logo  
LierneuxLierneux
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
Café Lembrée rue de Centre,  Liernieux 

Lussen
Circuit 11 Circuit 12 Circuit 13 Circuit 14
14 km 27,3 km (786 hm)GPX 28,1 km (671 hm)GPX 21,5 km (407 hm)GPX
Circuit 15
25,5 km (419 hm)GPX

Informatie
Toeristische dienst rue de Centre 80 4990, Lierneux Tel: 080/31.97.85
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Opmerking
Een Tarpan-kaart met de uitgestippelde circuits is te koop in het plaatstelijk info-bureau en kost 4,71 euro.
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Errie Ingegeven op: 23-jul-2017 Gereden op: 22-jul-2017
Betreft MTB-route Lierneux 14;
Omgeving is prachtig echter de route betreft wel heel veel asfalt. De track door het bos en de afdaling op het laatst van het parcour zijn zeker de moeite waard.
Van: Mtb ambtenaar Ingegeven op: 6-jul-2017 Gereden op: 5-jul-2017
Belachelijk dat dit een MTB track wordt genoemd. 90% asfalt, 8 % grind, 1 onbegaanbaar bospad en pas op het einde een leuke afdaling.

Ga deze absoluut niet rijden !!!!
Van: Mtb ambtenaar Ingegeven op: 6-jul-2017 Gereden op: 3-jul-2017
Afgelopen maandaf heb ik Lierneux 12 gereden. Deze gaat langs het huisje dat we gehuurd hadden, hierdoor begon ik direct aan een steile lange off road klim 14-17%. Helaas vakt de rest van de route tegen, het tweede deel werd wel iets leuker.
Mooi track als training, maar je kan beter naar Vielsam gaan
Van: Frank V P Ingegeven op: 29-sep-2016 Gereden op: 23-sep-2016
Vrijdag route 12 gereden met mooi weer. Een mooie route met fantastische uitzichten.
Zeer rustig en mooie paden die soms wel technisch kunnen zijn.Route is niet zwaar op een enkel punt na.
Zalig rijden door de beekjes.Hier en daar waren de bordjes onleesbaar of overgroeid maar over het algemeen perfect uitgezette toer.
Het is wel aangeraden om met een gps toestel te rijden dit brengt onnodig tijdverlies mee om te zoeken naar overgroeide bordjes.
Volgende keer ga ik rijden in Houffalize want daar zijn er meer waar je uit kan kiezen.
Van: Hans V Ingegeven op: 29-mar-2016 Gereden op: 29-mar-2016
Ik heb nog niets gereden, maar ik vind het zeer jammer dat er geen kaartje beschikbaar is. Heb al geprobeerd met Firefox en internet explorer.
Want ik zou hem graag morgen rijden, en inpikken in de buurt van Ottré.
Van: Peter Derwa Ingegeven op: 28-dec-2015 Gereden op: 27-dec-2015
tocht 13 gereden en de plaatjes waren heel duidelijk op één punt na, maar dat vind je wel. Daarnaast vind ik de hellingen ook heel interessant, alleen was het rond deze tijd enorm vettig en gevaarlijk.
Van: SoSa Bikerz Ingegeven op: 27-jul-2010 Gereden op: 25-jul-2010
Zondag route 12 gereden! Met 2 man van de SoSa Bikerz op pad gegaan.
de route staat goed aangegeven en is wat zwaarte zeer goed te doen. Weinig echt zware klimmen en die er zijn zijn kort.

tot 2x toe een riviertje door wat natuurlijk een geweldige ervaring is. Helaas reed ik bij de doorsteek van het 2e riviertje mijn voorband lek.. pppfffftttt een gat van een halve centimeter! Snel plakken en weer door!

Helaas hebben we halverwege de route moeten afbreken i.v.m. pech aan beide deraillers die door takken krom geslagen waren :-). Over het asfalt weer terug voor reparatiewerkzaamheden....

Al met al een mooie route, volgende keer maken we hem geheel af!
Van: Ingmar Ingegeven op: 28-apr-2009 Gereden op: 26-apr-2009
Het gehele weekend van 24-25-26 april gemountainbiked in-rondom Lierneux. Niet zo technisch, maar leuke klimmetjes en afdalingen.
Helaas af en toe veel asfalt om snel kilometers te maken.
De routes worden trouwens perfect aangegeven!

Een perfecte omgeving voor de beginnende ATB'er of iemand die z'n conditie moet opbouwen. Erg hadnig een supermarkt in Lierneux!

Su6!
Van: Wim Flipse Ingegeven op: 6-oct-2008 Gereden op: 5-oct-2008
Op zondag 5 oktober route 12 (27 km) gereden samen met mijn maat Anno.
In de regen vertrokken om 10.00 uur bij de kerk van Lierneux.
De route was prima aangegeven. Nog steeds ontbreekt echter het bordje bij Les Vilettes.
In het centrum (bij de bakker) ga je rechtsaf een doodlopend wegje in, vervolgens zie je beneden de pijltjes weer staan.
Route 12 is een erg leuke route. Leuke klimmetjes en afdalingen, smalle bospaadjes.
Halverwege de route ketting kapot, maar we hadden spullen bij om hem te repareren.
De omstandigheden waren niet optimaal, regen, wind en veel blubber. Toch erg genoten. Kortom een aanrader!!

Van: Klein Timmeke Ingegeven op: 14-jul-2008 Gereden op: 21-sep-2008
Wij zijn van plan om met ons nieuwe clubje(met toch enkele ervaren lieden) er een weekend op uit te trekken naar deze streek..zijn er kaarten beschikbaar van deze omgeving? enneook...wij zijn (bijna) allemaal kersverse ouders,is er in de omgeving ook iets voor de mama's en kids??? Grtz Tim
Van: Aad Zandbergen Ingegeven op: 2-oct-2007 Gereden op: 23-sep-2007
Route 12 gereden in Lierneux. Het was een prachtige nazomerdag, in combinatie met een mooi parcours. In het begin redelijk veel asfalt maar met een mooie lange en stevige klim. Bij iedere bocht denk je weer zijn we er al, maar eigenlijk weet je al beter. Toch bijna bij de top dacht ik dat we verder omhoog moesten maar hier mochten we rechtsaf en genieten van het prachtige uitzicht over het dal en omringende heuvels. Route is verder afwisselend in het klimmen en afdalen. In tegenstelling tot zaterdag ( Vielsalm ) deze keer wel een aantal keren het kleinste blad voor moeten gebruiken. In het dorpje Les Vilettes ( bij de kerk) ontbreekt nog steeds de route aanduiding, maar hier moet je rechtsaf naar beneden. Route 12 gaat dan verder door het bos naar Lierneux terug. Aan het begin bij het bos is hier de route "afgezet" met takken. Later bleek waarom. De afgelopen tijd hebben bosbouwmachines het pad flink omgeploegd, waardoor er een flinke laag blubber lag over ongeveer 1 kilometer. Ach ja even doorsoppen in de prut en ook nog een leuke klim in het bos. Al met al een mooie route, niet al te technisch maar zeker erg genieten.Van: Jan Ingegeven op: 8-nov-2006 Gereden op: 5-nov-2006
Een aantal routes met elkaar gecombineerd (12, 13, 15 en 11) Mooie tocht! Helaas hadden we geen routekaartje bij ons vandaar dat het handig zou zijn om bij de VVV te Lierneux (waar de routes starten) dit routekaartje op te hangen. Bij route 13 ontbraken een aantal bordjes waarschijnlijk a.g.v. boswerkzaamheden waarbij grote stukken bos zijn gekapt.
Van: William Van Quickelberghe Ingegeven op: 16-aug-2006 Gereden op: 11-aug-2006
Routes 11, 12 14 en 15 gereden in combinatie met routes 1, 2, 3 en 4 van Vielsalm.
Zie uigebreide beschrijving bij "Vielsalm".
Zeer goed uitgepijld en zeer mooi. Een aanrader!
Van: Patrick Ingegeven op: 11-jun-2006 Gereden op: 11-jun-2006
Sorry was vergeten te zeggen welke route ik gereden had dat was Nummer 13.
Nog maals het was heeeel mooi!!!!!!!!
Van: Patrick Ingegeven op: 11-jun-2006 Gereden op: 11-jun-2006
Het was een hele mooie dag vandaag bijna 30° maar was vroeg vertrokken zowat rond 9 uur dan valt de warmte nog wat mee. Een heel mooie route, maar toch wel voor geoefende want op sommige momenten is het heel zwaar. Een kaart kan je wel gebruiken want regelmatig zijn de bordjes spoorloos verdwenen. Hier door ben ik ook 3 km verkeerd gereden, dus ik had ruim 31 km achter de voeten. Ben je wat gewend qua afstand dan is dit zeker een aanrader.
Van: vergote laurens Ingegeven op: 14-nov-2005 Gereden op: 13-nov-2005
de eerste 2 dagen van ons verblijf in goronne,hebben we route 1 en 3 van vielsalm gereden , de dag erna besloten we route 13 van lierneux te rijden. dit is een mooie route , tot km 16 a 17. na een korte stevige afdaling in het bos kom je beneden uit op een plek waar je lang 3 - 4 kanten wegkan. maar waar is het pijltje gebleven?
wij zijn eerst rechts gereden en na 2km teruggekeerd , daarna links geprobeerd en ook daar niets te zien , dan maar gewoon doorgebiked en terug uitgekomen waar we aan de afdaling waren begonnen. schijnt dus dat het eigenlijk gewoon rechtdoor is.
maar ja , wat doet een fietser nu verkeerd met een beetje in de modder te ploeteren?
we zijn dan maar via de gewone wegen teruggekeerd naar lierneux , zodat we ipv 28km nu 40km hadden.
Van: dennis Ingegeven op: 30-jul-2005 Gereden op: 28-jul-2005
Route 13:

Vermijd deze route. de omgeving is prachtig, het parcours is mooi, maar er zijn meer bordjes verdwenen dan dat er staan.
De eerste 10 km is perfect aangegeven, eenmaal boven op de heuvels is door het houthakken alles verdwenen, heel enkel kwamen we een bordje tegen, maar na veel vragen hebben we tot op 7 km voor het eind de route kunnen volgen , daarna was het over de weg naar lierneux.
Van: Haagse biker met fries bloed Ingegeven op: 26-oct-2004 Gereden op: 18-oct-2004
Wij hebben het weekend van 16-17-18 oktober route 2 en 3 van Vielsalm gebiked en route 15 van Lierneux. Door de regen is de route uitdagend geworden en de afdalingen een stuk gevaarlijker. De klim is lang en flauw, maar de afdaling maakt de route gaaf. Tijdens de afdaling vanaf de baraque werden we bijna aangevallen door een paard. Door de gele regenjasjes werd het paard zo gek, dat het dacht door het prikkeldraad heen te kunnen rennen. Gelukkig voor ons stuiterde het paard terug en konden wij op ons gemak een lekke band plakken. Gave route.
Van: Curi0uS Ingegeven op: 17-aug-2004 Gereden op: 15-aug-2004
Dit weekend route 15 gereden.
Prachtige route en heel goed aangegeven. Slechts 1 pijltje ontbrak. Hier moet je gewoon het smalle pad over de glibberige wortels volgen! Ikzelf heb hier even van dichtbij de Ardense bodem onderzocht. Opletten dus! ;-)
De eerste 17 km krijg je echt weinig tijd om even te rusten. Het is bijna de hele rit tot aan Baraque De Fraiture bergop! Maar de lange afdaling nadien is een mooie beloning voor de zware inspanningen!
Door de overvloedige regen van de laatste dagen, waren wel veel paadjes in heuse bergrivieren veranderd. Maar dit maakt het allemaal alleen maar toffer!
Van: Jeff Dictus Ingegeven op: 22-mar-2004 Gereden op: 20-mar-2004
Route 12:Prachtig parcour maar niet zo een best weertje. We hadden veel wind en dat maakt de tocht alleen maar zwaarder. De stenen die op de verschillende beklimmingen lagen waren gevaarlijk glad zodat voorzichtigheid gecombineerd met behendigheid een must was. Maar de route is zeker voor over te doen bij een beter weertype maar de denk eraan de beentjes moeten het nog altijd doen.
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 7-mar-2004 Gereden op: 6-mar-2004
Lierneux route 12:
De bewegwijzering van deze route is erg goed, vergelijkbaar met de bewegwijzering Houffalize. Slechts één bordje is weg in het "centrum" van Les Villettes (zo'n zeven kilometer voor het einde). Bij de kruising moet je rechtsaf. De route zelf is helemaal niet technisch, in het begin vooral veel asfalt daarna steeds meer door weilanden en door bossen, op de hele route geen singletrack gezien. In deze route ook geen spectaculaire klimmen en afdalingen. Toch maak je in totaal zo'n 735 hoogtemeters verdeeld over zo'n zeven klimmen. Hiervan waren door de omstandigheden (sneeuw) twee klimmen best pittig. In de zomer is deze route leuk als je twee of drie routes achter elkaar gaat fietsen. De MTB-er die meer van spectaculaire klimmen en afdalingen houdt kan beter naar Aywaille, Theux of Coo. Een hoogteprofiel van deze route 12 is te downloaden op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Vasco van Bergeijk Ingegeven op: 22-feb-2004 Gereden op: 21-feb-2004
Route 13: Het is een prachtige route en voor een beginnenling goed te doen, een beetje uithoudings vermogen is wel noodzakelijk. De route staat redelijk goed tot goed aangegeven. Wanneer je eenmaal een afdaling maakt in een bos. moet je opletten! de hout hakkers zijn flink bezig geweest en hebben het de fietsers moeilijk gemaakt, je noet een keuze maken uit drie uitwegen "pak de middelste" eenmaal de route hervat hebben de houthakkers weer hun best gedaan om het ons moeilijk te maken "bewijzering licht plat, ga hier rechtdoor! dus niet door het water links af. Weer een stukje verder krijg je een slitsing wat nu een gokje wagen op rechts en jahoor op naar het volgende bordje, bij een van de volgende splitsing moets ik weer een keuze maken, een meneer zij links af, als hij hier niet de waarheid sprak zou ik het hem persoonlijk gaan vertellen: het was zeer zwaare helling, in de lichtste versnelling omhoog door de bagger! Uit eindlijk terug in het dorpje vond ik het een prachtige route, redelijk goed aangegeven en zonder kaart de weg kunnen vinden.
Een echt aanrader.
Van: Hans Bergé Ingegeven op: 18-apr-2003 Gereden op: 27-mar-2003
Route 12 (28 km), 27/03 : Na een korte asfaltafdaling, draai je in Ecdoval linksaf en meteen wacht je de langste klim van deze route : 1,9 km klimmen aan gemiddeld 8 % (max=15 %). Een even steile afdaling volgt en vanaf hier zijn er continu, doch meestal redelijk korte klimmetjes. Vlakke stukken : vergeet het ! Regelmatig krijg je 15 %-ers voorgeschoteld, doch deze zijn op de kleine plaat goed fietsbaar. De cijfers : 28 km - 650 hm
Van: Hans Bergé Ingegeven op: 18-apr-2003 Gereden op: 27-mar-2003
Route 14 (24 km), 27/03 : Deze route is minder spectaculair dan route 12, doch is er daarom niet minder leuk om. In een iets minder bosrijke omgeving zijn het vooral lange klimmen die je voor de wielen krijgt (zie profiel). Na een afdaling tot in Odrimont dien je bijna 6 km bergop te fietsen aan gem. 3,5 % (max=10%), toch niet onaardig voor ons Belgenlandje. Voor de rest nog enkele gezapige 'heuveltjes' en via Arbrefontaine, Grand Sart en Verleumont kom je terug aan het vertrekpunt. De cijfers : 24 km - 410 hm.
Van: Hans Bergé Ingegeven op: 18-jul-2002 Gereden op: 18-jul-2002
Ik heb de kaart er eens bijgehaald en de commentaar van Nick is terecht.<br>
Vlak na het gehucht Petit Tailles splitsen de wegen 15 (vertrek vanuit Lierneux) en 4 (vertrek vanuit Vielsalm) zich. Echter, ze lopen quasi parallel naast mekaar en komen beide uit op de top van de Baraque Fraiture.<br>
Het verschil is dat als je bij de splitsing nr. 15 volgt, je op de drukke N30 uitkomt, die je naar de Baraque brengt en je zo'n 2 km bijna je leven riskeert omwille van de voorbijrazende auto's. Als je bij de splitsing
echter de nr.4 volgt wacht je een mooie single-track, een steile afdaling en een mooie klim van 800 meter aan gem. 8% over grote leistenen naar de top van de Baraque. Vermits de afstand bijna hetzelfde is (zo'n goeie 2 km) is de keuze snel gemaakt denk ik.
Van: Nick Ingegeven op: 17-jun-2002 Gereden op: 17-jun-2002
Commentaar op de commentaar van Hans Berge:<br>
Volgens mij hebben jullie route 15 en 4 na Petit Tailles door elkaar gehaald, de route splitst zich daar namelijk. Ik doe daar regelmatig mijn rondjes en is het behoorlijk verschillend of je 4 of 15 neemt.<br>
Ik hoop jullie hiermee misschien de route voor de onbekende VTT' er kan aanpassen op juliie internet pagina, want het is daar op de toppen prachtig biken heel het jaar.<br>
Van: Hans Bergé Ingegeven op: 1-jan-2002 Gereden op: 1-jan-2002
<p>Lierneux ligt op de grens van de provincies Luik en Luxemburg en is een buurgemeente van het bekendere Vielsalm. Doch het is er niet minder mooi om. Een parachtig heuvellandschap, mooie valleien en de Ardense bossen maken het voor de mountainbiker een ideale omgeving. Lierneux ligt op zo'n halfuurtje van Luik en ligt op slechts 8 km van de autosnelweg E25 (afrit 50 Baraque Fraiture, richting Vielsalm, na 4 km vlak vóór Regné linksaf nog 4 km tot Lierneux).
<p>
In Lierneux zijn er 5 uitgestippelde routes te volgen : 1 korte van 14 km die uitsluitend over asfaltwegen loopt (voor de beginner) en vier omlopen tussen 23 en 28 km waarvoor je toch al wat kilometertjes in de
benen moet voor hebben. Alle routes vetrekken aan het gemeentehuis/infobureau. Op de parking ernaast vind je een overzichtelijke kaart terug.
<p>
's Zaterdags hebben we circuit n° 15 gevolgd; lengte : 26 km. Na een korte afdaling in het dorp sla je rechtsaf (weg naar Verleumont. Na een 500 meter moet je normaal rechtsafslaan aan een houtzagerij, doch wegens werken was het parcours tijdelijk afgesloten. Dan maar verder via de (asfaltweg) lichtjes bergop tot in het volgend dorpje Verleumont. Vlak voor het binnenrijden van het dorp kan je dan een scherpe bocht naar rechts nemen (volg circuit n° 11). Hier wacht je een steile afdaling van zo'n kilometertje over een slecht berijdbare veldweg. Aan de eerste kruising linksaf en je bent weer op het circuit n° 15. Een klim van zo'n 3 kilometer (niet steil maar continu bergop) in een prachtig landschap met weidse zichten is een eerste opwarmertje. Eénmaal boven (je bent nu op zo'n 510 meter hoogte) brengt een vlakke veldweg je naar het gehucht Regné. Net voorbij het dorpje een korte maar venijnige klim naar de hoofdweg, die je kruist en het tweede stukje van de steile klim verderzet. Een lange afdaling over asfalt naar het gehucht Bihain is een welkome verpozing. Een continue, doch gelijkmatige klim brengt je
naar het gehucht Petites Tailles, waar een mooie single-track je tot op de N89 brengt (wag van Baraque Fraiture naar Salmchateau). Je neemt links richting Baraque, maar al na 150 meter sla je rechtsaf, vlak voor
een grote boerderij. Een korte, maar nijdige afdaling brengt je tot vlak voor het gehucht Fraiture, vanwaar de klim naar de Baraque zelf wordt aangevat. Een mooie en continue klim over grote schotterstenen
(wat het technisch toch een beetkje moeilijk maakt) brengt je tot vlak aan de frituur van de Baraque Fraiture. Aan de Baraque sla je rechtsaf en rijdt voorbij enkele skistations (jazeker). Aan het startpunt van de langlaufpiste volg je deze over een korte afstand waarna een mooie afdaling je naar het riviertje La Geye brengt. Je rijdt nu gedurende zo'n 6 km licht bergop in het bos. Een haakse bocht naar links en je
moet eventjes van de pedalen om het ritme weer te pakken te krijgen voor een korte klim. Eénmaal boven is het steeds lichtjes bergaf, voorbij de skiliften, en weer terug naar het centrum van Lierneux.
<p>
's Zondags volgden we circuit n° 13; lengte 28 km. Alweer vertrekken aan het gemeentehuis en door het centrum lichtjes bergaf richting Odrimont. Vlak voor dit gehucht begint het al bergop te gaan en als je de laatste boerderij achter je hebt gelaten krijg de daar pardoes de eerste behoorlijke hindernis. Een klim van 1,5 km met een hoogteverschil van bijna 100 meter. Met niet-opgewarmde beentjes is het wel eventjes doorbijten. Bovengekomen slaan we linksaf op de hoofdweg en kunnen eventjes recupereren. Na zo'n kilometer duiken we links het bos in. Zo'n 6 km steeds bergop en bergaf gaande, wacht ons een steile afdaling (snelheid tot 70 km/h). Goeie remblokjes zijn hier geen overbodige luxe. Eenmaal onderaan gaat het linksaf richting Haute-Bodeux. Vlak na het dorp rij je opnieuw het bos in : een mooie weg langs een beekje, enkele korte klimmetjes en afdalingen en uitwijkmaneuvres voor pas ontwortelde bomen zijn de beloning. Zo'n 6 km verder moet je linksaf en hier wacht je het mooiste stukje van het circuit. Een klim van zo'n 2 km die een hoogteverschil van 140 meter overbrugt. De eerste paar honderd meter licht bergop over asfalt, vervolgens steil omhoog. Percentages tot 10 % zijn hier zeker terug te vinden. Een prachtig stukje weg, op een bepaald moment waande ik me terug in de Oostenrijkse Alpen. Veel te snel (...) bereiken we de top waar we toch eventjes moeten bekomen. Een zachte afdaling brengt ons
naar het dorpje Les Vilettes. In het dorp duiken we opnieuw rechtsomlaag tot aan de rivier de Lienne. Een gelijklopende klim in het bos brengt je tot op een plateau waar je eventjes kan genieten van het
uitzicht. In de afdaling passeren we La Chapelle (10 huizen) en na een laatste klim (die nu wel begint door te wegen) bereiken we de gemeentelijke sportterreinen. Nog eventjes over asfaltwegen tot aan het gemeentehuis en ook deze prachtige tocht zit er op.
<p>
Een Tarpan-kaart met de uitgestippelde circuits is te koop in het plaatstelijk info-bureau en kost 190 frank. Als je 50 frank meer betaald wordt ze zelfs thuisgestuurd. Ook de circuits van Vielsalm staan er op, maar dit zal voor een volgende keer zijn.