logo  
HerseltHerselt (Hertberg)
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
groen Herberg Mie maan Diestsebaan 28, 2230 Herselt 
rood Cafe De dorpspomp Dorp 81, 2230 Herselt 

Lussen
groen rood
18 km 14 km
Mogelijke combinatie(s) van lussen
groen+rood
32 km

Informatie
Sportdienst Herselt  Tel: 014/54.13.11
Dit is een Sport Vlaanderen route
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Fietsverhuur
Aan cafe De dorpspomp, Dorp 81, 2230 Herselt, Tel: 014/54.88.32
Infrastructuur vertrekpunten
Vertrekpunt Parking Drankgelegenheid Kleedkamers Douches Fietsreiniging
Herberg Mie maan ja ja neen neen neen
Cafe De dorpspomp ja ja neen neen ja
Opmerking
De folders van Bloso zijn nog niet up-to-date, alsook weet ik niet dat alle startplaatsen nog van toepassing zijn (10/09/2009)
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Tom Ingegeven op: 31-oct-2015 Gereden op: 31-oct-2015
Vandaag nog eens groene lus rond Mie Maan gereden.
Hier en daar vettige stukken tegengekomen met vele plassen.

Vertrokken op gele route via Lourdes grot aan achterzijde van kasteel De Merode komende van Westerlo.
Bij het terugkomen door dreef op groene lus moet men rechtsaf en dan grote baan Bergom - Averbode oversteken.
Daar moet men gewoon weg volgen linksaf (Bergomsehei aan huisje PIDPA) , maar men kan ook terug oude route volgen ipv linksaf volgen rechtdoor bosweg inrijden en dan eerste links afdraaien.
Zo komt men langs achterzijde voetbalplein Bergom , weg is terug open , was een tijdlang afgesloten.
Waarom wordt de route niet terug langs daar geleid?
Dan heeft men toch terug meer offroad paden en is plezanter om te rijden dan naast gewone weg.
Van: Pieter Ingegeven op: 10-apr-2014 Gereden op: 13-mar-2014
Beide zijn zeer leuke lussen en ideaal als training.
Bepijling is perfect in orde, wel opgelet op de groene lus aangezien deze recent (2014) hertekend is op een drietal plaatsen (offroad vervangen door asfalt ?!)
Van: dave Ingegeven op: 6-apr-2013 Gereden op: 4-apr-2013
mooie route , pijltjes waren goed aangegeven , wel een beetje jammer dat ze grote stukken bos aan het rooien zijn en er veel takken op de paden liggen , ook veel sporen van de tractoren.
Van: Giovanni Ingegeven op: 28-dec-2012 Gereden op: 28-dec-2012
Na verleden week bijna gestorven en verdronken te zijn op de solveld route(45km) tijd om een nieuw parcours te verkennen :)
Deze gereden samen met mijn broer op een druilerige decemberdag.
Na meerdere commentaren( + & - punten )toch besloten om deze te rijden.Wij hadden gekozen voor de 32km variant.
Zelfs na al de overvloedige regen van de laatste dagen lag het parcours er nog redelijk bij op een paar leuke poelen na ;)!
Volgens mij heb je ongeveer 55% bos veldwegen en de rest asfalt.
Bij mij zelf stoorde dit zeker niet,zo had je zeker voldoende afwisselde stukken en kon je ook regelmatig recupereren. Al bij al vond ik het een leuke tocht waarbij je af en toe toch stevig kon doorfietsen:)
Naar mijn mening een ideaal trainings parcours om de conditie op pijl te houden!
Verder waren de pijltjes perfect aangegeven!
Naar onze mening vonden we het wel spijtig dat er geen single tracks en geen echte technische stukken aanwezig waren.
Ik ga deze zeker nog rijden.
Groeten,Giovanni
Van: vincent Ingegeven op: 17-oct-2012 Gereden op: 16-oct-2012
Ik heb de indruk dat veel stukken kapotgelopen zijn door paarden en waardoor je moeizaam kunt rijden door sommige stukken. Bij deze route moet je zeer veel de weg oversteken. Wij hebben ook enkele keren de route gemist doordat de pijlen niet zo duidelijk stonden aangegeven.
Van: Christiaan Ingegeven op: 11-jun-2012 Gereden op: 10-jun-2012
Gisteren de groene lus gereden samen met mijn zoon. Vroeger reed ik die groene route regelmatig. Het viel me dus ook op dat de route helemaal hertekend is.

Het blijft nog steeds de moeite maar ik heb toch zeer sterk de indruk dat onze groene vrienden hun stempel op het hele gebeuren hebben gedrukt. Er wordt nu meer LANGS het bos gereden dan er IN. Meer veld- en zelfs asfaltwegen. Daar waar er weekendhuisjes staan mag er dan weer wel door 't bos gereden worden.
69% onverhard wordt er geafficheerd, vroeger was dat minstens 90% (of die indruk had ik toen toch!)

Blijkbaar ook hier weer alles voor de wandelaars!
Van: Sven Ingegeven op: 26-feb-2012 Gereden op: 26-feb-2012
Vandaag voor de eerste keer de 2 lussen gereden. Ongelooflijk correcte bepijling, maar ondanks toch nog wat regen tot gisteren lag het er 90 procent poederdroog bij, op een paar vettigere stroken na. Gelukkig in het tweede deel van het groene ( vertrokken aan mie maan) wat bosontginning geweest dat er toch nog iets van uitdaging in zat. Zal nu niet zeggen dat ik de meest getrainde mtb'er ben maar dit was gewoon even losrijden.mooie omgeving, heel goed bewijzerd, maar niet echt een mtb parcour waardig...
Van: Dirk Ingegeven op: 26-jan-2012 Gereden op: 21-jan-2012
Zaterdag vertrokken aan Mie Maan,ruime parking en rustige vertrekplaats.Eerst een stukje gele route om aansluiting te vinden en nadien genoten van een afwisselende tocht met zware modderstroken,(de regen had meer dan z'n werk gedaan)tijdig afgewisseld met een recupmomentje op betere veldweggetjes,voor mij het ideaal parcour dus.Goede bepijling en ook onderweg vind je af en toe een bord met waar je je bevindt op het parcour.Wel op te letten voor bovenliggende boomwortels,komt veel voor hier en onder een bladerdek kan dit af toe voor wegschuiven zorgen.Nadien stevig kuiswerk gehad,nagepraat met plaatselijk bierke in Mie maan en de dag was weeral compleet!Ik zie er zeker naar uit om hier met beter weer nog eens terug te komen.
Van: Ben Ingegeven op: 6-jan-2012 Gereden op: 6-jan-2012
Vandaag voor de eerste keer in Herselt gaan rijden.
Vertrokken aan Sporta in Tongerlo en gele pijlen gevolgd tot aan vertrek in Herselt (taverne Mie Maan). Daar groene + rode lus gedaan. Pijlen zijn zeer duidelijk en overzichtelijke. Wel heel 'drassig' maar kan niet anders door afelopen regenval en ook wel regelmatig verharde wegen, weinig hoogtemeters,... Maar voor de rest prima route en sinds kort is er ook de MTB Meroderoute waardoor je aansluiting hebt op andere routes.
Van: Stijn Ingegeven op: 26-nov-2011 Gereden op: 26-nov-2011
Vandaag gaan rijden geweest in Herselt. Vertrokken aan de abdij in tongerlo( gele pijltjes) om vervolgens beide lussen (groen en rood)te rijden. Bepijling is perfect, niet 1 keer verkeerd gereden. Ook weinig modder in vergelijking met de laatste keer dat ik er was gaan rijden. Aangename namiddag en goed voor 43 km op de teller.
Van: Mierox Ingegeven op: 21-aug-2011 Gereden op: 20-aug-2011
Vertrokken aan het sportcomplex The Mixx.Op de groene route ontbreken een aantal pijlen maar als je 1 van de mogelijkheden probeert heb je een eindje verder terug een pijltje en anders zit je verkeerd. Ook nog de gele route tot aan de abdij in Tongerlo erbij genomen. Was alleen veel te ver gereden omdat het infobord ter plaatse niet dirct opvalt. Zodoende 55 km gereden tegen een gemidelde van 22 wat niet slecht was met een kater van de avond ervoor. Moet het misschien een seen keer meer proberen op die manier.
Van: wim Ingegeven op: 5-aug-2011 Gereden op: 5-aug-2011
@Tony: De gele pijlen zijn verbindingen naar andere routes. Op http://www.demerodeonline.be/bezoek_het_gebied/mountainbike/Pages/default.aspx vind je een kaart met al die routes en verbindingen
Van: wim Ingegeven op: 5-aug-2011 Gereden op: 5-aug-2011
Er mankeren toch weer een aantal bordjes. Eerst "op instinkt" de goede weg gevonden, maar op en gegeven moment verkeerd gereden en dan maar een eigen route gemaakt tot bij Mie Maan.
Voor de rest prima route.
Van: Tony Ingegeven op: 2-may-2011 Gereden op: 1-may-2011
Nog eens groen en rood gadaan en het lag er fantastisch bij. Ter hoogte van de Blauberg heb ik enkele gele (bloso) pijlen gezien. Iemand een idee vanwaar deze pijlen zijn? Het zou een leuk aansluitpunt kunnen zijn als het niet te ver uit de buurt gaat natuurlijk want ik moet al van Aarschot komen.
Van: tom Ingegeven op: 15-apr-2011 Gereden op: 15-apr-2011
Net de groene en de rode lus gedaan. Vertrokken aan Mie Maan. De bepijling is (terug) goed in orde, nergens gemist. De eerste 15 km vond ik persoonlijk een beetje "saai" (vlak en snel), maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de laatste 17. Leuke beklimminkjes en afdalingen.
Van: Jan Caers Ingegeven op: 14-jan-2011 Gereden op: 14-jan-2011
Vandaag groen gaan rijden, lag er enorm drassig bij wegens de overvmoedige regen van de laatste dagen, maar da's net wat ik geweldig leuk vind. Mooie route overigens !! En nu maar poetsen
Van: jakke v s Ingegeven op: 3-oct-2010 Gereden op: 3-oct-2010
groen + rood gereden vandaag, heel mooie route. spijtig dat er veel wandelaars op het pad wandelen ( int weekend dan) en dat de paarden de route naar de vaantjes lopen. voor de rest is het wel mooi uitgewerkt.
Van: Jefke Ingegeven op: 20-sep-2010 Gereden op: 19-sep-2010
Gisteren de Groene route gereden en deze is perfect in orde. Een leuk parcours en het lag er niet al te modderig bij, een der dagen eens de rode testen!
Van: Pieter Ingegeven op: 9-aug-2010 Gereden op: 9-aug-2010
Ik heb vandaag beide routes gereden en de bepijling is perfect in orde

Van: jamireau Ingegeven op: 28-jun-2010 Gereden op: 17-jul-2010
Bloso links lijken niet te werken. Kunnen deze opnieuw worden geladen ?
Bedankt.
Van: Koen Ingegeven op: 20-jun-2010 Gereden op: 13-jun-2010

Afpijling van rood is pas vernieuwd.
Van de toestand van "groen" heb ik geen idee...
Van: Maiskorrel Ingegeven op: 20-jun-2010 Gereden op: 20-jun-2010
ik zou deze route, groen en rood willen gaan rijden maar is de signalisatie ondertussen al in orde want ik heb hier en daar horen vertellen dat sommige pijltjes weg zijn ? Ik hoor het graag van jullie

groetjes
Van: geert Ingegeven op: 30-jan-2010 Gereden op: 31-jan-2010
zou één dezer dagen deze routes willen gaan rijden met zoon, mar lees hier in de commentaren dat de routes zijn veranderd of deels weg.
klopt het plannetje van bloso nog dat ge hier kunt downloaden.
of nog beter heeft er iemand een recente gps track van deze routes want ook die vindt ik niet

grtjs geert
Van: Frederik Ingegeven op: 11-oct-2009 Gereden op: 11-oct-2009
Vandaag rood en groen gereden. Een tof parcours, hoewel het vandaag een regenachtige dag was, lag het er niet te vettig bij en was het heel plezant. Snel parcours en je kan stevig doorfietsen. Achteraf dorst gelest in den Hulst.
Van: Tim Ingegeven op: 25-aug-2009 Gereden op: 19-aug-2009
Ik ben zonet de groene lus gaan rijden in Herselt, deze werd helemaal hertekent.
Vroeger waren er in Herselt 3 lussen Blauw-groen-rood. Blauw is geschrapt en is gedeeltelijk opgenomen in groen. Heden is het dus enkel mogelijk om groen en rood te rijden.

Als je aan Mie Maan wil vertrekken rij je het straatje in aan de kant van Mie Maan en na ongeveer een 400m kan je rechts een veldweg op, hier kan je op de groene lus inpikken. Deze lus is ongeveer een 18km lang. Op een gegeven moment na ongeveer een 10km is er een splitsing met de rode lus. Deze lus gaat meer richting Herselt-centrum en is ongeveer 14km.

De groene lus gaat langs zeer goed berijdbare wegen vind ik persoonlijk en is niet meer te vergelijken met de moddertoestanden van vroeger. Het fun gehalte is weliswaar ook gedaald vind ik zelf. Meer veldwegen en minder single's.

Ik heb gisteren de "bijzondere veldwachter" van den Hertberg gesproken en die man vertelde mij dat er aan den overkant van Mie Maan al ZEKER voor de volgende 8 jaar geen werken meer zullen zijn. Dit betreft voor het gedeelte tussen Bergom tot Witputstraat. Links van de Witputstraat loopt de groene lus maar 1km ofzo en hier zijn momenteel wel werken aan de gang doch men kan er nog steeds door (los zand momenteel).

Het domein Hertberg heeft een tijd zwaar geleden onder de boswerken doch zou binnen de kortste keren terug hersteld moeten zijn. Men heeft ook getracht de wandelaars en ruiters aparte paden te geven en niet meer over MTB routes te sturen en ik denk wel dat dit in de toekomst beter zal worden.

Er is hoop voor Herselt :-)
Van: chris nijs Ingegeven op: 9-apr-2009 Gereden op: 9-apr-2009
Route groen en rood gedaan.
De pijltjes zijn allemaal aanwezig en de afstand is nu maar 32 km.
Het nieuwe parcours trekt op niets.
Van: sam Ingegeven op: 5-apr-2009 Gereden op: 4-apr-2009
AANPASSING MTB-ROUTE,
Ik raad u aan deze toer voorlopig niet te rijden!
Want dat gaat op dit moment niet goed, enkel de rode lus gereden.

Bij het opstellen van het bosbeheerplan voor het Merodegebied (inclusief het Provinciaal Groendomein Hertberg) werd veel aandacht geschonken aan het recreatieve luik. Zo werd, in samenspraak met de belangengroepen, BLOSO en het gemeentebestuur van Herselt, een totaal vernieuwd mountainbikeparcours uitgestippeld.

De bestaande lussen worden vervangen door twee parcours die aansluiten op een nieuw bewegwijzerd parcours in Laakdal. Deze wijzigingen worden op dit ogenblik uitgevoerd door de technische diensten van de gemeente Herselt.
Wij willen jullie, mountainbikers, er dan ook op wijzen dat het parcours binnen het Provinciaal Groendomein Hertberg tijdelijk niet berijdbaar of bewegwijzerd zal zijn. Wij verontschuldigen ons voor het ongemak maar zijn ervan overtuigd dat wij jullie in de nabije toekomst een mooi afwisselend parcours kunnen aanbieden.

De clubs die een toertocht door Hertberg willen inrichten verzoeken wij nogmaals tijdig hiervoor een aanvraag in te dienen via de gemeentelijke sportdienst.

Voor meer info kun je telefonisch contact opnemen met de Sportdienst Herselt op het nummer 014 53 98 45 of via sport@herselt.be.
Van: Sam Ingegeven op: 2-feb-2009 Gereden op: 31-jan-2009
Idd, ik heb de route in Testelt en omgeving averbode gereden & daar zijn zo ook massaal alle bomen aan het afkappen met als gevolg, geen bos niet meer, slecht berijdbare paden net zoals in herselt (0.a. ook door die paarden "liefhebber")!!!
Schandalig vindt ik dit, die mensen van De Merode hebben blijkbaar geld geroken & dan mag ne mens in de vrije natuur zen hobby niet meer uitoefenen!!!!
Pure schande!!
Allez soit, wa kunder eraan doen!!??

Sportieve groeten
Sam
Van: Paul Leysen Ingegeven op: 4-jan-2009 Gereden op: 3-jan-2009
Gisteren met mijn zoon de blauwe en groene route geprobeerd.
Ik had deze combinatie enkele maanden geleden al gedaan. Groot was mijn verbazing dat vanaf Herberg Mie Maan ALLE markeringen zijn verdwenen!! Wij hebben meerdere paden gedaan waarvan ik weet dat er vroeger zeker markeringen waren: nu alles verdwenen. Iets van de lokale bevolking die duchtig bezig was het hele bos om te kappen? Bovendien zijn meerdere paden totaal onberijdbaar wegens oninneembare machinegreppels. ik voelde mij precies in het tropisch regenwoud waar men ook poogt om op minimum tijd alles wat groen is weg te halen. Een grote schande voor lokaal bestuur en Bloso!!! Dat dit doelbewust is gedaan mag blijken uit het feit dat de tweede helft van het parcours, aan de andere kant van de Diestsesteenweg weg nog voldoende gemarkeerd is.
Van: Paul Deby Ingegeven op: 3-nov-2008 Gereden op: 2-nov-2008
Gisteren de groene lus gereden. Ik kende ze van vroeger en ik wist dat ze pittig was. Maar nu moet ik de vorige commentaar bijtreden. Dit is een echte schande. Om te mountainbiken moet je wel op 2 wielen kunnen rijden. Als je een vierde van je parcours te voet moet afleggen, en je fiets over boomstammen, takken en reusachtige tractorsporen moet slepen, en ondertussen maar afkoelen en tot je enkels wegzakken in het slijk... Foei Bloso ! Omvergereden wegwijzers... Foei ! Afsluiten die route !
Van: Rudi Ingegeven op: 21-oct-2008 Gereden op: 17-oct-2008
Wat in het verleden een schitterend en afwisselend parcours is geweest, moet vandaag gezien worden als een schande voor de streek. En niet te vergeten dat deze zogezegde 'verbeteringswerken' of 'herstellingen van de oorspronkelijke toestand' ingegeven werden door de 'groene jongens'. Pure schande is het gewoon : alle paden in de buurt van Hertberg zijn volledig kapotgereden door de zware machines, grote takken en resten van bomen die niet bruikbaar zijn voor de industrie worden gewoon ter plaatse gelaten en versperren toegang aan wandelaars en mountainbikers.
Wegwijzers zijn verdwenen of liggen ergens in een sloot.
Bijzonder jammer voor alle mountainbikers en natuurliefhebbers, maar dit is de eerste jaren alvast te mijden gebied, met bijzondere dank hiervoor aan onze Vlaamse regering die dergelijk wanbeleid blijkbaar volop steunt !
Van: Tim Ingegeven op: 30-jun-2008 Gereden op: 30-jun-2008
Een week na de groene lus heb ik zonet de blauwe gereden. Desalniettemin dat er op het startbord stond dat deze voor ervaren rijders bestemd was begon ik als volledige beginner aan de rit.
Persoonlijk vind ik deze route perfect voor een beginner als ik, beter als de groene lus. In totaal had ik zo'n 22 km gefietst thuis (veerle) - blauberg - thuis.
De route zelf ligt er voor 95 % goed bij, op sommige plaatsen een beetje kapotgereden door ruiters doch dit kon de pret niet bederven.
Wie het moet hebben van stijle single's en snelle afdalingen is hier wel aan het verkeerde adres.
Volgende week ga ik de rode proberen.
Van: Tim Ingegeven op: 25-jun-2008 Gereden op: 25-jun-2008
Vandaag de groene route gereden. Deze lag er redelijk goed bij behalve op sommige punten echt kapot gereden door ruiters. Niet zo ver van het startpunt aan mie maan ontbreekt volgens mij één pijltje waardoor ik paar kilometers naar het volgende heb moeten zoeken. Mooie afwisselende toch, net goed voor een beginners als ik.

Van: De Wez Ingegeven op: 5-may-2008 Gereden op: 4-may-2008
Hoi, ik ben er een zondag eens gaan rijden. Ik dacht aan de blauw - groene lus maar ik had al werk genoeg met de groene. Voor ik vertrok zag ik een gezin aankomen volledig onder "the Mud" maar ik gaf het een poging, al zeiden ze dat het niet te rijden was, ik ging ervoor. Het begon met modder en slijk maar daarna even beter en toen begon "de hel" door landbouwmachines kapotgereden paden, slijk, paardenstront en al wat je maar kunt inbeelden. Deze route is echt onberijdbaar. Maar alvast een ervaaring en thnx aan de gast die me bij de leke band geholpen heeft....
Van: sam Ingegeven op: 20-feb-2008 Gereden op: 20-feb-2008
Ik had gehoopt dat de modder ging meevallen met het koude weer, maar niets was minder waar. Het is, zoals al gezegd, vooral te wijten aan ruiters en/of zwaar vervoer dat een groot deel van de route quasi onberijdbaar is. Soms durft er langs de kant nog wel eens een berijdbaar stukje zijn, maar lang niet altijd.

Wij zijn onervaren rijders en hebben toch wel 25% van onzen tijd liggen klooien in die miserie. Spijtig, anders wel een mooie snelle route met enkele zeer leuke stukjes.
Van: Jan Ingegeven op: 19-dec-2007 Gereden op: 16-dec-2007
Vandaag voor de eerste maal de route in herselt gedaan. Ik moet zeggen dat het tegenviel, de bepijling was vaak moeilijk zichtbaar, vooral het punt waar de groene en de rode route zouden moeten splitsen weet ik nog altijd niet liggen. Dan , de paarden, een hel, het parcours is daardoor volledig onberijdbaar op sommige stukken in de groene lus. Ook nog een opmerking over de rode route, die zou normaal de moeilijkste moeten zijn, maar zeker de helft van deze lus rijd je op asfalt. Al bij al vond ik het slechts een matig parcours.
Van: deboodt ludo Ingegeven op: 13-dec-2007 Gereden op: 13-dec-2007
Vandaag de drie lussen (gereden),op sommige plaatsen niet meer te berijden,voledig kapot gereden door paardenliefhebbers,ieder zijn liefhebberij voledig akkoort,maar als ze nu eens 1/4 open lieten voor ons bickers maar zelfs dat is er blijkbaar teveel aan,indien men in de toekomst wil vermijden dat zware tuimelelpartijen gebeuren zal men toch eens moeten ingrijpen denk ik.In ieder geval zolang ik geen positive berichten lees op deze site blijf ik er weg.zeer jammer want van natuur en de pijltjes zeer goed.Ik ga in de toekomst toch meer kijken naar de comentaren hier en zo de parcoursen uitkiezen,ik heb juist nog deze maand lille en herentals gedaan en alleen maar goede comentaren kunnen geven.
Van: Jan Guisset Ingegeven op: 15-nov-2007 Gereden op: 15-nov-2007
Heb vandaag voor den eerste keer dit parcours gedaan. Niet zo'n gelukkig moment uitgekozen blijkbaar.
De groene route is met dit weer op vele stroken zo goed als onbereikbaar. Welk genie heeft toch dat briljante idee gehad om de route over dezelfde paden als dewelke door ruiters gebruikt worden te sturen? De paardenhoeven woelen de grond volledig om en met het regenweer van de voorbije weken veranderen deze paden in heuse modderbaden, soms zelfs halve beken.
Begrijp me niet verkeerd, ruiters hebben evenveel recht om hun hobby uit te oefenen, maar geef ze andere paden dan fietsers en wandelaars.
Voor de rest, het rode gedeelte was zeer tof met enkele toffe stroken. Van de blauwe heb ik een deel gemist. 'k Was op een moment de pijltjes kwijt, draaide terug en vond ze opnieuw maar denk dat ik daardoor een lus gemist heb.
Over het algemeen moet je toch wel goed opletten dat je geen pijltje mist, ze zijn soms wat verborgen achter struiken en bladeren enz.
In een droge(re) periode wil ik deze route zeker nog eens doen.
Van: mille Ingegeven op: 6-oct-2007 Gereden op: 29-nov-2007
heel goed parcour als maar je mag er niks mee inzitten dat je vuil word afgelopen dagen wat geregend en sommige stroken lagen er heel modderig bij maar dat neem ik er graag bij komt. je moet soms wel zien waar je rijd want ze rijden daar ook per paart en die laten heuveltjes achter de bepijling wa ook in orde ben geen enkele keer verloren gerden parcour is echt aan te raden vooer mtbers die van modder houden
Van: Hilde Ingegeven op: 8-sep-2007 Gereden op: 8-sep-2007
Blauwe route gedaan met mijn zoon van 9. Eerste keer op weg met de MTB. Goed meegevallen. Ideaal om eens met kinderen te doen ! Perfect afgepijld. Zeker voor herhaling vatbaar.
Van: Gober Ingegeven op: 23-jul-2007 Gereden op: 21-jul-2007
Mooi afgepijlde route alleen op sommige plaatsen ware modderpoelen waar geen alternatief is. Sommige stukken worden veel gebruikt door paarden opletten dus!
Van: Smitz W. Ingegeven op: 18-jul-2007 Gereden op: 16-jul-2007
Perfect afgepijld, mooie route. Jammer van de regelmatige modderstroken, anders was dit de perfecte zomer-eens-goed-gas-geven-route.
Van: ronny Ingegeven op: 21-jun-2007 Gereden op: 7-jun-2007
deze route gereden en ze ligt er nu in de zomer toch niet zo slecht bij als in de winter hoor ook al heeft het veel geregend!! met de droogte een paar weken terug heb ik deze ook gedaan en dan is het echt heel tof dan kun je echt op sommige stukken veel snelheid maken doorheen de bossen. een echte zomerroute dus die heel goed is uitgepijld zeker een aanrader voor iedereen
Van: Nuyts Peter Ingegeven op: 26-apr-2007 Gereden op: 26-apr-2007
Heb gisteren de groene tour gereden, Thuisgekomen had ik 33 kilometer op de teller, moet namelijk 7 kilometer rijden voor ik er ben van veerle tot mie maan.
Parcour lag er zeer droog bij en het is dan ook zeer aangenaam rijden rond deze tijd. Vandaag tracht ik er de rode bij te nemen om aan wat meer kilometers te komen.
Het is een parcour dat ik vele mountainbikers aanraad, alleen jammer dat sommige delen wel echt slecht liggen door het vele verkeer van andere bosbewoners en rijtuigen.
Maar dat maakt het allemaal wat leuker op technisch gebied.
Voor allen die ik mocht kruisen, groetjes.

Ciao
Van: vanmarcke pascal Ingegeven op: 14-apr-2007 Gereden op: 14-apr-2007
vandaag de blauwe en rode route gedaan , alles lag er redelijk droog bij.
prachtige omgeving
Van: ronny Ingegeven op: 20-mar-2007 Gereden op: 14-mar-2007
ik was dus terug en heb de groene en blauwe route gereden deze laggen er echt enorm slecht bij maar tja ik denk dat deze route in de zomer wel redelijk leuk zal zijn want al bij al is het wel veel offroad natuurlijk
Van: ronny Ingegeven op: 6-nov-2006 Gereden op: 6-nov-2006
een heel leuke route soms wa vettig maar tja hoe vettiger hoe prettiger he ;) en de bewijzering is een voorbeeld voor vele andere mountenbikeroutes!!!! mij gaan ze er nog terug zien
Van: Maenhout Rudy Ingegeven op: 19-aug-2006 Gereden op: 19-aug-2006
Yahoe.......
Herselt is het wel goed zenne
Ben met de kleine "14jaar" van mijn zus geweest het was plezant voor hem hij is maar juist begonnen met Mtb en hij heeft het Virus te pakken ze hahahahaha....
we hebben de groene gedaan vandaag "19/08/2006", ik had ze allemaal al gedaan "groen,rood,blauw" en ik vind het goed voor is goed door te gaan, de pijltjes zijn goed te zien en er zijn goeie baantjes en bossen.....
zeker te doen....
Rudy.
Van: Tom Goderie Ingegeven op: 13-jun-2006 Gereden op: 11-jun-2006
Zondag hebben we de drie lussen gereden. Vertrekende van Mie Maan, vanwege de gemakkelijke bereikbaarheid en de grote parking, bij aankomst 39km op de teller. Dit omdat we op het einde, desondanks de goede bepijling, toch een bordje gemist hebben. Het is een gemakkelijke bosroute, ideaal voor bij warm weer omdat je voor 80% beschut onder de bomen rijdt. De rode voert je echter, zoals eerder in vorige commentaren vermeld, wel grotendeels over verhard. Zowel technisch als lichamelijk eenvoudig. Geen moeilijke singletracks of grote hoogteverschillen. Enkel een zéér moddergevoelige route en dat is dan wel afzien. Zelfs na twee weken droogte bij temperaturen tot 30° zijn er nog enkele modderige stukken. Op de route zelf is er niet veel, euh, "randanimatie", maar na afloop kan je bij Mie Maan wel een gezellig terrasje meepikken. Op hun menukaart staan wel enkele bezienswaardigheden uit de streek.
Van: Spetter Ingegeven op: 2-nov-2005 Gereden op: 2-nov-2005
Gisteren, op 1 november, de groene en blauwe lus gereden.
Het is inderdaad een prachtige route die zich bijna volledig in het bos afspeelt.
De bewegwijzering was zeer goed en er is inderdaad wel wat slijk.

Eerlijk gezegd had ik na het lezen van de commentaren een beetje schrik voor het vele slijk, maar dat valt eigenlijk goed mee. Het zijn maar een tiental korte stukjes van enkele meters groot en ik ben maar op 3 plaatsen van de fiets gemoeten.

Een magnifieke hertstroute en als je geluk hebt, zoals wij, dan kan je nog een zonnig terraske meepikken bij Mie Maan...

een aanrader,

S.
Van: Tom Ingegeven op: 23-oct-2005 Gereden op: 22-oct-2005
Vandaag groen en blauw gereden,of toch geprobeerd.
Het kan er zeer vettig zijn,maar dat vind ik er wel tof.
Maar het kleine foutje dat ik maakte brak me redelijk zuur op,namelijk:als je op de asfalt rijdt en het is nat,en er liggen wat spelden van de bomen,pas dan op als je het bos indraait!Ik lette even niet op en daar lag ik,heb me goed bezeert,2knieen geschaafd en een zeer pijnlijke hand.Dus,een verwittigd man is er 2 waard.
Moest dan nog 1/4 doen,en die ging me redelijk pijnlijk af.Maar ja,volgende keer beter.

Groetjes Tom
Van: bart Ingegeven op: 22-oct-2005 Gereden op: 22-oct-2005
deze middag tussen 2 regenbuien in vertrokken voor een vettig tochtje in herselt. ik ben vertrokken aan mie maan (groene lus). de eerste en de laatste km's van de groene lus lagen er ZEER modderig bij. de rode en blauwe lus waren goed te doen. wel spijtig dat de rode lus nogal veer over asfalt gaat. maar voor de rest een heel mooie route en goede bewegwijzering. een route waar ge u eens goed kunt uitleven en je hebt er zelfs een gratis modderbad bij.
(ps: als u vrouw kwaad is omdat ge ze modderig thuiskomt moet ge haar u laten afspuiten met de hogedrukspuit, da werkt)
Van: Nico Claes Ingegeven op: 3-oct-2005 Gereden op: 2-oct-2005
Gisteren met een vriend uit de buurt de groene lus gereden:
het parcours lag er lekker vettig bij en af en toe hebben we ne serieuze uitschuiver gehad. Ondertussen nog een regenbui erbij en we zagen er beiden uit als modderduivels.
Maar dat drukte de pret zeker niet: goed parcours, mooie bewegwijzering en eens iets anders na m'n tochtje van vorige week in Houffalize.
Zeker een aanrader en ik ga de groene in de winter zeker en vast nog eens rijden!
Van: Tom Ingegeven op: 17-sep-2005 Gereden op: 17-sep-2005
Hallo

ik heb al een paar keer de groen blauwe lus gedaan,en ondanks het slijk vindt ik die heel plezant om te rijden.Dus dacht ik om vandaag eens te vertrekken aan de dorpspomp in Herselt,dit om de rode route is te doen.Voor wie graag asfalt heeft moet deze route zeker erbij nemen.Er is 80%van de route asfalt.Ik heb hier ook zo een boekje waar de routes instaan,en daar staat te lezen dat er enkele pittige klimmetjes inzitten.Ik heb er gezien,bijna op het einde.Dus ik vraag mij af,waarom veranderen ze de groene niet in de rode lus en omgekeerd.Ik kan je garanderen,doe de groen blauwe lus en je bent redelijk kapot hoor.
Dus,een route met veel asfalt maar in mijn geval toch tof om te rijden.


Groetjes Tom

(als er iemand iets wil vragen:ringo_951@hotmail.com)
Van: Tom Ingegeven op: 20-aug-2005 Gereden op: 20-aug-2005
Vandaag enkel de groene route gedaan,en moet zeggen:slijk,slijk en nog eens slijk.
Ze hebben dat daar uitgevonden denk ik.
De route is zeer goed aangegeven.
Het is een parcours voor mij.Je kunt goed doorrijden,en moet toch wel een beetje kunnen sturen,want je schuift zo weg.Zat op sommige stukken tot half men wielen in het slijk,maar het was tof.
Ze zien me er zeker nog terug.

Groetjes Tom
Van: kris Ingegeven op: 5-jul-2005 Gereden op: 5-jul-2005
Ondanks de regen van de voorbije dagen is het hele parcours berijdbaar,het lag er zeker niet slechter bij dan toen ik het een maand geleden reed & alle modderstroken zijn goed te doen,nergens vast komen te zitten.Op een aantal boswegen zijn aan het begin nu dwarsbalken geplaatst om de wagens weg te houden.
Van: Vincent meyvis Ingegeven op: 1-mar-2005 Gereden op: 1-mar-2005
Vandaag alledrie de routes gedaan. Mits de kou was de ondergrond op sommige stukken toch nog zeer vettig!!! Maar ik heb nog niet anders geweten in Herselt! De pijltjes zijn zeer goed onderhouden, de paden ook. Kortom wie niet terugdeinst voor wat modder moet er zeker eens heen!!!
Van: henk Ingegeven op: 10-dec-2004 Gereden op: 9-dec-2004
Gisteren de groene route nog gereden. Ondanks dat het de laatste week droog was nog steeds heel wat modder. Met stukken waar je echt in vast rijdt.
Rood licht er een pak droger bij maar is ook heel wat minder intressant.
Van: Roland Ingegeven op: 17-sep-2004 Gereden op: 17-sep-2004
Vandaag vertrokken voor de groen-rode lus. Idyllisch gestart bij Mie maan maar na 1,7 km al diep de modder in. Gevolg: Mijn (prachtig) grijsgetinte Koga en ikzelf aan één kant volledig bruin. Blijkt dat sommige stukken na de vrij grote neerslag erg moeilijk berijdbaar zijn. Nu mijn fiets is eerder een hybride dus misschien dat een echte mountainbike zich daar wel vlot door uit werkt. U weze gewaarschuwd.
De route: Op het groene gedeelte zit je voor het grootste deel in het bos, terwijl de rode lus eigenlijk veel meer verharde weg telt.
Het groene gedeelte vond ik ook veel zwaarder dan de rode stroken. Als het lang droog blijft, zal dit ongetwijfeld niet zo zijn.
De bewegwijzering is gewoonweg schitterend zondermeer. Al bij al heel prettige MTB route. De fysieke inspanning die te leveren is wordt mijn inziens in belangrijke mate door het weer bepaald.
Van: Patrick Schiffers Ingegeven op: 7-sep-2004 Gereden op: 2-sep-2004
Herselt is zowat ons trainingsparcours geworden waarbij we proberen de moeilijkheden telkens beter te overwinnen. Na onze rit van donderdag 02/09 moeten we de rijders van dit parcours waarschuwen voor een of andere gek en (of) mountainbikehater die touwen over het traject spant. Even voorbij de splitsing van het groene en rode traject (ongeveer 1 km) kom je aan een alleenstaand houten weekendhuisje rechts van het pad. Het is daar dat een of andere lunatic fijne, bijna onzichtbare touwen had gespannen op wiel- en op hoofdhoogte en dit over een afstand van bijna 200m. Na een valpartij (gelukkig zonder erg) hebben wij al die troep verwijderd. Een verwittigd mountainbiker is er twee waard.
Wat kunnen wij ondernemen tegen deze praktijken? Iemand enig idee?
Van: Patrick Schiffers Ingegeven op: 3-jun-2004 Gereden op: 30-may-2004
We reden als mountainbike-rookies de groene route. Het parcours lag er uitstekend bij, de bewegwijzering was foutloos. Alleen door onoplettendheid de aansluiting met de rode route gemist, dus hebben we de groene maar 2 keer gereden. Zeer mooie route, vrij gemakkelijk steeds door het bos. Ruime parking aan Mie Maan.
Van: Sarita en Danny Ingegeven op: 3-apr-2004 Gereden op: 31-mar-2004
Fun fun fun,

Op mijne fiets staat er nog maar 200km op de teller dus ik ben nog een echte groene. Had over een paar weken de groene piste gedaan maar door het slechte weer zat die er echter zeer slecht bij als je in bos ga crosser moet er wel modder liggen maar dat was toch iets te veel.
Dus had ik maar besloten van eens de rode piste te doen en dat ging reuze fun.
Ik woon in Herselt en moet maar 1km doen en ik kan beginnen aan de rode piste.
Schone boswegen waar je gemakkelijk als groetjes 23/24km per uur haalt en harde wegen om op rust te komen vind ik ook wel goed. Zou graag aan mijne fysiek werken en gaat dit toch iedere week proberen te doen om zo mijn gemiddelde snelheid op te krikken zit nu aan 21km/u .
Dus aan alle groetjes zoals ik en mijne vriend
--> Vrees de rode piste niet en gaat er gewoon voor

Afzien is de boodschap

Groetjes Sarita -XXX-
Van: Vic en Ferre Ingegeven op: 12-mar-2004 Gereden op: 5-mar-2004
We hebben ons nog eens goed kunnen 'afbeulen' op het nu zeer slijkerige en natte parkoers, met hier en daar toch wat droge plekken om te recupereren. De houtkappers maken de wegen nog extra vettig door en met de traktor de gekapte bomen door te slepen. Maar ondanks het afzien in de modder toch een aanrader.
Van: Zjé Ingegeven op: 2-nov-2003 Gereden op: 30-oct-2003
Als inwoner van buurgemeente Hulshout, komen wij desondanks weinig op de Hertbergroute omdat deze, vooral in de winter, bekend staat als erg slijkerig en slecht bewegwijzerd. We hebben toch nog eens de poging gedaan en eerlijk is eerlijk...het viel best mee. Waarschijnlijk komt het door de droge zomer, maar de omloop ligt er perfect berijdbaar bij met erg weinig slijkstroken. Alhoewel er weinig hoogteverschillen zijn, kan men zich toch stukrijden in de slingerende singletracks en met de wegwijzertjes valt het goed mee, vooral als je vanaf herberg Mie Maan vertrekt. Wacht de regenperiodes niet af en verken deze mooie omloop, doen !
Van: Bas Ingegeven op: 7-oct-2003 Gereden op: 4-oct-2003
't is reeds de derde keer dat ik de blauwberg-route doe, verleden zaterdag rood & groen gereden, 39km op de teller! We hadden wel effe een pijltje gemist, maar snel terug getrapt en de juiste route gevolgd. Als beginnend mbk-er vond ik het leuker dan van de zomer.. meer slijk en humus / minder netels, wat het ook fyziek veel zwaarder maakte, en daar gingen we voor!
De blauwe route stelt weinig voor, je krijgt er ook het gevoel dat je heel de tijd de zelfde wegen berijdt en vonden het doorsteek paaltje niet naar groen..
In't algemeen een mooi decor, weinig moeilijke stukken, ideaal voor een beginner zoals ik dus.. volgend weekend gaan we naar Gemappe!
Ps: proef de kriek van't vat bij "Mie maan" echt super!
Van: Jos Trappeniers & Jeannine Decostere Ingegeven op: 25-aug-2003 Gereden op: 24-aug-2003
24/08/2003: Groen-Blauw-Rood, maar wegens tijdgebrek de laatste tien km moeten afbreken (we waren ook al 3 uur onderweg met onze hybrides).
Waar de paaltjes wat uit het zicht stonden heb ik de overhangende takjes soms weggeknipt (met enige angst voor 'die-hard' groenen in de buurt).
Overal goed kunnen volgen. Ergens rond Kipdorp is er een onverlaat met een voertuig door de lage begroeiing het bos ingedrongen en er het paaltje geramd dat tegen de grond lag. Het paaltje stond er eigentlijk overbodig op een recht stuk zonder kruisingen maar ik heb het weer rechtgeduwd.
Aangename route.
Van: Rik Verbeemen Ingegeven op: 23-jun-2003 Gereden op: 23-jun-2003
Op zaterdag (23/06/2003) de blauwe, groene en rode route gereden. Ondanks lange droogte toch nog vele stukken diepe modder op groen. Bijzonder mooi parcours in de bossen met veel afwisseling voor de iets technischere tochten. Zelfs met 28°C aangenaam onder de bescherming van de naaldbomen.
Van: Peter De Ceulaer Ingegeven op: 17-apr-2003 Gereden op: 12-apr-2003
De week voordien (5/04) groen en blauw gefietst. Was toen erg tevreden met de paaltjes. Dit keer (12/4) getracht groen en rood te combineren, maar dat liep ergens spaak. Wat rondgefietst en uiteindelijk toch met wat chance terug op pad. Ga dus maar ineens voor groen+blauw+rood ! Lekker traject dat na regen hier en daar modderig kan zijn.
Afwisselend boswegen, beetje tracks en wat gewone weg door afgelegen woonwijken, hier en daar voorzien van een lichte helling.
Iets te weinig technisch om de die-hard biker te kunnen bekoren, maar toch leuk trappen.
Vertrekpunt bij Herberg Mie Maan is ideaal om nadien terug bij te komen met een stevige lunch en obligate pint...
Van: Mark De Vriendt Ingegeven op: 6-apr-2003 Gereden op: 6-apr-2003
Vandaag de RVV, maar toch maar zelf het Vlaamse platteland geproefd.
42 km op 2,5 uur: het parcours lag dus droog.
Schit-te-rend parcours: zeer gevarieerd (bossen & weiden), zeer weinig beton, uiterst rustig. Niet zoveel technische stukken maar altijd even boeiend. Veel kronkelende wegjes op kleine oppervlakte: je kan dus altijd afsteken als het je teveel wordt.
De bewegwijzering is uitstekend, met veel "feel good"-paaltjes. Enkel een rood pijltje ontbrak op een Y-splitsing (enkele 100den meters na het turning point van de rode route): het is er naar links, en als je goed kijkt, zie je 200 meter verder het volgende pijltje.
Een ABSOLUTE AANRADER !
Van: Paul en Michaël D'Joos Ingegeven op: 7-aug-2002 Gereden op: 7-aug-2002
Op woensdag 07/08/2002 hebben mijn zoon van 12 en ik de mbttour in Herselt gereden. We zijn vertrokken aan de gemeenschapslokalen op het dorpsplein in Blauberg en zijn gestart met het blauw circuit. Na enig zoekwerk werd het begin gevonden, voor de rest waren de routes zeer goed aangegeven, zowel de blauwe als de rode en de groene. In totaal hebben we 39 km gereden, dit door het feit dat de zoon na een verfrissing bij Mie Maan het niet meer zag om de volledige tour af te maken, d.w.z. het laatste stuk van de groene en een stuk van de blauwe tour.<br>
Enkele minpunten waren de vele netels en doornstruiken die de route op sommige plaatsen volledig overwoekerden. Ook de modder maakte het niet gemakkelijk. Voor de rest een zeer mooie tour, een aanrader voor zowel beginner als gevorderde.
Van: Hans Bergé Ingegeven op: 8-apr-2002 Gereden op: 8-apr-2002
08/04/2002:<br>
Gestart aan het gemeentehuis, waar je een overzichtelijk bord vindt met alle routes, dien je te beginnen aan de rode route. Zoals op het einde zou blijken, hebben de kleuren van de lussen (groen, blauw en rood) weinig te maken met de moeilijkheidsgraad. Een glimlach kon ik echter niet vermijden als blijkt dat je volgens het overzichtsbord 4 uur nodig zou hebben om de grote route (42 km) te rijden. Waarschijnlijk is dit inclusief een pannenkoek en een paar Duvels in de herberg Mie Maan.
<br>
Bij het uitrijden van de dorpskom van Herselt dien je linksaf te slaan; hier kom je op de rode route terecht. Doch opgepast, een pijltje ontbreekt en indien je een lange afdaling van ongeveer 1,5 km voor je ziet, draai alvast maar terug want dan ben je te ver. Het straatje waar je links dient in te slaan noemt 'Het Rot'; op de splitsing is momenteel een industrieel gebouw in oprichting; goed uitkijken dus. Eénmaal op de BLOSO-route is de bepijling wel OK.
<br>
De groene lus (20 km) vind ik de mooiste : een technisch stuk met veel draaien en keren; bijna volledig off-road in de mooie bossen van het provinciaal domein Hertberg. Aansluitend kan je de blauwe lus (8 km) nemen, ook een mooi stukje doch minder bossen en iets meer asfalt. Tot slot kom je weer op de rode lus (14 km). Dit was een ontgoocheling na al dat moois, want je mag al blij zijn als je hier een verhouding van 50 off-road/50 asfalt bereikt. Op ongeveer 5 km voor het einde bevindt zich het enige kuitenbijtertje die naam waardig : een klimmetje van ongeveer 200 meter, redelijk steil en vooral bemoeilijkt door de talrijke boomwortels.
<br>
Al bij al een mooie tocht die ondanks de droge periode van de voorbije 2 weken op heel wat plaatsen moeilijk berijdbaar is. Waarschijnlijk is dit ook te wijten aan de paarden en de motocrossers die eveneens gebruik maken van stukken van de BLOSO-route. In elk geval heb ik me goed geamuseerd en dat is toch uiteindelijk waar het allemaal om draait.
Van: Dirk Van Loo Ingegeven op: 1-dec-2001 Gereden op: 1-dec-2001
December 2001:<br>
groen:
<ul><li>95% offroad, steeds draaien en keren
<li>minder goed aangeduid: vooral in het begin enkele pijltjes weg, maar ook in Hertberg de afslag naar links niet missen (pijltje rechtdoor ipv links !), als je rechtdoor rijdt mis je immers de 'klim' naar de Kapel Borgom
<li>constant in de bossen, werkelijk een subliem parcours
<li>licht heuvelend, fysisch te doen
</ul>
<p>
blauw:
<ul><li>85% offroad
<li>lange rechte stukken i.p.v lekker draaien en keren
<li>vlak
<li>mooie omgeving en dito parcours
<li>perfect aangeduid
</ul>
<p>
rood:
<ul><li>60% offroad
<li>op het einde een mooie beklimming over boomwortels
<li>perfect aangeduid
</ul>
<p>Tip: in het bos (begin groene route) is er een binnenspeelstad, misschien iets voor vrouw en kinderen?
<p>Conclusie: ****
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 23-aug-2001 Gereden op: 23-aug-2001
23/08/2001:Hier nog wat aanvullende informatie om het groene parcours uit te rijden. Zoals eerder al gemeld ontbreken er 2 pijlen. Het is mij nu gelukt om het parcours toch rond te rijden.
De eerste maal moet men naar rechts op een kruispuntje (rechtdoor is het bos verlaten). De andere keer moet men kiezen voor links (een smal pad tussen struiken). Als het parcours uitgereden is staat de kilometerstand wel niet op 20 km maar slechts op 12 km.<br>
05/07/2001: Gisterenavond ben ik voor de eerste keer het groen Blosoparcours gaan rijden in Herselt. Dit was echter meer een kwelling dan een echte mountainbiketocht. Volgens mij ontbreken er al zeker 2 richtingswijzers in het eerste deel van het parcours. Ofwel zijn ze door de wildgroei van al het groene niet meer zichtbaar. Op een plaats heb ik ook het blad van een varenplant afgebroken omdat de wegwijzer er onder zat en niet meer zichtbaar was. Kortom heel wat ellende en mijn tocht niet kunnen afmaken.
Van: Pascal Roobrouck Ingegeven op: 31-jul-2001 Gereden op: 31-jul-2001
31/07/2001: <br><ul><li> de routes zijn volledig vlak. ik heb weinig modder gezien, enkel daar waar je een gracht kruist.</li>
<li> er mankeren regelmatig wegwijzers, en degene die er nog staan, zijn soms onleesbaar, wegens afgebleekt door de zon. Aangezien de route voortdurend zigzagt door het bos, is het missen van 1 wegwijzer fataal. Gebruik uw kaart of GPS.</li>
<li> pluspunt is dat je weinig ander verkeer kruist.</li>
</ul>