logo  
Somme-LeuzeSomme-Leuze
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
Syndicat d’initiative rue de l'Eglise 4, 5377 Heure 

Lussen
blauw (Heure) geel (Heure-Sinsin) rood (Heure-Sinsin-Nettinne) groen (Heure-Somme-L.-Nosiseux)
7,5 km 11 km 21 km 26 km

Informatie
VVV (Syndicat d'Initiative)  Tel: 086/32.25.67
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Opmerking
Kaart beschikbaar, NGI 1/25.000, 6,20 euro in het VVV kantoor
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Jvdb Ingegeven op: 15-sep-2018 Gereden op: 15-sep-2018
We reden vandaag de rode lus. We zijn ergens op het parcours gestart en niet aan het beginpunt vermits onze chalet zich op het parcours bevindt. Leuke route, wel een beetje veel asfalt en een zeer goede bewegwijzering. Leuke klimmetjes en afdalingen, een 360hoogtemeters gestegen. Ideaal voor de beginnende MTB'er. Het lag ook extreem droog gezien het de voorbije 4mnd amper regende waardoor het een snel parcours was en je niet van de fiets af moest.
Van: T DA Ingegeven op: 11-nov-2013 Gereden op: 10-nov-2013
rood (21km) willen combineren met blauw (7,5km). vettig, zwaar, vloeken, stoempen, afzien, maar achteraf zo veel voldoening !
let wel !
*tijdens jachtseizoen zijn soms delen van parcours onaangekondigd afgesloten. een stafkaart is noodzakelijk (een leuke offroad afdaling werd plots een loodzware offroad beklimming).
*qua bepijling had ik de indruk dat overlappende routes door slechts één kleur (geel in dit geval) werd aangeduid. vervelend, doch met stafkaart lost dit zichzelf op...

als MBK-er met weinig ervaring in hoogtemeters genoten, maar toch 5-6 hellingen deels te voet moeten doen #afzien#15centimetermodder.
daarentegen genoten van het rijden door mini-rivierkes. jawel, DOOR...
Van: 123Naffy Ingegeven op: 19-nov-2012 Gereden op: 18-nov-2012
Vandaag de rode gereden (vertrek vanuit Heure). Perfecte bewegwijzering. Modderig (laatste dagen geregend). Opgepast: informeren in Syndicat d'initiative want parcours afgesloten wanneer er gejaagd wordt !! tuinslang te gebruiken ... te vragen bij de syndicat d'initiative van Heure.
Van: Vincent Ingegeven op: 21-jul-2011 Gereden op: 21-jul-2011
Vandaag variatie gereden van meerdere routes. Vertrek uit Somme-Leuze op groene route. Wederom verkeerd gereden op de camping/vakantiepark bij Grande Eneille (hier moet echt wat aan de bordjes gedaan worden). Dit uitgezocht met Google maps en het blijkt dat je aan het einde van de camping links moet (hier staat nog een bordje) en dan de 1e rechts na 100 a 200 meter. Hier staat geen MTB bordje (althans ik heb deze niet gezien) maar het is een karrespoor en er staat een soort verbodsbord.
Hierna de groene route via Noiseux gevolgd tot in Baillonville, hier afgeslagen en door Bailonville heengereden totdat ik op de rode route zat. Deze gevolgd totdat ik rechts de blauwe route op kon richting Heure.
Vervolgens in Heure weer de groene route opgestoken en via Moresse de route gevolgd tot ik weer in Somme-Leuze was.

Het was een natte route door de vele regen met veel blubber. Ook veel asfalt maar wat mij betreft niet teveel, er waren voldoende grind paden, bospaden en zelfs single tracks.Ik heb me uitsteken vermaakt had er toch ruim 40 kilometer op zitten. De route is niet heel zwaar dus met goede conditie is deze prima te doen, ook voor de minder geoefende fietsers (die zullen dan wel af en toe moeten afstappen). Voor de meer geoefende fietser zou ik zeggen lekker het gas erop maar vergeet niet te genieten van de mooie omgeving.

Op het stuk tussen Grande-Eneille en Nouseux na zijn de bordje prima in orde mits je scherp op let en goed de zijpaden inkijkt.

Conclusie, doen!
Van: Wouter Ingegeven op: 13-jun-2011 Gereden op: 13-jun-2011
Rode en groene lus te lijf gegaan vandaag voor een totaal van 55 km.

Rode lus eerst gedaan, goed voor 22 km maar was toch eerder teleurstellend. Route begint vrij rustig met af en toe een stevige klim en mooie afdalingen. Maar al bij al toch een matige route gezien de omgeving en de mogelijkheden. Route gaat goed op en neer maar helaas TE vaak op de weg.
Bepijling was perfect aanwezig, helaas minder perfect geplaatst. De plaatsen waar sommige pijlen hangen zijn echt ongelooflijk raar en totaal niet intuitief. Zie je geen pijl op een kruispunt, best eens goed tussen de struiken kijken of hoog op boomstammen. Op sommige punten ook het principe: geen pijl = rechtdoor.
Bij het oversteken van een rivier het brugje niet gebruikt, slecht neergekomen met voorwiel en overkop geslaan op losse stenen. U weze gewaarschuwd!!

Groene route dan. Deze begint eerder frustrerend doordat er een heel stuk van de rode in tegengestelde richting moet gereden worden. Hierna begint de pret echter met veel meer spectaculaire afdalingen en technische klimmen in het bos. Maar uiteindelijk toch ook weer veel veel veel asfalt. Bepijling was OK maar op enkele punten moeten toch nieuwe pijlen worden gehangen. Toch altijd de route gevonden tot we in een plaatselijk campingterrein het spoor bijster raakten. Na meer dan 30 min zoeken het opgegeven en besloten via de grote baan binnen te rijden. Groot was de verbazing toen we na 500 meter terug op een pijltje uitkwamen. Het einde van de groene route was dan ook 4 km over de grote baan fietsen, gevaarlijk en geweldig saai.

Als je toch gaat best een map kopen in het syndicaat (open tot 14h denk ik).
Mij zien ze er allesinds niet meer terug.
De routes zijn zeker niet slecht maar ik had er toch meer van verwacht.


Van: Jork Ingegeven op: 29-nov-2010 Gereden op: 27-nov-2010
Rode route gereden op aanraden van jullie commentaren.

Echte aanrader. Perfect bewegwijzerd. Begint met behoorlijke beklimming. Mooie afdalingen.
Van: Thomas Ingegeven op: 18-nov-2010 Gereden op: 28-dec-2010
Eind 2010 gaan we biken in Somme-Leuze; Ik kon ondertussen al lezen dat de startplaats op het pleintje van HEURE is maar is er iemand die mij de routes op gps kan bezorgen?
Van: Bart Ingegeven op: 21-sep-2009 Gereden op: 19-sep-2009
Zowel de groene als de rode route gereden.

In de groene route zit naar mijn mening te veel asfalt. Op enkele stukken na technisch geen moeilijke route. De route is niet altijd even goed aangegeven. Zeker de laatste kilometers niet. Een kaart is absoluut noodzakelijk.

De rode route is echt een aanrader. Mooie klimmetjes, spannende afdalingen en technische stukken. Route is prima bewegwijzerd. Ardennen op z'n best!
Van: Philip Ingegeven op: 18-aug-2009 Gereden op: 1-aug-2009
Met een vriend de gele route gereden. Parcours lag er zeer droog en goed bereidbaar bij.
Het begint met een erg steile en lange klim, dit is een echte kuitenbuiter!! Zowel ik als mijn vriend moesten hier uiteindelijk van de fiets... De rest van het parcours valt goed mee, je bent hier natuurlijk wel in de Ardennen...
Twee keer voorbij een bordje gereden, maar toch steeds snel de juiste richting gevonden.
Ook twee leuke afdalingen. Bij de eerste begint de afdaling op de openbare weg en gaat dan over op een groot kiezelpad, wij reden hier maximaal 40 per uur om de controle niet te verliezen. De tweede afdaling is helemaal op het einde als je terug naar het beginpunt rijdt. Dit is op asfalt, tegen 60 per uur. Leuk om te doen. Verder zitten er niet echt technische stukken bij.
Een beginner met een beetje conditie kan dit vlot rijden. Wij hadden in de toeristische dienst (aan het startpunt) een routekaart gekocht, maar niet nodig gehad.
Van: Sven Van Boven Ingegeven op: 3-jul-2008 Gereden op: 18-jun-2008
Gele en groene lus gereden.
NGI kaart gekocht (5 VTT en 12 Wandelroutes). Op de kaart staat ook één lus van 15km (blauwe pijltjes) van de naburige gemeente Havelange die eventueel te kombineren is met rode en/of groene route.
GELE ROUTE: Perfect bepijld en goed bereidbaar.Eerste stuk samen met rood, in bos afsplitsing en dan nog een stukje asfalt met supersnelle afdaling terug naar heure.
Eén paal met pijltje weg (volop houtkap in bos).Gemeld in VVV-kantoor aan zeer vriendelijke, perfect nerderlands sprekende dame. Gingen het in orde brengen.

GROENE ROUTE: Inderdaad iets anders. Gisteren goed geregend. Sommige stukken bijna dichtgegroeid, hoog gras en doorhangende struiken(tijd van het jaar zeker)en dus kletsnatte voeten. En dan nog door riviertje. Vrij veel asfalt, enkele flinke klimmetjes. Bepijling ok. Laatste stuk asfalt kan je een stuk vermijden door net na de brug over de N63 in Baillonville links te nemen en het eerste stuk van de gele/rode route tegenrichting te rijden tot in heure.
Een kaart is dus best handig.
Van: Wouter Ingegeven op: 25-mar-2008 Gereden op: 23-mar-2008
Dit paasweekend twee van de routes in Somme-Leuze gereden.

Op zondag 23-3 hebben we de groene route gereden. Hele mooie route, die er ondanks het weer redelijk bij lag. De modderstukken zijn goed te rijden aangezien de bodem vrij rotsig is. Deze route heeft echt een Ardennen-gevoel: kolkende riviertjes, houten brugjes... Op sommige plaatsen staat het water door de smeltende sneeuw wel heel hoog, dus natte en bevroren voeten hebben we er alledrie aan overgehouden. Echt een mooie en afwisselende route.
Het enige jammere aan groen is dat ze eindigt met een vrij drukke asfaltbaan van zeker 5 km. Dat had wel beter gemogen.

Maandag ben ik er 's morgens in een vrij dik pak sneeuw alleen op uitgetrokken om de rode route te gaan rijden. Toch wel een iets andere route, die voor een heel groot stuk door bos gaat. De bosgrond had veel meer te lijden onder het extreem natte weer, op veel stukken is het echt ploeteren en op sommige plaatsen moet je gewoon met de fiets op de schouder door het bos omdat er aan de 'moddervijvers' geen doorkomen is. In het tweede bos dat je tegenkomt net hetzelfde verhaal, maar daar wordt je op het einde beloond met een fantastische singletrack. Dit pad is uitgesleten in de rots door het wegstromende water (eigenlijk rij je in het water, wat bij mij door de smeltende sneeuw echt wel het geval was), met hier en daar een klein sprongetje. In dit bos moet je ook door twee riviertjes.
Rood is ook super, maar ik denk dat ik er in de zomer wel wat meer plezier aan zou hebben gehad.
De singletrack op het einde maakt echter alle kou en nattigheid ruimschoots goed...
Van: Sven Van Boven Ingegeven op: 18-dec-2007 Gereden op: 17-dec-2007
Rode route gereden. Sommige stukken onbereidbaar en gevaarljk door hevige regenval van vorige weken en vriestempertaturen van laatste dagen. Voor de rest inderdaad mooie gevarieerde route met enkele pittige technische klimmetjes.

Op het plein van Heure(met kinderspeeltuigen),100m voorbij het syndicat d'intiative, staat inderdaad slechts een rood pijltje terwijl de blauwe en gele route eerst de zelfde weg volgen.Een paar hondert meter verder staan dan wel 3 kleuren pijltjes Na enkele km splitst eerst de blauwe en nog een eind verder ook de gele rout af.
De groene route gaat blijkbaar volledig de andere kant op(N929 oversteken, richting Somme-Leuze-Noiseux. Dat is voor het volgende weekendje ardennen. Commentaar volgt.

Van: peter Ingegeven op: 3-nov-2007 Gereden op: 1-nov-2007
De MTB-tochten starten inderdaad in de deelgemeente Heure (aan het speelpleintje).
Wij hebben de rode tocht gereden en die staat perfect aangeduid.
Het is een mooie afwisselde rit van ongeveer 22 km en zeker een aanrader.
Van: De Schoenmacker Ingegeven op: 11-aug-2005 Gereden op: 7-aug-2005
Volgens onze ervaring starten de routes van SOmme-Leuze in de deelgemeente Heure.
Van: Mark Ingegeven op: 5-apr-2004 Gereden op: 4-apr-2004
We zijn naar Somme Leuze getrokken op een vroege zondag morgend met de bedoeling alle toeren daar te doen. We komen aan aan de kerk en het pleintje. Er is daar niks aangeduid. Geen bord met de verschillende routes, geen pijljtes te zien. In een kranten winkel op het dorpsplein gevraagd of we een kaart konden kopen maar ze wisten nergens van. Hier zijn helemaal geen MTB routes. Verspil dus zeker niet uw tijd om naar daar te gaan. We zijn dan naar Durbuy geweest waar ze wel een kaart hadden maar (nog) geen pijltjes. Uiteindelijk heel de namiddag de 60km van Rochefort gedaan en dat was heerlijk! Eind goed, al goed.
Van: hoflijk steve Ingegeven op: 9-aug-2003 Gereden op: 28-jul-2003
Maanden op voorhand routes uitgestippeld om te rijden onder men weekje vakantie (28/7/2003) in Durbuy. Doe ik enkele dagen voor men vertrek een onstekking op men beenvlies van men rechterkuit op. Toch fietje meegenomen, weet maar nooit. Na enkele dagen rust begon het te kriebelen. Daarom korte route in de buurt gezocht en gevonden om op te warmen voor de rest van de week. De gele route van 11 km in heure een deelgemeente van Somme-Leuze. Starten doe je op het plein van heure en volgt even de de rode pijl (200m) en je komt de eerste gele pijl tegen met direct een super technische klim over rotsen ( moeten afstappen; kuit niet overbelasten van in het begin)dan een lange minder mooie afdaling over asfalt en onverhardeweg met veel stenen tot ongeveer 2,5 km je net voor een brug rechts afslaat ( net voor je baillonville in rijd) en je stilletjes aan jezelf echt in het diepe bos rijd en er pas op 12 km uitkomt met onderweg 1 super technische afdaling in een dal. Na 12 km sla je rechtsaf op asfalt terug richting heure met een afdaling op het laatst waar ik een top van 72 km/h haalde (mijn record tot nu toe). Ondanks de korte afstand had ik me goed geamuseerd en geen enkele keer verkeerd gereden het was perfect af gepijld. Op mijn teller had ik 13,5 km en een gem van 18,8 km/h. Zoek je een goede opwarmer of een route als beginner neem dan zeker de gele route in Heure.