logo  
PaliseulPaliseul
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
blauw (Paliseul) Achter de kapel ,  Paliseul 
blauw (Carlsbourg) 100m voor de kerk ,  Carlsbourg 
geel (Fays-les-Veneurs) Achter de kerk ,  Fays-les-Veneurs 
geel (Maissin) Aan de kerk ,  Maissin 

Lussen
rood (Carlsbourg) blauw (Carlsbourg) geel (Fays-les-Veneurs) rood (Maissin)
10 kmGDBKMLGPX 12 kmGDBKMLGPX 15 kmGDBKMLGPX 11 kmGDBKMLGPX
geel (Maissin) rood (Paliseul) geel (Paliseul) blauw (Paliseul)
18 kmGDBKMLGPX 15 kmGDBKMLGPX 19 kmGDBKMLGPX 32 kmGDBKMLGPX
groen (Paliseul)
42 kmGDBKMLGPX

Informatie
VVV (Syndicat d'Initiative) VVV (Syndicat d'Initiative)  Tel: 0478/95.29.65
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Fietsverhuur
Pro Cycle, , 6880 Jéhonville, Tel: 061/53.40.07
Les Glaeuils, , 6852 Opont, Tel: 061/53.32.91
Opmerking
Kaart met de 9 bewegwijzerde circuits: € 7 + € 1,50 verzendingskosten op rekeningnummer: 267-0157172-51 SI Paliseul
In Paliseul : parkeergelegenheid achter de kapel ('Les Battys') (+- 300meter van de kerk)
Om de toegankelijkheid van de MTBroutes te weten gedurende de jachtperiod (october tot december) : Tel :0478/95.29.65 of 061/53.48.57 of op de website van Paliseul (zie links)
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Marc Lambrechts Ingegeven op: 24-mar-2022 Gereden op: 24-mar-2022
Vanuit Maissin gele- en rode toer gekoppeld ( 30 km ) en was een leuke toer : niet zeer moeilijk maar wel heel mooi !!!!!!
Van: eddy Ingegeven op: 19-jul-2019 Gereden op: 1-jun-2019
Tijdens een lang weekend in Bievre (zo'n 7km van Carlsbourg) de rode en blauwe route van Carlsbourg gecombineerd met de gele route van Paliseul. Absoluut niet lastig met heel weinig hoogtemeters maar voor beginners toch leuk. Hier en daar is de route wat gewijzigd tov. de gps-gegevens, maar waar er iets verandert is hangen er wel nieuwe bordjes. Het is best dat je de bordjes volgt en niet de gps, want je zou wel eens voor een verrassing komen te staan. Op de gele van Paliseul is er nl. een overweg gesloten en moet je wat verder onder een nieuwe brug rijden om dan aan de andere kant van die gesloten overweg te geraken. Maar zoals gezegd....alles is goed bewegwijzerd. In september gaan mijn vrienden en ik naar Maissin, een dorpje dat ook op de routes van Paliseul ligt, om alle routes te rijden op 3 dagen. Ongeveer 180km. Hopelijk met goed weer.

grtjs
Eddy
Van: Thom Ingegeven op: 21-aug-2017 Gereden op: 20-aug-2017
Zondag heb ik de blauwe route van Paliseul gereden, vanuit onze Gite in Jehonville (Gite "Au grenier du moulin" dit is tevens een aanrader!) gestart in Offange. Een prachtige route met een rustig begin en einde. Hiertussen veel mooie stukken door bos, langs beekjes en dit alles bovendien perfect onderhouden. Zowel de bewegwijzering als bruggetjes ed waren in prima conditie. Bedankt!
Van: Martine Ingegeven op: 7-jul-2017 Gereden op: 7-jul-2017
Hier nog eens commentaar : vandaag de blauwe route (32 klm) gedaan; prachtig weertje trouwens ! We hebben enorm genoten van deze route ! Nog steeds perfect bewegwijzerd ! Geen enkele keer fout gereden.
Er zitten enkele klimmen in, maar geen enkele lange stijlen ! Mooie paadjes , prachtige natuur ! Zeker vatbaar voor herhaling !Van: Serge Ingegeven op: 23-aug-2015 Gereden op: 21-aug-2015
Vrijdag de gele van maissin gereden met vrouw, was heel mooi en is voor iedereen goed te doen.
Zaterdag de groene gereden, 42km lang en is een hele mooie streek .
De bepijling Is in orde wat in vele plaatsen in de Ardennen niet zo is.
Voor de mtbers die van technische afdalingen en klimmen houden dan moet je hier niet zijn, wel voor de prachtige natuur.
Van: Michel Ingegeven op: 11-aug-2015 Gereden op: 11-aug-2015
Vandaag de groene tocht van 42 km gereden en er echt van genoten.
Zeer goed aangegeven en bijna volledig offroad. Voor herhaling vatbaar.
Van: Wim Ingegeven op: 20-jul-2015 Gereden op: 18-jul-2015
We hebben de Gele en Rode route gereden van Maissin en ik moet zeggen heel tof en heel mooi, naast lage waters en door de bossen heen gereden..Af en toe wat bergop, maar valt heel goed mee.Echt een prachtige streek voor te rijden.Zeker voor herhaling vatbaar.
Van: Bart Ingegeven op: 12-apr-2013 Gereden op: 9-apr-2013
In 't Paasverlof 34km van de 42km Paliseul groen gereden, tesamen met 2 tieners (13jr) - we zijn alle 3 MTB recreanten.
We hebben de onderste lus afgesneden wegens continue regen & koude (5°) en hebben er (met enkele kleine stops) 4u over gedaan, geen supertempo dus.

Absoluut tevreden & toch genoten van een héél mooi parcours!

Bewegwijzering was doorgaans probleem - we hadden voor de zekerheid de GPX opgeladen in een Android, eerder om te zien hoe ver we op 't parcours zaten.

We hebben 2 MTB's gehuurd in Opont (eigenlijk in "Beth"), 20€ voor ganse dag, 3€ voor helm, zeker in goede staat.
Van: Weemaes Kris Ingegeven op: 13-jan-2013 Gereden op: 12-jan-2012
Dit weekend de rode, blauwe en groene route gereden. Over het algemeen is de bepijling ok. Maar er moet goed gekeken worden naar de kleur van de pijltjes, aangezien de routes door elkaar lopen, de tijd zijn werk gedaan heeft en het zonlicht( toch wel ja!) de pijlen heeft doen verkleuren. Blauw wordt gemarkeerd als de zwaarste route, en dat klopt ook wel. Zeker rond deze periode moet er heel goed gekeken worden en voorzichtigheid is dan ook aangewezen.
Diepe groeven van het water in afdalingen, gladde stenen en paden vol met stenen waar je omhoog rijdt terwijl het water naar beneden stroomt(groen). Op de blauwe route zitten enkele zware stukken door de modder en stenen en vragen dan ook wel iets meer van de biker dan op de andere routes, maar de omgeving tijdens deze rit is gewoonweg fantastisch. Zeker als -in ons geval- een laag verse sneeuw ligt.
Mijn conclusie: wij gaan zeker nog terug, al neem ik voor alle zekerheid wel steeds mijn gps mee.
Van: Nicolas Fromont Ingegeven op: 10-sep-2012 Gereden op: 8-sep-2012
Zaterdag blauw(32) en groen(42) gereden. Beide toeren zijn zeer goed aangeduid. De blauwe is technischer dan de groene en is bijna volledig off road. De groene is minder uitdagend technisch en bevat meer asvalt stroken. In ieder geval beiden zijn een aanrader, heel mooie streek en hebben beide rivier oversteken.

Van: Davy Verwimp Ingegeven op: 26-aug-2012 Gereden op: 25-aug-2012
Afgelopen zaterdag de blauwe tocht van Paliseul gereden. Tocht staat perfect afgepijld. Zeer uitdagend parcours met veel afwisseling qua klimmetjes (lange of korte steile) en technische afdalingen. Hier en daar zelfs een single-track erin. Ik heb de indruk dat de tocht niet zo héél vaak wordt gereden aangezien op sommige stukken het gras vrij hoog stond. Enkel halfweg de toer werd een bruggetje aangelegd met paletten wat zaterdag met het regenweer een spekglad stuk was met de nodige tuimeling tot gevolg. Voor de rest zeer leuke rit.
Van: Ronny AERTS Ingegeven op: 10-dec-2009 Gereden op: 10-dec-2009
Ik vrees dat je moet teleurstellen wat betreft het passeren van bièvre of bellafontain. Op http://www.grasoft.be/mtb/maps/ShowGPX.php?gpx=paliseul.gpx kan je alle vaste routes in Paliseul zien en geen van deze routes komt zo ver westelijk als bièvre of bellafontain. 't Is daar natuurlijk niet zo heel ver af zodat er mogelijkheden zijn.
Van: thomas Ingegeven op: 10-dec-2009 Gereden op: 10-dec-2009
Weet er iemand of de blauwe route langs bièvre of bellafontain passeert?
Van: Bert Daniëls Ingegeven op: 21-aug-2009 Gereden op: 20-aug-2009
Op 20 augustus de blauwe en groene route van Paliseul gedaan.

Aan de kapel staat een infobord met de wandel- en mtbroutes op. Maar ik heb toch maar de kaart gaan halen in het plaatselijk toerismebureau op de grote markt vlakbij het gemeentehuis van Paliseul

De blauwe route wordt aangeduid als moeilijk en is 32km lang. Je zal geen extreme moeilijke stukken krijgen maar het gaat wel constant op en af. Het is een zeer mooie route. Ik beaam de commentaren hier beneden van andere bikers. Op deze route ben ik helemaal niemand tegengekomen. 32km lang plezier en genieten van de natuur. De loofbossen zijn werkelijk prachtig. Dit moet een lust voor het oog zijn tijdens de herfstperiode. Slechts 1maal verkeerd gereden, maar achteraf bleek dit mijn eigen schuld. Alle pijltjes zijn duidelijk aanwezig. Een absolute aanrader.

Daarna de groene route gedaan. Deze wordt aangeduid als middelmatig. Waarschijnlijk waren het de kilometertjes die ik begon te voelen want ik vond de route toch bijna even zwaar als de blauwe. De groene is dan ook wel 10km langer. Ook hier geen enkele keer verkeerd gereden. Alles is duidelijk bepijld. Waar de blauwe route naar het zuiden gaat, gaat deze route naar het noorden. Ook hier geweldige natuurpracht, veel loofbossen en constant op en af. Ook een aanrader.
Van: Kris Cuppens Ingegeven op: 16-aug-2009 Gereden op: 14-aug-2009
Blauwe route gereden. Perfecte bewegwijzering en een zeer mooie route. De eerste 10km zijn niet zo interessant, maar dat vergeet je al snel. Er is enige conditie voor nodig. Technisch valt het nog wel mee.
Van: de vleeschouwer peter Ingegeven op: 25-jul-2009 Gereden op: 23-jul-2009
heb vorige woensdag de blauwe route van paliseul gereden..
perfect bewegwijzerd op één pijl na die wat achter struiken op een boom hing.
prachtige route vooral het stuk door het bos naast de rivier.
enkel kwam ik op een gegeven moment tot stilstand een km of vier voor je het bos uitkomt.
er ligt namelijk een door de storm (of bliksem) gevelde boom volledig over het pad waardoor we even nog meer adventure deden door de boom te omzeilen via de naastgelegen helling.
soms ook spijtig van de uitgereden boswegen door de camions van de boskap.
ik heb afgezien maar me geweldig geamuseerd...
zeker een aanrader als in de buurt bent
mijn uitvalsbasis was bouillon.
Van: Gert Ingegeven op: 4-nov-2008 Gereden op: 1-nov-2008
Zaterdag met 7-tal personen de blauwe route van paliseul gedaan, met vertrek vanuit fays-les venuers, bij regenweer. De route is zeker te doen, ook al is ze omschreven als moeilijk. Het stuk ten zuiden van Fays Les Veneurs is met sommige steile stukken wat lastig maar niet onoverkomelijk maar tevens ook het mooiste. Zeker het stuk langs de rivier door de bossen is heerlijk. Ondanks de regen een prachtige route, zeker door het schitterende bladerdak van de vele loofbossen getooid in hun herfstkleuren.
Van: comp Ingegeven op: 7-sep-2008 Gereden op: 25-aug-2008
Pas een hele week gezeten, en ik moet zeggen dat het daar inderdaad prachtige routes zijn. Zoals eerder door anderen al aangegeven zeer relaxte routes, waarbij je enkel in de valleien in het noorden en zuiden wat grotere hoogteverschillen moet overwinnen, voor de rest ga je nergens veel meer dan 50 meter tegelijk stijgen/dalen omdat je op een plateau zit. Er zitten af en toe wel wat technische stukken in (vooral in groen en blauw van paliseul), maar al bij al vanuit sportief oogpunt toch vrij makkelijke routes.

De natuurpracht maakt dat echter meer dan goed: prachtige bossen (heel veel loofwoud!) geregeld afgewisseld met weidse panorama's, slechts zelden ga je iemand tegenkomen. Zelfs de meeste asfalt stukken zijn een lust om te rijden dankzij de natuur er omheen en het volledig ontbreken van auto's daar.

Wat betreft de routes zelf moeten dit zowat de best bepijlde routes zijn die ik al gereden heb, on-ardens perfect eigenlijk. In élk dorpje dat je passeert is dan bovendien nog eens een vitrine met daarin de overzichtskaart van zowel de mtb als wandelroutes, nog beter kan volgens mij niet.

Absolute aanraders: paliseul groen en blauw, maissin geel en rood en fays les veneurs geel (die je kan aansluiten op de 70 km van bouillon die een km verder passeert).

Iets minder maar nog altijd de moeite: paliseul geel en rood.

De routes van carlsbourg zijn goed om eens een keer te rijden, maar die zijn eigenlijk iets té vlak, wel weer mooie stukken bos.

foto's: http://home.scarlet.be/mtb/Paliseul/index.html
Van: Rogge Peter Ingegeven op: 16-jul-2008 Gereden op: 15-jul-2008
Heb de groene en gele routes van paliseul gereden. Na het wisselvallig weer van de voorbije weken had ik gevreesd voor veel modder maar alles was goed bereidbaar.

De bepijling is zoals 3 jaar geleden nog altijd perfect en je kan deze routes rijden zonder een streekmapje bij te hebben.
Van: Ronny Aerts Ingegeven op: 28-dec-2007 Gereden op: 28-dec-2007
In het weekend van 15 en 16 maart 2008 brengen mijn MTB fiets vrienden en mezelf een weekend door in Paliseul waar we zowel op zaterdag als op zondag enkele MTB tochten zullen fietsen.
Ik vind op deze website 7 tochten waarvan ik heel graag de gps of ngi coordinaten zou hebben zodat verkeerd rijden onmogelijk zou moeten zijn. Kan iemand me daar mee helpen?
Van: tony Ingegeven op: 22-aug-2007 Gereden op: 18-aug-2007
Zaterdag de groene route gereden. Ideaal mountainbike weertje (zonnig en ongeveer 20°C), heel wat leuke paden naast kleine riviertjes in het bos en hier en daar na wat klimwerk een mooie afdaling. De bewegwijzering ligt er uitstekend bij (wel 1 keer verkeerd gereden). In de dorpjes tussendoor rij je op asfalt maar dat vond ik persoonlijk een aangename afwisseling. Er waren hier en daar wat nattere plekken, dus er kwam wel wat modder bij te zien maar nikske extreem.
Je kan nog steeds een kaart kopen voor 7 euro in de bakkerij aan de overkant naast de kapel (hoewel je tijdens het fietsen je er niet veel mee kan aanvangen, dus eerder als souvenir), er is ook genoeg plaats om je auto kwijt te geraken.
Van: Alain Ingegeven op: 8-aug-2007 Gereden op: 4-aug-2007
Bij mooi weer de blauwe route gereden. Na 10 km is het gedurende 15 km een zeer technisch afwisselend parcours.Dit is een zeer tof stuk. Daarna weerom bredere grindpaden op glooiende hellingen waar je kunt vlammen. Het parcours staat nu ook nog zeer goed aangegeven. Ik ga zeker terug om de groene eens te rijden.
Van: charles Ingegeven op: 12-dec-2006 Gereden op: 9-dec-2006
Vertrekkend in Lesse de groene toer gevolgd met prachtig (voor december) weer. De route is perfect afgepijld.

Vanuit het dal van de Lesse klim je stilletjes, langs mooie boswegen, naar het 'plateau' van palliseul, eens boven rij je langs bos en veld wegen, af en toe over asfalt van dorpje naar dorpje. Mooi! Eens in Our, naast het riviertje, de Our, gaat het terug bergaf tot in het dal van de Lesse.

De route is mooi, heeft niet veel 'niet te rijden' plaatsen, slechts 1 (tijdens de afdaling vlak na een door everzwijnen kapotgereten grasvlakje), maar kan bij nat weer vooral in de vallei modderig zijn.

Het percentage asfalt/onverhard is goed, al rij je geregeld over asfalt.

De afstand is goed te verteren, een mogelijke uitbreiding: vanuit het dal van de Lesse, naar het dorpje Redu en dan terug naar beneden.

'n plizaante toer!
Van: Tim Oosterlinck Ingegeven op: 19-mar-2006 Gereden op: 18-mar-2006
Tijdens het weekend van 18 en 19 maart verbleven we opnieuw (ook als eens in november) in een vakantiehuisje in Porcheresse (deelgemeente van Daverdisse). Enkele dagen voor ons vertrek klonk het weerbericht super in onze oren, koud maar zonnig. Zaterdag zijn we kort na de middag gestart met de groene route. Het zonnetje had ondertussen al vrij spel gehad, het was goed opgewarmd. Het was zalig fietsen; bepijling was in orde en 80% van de route lag er droog bij. De andere 20% ligger er vettig tot zeer vettig bij, reden is vooral te zoeken bij de tractors van de bosbouwers. Er stond soms een koud en stevig briesje.
Zondagochtend zijn we vertrokken over asfalt, in Maissin ingepikt op de gele route. Na een dikke 10km zijn we even het spoor kwijt gespeeld. Opnieuw lag het merendeel van de route er goed bij behalve de wegen die door de bosbeheer gebruikt worden om hun vrachtwagens naar boven te sturen. Vermoedelijk was de houtkap ook verantwoordelijk voor de ene gele pijl die we niet vonden. Naar het einde van de gele hebben we nog ingepikt op de groene om onze rit af te ronden. Het zonnetje was weer van de partij, de wind iets minder ... volgens mij wordt het eindelijk Lente.
Van: stoffel yperman Ingegeven op: 11-oct-2005 Gereden op: 8-oct-2005
Na een lange tocht met de auto ( oostduinkerke - paliseul ) met 6 man klaar voor de blauwe omloop. Na alle goede comentaar gelezen te hebben op deze site, waren we eerst lichtjes ontgoocheld over de eerder glooiende omgeving. Al snel bleek onze twijfel ongegrond ! Een prachtig stuk bos met vliegensvlugge afdalingen op rotsen, aarde, boomwortels, ... Formidabel ! Best wel zwaar als je niet regelmatig genoeg dergelijke activiteiten uitvoert. Eens we door het zwaarste gedeelte van het parcour geploeterd waren hoopten we allen op een vlotte terugkeer naar de auto's en ... jawel, terug dat glooiend gedoe ! Dit maal als dooddoener na een zware klimtocht.

Aanrader voor al wie graag zichzelf eens tegekomt op z'n MTB !
Groeten,
Stoffel
Van: Jan Carelsbergh Ingegeven op: 8-oct-2005 Gereden op: 30-sep-2005
Net zoals vorig jaar logeerden we in Fays les veneurs. (zie bericht van mijn broer) Aangekomen op 30/9 in de namiddag tot 2/10 in de namiddag.
3 dagen pure fun van bij het vertrek thuis tot en met de terugweg.
De eerste dag de gele route in Fays gefietst, gemiddelde moeilijkheidsgraad, die toch af en toe verplicht om van het fietske te stappen. De beteren onder ons zagen we na 500 meter al niet meer, maar dat zijn we gewoon, en als ge de sleutel van de plaatselijk gehuurde woning in uw zakken hebt kan dat gene kwaad. 's Avonds goe gaan eten in Bertrix en na een paar frisse kols het bed in. Volgende dag waren de eersten al vroeg weg voor de lange tocht (blauw), te vertrekken in Paliseul. Koen en ik wachten nog op den Dries die nog moest afkomen om een gemakkelijkere route te doen, op maat van ons kunnen. We beslisten de gele route van in Paliseul te nemen (19 km). PRACHTIGE route, niet moeten afstappen, en aan een rustig tempo kunnen genieten van het afwisselende landschap. Terug in ons huisje aangekomen vonden we de wrakken die de lange tocht hadden gedaan en er eigenlijk fysiek niet toe in staat bleken. Na enkele fleskes champitter nog mosselkes gaan eten in Le Roi Du Moules in Bouillon, en daarna nog op de plaatselijke kermis in Fays doorgezakt tot 4u 's ochtends in de plaatselijke feestzaal. De laatste dag zijn we niet meer gaan fietsen aangezien we gemerkt hadden dat de jacht dan begon. Dus na september beter niet meer den bos in daar in de buurt.

Greetz van wege de opper Medemoutainluxembikerburger. (de naam van ons kliekske dat al +/- 15 jaar samen op mtb weekend gaat)
Van: Geert Buelens Ingegeven op: 20-sep-2005 Gereden op: 20-sep-2005
Vandaag de blauwe route geweest fietsen in Paliseul.
Stralend herfstweer en het mag mag gezegd worden: de streek daar is zeker een aanrader om te daar te gaan fietsen.
Zowel mtb-ers als wandelaars worden daar echt verwend!!!
In het centrum van Paliseul op de Grand Place is er parkeergelegenheid zat en het in het plaatselijke VVV ( Syndicat d´initiative Grand Place n°1) zaten er heel behulpzame mensen die mij alle info gaven in verband de bike mogelijkheden. Voor amper 7 euro koop je een kaart die alle routes bevat voor wandelaars en mtb-ers. Vragen naar Mr Lotèt. Ik heb de blauwe lus gedaan die 33 km lang is en aangeduidt staat als 'difficile'. Best doe je de omloop als het een tijd niet meer geregend heeft want bij een periode van regen is het daar echt ploeteren en kan het wel eens een zware tocht worden. Het vertrek is aan de Chapelle de St-Roch waar tevens een informatiepaneel staat. Dan is het eerst langzaam aanlopen op verharde wegen om na een 5-tal km door de velden en bossen te trekken. Met het lange gras waren mijn voeten al rap kletsnat. Verder gaat het dan zuidwaards waar er echt mooie stukken bos passeren en daar is het echt genieten van de natuur. Ik ben vandaag op HEEL de tocht NIEMAND tegengekomen: geen landbouwers, bosarbeiders, andere mtb-ers, wandelaars. Puur ik alleen in de natuur en die is adembenemend mooi! De laatste 5 km van de tocht zijn wat minder want dan is het in feite een snel sprintje via verharde weg terug naar Paliseul. De afpijling is nagenoeg perfect, de pijlen staan meestal op ong. 2 meter hoogte opgehangen, dus pijltjessaboteurs maken daar geen kans. Maar best is het toch om ook een kaart mee te nemen.
Conclusie: mooie route, niet zo 'difficile' als wordt aangegeven en de niet al te zware klimmen/afdalingen zijn voor een geoefend mountainbiker niet echt zwaar.
Ik heb enkele foto´s gemaakt, alleen van natuur en landschappen, meer heb ik daar niet gezien maar voor mij dik OK.
http://www.pixagogo.com/0076015548
Van: Rogge Peter Ingegeven op: 19-aug-2005 Gereden op: 12-aug-2005
Bepijling is op blauw zoals de groene route gewoon goed!

Wat de blauwe route betreft, die is sportief, leuk, geen te zware beklimmingen(geen kilometers lang) en prachtige afdalingen.
Neem zeker je gsm mee als je alleen biked wat gedurend 1.5u à 2u niemand of niets gehoord, behalve den Johan dan.
Puur genieten van de natuur.
Van: Richard Vrieling Ingegeven op: 3-aug-2005 Gereden op: 30-jul-2005
Als onervaren biker de gele route vanuit fays-les-veneurs gereden. Erg mooie tocht met prima bewegwijzering en ondanks het natte weer van de afgelopen dagen prima te rijden. 's middags de makkelijke rode route uit Paliseul gedaan, maar tijdens een flinke hagelbui , gevolgd door continue regens veranderde dit parcours in een glibberig geheel. Toch nog lastig dus. Volgend jaar komen we terug om de langere en moeilijke routes te fietsen.
Van: Rogge Peter Ingegeven op: 1-aug-2005 Gereden op: 23-jun-2005
Heb de groene gereden bij een temperatuur van 30°.
Doch niet veel last gehad van de zon want toch veel in het bos gereden.
Deze route is perfect aangeduid.
De route is gemiddeld zwaar en vrij veel afwisseling met een leuke afdaling langs een beek die je daarna in het dal blijft volgen gedurende enkele kilometers.
Ook tof is een kleine beklimming door een stroompje.
EEN AANRADER
Van: Jos Trappeniers Ingegeven op: 25-jul-2005 Gereden op: 22-jul-2005
Het toerismebureau vind ik ontoelaatbaar laat open ; pas om 10.00 uur. De bakker schuin tegenover de grote kapel op de wegensplitsing verkoopt echter ook de mtb-kaart maar om, in mijn geval, de blauwe en groene routes te volgen durf ik echt te zeggen dat de kaart overbodig is. Ik vind een kaart echter altijd interessant om een beter idee te hebben van waar je zit en zodoende in geval van nood, het snelst weer naar de 'bewoonde wereld' te kunnen. Een infobord met de kaart hangt tegen de muur op de parkeerplaats achter de kapel.

Blauw : inderdaad één van mijn aangenaamste ritten ; geen ondoenbaar zware beklimmingen om toch toffe afdalingen te verkrijgen. Heel aangenaam bereidbaar terrein en toch sportief en technisch. Ik vraag mij af hoe het bij hoge waterstand moet na die drof-off recht de rivier in ? Neem voorraad mee, want geen enkele drankgelegenheid onderweg. Geen 'platgelopen gebied' gevoel ; gereden tussen 09.30 en 11.30 uur en geen levende ziel tegengekomen.
In "Au Tonneau" in Paliseul nuttigde ik wel voor het eerst in mijn leven een koffie met 'gouden' lepeltje en een heerlijk wafeltje erbij geserveerd. Na de middag op weg voor :

Groen : na blauw, een ietsje minder tof, maar toch ook nog met prachtige stukken, alleen de laatste 10-tal km vond ik saai.
Van: Bart Carelsbergh Ingegeven op: 29-sep-2004 Gereden op: 26-sep-2004
Vrijdag 24/09 rond de middag aangekomen in Fays les Verneurs, eerst ons verblijf gezocht en via de infokaart aan de kerk de startplaats van de plaatselijke gele tour. De regen verlaat het dorp, wanneer wij starten voor 16km mtb plezier.
GENIETEN, dat zullen we hier 3 dagen doen, onze jaarlijkse uitstap met 9(mtb)vrienden is ook hier schitterend van start gegaan. De route leid ons glooiend door de bossen, langs kleine paadjes die nog redelijk droog zijn. Na de rit nog vlug naar Paliseul, de heren van de syndicat d'initiative bezorgen ons hun laatste mtb kaart en proberen zelfs een woordje Nederlands met ons te praten. Wanneer ze afwezig zijn mag je iets verderop gaan bellen, staat op de deur vermeld. Ook de plaatselijke bakker beschikt over mtb kaarten. Zaterdagochtend, na een ganze nacht regen verkiezen we alvast een degelijke regenjas aan te trekken, we rijden de blauwe route van 32 knappe kilometers, de knapste route die ik ooit al heb gereden,
niet echt zwaar (de klimmen zijn kort) maar eindeloos plezant met voldoende tijd om te recupereren van de lastigere stukken. Wel vrij technisch, zeker met al die natte wortels en stenen, en ook (zeer)diepe plassen. Efkens uitblazen en dan de gele Paliseul route van 19km, er zit onderweg plots een flink stuk asfalt in, waardoor je op het einde een snel gemiddelde kan bereiken. Zondag de groene, 42km, in een grote boog naar Maissin waar een raid plaats had, die mannen hebben we nog regelmatig tegengekomen. Enkele technische beklimmingen gedaan, zeker wanneer je eens over een klein watertje moet, dan klimmen op leistenen waarlangs het water naar het beekje kwam gestroomd!!! Hier stonden de bordjes dikwijls voorbij een kruispunt waardoor je al eens twijfelde of je nog juist zat, en zeker toen we na een lange afdaling plots op een weide belanden. Bij twijfel zeker je instinct volgen en rechtdoor gaan, wanneer we de weide over waren stonden er terug bordjes.
Het was prachtig, perfecte organisatie, droog tijdens de rit, en volgend jaar terug!!!


Van: Minna Ingegeven op: 7-jul-2004 Gereden op: 3-jul-2004
Beautiful green and yellow trails became quite technical after some rain! Rocks, roots, lots of singletrack, steepy uphills, dazzling descents. Trail signage was superb. Paliseul commune has really made a considerable effort to welcome avid mountainbikers! Will definitely go back!
Van: Mark de Klerk Ingegeven op: 19-apr-2004 Gereden op: 18-apr-2004
Zondag 18 april met acht andere ollanders (Ad, Mario, Andre, Hans, John, Hans, Jos en Richard) naar Paliseul geweest. Zondagochtend om half zes vertrokken (nadat de hond van Mario uitgelaten was) om na 3 uur zonder verkeerd te rijden in Paliseul aan te komen.
N.a.v. de verhalen op deze site besloten om de blauwe(32 km) en de groene(42 km) route te rijden. Gezien de moeilijkheidsgraad van de blauwe die eerst maar gereden. Bewegwijzering is fenomenaal (niet des Ardennen) en met name de afdalingen zijn huzare stukjes. De vele stenen en rotsen maken dit technische afdalingen en ondanks de stenen maar 1 lekke band. Maar dat is met een fietsenmaker en Ad in onze groep geen probleem.
Aan het einde van deze tocht was de indruk positief maar om nou te spreken van een "dificile" tocht vonden wij te ver gaan.
Er zaten weinig echte lange klimmen in die zo karakteristiek zijn voor de Ardennen. Terug in Paliseul waren een aantal van ons zo overtuigd van hun fietscapaciteiten dat ze wel even tussendoor de rode route wilde doen, maar na enig beraad besloten om na de boterham eerst de groene route maar eens te doen.
Ook dit is op zich een mooie route die zeker wanneer je weer het onverhard op gaat de moeite is met paden langs beekjes en zelfs 1 pad naar boven door een beekje. Dit was wel erg lastig naar bovenrijden en leverde 1 nat pak op.
Enige jammere van de groene route is het toch wel vele asfalt wat hier in zit en daarvoor rijden we natuurlijk niet op de mountainbike.
Wat betreft onze jongens die tussendoor de rode route even wilde rijden: na 70 km en heel wat hemelwater wat gedurende de middag naar beneden is gekomen, waren ze toch blij om bij de bus te zijn.
Terugkijkend een mooie dag geweest met perfect uitgezette routes en een prima training voor de echte zware Ardennen tochten.
Van: Pascal Ingegeven op: 13-apr-2004 Gereden op: 12-apr-2004
Gisteren de groene (42) en de blauwe (32) toer gereden. Een woord : PRACHTIG, geweldig goed onderhouden, alle pijltjes zijn aanwezig en duidelijk zichtbaar. Zo moet een parcours aangelegd worden. We zijn slechts 1 maal verkeerd gereden en dat enkel en alleen maar omdat we aan het genieten waren van een jagende buizerd en we 2 pijltjes hebben gemist, doch ze hangen er en goed zichtbaar.
Dan de parcours, de groene staat aangeduid met moyen (middelmatig) doch ik zou dit eerder naar licht willen zetten. Zeer gevarieerd parcours en alles aanwezig, ideaal om de dag mee te beginnen. De blauwe staat aangeduid als difficile (moeilijk) en dit is, toch rond deze tijd, een serieus understatement. Mensen, wat was deze tour zwaar, bijna nergens mogelijkheid tot uitrusten. En dan stukken met modder waar je wielen half inzakken, op zo een moment heb je even nodig om terug moed te scheppen. Doch al bij al een zeer fijn, mooi, uitdagend, perfect onderhouden parcours en ook vriendelijke bevolking.
Persoonlijk vind ik deze omgeving Houffalize naar de kroon steken, echt een aanrader.
Van: Onno van Dongen, Piet, Steffan, Marcel en Jos Ingegeven op: 30-nov-2003 Gereden op: 28-nov-2003
Even zoeken naar de start van de route in Paliseul, maar met de vriendelijke hulp van het plaatselijke Syndicat d'Initiative (waar we ook de routekaart gekocht hebben) naar de kapel gereden en rechtsaf alwaar de diverse kleuren routes aanvangen. Omdat de uitdaging van 32KM "difficile" het meest tot de verbeelding sprak, hebben we de blauwe route gekozen. Perfect parcours, zwaar maar zeker te doen, en voldoende punten onderweg om op adem te komen. Schitterende track over keien en modder langs een beekje en bijna geen asvalt tegengekomen. De bewegwijzering is zeer goed, met ruim voldoende markeringen zodat de kaart uiteindelijk overbodige luxe bleek te zijn. Laatste etappe in het plaatselijke cafe met de nodige Belgische Pinten gaf overigens pas de final knock out voor ons. Tweede dag nog even de gele route vanuit Fays op snelheid gereden, 15KM door mooie omgeving, leuk als afsluiter. Zeker de moeite waard om de auto vanuit Nederland te pakken om hier even te keer te gaan.
Van: Patrick Jespers Ingegeven op: 12-nov-2003 Gereden op: 11-nov-2003
Heb vandaag met een vriend de blauwe route vanuit Paliseul gereden.
Hier zijn niet veel woorden aan vuil te maken dit is gewoon de MAX.
Met zen allen naar ginder want deze routes zijn nog niet genoeg gekend.
We zij ginder bikers tegengekomen uit de streek en zij zeggen dat er ginds jaarlijks een georganiseerd parcours plaats vind namelijk " le raid des sorcieres " Dit moeten we in de gaten houden.
Van: Philippe Michiels Ingegeven op: 1-nov-2003 Gereden op: 30-aug-2003
Ik heb de twee langste parcours gereden vertrekkende vanuit Paliseul. Het parcour van 42km valt goed mee, met aan het begin en aan het einde wat asfaltbanen, ideaal voor aan te zetten en uit te bollen. Uitstekende bewegwijzering en mooi parcours dat, vooral bestaat uit brede boswegen, die de rivier volgen. Niet echt een technisch en fysisch zwaar parcours maar wel mooi om te rijden, enkele heel mooie passages, toffe afdalingen waar je heel snel op kunt gaan en een heel mooie passage door een rotsige weg omhoog die ook als rivierbedding dient als het zwaar regent, wel uitkijken.

Het parcours van 32km is andere koek, niet echt voor beginneling, zowel fysisch en technisch zwaar, practisch geen asfalt en echt de wildernis in (De Belgische wildernis, ze bestaat nog op sommige plaatsen). Veel technische singeltracks, die dwars door de bossen lopen, speciaal gemaakt voor (en door) bikers en redelijk goed onderhouden. Ook veel stevige klimmen die soms ook behoorlijk wat stuurkunst vereisen. Als je wat uitkijkt kan je je op deze route echt uitleven, veel natuurlijke jumps en drops die je kan nemen. Een tocht voor echte mountainbikers, niet voor van die typische vlaamse cyclocross jannetten (maar die zien we hier toch waarschijnlijk niet deze tijd van't jaar, dan zitten ze op hun koersvélo, haha)!
Persoonlijk vindt ik dit één van de beste bewegwijzerde tochten van België, je gaat echt "den bos in" in plaats van op de paden te blijven. Een pluim voor wie deze tocht heeft bedacht.

Als je echt een heel lange tocht wil doen kan je beide routes combineren je zit dan rond de 70km!
Van: Carine De Witte Ingegeven op: 5-nov-2002 Gereden op: 30-oct-2002
30/10/2002:
Gele route Fays-Les-Veneurs
Mooie, vrij korte route, maar te combineren met de paarse. Goed aangeduid, prachtige natuur maar bij hoge waterstand gegarandeerd natte voeten.
Van: Rik Van Doorne Ingegeven op: 17-may-2002 Gereden op: 17-may-2002
17/05/2002:<br>Zeer mooie route die haast perfect bewegwijzerd is, de laatste 5km zijn ietwat onduidelijk maar misrijden kan niet want je ziet je einddoel ( de kerk) al van ver.<br>
Het mooie ook aan deze route is ook dat je je kunt warmrijden de eerste kilometers zonder lastige hellingen.
Opgelet: in het gehucht Lesse ( dat je tegenkomt na het mooie houten brugje) kun je twee richtingen uit, namelijk de hoofdstraat volgen en dan aan de stenen brug rechts af ofwel aan de picknicktafels ( die bevinden zich in de linkse draai aan het begin van de hoofdstraat) weer over een houten brugje en dan naar links.<br>
Na het gehucht Lesse rijdt je op en neer door een bos waarna je opeens aan een grote open plek komt.
Het pad daar loopt zachtjes naar beneden en aan het einde van die open plek moet je haaks naar rechts, het moeilijkste deel van het parcours op, een lastige beklimming.<br>
Wie echter daar geen zin in heeft kan in plaats van haaks rechts gewoon rechtdoor rijden het smalste pad volgen en een stukje prachtige natuur ontdekken lans de Lesse ( heb dat enkele dagen later ontdekt toen ik daar een wandeling volgde met m'n vrouwtje)<br>
Aan de asfaltweg gekomen rij je gewoon rechts en vervolg je even verder weer het parcours. Ik zou zeggen maak er geen wedstrijd van maar geniet van de mooie natuur het is echt de moeite.<br>
21/05/2002:<br>
Wat extra informatie: Het is de groene route die 42km lang is (opgegeven, maar op de teller had ik maar 38km).<br>
Het is zeer interessant om de NGI kaart te kopen, daar staan al de routes op en wandelingen.<br>
Je kan die kaart kopen in het bureau van tourisme of in een krantewinkel waar hij wel 1€ meer kost.