, maar alles gemakkelijk op het middenblad. Moeilijkheid zit hem in de steenachtige ondergrond en in sommige heerlijke passages in de bossen in de worteljes. Hier en daar zitten er echt zeer mooie stukjes in, laat dat vooral duidelijk zijn.
Ik had voor de route zelf 60km en 1265 hoogtemeters. In totaal had ik 63km en 1310 hoogtemeters .
Een kleine fotoreportage ben ik nu aan het uploaden (met hoogteprofiel).

http://redridinghood.fotopic.net/c1077328.html

ps: ik heb die kaart gewoon online besteld bij de toeristische dienst van Spa. Ze noemt 'Pays des Sources ' en covert de routes in Theux en Spa.
Je kan ze ook online bestellen bij het NGI : http://www.ngi.be/tour/jsp/NL1-3-2D.jsp?map=TOE.0124
Van: fre Ingegeven op: 21-aug-2006 Gereden op: 17-aug-2006
yo,

na een jaartje met MTB bezig te zijn achtten we de tijd rijp om ons eens aan "de bergen " te wagen.Na, met de regelmaat van de klok, menige toertochten te hebben gereden in het vlakke West-Vlaanderen, zijn we uitgekeken op de bijna steeds wederkerende parcours (wat niet wil zeggen dat die niet plezant of zwaar zijn he).

Na een verkennende tocht te Poperinge op 15/08, de XL, alwaar ik de 57Km gepland had
(het ventje met de hamer stond me al op te wachten op de Rode Berg) vertrok ik dus met de moed der wanhoop naar de "bergen".

Ik had me wel een kaart aangeschaft in het "Maison de la Tourisme" te Spa (7,5 euro) en dat bleek echt geen overbodige luxe te zijn, en de kaart is bovendien heel gedetailleerd!

Dus op woensdagmorgen, in de regen, de blauwe route(37Km), op de kaart is die aangeduid als route 8!! aangevat.
De beoordeling die de route krijgt op de kaart is middelmatig maar voor mij was die behoorlijk zwaar.Die beoordeling houdt in feite geen steek want de dag erna route 4 Spa gereden, die ook middelmatig beoordeeld werd, maar veel zwaarder was dan de route 6 Spa van de daaropvolgende dag, die dan als moeilijk werd beoordeeld!!

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik af en toe te voet verder moest tijdens een steile beklimming op een berg,in een beek,... chapeau voor MTB-ers die alles met de fiets kunnen berijden (zelfs eenmaal mijn fiets gedragen gedurende enkele meters, ergens een beekje vol rotsblokken, op het einde kom je uit aan een boerderij).

De bepijling is volgens mij voor 95% OK en bij twijfel raadpleeg je gewoon je kaart (al hangen sommige pijlen wel op onlogische plaatsen; in de boom, zijkant van de boom,... niet te vergelijken met de bepijling tijdens een toertocht).

Al bij al was het voor mij een zeer leerrijke ervaring; bergop rijden op het kleinste plaatje, met rotsblokken bezaaide beken, gladde wortels, het remmen tijdens de afdalingen, tempo leren rijden,...

Ik vind het een aanrader !!!
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 6-aug-2006 Gereden op: 6-aug-2006
Na 2 jaar nog eens terug gekomen naar Theux om de blauwe route te rijden. Nog steeds een prachtige route. Liefhebbers van keien en talrijke stenen tijdens afdalingen en hellingen komen hier zeker aan hun trekken. Wanneer je naast de spoorweg hebt gereden en je klimt terug het bos in ontbreekt er een pijl die naar rechts zou moeten wijzen, je moet daar een klein beekje oversteken. De blauwe pijlen hebben in het begin een extra aanduiding met Theux zodat vergissen met andere routes daar uitgesloten is. Nadien valt deze extra vermelding weg en is het blauwe symbool ook geschilderd terug te vinden. Soms duurt het nogal lang voordat je bevestiging krijgt van een volgende pijl, en rond km 17 (na een holle weg bezaaid met keien en een beekje langs je linkerkant) en km 27 is het wat opletten zoals een collega hier ook al vermeld had.
Van: kawa Ingegeven op: 27-jul-2006 Gereden op: 26-jul-2006
Deze morgen vertrokken voor de blauwe route, er zijn idd. enkele pijlen weg.
Op km 17, aan die melkwagen na dat klimmetje langs het beekje moet je rechts als je bovenkomt op de asfaltweg.
Op km 27, vlak na de snelle asfaltafdaling moet je links aanhouden op de splitsing.
Voor de rest is de bepijling in orde.
Het is wel niet zo duidelijk aangegeven als een toertocht dus je moet wel uit je doppen kijken.
Van: Dirk Duynslaeger Ingegeven op: 20-jul-2006 Gereden op: 16-jul-2006
Rode route op een snikhete dag: moeilijke klus vooral als de bewegwijzering te wensen over laat. In totaal 35 km gereden, na een drietal keer verkeerd rijden wegens gebrekkige bewegwijzering. Moet dringend in orde gebracht worden, het was een serieuze domper op de dag. Het haalt je ook steeds uit je ritme. Wel een streek met veel potentieel. Jammer! Kent iemand de contactgegevens van de verantwoordelijke?
Van: Den buffel van Duffel Ingegeven op: 30-jan-2006 Gereden op: 29-jan-2006
Vandaag rood parcours gereden, schitterend! Enige probleem was dat alles er bevrozen bijlag, inclusief een aantal beekjes die over de weggetjes meeliepen. Het was voor ons dus heel de tijd opletten geblazen, en nooit echt kunnen doorrijden. Maar dat was niet nodig om ons volledig af te matten. Er lag dan ook nog een kleine 5cm sneeuw over het hele parcours, wat de zaak nog net ietsje zwaarder maakte. Bepijling is schitterend, misschien 1tje tekort op een gegeven moment, maar dat vind je snel uit zonder teveel moeten rond te rijden. Verder hebben we wel ergens 1 pijltje gemist, maar dat was onze schuld, met als gevolg dat we op een 62km zijn uitgekomen met net geen 1500hm op de teller. Als er nog eens geen uitdagende tourtocht zonder massatoeloop op het programma staat, dan staan we hier in de zomer zeker minstens nog eens 1x terug. Maar dus inderdaad wel een rood parcours dat ook die rode pijl waard is!!
Van: Luc Ingegeven op: 2-nov-2005 Gereden op: 2-nov-2005
De rode route is fantastisch en, op een paar ontbrekende (of goed verstopte) pijltjes na, goed bewegwijzerd.
Na zo'n 18 km rijden wel opletten voor lekke banden. Het smalle weggetje dat rechts naast een diepergelegen weiland loopt ligt over een lengte van zo'n 300 meter vol met doornen. Laatste zag ik de boer met zijn heggeschaar aan het werk, vandaar ...
Genoeg reserve binnenbanden meenemen is de boodschap... of je mtb even op de schouder nemen?
Van: Herman Koning Ingegeven op: 31-oct-2005 Gereden op: 29-oct-2005
Na bestudering van de de www.MTBroutes.be besloten we met 8 man uit de bollenstreek naar Theux te gaan, Mede ook gezien de goede commentaren over de bewegwijzering. We besloten de rode route te rijden van 57 km. Het was een van de warmste dagen in oktober ooit (22 graden, dus dat zat wel goed. In theux aangekomen bleek het VVV-kantoor op zaterdag om 10.30 uur nog dicht te zijn.
(open vanaf 13.00 uur. In de commentaren had ik wel gelezen dat ze op zondag dicht waren. Enfin, geen uitgebreide routekaart, dan maar het kleine kaartje uit de O2bikers van een paar jaar geleden. Vanaf de ruine gingen we met volle moed richting Polleur, weinig bordjes gezien, in Polleur even gezocht..ook we konden verder..ook verderop was het af en toe zoeken naar bordjes en af en toe dan maar vragen. Dan begrijp je ook gelijk waarom die Vlamingen zo'n hekel hebben aan die Walen. Wat een vreselijk onbehulpzaam volk is dat. Ondanks dat ze allemaal Nederlands hebben geleerd op school doen ze net of ze doofstom zijn. Dan maar op steenkolen Frans. Bij de bakker vragen naar "Un route ATB rouge"...nooit van gehoord en toch denk ik dat er 1000-en bikers ons voor zijn geweest en achteraf bleek er een bordje 200 meter verderop te staan.
Enfin we kwamen er wel uit met een beetje fout rijden. Het parkoers was zwaar maar erg mooi, dus daar geen klagen over. Maar na een km of veertig kwamen we er toch niet helemaal uit. We wisten niet meer waar we waren. We hadden net een heavy afdeling gedaan, dus eigenlijk geen zin om weer helemaal terug gegaan. Ha..daar in het weiland een vrouw van rond de veertig met haar zoon aan het houthakken. Even met de kaart in de hand vragen waar we zijn...mooi niet dus.
In haar "camping smoking" nam ze na veel aandringen de moeite om ons tegemoet te treden (eerst nog even aan haar doos krabbend...ik dacht dat alleen manlijke bikers dat kruiskrabben deden..wij hebben een excuus met dat geschuur van het zadel). Enfin.dichterbij komend bleek ze ook haar kunstgebit thuis te hebben gelaten..maakt niet uit..als ze maar even aanwijst op de kaart waar we zitten.
Nou NEE dus..ze wist het niet...deed me beetje denken aan de Nederlandse Frits Bom met z'n prograam de vakantieman. Die liet Nederlandse toeristen in Benidorm een landkaart van Europa zien zonder plaatsnamen en vroeg dan of ze even wilde aanwijzen waar Benidorm lag..alles werd aangewezen van Moskou tot Stockholm..maar geen Benidorm. Ze wist niet eens waar ze woonde of waar ze aan het werk was.En bij ons stonden alle plaatsnamen er nog wel op. Zeker anafabeet. Enfin, de meute werd ongeduldig van dat gezoek en kreeg dorst..dus toen zijn we maar naar het eerste beste dorp gereden. Dat bleek Theux te zijn en hebben we een Palm gevat in een van de kroegen en hebben we ons verdriet weggedronken van de gemiste 17 km die we nog te gaan hadden.
Moraal van het verhaal:
1. Theux is mooi plek voor ATB, maar slecht aangegeven (de volgende dag deden we de Meerssen route bij Maastricht dat was wel perfect zonder kaart te rijden)
2. De bevolking van Theux moet eens wat commercieler worden en zich meer openstellen voor bikers. Dan kunnen ze nog een beetje geld verdienen.
3. een cursus vriendelijkheid kan ook geen kwaad
4. de VVV of de plaatselijke bikers vereniging zou eens af en toe de routes moeten nalopen of de bewegwijzering nog klopt.

Groet
Herman Koning

Van: Timoh Ingegeven op: 29-oct-2005 Gereden op: 28-oct-2005
Gisteren de rode route in Theux gereden.

Bepijling was niet 100%, kaartje kopen is zeker geen slechte inverstering.

De route zelf is meer als de moeite waard maar ik verwachtte wat meer single-tracks.
Doseren is de boodschap bij deze zware route, want na een pittige aanvangsfase verblijf je een tijdje op een hoogplateau. Hierna is het echter terug afzien met enkele serieuze klimmen op het einde die bovendien behoorlijk lang en steil zijn (maar dat laatste kan ook te maken hebben met het gevoel in men benen).
Van: Yandaman Ingegeven op: 27-oct-2005 Gereden op: 27-oct-2005
Blauwe tour gereden bij uitzonderlijk mooi weer, hoewel ondergrond nog nat was. Gouwe raad gaste: koop eerst MTB kaart bij VVV "Pays des Sources", er bestaan meerdere blauwe routes. Wij zijn verderop verkeerdelijk op een blauwe route van Spa terecht gekomen, da's nie leuk want ge moet dan terug over de weg.

Bon, in t begin serieuze afdaling, goed remmen, 180° draaien en bij de pinken blijven. Veel losse stenen en gladde rotsen en boomwortels. Volgende lastige helling na spoorweg naar boven op kleinste plaat; neen niet op middelste, OP KLEINSTE (anders gegarandeerd onderuit op de keien.

Verder laat u niet misleiden door de vele kleine pijltjes die her en der op de bomen geschildert zijn. Stick to the sign oo>!

Terug aan de wagen, pak een borsteltje mee om de vettige leemmodder af te kuisen, anders hangt uwen auto vol en is t vrouwke weer boos.

Alles Geven...


Van: Dirk De Gendt Ingegeven op: 11-oct-2005 Gereden op: 2-oct-2005
Blauw parcours (37 km) gedaan. Dag voordien had het geregend maar zonder veel invloed op het parcours. Blauwe pijlen voldoende aanwezig over hele parcours. Mooi parcours in volle natuur met wat klimwerk de eerste kilometers, de laatste kilometers vrij veel asfalt tot in Theux. Spijtig van de vele keien/rotsen op sommige stukken van het parcours. Dit was zowel lastig voor het klimmen als afdalen.
Van: Eddy Ingegeven op: 6-oct-2005 Gereden op: 6-oct-2005
aan Jos,

op het vvv kantoor van Theux (in het centrum) kan je de kaart 'Pays des sources'
kopen. Daarop staan de circuits van Theux en Spa op uitgetekend zodat je ze ook kunt combineren.
Veel plezier
Van: jos Ingegeven op: 5-oct-2005 Gereden op: 5-oct-2005
vandaag de rode route willen rijden, na ongeveer 5 km geen pijltjes meer te zien, op goed geluk nog geprobeerd verder te rijden, maar geen pijltjes meer. Dan maar de groene route geprobeerd, zelfde verhaal na 2 km.

Weet er iemand waar er ergens een kaart met deze routes te vinden is of eventueel de gps-track ?
Van: Frederic Ingegeven op: 30-aug-2005 Gereden op: 30-aug-2005
Rode route gereden.
Zeer zwaar maar prachtig.
Uitpijling: een aantal pijltjes ontbreken of zijn moeilijk te zien. We zijn da ook een drietal keer verkeerd gereden. In totaal hebben we 65 km gereden. gemiddeld 15km/uur.

Tips voor ontbrekende wegwijzers.
al na een km of vier (weet het niet meer juist) kom je net van onverhard op een verharde bocht met rechtsbeneden een dorpje. Ga niet naar dorpje maar volg wel de haarspeldbocht naar boven. Dan na 100 meter rechter het bos in ipv links verhard volgen.
ALs je geen pijl ziet. Dan best rechtdoor.

veel plezier
Van: Ghosty Ingegeven op: 15-aug-2005 Gereden op: 11-aug-2005
Verleden week de rode lus van Theux voor de eerste keer gereden. Vele beter aangegeven dan de blauwe toer, 1 keer een pijltje gemist. Wat iedereen zegt, klopt, enkel voor bikers met een goede conditie, anders is de fun er snel af.
Enkele gevaarlijke afdalingen over rotsblokken, pittige klimmen, vooral de laatste klim is afzien. Al bij al een prachtige toer.
Totaal op teller: 61km Tijd: 4u10min.
Van: Robert Ingegeven op: 1-aug-2005 Gereden op: 31-jul-2005
Om 7:00 uur in stromende regen vertrokken uit Amsterdam, 10:00 uur aangekomen bij het oude kasteel, de start van het parcours. Net als vorige week besloten we weer de rode route te rijden. Vorige week nogal erg vaak verkeerd gereden door de soms erg laat geplaatste pijltjes (!). Hoe dan ook, deze keer wisten we onze weg feilloos te vinden. Door de eerder gevallen regen (en de na twee uur rijden onophoudende regenbuien!) was het plaatselijk erg modderig waardoor het terrein extra technisch was om te rijden. Helaas waren de erg steile klims hierdoor soms plaatselijk te glad om te rijden. Gelukkig kreeg de loop-/klimtechniek hierdoor wel de nodige aandacht. Door het vele fout rijden van de vorige keer hadden we toen vlak bij aankomst al 67 km afgelegd waardoor we na de lange afdaling over de weg in feite direct naar de auto zijn gereden, de laaste klim hebben we destijds dus eigenlijk geskipt. Dit keer hebben we de Rode route in regulation gereden, en dat hebben we geweten! Terwijl we de vorige keer al dachten dat het een pittige tot zware rit was, zijn we nu tot de conclusie gekomen dat Rood echt voor rijder met een uitstekende conditie is. We hebben dit keer in totaal 59 km afgelegd inclusief de laaste klim volgend op de lange afdaling over de weg. Deze laaste klim, van ongeveer 12 km, is naar mijn mening het mooiste en ook zwaarste stuk van de hele route. Vooral een spectaculaire afdaling door een rotsachtig riviertje met als klap op de vuurpijl een doorwading van een kruisend riviertje! Mag ook eigenlijk niet ontbreken in een echte mtb-route. En een echte route mag deze rode route zeker genoemd worden, met hoofdletters dat is! Samengevat; een fantastische en erg zware rit. Een echte aanrader voor de mtb'er die zijn grenzen wil verleggen. Deze rit biedt ongeveer 4,5 uur technisch omgaan met modder, boomwortels, en keien, steile en langen klims, steile afdalingen over losliggende keitjes en uitgehouwen graniet.
Van: Ronny Barnhoorn Ingegeven op: 1-aug-2005 Gereden op: 24-jul-2005
Eerst rode parcours gereden en nadien het blauwe parcours. Dit is wat het moet zijn. Meestal zit er veel asfalt in de bepeilde tochten maar hier is het een uitzondering. Er zitten stukken in van de Ardennes Trophy maar er zitten nog veel andere mooie stukken in. De rode is wel voor de beter getrainde biker. De bepeiling laat hier en daar de wensen over. Zo bvb in het begin van de blauwe route staat het peiltje aan de andere kant van de grote baan en dan nog hoog in een boom. Een aantal keren misgereden. Op het parcours twee bikers van Diest tegengekomen en ook die hebben hier en daar gevloekt op de bepeiling. Maar het zijn prachtige parcours.
Van: Kristof Ingegeven op: 25-jul-2005 Gereden op: 23-jul-2005
Gestart voor de blauwe route wat 37 km zou moeten worden.
De start is wel adembenemend snel naar beneden, wel goed opletten want je moet alles dicht gooien om 180 graden te draaien.
Er zitten heel schone stukken in, zowel klimmetjes als afdalingen.

De bewegwijzering is soms ontbrekend, niet bij elke splitsing hangt er een pijl en dat vind ik onmisbaar. Op sommige plaatsen is de bepijling niet echt op snelheid voorzien, wat wel spijtig is.
We ergens gemist want we zaten op de routes van SPA en het viel ons niet meteen op want dit zijn ook dezelfde blauwe pijlen met nummers.
Het was raar want op een bepaald moment moesten we kiezen voor SPA 5 of SPA 6. Deze routes komen allebei door Spa. Eerst route 5 gedaan, we kwamen terug uit op route 6, weer terug naar Spa en dan maar besloten om over de weg terug te rijden.

We kwamen aan met 58km op onze teller. Ik kom hier volgende keer terug, al is een kaart geen overbodige luxe.
Van: kawa Ingegeven op: 15-jul-2005 Gereden op: 15-jul-2005
Vandaag nog eens de 38km gereden. De route ligt er perfect bij, op enkele omgewaaide bomen die je pad bemoeilijken.
De slotklim hebben we vandaag eens anders aangepakt. Je kan onderaan kiezen voor de 1500m of de 350m. We hebben vandaag de korte klim eens gedaan welke veel fijner is dan de lange. Volgende keer ga ik ook hierlangs naar onder.
Van: Ruben Ingegeven op: 16-may-2005 Gereden op: 7-may-2005
We komen met z'n tweeen net uit Houffalize gereden waar we de vorige dagen de routes hebben gereden. Vanaf Houffalize tot aan ons begin van de Theux route regend het waardoor we er niet nog meer zin in krijgen.
Nadat we ons hebben omgekleed en een lekker bakje koffie naar binnen hebben gewerkt wordt het wel tijd dat we op de fiets stappen. Nog geen minuut na we zijn begonnen begint het wederom te regenen... Overal waar we komen is het een grote natte zooi met ontzettend veel diepe/ondiepe plassen waar soms afstappen noodzakelijk is. De rode route is niet overal even goed aangegeven maar gelukkig heeft m'n kameraad de route al eens gereden.
Lekkere klimmetjes waarbij je niet te snel van stapel moet lopen maar daarna wordt je dan ook weer getrakteerd op een mooie afdaling waar je automatisch te hard van de stapel loopt. Op ongeveer 3/4 vanaf ons begin van de route komen we bij het kasteel waar het het water vervolgens met bakken uit de lucht stroomt en wij natuurlijk te laat en te stoer (dom) zijn om te schuilen. De verkoeling, die niet echt nodig was, heeft ons tot op het bot nat gemaakt en aangezien er een stevige koude wind staat kunnen we onszelf niet warm fietsen. In het dorpje zijn we naar een restaurantje gefietst waar we zelf al tot de conclusie kwamen dat het hoogstwaarschijnlijk was dat we daar niet naar binnen zouden mogen in onze toestand dus zijn we maar doorgefietst in de hoop het betere weer tegen te komen.

Een paar kilometer verder, nog steeds koud, beginnen onze remmen ons steeds meer in de steek te laten, hier zijn we dan even gestopt om de remmen met onze koude vieze vingers opnieuw af te stellen. We besluiten de route niet langer te volgen, vanwege onze ongelovelijk koude lichamen, en de grote weg te pakken terug naar de auto.
Bij de auto aangekomen hebben we ons schoongemaakt in de beek en snel droge kleren aangetrokken. Een lekkere warme bak koffie later zetten we onze fietsen acherop de auto en vertrekken we richting Zwolle.
Later in de auto hebben we toch geen voldaan gevoel van de route dus we komen zeker een keer weer om hem over te doen...
Van: Dieter Ingegeven op: 9-apr-2005 Gereden op: 22-apr-2005
hallo,
kan iemand mij zeggen waar de route's starten ?
Alvast Bedankt.
Dieter.
Van: Kris Cuppens Ingegeven op: 27-dec-2004 Gereden op: 27-dec-2004
Om het kerstdiner en ander onnodig voedsel te verteren zijn we nog eens naar Theux getrokken. Ditmaal om een heel andere route te rijden.
We vertrokken aan het kasteel en namen de rode route. Na 20 km ploeteren in modder, tussen bladeren en door beekjes van smeltwater kwamen we tot de conclusie dat onze timing zeer slecht was. We zijn onderweg dan ook maar overgeschakeld op de blauwe route. Die lag er niet beter bij, maar de afstand werd hierdoor wel ingekort.
Na 42 km op de teller en een gemiddelde 13 km/u arriveerden we terug aan 'le chateaux'. Met ons gemiddelde hebben we eens hard gelachen... de feestdagen waren dan toch iets te zwaar geweest.
De bewegwijzering was zeer goed. Slecht één bordje was weg (na ongeveer 10 km), maar dit komt door de vernieuwing van de afrastering rond de weide. Hier moet je naar links.
Besluit : een mooi en zwaar parcour dat best in de zomermaanden gereden kan worden. We doen het zeker ngo eens over.
Van: Kris Cuppens Ingegeven op: 13-nov-2004 Gereden op: 12-nov-2004
Op 12 november trok ik samen met twee vrienden naar Theux. Een fietsverhuurder was in heel Theux niet te vinden, dus waren we genoodzaakt verder te rijden naar Spa. In hartje Spa vonden we uiteindelijk een verhuurder en konden we onze rit richting Theux beginnen.
De bewegwijzering is niet 100%, daarom wil ik hier effe duidelijk maken dat toer 7 (18km) met groene pijlen wordt aangeduidt, toer 8 (37 km) in 't blauw en toer 9 (57 km) in 't rood. Soms staan er geen groene pijlen en volg je best even de rode. Onder de autostradebrug staat een pijl naar rechts (zowel rood als groen); je moet hier niet naar beneden (rechts) rijden over de wei, maar gewoon het pad volgen. Een kaartje is geen overbodige luxe.
Het parcour was zeer gevarieerd, enkele mooie en lange beklimmingen en afdalingen. En ook de omgeving moet niet onder doen.
30 km stond op de teller...'t lijk niet ver, maar onze benen dachten daar ander over.

Kris

Ps Op de kaart zijn route 1 tem 6 voor Spa en 7, 8 en 9 voor Theux
Van: Boudewijn de Poorter Ingegeven op: 31-oct-2004 Gereden op: 9-oct-2004
9 Oktober gingen we met 10 man van onze club Dommeldal de rode route van Theux rijden. Gestart vanaf de CCR was het eerst even zoeken naar de route. Na het lezen van de commentaren hadden we besloten om deze routes eens te proberen. Voor een vaste route viel het ons niet tegen. Te vergelijken met Coo, maar dan wat droger. Redelijk technisch, maar niet zo technisch als de vaste route in Landgraaf, Nederland. Goed op de borden letten dan kan het niet mis gaan. Zelf zijn we een paar keer verkeerd gereden, omdat we te hard reden in een afdaling en je dan een bordje over het hoofd ziet omdat het in de bocht staat. Goed opletten dus. Er zitten sommige ruige afdalingen in. Wij vonden het leuker om boven bij een kleine ruine i.p.v. de haarspeldbochtjes naar beneden te nemen recht door te steken. Met de stukken onderweg viel het ook wel mee. Geen een gezien, wel stukken aan de fiets. Lekke bandjes, maar ja je moet ook grove noppenbanden en dikke binnenbanden meenemen en monteren uiteraard, dan valt het allemaal wel mee. Op van die grove keien moet je niet met je semislicks gaan rijden want dan kun je problemen verwachten. De volgende dag de blauwe gereden. Ook wel leuk. Van allebei is het west-noordelijke gedeelte het ruigste. Wat meer knippen in de paden en grote keien, erg leuk. Voor een vaste route een aanrader, beide. Mooier is nog om de leuke stukken van beide te kombineren. groeten.
Van: Criss van Tiggelen Ingegeven op: 27-sep-2004 Gereden op: 26-sep-2004
Gisteren de blauwe route van Theux uitgeprobeerd.Startpunt bij ccr (www.ccr.nl) waarmen na een warm onthaal met koffie en thee en een route beschrijving we op pad gingen.De route op dat moment was zeer nat ,op sommige klimmen komt er het water om je oren omlaag. maar dit hoort er bij .De bewegwijzering laat vaak te wensen over het lijkt zo nu en dan wel een zoektocht ,dit is een groot min punt.de bordjes laten vaak te wensen over.ook met de summiere beschrijving van het ccr is het nog moeilijk om het allemaal in een keer te vinden.
De route is zeer technisch ,maar zeker de moeite waard.
mijn vraag hierbij is of iemand de route goed kan beschrijven ,want het lijkt me dat er steeds meer bordjes verdwijnen zoals ze op het ccr beaamde.
graag een duidelijke route beschrijving .
Anderzijds werd er aangegeven dat jeroen (eigenaar ccr)wel een keer als gids met je mee fietst zodat het allemaal wat makkelijker word om de route in een keer te fietsen.De route was leuk tot dat er twee fietsmaten er op een afdaling richting theux er niet zonder (letterlijk) kleerscheuren ,en een ervan de eerste hulp van afkwamen.
al met al een zeer leuke technische route en ik kijk er op uit om de route de volgende keer in een keer te fietsen zonder te zoeken.
Van: Assos-Biker Ingegeven op: 26-sep-2004 Gereden op: 25-sep-2004
Zaterdagmorgen omstreeks 10u vertrokken met een groepje van 10 man.
Zowel getrainde als wat minder getrainde dus de blauwe route genomen.
Aangezien het de laatste dagen dagen veel geregend had wisten we niet wat ons te wachten stond. Sommige stukken waren goed bereidbaar maar bij andere was het oppassen geblazen,door al die regen konden die wel superglad zijn. Wel veel stukken met nogal grote keien met als gevolg platte banden.
Plak gerief of reservebinnenband is een must!!

Kwa wegwijzering is het wel aan te raden het hoofd omhoog te houden want er komen een paar snelle stukken in waar je de blauwe pijltjes zo gemist hebt en dan wordt het klimmen en zoeken.

Verder wil ik nog kwijt dat dit één van de mooiste routes is die ik gereden heb.
Een route die een beetje van alles heeft.
Technische afdalingen,snelle afdalingen,kuitenbijters, enz.
Ook de natuur heeft veel te bieden,je kan op één hand tellen hoeveel keer je op de openbare weg komt. Je rijdt 36km off road waar het echt muisstil kan zijn.
GEWOON DE MAX !!

Greatz..
Van: Robi Ingegeven op: 15-sep-2004 Gereden op: 14-sep-2004
Hebben op dinsdag 14-09 de rode route in Theux gereden met een groepje van 5 man,aangekomen omstreeks 9u30 aan het startpunt, wilde eigenlijk aan CCR maar was gesloten,erg jammer na het lezen van de goede commentaren op 't forum ,na het afladen van de fietsen begeven we ons op weg voor hopelijk een boeiende tocht maar na amper een paar km gaat het al mis ,een flinke afdaling en ineens geen pijltje tezien op het kruispunt,terug naar boven dan maar en daarzie een pijltje,beter opletten hebben we al in de gaten,het gaat er goed aan toe leuke beklimmingen,afdalingen met een eerste valpartij op de erg vele dikke stenen die op deze afdaling liggen,na een 12km gaat het ineens totaal mis we komen boven op een heuvel net onder de brug van de autostrade en er staat een pijltje naar rechts maar ze zijn daar denk ik een aardgas leiding aan het leggen,heel de boel open gegraven en erg steil naar beneden,wat nu gezongen,we gaan naar beneden en daar gekomen nergens een pijl te zien ,we rijden maar wat in 't rond en gaan ons bevragen op de camping in Polleur,daar sturen ze ons de zelfde weg terug,maar zo raken we niet terug op de route,we besluiten dan om er zo op uit te trekken in de hoop ergens op de goede weg te raken wat gelukkig ook gebeurt na heel wat rondrijden zonder te weten waar naartoe,we zijn weer vertrokken met de nodige vertragingen door het wisselen van banden in totaal 7 stuks met 4 fietsen,één persoon had al afgehaakt na een 20km ongeveer ,verder is het heel erg goed opletten op de bordjes vind ze heel slecht zichtbaar maar al bij al was dit toch een mooie route,zwaar maar te doen als je een ietsje getraind bent,eindconclusie-mooie route,zwaar,persoonlijk vind ik hem slecht aangeduid,genoeg binnenbandjes meenemen.
de rode route is 57 km staat er,wel we hadden toen we aan de auto kwamen welgeteld 71,60 km opzitten kan je vertellen dat we allen meer dan blij waren terug te zijn,maar toch is deze route zeker een aanrader als je eens erg diep wil gaan.
Van: Stefan Soudant Ingegeven op: 14-sep-2004 Gereden op: 12-sep-2004
Ondanks de enorme hoosbuien van vrijdag en zaterdag en de slechte weersverwachting voor zondag zijn we zondagmorgen toch afgereisd naar Theux voor het rijden van de rode route. Een zeer goede keuze, zoals later zou blijken: prachtig weer, een mooie en goed uitgepijlde route, maar last but not least: het CCR!! Ben je van plan om binnenkort rond Theux te biken, neem het CCR (www.ccr.nl) als vertrekpunt! Parkeren, overnachten, fietsen afspuiten, douchen, alles is mogelijk! En de aansluiting op de rode route ligt op 3 km van het CCR!

De rode route is voor de geoefende mountainbiker goed te doen, maar je staat versteld van het feit dat deze omgeving op slechts 32 minuten van Maastricht te vinden is! Mooie lange beklimmingen, welhaast Oostenrijkse vergezichten, gevolgd door prachtige, technische afdalingen. De route is perfect uitgepijld met dien verstande dat of vóór of ná de afslag gepijld wordt: je krijgt dus geen bevestiging, iets dat je in een snelle afdaling wel eens doet twijfelen. Een klein schoonheidsfoutje in de rode route: zodra je in Oneux de geasfalteerde weg oversteekt dien je het rechtse onverharde pad aan te houden.

Kortom, Theux is meer dan het herhalen waard!
Van: Kwinten Ingegeven op: 12-sep-2004 Gereden op: 9-sep-2004
Ik heb de blauwe route gereden. Het is een prachtige route vol klimmetjes en prachtige afdalingen, maar op een paar punten is er toch slechte bewegwijzering, ff een paar tips. Nadat ge het station van Theux gepasseerd bent, vat ge na ne km ongeveer de eerste klim aan. Na een klein stukske komt ge aan een splitsing waar geen pijltje staat (wij hebben er geen kunnen vinden althans) Ge kunt daar ofwel links omhoog kiezen, ofwel rechts. Links is een stevig klimmeke (understatement of the year) Die moet ge dus NIET hebben :p Neem rechts.
Dan schat ik na ongeveer 30 km, komt ge op een gegeven moment, nadat ge een klim gedaan hebt over ne bijna onbereidbare weg, zeg maar beek, uit bij een boerderij, helemaal bovenop de heuvel. Ook hier staat geen pijlke. Het is achter de boerderij, tegenover de verharde weg, die naar links gaat, rechts in. Er staat hier wel een rood pijlke. Een beetje verder komt ge vanzelf terug op de blauwe uit.
Redelijk naar het einde toe, komt ge, na een heel snelle afdaling over het asvalt, terug in de bewoonde wereld uit Net voor de brug staat er een pijl naar recht, die geeft blijkbaar niet alleen aan dat ge over de brug moet, maar wil ook zeggen dat ge voor de spoorweg, opnieuw naar rechs moet over de asvaltweg. Deze komt uit eindelijk in Theux aan de Delhaize uit.
Voila, nu zou ge niet meer verkeerd mogen rijden :)
Van: Annemarie Rima Ingegeven op: 30-aug-2004 Gereden op: 18-jul-2004
De routes in Theux, zowel de groene, blauwe en rode heb ik gereden en ze zijn inderdaad prachtig maar wel technisch (vooral de rode). De rode heb ik nog nooit helemaal in een dag kunnen rijden. Ook wat ik van verhalen van anderen hoor, lukt dat bijna niemand. Wat ik even wil doorgeven is dat in het commentaar van Mark de Klerk gesproken wordt van het CCR, een gite d'etappe en kampeergelegenheid speciaal voor fietsers (zie www.ccr.nl). Maar je kan daar niet alleen overnachten, maar ook voor 3 euro per persoon de auto parkeren, je fiets schoonmaken, douchen en je kleding uitspoelen. Dit is ideaal omdat er bij het startpunt van de routes bij het kasteel van Franchimont geen mogelijkheid is om de fiets of jezelf schoon te maken en uit de verschillende commentaren valt op te merken dat dit toch wel een minpuntje is. Het CCR ligt maar 10 km. van het kasteel verwijderd en de routes kunnen al vlakbij het CCR opgepikt worden. Je wordt gastvrij onthaald met koffie en thee. Bel of mail even van te voren als je hier gebruik van wilt maken, want het CCR is nog niet altijd open. Zie gegevens op de website.

Annemarie
Van: Richard+Kevin Ingegeven op: 11-jul-2004 Gereden op: 10-jul-2004
Dit is een schitterende route!
Als je naar de provincie Luik gaat moet je deze route zeker doen.
Bijna het ganse traject is off-road.
Dit traject is super zwaar door de talloze klimmetjes en de daarop volgende afdalingen. Deze klimmen en afdalingen zijn technisch door de losse stenen en de wortels van bomen. Tussen de afdalingen zijn er gevaarlijke afdalingen zoals deze voor het dorpje Polleur. Als men Polleur uitrijdt met een klim in het vooruitschiet, is er bovenop de klim een pijltje verkeerd aangeduid (al dan niet met opzet). Dit pijltje is naar rechts en is een downhill stuk naar beneden dat eigenlijk niet verantwoord is om te doen (maar wij hebben gedaan niet beter wetende)! Na benedenkomende,zijn we op de vorige commentaren voortgegaan en moesten we eigenlijk bos door het bos rijden. Terug rijdende zijn we tot de constatatie gekomen dat we verkeerd zaten.
Buiten dit pijltje is alles perfect bewegwijzerd en alles goed te vinden.
Wel spijtig dat er geen faciliteiten zijn rond het kasteel voor het afspuiten van de fietsen of om een dousche te nemen wat zeker nodig is als het geregend heeft op deze route.

Een echte aanrader deze route maar kom niet onvoorbereid naar deze route (conditioneel+het materiaal krijgt het zwaar te verduren).

Van: Mark de Klerk Ingegeven op: 29-jun-2004 Gereden op: 27-jun-2004
Afgelopen weekend ons (naar nu blijkt)eerste volledige weekend mountainbiken in de Ardennen gehad. Gekozen om als standplaats CCR te nemen (www.ccr.nl)en vandaar uit de routes in Theux te gaan verkennen. Zaterdagavond vertrokken om de voetbal te kunnen zien (aangezien CCR gerund wordt door Nederlanders was dat geen probleem) en nadat we na 14 jaar eindelijk een keer met strafschoppen door gaan naar de volgende ronde, kon ons weekend eigenlijk niet meer kapot. Wat betreft ons verblijf: dat was perfect en voor de bikers die een weekend naar de Ardennen willen een absolute aanrader. Mooie kamers, goed ontbijt en voldoende gelegenheid om de fiets schoon te maken. En met onze fietsenmaker en zijn 2 assisten waren wij optimaal voorbereidt voor "de rode hel van Theux.
Zelf hebben we met z'n negenen (Ad, Mario, Andre, John, Hans, Dave, Jos, Hans en ondergetekende)ervoor gekozen om zowel de rode als de blauwe route te gaan rijden in Theux. Ondanks dat we onszelf als redelijk ervaren bikers zien, hadden we van te voren toch wel enige schrik voor de "rode hel van Theux"
Aangezien we toch al in de stemming waren vanwege zaterdagavond, de koe maar gelijk bij de horens gevat en zondag de rode route gefietst.
Wat een fantastische route. Wij hebben al heel wat tochten gereden in de Ardennen (o.a. Malmedy, Houfalize en Paliseul) maar dit is absoluut de max!!!
Dit is echt geen tocht voor beginners of amateurs. Wij hebben in totaal 65 km gereden en je gaat echt van de ene technische beklimming naar de andere beklimming en de afdalingen zijn stuk voor stuk technische huzare stukjes waar snelheden van boven de 50km/u op het onverhard geen uitzonderingen zijn. De brandlucht die ruikt na weer een afdaling zijn je eigen remmen......
Er zit ook een afdaling in waarbij je kort langs de afgrond een berg wel tien keer afrijdt, das echt prachtig.
Al met al een route waar je jezelf als fanatiek biker echt kunt testen, en zoals onze Dave ervaren heeft, kunt fietsen terwijl je teller gewoon op 0 km/u staat. De bewegwijzering is ook erg goed en m.u.v. wat omgewaaide bomen zijn de paden goed te bereiden (even los van het feit dat ze natuurlijk verschrikkelijk steil zijn). 's Avonds met een voldaan gevoel in ons verblijf Belgische frieten gegeten en onder het genot van een pintje de dag uitgebreidt geevalueerd.
De volgende dag hebben we de blauwe route gereden. Weer vanuit ons verblijf bij CCR vertrokken en dat was wel prettig, dan konden we de beentjes wat los rijden van de rode route van de vorige dag.
Ook dit is zeer de moeite waard. Aangegeven dat het een route is voor de sportieve rijder en dat moet je wel zijn. Ergens halverwege onze boterham gegeten bij een bankje (om nou een foto te maken van alleen dat bankje, John???) maar als we geweten hadden welke klim ons na de rust te wachten stond, hadden we de rust wat later gepland. De langste klim van de blauwe route met verschillende keren van die momenten dat je denkt "stik maar, ik stap af".
De afdaling die je daarna krijgt is weer erg leuk waar ook weer hoge snelheden gehaald kunnen worden. Grote verschil met de rode route van de dag ervoor zijn de rustmomenten die je in de blauwe route voldoende hebt, maar die in de rode route veel schaarser zijn.
Samenvattend een prachtig gebied om te biken maar enige ervaring en een goede condities zijn wel een absolute vereiste.
Volgend jaar weer. (of volgende maand??!!)
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 11-jun-2004 Gereden op: 11-jun-2004
Theux blauwe route:
De blauwe route is een mooie tocht van 37 km. Hij begint met een leuke afdaling en bijna meteen daarna een klim met een lengte van 4,5 kilometer en een hoogteverschil van 180 meter. De tweede klim van de route is wat meer technisch en brengt je naar het hoogste punt van de route. Vooral het eerste gedeelte van de route bevat ook stukken van de Ardennes Trophy. Na de eerste twee, drie klimmen zit het echte zware klimwerk erop. De route bevat veel leuke afdalingen en leuke klimmen. Jammer dat de laatste kilometers van de route veel asfalt als ondergrond heeft. De bewegwijzering van de route is goed, zonder kaart te fietsen. Een hoogteprofiel van de blauwe route is te downloaden op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 11-jun-2004 Gereden op: 11-jun-2004
Theux groene route:
De groene route bestaat uit twee korte en een lange klim. De route is bijna 18 kilometer lang en er worden 297 hoogtemeters gemaakt. Na een korte klim volgt er een leuke snelle afdaling. Het steile stuk van de tweede klim is 2 kilometer lang en is op sommige stukken 14%. De afdaling na deze klim is best leuk en is redelijk technisch. Eenmaal weer terug in Theux moet er nog naar het kasteel van Franchimont worden geklommen, dit is een leuke vrij technische klim. De bewegwijzering van deze groene route is prima, nergens ontbreken er bordjes. Een hoogteprofiel van de groene route is te downloaden op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Van De Putte Diederik Ingegeven op: 25-may-2004 Gereden op: 20-may-2004
Heele mooie route in Theux .... , heel veel off-road ( echt super ) ...... pas,hm .. enkel op van Quads !!
Donderdag ben ik gestart aan het Kasteel van Franchimont maar na een half uur heb ik de eer gehad kennis te mogen maken met de Ardeense ondergrond?!Ben namelijk in aanrijding gekomen met een op mij afstormende Quad !!

Gevolg : 3 uur in de spoed in Verviers , gebroken neus , 8 hechtingen aan de rechterhand , 6 aan de bovenlip , ongeloofelijke pijn aan de rug en tal van schaafwonden en blauwe plekken ..... en dit alles in mijn voorbereiding naar de Cristalp toe.

Maar : de route lijkt me SUPER en van zodra ik terug ' fietsklaar ' ben ...... pas op Quads , hier ben ik weer !

Diederik.
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 24-may-2004 Gereden op: 22-may-2004
Blauwe route gereden. Dit is een prachtige route, pijltjes zijn voltallig en duidelijk aangebracht. Af en toe genoten van de zeer mooie uitzichten.
Van: Gunter DHondt Ingegeven op: 22-may-2004 Gereden op: 21-may-2004
Groen&blauw gedaan

Parcours:
- groen: gemakkelijk doenbaar (één grote helling en dan de rest gezellig bergaf);
- blauw: veel klimwerk, offroad +90%, mooie singletracks (soms vlak naast een serieuze afgrond), veel bos, veel modderwerk

Bewegwijzering:
- groen: perfect
- blauw: goed (maar het is mij toch gelukt om in de laatste kms verkeerd te rijden en in een lus te geraken; maar dankzij een andere biker met ngi-kaart heb ik toch mijn weg gevonden)

Een afspuitstand zou wel nuttig geweest zijn maar al bij al een zeer mooie route met mooie zichten!!

Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 16-may-2004 Gereden op: 15-may-2004
Theux rode route:
Deze route van 61 km is fantastisch. De bewegwijzering is uitstekend en goed zonder een kaart te rijden. De start en finish van deze route is bij het kasteel van Franchimont. De route bevat alle ingrediënten die een mooie route moet hebben. Weinig asfalt kilometers en veel singletracks. Veel mooie technische klimmen en nog meer mooie snelle en vooral technische afdalingen. Een groot gedeelte van deze route wordt ook in de Ardennes Trophy gebruikt. In totaal worden er in 61 km 1318 hoogtemeters overbrugd. Door technische moeilijkheidsgraad en de afstand is deze route minder geschikt voor ongeoefenden. Deze rode route is één van de mooiste routes in de Ardennen en dus een echte aanrader! Een hoogteprofiel van de rode route is te downloaden op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Koen Ingegeven op: 3-may-2004 Gereden op: 2-may-2004
We (dit zijn de masturbikers uit Hasselt) hebben zondag voor de 2e maal de blauwe route (37km)gereden.
Gewoon prachtig! Perfect bewegwijzerd (vorig jaar ontbrak een pijltje waardoor we een behoorlijk stuk van het parcours hebben gemist). Een aanrader voor elke "echte" mountainbiker. Doen!
Ook wij gaan zeker nog terug voor de 58km.
Tip: Neem toiletpapier mee voor het geval je dringend moet. Echt veel faciliteiten zijn er niet aan de ruïne. Vraag maar aan ons clublid Ward die gewapend met wat bladeren de struiken moest gaan opzoeken ... en een ridder tegenkwam (blijkbaar een was er soort van "middeleeuws" feest...).
Van: Kai en Hedzer Ingegeven op: 13-apr-2004 Gereden op: 12-apr-2004
Tweede paasdag, complete kruisgang over 62,2 km,
De rode route van "57" km leek ons wel wat. En het is ook wat, hééél wat!. Kai is wielrenner en Hedzer is een hobby-biker. 60 km over de vaste routes in Zuid-Limburg gaat ons goed af. 60 km in Theux NIET. Dit is een zware route. Hedzer had problemen met de transmissie en de energieverdeling (deze 60 km waren voor hem 50 km te lang). Kai de jonge hinde kreeg pas bij de laatste kilometers problemen. Met ieder twee lekke banden viel het nog mee (twee meidoorns, 1 snakebite en een stuk ijzerdraad dat over een lengte van 6 cm in de band stak!), vergeleken bij onze collega's van 27 maart j.l.

De route was niet alleen zwaar door de hellingen en de keien, maar hij was ook smerig, echt vies, met veel kleverige stukken pad, stukken pad onder water, gevelde bomen over het pad, en schade door bosbouwwerktuigen. Afgezien van afzien is er langs de route veel te zien. Het is een prachtige route. Goed bewegwijzerd (af en toe een beetje zoeken en 1 keer een bordje recht moeten hangen, terwijl de mieren langs de benen omhoog kropen) en heel goed gekozen.

De toelichting op het bord bij het kasteel is leuk (vooral wanneer je terugkomt, tenminste) De route van 19 km, heet de route familiale. Als ik de 57 km door 3 deel, dan is mijn familie écht niet blij.

Al met al is deze route, onze reclame meer dan waard, maar bereidt je goed voor. Voldoende reservebanden, conditie en drinken mee!

De foto's komen te staan op:
www.horse-driving.nl. Klik op algemene informatie en dan op cycling. Geef ons nog even tot 30 april de tijd.

Kai en Hedzer
Van: Walter,Mark,Anton Ingegeven op: 6-apr-2004 Gereden op: 27-mar-2004
Zaterdag 27 Maart Blauwe route gereden
Eerste klim is zwaar en ging Anton er iets te heftig aan staan dat koste hem veel energie.
Verder mooie route met vrij veel klimmen erin ook leuke steille afdalingen waar je dan kon zien dat Anton een ervaren motorcrosser is,hij ging gem met 50 km per uur omlaag.
Wel hadden we veel last van lekke banden Walter (1) Mark (1) Anton (10) niet te geloven 12 lekke banden met 3 personen dit maken we hopelijk nooit meer mee.
Zeker de moeite waard geweest.
Van: Jurgen Van Hoof Ingegeven op: 17-jan-2004 Gereden op: 17-jan-2004
De blauwe route is goed te doen voor een beginner. Zoals eerder gezegd is er redelijk wat asfalt de laatste 10 km. Enkel de eerste 10 km zijn vrij zwaar, niets onoverkomelijks echter. Er zit in die eerste 10 km wel een echte lange en zware helling in verwerkt, doch dit is een klim op een breed pad. Wel oppassen als het heeft geregend (veel keiweggetjes die wel eens glad zouden kunnen zijn).
Van: Roland Ingegeven op: 16-jan-2004 Gereden op: 31-jan-2004
Vraagje, is de bewegwijzering van de blauwe route goed te doen en is het een aanrader voor een beginnende mtb'er er vanuit gaand dat de afstand geen probleem vormt? (vooral op technisch gebied heb ik nog heel wat te leren)
Van: SvandenBerg Ingegeven op: 29-sep-2003 Gereden op: 26-sep-2003
We hebben afgelopen zaterdag(26-09-2003) de blauwe route van Theux gereden.
In het eerste stuk zijn wat werkzaamheden in de bossen. Maar dit is maar
over een klein stukje, en in tegenstelling tot wat mijn mede recensent Rik schrijft, zijn we met wat klim en klouter werk om deze geul met graafmachine heen gegaan. (dit heeft ons maar enkele minuten gekost)
Daarna hebben we zonder problemen de gehele blouwe route gereden.
Ik vond het een mooie route.
De eerste 20 a 25 km zijn het mooist maar ook het zwaarst.
- leuke klimmen
- brede bospaden met keien (onherbergzaamheid is juist 1 van de charmes van het mountainbiken)
- veel koeienpaadjes (met bijbehorende koeienmest en geur)
- zeer mooie vergezichten..
In de laatste 10 km zit redelijk veel asfalt, waardoor de route uiteindelijk
niet al te zwaar is.
Van: Van Doorne Rik Ingegeven op: 26-sep-2003 Gereden op: 26-sep-2003
Gisteren de blauwe en groene route willen volgen in Theux, maar die zijn wegens werkzaamheden allebei onderbroken.
Ik schat dat die werken ongeveer nog 14 dagen zullen duren.
Voor de bikers die toch willen proberen en die een andere weg willen nemen koop u een goede kaart want er is geen doorkomen aan (bij de werken)
Bike ze,
Rik
Van: Hans Bergé Ingegeven op: 25-aug-2003 Gereden op: 25-aug-2003
Op vrijdag 22/8 de rooie van Theux eens gaan rijden. Ik had daar al zoveel 'goeds' over gehoord dat deze zeker niet op mijn palmares mocht ontbreken. Amai, da's gene zever zeg. 59 km, 1300 hm aan een slakkegangetje van 14 km/u. Ben op die laatste klim vanuit Theux naar Franchimont zeker 4 keer gestorven, maar ik wou niet gaan liggen. Doodmoe was ik.
Ik vind dat de rooie goed op te delen is in 3 delen : de eerste 25 km
zijn ronduit zwaar tot zeer zwaar. Dan komt er zo'n 20 km golvend
met af en toe stukjes om te recupereren en een paar nijdige klimmetjes.
De laatste 15 km zijn dan weer zeer zwaar, met als kers op de taart die
steile klim vanuit Theux.
Hoewel het parcours alles heeft wat MTB-en zo mooi maakt, zal het bij mij niet als een favoriet geboekt staan. Daarvoor vind ik de paden veel te stenig (ik weet niet hoe ik dat moet zeggen), waarmee ik bedoel dat er veel stukken zijn waar massa's stenen zo groot als kasseien her en der gezaaid liggen, ideaal voor snakebites. Lijkt mij een route op maat voor een fully, softtail, whatever, als hij vanachter maar meeveert, wat mijne HT dus niet doet. Mijn achterste is bijgevolg nog erger geradbraakt dan ikzelf.
Al bij al toch een must voor de echte liefhebbers (zijn er andere ?)
Van: Arnaud Gielen Ingegeven op: 19-aug-2003 Gereden op: 17-aug-2003
17/08/2003: Mooie omgeving, relatief goede bewegwijzering. Zelfs de groene route kent leuke afdalingen en stukjes klimmen. Wanneer groene pijlen niet meer opduiken tijdelijk de rode volgen. Na enkele km's duiken de groene pijlen dan weer op, beetje verwarrend. Aan te raden!
Van: Jaco Nijsse Ingegeven op: 4-jun-2003 Gereden op: 4-jun-2003
De rode route gereden op 31-05-2003. Over deze route kan ik kort zijn. Fantastisch. De mooiste route die ik tot nu toe gereden heb. Veel klimmen en dalen. Zeer gevarieerde omgeving en ondergrond. Uistekende bewegwijzering, slechts 1x moeten zoeken. Ga hier zeker nog een keer naar terug.
Van: Koen Bastiaansen Ingegeven op: 31-may-2003 Gereden op: 31-may-2003
Gisteren (31/05/2003) gaan MTB-en in Theux na raadpleging van deze site. Parcours is inderdaad goed afgepijld. Op de blauwe route is er na ca. 10 km toch een pijltje verdwenen. Je komt op een grote weg bij een brug uit, na de brug onmiddellijk terug rechts het bos in. Op een bepaald moment komen de blauwe en de rode route samen. Vanaf dan enkel rode pijlen tot de routes terug splitsen, beetje verwarrend. Sommige pijlen hangen niet echt goed of onduidelijk. De route zelf is mooi en de afdalingen en beklimmingen technisch goed te doen.
Van: Stefan Ghysels Ingegeven op: 25-apr-2003 Gereden op: 23-apr-2003
Op 23/04 de rode route nog eens gereden. De bepijling is terug in orde nu. Allen daarheen !
Van: Stefan Ghysels Ingegeven op: 25-apr-2003 Gereden op: 23-apr-2003
Op 23/04 de rode route van Theux nog eens gereden. De bepijling is terug in orde nu. Allen daarheen !
Van: Guy Ingegeven op: 18-apr-2003 Gereden op: 18-apr-2003
18/04: Wij hebben deze route proberen te rijden, maar dat is helaas niet gelukt. Eerst waren we op de rode route vertrokken, maar dat ging al snel fout. Op een splitsing in het bos was er geen rode pijl meer te bespeuren. We hebben elke weg voor een heel eind afgereden, maar zonder resultaat. Dan zijn we maar verder gegaan op de groene, en dan later op de blauwe, maar ook daar ging het in zo'n klein dorpje volledig mis.
Ik vind deze vaste routes wel een goed idee, maar op deze manier is er niets leuks aan!
En we waren niet de enigen met problemen omtrent verdwenen pijltjes. Op de parking zijn we nog fietsers tegengekomen die hetzelfde ervaren hadden!
Van: Stefan Ghysels Ingegeven op: 20-mar-2003 Gereden op: 16-mar-2003
Het is goed weer buiten, ne mens heeft al eens een dagje congé en wat doet die dan? Gaan fietsen!
Aangezien nogal wat meer mensen op deze lijst (red.: zie rode lintjes website) dat doen en het bijna lente is volgt hier wat info over de rode route van Theux die ik vanochtend gereden heb.
Ben vertrokken aan de kasteelruine van Franchimont, hier lopen de rode en groene route samen. Tussen de weiden door al een mooie klim om te beginnen, hier nog geen enkel probleem. Na een vijftal kilometer ligt de weg er omgeploegd bij door onze gemotoriseerde off-road vrienden en moet je al tussen de bomen door slalommen om verder te geraken. Resultaat : platte band. Na een twaalftal kilometer kom ik in een bos waar het grote kruispunt volledig kapotgereden als gevolg van de bosbouw. Geen enkele pijl meer te zien, de boom waar ze hebben aangehangen is ondertussen opgestookt, denk ik. Keuze uit 4 mogelijkheden hier, ik pak eerst de GR wat me het meest logische lijkt. Na enkele honderden meter zie ik een groen pijltje hangen (de twee routes liepen tot voor het kruispunt samen) maar toch nog effe
doorrijden. Nog een stuk verder weer enkel een groen pijltje dus ikke
terug. Aan het kruispunt eerst links steil omhoog en dan rechts naar
omlaag gereden doch zonder resultaat. Laatste mogelijkheid dan (baan rechts van de GR) welke tevens ook de slechtste optie is omdat ze hier duidelijk de bomen hebben weggesleept. Na een paar honderd meter een vaag fietsspoor gezien dat rechts een pad inslaat (nog steeds geen pijl), hier naar beneden gereden tot aan een visvijver en terug rode pijltjes zien hangen, joepie!
Hier volgen een paar onberijdbare kilometers omdat de baan hier volledig is omgeploegd en een diepe modderbrij is en verder omdat de bomen er zijn opgestapeld en de weg volledig beslaan. Het parcours wordt dan toch nog mooi tot aan een kruispunt 'Maquisard' genoemd (relatief drukke verkeersweg). De pijl wijst langs een asfaltbaan rechtdoor welke ik ook volg maar na enkele kilometers weer geen pijlen meer te zien tot aan het volgende kruispunt. Ikke weer terug en alle zijstraten op en af gereden maar geen rode pijlen meer te zien. Dan maar toch volledig rechtdoor gereden (steeds asfaltbaan, dus het kon niet juist zijn) tot ik kilometers verder in een baan naar rechts terug een rode pijl zie hangen. Dan maar de route vanaf hier omgekeerd gereden om te weten waar ik miszat. Niet simpel want op bijna iedere splitsing moet je alle baantjes enkele honderden meter inrijden om naar de pijlen te kijken en de laatste poging is meestal de juiste. Ik kom na een tijd terug uit op het tweede kruispunt. Hier moet je dus naar
links, richting Stoumont volgend (rechts is nog 2 km naar La Reid) en na een paar honderd meter rechtsweg de rode pijl volgen. Het kan ook zijn dat de route dit stuk binnendoor afsnijdt maar ik heb in al die zijbanen niks meer gevonden.
Terug de goede weg op en de verdere bepijling is in orde.

De eerste helft van de rode route vind ik niets om wild over te worden, ik zat constant te denken ' viva Bouillon, patatten met saucissen'. Het tweede deel is echter schitterend met voor mij als hoogtepunt een licht technische zigzag afdaling tot in Pepinster.
Terug aangekomen in Franchimont had ik 78 km op de teller, dat is dus 20 km naar pijlen gezocht en dat wil ik jullie nu besparen zie. Hierdoor valt ook mijn voornemen om de rode route twee keer te rijden in het water en heb dan maar de blauwe afgehaspeld, bepijling is hier ok en vond ze minstens even mooi zoniet mooier als de rode route. Hier exact 38 km zoals aangeduid.
Van: Philippe Dupont Ingegeven op: 16-jan-2003 Gereden op: 28-dec-2002
Ik heb dit parcours 28/12/2002 gereden met Jan. Het lag er vreselijk prachtig bij. Na twee weken regen hadden we soms het gevoel dat we meer een beektocht dan een moutianbiketrip aan het doen waren. Het was alsof kabouters aan onze wielen aan het trekken waren. Ik heb tot mijn schande moeten voelen wat het wilt zeggen, 7 jaar ouder en 10 kg zwaarder te zijn. Een zeer goed aangegeven parcours dat in droge periodes prachtig moet zijn. Maar ik kom terug en zal wraak nemen, Jan wapen je maar.
Van: Kris Van Huynegem Ingegeven op: 27-apr-2002 Gereden op: 27-apr-2002
27/04/2002: Ik heb dit weekend de tour gereden van 57km. Prachtig parcours voor iedereen wat. Zowel technische als snelle stukken. Het parcours was ook uitstekend bewegwijzerd op een plaats na.<br>
Bij het oversteken van een watertje op ong. 40km kan je kiezen tussen twee paden, hier moet je het uiterst rechtse nemen.