logo  
La Roche-en-ArdenneLa Roche-en-Ardenne
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
VVV (syndicat d'Initiative) rue de l'Eglise

Lussen
Route 1 Route 2 Route 3 Route 4
24,6 km (831 hm)GPX 15,2 km (668 hm)GPX 22,4 km (648 hm)GPX 22,1 km (772 hm)GPX

Informatie
VVV (syndicat d'Initiative) Place du Marché 15 6980, La Roche-en-Ardenne Tel: 084/36.77.36
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Fietsverhuur
Ardennes Aventures, Rue du Hadja 1, 6980 La Roche-en-Ardenne, Tel: 084/41.19.00
Brandsport, Mierchamps 15, 6980 La Roche-en-Ardenne, Tel: 084/41.10.84
Outdoor Centre, rue de la Villa Romaine 3, 6660 Nadrin, Tel: 084/44.41.12
The Bike Zone, Rue du Chamont 7c, 6980 La Roche-en-ardenne, Tel: +32 (0) 471 94 02 65
Opmerking
Deze informatie is nog 'jong'. De kaart is beschikbaar op het bureau voor toerisme tegen de prijs van 6 euro (beschikbaar vanaf 12/6), kantoor is geopend van 9u tot 17u en bevindt zich in de grote straat waar het Fortis kantoor zich bevindt.
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Dany Ingegeven op: 18-jun-2020 Gereden op: 17-jun-2020
Gisteren deze korte bosrijke rit 2 (15km) aangevat met veel goede moed,maar al snel kreeg ik de volle laag regen over me heen, een stortvloed met alle gevolgen van dien in apocalyptische toestanden. De steile klim was er bijgevolg teveel aan!
De laatste 5 km is een fantastische afdaling met knappe vergezichten. Tevens enkele technische hoogstandjes op deze route. Alles bij elkaar geen route voor beginners. (zeker niet met een stortbui erboven op).

Van: Vincent Ingegeven op: 10-dec-2018 Gereden op: 24-nov-2018
Op 24/11/18 route 5 gereden. Heel mooie route echter zoals hieronder al gezegd is de route afgesloten ter hoogte van het dorpje Hives. Als je de normale aanduiding volgt kom je op het einde van een bergaf terecht op een prikkeldraad met bomen achter. Ze hebben er alles aan gedaan om te beletten dat je er over/langs/onder kan. Ben dus helemaal terug naar omhoog moeten rijden. Terug in Hives merkte ik wel een tijdelijke omleiding op maar als je de gebruikelijke bordjes gewend bent vallen deze aanwijzingen niet op... Opletten dus wanneer je in Hives komt!!!
Heb contact opgenomen met de touristische dienst van La Roche en de gemeente ligt in proces met de eigenaars. Kan dus nog even duren...
Van: Matthijs Ras Ingegeven op: 1-oct-2018 Gereden op: 29-sep-2018
Op zaterdag 29 sept een prachtige dag met een koude start! 2,5gr. Heerlijk gereden rond La Roche. Delen van uitgepijlde routes gereden maar ook ons eigen pad gekozen. Op het deel van route 2 na de afdaling na een km of 5 is de route afgesloten door een bewoner die claimt dat de route over privé grond gaat. Zij hebben de route geblokkeerd doormiddel van opgestapeld snoeihout. Tevens een bordje met "prive property" erbij. Het gaat over een stuk van 30mtr doorgang. Wij konden er met wat vriendelijke woorden nog door (fietsen over de barricade gezet) maar mevrouw was niet erg positief gestemd.
Verder een prachtige tocht gehad door een fantastisch gebied.
Van: Erik Ingegeven op: 29-jul-2018 Gereden op: 29-jul-2018
Vandaag in de ochtend vlug route nr 3 gereden.
Een mooie omgeving, maar mountainbike technisch helaas heel wat minder. Omhoog via brede paden en omlaag via al even brede paden.
Rond km 11 is er even een strookje dat wel leuk is, mooie afdaling gevolgd door een technische klim.

Ik had wel veel meer verwacht toen ik bij aanvang op mijne fiets sprong, kijkend naar de stijle hellingen langst de Ourthe en droomde van een parcours vol mooie single tracks.
Helaas.... zoveel bossen in de Ardennen en toch lijken mooie single tracks voor de MTB altijd zoo ver weg :-(
Van: Danny Ingegeven op: 28-aug-2017 Gereden op: 22-aug-2017
Route 4 gereden op een zonnige dag. We vonden de route niet heel lastig, buiten het klimwerk is er eigenlijk weinig uitdaging. Na de oversteek van een klein bruggetje komt er even een korte technische klim waar je even serieus aan de bak moet. Al met al hebben we wel genoten van de route aangezien je door een prachtige omgeving gaat. De bewegwijzering was in orde naar onze mening. Ik had de GoPro bij me, dus voor de liefhebbers wat beelden:

https://www.youtube.com/watch?v=5Ht2_hqjcS0
Van: Evert Ingegeven op: 18-jul-2017 Gereden op: 16-jul-2017
Afgelopen weekend routes 3 en 1 gereden. Beiden mooie routes waarbij ik 3 meer afwisselend vind.

Bewegwijzering is slecht te noemen. De vvv zegt deze bij te houden, maar dat is echt niet zo. Zeker de gps-bestanden gebruiken!
Van: Rene Zwanenburg Ingegeven op: 29-aug-2016 Gereden op: 27-aug-2016
Route 1 en 2 gereden, weer was meer dan 29 graden.

Mooie plaats en mooie omgeving.
Nadeel is dat de startplaatsen moeilijk te vinden zijn en niet aangegeven. Als je hier voor het eerst bent ga dan even naar de vvv. Hier vraag je een kaart en daar staan de startplaatsen op.
Route 1 start dus midden in het dorp en naast de kerk. De eerste 6 km is meteen een stevige klim. Overigens ligt la Roche in een dal dus ga je altijd eerst klimmen.
Even na de begraafplaats duik je de bossen in en dan klim je verder over de bospaden. Kuitenbijters..
Je komt langs de memorial voor criquelion en daarna ga je weer heerlijk hoog de bossen in toppie..
Veel klimmen is er dan niet meer bij..
Wel nog een heerlijke steile afdaling tussen de rotsstenen eindigend bij een klein stroompje Daarna weer klimmen en heerlijk van de mooie natuur genieten.
Uiteindelijk krijg je een vette afdaling over de stenen, hierna steekmje op,het asfalt een riviertje over , ga dan niet verder op de weg maar rij links het mtb pad in. Let op er mist hier een bordje zodat je mis kunt rijden.
Na nog wat steile klimmen komt de laatste afdaling en dan eindig je in het dorpje..

Route 2 begint bij hotel Liege en gaat dan langs camping Benelux omhoog eerst asfalt en daarna draai je rechts een weiland in , hou dan links aan want hier staat geen bordje. Hier volgt een mooie single track afdaling.. Eindigt bij een stroompje , hierna klim je langs de andere kant van de camping omhoog. Het uitzicht op de camping is mooi.
Eenmaal boven kom je bij de asfalt weg aan , in de bocht draai je omhoog het mtb pad op. Hier is de steilste en langste klim , als je geen goede benen hebt is deze erg pittig.
Als je boven bent volgt de route verder naar d begraafplaats waar ook route 1 loopt. Je kruist deze een aantal maal. En klimt weer langs de memorial daarna ga je langszaam afdalen en nog een klein stukje klimmen. Op een gegeven moment ga je weer een bocht naar rechts maken en daar is de laatste onverharde afdaling. Hier kun je lekker gas geven.
Zo kom je weer op het afalt en heb je dezelfde afdaling tot aan het dorp als bij route 1

Mijn vriendin en ik hebben hier heerlijk gefietst en komen spoedig terug om route 3 en 4 te rijden.
Het weer was top soms te heet en we hadden niet lek gereden of andere mankementen gehad.

Een echte aanrader om hier te komen fietsen. Wij kwamen ook speciaal uit Nederland hierheen. Ook omdat ik hier vorig jaar met Duchenne Heroes ook al een stuk van de routes heb gereden.

Ik hoop dat meerdere mtb ers hun commentaar geven want toen ik,op,deze site keek was er alleen maar oud commentaar te vinden.
Veel plezier in la Roche !
Van: Jompy Ingegeven op: 7-mar-2016 Gereden op: 7-mar-2016
Is ergens fiets afspuit mogelijkheid?
Kan er op het voetbalplein van Berismenil gedouched worden?

Mvg

Jeroen
Van: Serge Verdonck Ingegeven op: 20-aug-2015 Gereden op: 17-aug-2015
Maandag route 2 en 4 gereden met vrienden. De routes waren goed berijdbaar.
Sommige bewijzeringen zijn afgetrokken van de zon maar nog juist zichtbaar( zouden vervangen mogen)
De klim over de grote weg van route2 is heel lastig door steigingspercentage door ons te voet gedaan, 200tal meter te voet . Is de kortste route en heel mooi.
Route4 begint met lange klim op asfalt , maar is toch niet te onder schatten en word mooier naar einde toe. Boven heel mooi zicht om uit te rusten.
Dinsdag route3 gereden voor mij de mooiste van de 4 . Begint met een beklimming op de flanken van een berg met zicht op de stad.
Route1 is de lastigste door de lange beklimming in het begin, maar goed dooseren is de boodschap. We hebben deze woensdag gereden ,is een hele mooie maar voor goed geoefende mtbers .
Had ze al gereden en zal ze nog rijden, zijn heel mooi.
Van: Kenny Ingegeven op: 14-sep-2014 Gereden op: 13-sep-2014
Route 1 is een leuk tochtje, hij begint met een zware klim van ongeveer 5km, daarna wordt het nooit meer zo zwaar als in het begin. Mooie omgeving en vrij goed bereidbare paden. Bewegwijzering is in orde. Aanrader voor een getrainde fietser!
Route 2: Start met een rustige opwarming op de weg. Daarna duik je het bos in met een stevige klim. Eens deze klim achter de rug wordt het een aangenaam tochtje. Beetje heuvelachtig om te eindigen met een zalige lange afdaling. Je komt weer helemaal gerecupereerd in het centrum aan. Toffe rit! Bewegwijzering is ok.
Van: Koen Ingegeven op: 6-jul-2014 Gereden op: 5-jul-2014
La Roche 1 en 4 gereden: 1: begint heel pittig met lange klim eerste over asfalt nadien bos in. Goede bewegwijzering. Toch wel vrij lastig voor recreatieve biker als mezelf.
Nadien 4: Zware route, weinig mogelijkheid tot recuperatie. Sommige stukken bij nat weer moeilijk te doen al fietsend. Bewegwijzering alweer prima. Zwaarste route die ik al gereden heb.
Van: gerdy Ingegeven op: 3-jun-2014 Gereden op: 30-may-2014
Vrijdag route 2 gereden.zaterdag route 4 gereden.beide routes goed uitgepijld.goed berijdbare routes.
Van: Livien Ingegeven op: 20-jul-2013 Gereden op: 19-jul-2013
vandaag route 4 gedaan, begint met een serieuze klim op asfalt van een 3 km en daarna verder klimmen off road, lange maar verraderlijke afdalingen met veel losse stenen en kiezel, 1 keer even verkeerd gereden moest rechtdoor maar was rechts gegaan, de markering stond ook twijfelachtig, maar weg was redelijk begroeid en op een gegeven moment kwam ik tot stilstand tegen een schrikdraad waardoor ik vermoede dat ik van het traject was afgedwaald.Ook hier een serieuze klim na een bruggetje over een rivier midden in het bos over veel boomwortels en rotsen, totaal ongeveer een 24 km
Van: Livien Ingegeven op: 20-jul-2013 Gereden op: 18-jul-2013
vandaag aan route 1 begonnen was moeilijk te vinden vanuit centrum en ben dan uiteindelijk ook verkeerd gereden de markering gaf richting camping floreal aan ben dan op deze baan gebleven en ben na een 13 tal km een markering tegengekomen waarna ik in het bos belande, was naar mijn mening de minste route van de 4 die La Roche aanbiedt, ook misschien omdat ik een stuk gemist heb, zal het nooit weten of ik moet nog eens terugkomen :-)
Van: Livien Ingegeven op: 20-jul-2013 Gereden op: 17-jul-2013
vandaag route 3 genomen, deze begint met een aanloop vanuit centrum om dan de bergflank te beklimmen die naar mijn mening een helling heeft van rond de 25% was niet te doen ben er 1/3 opgereden en moest toen de rest te voet doen, ook omdat er telkens watergeulen op de weg lagen die het rijden serieus bemoeilijkten. De totale afstand was ongeveer 24 km , ben wel even verkeerd gereden kwam aan een splitsing op een veld waar geen markering te vinden was, ben toen rechtdoor gereden en kwam in een afdaling waar ze downhillen, het parcour was daar speciaal voor aangelegd, ben toen terug gedraaid en ben dan naar links gegaan ipv rechtdoor, daar kwam ik terug de markering tegen, het was een zeer gevarieerd en leuk tripje.
Van: Livien Ingegeven op: 20-jul-2013 Gereden op: 16-jul-2013
vandaag route 2 gereden met mijn 2 zonen, in het begin beetje asfalt en licht klimmen om dan het bos in te draaien, waarin deftige klimmetjes zaten vooral het klimmetje waar je een baan moest oversteken om dan rechts naar boven een klim te beginnen die een bocht naar rechts nam en bleef stijgen, in het begin denk je een klimmetje tot aan de bocht, maar dan blijft het een hele tijd sterk stijgen, dat was echt afzien !! De totale afstand was ongeveer een 16 km waarvan de eerste 10 km bijna volledig in het bos was met serieuze klimmetjes en enkele afdalingen , de laatste 5 km was afdalen via de baan, dat vonden de kids spectaculair omdat we daar snelheden van rond de 60km per uur haalden, het was een goed begin van de week, maar de voor de kids was het genoeg geweest voor de rest van de week :-)
Van: Gerrit Ingegeven op: 16-jun-2013 Gereden op: 8-jun-2013
Vorig weekend route 2 en 1 gereden (in die volgorde).

Beiden prachtige routes, alle bewegwijzering staat duidelijk zichtbaar, niet mis gereden.

Absolute aanraders!!!
Van: herman Ingegeven op: 22-oct-2012 Gereden op: 15-sep-2012
Route 3 gereden op zaterdag ochtend. Gestart in la roche, erg gezellig, veel bikers met bijzondere fietsen. De eerste klim is erg leuk. Visueel doet het denken aan de film Hamburger hill, vanwege de bomenkap. Anyway, lekkere klim met een verzet van 22-36 (voor-achter!). Dit is een speeltuin voor de klimliefhebber. Hierna wordt het echter saai. het parcours is niet aangelegd, alleen maar bordjes plaatsen levert nog geen MTB parcours. Ik mis in de afdalingen de mooie single tracks met uitgekiende bochten en sprongetjes waarin je alle energie van de klimt kunt benutten. Het was een hele ervaring, maar ik geef de voorkeur aan een aangelegd parcours.
Van: Bossie Ingegeven op: 19-aug-2012 Gereden op: 18-aug-2012
Gisteren route 1 en route 3 gereden.
Schitterende routes met enkele stevige klimmen en een paar zeer leuke afdalingen.
De bepijling was ook dik in orde.
Enkel even opletten als je op route 3 na de eerste klim boven komt. Daar moet je rechts het bos in en niet de grote weg volgen onder de electriciteitsmasten.
Van: Sander Ingegeven op: 14-aug-2012 Gereden op: 11-aug-2012
Ik was afgelopen Zaterdag in La Roche.

Ik had maar een kaart gekocht, en toen zag ik oook de bordjes in het dorp. Route 1 en 3 gedaan. geen lekke band gehad.

Ik raad La Roche aan, leuk dorpje, super mooie omgeving. route 1 en 3 zijn heerlijke tracks. Ik kwam ook bijna niemand tegen, alhoewel in het dorpje zelf kwam ik wel mountainbikers tegen.

ik heb nog water gedronken uit een van de beekjes.
Van: Muddytracks NL Ingegeven op: 13-aug-2012 Gereden op: 12-aug-2012
Vandaag met de club naar La Roche geweest. 's morgens vroeg om 6 uur vertrokken vanuit Helmond (NL) om daar om 9 uur te kunnen starten. We zijn begonnnen met route 1. Mooie, lange klimmen, lekkere afdalingen, technisch, steil, snel! Wel een paar lekke bandjes onderweg. Daarna hebben we route 3 gereden. Zo jammer dat de eerste klim helemaal vernield is door boskap. (kan me deze nog herinneren van 3 jaar geleden, en had hem graag opnieuw geprobeerd) Maar hij blijft steil en zwaar. Verder een lekkere route met veel klim en daalwerk. Route 1 was toch het mooist van vandaag, en wat hadden we een lekker weer!!

Maar wat valt het ons tegen dat we onderweg zo weinig bikers zijn tegengekomen, en dat het op deze site wel lijkt alsof er nooit iemand hier komt. Wil je vantevoren weten hoe een route staat gewaardeerd, is de laatste reactie van 2011!!
En dat voor een plek die iedere mountainbiker in Nederland in zijn achtertuin zou willen hebben ;)

Als je wilt zien hoe wij ons vermaakt hebben in la Roche en Ardenne of eerder in Houffalize, kijk dan eens op www.muddytracks.nl

Houdoe en tot ziens!
Van: Sjoerd Ingegeven op: 1-nov-2011 Gereden op: 30-oct-2011
Route 1, 2 en 3 gereden (route nummers op deze site corresponderen niet met de routenummers in La Roche, maar dit wijst vanzelf - goed uitgepijlde routes)

Het weer zorgde er voor dat het voor vertrek al een succes was.

Route 1: na een heftige klim vanuit La Roche prachtige redelijke korte route. Idee is zoals wij deden om de route te starten op de weg van La Roche naar Hubermont en de route vanaf dat je Hubermont links ziet te starten. Vanaf deze start daal je direct lekker af naar La Roche en ben je warm voordat je aan de echte klim begint.

Route 2: veel asfalt, wel enkele leuke klimmetjes en afdalingen onverhard. Leuke route om in te rijden of af te sluiten.

Route 3: echt een mooie route. Begin asfalt omhoog, maar dan bijna helemaal door het bos verder. Hebben we verlengt (10 km) door als je op het eind op de asfaltweg naar La Roche komt links te gaan naar Magobe en vandaar rechts de Ourthe over en dan links omhoog naar Hubermont. Vandaar route 1 opgepikt - leuke afdaling naar La Roche.

Van: Alexander Ingegeven op: 24-oct-2011 Gereden op: 23-oct-2011
Gisteren route 1 en 2 gereden in La Roche, de overige routes waren gesloten vanwege de jacht. De hoogtemeters die aangegeven staan bij route 1 (400) kloppen volgens mij niet, naar mijn idee hebben we veel meer geklommen. Route 1 is een prachtige en zeer uitdagende route, zeker niet geschikt voor de onervaren fietser. Bij de start van de route gaat het gelijk omhoog, over asfalt. Daarna kom je niet veel asfalt meer tegen, wel blijft het steeds behoorlijk klimmen. Ook de afdalingen mogen er zijn, regelmatig kun je de remmen los laten om als een dwaas naar beneden te knallen en bij sommige afdalingen is het wel heel duidelijk dat je de remmen erg hard nodig zult hebben. Al met al een prachtige en uitdagende route, echt een aanrader. Route 2 is veel korter, doordat je bij de start en finish van de route een aantal asfaltkilometers maakt blijft er ongeveer 10 km aan onverharde track over. Overigens zijn dit wel heftige kilometers. De combinatie van route 1 en 2 is ons goed bevallen. Hier komen we zeker nog eens terug!
Van: gerdy Ingegeven op: 30-jul-2011 Gereden op: 26-jul-2011
Deze week route 2 en 3 gereden.Beide routes perfekt bepijld.
De eerste klim van route 3,die begint naast vieux moulin ,is niet te doen,veel te grote stenen en boomwortels.Anders wel leuke tocht grotendeels door de bossen.
Route 2 is plezant met de oversteek van een klein riviertje(doorheen het water),verder de klim doorheen het bos van de col de haussiere.

Vorig jaar de 1 en de 4 gereden.

Wat ik vooral onthouden heb is de heel goede uitpijling van iedere tocht.

Vooral route 1 en 3 zijn echte aanraders.
Van: bataillie maarten Ingegeven op: 25-jul-2011 Gereden op: 18-jul-2011
Vorige week route 3 en 4 gedaan.

Route 3 start met een hele lastige klim.
Door de wortels en grote stenen haast onmogelijk om naar boven te rijden.
Mooie uitzichten, door de bossen, ...
1 pijltje gemist na een afdaling door de snelheid en dan maar een stuk terug gereden.
Als beloning krijg je een afdaling van 5 km. tot in La roche

Route 4 het eerste stuk off-road niet gevonden en dan maar de weg gevolgd tot aan camping Pouhou om te beginnen met een lange klim, hierna een afdaling tot door een riviertje. Met de nodige snelheid ben je goed gelanceerd om aan de volgende klim te beginnen.
Na de laatste klim met halverwegen een rotsblok om over te kruipen gaat het dan over asfalt wegen terug naar het dorp
Van: Jeroen Ingegeven op: 18-jul-2011 Gereden op: 17-jul-2011
Zondag 17 juli in alle vroegte naar La Roche gereden met de hoop op droog weer, en droog was het gelukkig, zelfs de zon scheen.

Na een korte warming-up besloten route 4 te rijden, begint stukje op asfalt, goed om op te warmen niet te slijt om daarna linksaf een bospad te nemen omhoog en dit ging echt omhoog... door de regen van de afgelopen dagen waren bepaalde stukken erg glad waardoor het achterwiel bleef wegslippen kort stukje lopen om daarna weer op te stappen en verder te klimmen. Zware klim werd beloond met een mooie afdaling, lang stuk dalen door het veld op kiezels, waar aardige snelheden gehaald kunnen worden. De volgende klim stond op alweer snel voor ons, wederom zware klim maar wel te doen. Aan het einde van de klim stuk dalen om daarna een riviertje over te steken wat al fietsend goed lukt.

Na nog een aantal kortere klims en een lange afdaling rijden we een klein brugje over, het pad gaat daarna aan de linkerkant omhoog maar dan ook echt omhoog over keien boomwortels en onmogelijk overstekende rotsen, kortom dat stuk is fietsend niet te doen, dus stukje lopen, na korte wandeling weer opgestapt om deze laatste beklimming af te maken.
Wat daarna volgt is een lange afdaling, veelal over het asfalt (nog wild zwijn gespot) met als eindpunt La Roche.

Bewegwijzering is top, overal bordjes.. misrijden kan je hier niet.
Hier keren we zeker terug om de overige routes eens te proberen.


Van: Michael Ingegeven op: 25-may-2011 Gereden op: 20-may-2011
Afgelopen weekend nabij La Roche doorgebracht en drie dagen in de omgeving gefietst. Zo ongeveer alle mtb routes gereden. Afgelopen jaren aantal keer in Houffalize geweest, moet zeggen dat La Roche van een iets andere categorie is. Zag in een eerder commentaar ook al iets staan van "f..ck Houffalize, La Roche rules!", moet zeggen dat ik me hier volledig bij kan aansluiten. Veel hoogtemeters en steile en soms ook technische klimmen. Wat prachtig is, is dat het echt van laag naar hoog, en gelukkig weer naar laag gaat. Elke klim wordt beloont met een fantastische en vaak supersnelle afdeling. Zorg dus dat je reserveblokjes bij je hebt voor het geval dat. Alle mtb routes zijn perfect bewegwijzerd. Het is wel verstandig een kaart aan te schaffen bij de lokale VVV, hier staan ook de wandelpaden op naast alle mtb routes.

Al met al een superweekend gehad en ga hier zeker vaker naar toe.
Van: Bert Vermere Ingegeven op: 17-may-2011 Gereden op: 21-nov-2010
BOEIE SAAI !
Van: Realdomo Ingegeven op: 22-nov-2010 Gereden op: 21-nov-2010
Vandaag met de familie getracht route 1 vanuit La Roche te gaan rijden, maar helaas....... alles was afgezet ivm de jacht. Dan maar route 2 proberen.......helaas afgezet ivm jacht. Dus zo maar wat harde weg en klimmetjes gereden. Volgende keer beter :)
Van: karel-jan Ingegeven op: 22-oct-2010 Gereden op: 17-oct-2010
Route 1 en 2 gereden. Na een zeer regenachtige week is het hele parcours nog steeds vrij goed bereidbaar. Parcours is niet heel erg technisch (gaat vrij veel over brede paden, beperkt aantal singletracks), enkel in route 2 zat een voor mij onmogelijke klim (heel stijl en vol stenen).
Wel heel wat hoogtemeters en blijft fysiek dus zeker een zeer uitdagende route!
Van: Herbert Schaerlaeken Ingegeven op: 3-oct-2010 Gereden op: 3-oct-2010
Geprofiteerd van de warmste oktoberdag ooit?!
Aangekomen in het sympathieke La Roche, het "informatie punt" binnengestapt en een routekaart gekocht.
Na kort overleg met mijn broer besloten te starten met de route 2, om na enkele km's de route 1 te vervoegen vanwege langer ( 24km ).
Perfect bewegwijzerde route en zelfs na weken van overvloedige regen was deze route om van te snoepen, alles wat een MTBiker kan bekoren vind je hier terug; single tracks,technische klimpartijen en prachtige afdalingen... reken daarbij de ongelofelijke vergezichten en landschappen!
Ik heb nadien nog nooit zo genoten van mijn Orval in het gezellige centrum van La Roche!
Screw Houffalize, La Roche rules!!!
Van: Sander Ingegeven op: 6-aug-2010 Gereden op: 6-aug-2010
Het was een mooie droge dag vandaag, ideaal om te MTB-en.

Ik heb samen met mijn vriendin route 3 gereden, hele leuke route met een moeilijk begin.

Na de 1e 1,5 km komt een hele steile helling die fietsend nauwelijks of niet te doen is.
De rest van de route is heel mooi met nog een paar leuke hellingen en mooie afdalingen, ook nog enkele singel-track stukjes er tussen. Er zitten geen technische stukken in dus ook voor een beginnende mtb-er goed te doen.
Van: De Prins W. Ingegeven op: 24-jul-2010 Gereden op: 24-jul-2010
vandaag de blauwe2 gereden een supper toerke, vele afdalingen waar je eens kan op
gaan de klimmen zijn de moeite afzien amaai, prachtige bossen en natuur mooie uitzichten, vandaag drie mensen proberen te helpen met platte tube maar geen succes
ik had zelf mijn tube vergeten hihi, heb hun band proberen te plakken maar bleek dat ventiel in stukken was gereden op een zeer technisch stukje parkour, een stukje waar het water altijd over loopt zodanig dat je tussen de dikke rotsen moet rijden, en dat midden in een perfecte afdaling amaai,
groetjes wouter
Van: De Prins W. Ingegeven op: 24-jul-2010 Gereden op: 21-jul-2010
heb vandaag de blauwe toer gereden en moet zeggen de moeite,
normaal rij ik alleen op de weg, en ben nu beginnen mtb te rijden,
goede aanduiding ferme afdalingen en door het water rijden en alles.
goed om je eens te laten gaan, mijn remmen hebben hun dienst bewezen,
ga zeker deze nog is doen, gewoon mijn durf nog wat bijschaven en weg ben ik...
Van: Kristof Ingegeven op: 9-jul-2010 Gereden op: 9-jul-2010
Hete dag vandaag: vertrokken in La Roche om 10u20 met de bedoeling de blauwe 3 te doen (21km) Voor alle zekerheid kaartje gekocht in het VVV-kantoor. Blauwe pijltjes gevolgd: na 5km komen we tot de ontdekking dat er in het hoekje ook een klein cijfertje staat... dus toen moesten we kiezen tussen blauwe 1 of 2. We hebben voor de kortste gekozen (niet echt gewoon in de ardennen te biken, wel regio hageland): blauwe 1.

De blauwe 1 is eigenlijk geen aanrader: zeker het beginstuk niet dat samenloopt met de 2: samenvatting eerste 4km: eerst lang stuk asfalt, daarna een weg met keien omhoog, waar we zelfs te voet van buiten adem raakten en moesten pauzeren. Hier wil ik wel eens iemand zien opfietsen! Daarna wel mooi stuk tussen boomwortels naar boven. De afdaling is één recht keienpad naar beneden. Zonde! Wel goed gepijld, geen enkel pijltje gemist.
We komen zeker nog eens terug voor de 3.
Van: Sven Ingegeven op: 27-may-2010 Gereden op: 23-may-2010
Route 1, 2 en 3 gereden.
Erg mooie routes.
Vooral 1 springt er bovenuit.
Ook de bewegwijzering is zeer goed.
Van: mijn kaka is groen Ingegeven op: 8-feb-2010 Gereden op: 2-feb-2009
ik kijk liever naar porno dan die domme mountenbike parcours

losers
Van: Dennis T. Ingegeven op: 26-jul-2009 Gereden op: 21-jul-2009
Maandag een kaart gehaald en dinsdagmorgen de route 1 gereden. De kaart was niet nodig want alles was perfect uitgepijld. De col de haussire (1 ste cat) op en daarna afdalen. Door de houtkap was er 1 afdaling die voelde als "eerst even over het randje kijken" en dan gaan. De remmen stonden beneden te roken.
Mooie route. zeker aan te raden
Van: Tsjimown Ingegeven op: 24-jul-2009 Gereden op: 21-jul-2009
Weekje aan camping in maboge verbleven. Langs de ourthe naar La Roche als opwarming en dan routes 1-3 aan elkaar gekoppeld.
Beiden prachtige routes!

starthelling van route 3 off-road was niet te doen door de regen, de rest allemaal bereidbaar.

Dan op andere dag de col de housiere gereden en dan route 2 erachter gereden, door de overvloedige regen jammer genoeg niet veel van kunnen genieten.

al bij al zeker de moeite om naar la roche af te zakken om te mbt'n!
Van: Stef Ingegeven op: 9-may-2009 Gereden op: 1-may-2009
Dit weekend met 5 kameraden camping geboekt in La Roche en alle routes gereden. 4 heel mooie routes waarvan 1 & 3 de mooiste. Prachtig weer, een bbq en onze mountainbike. Wat wil je nog meer?

Heel goede bewegwijzering!!

Aanrader!
Van: Jimbo Ingegeven op: 30-dec-2008 Gereden op: 30-dec-2008
Vandaag route 1 en 3 la roche gereden. Bij plaatselijke vvv mtb kaart gekocht maar bleek achteraf niet nodig! Perfect uitgepijlde routes geen moment twijfel gehad.
Routes ook zeer goed begaanbaar en dankzij de vorst was t lekker knallen!
Mij zien ze er vast nog s terug...
Van: Jimbo Ingegeven op: 30-dec-2008 Gereden op: 30-dec-2008
Vandaag route 1 en 3 la roche gereden. Bij plaatselijke vvv mtb kaart gekocht maar bleek achteraf niet nodig! Perfect uitgepijlde routes geen moment twijfel gehad.
Routes ook zeer goed begaanbaar en dankzij de vorst was t lekker knallen!
Mij zien ze er vast nog s terug...
Van: David Ingegeven op: 23-dec-2008 Gereden op: 11-dec-2008
Vandaag dus een toerke door het veld gemaakt, Eerst het wandelpad gevolgd dat aan het park vertrekt met een toch wat technische afdaling en lange klim tot het kleine dorpje Cielle, vandaar de weg vervolgd met de lange afdaling met verschillende scherpe bochten die me dan tot de baan La Roche - Samree brachten.

Hier zag ik een pijlke hangen van route 1 van La Roche dat ik gevolgd ben tot het kerkhof met nog een serieuze steile klim, daar nog een mooi maar snel wild hert opgemerkt en dan door gereden naar beneden waar het startpaneel staat van de routes.

Het plan was om route 3 te volgen omdat ik op MTB.BE gelezen had dat dit een mooie route zou zijn dus dit plan dan ook uitgevoerd. De sneeuw die ik ondertussen al onder de wielen had gekregen zei al genoeg over de rest van de routes.

De bepijling was redelijk goed al was er een wel wat verwarring maar toch de juiste start gevonden, een smal straatje in dat uitmonde op een monsterklim de meteen ook zeer technisch was. Na deze lange klim kwamen we uit op een plateau waar het wel heerlijk biken was door de sneeuw en vooral heel mooie panorama's te zien.

Terwijl we ons terug in gang zetten om terug af te dalen naar het dorpje Hives waar we even wat vaste tarmak onder wielen kregen, dan de straat over en terug een mooie klim die we moesten zien te trotseren, door de sneeuw en de modder of hoe moet ik het uitleggen was het niet zo makkelijk maar met de hulp van mijn nieuwe achterband zijnde de Schwalbe Little Albert gig dit vrijwel zonder problemen.

Eens boven was het weer wat biken op het plateau, ik geef toe dat sneeuw wel mooi is maar om in te biken is het wel wat anders soms omdat je door het dikke pad meestal wel de putten en stenen niet ziet want wel tot wat hilarische stuurkunsten kan leiden.

Na een heel eind door de sneeuw / veld ( en ik bedoel hiermee dat deze route vrij veel off road stroken bevat ) kwamen we aan te Roupage, ik was nu wel content eigenlijk om eens wat vaste grond onder de wielen te krijgen, er moest een eindje op de verbinding's weg van Bertogne tot La Roche gereden worden voor we weer het veld indoken, eerst naast de bosrand waar ik even verkeerd ben gereden door besneeuwde plaatjes.

Dan konden we terug de landing inzetten naar La Roche, eerst nog een beekje door en een kort klimmeke en dan maar blijven zakken tot het centrum met een lange off road strook voor je in het centrum toekomt.

enkele sfeerfoto's van deze rit = http://picasaweb.google.be/mountainbike.expeditions/Route13LaRoche02#

Van: Mountainbike Expeditions Ingegeven op: 31-aug-2008 Gereden op: 25-aug-2008
Na het grondig kuisen van de bike deze ochtend wat serieus nodig was na de zware Houffalize Mountainbike marathon van gisteren, door het feit dat er in de bike wash amper druk op de leidingen zat om de fietsen degelijk te kunnen afspuiten.

Wij zijn met de wagen tot aan de parking in Vecpré gereden om daar de tocht aan te vangen, eerst een licht hellende singletrail maar eens we verder het bos in reden werd dit ook een heel stuk steiler en zwaarder tot we in het dorpje Halleux uitkwamen.

Als ge denkt dat ge boven bent geraakt dan ben je toch even mis want we klimmen nog een eindje verder op asfalt tot Petit Halleux, zo'n klein boerengat zoals er zoveel zijn in de Ardennen.

Eens boven moet je dan linksaf voor een lekkere afdaling met enkele bochten en als je snelheid goed kan aanhouden kan je zelfs gewoon door het beekje vlammen, best is dat je nu de ketting enkele kransjes lichter schakelt want je krijgt terug een redelijke lange klim tot Rochamps waar je de baan moet dwarsen na nog een kort maar steil knikje.

Nog even verder tot aan de kerk en daar draaien we terug het veld in, eerst een brede trail die overgaat in een singletrail die zeker niet ongevaarlijk is, deze technische singletrails loodst je langs een slingerende geul tot beneden aan het brugje waar je over moet.

Als je nu links van je kijkt weet je meteen waar je heen moet, een zware klim over boomwortels die eerder boven dan onder de grond steken, je kan er een stukje klimmen maar dan moet je terug van de bike omdat je er een stuk uitstekende rots moet overbruggen en dan is het al direct zeer technisch naar boven over de nodige slecht liggende blote boomwortels. Eens dat voorbij is het tegen een muur omhoog om boven weer uit te komen aan 3 bomen met een mini kapelletje.

Na deze lange en steile klim kom je terecht in een klein dorpje Mierchamps, nadien duiken we terug snel het veld in en rijden we tegen hoge snelheid de afdaling over dikke kiezels die later overgaat naar een asfaltweg die ons terug tot in het centrum van La Roche brengt.

Wij hadden nog een km of 5 voor de boeg voor we terug aan de wagen zijn, toch even van het goede weer geprofiteerd en eerst een terraske gedaan voor we onze tocht gaan verder zetten.

Bij het aanzetten kregen we terug een lange klim van een km of 3 naar Beausaint, de eerste km ging wel redelijk steil omhoog maar nadien iets minder maar klimmen bleef het met een gemiddelde van 6%.

Eens boven mogen we eindelijk weer het veld induiken voor nog een lange afdaling over dikke kiezels, je kan er zeer snel gaan maar toch maar opletten door het spoor dat zich over de weg slingert, je komt nu uit op de verbindingsweg van La Roche naar Hotton die we moeten volgen tot aan het tankstation om daar dan nog een goeie km verder weer het bos in te duiken.

Wij waren rond met 21.24 km en 512 positieve hoogtemeters.

Conclusie

Een toffe rit waar maar weinig vlakke stukken inzitten, mooie en steile hellingen maar ook snelle maar technische afdalingen.
Er zit redelijk wat asfalt in maar meestal in stijgende of dalende lijn, de lange afdaling op de straat naar het centrum is wel wat saai na een mooie amusante route.

In ons MTB weekend in november doen we de andere drie routes.

David
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 10-may-2008 Gereden op: 7-may-2008
Wanneer ik met de wagen het centrum inreed van La Roche zag ik al het blauwe bordje met cijfer 2 hangen. Besloot om deze als eerste te kiezen. Begint niet direct met steilere stukken en kan dus ideaal als opwarmstuk dienen.
Wanneer men boven is op het eerste klimmetje komt men een wei tegen, deze stond open en er is geen bordje te verkennen. Rij langs de wei en ga dan rechts naast deze weide. Je kan dan vervolgens rechtdoor of naar rechts.
Kies rechts voor een klein stukje afdaling en volg dit pad. Hier is het opletten, men is daar bezig met ontbossing en er liggen heel wat takken en stukken van boomstronken op het pad en er is nog steeds geen wegwijzer terug te vinden. Wanneer je op dit smalle pad zit heb je de indruk dat je rechtdoor moet en terug naar boven via dit pad. Je dient echter naar rechts te gaan voor deze beklimming aan te vatten. Je komt dan in een singletrack terecht die je door het water brengt. Omdat er zoveel bomen omliggen is de oversteek niet zonder
natte voeten af te leggen. Je ziet eindelijk ook terug de bepijling hangen, aan de overkant van het riviertje. Overige bepijling op deze route is wel aanwezig. Er zit vervolgens één zwaar klimstuk in na het oversteken van een autoweg om nadien in de bossen te belanden waar het zwaarste klimwerk dan achter de rug is. Tenslotte is er nog een snelle afdaling die je opnieuw richting centrum brengt. Met dank aan de gps track op deze site om het juiste pad te vinden.

Route 1 is niet met de huidige gps track te rijden, komt niet overeen met de werkelijkheid. In het centrum is het wat zoeken, men is daar ook aan het werken, maar vrij snel kon ik deze terugvinden. In dit eerste stuk wacht er een lange
klim op asfalt. Vervolgens de bossen in om daar verder te klimmen tot ongeveer een 540 meter. De moeite waard om verder te vermelden is hier een leuke afdaling ongeveer halverwege de rit. De bordjes zijn karig opgesteld maar ze zijn er.
Heb me toch eenmaal vergist bij een autoweg. Bordje niet echt duidelijk, men dient
daar over te steken en dan rechts, ik ging daar naar rechts op de autoweg. Conclusie van deze route: meer klimmen en afdalen dan in route 2 in een fraai decor.
Van: Philip Ingegeven op: 17-sep-2007 Gereden op: 16-sep-2007
Er wordt een zonnige zondag voorspeld en de afgelopen dagen was er geen regen van betekenis. Het belooft dus een droge rit te worden.

We besluiten om met route 1 te starten. Vanaf de kerk gaat het langs een smalle asfaltweg richting het parc a gibier direct steil berop (Col d'Haussire). We zijn meteen goed opgewarmd om na enkele km off road te gaan. Na bijna 400 meter klimmen verdwijnt de track in de diepte. Voor alle zekerheid klik ik mijn linkervoet uit om steun te zoeken en voldoende te kunnen afremmmen. Na enkele honderden meter is de afdaling terug berijdbaar en dalen we door het bos verder af. Dit is puur MTB-genot.
Na minder dan 2 uren staan we terug in La Roche. Op mijn Polar staan 650 hoogtemeters en geen 400 zoals op deze site aangegeven.

De energievoorraad wordt aangevuld en we vertrekken voor route 3. Het gaat direct steil naar boven via een gedeeltelijk onberijdbaar pad. Boven gekomen gaan we schuin rechts (niet volledig naar rechts zoals de markering aangeeft). De rest van de route is zacht glooiend met op het einde een pittige afdaling.

Na deze 2 prachtige routes hebben we er nog niet genoeg van en beslissen we om als afsluiter route 2 nog te rijden. Ook hier zitten een paar kleine stukjes die we niet al rijdend kunnen nemen. In de afdaling naar La Roche gaat het aan bijna 70 km/h naar beneden (asfalt).

Met deze 3 routes hebben we op iets minder dan 65 km 1450 hoogtemeters gedaan. Niet slecht voor een zonnige septemberdag.

De 3 routes die we reden zijn stuk voor stuk pittige routes die ook landschappelijk echt de moeite zijn . Een echte aanrader voor de sportieve mountainbiker maar zeker af te raden voor de beginners.

Phil
Van: Jeroen Ingegeven op: 20-aug-2007 Gereden op: 18-aug-2007
We zijn 18-08-2007 i.p.v. Houffalize naar La Roche afgereist en naar de Camping La Roche Benelux gegaan. Camping was helemaal top. Auto bij de tent, mooi groen grasveld, goede voorzieningen (toiletten en douches) Alles prima geregeld daar. En dan het weer, helemaal top, Ed geloof volgende keer maar gewoon de Belgische voorspellingen. Dag 1 was een graad of 22-23 en alleen maar zon. Dag 2 iets meer bewolking, maar nogsteeds een graad of 20-21. Weer was dus helemaal perfect en ideaal fiets weer dus.

Eerste dag rond 12:30 begonnen met route 3 (21KM) aangezien deze als zeer goed stond aangeschreven. Met iets te veel enthousiasme begonnen aan de eerste klim..... en ja, die was zo steil en onbereidbaar na de regenval van de afgelopen dagen dat we slechts een meter of 50 naar boven konden op de fiets, en vervolgens was het afstappen en lopen.... uuuuhhh laten we zeggen KLIMMEN.... wat een steil stuk is dat, zeker door alles losse stenen en rommel die de berg afgespoeld was was dat al een hele klus. Na ander halve kilometer naar boven lopen effe op adem komen en op de fiets.

Bij de eerste splitsing aangekomen bleek het eerste bordje al te ontbreken, dat belooft wat? Maar goed, de keus was een super vette afdaling rechts of een korte klim verder naar boven aan de linker kant. En ja, dan is de keus makkelijk.... De super steile en vette afdaling rechts !!! En dat hebben we geweten. Dit is echt een stuk waar je goed scherp moet blijven en de remmetjes niet te veel moet gebruiken. Helemaal top !!!!

Beneden aangekomen blijkt dit dus toch de verkeerde afslag te zijn... jammer, maar deze afdaling was zeker de moeite waard. Je komt onderaan op een splitsing die op route 3 en 4 ergens op het eind uit komt. Geen zin dus om hier vandaan verder te trappen. Dus ook nu weer fiets aan de hand en lopen maar weer, terug naar boven. Ook deze klim (daar net nog afdaling) was te steil om te fietsen, dus wandelen maar weer.....

Eenmaal boven de juiste afslag genomen en verder naar boven, verder een verschikkelijk mooie rit gehad met mooi klimmen en vette afdalingen. Het terrein is hier wel wat ruiger dan Houffalize. In Houffalize zijn de routes wat glooiender en langer. Hier is het helemaal top. Naar onze mening leuker dan Houffalize.

De route wisseld vervolgens af met wat asfalt en verder veel stukken met wortels e.d. waar je leuke sprongen kunt maken. Zeker in de afdalingen is dit erg leuk. Maar aangezien er de dagen voor ons bezoekje toch wel wat regen was gevallen kwamen we ook wat blubberpoelen tegen. Deze uiteraard allemaal genomen. Hoe smeriger hoe beter !!!

Aan het einde van de route gekeken wat nu te doen en vol goede moed begonnen aan route 2 (16KM), deze bleek na de eerste 6KM uit te lopen op een stuk waar je enkel rondjes kon rijden, althans daar leek het op. Geen bordjes meer te bekennen, en na de zelfde klim en afdaling 2 keer te hebben gereden hebben we het maar opgegeven en zijn we terug gereden naar het laatste bordje wat nog te vindne was. Vandaar verder over het asfalt naar boven tot de top. Flinke klim, en omdat we het eigenlijk wel gezien hadden omgekeerd en met een bloedgang de berg af en terug naar de camping. Super dag geweest vandaag.

Dag 2 wederom fantastisch weer en een goede temperatuur. Nogmaals route 3 gereden aangezien deze erg goed was bevallen. We wilden het niet al te laat maken aangezien aangezien men rond een uur of 2 toch regen zou verwachten.
Dus route 3 nog een keer gereden en uiteraard weer een prachtige rit. Lekker smerig aangekomen en dus nog even gaan douchen op de camping. Vervolgens nog even lekker gelunched en in de auto gesprongen. En ja hoor, om 13:52 trokken we de deuren dicht en je raad het al, het begon te regenen ! Dus precies op tijd weg en mooi op tijd thuis.

Route 3 is een echte aanrader. Zie onze foto's op www.bikeboyz.nl onder "Pics"
Van: Marleen Ingegeven op: 8-aug-2007 Gereden op: 30-jul-2007
Net terug van onze vakantie in La Roche, route 2,3 en 4 gereden. Route 2 is inderdaad een zooitje, bordjes ontbreken en de route is zelfs met kaart moeilijk te vinden. Route 3 is inmiddels weer "bomenvrij", dus de afdaling aan het einde van de route kan weer gewoon gereden worden. Persoonlijk vond ik route 3 het leukste, alleen het eerste stuk is inderdaad niet te doen dus dit hebben ook wij lopend afgelegd. De 2e keer zijn we over de weg naar het dorpje Hives gereden, (ongeveer 4 km over de weg omhoog fietsen) om daar de route weer op te pakken, op die manier hoef je niet te lopen. Ook bij route 2 en 4 zijn we 1 x afgestapt en lopen omhoog gegaan, maar verder was alles best goed te doen ook al ben ik beginnend biker.
Van: Philip Meulenberghs Ingegeven op: 16-apr-2007 Gereden op: 14-apr-2007
Route 4, 2 en 3 gereden (in die volgorde)
De routes zijn in het algemeen goed bewegwijzerd, maar soms is de kaart noodzakelijk.
Kaart kopen dus voor vertrek.

Route 4 (21 km).
Een paar toffe en snelle afdalingen op kiezel (40 à 45 km/u-)
Vrij veel asvalt toch.

Wat tegenvaller is route 2 (15 km).
Na ongeveer 5 km gestrand in een weide. Geen pijltjes. Kaart nodig.
Weg gevonden langs half vernield pad door omgehakt bos (nog steeds geen pijltjes), door riviertje gereden. Eerst een stijle klim op pad, en na het kruisen van de grote baan een zeer lange en zeer steile klim op grove kiezelweg.
Ik vraag mij af welke supermens daar tot boven met een fiets op kan.
Tegen het einde een stevig klim in het bos en tenslotte een zeer lange afdaling (eerste stuk op kiezel maar laatste erg lang stuk op asfalt spijtig genoeg) naar laroche.
Route 3 is leuker dan.
Het begint met een steile klim, en hobbelig: dus stuk te voet. Daarna is alles te rijden en bijna geen asfalt. Daarna op en af door bos en veld.
Tegen het einde, na een snelle afdaling wordt het pad versperd door honderden omgevallen bomen (op tijd in de remmen dus of ze vinden je lijk pas een week later terug, gespiesd aan de vlijmscherpe takken een van die dode dennen).
We zijn naar links gegaan, over en onder omgevallen bomen door gekropen. Het is niet te doen en gevaarlijk. Daarna even nagedacht en rechts geprobeerd.

Tip: ga naar RECHTS door het bos, daar kan je makkelijk door en je komt na een paar honderd meter terug op het pad.

Philip
Van: Dirk Ingegeven op: 13-apr-2007 Gereden op: 11-apr-2007
Heb alle routes wat door elkaar gereden, dus kan niet juist zeggen welke nr het tofste is, wel heb ik de indruk dat het noordelijke deel van Laroche veel toffer is met meer alternatieve kleine weggetjes.

Bewegwijzering is heel goed, wij reden zelfs routes in tegengestelde richting zonderproblemen. stafKaart kost 6 euro. Altijd handig.

Wil je een goede kuitenbijter vannuit het stadje?
Ga dan naar de kerk in la roche en sla het kleine straatje in richting kerhof (dus niet richting ourthe) en blijf stijgen (stuk asfalt)
en eens aan het kerkhof kan je links het bos in. daar nog stijgen tot de top.
Dit stukje is een kol. Eens boven kan je je trakteren om een waanzinnige afdaling. Je kan zo snel gaan als je maar wil.

Echte MTBkers laten zich beter goed informeren want sommige routes zijn te saai.
Soms kan je kan beter in tegengestelde richting rijden omdat een paar beklimingen gewoonweg ondoenbaar zijn met vervallen van 50cm.
Bergafwaards zijn deze weggetjes dan weer super leuk en vrij technish.

Helemaal niet druk, onderweg niemand tegengekomen!

Kortom, als je weet waar je moet zijn kan je heel toffe routes vinden en met een stafkaart in de hand kan je een saai breed pad omzeilen. Natuur viel beetje tegen, veel afgekapte bomen en duidelijk aangeplante bossen, vuile hekken rond weilanden...maar deze telerustelling heeft vast iets te maken met de super knappe en ongerepte natuur in frankrijk (fietsreis van N naar Z )

We hebben geslapen in de kleine Camping du POUHOU, heel vriendelijk nieuwe douches kampvuur en bbq mag allemaal, gewoon hout uit bos gaan halen. geen elektr. 15 euro voor 4 pers + tent + auto






Van: P.eter (webmaster) Ingegeven op: 9-apr-2007 Gereden op: 9-apr-2007
Paasmaandag 9 april 2007
Ik heb vandaag drie van de vier routes verkend in La Roche, namelijk nr 1, 3 en 4, hier mijn bevindingen

La Roche 1.
Begin is moeilijk te vinden, heb ik gewoon niet gevonden... Gelukkig had ik de gps bij, vertrek is rechts naast de kerk naarboven, dit geldt ook voor route nr 2 zou te zien (ben niet zeker). De route begint dus met die steile klim naast de kerk, grotendeels asfalt tot Samree, met een paar kleine stukjes offroad, hierna gaat het beter, richting naar Borzee downhill over brede en zelfs een mooi stukje singletrack. Daarna een steile afdaling (25%) die spijtig genoeg versperd was door een omgevallen boom (een spijtig voorval dat meer voorkomt vandaag), na deze steile afdaling een doorsteek van een beekje, die op dit ogenblik wel zeer breed was, toch zonder natte voeten aan de overkant geraakt. Hierna terug naar boven richting Berismenil, gevolgd door een stukje asfalt verbinding en dan een lekkere gravel afdaling richting Maboge, door het bos terug stilletjes naar boven, hierna volgt de prachtige afdaling richting La Roche terug (ook weer een steil stuk van 25%).

La Roche 3.
Deze was gemakkelijk te vinden, bij aankomst zag ik direct de pijltjes staan. Brug over de Ourthe (komende van de kerk) over het plein en de pijltjes zijn direct te zien. Deze route begint met een afschuwelijk moeilijke klim, wat dan volgt is standaard Ardennen routes, tot een bepaald moment (ongeveer in de helft). Hier krijg je dan een wortel tapijt voor de wielen geschoteld, hel voor diegene die geen fully hebben, heaven voor de andere. We gaan terug richting La Roche, eerst een stukje asfalt, dan geleidelijk aan downhill, hier was spijtig genoeg op een bepaald moment de weg versperd door zeker een 100-tal bomen, geen doorkomen aan, dan maar een stukje teruggereden en de aansluiting terug gezocht (raad: terug eerste rechts; tot beneden waar je uitkomt op een asfaltweg en een gravelweg, deze gravelweg nemen,recht dus en je komt terug op het parcours.

La Roche 4.
Dit begint andermaal met een lange asfalt klim, ik dacht nu weeral asfalt, maar gelukkig maakt de rest van dit circuit veel goed. Mooie lange klimmen, lekkere afdalingen, feitelijk niet veel plat in deze route, niets op aan te merken aan deze route.

Wat is me nog opgevallen, op sommige plaatsen staan verbindingen tussen de routes aangegeven, tweemaal het bekende driehoekje, links de nummer van het circuit waar je op zit en rechts de nummer van het circuit naar waar je toe kan, handig.
Deze heb ik opgemerkt:
3 -> 1
4 -> 4 (je snijdt hiermee 1 afdaling en 1 klim af)
4 -> 3 (tweemaal)

Conclusie
Bewegwijzering is in orde eens je op het circuit zit, effe in La Roche is wat zoeken. De circuits bevatten naar mijn inziens iets te veel asfalt, maar ik begrijp dat als je vertrekt vanuit La ROche centrum die moeilijk anders te doen is. La Roche is zeker een goede introductie is wat de Ardennen te bieden heeft, maar schiet iets te kort voor de ervaren mountainbiker.

Als je iets langer dan 25km wilt biken op een goede manier stel ik dit voor:
Start met route 4, neem de 2de verbinding 4->3 (op asfaltafdaling naar rechts over brug), volg dan route 3, je vermijd die moeilijke klim op route 3. Op de grote baan richting La Roche neem je dan verbinding 1->3, je komt zo in Maboge terecht waarna je route verder kunt volgen.

Opgekuiste GPS track volgt in de loop van de week, met waypoints
Van: Ronny Aerts (KWB Westmalle) Ingegeven op: 22-mar-2007 Gereden op: 22-mar-2007
De dvd software van het Belgische NGI (cartografisch instituut) kan je verkrijgen op http://www.ign.be/NL/NL1-10.shtm
Met deze software kan je de tracks inladen en op A4 afdrukken.
Van: ronald van der sanden Ingegeven op: 21-mar-2007 Gereden op: 28-apr-2007
Ronny Aerts kan ik in bezit komen van je dvd om ook deze kaarten af te drukken of wil je ze voor mij maken en dan versturen. Ben namelijk voor onze atb club (twc dommeldal uit NL) op zoek naar zulke kaarten.
Mail me maar
alvast bedankt
Van: Ronny Aerts (KWB Westmalle) Ingegeven op: 14-mar-2007 Gereden op: 10-mar-2007
Vorig weekend trokken we met z'n achten (KWB Westmalle) naar La Roche om er te gaan mountainbiken. Door het prachtige zonnige weer was dit echt genieten. We hadden wel wat schrik van de staat van het parkoers omdat het de vorige weken nogal geregend had en als je weet dat we uit de noorderkempen komen waar bij zo'n weer de tochten vaak in een modderpoel omgetoverd worden leek me deze schrik terecht. Ook de commentaar op andere mtb routes in België van vorig weekend spreken van veel natigheid. In dit opzicht waren de door ons gereden routes 1, 3 en 4 echt geweldig omdat er echter nergens een water noch modder probleem was.
Algemeen kan ik zeggen dat ik me aansluit bij de meeste commentaren die eerder op deze routes zijn gegeven.

Zaterdag voormiddag begonnen we met route 1. Zoals uit vorige commentaren bleek is het inderdaad een aantal km klimmen maar de klim was zeker te doen mits de nodige dosering. Verder loopt dit parkoer voor een groot stuk door het bos en is bijzonder mooi. Op een gegeven moment zagen we zelfs 3 grote herten, van rust gesproken.

Zaterdag namiddag stond route 3 op het programma en ook hier begint het met klimmen maar deze keer was de klim echt niet te doen. De vele boomwortels en gladde los liggende stenen gecombineerd met het stijgingspercentage maakt dat je hier niet kan naar boven rijden en dat is bijzonder spijtig. Door het te voet naar boven gaan was onze rug gebroken eer we boven waren. In de bossen van route 3 lijkt enerzijds in de winter veel gewerkt geweest te zijn en anderzijds heeft ook de wind zijn werk gedaan. Op een heel aantal plaatsen liggen de bomen helemaal over het parkoers en moet er afgestapt worden om rond de gevallen bomen te stappen. In 1 geval was het pad helemaal weg.

Zondag voormiddag reden we route 4. Het klopt dat deze route meer asfalt heeft dan de andere routes maar omdat het reeds onze 3de route was hinderde dit ons niet. Op 1 plaats (net over de "Bronse" beek waar doorheen gereden werd) moesten we van de fiets om te voet op een zeer steile helling te gaan. Deze "te voet helling" was echter veel minder lang dat het begin van route 3. Route 4 is eigenlijk wel anders dan 1 en 3 omdat er meer geklommen en onmiddellijk weer afgedaald wordt, de andere routes beginnen met een klim (om van de Ourthe weg te geraken) maar eens boven glooit het parkoer meer.

Ik vond de routes zeer goed afgepijld. We zijn eigenlijk nergens echt verkeerd gereden alleen door de neerliggende bomen is het wel opletten waar het pad blijft (en dit vooral op route 3 en in mindere mate op route 1).

Ik vond de mtb kaart van het vvv toch wel wat onhandig omdat alle routes in het blauw zijn weergegeven en ze daarom niet goed van mekaar te onderscheiden zijn. Daarom heb ik de gps track van deze website gedownload, geconverteerd en ingeladen in dvd versie van de IGN topografische kaarten en elke route een andere kleur gegeven. De verschillende routes heb ik afgedrukt op een A4'tje, geplastificeerd en onderweg meegenomen en dat was bijzonder handig.
Van: Arthur Hopman Ingegeven op: 2-mar-2007 Gereden op: 1-mar-2007
Gisteren 2x route 1 gereden (totaal 48km). Het was kledder en kledder nat, ongelooflijk zwaar, maar zeer de moeite waard. Ik heb er in totaal 4 uur over gedaan (2 uur per ronde) en dan ben je echt gesloopt. Nog nooit zo'n mooie rit gereden. Wel soms erg technisch vooral de afdalingen bij nat weer en natuurlijk de zware klimmen. De start vanuit La Roche is gewoon bij de kerk, maar je komt pas na 1,5 km klimmen een bordje tegen bij de begraafplaats. Tevens ontbreekt er een bordje halverwege, deze zit namelijk op een omgevallen elektriciteitspaal.
Van: Harrie Beckers Ingegeven op: 20-nov-2006 Gereden op: 18-nov-2006
Op deze druilerige dag hebben we geprobeerd om route 2 te
rijden. Inderdaad geprobeerd want het was een zooitje op
deze route. In het begin alles perfect aangegeven, tot ongeveer 5 km.
Ze hebben daar een compleet bos gerooid. Alle paden kapot gereden, en
wat nog erger is alle pijltjes verdwenen. Gelukkig eerst nog een kaart gehaald
bij de vvv, en die heb je in zo'n geval ook wel nodig. Na een zoektocht van
ongeveer een half uur maar weer teruggegaan naar de harde weg en via het
dorpje Cielle weer op de route gekomen. Het stukje van daar tot de begraafplaats
is niet moeilijk, maar heel mooi. Je fiets over een kam en hebt zo een
mooi uitzicht over La Roche.Vanaf de begraafplaats ga je weer klimmen naar het hoogste punt van route 2. En daar kwam de volgende teleurstelling.
Het mooie pad dat door de bossen zou gaan, was verboden in verband met
de jacht.Dus maar weer over de verharde weg naar beneden.
Even voor La Roche nog even een pintje gepakt in een tof cafeetje (ben de naam
kwijt).
Ondanks dat we maar een klein gedeelte van route 2 hebben kunnen
fietsen komen we zeker nog een keer terug in La Roche.
De omgeving is fantastisch mooi, en het beetje van route 2 belooft veel
voor de andere route's.
Van: Marruk en Jerome Ingegeven op: 18-sep-2006 Gereden op: 16-sep-2006
Het weekend van 15 sept t/m 17 sept 2006 voor het eerst naar La Roche om te biken. Na eerder dit jaar de routes in Limburg te hebben gedaan errug benieuwd naar La Roche. En....WOW.....echt te gek....Limburg (NL) verbleekt er bij...

Dag 01, route 01, waanzinninge beklimmigen en bizarre onverharde afdalingen die op sommige plekken te nemen zijn met 42km/u!!!

Dag 02, route 3 & 4, gave routes waarvan route 3 begint met een beklimming die eigenlijk niet kan....deze als afsluiter van de dag nog maar eens omhoog en vervolgens de helling naar beneden...te bizar.

Dag 03, route 02 en nogmaals 01, begint met behoorlijke klim over asfalt daarna een lekker afdaling door een beekje met 180graden bocht en over een bruggetje, daarna vooral veel omhoog. De "muur" van Maboge, na oversteken van de weg,met drie keer voetje op de vloer omhoog gereden... Errug zwaar!! Vanaf route 02 overgestapt naar route 01. Gecombineerd levert dit een route op van ca.35km.

Ofwel.........zeer geslaagd weekend....kan niet wachten terug te gaan!!

Maar eerst maar eens Houffalize....weet iemand nog een leuk (bike) hotelletje???
Ik hoor het graag...
Van: Pim en Jan Ingegeven op: 16-sep-2006 Gereden op: 12-sep-2006
Wij hebben route 1 gereden en 2 dagen erna route 2 met de verbinding via Maboge naar route 3 (staat als alternatief op de kaart). Alles prima aangegeven en echt SUPER routes, 110% MTB. Wij komen terug....
Van: Maenhout Rudy... Ceulemans Jan Ingegeven op: 19-aug-2006 Gereden op: 12-aug-2006
weekend in la roche en ardenne....
Zaterdag ik en mijne maat zijn we daar aan gekomen ons valiezen in het hotel gezet dan op de fiets gesprongen voor route 1 te beginnen waaaaaaaaw dat was tof zeg direct met een goeie beklimming niet te doen heb wel afgezien tot dat ik boven was hihihihi.. prachtig uitzicht, bossen en afdaling...
dag 2 zondag hebben we besloten om route 4 te doen kwestie van rustig aan te pakken hahahaha.... maar het was toch ook zwaar ze en ook zo mooi als de route 1, op het einde van route 4 dachten we gaan route 2 doen grrrrrrrrrrrrr was da zeg voor ons was het wel tegenslag achter die brug van de l'ourthe was een bergop tot boven in dat bosje bergaf begon het al mis te lopen, geen pijltjes gezien, waren hier en daar weg misschien,kwam wel op de brug terug dan maar terug naar boven dju toch, en dan vonden we dat het niet te doen was,er was veel beklimming niet te doen met de fiets, het was te zwaar misschien voor ons hé hahahaha..... de route 4 en de route 1 was voor mij heeeeeeeeel goed en plezant ......ondanks alles viel route 2 erg tegen,maar terug gaan doen we zeker!!!
dat ga ik zeker nog doen met meer vrienden cooool
Rudy ........
Van: joris Ingegeven op: 4-jul-2006 Gereden op: 30-jun-2006
Het laatste weekend van juni la roche onveilig gemaakt. Het was zwaar! Heel erg zwaar. Als redelijk getrainde bikers doen we regelmatig de routes in houffalize en dat gaat allemaal prima. Maar la roche was toch wel even een ander verhaal. Wat een klimpartijen. Omdat het dorp la roche zo laag ligt begint zowel route 1, 2 als 3 met een fijne klim.

Het startpunt van Route 1 (25 km) is bij de kerk in het centrum. Voor de kerk ga je rechts (of na de kerk links, ligt er maar net aan van welke kant je komt). Hier worden je benen direct getetst op uithoudingsvermogen. De route begint met een 4 kilometer steile klim, over asfalt, naar de hoogvlaken van la roche. Eenmaal boven bij de begraafplaats aangekomen vervolgt route 1 nog steeds over aardig wat asfalt, een weinig spectaculair begin dus. De pret begint pas na een kilometer of 6. Ineens duik je van het asfalt de bossen in en begin je met een hele vette downhill, waar maar geen einde aan komt. - Lange downhills zijn kenmerkend voor la roche, daartegenover staan natuurlijk zware klimpartijen - De rest van route 1 is fenominaal. Prachtige omgeving, mooie routes, goed aangegeven allemaal. En bijna alles door het bos!

Route 2 begint na een klein stukje over het asfalt met een steile klim over een bospad. Na het steile stuk volgt een mooie singletrack over door de blubber. Daarna steekt je de weg over en volgt er een megasteile klim waar wij niet omhoog kwamen.. Hierna een afdaling door het bos en dan kom je bij de begraafplaats aan waar de eerste klim van route 1 ook uitkomt. Het bordje geeft aan aan dat je hier rechts moet, niet doen! - Doe je dat wel, kom je weer in het dorpje bij de kerk uit en mag je het hele stuk weer omhoog klimmen.. - ipv naar rechts te gaan, ga je rechtdoor langs de begraafplaats omhoog. In de verte zie je het bordje van route 2 al staan. Je gaat het bos en en er volgt een leuk klimmetje door een mooi zanderig bos. Na de klim ga je de rest van de route eigenlijk alleen maar naar beneden over hele vette tracks. Uiteindelijk kom je op een kruising aan en hier met je naar rechts, ik zag hier alleen een bordje van route 1 staan en ben die maar gevolgt, ja komt vanzelf weer bordje 2 tegen. Het laatste deel van de route kun je lekker uitrazen over een lange asfaltafdaling naar het dorp.

Route 3 begint aan de andere kant van het dorp en begint na een klein stukje asfalt werderom met een loodzware klim door het bos. Zelfs in het kleinste verzet lukte het ons niet om op de fiets te blijven en moetsen we helaas een klein stukje omhoog lopen.. (In houffalize zijn we nooi afgestapt!)Eenmaal boven aangekomen doe je heel veel bos aan. Mooie afdalingen, singeltracks en leuke klimmetjes wisselen elkaar af. De omgeving is wederom adembenemend, vooral de heide stond er met al haar kleurige bloemen mooi bij. Het laatste deel van de route brengt je over een bergkam terug in la roche. Dit laaste stuk hebben wij overgeslagen. Wij zijn via een afkorting door het bos naar het dorp maboge gereden, waar wij op de camping zaten. (dit is 6 km van la roche)

Route 4 hebben wij niet gereden. Volgens de kaart is dat veel fietsen over asfalt. Ook had ik op deze site al wat matig commentaar op route 4 gelezen.

Een kaart is trouwens wel handig. Ook al staat alles goed aangegeven. Op de kaart staan ook verbindingsstukken tussen de routes aangegeven. Dit zijn verrassend mooie stukken die je aan je route kunt toevoegen. En mocht je een keert een bordje missen, is de kaart ook een welkome hulp. Bij route 3 was bijvoorbeeld een paal met de bordjes omgevallen waardoor wij even een afslag misten. Stukje te ver doorgereden dus, wij weer terug en de omgevallen paal gevonden. Weer rechtgezet en de route vervolgt.

La roche is zeker een aanrader! De omgeving vind ik mooier dan houffalize. De routes zwaar, maar wel erg leuk! Wij zaten in maboge op de camping (ardennecamping.be) Niet heel erg goedkoop. Voor twee nachten 35 euro (17,50 pp)
Ook niet heel erg duur natuurlijk.
Maboge is 6 km van la roche, dat stuk moet je wel rijden omdat de routes in a roche beginnen. Je kunt ipv over het asfalt ook een mooie adaling door het bos naar la roche maken. Als je de camping uitkomt ga je naar rechts en aan de andere kant vd weg gelijk naar links het bos in. Hier helemaal rechtdoor omhoog (redelijk zware klim) Je moet een hek door en over omgevallen bomen klauteren. Uiteindelijk kom je op een kruising waar je het bordje van route 1 tegenkomt. Hier ga je naar links en er volgt een mooie afdaling naar la roche. Ook met een heel steil stuk omlaag (supervet! niet voor pussies!)
Van: Bas Ingegeven op: 25-jun-2006 Gereden op: 10-jun-2006
10 Juni 2006 in La Roche de nieuwe routes verkent, we hadden een huisje gehuurd in bungalowpark La Boverie in Jupille op ongeveer 6Km. van La Roche! Je kan vanaf hier prima een warmdraaien naar de Route`s en via een rustige weg route 2 halverwege oppakken!

De 1e dag begonnen met Route 4 die als enige voor de sportieve semi-beginner is! We hebben helaas veel asfalt gezien, verkeerd gereden omdat we niet opletten en hierdoor op de route van Champlon beland, waarna we met 65km en 1200 hoogtemeters de dag afsloten!

De 2e dag Route 3 gepakt, gelukkig is deze route meer of-road, de eerste klim is de afdaling van de oude route 5 die downhill-potentie heeft en daarom helaas niet geheel omhoog te fietsen is (toch?) en met 2 leuke afdalingen prima route, uiteindelijk 45km gepakt met 850 hoogtemeters (leuke aanvoerroute vanuit het bungalowpark gevonden van ongeveer 10km.)

De 3e dag begonnen met Route 1, deze is helemaal TOP hoort voor mij bij de TOP 5 van de Benelux (Ondenval,Houffalize,Bouillon,Co blauw) route is ongeveer 600 Hoogtemeters KNALLEN dus!
Na dit spektakel Route 2 gedaan, die een behoorlijk stevige klim heeft (let op het bordje die verkeert staat waardoor je weer terug beneden in La Roche komt anders moet je weer fijn terug omhoog klimmen) allemaal mooi of-road via de nodige kuilen en boomwortels (het zou een heerlijke downhill zijn) Dan de afdaling die een stukje goed begint dan overgaat in een rechte veldweg en uiteindelijk bike je je downhill in asfalt. Als je het mij vraagt is de route verkeerd om uitgepijlt! Topdag met 45km. 1100 Hoogtemeters en 26graden zon

Punten:
Route 1: 9,5
Route 2: 8,0
Route 3: 7,0
Route 4: 6,0

Super biken in La Roche!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Van: S van Steijn Ingegeven op: 15-jun-2006 Gereden op: 5-jun-2006
Weekendje in La Roche geweest. Als minder ervaren MTB-er ondanks lastige stukken een hele leuke tijd gehad.
Eerste dag route 2 en route 3 gedaan. Route 2 was erg leuk, met geinige stukjes (door een beek, steile klim). Begin van route 3 was door mij amper omhoog te komen met al die rotsblokken. Maar met stukjes lopen te doen. Bij route 3 boven na de eerste beklimming de fout ingegaan door rechts te gaan. Wel een mooie snelle afdeling, maar niet erg spectaculair. Door bij de asfaltweg links te gaan kom je wel op de route. (voor juiste route zie commentaar hieronder)

De tweede dag route 1 gedaan die met een lange klim begint, eerst over asfalt, later door het bos. Later volgt een mooie bosafdaling gevolgd door een hele steile daling op een puin/rotspad. Dan weer wat rustiger en aan het eind nog een klim gevolgd door een mooie afdaling naar La Roche. Erg afwisselend parcours. Daarna 3 nog even via de officiele route (dus schuin rechtdoor in plaats van rechts) gefietst. De afdaling was niet al te lang maar wel erg leuk.

Al met al een leuk gebied, maar ben nu wel 300 euro extra armer aan een geveerde vork die ik naar aanleiding van deze trip maar aangeschaft heb (3 dagen last van mijn polsen gehad, dat gebeurt me niet meer!)
Van: Mark van der Burg Ingegeven op: 28-may-2006 Gereden op: 26-may-2006
Wederom in La Roche gereden, dikke regen, dubbel plezier!

Voor Bart (en iedereen eigenlijk):

Route drie kom je nadat je naar boven bent geklommen een bordje
tegen die schuin staat. Ga dan NIET rechtsaf met de weg naar beneden.
Als je dat doet kom je beneden op de asfaltweg en moet je links.
Het bordje staat schuin en er ligt bovenop ook echt een pad dat schuin
weg loopt van de kruising boven. De afdaling die je dan krijgt is ook echt
de moeite waard ;)

Dit maal in Les Olivettes overnacht, voor 10 euro per nacht.
Van: Olaf Noorbergen Ingegeven op: 4-may-2006 Gereden op: 2-may-2006
Ik heb alle 4 routes in la Roche en Ardenne gereden en ze waren allemaal prachtig.
Route 1: Deze route is 25km. In de gids staat dat deze route de langste en de moeilijkste is. Hij is inderdaad lastig qua klimmetjes en afdalingen en je moet ook vooral goed uitkijken wanneer het nat is. De bordjes geven de route goed aan wanneer je de stad uit bent.
Route 2: Deze route is 15km. Hier wordt het gelijk klimmen uit de stad. Wanneer je gaat afdalen, moet je goed oppassen, want op het bad stroomt een klein beekje (glad!). De volgende klim is steil! Ik denk dat de stijgingspercentage zon 30% is!. Dat pad is ook nog eens van losse steentjes dus het is onmogelijk om er met de fiets op te komen (bijna lopend ook niet!). LET OP! Hierna komt er een afdaling waarbij je bij een weg komt waarbij een bordje naar rechts wijst. Waarschijnlijk is dit niet goed, omdat je dan na 5km al terug in de stad bent.
Route 3: Deze route is denk ik 20km lang. Wanneer je de stad uit bent, moet je een weer een verschrikkelijk steil heuveltje op. Wanneer je dit gehad hebt, krijg je een leuke afdaling. LET OP! wanneer je beneden bent kom je een asfalt weg tegen. Er staat geen bordje op dit punt maar je moet naar LINKS. Hierna kom je nog paar leuke klimmetjes en afdalingen tegen, maar het word verder wel goed aangegeven.
Route 4: Deze route is 20km lang. Het is meteen klimmen in een klein steegje in de stad. wanneer je een haarspeldbocht hebt gehad, krijg je een heel mooi uitzichtpunt op de stad (zou je mooie foto's van kunnen maken). Verder is dit een hele mooie route ( bos en landschappen) en deze route staat ook goed aangegeven.
Van: Aad van den Boogaart Ingegeven op: 2-may-2006 Gereden op: 2-may-2006
Dank u Bart voor de tip om route 1 te vinden. Ik had er vorig jaar al eens lang naar gezocht en nooit gevonden (toen alleen het laatste stuk gereden vanaf de transfer vanuit route 3). Gelukkig zag ik uw tip precies nog gisteravond :-)
Vandaag begonnen in route 4, toen de transfer genomen naar route 3 en die afgemaakt, toen het begin van route 3 gereden en weer de transfer terug naar 4 en die afgemaakt, dan route 1 helemaal gereden. 80 km bij elkaar.
Het begon fris en bedekt maar werd al gauw een prachtige dag. En wat is een dinsdag dan toch heerlijk rustig!
Flinke stukken waren nog wat vettig, daardoor was de klim langs de camping in route 3 van na de grote blokken steen moeizaam te rijden. Het was me al eens gelukt toen het droog was maar nu slipte het achterwiel af en toe weg in de kleinste versnelling. Ook het bochtige klimmetje na de wateroversteek in route 4 was net wat te vettig, moest ik er ook nog even af. Verder alles goed kunnen rijden. Van route 1 is het jammer dat je zoveel over asfalt omhoog naar Samree gaat, maar het stuk na Samree maakt wel heel erg veel goed. Prachtige afdalingen ook!
Ik heb weer een heerlijke La Roche dag gehad, even de vrijheid in en een prachtige omgeving met mooie klimmen en lekkere afdalingen. Prachtig!
P.S. ik vond alle routes heel goed bepijld (behalve dus de start van 1), ik kon alles heel goed zonder kaart rijden. route 2 had ik al eerder ook eens gereden en die is ook in orde wat bepijling betreft. Echt een hele geslaagde make-over!
Van: Bart Dehennin Ingegeven op: 1-may-2006 Gereden op: 30-apr-2006
Gisteren even (nieuwe) route nr. 3 gaan verkennen. Wind, regen en smeltende sneeuw! Mooi parcours, door bos en tussen weiden. Eerder gemakkelijk, behalve dan de eerste klim die ik volledig met de fiets aan de hand deed.
Een eindje na de eerste klim midden in 'leeggekapte hoogvlakte' ontbreekt een pijltje. Hier rechts naar beneden nemen. Helemaal beneden op de weg ontbreekt weer een pijltje, links naar boven deze keer.
Van: Bart Dehennin Ingegeven op: 29-apr-2006 Gereden op: 29-apr-2006
Vandaag te veel wind om te parapenten, dus maar even de mountainbike gepakt en per toeval op route 1 van La Roche terecht gekomen. Ook even het Syndicat d'Initiative binnengewipt om naar de kaarten te vragen. Binnen drie weken zullen ze er beschikbaar zijn : 4 nieuwe routes, blauwe pijltjes met 2 stippen.

Route 1 is perfect te rijden zonder kaart. Bepijling is helemaal nieuw, alleen het eerste pijltje vond ik niet. Het volstaat echter de kerk te zoeken en rechts naast de kerk het asfalt naar boven te nemen. U begint onmiddellijk met de klim La Roche (220 m boven zeeniveau) - Samrée (560 m) !! In Samrée-dorp moet u na een kleine afdaling rechtsaf. Grappig is dat dit staat aangeduid met een pijltje 'terug' en u dus eerst de weg naar rechts voorbij zal rijden.

Veel bos, enkele mooie panorama's, veelal brede verharde boswegen. Vandaag lag alles er droog bij, maar ik denk dat deze route ook bij regen gemakkelijk te berijden blijft. Twee keer afgestapt tijdens eerste klim. Op mijn tanden gebeten om tweede klim geen voet aan de grond te zetten. Derde klim is ook niet mis.

Bij het buitenrijden van Bérismenil, ter hoogte van het oorlogsmonument - een schroef van een vliegtuig - moet u zeker even tot op het einde van de weg naar rechts rijden. Van op de plek waar we vertrekken bij het parapenten heeft u een heel mooi uitzicht over de vallei van de Ourthe en het dorpje Maboge.

Als iemand met gps ooit eens het positieve hoogteverschil kan meten...
Van: timbie Ingegeven op: 24-apr-2006 Gereden op: 24-apr-2006
we hadden nog eens een Weekend in de buurt

Ik had de oude route beschrijvingen mee van Elise Lecarme ( zie de link boven ) die zijn juist maar de pijltjes van de oude routes ( syndicat d'initiative ) zijn niet meer zichtbaar en niet bruikbaar. ( nog enkele hier en daar ) - de beschrijving was wel nog steeds nuttig !

La Roche blijfttoch een van mijn favorieten:

We hebben een kombinatie gedaan van oude route 6 en 8 ( met verbinding inmerchamps ) ; of blijkbaar nieuwe route blauw 3 en 4
Van: PhrAcE Ingegeven op: 27-mar-2006 Gereden op: 11-nov-2005
samen met Terre ben ik de nieuwe routes van La Roche eens gaan verkennen
je kan het verslag daarvan hier terugvinden: http://www.4bikers.be/index.php?option=com_content&task=view&id=142&Itemid=32

kort samengevat: een mix van de oude routes gecombineerd met hier en daar een nieuw stuk. De nieuwe routes zijn vooral langer gemaakt. Voor de rest blijft het La Roche natuurlijk: fun voor de waaghalzen en liefhebbers van de ruwe ardennen!

@admin, het is niet mijn bedoeling hier ff reclame te komen maken maar ik stond ervan versteld dat er nog steeds niemand iets over de nieuwe routes gezegd heeft.
Over onze bedoelingen: http://www.4bikers.be/index.php?option=com_content&task=section&id=1&Itemid=4

Van: Nico Ingegeven op: 1-dec-2005 Gereden op: 26-nov-2005
In het week-end van 26 november gaan rijden.
We logeerden in club FLOREAL : een aanrader. zeker buiten het seizoen.
Het sneeuwde dat week-end flink waardoor de routes niet tot hun recht kwamen ( afdalen met ingeknepen remmen, geen grip meer bij klimmen, ...), maar het was wel zeker de moeite.
Alleen is 20 cm sneeuw niet echt goed te rijden.
Maar 2 tochten gedaan, waarvan er 1 ( 15 km ) wel heel steil was, maar we hebben tocht blijkbaar in verkeerde richting gereden.
Een aanrader, van de zomer het betere werk.

groeten, Nico

Van: Mark van der Burg Ingegeven op: 6-nov-2005 Gereden op: 30-oct-2005
Leuk plaatsje, routes 1 & 2 gereden, staan erg netjes aangegeven.
Afdaling route 1 aan het eind beetje link, heb vertrouwen in je remmen,
wij haalden op de top 81 km/h!

Daarna route 2 gereden, begint erg leuk met die helling omhoog!
Verderop nog een hele snelle (!) afdaling! Veel afwisseling in beide routes!

Voor herhaling vatbaar!
Van: Wout Ingegeven op: 9-oct-2005 Gereden op: 8-oct-2005
Een tip voor als je in het jachtseizoen hier komt rijden: informeer eerst eens in het Office du tourisme welke routes afgesloten zijn. Ik was er om de kaart met de routes te kopen en kreeg er een papier mee met een kalender van het volledige jachtseizoen en alle afgesloten routes die periode. Ik was eerst van zin me er niet veel van aan te trekken, maar na een half uurtje op de (oude) route 1 was de weg versperd met linten en een affiche waar ik niet langs kon zonder achteraf te doen alsof ik van niets wist. Ik ben dan maar braaf via een binnenweg naar de (oude) route 8 gereden en heb die zonder verdere problemen uitgereden. Ik heb overigens nog nooit zo'n goede afpijling gezien, met grote stevige palen waar je niet naast kunt kijken.
Het zou eigenlijk wel handig zijn moesten we zo een jachtseizoensoverzicht ook op deze site kunnen raadplegen, kwestie van op voorhand wat te kunnen plannen (soms is echt wel álles afgesloten)
Trouwens: in het Office du tourisme zijn de kaartjes uitverkocht, maar in de librairie op het pleintje vlakbij zijn er nog te vinden, voor 5 euro weliswaar.
Van: Gert Van Hoey Ingegeven op: 27-sep-2005 Gereden op: 26-sep-2005
Een weekendje naar La Roche geweest en dus mijn mountainbike in de auto gestoken. En ginder echt wel fantastisch gefietst, leuke steile klimmen, gevolgd door technische afdalingen ofwel supersnelle. Alle routes en de verbindingsroutes zijn echt wel perfect aangegeven, met pijltjes voor de splitsing en een pijltje na de splitsing als bevestiging.
Het enige probleem is dat er nog veel oude pijltjes tussenhangen en als ge die volgt kan je wel één missen. Maar het zit als volgt:
Er zijn 8 routes die door BLOSO zijn teruggebracht to 4 (bepijld met blauwe pijltjes en een cijfertje van 1 tot 4). Bij het bureau voor toeristeninfo krijg je een blaadje met de combinatie tussen oude pijltjes en de nieuwe BLOSO routes. Tussen deze routes zijn er verbindingspijlen om bevoorbeeld route 4 en 3 te combineren (dan heb je blauwe pijl met een 4 ervoor en een 3 erna). Alles zeer goed aangegeven. Op de kaart zij zowel de oude als de nieuwe routes weergegeven.
Ik heb daar route 4 en 3 gecombineerd en die zijn echt fantastisch, met 75% onverharde wegen en zeer steile klims, ook vele stukjes met boomwortels (één klimmetje ermee en das nie te doen) en losse stenen en rotsen.

Een aanrader.
Gert
Van: geert Ingegeven op: 1-aug-2005 Gereden op: 27-jul-2005
Met maat route 2 gereden. Wegens al eens gereden zijn we maar begonnen met de alternatieve start om de welhaast onmogelijke startklim te vermijden. Doch ook deze is tandjes bijten en trappen (of stappen).
Qua techniciteit valt dit circuit goed mee. Stevige benen en beetje meegaande conditie zijn wel nodig om de klimmetjes te overleven.
Al bij al een leuke route, die eenmaal boven gekomen enkele supersnelle afdalingen te bieden heeft. Ditmaal tijdens afdaling getopt op respectievelijk 60.6 en 69.1km/u. Vliegende tranen en windruis rond oren.. zalig..
La Roche, tot een volgende keer..
Van: Stefaan Ingegeven op: 4-jul-2005 Gereden op: 11-may-2005
11 mei blauwe Bloso-routes nr. 2 gereden. Zonder vooraf te plannen. Pijltjes goed te vinden.
We zijn vertrokken aan de sportzaal. In het centrum geen vertrek gevonden.
Leuke vrij simpele route. ± 18km.
't Was te koud om andere routes te proberen, volgend jaar misschien.
Komen zeker terug.
Van: Jochen Ingegeven op: 23-apr-2005 Gereden op: 27-may-2005
Eind mei gaan we met onze fietsclub een weekend mountainbiken in La roche.
Ik heb vernomen dat de 8 uitgestipelde routes slecht uitgepeild zijn maar dat de 4 BLOSO routes wel goed uitgepeild zijn. Wie kan me wat meer vertellen over deze routes - de moeilijksgraad, de afstand, komen de routes in de omgeving van Borzée (daar logeren wij), heeft iemand de hoogte profielen om te downloaden. Dank bij voorbaat.
Van: Wim Ingegeven op: 26-oct-2004 Gereden op: 23-oct-2004
Er zijn inderdaad reeds vier (nieuwe) routes uitgepijld met het bekende mtb logo (wit bordje met blauwe driehoek en cirkels) alhoewel de lokale VVV niet op de hoogte scheen te zijn van dit initiatief.
Er is dus (nog) geen brochure beschikbaar noch een gemeenschappelijk startpunt maar
de vier routes passeren door het centrum van La Roche zodat je daar gemakkelijk kan inpikken op de route van je keuze.
Alle routes beginnen met een verschrikkelijke klim (twee, drie en vier noodzakelijkwerwijze te voet naar boven geklauterd vanwege niet te fietsen)om vanuit het Ourthe dal het Ardeense plateau te bereiken.
De routes zijn heel goed en veelvuldig bepijld, ongeveer 25 tot 30 km lang en
overlappen gelukkig niet altijd de reeds bestaande routes zodat La Roche nu toch wel een heel uitgebreid programma biedt aan de (veeleisende) bikers.
Van: M. Kramer Ingegeven op: 15-oct-2004 Gereden op: 21-may-2004
Zeer mooie routes leuke omgeving, kortom een perfect MTB gebied. De bewegwijzering was zeer slecht, maar er was ook een hoop omgehakt en de nieuwe palen stonden eral waarschijnlijk is dit probleem er nu al niet meer.
Echt de moete waard, we stonden op camping Floreal, er was daar een hogedrukspuit aanwezig en dat was zeer welkom.
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 25-aug-2004 Gereden op: 22-aug-2004
La Roche route 7:
Deze korte route heeft één klim en één afdaling. Voor degenen die van snelle afdalingen houden is deze route een aanrader, want zonder al te veel inspanningen kunnen hier erg hoge snelheden worden gehaald. De bewegwijzering van deze route is voldoende en er worden in 11 kilometer 182 hoogtemeters afgelegd. Deze en andere hoogteprofielen zijn te downloaden op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm

Nieuws: er zijn al een aantal nieuwe routes in La Roche (Speciaal voor Gerrit met Bloso pijlen). Blauw 3 en blauw 4 zijn reeds gesignaleerd.
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 25-aug-2004 Gereden op: 22-aug-2004
La Roche route 6:
Route 6 in La Roche is wel leuk maar niet echt spectaculair. Na de eerste redelijk lange klim fiets je op een hoogvlakte met weinig hoogtemeters. De laatste afdaling naar het dorp is weer het vermelden waard, een erg leuke redelijk snelle afdaling. In totaal worden er in 21 kilometer 310 hoogtemeters gemaakt. De bewegwijzering is voldoende (bij twijfel, nieuwe bloso route volgen). Deze en andere hoogteprofielen zijn te downloaden op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 25-aug-2004 Gereden op: 22-aug-2004
La Roche route 5:
Deze korte route van 9 km heeft één klim en één afdaling. het eerste stuk gaat geleidelijk over asfalt omhoog, daarna volgt een onverharde klim die zeker de moeite waard is, het steilste stuk van deze klim is 19%. Tijdens de afdaling is het goed opletten niet alle bordjes staan goed! Bij het eerste twijfelgeval (een bordje op een afgebroken paaltje wat weer rechtop gezet is) staat het bordje wel de juiste richting is, bij het tweede twijfelgeval niet ver daar vandaan staat het bordje niet goed. De juiste richting is linksaf het singletrack op! Dit is een hele mooie technische afdaling. Deze en andere hoogteprofielen zijn te downloaden op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 25-aug-2004 Gereden op: 22-aug-2004
La Roche route 4 (verbindingsstuk):
Route 4 is een mooi alternatief om route 3 met route 2 te verbinden. Dit stuk bestaat uit een leuke afdaling en een mooie lange klim een korte steile klim, met het steilste stuk van maarliefst 28%. De bewegwijzering is oud en vervallen (dit geldt voor alle routes in La Roche). In totaal maak je 259 hoogtemeters. Deze en andere hoogteprofielen zijn te downloaden op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Gerrit Ingegeven op: 24-aug-2004 Gereden op: 19-aug-2004
Wij hebben de routes 1/3/8 gereden.Kaart gekocht maar was heel onduidelijk Veel te veel moeten wandelen omdat het te gevaarlijk was. Veel bordjes weg of onduidelijk geworden. Waarom niet gewoon de Bloso pijlen volgen?
Van: Van Genechten Nick Ingegeven op: 27-jul-2004 Gereden op: 20-jul-2004
Dit was het 2de jaar op rij in la roche, dus we wisten wat ons te wachten stond. We hebben ons weer heel goed kunnen uitleven. We zijn 5 dagen geweest, Elke dag 2 routes. De bewegwijzering is idd verouderd, verdwenen of zelfs verkeerd. Maar we zijn niet verkeerd gereden (of toch niet ver). Bergop is het afzien, maar de afdalingen zijn zalig... Wel voorzichtig in de eerste echte afdaking bij route 3. (daar is mene maat uit de bocht gevlogen tegen een boom, gelukkig zonder lichamelijke schade. ik heb hem wel terug naar la roche kunnen duwen, zijn fourge krom en ketting stuk!) We hebben dit jaar ook de dodenmuur overleefd, niet moeten afstappen, wel een paar keer de voet aan de grond moeten zetten door de natte ondergrond (slecht excuus hé). We hebben op die 5 dagen een 220km afgelegd, dus ik rad iedereen het aan la roche gehad te hebben. Groetjes Nick
Van: Eva Schmitz Ingegeven op: 27-jul-2004 Gereden op: 25-jul-2004
La Roche Route 5

gedaan met m'n vriendin, begin op asfalt 4km; is erg saai. De tweede helling op bosgrond met stenen is redelijk stijl (25%), wel een uitdaging. Vanaf de stenen bosgrond ga je naar loof- bosgrond hier is de weg ook redelijk hellend (15%).
Als je uit dit loofbos komt is het uitzicht formidable! Je fietst daarna door de weilanden naar een klein stuk omgehakt bos waar extreem hoge snelheden gehaald kunnen worden ;-) ! (omdat het een rechtdoorgaande weg is)

Na deze weg denk je even dat je de weg kwijt bent, maar je moet dat kleine paadje tussen de struiken van 15 cm breed hebben! Na de struiken krijg je een onwijs gaaf VETTE downhill voor je kiezen, SUPERTECHNISCH zoals al eerder gezegt is. Grote losliggende stenen en verschillen van 50 cm zijn hier heel gewoon.

LET OP! aan het einde.....nog voor dat je het huis aan de linkerkant naderd: in het midden van de weg ligt een diepe 0.5 m geul.
Van: Robbert Ingegeven op: 3-jun-2004 Gereden op: 31-may-2004
Pinksterweekend naar La Roche geweest. Alle routes gereden. Erg mooi en zwaar (vooral 2 en 8). Route 5 met de perfecte afdaling.
Wel zeer slechte bewegwijzering. Verweerd, sommige ontbraken. Routebeschrijving van dame uit 2003 is erg handig om bij te hebben.
Zjin bezig bewegwijzering te vervangen. De palen zijn al geslagen
Van: Willy Dejaegere Ingegeven op: 24-may-2004 Gereden op: 21-may-2004
Afgelopen weekend met de clubmaats vaste route 2 gereden (met de fiets vanaf de baraque fraiture, heen en terug). Steile off - road klim om mee te starten. Nadien vooral stevig glooiend parcours (wel gene meter vlak), maar echt heel steile klims en afdalingen zijn er verder niet te vinden. De bepijling kan beter, er ontbraken er enkele. Het is een tof parcours, met enkele leuke singletracks. Op mijn teller stonden wel een 27 kilometer.
Van: PhrAcE Ingegeven op: 23-may-2004 Gereden op: 21-may-2004
lang weekend: ardennen-time!
donderdag Houyet gedaan, vrijdag La Roche, zaterdag Houffalize, zondag Hotton
We (3 maten) logeerden in Hotton en wilden La Roche eens checken. Ik had in februari route 8 al eens gedaan, toen wel met de fiets naar La Roche gereden. Nu dus wel met de auto om meer offroad-km's te kunnen doen...

ROUTE 6:
dit stond omschreven als 'veel variatie'. Wel, een betere beschrijving kan je niet vinden. Je krijgt het allemaal, bos, landwegen, beekjes, gravel, wortels, etc.
Na ff te hebben gerust (en een gescheurde buiten- en binnenband te hebben vervangen op Shadow's bike, snake-bite in volle afdaling!) aan de volgende route begonnen:

ROUTE 1:
een eerder korte route: je moet vooral ff zoeken naar pijltjes eens je de asfalt af bent. Eerst het bredere bospad nemen, in een haarspeldbocht rechtdoor (singletrack) het bos in. Dan sta je plots op een T-splitsing, wij reden hier naar beneden (leuke afdaling) en vonden links terug een bordje op een electriciteitspaal. Dan is het ff asfalt en weinig bordjes maar je moet gewoon blijven de baan volgen!
Op een gegeven moment kom je bij een helling die je volgens mij gewoon niet op kan rijden... wel kool om te kijken hoever je kan raken maar dan is het fiets op de schouder en puffen maar... gewoon teveel losliggende keien in combinatie met de steilheid...
Op het laatste kom je echter een erg mooie klim en afdaling (tot +60km/h !!) tegen door de bossen. Na de laatste afdaling kom je terug op verharde weg uit (met een parking op je rechterkant) maar als je deze oversteekt ligt er nog een erg technisch stukje afdaling te wachten!! Daarna moet je links weg afdalen en kom je op de baan Houffalize-La Roche uit.

M'n copains moesten toen nog naar Oostende rijden maar ik bleef nog ff in Hotton zodat ik nog tijd had om de volgende er nog bij te lappen:

ROUTE 5:
erg simpel: eerst stuk asfalt klimmen (zelfde als 6, maar nog iets verder), dan grindweg links opklimmen, ff plattekes rijden op asfalt/gravel, uitkomen op een vlakte (net gehakt bos blijkbaar) waar je nog ff over moet en dan afdalen...
Over het dalen moet ik nog wat kwijt: nadat je op de vlakte (singletrack wel) geleidelijk begint te dalen merk je een klein gangetje tussen het struikgewas voor je... Ja, je moet daardoor! Dit is een erg maffe afdaling... Singletrack tussen gras, het pad ligt redelijk effen, de moeilijkheid en de adrenaline komt deze keer door de smalte van de doorgang.. geregeld moet je met je helm eens een tak wegstoten!
En het wordt nog beter, ik haalde hier snelheden tot +50km/h om dan vol in de remmen te gaan want plots krijg je een bochtje voorgeschoteld en een supertechnische afdaling!! losliggende rotsblokken, soms vervallen tot 50cm, voetgangers ook af en toe :o)
Tien minuten nadat ik beneden stond, voelde ik m'n benen nog trillen van de inspanning... voor de afdalers onder ons vind ik dit toch een aanrader.
Van: Simone Twelkemeijer Ingegeven op: 21-may-2004 Gereden op: 12-may-2004
Route 1, het was een intresante, avontuurlijke route, maar als je net als ik niet zo bijster gevorderd bent kun je sommige afdalingen niet maken en al helemaal de stijger met grote stenen niet. Toch vond ik dit van de drie dagen dat ik heb gemountainbiked de intresantste omdat er echt een mooie natuur aan te pas komt.
Zet hem op,
simone
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 2-may-2004 Gereden op: 2-may-2004
La Roche route 8:
Het eerste stuk van deze route gaat over asfalt en ziet er niet veelbelovend uit. Maar schijn bedriegt, eenmaal op onverhard is het echt een fantastische route. Het begint al meteen met een pittige redelijk technische klim (op sommige stukken 17%). Daarna wisselen de mooie afdalingen en klimmen op singletracks zich af. In totaal worden er in 20 km 359 hoogtemeters overbrugd. De grande finale van deze erg mooie route bestaat uit een lange supersnelle afdaling. Daarna gaat het over asfalt terug naar La Roche.
De bewegwijzering van de route is goed en zonder kaart te fietsen, de start van deze route is bij de VTT verhuur nét over de Ourthe waar ook route 1 vertrekt. Deze route is een echte aanrader! Een hoogteprofiel van deze route 8 is te downloaden op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 2-may-2004 Gereden op: 2-may-2004
La Roche route 3:
Route 3 in La Roche bestaat grofweg uit twee klimmen. In de eerste klim worden er 200 hoogtemeters overbrugd en in de tweede klim zo'n 150. Route 3 is best leuk maar niet spectaculair. De eerste afdaling is overigens wel erg leuk. Het laatste gedeelte van de tweede afdaling is overigens de 25% klim uit route twee (maar dan de andere kant op natuurlijk). Het is een best indrukwekkende en vooral steile afdaling. De bewegwijzering is voldoende en uitstekend zonder kaart te rijden. Een hoogteprofiel van deze route 3 is te downloaden op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Mobile-man Ingegeven op: 29-feb-2004 Gereden op: 21-feb-2004
Tijdens een door omstandigheden verkorte trainings-stage toch nog kunnen rijden op van 21 tot en met 24 februari 2004. Werkelijk heel mooie routes hier, met name de twee steile beklimmingen van respectievelijk route 2 (tegen 30%) en 4 (maximum 33%) zeer mooie specctaculaire afdalingen in routes 5 en 3. Een dag wat later vertrokken en daardoor reden we door dooi over een hier en daar modderige ondergrond zochten we tevergeefs naar een afspuitplaats voor auto's. Nog eens gevraagd bij Ardennes Adventures, waar men ons direct hun hogedrukreiniger ter beschikking stelde. Echt super hier. wij hebben in ieder geval erg genoten.
Van: pluxy Ingegeven op: 3-jan-2004 Gereden op: 1-jan-2004
Hallo bikers.
Voor al wie eens een reuze tocht wil rijden in la roche In mei is erop een verlengd weekend een grote tocht van +/- 60-70 km op een zaterdag ,maakt gebruik van de routes, conditie gewenst maar niet echt noodzakelijk (hebt heel de dag tijd), zeer plezant als je in groep van +/- 6 bikers.
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 15-dec-2003 Gereden op: 6-dec-2003
La Roche route 1:
De bewegwijzering van route 1 is redelijk goed.
Het parcours is kort maar leuk, vooral als je van klimmen houdt. In tien
kilometer maak je 360 hoogtemeters. De 25% klim net na het oversteken van de asfaltweg is door de erosie van het pad en de losse stenen erg moeilijk en zo goed als onfietsbaar geworden. Natuurlijk is het altijd enorm leuk om te kijken hoe ver je komt. De mooiste klim komt na een kilometer of vijf, in twee klimometer maak je 150 hoogtemeters. De afdalingen zijn best leuk maar niet super-spectaculair. Een hoogteprofiel van deze route is te zien op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 15-dec-2003 Gereden op: 6-dec-2003
La Roche route 2:
De bewegwijzering van route 2 is goed en zonder kaart te fietsen.
Het parcours is niet echt spectaculair. Eigenlijk is alleen de 25% klim, helemaal in het begin, een uitdaging. Deze klim is erg indrukwekkend als je er naar toe rijdt. Vergis je niet, hij is erg lang, langer dan je in het begin kunt zien en hij wordt ook steeds steiler. Het is dus zaak je krachten goed te verdelen. In dit parcours geen single tracks en geen technische afdalingen. Het hoogteprofiel van deze route is te zien op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Michiel Ingegeven op: 26-aug-2003 Gereden op: 26-aug-2003
26/08/2003: Inmiddels alle routes gereden met uitzondering van route 1! La Roche is mijn eerste ervaring met de Ardennen! beklimmingen zijn op enkele na goed te doen. Weersomstandigheden spelen logischerwijs een grote rol in de moeilijkheidsgraad van de afdalingen. Slechts twee gevaarlijke afdalingen meegemaakt, maar natuurlijk maak je het jezelf zo spannend als je durft. Twee keer onderuit gegaan op route acht! Route acht heeft na het eerste asfaltstuk een flinke klim Slecht 1 van de 4 is hem opgefietst.. klaas ("de geit"). Daarna een erg mooie afdaling, maar kort daarna een technische afdaling (het had ook net geregend) waar ik twee keer ben uitgegleden (niks ernstigs). Voor de rest ook mooie routes met leuke klimmetjes... zoals gezegd redelijk te doen (behalve voor Onno die als een jonge hond iets te snel van start ging). Wel oppassen voor materiaalpech... verpest de tocht en kan het humeur ook danig verzieken (he Pieter)! helaas geen vergelijingsmateriaal in de Ardennen, maar kan La Roche toch zeker aanbevelen. Ik wil echter toch eenns naar Houffalize aangezien er goeie verhalen op deze site staan!
Van: Michiel Ingegeven op: 26-aug-2003 Gereden op: 26-aug-2003
Inmiddels alle routes gereden met uitzondering van route 1! La Roche is mijn eerste ervaring met de Ardennen! beklimmingen zijn op enkele na goed te doen. Weersomstandigheden spelen logischerwijs een grote rol in de moeilijkheidsgraad van de afdalingen. Slechts twee gevaarlijke afdalingen meegemaakt, maar natuurlijk maak je het jezelf zo spannend als je durft. Twee keer onderuit gegaan op route acht! Route acht heeft na het eerste asfaltstuk een flinke klim Slecht 1 van de 4 is hem opgefietst.. klaas ("de geit"). Daarna een erg mooie afdaling, maar kort daarna een technische afdaling (het had ook net geregend) waar ik twee keer ben uitgegleden (niks ernstigs). Voor de rest ook mooie routes met leuke klimmetjes... zoals gezegd redelijk te doen (behalve voor Onno die als een jonge hond iets te snel van start ging). Wel oppassen voor materiaalpech... verpest de tocht en kan het humeur ook danig verzieken (he Pieter)! helaas geen vergelijingsmateriaal in de Ardennen, maar kan La Roche toch zeker aanbevelen. Ik wil echter toch eenns naar Houffalize aangezien er goeie verhalen op deze site staan!


Van: Jody DUYCK Ingegeven op: 18-aug-2003 Gereden op: 18-aug-2003
18/08/2003: Door het ontbreken van een startpunt en bord met de diverse routes zijn we gewoon de pijltjes beginnen volgen. Je ziet die echter niet goed hangen, waardoor je geregeld dient te stoppen om de weg te zoeken. Wat mij betreft, geen parcours voor de echte MTB-freak daar je teveel tijd verliest door het zoeken. In het vvv kantoor raden ze je aan de kaart te kopen, maar dat is al helemaal niet handig. Op zondag 19/8 hebben we het opgegeven en zijn in Houffalize gaan biken... Volgende keer zullen we eerst een selectie maken op mtbroutes.be!
Van: etienne dierckx Ingegeven op: 18-aug-2003 Gereden op: 18-aug-2003
18/08/2003: Een lang fiets weekend gehad in La Roche. De mooiste routes vond ik 5 en 4. Route 5 met een lang aanloopstuk over asfalt, dat overgaat in een steile off road klim van ongeveer een 17 %. Daarna gaat het een beetje op en af over veldwegen. Het mooiste hebben ze hier als laatste bewaard met een afdaling die begint met een single track die over gaat in een steile rotsige afdaling. Erg mooi. Route 4 heb ik gereden in combinatie met 6, 3 en 2. Vertrekkend met route 6 die niet echt speciaal is ga je al snel over naar route 3 die je over een lange snelle afdaling naar de ourthe voert. Hier kan je overgaan op route 4, die begint met een lange klim (meer dan 1 km) die je naar een dorpje brengt. Vanaf gaat het razend snel naar beneden richting de dodenmuur. Een steile helling die er heel slecht bijlag. (ik ben er niet met de fiets boven geraakt). Daar boven gekomen kan je over gaan naar route 2 die je boven op de cote de haussire brengt. Boven op de Haussire zijn er blijkbaar enkele pijltjes verdwenen, dus dan maar zelf een weg gezocht en uitgekomen op een schitterende afdaling (daar waar route 1 naar boven gaat). Dit tochtje was goed voor 40 km. Route 2 vond ik niet zo speciaal, maar was wel heel zwaar met beklimmingen van 25 en 15 %. Je kan inderdaad best het kaartje kopen zodat je kan kombineren met verschillende routes. Ook een tip als je in La Roche bent is de al genoemde cote de haussire, een helling van bijna 4 km, die gekwoteerd is al col van eerste categorie. En als je echt een lange klim over asfalt wil moet je gewoon richting de Baraque Fraiture rijden, een klim van bijna 10 km. Al bij al is het fantastisch biken in La Roche ondanks de soms wat ongelukkig aangebrachte bepijling. Ik vond het hier zelfs veel beter als bij de buren in Houffalize.
Van: Peter Luxem (webmaster) Ingegeven op: 19-jul-2003 Gereden op: 18-jun-2003
18/06/2003: Ik heb vandaag route 8, deel 5, deel 3, 4 volledig en het laatste stukje van 2 gereden. Dit is een mooi tochtje van ongeveer 50km met een goede 1100 hoogtemeters.
Algemeen kan gezegd worden dan de bewegwijzering genoeg is, het kan zekers beter, ook zo de gemeente La Roche beter investeren in de standaard driehoek/bollen bewegwijzering en hierbij de routes overvloedig voorzien, dit kan alleen maar ten goede komen van ons bikers.
Van route 8 is het begin moeilijk te vinden, het echte begin is om de N888 aan het fritkot, daar naar boven. (Vanuit La Roche Hotton volgen de N833, dan de N888 nemen, dit is het eerste grote kruispunt links en 300 meter achter het fritkot naar boven.
Voor de rest zijn het leuke routes met vooral lange klimmen met een varierend stijgingspercentage (tussen de 6% en 20%) en weinig asfalt, behalve op route 2 en het eerste stuk naar het vertrek van route 8.
Op route 4 is het wel effe zoeken naar sommige pijltjes, vooral naar de pijltjes voor de klim naar Borzee, dit is een zware klim met stukken van 25% (ben er nog nooit volledig opgeraakt:-( Deze is te vinden na de eerste lange afdaling, op het laagste stuk van de afdaling moet je door een riviertje en vanaf daar moet je effe attent zijn, je moet daar namelijk naar links door een poortje en dan 50meter verder links steil naar boven, succes!
Van: ZoB Ingegeven op: 1-may-2003 Gereden op: 1-may-2003
01/05/2003: De routes zijn redelijk aangegeven, zonder kaart hebben we onze tocht toch redelijk kunnen uitrijden.
De routes op zich (ik geloof dat we +- 70 km hebben gedaan) zijn routes met wat we in de Ardennen kunnen verwachten, heuvels. Alhoewel dat we de echt technische stukken misten. Naar onze mening kan dit parcours toch wel wat "moeilijker" worden aangelegd. Nu was het vooral klimwerk op brede zandwegen, 1 echt technische afdaling tegengekomen, voor de rest ook afdalingen op (meestal) brede zandwegen.
Van: Peter Rondas Ingegeven op: 31-mar-2003 Gereden op: 23-mar-2003
Eerst en vooral een prachtige website met de informatie die VTT'ers zoeken. Op 23/03 de ronde van La Roche gereden. Zeer prachtige tocht die vlot rijdt met de huidige weersomstandigheden. Om het echt perfect te maken mochten er misschien iets meer technische stukjes in de tocht verwerkt zijn maar het is zeker een aanrader. We hebben de kaart gekocht voor alle zekerheid die nu en dan toch eens van pas kan komen maar over het algemeen is de tocht goed bewegwijzerd. Nochtans zou het veralgemenen van de BLOSO bewegwijzering een grote sprong vooruit zijn. Overnacht in de buurt van Nisramont en vandaar ingepikt op de route nummer 3. Vervolgens 4 2 1 8 6 gedaan om terug naar Nisramont te rijden. In totaal 65 km prachtig moutainbiken. Interessant om route 1 ook bij te nemen en de zeer steile afdaling te doen die je naar La Roche brengt. Even getwijfeld om ze ook eens naar boven te rijden maar het lijkt ons eigenlijk onhaalbaar.
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 9-aug-2002 Gereden op: 9-aug-2002
Op 9 augustus 2002 heb ik circuit nummer 3 en 5 gereden te La Roche.<br>
Circuit nummer 3 gereden met de uitleg van Elise Lecarme op zak. Eén opmerking hierbij: achter "over een bospad daal je naar de Ourthe af" ontbreekt echter een pijl om de weg verder te kunnen zetten. Na wat zoekwerk in dit prachtig stuk bos loopt er een klein houten bruggetje dat je moet oversteken en waar je verder naar boven klimt. Hier staat terug een pijl aangegeven waardoor je dit parcours kunt uitrijden. <br>
Het parcours lag er vrij behoorlijk bij na al de regen, slechts op enkele plaatsen was er modder of water te bespeuren. Dan verder circuit 5 gereden dat het zelfde beginstuk heeft als nr. 6 met eigenlijk 1 serieuze klim, een vals plat stuk en tenslotte een spectaculaire afdaling waar je constant moet uitkijken dat
je niet valt over de los liggende stenen. Echt iets voor afdalingfreaks dit laatste stuk. Voor circuit nr. 5 heb ik ook de uitleg van Elise niet moeten gebruiken, er ontbrak geen enkel pijltje.
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 1-jun-2002 Gereden op: 1-jun-2002
Op zaterdag 1 juni heb ik route nr 6 gereden in La Roche-en-Ardenne. Dit is een schitterend parcours dat ik heb kunnen uitrijden dankzij de commentaar van Elise Lecarme en de pijltjes van het circuit die allemaal nog aanwezig waren. Wel zijn deze soms niet echt makkelijk terug te vinden (op electriciteitspalen, achterkant van verkeersborden aan de overkant van de straten, ...). De eerste beklimming in het bos is meteen ook de zwaarste, daarna gaat het als maar op en af met soms vlakke stukken. Op de laatste afdaling in het bos is het uitkijken om niet lek te rijden, het ligt daar vol met keien van allerlei grootes die het gemunt hebben op de banden zoals ook ik ondervonden heb.
Van: Bart Carelsbergh Ingegeven op: 23-sep-2001 Gereden op: 23-sep-2001
<p>Op 22 en 23 september 2001, zijn we nog eens naar La Roche afgedaald om te gaan mtb-jen. Ik was zeer benieuwd wat het zou worden na pakweg 15 dagen regen !!!<br>
We begonnen met parcour 3, de beschrijving van Elise opzak, een stevige klim van ongeveer 2,5km en we waren vertrokken. De bewegwijzering was in orde op een paar kleine details na, zo zijn de bordjes niet altijd goed zichtbaar en de kleur, wit met licht groene pijlen erop zijn ook niet opvallend. De tocht zelf was zeker de moeite, afwisselend, goed berijdbaar alleen het bospad van 300meter langs een beekje (het beekje is daar de leidraad) was nogal gevaarlijk, het is driehonderd meter over boomwortels en met de natte
periode achter de rug was dat knap lastig schuif- en slipwerk, hier moet je tevens het beekje links oversteken (is niet aangeduid) na de oversteek rechts naar boven klimmen en daar is terug een bordje zichtbaar. Vanaf nu doe je route 2 in de andere richting.
<p>
Dan route 1, deze vind ik persoonlijk niet aangenaam, de klim van 25% is niet haalbaar (voor mij) en dus is het een lastig stuk zeulen met de fiets, verder is de route ook niet zo mooi.
<p>
Dan route 6, perfect !!! Goed bewegwijzerd, knap en gevarieerd parcour, met wat klimwerk maar alles is zeker goed berijdbaar. Op het einde knappe, lange afdaling (route 3 in andere richting). Zeker doen !!!
<p>
Als afsluiter rijden we route 7, wanneer je La Roche verlaat staat er een bordje rechtdoor en route 5&6 naar rechts, route 7 gaat daar echter óók naar rechts, een volgend bordje kom je pas veel later tegen. Wanneer de routes 5 & 6 naar links gaan, moet je nog rechtdoor (het bordje hangt bijna aan de achterkant van een boom, jaja) nog enkele honderden meters rechtdoor en dan naar rechts een gravelwegel naar boven, een vrij latisge klim aangezien de ondergrond zeeer los was. Helemaal boven terug in de bewoonde wereld rechts en na 50 meter terug links (is niet aangeduid) vanaf daar kan je de bordjes terug probleemloos volgen.<br>
Mijn favorieten zijn 6 & 3 (de 8 heb ik nog niet gedaan)
Van: Bart Carelsbergh Ingegeven op: 24-may-2001 Gereden op: 24-may-2001
24/05/2001:
De eerste dag namen we route 2 en daarna route 1, althans dat was de planning, na ruim 1km duik je het bos in met een fikse klim (25%) deels per fiets, deels te voet overwonnen. Gelukkig konden we daar direkt van bekomen tijdens een rustig afhellend stukje, even verder begint de afdaling al iets steiler te worden, ik kies ervoor eens voluit te gaan en al snel bereik ik 45km/u op deze grindweg, wanneer ik plots een grote kei raak en over mijn fiets gekatapulteerd werd. De val was nog slechter, ik beland op mijn buik, met daar tussen mijn linker arm. De resultaten zijn, drie gekneusde ribben, dieppe wond aan rechter knie, en zowat geschaafd over 2/3 van mijn lichaam.
Na tien minuten verplichte rust hebben we onze weg verder gezet. De tocht was zeker de moeite, niet altijd goed aan geduidt maar dankzij de beschrijving van Elise perfect te bereiden.
Daarna hebben we de één ook nog gereden, weeral dankzij de beschrijving.
De dag nadien zo stijf als een plank en besloten terug huiswaarts te keren,
alwaar de dokter zich kon ontfermen over de opgedane schade.