logo  
VoerenVoeren
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
blauw Zonder naam (ook fietsverhuur hier) Berneauweg 163, 3798 's Gravenvoeren 
zwart Zonder naam Dorpsstraat, 3793 Teuven 

Lussen
blauw zwart
24,0 km (422 hm)GPX 22,9 km (435 hm)GPX
Mogelijke combinatie(s) van lussen
blauw en zwart (1) blauw en zwart verkort
44,5 km (808 hm)GPX 40,3 km (729 hm)GPX
Verbinding(en) tussen routes
afkorting blauw afkorting zwart
2,0 km (24 hm)GPX 3,1 km (11 hm)GPX

Informatie
Toerisme voerstreek Kerkplein 216 3798, Voeren Tel: 043/81.07.36
Freddy Pinckers Hoogstraat 266 3798, Voeren Tel: 043/81.23.62
Dit is een Sport Vlaanderen route
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Fietsverhuur
Freddy Pinckers, Hoogstraat 266, 3798 's-Gravenvoeren, Tel: 043/81.23.62
Mountainbikeverhuur s Gravenvoeren, Hoeneveldje 2, Gravenvoeren
Infrastructuur vertrekpunten
Vertrekpunt Parking Drankgelegenheid Kleedkamers Douches Fietsreiniging
Zonder naam (ook fietsverhuur hier) ja ja op aanvraag op aanvraag op aanvraag
Zonder naam ja ja nee nee nee
Opmerking
Behoort tot de Euregio netwerk. Er bevinden zich ook verschillende routes in Nederland. Veel informatie heb ik hier nog niet over, maar de routes zijn zichtbaar in de Euregio netwerk folder van Bloso (zie links). Het betreft hier telkens over 4 routes tussen de 24 en 30 kilometers verdeeld in twee regio's: Limburgse Heuvelland Noord en Zuid.
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Erik Ingegeven op: 13-sep-2020 Gereden op: 13-sep-2020
Op een prachtige en warme septemberzondag een groot gedeelte van de Voerenroute (blauw en zwart) gereden. Een route die zeer aanbevelenswaardig is. De route is goed uitgepijld en ligt er goed bij. Regelmatig een lekkere klim gevolgd door goed te rijden afdalingen. De afdalingen zijn nergens echt gevaarlijk te noemen. Onderweg kom je ook voldoende horeca tegen om even uit te rusten en van een drankje te genieten. Je kunt natuurlijk de route rijden, maar het is ook zeker aan te raden om hier en daar af te wijken van de route en wat extra hoogtemeters te maken. Je komt op een gegeven moment vast wel weer een blauw of zwart pijltje tegen om de route weer op te pikken.
Van: Theo Ingegeven op: 4-oct-2018 Gereden op: 1-oct-2018
Beste MTBer's.
Sommige klagen over lekke banden door niet opgeruimd snoeiafval van de meidoornhagen.
Helaas is het geheel opruimen ervan praktisch niet mogelijk.
Hier in de beide Limburgse provinciën zijn we trots op deze typische hagen.
Het probleem van lekke banden moet men ook niet bij het gesnoeid afval zoeken maar wel bij jullie zelf.
Ik rij al 5 jaren lekvrij dankzij de latex vloeistof in mijn banden.
Dat kan ik eenieder die in het Limburgse (Belgisch of Nederlandse) offroad rijdt ten stelligste aanraden!!!

Van: Teun Ingegeven op: 17-jul-2018 Gereden op: 15-jul-2018
Zwarte en blauwe lus gereden vanuit camping natuurlijk limburg. Lekker rauwe paden, mooie omgeving, is niet "afgeborsteld" als zuid limburg. Technisch paar uitdagingen stukken ertussen. Zwart net zo mooi als blauw vind ik, Zeer tevreden met de rit. GPS track is wel nodig, met name op de zwarte lus. Wel waren er een aantal niet gesnoeide dichtgegroeide stukken die best zeer deden :) maar ja als ze snoeien klagen wij mtbers weer over lekke banden ;) Enjoy!
Van: Dennis Brebels Ingegeven op: 18-oct-2017 Gereden op: 17-oct-2017
Gister een aangename tocht gereden in Voeren. We zijn begonnen met de blauwe lus en hebben daarna ook de zwarte lus gereden.
Met enige twijfel om aan de zwarte lus te beginnen gezien de mindere commentaren op dit forum.

Jammer dat sommige mensen op deze route mindere ervaringen hebben opgedaan. Maar mijn inziens lagen beide lussen er gister behoorlijk goed bij.
Misschien is dit een seizoenskwestie, maar we hebben alleszins van beide lussen genoten. (en niet lek gereden)
Fijn klimwerk, mooie omgeving en goede afwisseling. Wel blij dat we met blauw begonnen zijn en daarna zwart. Door het lagere percentage offroad bij zwart, konden we hier iets beter recupereren.
Ik kan me wel iets voorstellen bij de hinder van de wandelaars die wordt aangegeven. gister was een doordeweekse dag, dus wellicht al iets rustiger, maar toch behoorlijk wat wandelaars gepasseerd.
Ik kan me voorstellen dat dit op een weekend dag meer gaat storen, maar ja dat moet je erbij nemen in de een dergelijke toeristische streek zeker.

Al bij al topdag!!!
Van: Henry Ingegeven op: 20-feb-2017 Gereden op: 18-feb-2017

Vandaag hebben we de gecombineerde route gefiets. Echter, het gedeelte van de zwarte lus is een drama. Drie reservebanden, daarna nog eens 3 x plakken, 5 kwartier vertraging; alles als gevolg van het niet goed opruimen van snoeirestanten van de meidoorn door degenen die hier verantwoordelijk voor zijn. Hier komen we als mtb gasten dus niet weer !
Van: Luuk Ingegeven op: 6-may-2016 Gereden op: 5-may-2016
Gisteren op Hemelvaartsdag de blauwe lus gereden. Vanuit Maastricht naar Mesch )NL) gefietst en daar ter hoogte van de Voerenweg ingeprikt op de route. Ik heb mij goed geamuseerd, ondanks dat het Hemelvaart was niet extreem veel wandelaars tegengekomen. Op de Schophemmerheide was het het drukste, ook daar enkele mede MTB-ers gespot die de route andersom deden. Leuke singletrack met af en toe wat grof terrein, doorntakken en keien. De klim naar de Schophemmerheide (direct na de afdaling van de Snauwenberg) vond ik toch wel zwaar, ondanks de goede condities. Stukje singletrail afdaling aan de Komberg (let op: midden in de afdaling van de Schomhemmerheide opeens naar links) stond garant voor een flinke dosis lol. Aan het einde van de route door de remblokken heen, dus vanaf Voeren op half tempo gefietst. Pijltje op de Moelingerweg (naar links, Drees) gemist, daar even moeten zoeken. Verder alles goed gevonden, prima bepijlde variierende route. Zeker voor herhaling vatbaar.
Van: nijntjes Ingegeven op: 4-oct-2015 Gereden op: 3-oct-2015
hebben de blauwe en zwarte lus gereden, De blauwe was echt genieten, zeer afwisselend, qua landschap, maar ook qua beleving.
De zwarte route, vonden we beide een beetje tegenvallen, de aanvang was nog veelbelovend, maar vanaf Teuven begon onze aandacht, en zin, snel af te nemen.
lijkt ons ook zo dat de zwarte route veel minder gereden wordt, singeltracks worden wel heel smal door de hoge netels en doornen.

samengevat,

de blauwe gaan we zeker nog eens opnieuw rijden, maar dan koppelen we daaraan een Zuid-Limburgse kus i.p.v de zwarte
Van: Wouter Ingegeven op: 5-aug-2015 Gereden op: 5-aug-2015
Blauw-zwart aangevat vanuit 's Gravensvoeren voor een totaal van 44 km en 780 hm.
Blauwe route is echt heerlijk om te rijden. Hier zit zowat alles in wat een MTB'er maar kan wensen. Het begin is eerder 'makkelijk' te noemen, wel al na enkele km's een heerlijke technische single track erin. Na 14 km begint het zware werk (en dat duurt tot op het einde). Bepijling was helemaal in orde op deze lus, echt chapeau voor diegene die dit stuk onderhoud. Op sommige plaatsen wordt er daar ook duidelijk serieus bijgesnoeid om de paden vrij te houden.
Na 18 km overgeschakeld op de zwarte lus en dan viel het onmiddellijk op dat de bepijling hier een pak minder is. Op sommige plaatsen zijn gewoon geen pijlen (meer) te vinden, met de GPS-track vanop deze site wel de route volledig kunnen uitrijden. Toch een sterk contrast met de blauwe route (zwarte pijlen vind ik nu ook helemaal niet opvallend eigenlijk). De zwarte lus is wel de meest energie verslindende (ondanks 50% verharde wegen). De off-road paden liggen er absoluut niet 'schoon' bij. Het zorgt wel voor een extra technische kant, maar een goede conditie is hier absoluut vereist.
Na aansluiting op de blauwe lus is het nog maar een drie km voor je terug aan het startpunt bent.
Alles bekeken een ongelooflijk mooie en zware route. Het is niet zozeer de afstand of het klimmen maar wel de toestand van de paden, bijna overal klim/daal/fiets je op losse stenen, die de rit doen doorwegen. Beginnende MTB'ers raad ik ook aan om eerst de blauwe te rijden. Zorg er ook voor dat u remmen in top conditie zijn want je zal ze nodig hebben!

Enkele pijnpunten die eerder al zijn aangehaald bij de commentaren zijn (helaas) nog steeds terecht.
Je komt er veel wandelaars tegen waardoor het toch wel opletten is in bepaalde afdalingen want het is best schrikken voor beide partijen!
De doorns zijn er ook nog, ik ben niet lek gereden vandaag wat ik echt een mirakel vind..... Werkelijk elke weide is omrand met doornstruiken, zeker op de zwarte route is het niet te doen, op bepaalde plaatsen was er niet veel gesnoeid waardoor de handjes en dijen het lekker te verduren kregen.
Op de zwarte route zit er ook een lange afdaling op de weg in, beneden gaat de route links een veld in maar hier zou ik gewoon rechtdoor gaan. Het stukje veld dat je daar neemt is langs 2 kanten begroeid met 2 meter hoge doornstruiken en je snijdt hier misschien 300 meter van de route af....
Naar het einde toe nog een losgebroken koe tegengekomen op een smal pad met doorns, spannend momentje toen dat beest plots in gang schoot...
Van: Vincent Ingegeven op: 14-may-2015 Gereden op: 14-may-2015
Vandaag de blauwe en zwarte gereden. Enorm mooie omgeving. Ben blijk dat ik hier niet ongetraind aan ben begonnen want het was hard! Zwarte route inderdaad een lang stuk asfalt, zonder bevestiging van GPS had ik gedacht dat ik fout zat.
Grootste minpunt: wandelaars!!! Ik ben vandaag constant om wandelaars heen moeten rijden. Vooral heel spijtig voor het technisch stukje van de blauwe route (in de eerste kilometers) waardoor de fun een groot stuk verloren ging. Ik weet niet of dat altijd zo is hier, misschien typisch voor de omgeving? MTB'ers daarentegen niet of bijna niet gezien...
Van: Maurice Ingegeven op: 19-mar-2015 Gereden op: 17-mar-2015
PS1. En dan nog dit. Als je in het bos bij Schophem naar beneden bent gereden en daar naar links draait, blijf dan op het aangegeven 'pad.' Ga niet door het weiland links van het pad. Daar lopen wel veel fietssporen maar ik denk dat de eigenaar het niet leuk vindt. De laatste 6 meter van het weiland daar kun je weer het pad op, maar daar zag ik meters prikkeldraad op een hoogte van maar 5 cm gespannen. Het is nu maart maar nog even en het gras is te hoog om de prikkeldraad te zien.
PS2. Thuis gekomen de fiets gepoetst en de banden goed geinspecteerd en maar goed ook: nog 2 meidoorns uit de band getrokken ( 5mm en 3 mm). Daar had ik nog een extra klein tangetje voor nodig.
Van: Maurice Ingegeven op: 18-mar-2015 Gereden op: 17-mar-2015
Gisteren de blauwe lus voor het eerst gereden. Duidelijke bordjes overal. Het tweede bordje op de Berneauweg is achter de klimop verdwenen. Prachtig landschap, mooie natuur. Uitdagende klimmen en paden. De afdaling van de Comberg moest ik afstappen, maar iemand met een kleinere (full suspension) fiets zal deze afdaling prachtig vinden.

Toen ik even niet oplette had ik 7 meidoorns in de voorband steken. Eruit gepulkt en gelukkig niet lek! (Ter info: Schwalbe Smart Sam 29inch band met Schwalbe binnenband, 35psi) . Op deze locatie is een 300 meter lange 1m hoge meidoornhaag aan de Noord-West kant : http://goo.gl/maps/rhkvw . Pas daar maar extra op. .

Van: V Ingegeven op: 6-sep-2014 Gereden op: 4-sep-2014
Donderdagavond de blauwe lus nog eens gedaan blijft toch wel een fijn route om te doen alles was nog tip top inorde met de bewegwijzering ,
Maar blijft toch afzien zeker na de 15km komt een berg waar je toch wel goed in form moet zijn om tot op het einde te blijven gaan zonder er af te stappen

Van: Gio74 Ingegeven op: 14-jul-2014 Gereden op: 14-jul-2014
Gisteren de zwarte route gereden vanaf Slenaken (NL). De eerste 5 tot 8 km is echt verschrikkelijk alleen maar asfalt, terwijl er allerlei paden en bos langsliggen. Tijdens een lange afdaling over asfalt door het bos, was ik van plan om de route af te breken. Gelukkig wordt het daarna een stuk beter met leuke klimmetjes en afdalingen. De tocht is gemiddeld zwaar, zeker in vergelijk met de MTB route van Epen in Zuid-Limburg (NL). Achteraf vond ik het toch een leuke route, maar laat iemand wat aan dat stuk vanaf Slenaken doen.
Van: Eric Ingegeven op: 28-jun-2014 Gereden op: 24-jun-2014
Was dit afzien zeg. Vorig jaar de Mount Ventoux beklommen, maar dit parkour met steile hellingen bezaaid met stenen is van een ander kaliber.
Is de beste mtb route die ik momenteel heb gedaan, zelfs de ene in de Ardennen die ik gedaan heb kon er niet aan tippen.
Wie graag klimt, en steile afdalingen maakt, een aanrader.
Wie deze route heeft gereden zonder op een helling zijn voetje aan de grond heeft moeten zetten, moet al in ZEER GOEDE DOEN ZIJN !
Bewegwijzering perfect/ Geen lekke banden rond deze tijd !
Van: TC Knuren Ingegeven op: 10-apr-2014 Gereden op: 10-apr-2014
Na vorig jaar al genoten te hebben van deze tocht (blauwe en zwarte route) vandaag maar weer eens naar het zuiden afgedaald. Prachtig bike-weer, een prima uitgepijlde route die er ook uitstekend bij lag.
Wat hebben we weer genoten, pittige, langaanhoudende klimmetjes, spectaculaire afdalingen en een prachtige omgeving in deze tijd van het jaar. De route was heel goed te rijden, geen lekke banden. Volgend jaar weer. Een aanrader! Deze mening werd ook gedeeld door collega-bikers uit België die tevoren niet het idee hadden dat deze route toch echt wel pittig is.
Van: Lucas Ingegeven op: 5-mar-2014 Gereden op: 2-mar-2014
Wij hebben de blauwe en zwarte lus gereden.
Beide zijn prachtig om te doen! Wij vertrokken aan het schooltje in 's Gravenvoeren. De blauwe lus is misschien nog net iets mooier, maar ook een beetje intensiever.
Vooral het stuk door het bus (na een 5tal km) is zeker de moeite waard.
De zwarte lus confronteerde ons met de problematiek die door onze voorgangers al vermeld werd.
We reden 3 lekke banden met 2 fietsen. Gelukkig zijn die doornhagen slechts op een paar km van het einde, want uiteindelijk zijn we te voet verder gegaan.
Beide routes zijn perfect bepijld. Reken toch maar 3 à 4uur (pauze inbegrepen) om beide te fietsen.
Van: KMA Ingegeven op: 21-nov-2013 Gereden op: 17-nov-2013
Blauw / zwarte route gereden vanuit prov. school 's Gravenvoeren (off vertrekpunt). Blauwe route begint "mak". Na een vijftal km. kom je op een lang hellend stuk dat wat pijn gaat doen. Ik begon net te denken "beginnersroute" totdat de afdaling eraan kwam en het technischer gedeelte erna, fun! Vanaf dan geen tijd meer voor verveling, op en af en op ... en weer af. Als vrij goed geoefend mtb'r met toch wel een lichte fiets, was de beklimming van Schophem naar Kattenroth straffe kost. Dit kan de vergelijking met ardennenklimmetjes gemakkelijk doorstaan. Weinig punten in Vlaanderen die zo'n lange klim kennen met dergelijk voortdurend hoog stijgingspercentage (+/- 9% gemiddeld schat ik, met stukken van zeker meer dan 13 - 14%). Eens boven eventjes vlak beton, om dan spectaculair te dalen over rotsen en boomwortels. Nice! dan over naar de zwarte route (in St Martens Voeren); daar schuilt toch wel een kleine ontgoocheling. Tussen na de weer behoorlijk pittige klim bovenop De Planck, gebeurt er niet meer zoveel. Lang en veel asfalt tot men in Remersdaal komt. Vanaf dan wordt het wachten weer beloond met .... gepeperde beklimmingen op losliggende stenen. Bossen worden verlaten en de route gaat over landwegen vanaf daar (wat modder, maar geen gezever daarover). Plezierig wel.
Conclusie: blauwe route toch iets mooier en uitdagender dan de zwarte. Beiden samen behoorlijk vermoeiend (en ik ben goed getraind!), zeker als je met meerderen bent en er een erezaak van maakt om op de beklimming minstens bij de eersten boven te komen. Zwart eerst doen, lijkt mij niet aangeraden, de beklimmingen bij blauw (die dan op het einde komen) kunnen er dan stevig inhakken. Lekke banden, niets van gezien (wel niet te kort bij hagen gereden). banden niet te slap zetten, ook als is er modder, omwille van de vele scherpe stenen. Als bekend zijnde met de voerstreek heb ik het stuk Teuven - Remersdaal bij een vorige rit overbrugd over binnenwegen, waarvan sommigen eigenlijk wandelpaden zijn. Veel leuker. Maar niet meer doen vanaf de middag en namiddag wegens wandelaars (komen van heel België naar de Voer) en ook niet geschikt voor grote groep mtb's wegens te veel schade aan de paden (zeker bij modder). Solo, duo of trio: geen probleem. Check de kaart en leg Google satelliet - map er langs en u vindt de wegeltjes probleemloos. Ook blauwe route kan in begin met een single track afgesneden worden, door in 's Gravenvoeren op de eerste beklimming rechtdoor te rijden en het stuk verhard in Nederland af te snijden.
Algemene score blauw - zwart:8/10.
Van: KMA Ingegeven op: 21-nov-2013 Gereden op: 17-nov-2013
Blauw / zwarte route gereden vanuit prov. school 's Gravenvoeren (off vertrekpunt). Blauwe route begint "mak". Na een vijftal km. kom je op een lang hellend stuk dat wat pijn gaat doen. Ik begon net te denken "beginnersroute" totdat de afdaling eraan kwam en het technischer gedeelte erna, fun! Vanaf dan geen tijd meer voor verveling, op en af en op ... en weer af. Als vrij goed geoefend mtb'r met toch wel een lichte fiets, was de beklimming van Schophem naar Kattenroth straffe kost. Dit kan de vergelijking met ardennenklimmetjes gemakkelijk doorstaan. Weinig punten in Vlaanderen die zo'n lange klim kennen met dergelijk voortdurend hoog stijgingspercentage (+/- 9% gemiddeld schat ik, met stukken van zeker meer dan 13 - 14%). Eens boven eventjes vlak beton, om dan spectaculair te dalen over rotsen en boomwortels. Nice! dan over naar de zwarte route (in St Martens Voeren); daar schuilt toch wel een kleine ontgoocheling. Tussen na de weer behoorlijk pittige klim bovenop De Planck, gebeurt er niet meer zoveel. Lang en veel asfalt tot men in Remersdaal komt. Vanaf dan wordt het wachten weer beloond met .... gepeperde beklimmingen op losliggende stenen. Bossen worden verlaten en de route gaat over landwegen vanaf daar (wat modder, maar geen gezever daarover). Plezierig wel.
Conclusie: blauwe route toch iets mooier en uitdagender dan de zwarte. Beiden samen behoorlijk vermoeiend (en ik ben goed getraind!), zeker als je met meerderen bent en er een erezaak van maakt om op de beklimming minstens bij de eersten boven te komen. Zwart eerst doen, lijkt mij niet aangeraden, de beklimmingen bij blauw (die dan op het einde komen) kunnen er dan stevig inhakken. Lekke banden, niets van gezien (wel niet te kort bij hagen gereden). banden niet te slap zetten, ook als is er modder, omwille van de vele scherpe stenen. Als bekend zijnde met de voerstreek heb ik het stuk Teuven - Remersdaal bij een vorige rit overbrugd over binnenwegen, waarvan sommigen eigenlijk wandelpaden zijn. Veel leuker. Maar niet meer doen vanaf de middag en namiddag wegens wandelaars (komen van heel België naar de Voer) en ook niet geschikt voor grote groep mtb's wegens te veel schade aan de paden (zeker bij modder). Solo, duo of trio: geen probleem. Check de kaart en leg Google satelliet - map er langs en u vindt de wegeltjes probleemloos. Ook blauwe route kan in begin met een single track afgesneden worden, door in 's Gravenvoeren op de eerste beklimming rechtdoor te rijden en het stuk verhard in Nederland af te snijden.
Algemene score blauw - zwart:8/10.
Van: fred Ingegeven op: 17-sep-2013 Gereden op: 11-sep-2013
Best MTB-ers

ik was in de buurt van Valdieu om daar de Fortenroute met rode markering vlgs mijn kaart van de plaatselijke VVV. (32 km) te volgen. Echter deze was nergens te vinden. Geen rode markering gezien alleen groen. heb deze dan gevolgd maar was slechts 16 km en ook hier heb ik in Aubel de route niet meer verder gevonden nadat ik op het plein voor de kerk naar links moest. Heb de indruk dat degene die de bordjes plaatst geen MTB-er is geweest. Was een puzzeltocht ipv MTB tocht. weet iemand of de rode route nog bestaat?
groet Fred

Van: Marcel Janssen Ingegeven op: 2-sep-2013 Gereden op: 1-sep-2013
Zwarte route gereden. Blijft een geweldig traject! Hier en daar mag wat snoeiwerk worden verricht!
Van: René Zwanenburg Ingegeven op: 21-aug-2013 Gereden op: 19-aug-2013
Heerlijke bike middag gehad...
Begonnen met de blauwe route vanuit Voeren, goede ondergrond in de bossen wat plassen maar verder geen modder. ik heb het weleens anders gehad tijdens de BBC
In het hoogbos lagen nog wel wat omgevallen bomen..hield helaas wat op ..Blijft een heerlijke route .. Tot en met Teuven de zwarte route gevolgd daarna de klim genomen bij het kasteel verder op Gieveld en de Givelderweg naar de groene route van Epen..Deze ook compleet gereden en daarna weer via Givelderweg en de afdaling na de Gelatofarm ( gele pijlen ) Hier weer de zwarte route opgepakt..
Route lag er goed bij , het weer zonnig met 1 onweersbui tussendoor..
Mooie route om te trainen, te klimmen, af te dalen, kortom gewoon doen !

Tot de volgende
Van: geert Ingegeven op: 9-aug-2013 Gereden op: 8-aug-2013
de blauwe lus gereden.
lagen een paar omgevallen bomen op het traject, weet niet of dit de bedoeling is.
Van: Pedro Ingegeven op: 30-mar-2013 Gereden op: 31-mar-2013
Beste Mountainbikers,
Goed om te horen dat het merendeel van jullie de zwarte en blauwe Voeren route goed gemarkeerd vindt!
Aan de dorens kunnen wij HELAAS niets doen............
Mochten er tijdens jullie mountainbiken opmerkingen zijn, dan hoor ik het graag. Dan kunnen wij de route nog beter maken!
Mailtje naar: pedrolebens@home.nl (TC Vliegend Wiel, Margraten, controleurs)
Van: Ciska Ingegeven op: 3-feb-2013 Gereden op: 2-feb-2013
Mooie route, maar helaas... gesnoeide doornhaag na St. Martens Voeren zorgde voor 3 lekke banden bij twee fietsen, banden werkelijk vol kleine doorntakjes die zowel links als rechts op de veldweg uitgestrooid waren, echt honderden takjes, niet te ontwijken, banden dus finaal lek. Balen dus als je slechts 8 km onderweg bent en de tocht moet staken. Een reservebandje mee is logisch, maar zoveel lek... Waarom doet niemand hier iets aan als het toch steeds weer dezelfde klacht is? Ik lees nl achteraf op internet dat dit al eerder een probleem was.
Van: Ciska Ingegeven op: 3-feb-2013 Gereden op: 2-feb-2013
Mooie route, maar helaas... gesnoeide doornhaag na St. Martens Voeren zorgde voor 3 lekke banden bij twee fietsen, banden werkelijk vol kleine doorntakjes die zowel links als rechts op de veldweg uitgestrooid waren, echt honderden takjes, niet te ontwijken, banden dus finaal lek. Balen dus als je slechts 8 km onderweg bent en de tocht moet staken. Een reservebandje mee is logisch, maar zoveel lek... Waarom doet niemand hier iets aan als het toch steeds weer dezelfde klacht is? Ik lees nl achteraf op internet dat dit al eerder een probleem was.
Van: Toon Ingegeven op: 23-oct-2012 Gereden op: 5-oct-2012
Zwarte route gereden.

Enkele leuke stukken er tussen, toch veel asfalt, maar dit kwam altijd als geroepen.
Geen doorns meer gevonden, geen lekke banden...

Wel even moeten zoeken alvorens we de route vonden, een paar keer geen pijltje, dus wat extra kilometers gemaakt.
Van: Rene Artois Ingegeven op: 6-sep-2012 Gereden op: 1-sep-2012
Een waarschuwing : in de afdaling van Sint Pieters Voeren naar Sint Martens Voeren heeft iemand een doornhaag gesnoeid zonder op te ruimen. Resultaat 3 lekke banden op 2 deelnemers. Een van de inboorlingen wist ons tijdens het bandvervangen te vertellen dat er eerder een grotere groep langsgekomen is met als resultaat in totaal 17 lekke banden.

Voor de rest is het een puik rondje.
Van: Niels Ingegeven op: 16-aug-2012 Gereden op: 15-aug-2012
In 's Gravenvoeren vertrokken voor de blauwe en zwarte lus. Als 'beginnend' MTB-er (tot voor kort was ik enkel 'wielertoerist' op de weg), heel wat mtb-ervaring/techniek kunnen opdoen op de hellingen/afdalingen, deze zijn soms behoorlijk steil, maar met een gemiddelde conditie en de juiste techniek zeker doenbaar (aan techniek ontbrak het mij soms op de steile hellingen: mijn achterwiel schoof door, wsl ook doordat mijn banden te hard stonden opgepompt, zoals een collega MTB-er opmerkte (2.5bar).

Minpuntje is het gevaar op lekrijden, ben twee keer lek gereden door een doorn in de band, nadien ben ik wel altijd zo ver mogelijk van de struiken langs de kant gebleven en niet meer lek gereden, mss een tip). Wat ik ook jammer vond is de afdaling op het einde die gewoon door netels dichtbegroeid is, waardoor je nog eens lekker geneteld wordt, persoonlijk zie ik daar de lol niet van in. En in de helling die na die afdaling volgt zit bij een wortel een hoogteverschil van 20a30cm die het onmogelijk maakt om naar boven te rijden, en als je daar moet afstappen is het zo steil dat je niet meer op de fiets geraakt om naar boven te rijden. Kan ook aan mijn gebrek aan techniek liggen allemaal, maar denk dat de meesten dezelfde mening zijn toegedaan...

Ondanks deze minpuntjes blijft het wel een fantastische, goed bepijlde route door mooie landschappen. Aanrader.
Van: Segers Kris Ingegeven op: 12-aug-2012 Gereden op: 12-aug-2012
Vandaag bloso tocht te Voeren gereden, vertrokken in 's gravenvoeren om vanuit daar de blauwe lus + de zwarte lus te rijden.
Parking en plan gemakkelijk gevonden even overlopen en go ! Prachtige streek met mooie en soms toch technische en lange beklimmingen. Bepijling was PRIMA in orde al was het soms wat opletten met de hoogstaande maïs maar als je bij de les bent no problems. Bij de splitsing ook weer duidelijk aangegeven hoe en waar dus dit is echt wel dik in orde. Begin van de zwarte lus was veelbelovend met direct een zware klim, oké daarna zaten er wat stroken over de baan bij maar ideaal om wat te recupereren en vooral genieten geblazen. Enige (kleine) minpuntje zijn misschien de vele netels die met momenten echt wel hoog staan maar als je in de natuur wil rijden neem je dit er graag bij.
Conclusie is vooral dat het echt wel de moeite is om hier een keertje te komen mtb'en, bepijling is prima, klimwerk komt aan te pas, technische afdalingen (wel oppassen geblazen met de grotere stenen die voor venijn zorgen waardoor je rare capriolen maakt en flink tegen de grond kan smakken, zoals ik ...) maar echt wel genieten geblazen en je kan jezelf zeker eens testen !!
Bij aankomst (+/- 50km, heb wel een paar extra lussen gemaakt) heb ik even bij de bordjes van fietsnetwerk gestaan om dan nog een kleine 20km door deze mooie streek te rijden, ook bij deze alles weer prima in orde van bordjes en dergelijke.
Zeker een aanrader voor iedereen, en er is ook nog de mogelijk om over te gaan naar andere mtb parcours te Limburg om je tocht nog uit te breiden !!
Van: Bolder Ingegeven op: 11-mar-2012 Gereden op: 10-mar-2012
Gereden blauwe route , startpunt school in voeren , 24km.
Bepijling perfect in orde, veel meidoorn hagen die net geschoren zijn en niet voldoende opgeruimd zijn.slechts eenmaal lek gereden.mooie route op tempo te rijden,maar wel binnenbandjes meenemen
Van: Marcel Janssen Ingegeven op: 15-sep-2011 Gereden op: 14-sep-2011
Complimenten voor de parkoerbouwers. Prima uitpijling.
Van: Minna Ingegeven op: 30-aug-2011 Gereden op: 29-aug-2011
Some fantastic trails out here! There was a lot of tarmac in the east on the black trail and quite a lot of gravel riding in the west on the blue loop, but the trail bits in between were great! Nothing supersteep, except maybe that downhill into Sint-Martens-Voeren. A couple of looooong climbs. Signage was VERY GOOD. Lots of loose rocks and roots, very bumpy! Will definitely try to go back! (www.minna.eu.com)
Van: rens nico Ingegeven op: 23-jul-2011 Gereden op: 18-jul-2011
maandag 18 juli met 3 personen naar de voeren, na uitgebreid lezen van deze forums goed voorbereid vertrokken. De route is zeer goed aangeduid, alsook de overgang van blauw naar zwart. ( heb onderweg ook zwart/gele bordjes tegengekomen - was wel even verwarrend ), gewoon blauwe pijlen blijven volgen en vanzelf op een splitsing blauw / zwart gekomen. Ik had wel een gps mee (als backup) maar mijn ingeladen route was niet meer 100 procent volgens de route (route is aangepast?) De klimmen zijn vrij zwaar en vrij lang maar worden steeds beloond met mooie afdalingen en mooie omgevingen. Wel oppassen in één van de afdalingen in de bos staat een metalen hek dwars over het pad ( alle remmen dicht moeten gooien ) met als gevolg één van ons een gescheurde buitenband. Was wel goed om even op adem te komen met mijn conditie.
En ja, er is hier nog wel een heel deel asfalt, maar anders zou deze route voor velen (te) zwaar kunnen zijn.
Met iets meer dan 46 km op de gps zijn we terug aangekomen op ons startpunt , zeer tevreden en toch wel moe.
Van: rens nico Ingegeven op: 23-jul-2011 Gereden op: 18-jul-2011
maandag 18 juli met 3 personen naar de voerstreek gereden voor de blauwe + zwarte route. Het weer was wisselvallig, niet te warm en droog.
Meteen in het begin alreeds een pittige klim naar boven maar dit werdt wel beloond met een leuke afdaling. De bordjes waren zeer goed aangeduid, alsook de overgang van van blauw naar zwart. Ik had wel de indruk dat er vele andere bordjes voor een beetje verwarring kunnen zorgen. Ik had een fiets gps mee maar deze route bleek niet 100 procent te kloppen.
Wel ZEER GOED OPLETTEN , op een afdaling in het bos staat er achter een bocht een metalen hek over de volledige weg ( wegens afgrond erachter ) , 1 buitenband gescheurd door het stop maneuver...
Zoals hier alreeds te lezen, is er op deze route nog wel een aantal asfalft stukken bij ( met een afdaling van 60.9 km/u op mijn teller ) maar als deze stukken ook door de bossen zouden gaan dan is deze route echt wel zwaar.
Heb toch wel even op sommige klimmen even halt moeten houden om even op
Van: rens nico Ingegeven op: 23-jul-2011 Gereden op: 18-jul-2011
maandag 18 juli met 3 personen naar de voerstreek gereden voor de blauwe + zwarte route. Het weer was wisselvallig, niet te warm en droog.
Meteen in het begin alreeds een pittige klim naar boven maar dit werdt wel beloond met een leuke afdaling. De bordjes waren zeer goed aangeduid, alsook de overgang van van blauw naar zwart. Ik had wel de indruk dat er vele andere bordjes voor een beetje verwarring kunnen zorgen. Ik had een fiets gps mee maar deze route bleek niet 100 procent te kloppen.
Wel ZEER GOED OPLETTEN , op een afdaling in het bos staat er achter een bocht een metalen hek over de volledige weg ( wegens afgrond erachter ) , 1 buitenband gescheurd door het stop maneuver...
Zoals hier alreeds te lezen, is er op deze route nog wel een aantal asfalft stukken bij ( met een afdaling van 60.9 km/u op mijn teller ) maar als deze stukken ook door de bossen zouden gaan dan is deze route echt wel zwaar.
Heb toch wel even op sommige klimmen even halt moeten houden om even op
Van: Sven Ingegeven op: 19-jun-2011 Gereden op: 19-jun-2011
Vandaag is de Voerstreekgedaan. Vertrokken op de zwarte lus en aansluiten op de blauwe. Alle pijltjes stonden goed aangeduid. Alleen de overgang van zwart naar blauw gemist. Geen blauwe pijltjes gezien en dan maar klein stukje afgesneden en er terug op gekomen. Dat was de enigste keer dat we de kaart moesten boven halen. In totaal een 47 km gereden dus ik denk dat de 50 km normaal wel klopt.
Het parcour lag er goed bij. Van de lekke banden die ik hieronder heb gelezen heb ik geen last gehad. Maar er zijn voldoende stukken waar je over losse en soms wel redelijk scherpe stenen moet rijden dus stevige banden zijn toch aan te raden.
Het was best wel zwaar voor wat ik gewend ben maar toch genieten. Genoeg afwisseling in het traject al had ik liever nog iets meer bospad gezien. Er is daar genoeg bos waardoor het percentage iets hoger had kunnen liggen maar we zijn tevreden :)
Van: Herman Diertens Ingegeven op: 14-jun-2011 Gereden op: 4-jun-2011
Heb de oude voerstreek route gereden met mijn gps, dit ging prima want van de bordjes (met name de oude) wil ik niet van afhankelijk zijn.
Hierbij de link waar je de oude route nog van af kan halen.
http://www.mtbzl.nl/joomla/index.php?option=com_filecabinet&view=files&id=3&Itemid=10

Met dank aan de website mountainbike zuidlimburg.nl

Groeten en veel fietsplezier.
Van: MTB-HI Ingegeven op: 24-may-2011 Gereden op: 20-may-2011
Samen met men mtb-maatje vorige vrijdag onze 1e daguistap Mtb !
We kozen voor Voeren , combinatie van de blauwe en zwarte lus, goed voor 50km op onze teller !
Prachtige touren ,supermooie streek ,heel veel off-road, maar best wel pittig !
We trainen nog maar sinds maart 2011 door elke woe vm een tour te maken en zijn dus best wel trots op onze prestatie ! Soms even moeten afstappen omdat de helling te lang bleef duren en de vermoeidheid de kop op stak ; waarschijnlijk nog een beetje gebrek aan conditie.
Het is een aanrader eerst de blauwe lus te rijden en als je dan nog energie over hebt de zwarte eraan te koppelen.
Heel goed bewegwijzerd en voldoende bordjes en herhalingen. Chapeau voor de verantwoordelijke !
We hadden alleen problemen bij de overgang van blauw naar zwart , dus klein stukje dubbel gereden voor we terug op het rechte pad waren.
Een reserveband is hier ook geen luxe ! Veel paden met scherpe losse stenen. Ben zelf ook 1 keer plat gereden ! Hebben onze 1e reserveband gestoken - hadden dit nog nooit eerder gedaan - en zijn fier dat het ons gelukt is :-)wij zijn nl 2 vrouwelijke bikers :-)
Voeren is zeker een aanrader voor wie houdt van een uitdaging !
Van: Onster Ingegeven op: 11-apr-2011 Gereden op: 10-apr-2011
Afgelopen zondag de route gereden. Ondanks de vele binnenbanden en co2-patronen toch voortijdig naar huis. De meidoorns hadden ons goed te pakken! Jammer, de route was prachtig. Ik kom hier binnenkort terug.
Van: M.Evers Ingegeven op: 6-sep-2010 Gereden op: 25-aug-2010
Na een lange tijd maar weer eens de voerstreekroute gereden.
Was wel benieuwd naar de gewijzigde route omdat er nogal veel commentaar op is te lezen
op diverse site's.
Ben nog in het bezit van de kaart met daarop de oude route en heb deze voor de zekerheid mee-
genomen.
Ik vind de wijzigingen wel meevallen, er zijn wel enkele mooie stukken uit gehaald zoals de afdaling en klim ter hoogte van Altenbroek maar de oude bordjes zijn nog aanwezig dus deze kan je eenvoudig meepakken. Verderop tijdens de route wordt er weer wat van de oude route afgeweken maar zo ongeveer vanaf de commanderie in St-Pieters- Voeren gaat het weer over naar de oude route.
Al met al niet zo'n drama als verwacht.
En het asfalt verhaal, dat in veel commentaren over routes in het zuiden te lezen is, blijf ik een beetje vreemd vinden. We zijn hier niet op de veluwe en niet ieder pad kan hier voor mtb gebruikt worden, dus denk daar eens aan, er zijn ten slotte ook mensen die graag wat anders doen dan mtb-en .
Wat het lekrijden betreft; ik zie vaak mensen uit andere delen van Nederland en Belgie rondrijden in het zuiden met bandjes die goed zijn voor bospaadjes,maar neem eens echte banden mee die gemaakt zijn voor het stevigere werk.
Je gaat tenslotte ook niet met slicks naar een 4x4 parcours.
Ik rijd vaak in het zuiden en ik heb uiteraard wel eens een lekke band maar het gebeurt toch vaker dat ik gewoon zonder lekke band een tocht maak.
En probeer tijdens het rijden niet vlak langs de heggen te rijden maar pak de andere kant van het pad, dat scheelt al een hoop.
Heb de oude route op gps opgenomen en zal kijken of ik deze tzt geplaats kan krijgen.
Dus niet zeuren maar lekker genieten!
Van: Martin v/d V, Poortugaal, NL Ingegeven op: 18-aug-2010 Gereden op: 9-aug-2010
Voor de tweede maal de Voeren-route gereden (vorige keer in sept. 2009), toen niet af kunnen maken door oponthoud (valpartij van een school klas met gewonden). Nu geheel gereden en ook de route beter kunnen volgen (nieuwe wegbewijzeringsbordjes geplaatst?). Op de teller stond ruim 48 km ipv 51 km. Heerlijke route, zwaarder dan vrijwel alle routes in Nederland. Onderweg lekker klimmen en hard en/of geconcentreerd afdalen. Steile klimmen op single-tracks, met veel grote stenen die het af en toe glad maakten (want 's nachts en dagen ervoor af en toe regen gevallen. Enor,e uitdaging om telkens boven te komen, wat niet altijd lukte (even voetje a/d vloer). Wat wel verwarrend is is dat de doorsteek-bordjes soms een andere kleur hebben waardoor je onbedoeld de doorsteek zou kunnen maken. Uiteindelijk hebben we de route dus geheel kunnen afleggen. Zeer de moeite waard vanwege het landschap en de vergezichten die er soms zijn. Wel even tijd voor maken en genieten!
Van: Monkeybikers Gramsbergen Ingegeven op: 26-apr-2010 Gereden op: 24-apr-2010
zaterdag bij een graad of 20 met 11 man wezen fietsen in omgeving Voeren. Er is sinds vorig jaar een nieuwe uitgezette route die alle oude vervangen heeft. Deze heet de Voerstreekroute en loopt door en langs het grensgebied van Zuid Limburg. De kaart heet "mountainbiken zonder grenzen en kost 5,50 bij de plaatselijke VVV. De mooiste routes van Nederland staan er ook op dus je bent in één keer klaar. Ik adviseer om deze te kopen daar het niet te doen is zonder kaart. De bordjes zijn gedeeltelijk vervangen en er ontbreken er nog al eens één. Soms zie je er 2 of drie bij elkaar en soms helemaal niet waar een splitsing of afslag is. Wij hebben ook de voledige route niet kunnen rijden omdat wij met 11 man 14 lekke banden hadden en alle reservebanden en plakspullen hadden verbruikt. Er waren nog een paar groepen op de route die moesten stoppen wegens de lekke banden. Op de laaste reserves zijn wij binnen door terug gereden naar ons Hotel in Heijenrath en hebben nieuwe banden en antilek strips ingeslagen bij de fietsenmaker in Gulpen. Tip bij langdurige droogte zoals nu plaats vind. Koop voor 17 euro 2 inleg antilek strips die tussen de binnen en buitenband geschoven wordt en je hebt nergens geen last meer van. De dorens die nog op de paden liggen moeten wegspoelen door een beste regenbui. Helaas, het mooie weer heeft ook nadelen. Toch is de route zeer aanbevelens waardig omdat dit gebied veel meer offroad paden kent en er niet zoveel asfalt is als in Nederland. Wij komen hier zeker weer om meer routes te rijden.
Van: yannick Ingegeven op: 25-mar-2010 Gereden op: 24-mar-2010
gisteren de mtb toer gereden in Voeren,de pijltjes waren allemaal mooi aanwezig, mooie omgeving om met de mountainbike te rijden. Wij zijn vertrokken aan het schooltje in Voeren en hebben de blauwe route gekoppeld aan de zwarte, alles goed verlopen tot dat we ongeveer 35kilometer ver waren, de mensen wat deze dorenhagen moeten onderhouden kunnen toch beter dit snoeihout eens tegoei opruimen want zo is het maar niks om daar een vaste route langs voorbij te laten komen, wij hebben 4 lekke banden gehad en er staken minstens 10 dorens per band en hebben het dan maar opgegeven.
Van: dhont marc Ingegeven op: 21-jan-2010 Gereden op: 16-jan-2010
ben wandeling gaan doen in de Voerstreek, om en rond St Martens Voeren, Teuven Norbeek etc... Ben overal vrij mooie MTB-aanwijzers tegengekomen in hard plastic materiaal zoals van BLOSO... Heeft men eindelijk de routes opnieuw uitgepijld of is dit wishfull thinking???
Van: Jeanke Ingegeven op: 27-aug-2009 Gereden op: 20-aug-2009
MTB Voeren route

Ik ben van mening dat de MTB Voeren route zijn naam geen eer aan doet, veels te veel verharde weg, terwijl er vele prachtige MTB weggetjes zijn waar niemand "last" heeft van MTB-ers. Als je dan toch op een onverhard gedeelte(met name de afdalingen)komt dan is deze vaak niet berijdbaar vanwege het slechte onderhoud!

Advies: niet rijden en neem een toerfiets en verken zo de voerstreek! Als MTB route onwaardig!!

Van: Tom Bertens Ingegeven op: 21-jun-2009 Gereden op: 17-jun-2009
Nogmaals de routes in de Voerstreek uitgeprobeerd. Nu had ik via de site van limburg.be de zwarte track kunnen downloaden naar mijn gps toestel en kon ik eindelijk de ganse route uittesten. Starten vanuit 's Gravenvoeren op het blauwe parcours wat in het begin al een kleine wijziging opbracht. Een klein stuk extra off-road is er aan toegevoegd. Bij de afdaling aan de schietstand loopt mijn achterband averij op. Een scheur van een 2 centimeters in de flank is het resultaat. Na een binnenband geplaatst te hebben kan ik verder. Op zwart is er nog steeds geen verbetering aangebracht zodat het rijden van de ganse route nog steeds probleematisch zou kunnen zijn. Met hulp van de gps track kan ik eindelijk het onvindbare stuk rijden achter Teuven. Op een van die paden komen er 2 honden van een erf gelopen. Eén ervan bijt net boven mijn enkel wat een flinke wonde veroorzaakt. Wees daar extra voorzichtig op dat stuk.

Wanneer ik zwart heb rond gereden, is inderdaad te veel asfalt, schakel ik terug over op blauw. Tot mijn verbazing zijn er naar het einde toe ook bordjes verdwenen. Ik had ook de officiële blauwe track bij maar deze stopt voordat men aan het eindpunt is. Gelukkig ken ik deze route zo goed dat ik mijn weg kan verder zetten. In 's Gravenvoeren merk ik dat mijn voorband aan het leeglopen is.

Conclusie voor blauw: nog steeds de moeite waard maar er zijn naar het einde toe nu wat problemen met de pijltjes. Voor zwart dient men een andere oplossing te zoeken.
Van: jp van dyck Ingegeven op: 21-may-2009 Gereden op: 21-may-2009
Is er van de 'oude route' misschien nog een gps-track die gedownload kan worden?
Van: Edwin Ingegeven op: 24-apr-2009 Gereden op: 17-apr-2009
Ik fiets regelmatig deze prachtige route. Jammer dat de route nu veranderd is in twee routes waarbij toch veel mooie stukken zijn weggelaten. Ik blijf dan ook de oude route fietsen zoals die eerst was! Jammer dat ze deze niet hebben laten staan als route. Nu zijn veel interessante stukken verwijderd.
Dus voor wie de oude route nog kent: blijf deze fietsen!
Van: Rolf (rotterdam, NL) Ingegeven op: 22-jan-2009 Gereden op: 17-jan-2009
Na 8km gereden te hebben, vanaf de Cantarel bij sint pieters voeren, zoveel doornen op het pad dat we met 2man 4lekke banden hadden. ERg jammer maar terug moeten keren omdat we niet genoeg binnenbanden bij ons hadden en plakken niet meer kon door de hoeveelheid modder die overal zat.

Jammer maar zal niet meer zo snel naar voeren gaan terwijl deze wel altijd heel leuk was.
Kan ook alleen in belgie op een mtbparkoer doornenheggen snoeien...
Van: Ben Ingegeven op: 28-dec-2008 Gereden op: 28-dec-2008
Met vier man hebben we vandaag een deel van de route gereden onder winterse omstandigheden: het kwik kwam niet boven -2 C. Groot voordeel is dat de ondergrond goed bevroren is en dus niet modderig. We zijn de route ingestapt bij Teuven. Het eerste bordje was snel gevonden maar het zoeken naar de volgende bleek een ware puzzeltocht. De schoonheid van het landschap en de uitdagende beklimmingen en afdalingen zijn echter geweldig. Na slechts 15 km zijn we noodgedwongen om moeten draaien omdat we door onze voorraad van 7 binnenbandjes heen waren. Steeds waren doorns de boosdoeners. Jammer maar helaas...
Van: Frans van Bergen Ingegeven op: 3-nov-2008 Gereden op: 2-nov-2008
De voerenroute geheel gereden vanuit St Pietersvoeren, eerst blauw, pauze in het "centrum" en daarna de zwarte route weer opgepikt net na de doorgang onder het spoor linksaf steil omhoog naar de PLANK. Het weer was prachtig, zonnetje en geen zuchtje wind. Omdat het de dag ervoor veel geregend had was het een erg modderige tocht geworden. De meeste klimmetjes/afdalingen waren toch goed te doen met aangepaste snelheid, een slippertje is zo gemaakt. Ik had de route op Google Earth uitgepeild en als 6 printjes meegenomen, vanwege de vele opmerkingen over de bordjes en de oude en nieuwe route. Wij hebben zoveel mogelijk de oude gereden, dan zitten alle klimmetjes erin. De opmerkingen over enkele gevaarlijke stukken kunnen we bevestigen, vooral na de oversteek van de Gulp is de spekgladde helling levensgevaarlijk met een fiets aan de hand. Met 5 man hebben we echter genoten van de route met de vele uitdagende stukken, mooie vergezichten, de koeien in de wei en enkele prachtige bospasages zoals richting Mheer en net voor Teuven. We hebben 1 lekke band gehad en kort daarna een klapband omdat de buitenband was ingescheurd.
Samengevat een aanrader voor de echte ATB-ers, maar ga goed voorbereid op pad en de fiets moet top zijn anders red je het niet. Wij hebben totaal 47 km gemaakt en er zo'n 4 uur over gedaan inclusief pauzes en foto's maken. Tip: wanneer je het Kasteel in St. Pietersvoeren passeert niet rechtsaf (zwarte pijl) maar links aanhouden (oude ATB-bordje) dan gaat het al meteen na de boerderij fors omhoog en heb je een extra klim met afdaling, helemaal onderaan bij de huizen ga je weer links dan zit je weer op de route, bij de volgende splitsing weer links enz. Voor foto's van deze geweldige tocht zie: http://freeriders.ditismijnteam.nl/info/

Van: bob Ingegeven op: 19-oct-2008 Gereden op: 19-oct-2008
Vandaag onder perfecte omstandigheden blauwe en deel zwarte route gereden.
Ondanks dat wij totaal onbekend met de streek zijn konden we de blauwe route prima volgen. De zwarte route mist te veel palen.
Mooie route in een mooie omgeving.
Van: Piet Ingegeven op: 22-aug-2008 Gereden op: 20-aug-2008
Op 20 augustus in de vroege avond de blauwe route gefietst. Een mooie route met weinig asfalt. Twee (voor mij) gevaarlijke afdelingen. Op sommige plaatsen waren de bordjes weg of was de paal omgevallen. Hierdoor was het een gok welke kant je op moest. Als je de oude voerstreek route kent dan weet je wel welke kant je opmoet. Voor mensen, die dit niet weten wordt het moelijk om zonder plan deze route te fietsen.
Van: Walter Marcelis Ingegeven op: 7-aug-2008 Gereden op: 7-aug-2008
Gisteren de blauwe en zwarte Voerenroutes en de St. Geertruidsroute gereden. Het was weeral een paar jaar geleden dat we er geweest waren en helaas hebben we moeten vaststellen dat de 2 Voeren-routes er dramatisch op achteruit zijn gegaan. Verschillende stukken zijn ondertussen verhard (voor het knooppunten-systeem), een paar knappe hellingen zijn er gewoon tussenuit gehaald en diverse afdalingen en klimmetjes zijn compleet onberijdbaar geworden door de gronderosie. Daardoor zijn er grondverzakkingen en enorme gaten ontstaan, hangen wortels 20cm boven de rest vd grond en liggen de wegeltjes bezaaid met losse keien. Op 1 afdaling langs prikkeldraad zijn de gaten gevuld met hele(!) snelbouwstenen. En na het doorsteken van het riviertje op de zwarte route wordt je nu een helling opgestuurd ( te voet, geen mens die dat met de MTB kan!) terwijl de route ongeveer 5 meter lager loopt. Daar zit er dus niets anders op dan die helling af te schuifelen met je bike in de hand. En de helling die daarop volgt is ook ondoenbaar owv de vele wortels en het uithollen vh paadje.
We waren met z'n vieren... en hebben 4 platte banden en 1 gescheurde buitenband gehad. Zegt toch iets over de berijdbaarheid me dunkt... En dan lag alles er nog droog bij. ;-)
Voeren is dus een toer van uitersten geworden waar te veel moet afgestapt worden wil je heelhuids beneden geraken. Spijtig :-(

Wat betreft de bepijling :
De zwarte route is inderdaad ronduit slecht. Zonder plannetje geraak je er nooit door. Helaas was dat van ons nog het van oude parcours :-( En dat terwijl de blauwe route duidelijk wel opnieuw bepijld werd ???

De St Geertruidsroute is onveranderd gebleven : 3 klimmetjes die zeker de moeite zijn, voor de rest 'salonrijden' over grindwegeltjes. Ook nog steed zeer goed bepijld.
Van: Stefan Ingegeven op: 3-aug-2008 Gereden op: 3-aug-2008
De blauwe en zwarte route gereden. Fantastisch! Dit is het betere mountainbiken. Pittige beklimmingen en afdalingen, een aantal echt technisch zoals op de blauwe route de smalle holle afdaling met keien en veel boomwortels. Ik moest zelfs afstappen op een stuk. Prachtige afwisseling. Ook heerlijk op de zwarte route een stuk downhill op asfalt waar ik 60 km/h haalde om vervolgens vol in de remmen te gaan en linksaf te gaan. Maar ook op onverharde wegen haal je makkelijk 40 km/h. Wel oppassen voor wandelaars. Dat waren er veel vandaag. En niet verwonderlijk. De omgeving is formidabel. Een absolute aanrader. Ik kom nog eens terug!
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 30-jun-2008 Gereden op: 28-jun-2008
Nu eens gekozen om ook de zwarte route helemaal proberen te rijden, met de nadruk op proberen. Er zijn wel al wat pijltjes bijgezet maar in het laatste stuk voor aansluiting met blauw (Franstalige regio??) is het bijna noppes. Al een geluk dat er af en toe nog eens een oud bordje hing dat je op weg kon zetten. Heb een mail gestuurd naar iemand van Bloso met deze opmerkingen.

Blauw is nog steeds vrij goed in orde om rond te kunnen rijden.
Van: Arno Ingegeven op: 15-jun-2008 Gereden op: 7-jun-2008
Leuke route. Helaas super verzopen en de modder zit nu nog overal.
De route biedt veel en is behoorlijk zwaar (zeker in de modder!). De bewegwijzering is matig. Dat had ik al gelezen, dus voor de zekerheid mijn GPS op het stuur gezet.
Na 3 uur gebaggerd te hebben door de modder, de route afgesneden: op naar de auto! Ook hier is de GPS weer erg handig (GPS 60 csx).
Van: karlijne Ingegeven op: 2-jun-2008 Gereden op: 1-jun-2008
De route is mooi! is ook goed te rijden voor beginners. De blauwe route is 70% onverhard, maar veel gemakkelijker te rijden t.o.v de zwarte route (60%) onverhard. Deze heeft een aantal stijle beklimmingen op losse stenen ondergrond. De bewegwijzering van de zwarte is slecht, veel zoeken en inderdaad verkeerd rijden. Tip: rechtdoor gaan bij geen gehoor. Veel plezier!
Van: michiels kris Ingegeven op: 15-may-2008 Gereden op: 15-may-2008
Gisteren samen met mijn maat de blauwe en zwarte routes es gaan rijden onder een stralend zonnetje, althans de eerste 25 km, nadien een fikse stortbui over ons heen gekregen. Na al die verhalen over lekrijden had ik toch een beetje schrik gekregen, maar gelukkig heeft geen van ons beide deze pech gehad. Ik vind het een zeer geslaagde route, al moet ik erbij vermelden dat de bepijling een pak beter kon, een paar keer paaltjes tegengekomen die ws uitgetrokken zijn, en op sommige kruispunten moet je echt zoeken, of ze er staan of niet, er zitten een paar mooie technische afdalingen tussen, en een paar zware beklimmingen, bij aankomst hadden we 54 km op de teller staan, een paar extra door het verkeerd rijden waarschijnlijk.
Van: Maarten Ingegeven op: 13-may-2008 Gereden op: 12-apr-2008
Aan Michiel de hollander, van een andere hollander. Ik was gisteren ook verbaasd dat de afdaling na de blauwe reiger alleen stond aangeduid met het oude bordje en dat de nieuwe blauwe bordjes omhoog wijzen. Kijk maar eens op
http://www.bloso.be/public/bloso/Docs/Mountainbikeroutes/Euregio/VoerenRoute.pdf en zie dat het echt waar is! Verder zijn de nieuwe bordjes een hele verbetering dus dan aan de Bloso!
Van: Cubus Ingegeven op: 10-may-2008 Gereden op: 9-may-2008
Na een weekje stoeien op de zuid-limburgse routes, was de laatste dag van de vakantie bestemd om "Voeren" te gaan doen. Het weer was super, zonnebrandcreme was geen overbodige luxe. Een routekaart ook niet, zonder kaart zou je echt verdwalen. Ik miste toch wel een boel pijltjes waardoor ik regelmatig terug moest om nogmaals goed uit te kijken naar de zwarte pijltjes. Een beetje extra km's kan geen kwaad.
Het enige echte nadeel aan deze trip waren de meidoorns. In de 5 voorafgaande dagen maar 1 keer lek gereden. Tijdens de 51km "Voeren" 15 maal(!!!!!) lek gereden, de lol ging er een beetje af. Soms drie gaten tegelijk moeten plakken door alle lossen doornen. Jammer, de route was schitterend, maar een uurtje kwijtraken met plakken en pompen is toch zonde van de tijd.
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 10-may-2008 Gereden op: 9-may-2008
Door het aanhoudende goede weer besluit ik om nog een keer terug naar 's Gravenvoeren te rijden. Vermits dat er vanuit Bloso nieuwe routes zijn aangemaakt (blauw en zwart) wil ik deze wel eens verkennen. Vooraf op de site
van Bloso de pdf bekeken van het parcours, zou 48km zijn maar er zijn verkortingen mogelijk door te kiezen voor geel. Deze vormen verbindingen tussen zwart en blauw. Verder de track van mtbroutes ingeladen op mijn gps zodat ik goed geinformeerd blijf tijdens het rijden.

De wagen kan je makkelijk kwijt op de parking van de Boomstraat te s'Gravenvoeren. Wanneer je de parking verlaat kies je voor rechts en bij het eerste kruispunt opnieuw voor rechts. Hier staat de eerste blauwe signalisatie.
Het parcours volgt voor een stuk de oude bewegwijzering, alook de gps track. Soms echter worden er andere stukken gebruikt en af en toe staan deze nieuwe wegwijzers toch niet duidelijk opgesteld. Ben echter nooit te veel tijd verloren. De blauwe route is van een goed niveau en je kan er de nodige lol aan beleven. Wanneer ik onderweg de keuze krijg om naar zwart over te schakelen doe ik dit. Deze route is van een ander niveau en bevat redelijk wat asfaltklimmen door de verschillende dorpjes van de voerstreek. De zwarte pijltjes staan er helaas ook een stuk
minder, de gps track is ook hier afwijkend. Op een bepaald moment na een zeer lange asfaltklim zie ik geen bordje meer maar op het kruispunt staat er rechts wel eentje opgesteld zodat ik mijn weg toch kan vervolgen.

Bij het eerste gele pijltje dat ik tegenkom opteer ik om de zwarte route even te verlaten en een stuk af te snijden. Nadien kan ik opnieuw het laatste stuk van de zwarte route rijden om vervolgens blauw volledig af te werken tot in 's Gravenvoeren.

Conclusie een mooie namiddag gehad zeker door de blauwe route, zwart is wat minder en is niet echt duidelijk bewegwijzerd. Afstand: 44km en 715 hoogtemeters.
Van: Michiel Ingegeven op: 28-apr-2008 Gereden op: 27-apr-2008
Route ligt er super bij, zelfs het gedeelte onder Moerslag dat twee weken geleden nog niet te fietsen was door de leemklei waar je 15cm inzakte.
Er zijn nieuwe bordjes geplaatst, op sommige plaatsen wijzen ze echter niet de goeide kant op. Zou best kunnen dat het dan verbindingsroutes zijn maar die worden meestal aangegeven met een wit driehoek of achtergrond. Bijvoorbeeld boven de klim bij de blauwe reiger werd je nog verder omhoog gestuurd terwijl je naar rechts moet een afdaling en dan een stukje later weer omhoog mag klimmen. Gelukkig hebben ze de oude bordjes die er nog hingen, lekker laten hangen. Kan dus was verwarring veroorzaken, maar ja, ben een hollander he, altijd wat te zeiken :)
Het was een heerlijk weertje, vriendelijk wandelaars, ben op de klim vanaf de blauwe reiger nog ingehaald door 4 Hell's Angels. Eentje had nog iemand achterop, ben benieuwd of ze die omgelegd hebben, ghehehe.
Uiteindelijk had ik een 18,5 gemiddeld. En da's een goeie tijd voor mijn doen. De truuk is rustig te fietsen, ik verkijk me nog wel eens op de voerstreek, het is gewoon een pittige route.
Van: Ron Ingegeven op: 12-apr-2008 Gereden op: 10-apr-2008
Weer eens de route geheel gereden. Tot mijn verbazing lag de route er grotendeels droog bij. Lekker fietsen dus.
Helaas ook weer drie doornen opgelopen. Dat zag ik thuis. Met latex in mijn bb bleven ze lekker vol lucht.
Verder zag ik dat men een veldweg had dichtgelegd met betonnen platen. Leek wel de autostrada.
Maar het goede nieuws als laatste; Ik zag dat men doende is om de route nieuw uit te pijlen. Nu heb ik inmiddels de bordjes niet meer nodig, maar voor nieuwkomers zal het een genot worden. Ik denk wel dat er bij de gevaarlijkste afdalingen afzonderlijke gevaarsbordjes mogen komen. Er zijn er twee of drie bij waar de ongeoefende biker zich wel eens kan vergissen.


Van: Henri Fransen Ingegeven op: 3-jan-2008 Gereden op: 2-jan-2008
De grote ronde gereden, ondergrond was helemaal aangevroren dus lekker hard !!
De wind was koud, maar er scheen een lekker zonnetjes, was het een mooie dag om te biken.
Bewegwijzering rond Teuven was overigens ver te zoeken (zeker richting de kruising met de beek) Voor de rest was het redelijk goed aangegeven...
Route is wel heel erg leuk, met inderdaad af en toe een pittige (!) klim maar ook heerlijke afdalingen, en inderdaad; de beruchte doorns-problemen was geen ontkomen aan (in de laatste paar km ter hoogte van StMartensVoeren hadden we met 4 mensen 7 binnenbanden nodig.... ), Enige oplossing is smurrie in de banden doen (zoiets als de Stan's Notubes) !!
Ondanks deze domper, toch een hele leuke route gereden !!
Van: Paul Ingegeven op: 2-jan-2008 Gereden op: 30-dec-2007
Volledig onverwacht bleek de route erg nat te zijn waardoor behoorlijk zwaar.
Op meerdere plaatsen waren de meidoorns gesnoeid (en de takken niet opgeruimd) waardoor de kans op lek rijden erg groot is, dit is dan ook gebeurd.

Een prachtige omgeving maar in het vervolg rijdt ik de route alleen in droge perioden...
Van: Sven Stoffelen Ingegeven op: 23-oct-2007 Gereden op: 23-oct-2007
Het was een van de laaste mooie dagjes van het jaar dus wij dachten nog ff een mooi dagje biken. We hebben de voerstreek gereden, de 51 km.
De route is zeer mooi, heel gevarieerd rijden en mooie klimmtjes en afdalingen erin.
Alleen de bepijling is heel slecht. Je moet soms echt naar pijltjes zoeken op een splitsing bijvoorbeeld. Ook bij hele snelle afdalingen vallen de pijltjes soms niet eens op en moet je weer een stukje omhoog klimmen.
We hadden het kaartje wel gekocht bij de vvv en dat kan ik iedereen aanraden.

Veel bike plezier,

Sven
Van: Kristof Ingegeven op: 7-oct-2007 Gereden op: 7-oct-2007
Vandaag de St-Geertruidroute gereden:

Ik ben gestart aan de kerk in St. Geertruid. Er is daar een parking waar je je auto kwijt kan. Er is hier wel geen infobord. Als je van de parking naar de kerk toe rijdt, moet je een wegkruisen. De route volgt deze weg naar beneden.

De route zelf is een snelle, leuke route in een mooi landschap. Verwacht wel nergens supertechnische stukjes of gevaarlijke afdalingen. Verder bevat deze route enkele mooie klimmetjes, maar niet te vergelijken met diegene in de Ardennen natuurlijk.

De bepijling is dik in orde. Je moet natuurlijk wel goed blijven opletten want de bordjes zijn niet echt groot. Slechts op 1 punt ontbrak er een pijltje volgens mij: na de afdaling naar Slenaken, klim je het dal terug uit. Boven kom je op een grote weg uit. Links zie je het gele gemeentebord van Voeren staan, hier hangt nog een pijltje naar rechts. Na ongeveer 400 meter over een fietspad kom je links een hotel tegen. Hier moet je de weg naast het hotel links in, maar is het pijltje verdwenen. Even later hangen er terug pijltjes.
Van: Wil Kaat Ingegeven op: 23-sep-2007 Gereden op: 13-sep-2007
wij 55 plussers hebben vorige week de route in de Voerstreek gereden, het was prima weer, de roure was zwaar maar je moet niet met een stopwatch aan gaan starten, zo kun je ook nog genieten van de omgeving wat echt fantastisch is, de bewegwijzering was goed, volgens mij zijn er ook nieuwe bordjes bij geplaatst, want die zagen er als nieuw uit.
volgend jaar rijden we hem vast nog een keer.
Wil
Van: Paul Graafmans Ingegeven op: 30-jul-2007 Gereden op: 29-jul-2007
Gisteren samen met mijn bikemaat annex zwager Niels, de 51km-route gereden in de alsmaar harder wordende regen. Maar moet toch zeggen dat deze route zeker de moeite waard is, zelfs nu! Het parcours was dan wel verzadigd van de regen, maar was toch nog redelijk te doen al hadden we soms handen en voeten nodig om overeind te blijven. Zitten lekkere klimmetjes in en mooie afdalingen, voor ons was deze tocht zeker een geschikte voorbereiding op de Houffamarathon eind augustus, en waarschijnlijk rijden we hem ook nog een keer als voorbereiding van de Bart Brentjens Challenge, alleen nemen we dan wel een kaartje mee, want het is wel opletten geblazen hier en daar mag er wel eens een pijltje extra gehangen worden. Maar al met al was het iedere regendruppel waard.
Van: W. Smitz Ingegeven op: 8-jul-2007 Gereden op: 7-jul-2007
Gisteren de 51 km gereden: zeer mooi! Bewegwijzering is dik in orde. Er ontbraken wel enkele pijltjes vanaf het dorpje Nurop (na 24 km met start aan de Provinciale school), maar met de kaart erbij was de weg goed te vinden, je kan er trouwens ook de geschilderde 'V6'-tekens op de bomen volgen. Bij het buitenrijden van het bos (Gieveld) stonden er terug pijltjes.
Hier kom ik zeker terug!
Van: Hans & Carolien Ingegeven op: 17-jun-2007 Gereden op: 17-jun-2007
Vandaag de 51km route van Voeren gereden. We waren op het ergste voorbereid na alle verhalen over de zeer slechte bewegwijzering. Nou, hier is ons commentaar:
Hele mooie route met een paar pittige klimmetjes en leuke technische afdalingen. We hebben de route uitsluitend gereden op de geel met zwarte mountainbike-bordjes en dat was prima te doen. En ja, natuurlijk hangt er wel eens een bordje op 3 m hoogte tegen een betonnen elektriciteitpaal of op 60 cm hoogte op een houten afrasteringspaaltje maar we zijn niet één keer verkeerd gereden en hebben de hele route kunnen doen aan de hand van de bordjes. Daarbij slechts 2 keer op een kruising even moeten zoeken naar een bordje maar allez zeg, dat hoort erbij, het is pe slot van rekening geen treinspoor of snelweg waar je alleen maar duf recht vooruit hoeft te kijken.
Wat de lekke banden betreft: met 2 bikes 0 keer lek, gewoon slime in je banden en de meidoorns hebben geen schijn van kans, zo simpel is dat.
Dus voor degenen die hier op deze site zoveel klagen over bordjes en doorns, jongens, blijf in de stad, of zorg ervoor dat je een beetje voorbereid bent, voor een beetje biker is dit een geweldige route die prima aangegeven is.....MAAR WEL JE OGEN OPEN DOEN !!!
Van: Wim Ingegeven op: 2-may-2007 Gereden op: 30-apr-2007
Op 30 april de Voerstreekroute gereden. Naar aanleiding van de commentaren op dit forum had ik mijn rugzakje maar vol reservebanden gestopt maar ik had het geluk blijkbaar aan mijn kant: geen enkele keer lek gereden.

De bewegwijzering is inderdaad een zwaar minpunt. Op de 48km ben ik zeker 20 maal gestopt om de kaart te raadplegen. Niet echt handig (wel goed om de hartslag onder controle te houden) maar ik ben er op deze wijze toch in geslaagd om de route quasi perfect te volgen.

Over de route zelf en het landschap kan ik kort zijn: prachtig. Er zitten een paar stevige klimmetjes en afdalingen in, zeker als je de vlakke Kempen gewoon bent... Mij gaan ze hier zeker nog zien; zonder de kaart-lees-tussenstops zal het alleen nog beter zijn.
Van: Michiel Ingegeven op: 2-may-2007 Gereden op: 30-apr-2007
Begonnen in De Planck, was met de auto en had voldoende tijd, was de bedoeling om de complete route te rijden om hem zo te leren kennen dat ik voortaan zonder kaart zou kunnen fietsen. Dat is niet gelukt. Ik heb nog nooit zoveel op een kaart gekeken. Wel een hele mooie omgeving met hele mooie paden, fantastisch fietsen doordeweeks als er niet zoveel wandelaars zijn maar het is zo ontzettend slecht bewegwijzerd. Kwam in 's Gravenvoeren een collega fietser tegen (belg) en die was behoorlijk over de zeik :)
Misschien komt het ook dat de bordjes niet door mountainbikers worden geplaatst, soms staan ze al 100m voor een afslag, of 100m na een afslag. Nog een tip voor de mensen die hem onderhouden, plaats de paaltjes een beetje consistent, dus binnen een 1m hoogte en niet opeens 1tje op 3m hoogte aan een elektriciteitspaal, dat verwacht je niet als mountainbiker en dus zie je het plaatje over het hoofd. Als de plaatjes gejat/gesloopt worden zou je ook weer pijlen op de boom kunnen verfen, gewoon naast de nomale plaatjes.
Maar 1 lekker band gehad, wel drie noppen van mijn achterband afgereden kwam ik thuis achter...
Van: Wim Hoenderop Ingegeven op: 16-apr-2007 Gereden op: 15-apr-2007
Gisteren hebben we met 10 man van ons clubpie de Voerenstreek route gereden.
We zijn zeer aktief met mountaunbiken en gaan dan ook soms vele uren in de auto onderweg naar mooie en moeilijke routes. Zelf komen we uit de buurt van Nijmegen - NL.
Vorige week de Gulpenroute en nu vol verwachting de Voerstreekroute.
Omgeving is waanzinnig mooi en de route redelijk goed aangegeven. Zelf rijden we met gps zodat verdwalen onmogelijk is.

We zijn gestart in Mheer en ook wij hadden na ongeveer 31 km een pad die bezaaid was met meidoorns. NIET MEER NORMAAL!! Totaal hebben we 15 lekke banden gehad en ook wij zijn via de gps auto-routing weer zo snel mogelijk terug gereden naar onze auto's.

Heel jammer dat dit onze dag heeft bedorven wat niets ten onder doet aan de prachtige omgeving.

Is er geen route beheerder die hier eens aandacht aan kan besteden??

Namens ons cluppie,

Wim Hoenderop
Van: Henk Sipers Ingegeven op: 16-apr-2007 Gereden op: 15-apr-2007
OP 15 april 2007 hebben we bij zeer goed weer deze mooie route proberen te fietsen.
Op 9 km kregen Dennis de eerste lekke band. Bij reparatie bleek nog math ook nog een lekke band te hebben. Na e.e.a. gerepareerd te hebben zijn we verder gegaan.
Op 12 km. reeds Dennis,Willy, Fabian en Math weer meerdere lekke banden. Oorzaak van dit ellendig probleem is dat de boeren de hegge hebben gesnoeit en het snoeisel niet in de wei hebben gegooit maar op de roete van de mountainbikers. Dat de koeien beschermt worden tegen dit snoeisel is begrijpelijk maar dat het niet opgeruimd wordt en de fietsers zich hier de banden op kapot rijden is schandalig. Heeft men hier iets tegen de mountainbikers ??.
Wij zijn de kortste weg gereden naar onze auto's en hebben ons nog iets gedronken en gegeten en komen hiet niet meer terug rond snoeitijd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

De Geroenten
Van: Kristof Ingegeven op: 13-apr-2007 Gereden op: 13-apr-2007
Het is nog steeds stralend weer, dus de mtb nog maar eens van stal gehaald.

Vertrokken in Vaals (Nederland) en dit aan Landal Hoog Vaals, Randweg 23, Vaals.
Hier kan je tevens een kaart kopen met de routes op. Er zijn twee versies beschikbaar. Eén kaart bevat de Nederlandse routes en tevens de 2 grote routes van Voeren (5,35 euro). De andere bevat enkel de 8 Nederlandse routes (6 euro).
De receptie van het park is elke dag open. Vanop de parking geraak je via een verbindingsstuk (ongeveer 3km) op de Vijlen-route.

De routes zelf dan. Zoals eerder gezegd, vertrokken op de Vijlen-route. Deze is zeer goed afgepijld (geen enkel pijltje gemist). De route bevat enkele lange klimmen en afdalingen. Op enkele stukken na niet al te technisch.

Na 15 km dan via een verbindingsstuk overgegaan op de Gulpen-route. Deze route is ook niet al te technisch maar is fysiek veel lastiger dan de Vijlen-route. Een veelvoud van korte of middellange zeer steile klimmetjes en dito afdalingen. De route helemaal uitgereden en via hetzelfde verbindingsstuk terug naar de Vijlen-route.

Deel 2 van de Vijlen-route is fysiek minder lastig en niet technisch. De combinatie van de 2 routes is enkel voor de iets gevorderde mountainbiker met goede conditie. Nu lag alles er poederdroog bij, maar wanneer het geregend heeft is dit volgens mij superlastig. Totale afstand: 61,5km tegen 18,5km/u. Het kaartje heb ik niet echt nodig gehad, maar volgens mij kan het nooit kwaad om het bij te hebben (en de prijs is nu ook niet echt overdreven voor 8 routes).

Van: Kristof Ingegeven op: 13-apr-2007 Gereden op: 13-apr-2007
Het is nog steeds stralend weer, dus de mtb nog maar eens van stal gehaald.
Vertrokken in Vaals (Nederland) en dit aan Landal Hoog Vaals, Randweg 23, Vaals.
Hier kan je tevens een kaart kopen met de routes op. Er zijn twee versies beschikbaar. Een die tevens enkele routes in Voeren bevat (5,35 euro) en een ander met enkel de Nederlandse routes (6 euro)
Van: Ron Ingegeven op: 8-mar-2007 Gereden op: 8-mar-2007
Vandaag weer eens de Voerstreek gereden. Na de vele regendagen weer eens de zon gezien. Het modderige parcour was op zich best goed te doen. Wel 2x lek door de doornen.
Van: Jacques Ingegeven op: 10-jan-2007 Gereden op: 7-jan-2007
Na de regen(stort)buien van de vorige dagen toch met vier Onze Hopers van uit Oud-Turnhout afgereisd naar de Voerstreek voor een potig mtb-ritje. Oorspronkelijk vertrokken voor de langste route in St.GravensVoeren, hebben we het na de eerste lus van 35 km voor bekeken gehouden. Maar wel moe EN voldaan. Zelfs in deze extreme omstandigheden is dit een prachtig parcours: uitdagend, afwisselend, technisch en bijna overal berijdbaar. Die ene keer dat we toch van de fiets af moesten zal het wel aan ons gebrek aan ervaring of ons materiaal gelegen hebben dat beide voorzien is op de pannekoekplatte noorderkempen. het parcours was prima afgepijld (in de bebouwde kom is het soms goed uitkijken om de pijl niet te missen) En ja, dirk en eric, werden op lekke binnenbanden getracteerd. Wij tubelessrijders, Michel en ik, zijn onderweg gespaard gebleven van een accuut tekort aan lucht. Maar die pannes kon de pret zeker niet drukken. De aandacht werd telkens vlug afgeleid naar de pijn in de beenspieren bij de volgende steile klim of de verradelijke stenen en glibberige wortels in de spannende afdalingen. Enige minpuntje: terug bij het beginpunt van de route was er geen mogelijkheid voorzien om je terug toonbaar te maken en de kilo's modder van ons natrillende lijf te spuiten.
Van: Jacques Ingegeven op: 10-jan-2007 Gereden op: 7-jan-2007
Na de regen(stort)buien van de vorige dagen toch met vier Onze Hopers van uit Oud-Turnhout afgereisd naar de Voerstreek voor een potig mtb-ritje. Oorspronkelijk vertrokken voor de langste route in St.GravensVoeren, hebben we het na de eerste lus van 35 km voor bekeken gehouden. Maar wel moe EN voldaan. Zelfs in deze extreme omstandigheden is dit een prachtig parcours: uitdagend, afwisselend, technisch en bijna overal berijdbaar. Die ene keer dat we toch van de fiets af moesten zal het wel aan ons gebrek aan ervaring of ons materiaal gelegen hebben dat beide voorzien is op de pannekoekplatte noorderkempen. het parcours was prima afgepijld (in de bebouwde kom is het soms goed uitkijken om de pijl niet te missen) En ja
Van: Vandeputte Steven Ingegeven op: 15-nov-2006 Gereden op: 11-nov-2006
Dit weekend voor de eerste maal naar de voerstreek geweest om te mountainbiken en dat viel goed mee als ik de regen en de pech even vergeet.
Het parcours (voerstreekroute 51km) was dik in orde, deftig wat klimwerk op glibberige keien ! jammer dat de uitpijling niet al te duidelijk is waardoor er veel tijd verloren gaat in zoeken en op de kaart kijken. De prachtige streek maak veel goed.
Zeker voor herhaling vatbaar als het weer wat beter is !

Foto's : www.kortrijkse-mountainbikers.be
Van: Raf Daniels Ingegeven op: 12-nov-2006 Gereden op: 12-nov-2006
Vanmorgen 12/11 erop uit getrokken om de grote route van de voerstreek eens te doen. Die hadden we nog te goed. Opnieuw vanuit 's Gravenvoeren vertrokken. Het heeft vannacht serieus geregend en vanmorgen ziet het er eveneens niet al te fameus uit. De route ligt er moeilijk bij. Veel losliggende stenen en spekgladde modder, doe daar nog wat serieuze vrijliggende boomwortels bij en het wordt uitkijken geblazen. Dit is pro-country, voor ons wat te hoog gegrepen. Na een halfuurtje fietsen, begint het te regenen. Even later dreigt het zelfs serieus verkeerd te lopen. Net na een bruggetje moeten we even te voet de rivier volgen langs een spekgladde helling, om daarna terug op een bereidbaar pad onze weg te vervolgen. Nu, dit is echt geen aanrader om met dit weer te doen. Tijdens de beklimming van die helling ga ik onderuit en glijd ik naar beneden. Er is geen houden aan. Enkele meters boven dat riviertje blijf ik toch hangen achter een uitstekende boomwortel, mijn fiets heb ik ook nog net kunnen tegenhouden. Na wat gehannes en dank zij mijn eeuwige fietskameraad Dirk, staan we even later terug op het pad. Een lekke band was er ook weer bij. Geen doorns dit keer, maar een vlijmscherp stukje afgebroken steen (geen wonder als je ziet hoe het parcours er bij ligt). En als top of the bill, komt een loslopende koe ons tegemoet op een single track. Blijkbaar moeten we er nogal uitgezien hebben, want ze schrikt zich een hoedje. Ze maakt rechtsomkeer en in looppas gaat ze ons een honderdtal meter voorop. Tot ze op rechts naar een akker kan uitwijken en wij er langs door. Wat een zicht. Het is weer mooie rit geweest. Lekker afzien in een prachtig herfstdecor. Hiervoor kom je toch iedere keer terug.
O ja, er hangen weer (bijna) overal pijltjes. Dus zonder GPS weer mogelijk uit te rijden.
Van: Chris Ingegeven op: 6-nov-2006 Gereden op: 4-nov-2006
Dit weekend zijn we in de Voerstreek gaan mtbiken. De Voerstreekroute is prachtig. Met slechts 1200km mtb ervaring was deze route voor mij technisch genoeg. Mooie bossen en singel tracks die er prima bijlagen. Eén lekke band voor 110 km. Enige conditie is wel vereist. Meer dan avs 18,3 hebben we niet gehaald. De bepijling kan beter maar met de kaart erbij gaat het prima.We hadden niet genoeg tijd om ook de andere routes in de streek te verkennen maar we gaan er zeker terug.
Van: Ron Ingegeven op: 23-oct-2006 Gereden op: 22-oct-2006
Nog snel even de Voerstreekroute gereden met vermoedelijk het laatste mooie weer dit jaar. Route lag er super bij.
Ik zag zelfs dat er op diverse plaatsen nieuwe routewijzers ophingen, superrr, dat was nl. hard nodig.
Voorheen met de hardtail op deze route genoten. Vandaag voor het eerst met mijn nieuwe Specialized SJ FSR Comp 2007. Gewoon klasse. Op de afdalingen de demper open gooien en genieten.
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 12-sep-2006 Gereden op: 19-aug-2006
Eerst de grotere route (51km) gedownload naar de gps en dan vertrokken naar Voeren. Een goed startpunt vinden is al een opgave maar je kan parking terugvinden aan Dreesch om je wagen weg te zetten als ook een eerste pijl van het circuit. Er zijn enkele pijlen verdwenen en dan is uiteraard de gps een handig instument om op terug te vallen, de route is veeleisend met snedige hellingen een ditto afdalingen. In tegenstelling tot mijn collega bikers op deze site geen materiaalpech gehad. Echt een aanrader en zeker voor herhaling vatbaar.
Van: Raf Daniels Ingegeven op: 27-aug-2006 Gereden op: 6-aug-2006
Zondagmorgen 7:30u. Het heeft de afgelopen dagen heel wat geregend. Maar het zou vandaag droog blijven. 's Morgens nog gauw een extra binnenband meegenomen. Gelukkig maar. Gewapend met veel goede wil en 2 gps-tracks. "Welke zal ik opzetten die van +50 of die van 35km?" "Doe maar die van 50km," zegt mijn collega. We vertrekken vanaf de Snauwenberg in 's Gravenvoeren. Na een eerste klimmetje. "Zeg, kan je die track van 35km nog opzetten?" Ik wist het wel: "Geen probleem." Dit is wat anders dan de dingen die we in Limburg voorgeschoteld krijgen. Ook het materiaal begint flink af te zien. Na 15km ben ik al aan mijn 3de binnenband toe. En is mijn collega één van zijn schroeven van zijn klikschoenen verloren. Hij kan zijn schoen zonder gereedschap niet meer van zijn pedalen verwijderen. De andere schroef zit eveneens los en we hebben net niet die maat van steeksleutel bij de hand. Dit is een prachtig parcours en de omgeving is adembenemend (als je al eens de kans krijgt om rond te kijken). Toch enkele opmerkingen: neem genoeg reservemateriaal (lees binnenbanden) mee. Wees voorzichtig op sommige afdalingen (doornen, losliggend bouwpuin) En zonder gps-track geraak je hier niet rond. Er zijn teveel pijlen verdwenen of nauwelijks zichtbaar opgesteld, soms zelfs na de splitsing. Daarom verwijs ik jullie naar de gpstracks.nl website waar je beide versies van de voerenroute kunt downloaden via het menu moutainbikeroutes. Kies zowel België, en later Nederland als landenkeuze om aan beide tracks te geraken. De volgende keer hoop ik zonder tussenstops de 35km en daarna de grote eens uit te fietsen. Veel plezier!
Van: Marc J. Ingegeven op: 19-jul-2006 Gereden op: 17-jun-2006
Vandaag gekozen om de Voerstreekroute te doen. 't Is te zeggen : proberen te doen.
Vertrokken in s' Gravenvoeren. Eerst een kaartje gehaald in het plaatselijke VVV-kantoor : zeer vriendelijke mensen trouwens. Zelfs nog extra brochures meegekregen over de Voerstreek.

De regio is prachtig : mooie klimmetjes, snelle afdalingen, leuke single tracks. Eigenlijk van alles een beetje. Soms zelfs redelijk technisch, althans voor mij. ;-) Kan misschien ook zijn omdat ik de laatste tijd 2x kennis gemaakt hebt met de grond door in een "geul" te rijden.

De bewegwijzering laat dikwijls te wensen over. Op zulke momenten was het kaartje een nuttige aanvulling op de pijltjes. Doch in Sint-Pieters-Voeren zelfs met kaartje de weg totaal kwijt geraakt. Via asvaltweg terug naar 's Gravenvoeren gereden.

Samenvatting :
Omgeving : 10/10.
Bewegwijzering : 3/10. :-(
Van: Herman Diertens Ingegeven op: 25-may-2006 Gereden op: 13-jun-2006
Leuke ATB speurtocht. Toch altijd jammer als je de Nederlandse grens passeert dat dan ook gelijk de bewegwijzering wegvalt. Maar de route als het goed is wel helemaal uit gefietst.
Van: roel Ingegeven op: 21-may-2006 Gereden op: 5-may-2006
Geweldige route, veel uitdagende klimmetjes en afdalingen

moeten wel nodig nieuwe wegbewijzeringsbordjes worden opgehangen.
We hebben 2 lekke banden gehad, maar die liepen pas leeg toen we terug waren, dus we hebben de route zonder pech goed kunnen fietsen.

Met goede wegbewijzering is deze route helemaal geweldig, hij laat echt supermooie plekjes van de voerstreek zien

groet roel
Van: ron Ingegeven op: 7-may-2006 Gereden op: 5-may-2006
Route weer eens gereden. Nu zonder lekke band.Samen met coll. over een nagenoeg droge route genoten van het verse groen. Heerlijke route en alle klimmetjes en afdalingen gehaald.
Beheerders moeten wel eens de route rijden met een stuk of 15 bordjes om op de belangrijkste plaatsen nieuwe te hangen.
Van: johan Ingegeven op: 26-apr-2006 Gereden op: 23-apr-2006
een erg mooie tocht door een mooi en uitdagend gebied.zeker een tocht nog eens te fietsen.mooie lange klimmen die er behoorlijk in hakken,en de afdalingen houden je scherp. echt een aanrader voor de gevorderde biker .tip let op met afdalen heb je de aandacht nodig om beneden te komen waardoor je wel eens een pijltje kan missen in de afdaling. neem wat extra banden of plakkers mee,en een fietsbril is ook wel handig, een vlieg of vuiltje in je oog is niet prettig tijdens deze afdalingen.

gr johan
Van: Thielen L Ingegeven op: 13-apr-2006 Gereden op: 13-apr-2006
Zéér mooie route, veel afwisseling. Mooi klimwerk en mooie afdalingen.
Echter opletten voor scherpe vuurstenen.
Alleen soms ga je zo snel in afdaling dat je geen oog hebt voor pijltjes.
En sommige pijltjes staan zeer slecht geplaatst.
We hadden dan ook een kaart gekoocht in sgravensvoeren (€4.5). Zo kom je telkens toch weer op de route uit. Maar het kost je alleen maar tijd en extra kilometers.

Tip:
Neem extra binnenband mee of reparatiesetje.
Zorg voor goede remmen.
Materiaal krijgt het zwaar te verduren
Van: Tommy Ingegeven op: 9-mar-2006 Gereden op: 22-feb-2006

Zeer mooie route het was zwaar een tijdje geleden vanwege de drassige ondergrond, mijn maat had 2 lekke banden. Ik nie maar dat kwam omdat ik tubeless ready banden heb van Bontrager met vloeibaar sealant erin. Er zaten trouwens wel 2 doorns in maar goed.
Heeft iemand een GPS route uitgestippeld, ik zou die graag willen hebben.
Van: Erik Boekel Ingegeven op: 5-mar-2006 Gereden op: 26-feb-2006
Prachtige ATB routes, echter bij afdalen met een groep van 7 personen allemaal voor en achter een lekke band. Vervolgens nog 6 maal lek , dus 20 lekke banden dat is toch echt teveel om lekker door te kunnen fietsen. Reden was de gesnoeide hagen en de harde ondergrond, kortom de ondergrond lag bezaaid met doorns. Jammer want het is wel spectaculair om daar te fietsen.
Van: Ron Ingegeven op: 26-jan-2006 Gereden op: 23-jan-2006
heden de Voerstreek willen rijden. Gestart nabij grensovergang De Plank. Door het vriezen lag het parcours er redelijk goed bij. echter na pm 25 km 1e lekke band. Na reperatie weer 1 km afgelegd. Nu 2 platte banden. Gelukkig niet begonnen met plakken maar het lieve vrouwke gebeld om mij te laten ophalen. Thuis in beide banden wel zo'n 20 gaatjes geteld.
Moraal, blijf even weg uit de Voerstreek of loop de paden waar hagen staan.
Jammer, want qua route is hij oh zo mooi.
Van: Remko Mulder Ingegeven op: 5-sep-2005 Gereden op: 4-sep-2005
Op een (te) warme septemberzondag kiezen we voor St. Martensvoeren als startplaats. In plaats van meteen het parkoers te volgen, nemen we de verbindingsweg naar het noorden. Vanaf ongeveer de Cantarel volgen we het parkoers oostwaarts.

Op deze manier zullen we precies halverwege langs de auto komen. Erg nuttig voor het plunderen van de koelbox en het wisselen van bidons.

Al meteen blijkt, dat we het gemiddelde van de voorafgaande dag (Valkenburgroute, 18 km/u) vandaag niet zullen benaderen. De keien zijn groot, de boomwortels lang en de singletracks smal en diep, waardoor we in de afdalingen nauwelijks tijd terugwinnen.

Over het algemeen is de bewegwijzering niet slecht, laten we zeggen redelijk. Voorbij Meesch missen we een pijltje waardoor we doorschieten in de afdaling en op een kruising uitkomen waar we al geweest zijn. Mijn metgezel herinnert zich dit, zodat we niet nogmaals door Meesch hoeven.

Het parkoers is geweldig. Slopende maar net-niet-oneindige beklimmingen, moeilijke maar net-niet-onmogelijke afdalingen. Misschien iets te veel keien. Nauwelijks asfalt, hoewel in ons boekje staat dat we op 30 procent asfalt moeten rekenen. Kennelijk komt dat later?

De eerste helft van onze route eindigt met een domper. De afdaling waarmee we St. Martensvoeren induiken, is niet te fietsen. Hoewel onze ervaring niet groot is, kunnen wij ons niet voorstellen dat welke MTB-er dan ook hier op zijn fiets durft te blijven zitten.

Met een gemiddelde van ruim 15 km/u beginnen we aan de tweede helft van het parkoers. Dit begint erg voorspoedig, binnen mum van tijd leggen we 8 kilometer af. In Mheer zien we voor het eerst een langer stuk asfalt, maar al snel duiken we het veld weer in.

Na het kruisen van de rode route (St. Geertruid?) steken we een riviertje over en raken de kluts kwijt. Hier kun je toch niet fatsoenlijk omhoog fietsen? Echt niet! Uiteindelijk komen we in het verlengde van het riviertje uit, waarna een geweldige beklimming volgt.

Misschien hadden we bij het riviertje niet over moeten steken, maar de loop enkele tientallen meters moeten volgen? Wie het weet mag het zeggen...

Via veel, iets te veel asfalt, vallen we Teuven binnen. Maar dat ligt aan ons, want wederom missen we in de afdaling een pijltje naar links. We compenseren deze kilometers door op de kruising te zoeken naar het vervolg van de route. Als ik alle verhalen hier lees over gemiste kilometers, dan zou het me niets verbazen als dit in de meeste gevallen om dit stuk van het parkoers gaat.

Na Teuven hebben we het eigenlijk wel gehad. Het is vooral meer van hetzelfde, met af en toe nog een leuke beklimming door het bos. Het begint ons te irriteren dat we tijdens de gevaarlijke afdalingen niet echt gas kunnen geven. We besluiten daarom om de laatste lus bij de Cantarel niet te maken en binnendoor over de weg naar St. Martensvoeren terug te rijden.

Maar ja, dat kun je wel besluiten, maar dan moet je niet precies op dat punt een pijl missen. Uiteindelijk komen we daarom alsnog op ons startpunt uit en rijden via de verbindingsroute terug naar de auto. Uiteindelijk zijn we 5,5 uur onderweg geweest voor de 52 kilometer, waarbij we een gemiddelde van net geen 15 km/u hebben getrapt. De lange pauze halverwege en een flink aantal korte pauzes niet meegerekend.

Conclusie:
- geweldige route met veel mooie beklimmingen
- iets teveel asfalt in een klein deel van de route
- enkele te gevaarlijke afdalingen
- iets te grote keien
- enkele cruciale ontbrekende of onduidelijke pijlen

Hoe dan ook, hier komen we zeker terug!
Van: ron Ingegeven op: 28-aug-2005 Gereden op: 27-aug-2005
Voor de eerste keer, samen met twee kameraden, deze route gereden. De 51 km route bleek voor ons maar 46 km te worden. Welke km wij hebben gemist is onduidelijk. Een supermooie en zeer zware route. Met name de lange zware beklimmingen hakken erin. Superafdalingen die best gevaarlijk zijn. (onervaren bikers opgelet).
Bordjes zijn soms moeilijk te vinden, het voordeel als je met z'n drieen gaat is dat altijd wel iemand een bordje ziet. Wie weet nu de juiste weg nadat je over de Gulp bent gereden (brug).
Ikzelf zat er goed doorheen terwijl ik toch redelijk fiets. Gulpen-Vijlen of Gulpen -Valkenburg zijn geen probleem. Mogelijk te veel aangepast aan snelheid van de anderen die een hoger niveau hebben. Kom binnenkort weer terug om er nog meer van te genieten.
Overigens reed niemand van ons lek. Super....
Ik ben benieuwd naat Theux, die op de planning staat.
Van: Edwin Ingegeven op: 18-aug-2005 Gereden op: 17-aug-2005
Gistermiddag naar 's Gravenvoeren gefietst om daar de voeren mountainbikeroute te fietsen. De route ging in het begin vooral over brede veldwegen maar werd daarna interessanter toen die het bos indook. Leuke klimmetjes en mooie uitzichten. Dat wel.... Maar de bewegwijzering is zo slecht. Volgens mij waren er maar 35 bordjes beschikbaar voor de hele route die dan ook nog vaak zeer ongelukkig geplaatst zijn. Al met al is het een redelijke route, maar met wat betere routebewijzering zou het echte een goede route zijn!
Van: Kristof & Martijn Ingegeven op: 10-jul-2005 Gereden op: 10-jul-2005
Deze morgen om 11.30u begonnen aan de Voerstreekroute en onze peren wel gezien. Als beginnend mountainbiker voor het eerst met echte clickpedalen gereden (waaaw!) en dus ook de nodige totters gedaan (en dan nog telkens onder de ogen van schoon vrouwvolk). Rond 16u terug aangekomen in Moulingen (wagen verkeerd geparkeerd) in de koffer van de auto gaan liggen en mezelf beloofd zo'n tocht nooit meer te ondernemen. Ondertussen ben ik 3u verder en ik zie het weer helemaal zitten... deze route wil ik absoluut nog eens opnieuw doen! Schitterende!!!

Kristof & Martijn
Van: Leon Ingegeven op: 4-jul-2005 Gereden op: 3-jul-2005
"s-Gravenvoeren, zware tocht o.a. door; slechte bepijling, vele losse stenen, grote kans op lekke banden en zeer vele verse paardevijgen. Het leek wel of er die ochtend een tocht voor paarden was op deze route. Al met al toch een tocht die je een keer gedaan moet hebben. Ik zal hem zeker nog eens gaan doen -- later, met meer conditie en met GPS. -;)
Van: Stampen of verzuipen Ingegeven op: 1-jun-2005 Gereden op: 1-jun-2005
ja :-) neig hé!!! Nog nooit was ik zo blij om een school terug te zien :-))
Van: Stampen of verzuipen Ingegeven op: 1-jun-2005 Gereden op: 1-jun-2005
ja :-) neig hé!!! Nog nooit was ik zo blij om een school terug te zien :-))
Van: Roland Ingegeven op: 1-jun-2005 Gereden op: 29-may-2005
Amai echt wel afgezien hoor, dat blijft daar maar op en af gaan. Nu ik ben niet moeders mooiste en lichtste en dus zat ik helemaal stuk toen ik terug bij de school kwam.
Wel heel mooie track. De bewegwijzering trekt op niet veel maar ja met de gps op het stuur is dat niet erg. Bij momenten erg technisch rit, ook veel losse stenen. Op een bepaald moment zijn er daar 3 nederlanders voorbijgezoefd en die stonden 50 meter dieper alle 3 een band te vervangen. U weze gewaarschuwd :-)
Mooi mooi mooi
Van: Rob Schraa Ingegeven op: 31-mar-2005 Gereden op: 20-mar-2005
Omdat we een weekendje in Nederlands Limburg zaten, konden we natuurlijk de Voerstreek route niet overslaan!
De dag ervoor hadden we alvast 'warm' gereden op de Vijlen (Epen) en Gulpen route.
Maar de Voerstreek route is nog net weer een streepje verder.
We zijn gestart in het Nederlandse Mheer, waar de route ook doorheen komt.
Nou na 6 km was het zover; de eerste lekke band!
Uiteindelijk zouden we op drie man 10 lekke banden krijgen.....
Eigenlijk zelfs twaalf, maar met de doornen in de banden konden we toch nog Mheer weer halen.
Ja de doornen hé.......die bleken de grote boosdoener te zijn! Net in deze tijd van het jaar worden de vele doornheggen gesnoeid die langs de MTB route staan, en ja.....dan wil het wel misgaan. We waren niet de enigen, want we kwamen meerdere fietsers tegen die hun band konden verwisselen of plakken.
Jammer was het wel, want het was verder een prachtige route. Pittige klimmetjes en spetterende afdalingen. Ook de pijlen waren nu beter te vinden (Anderhalf jaar hiervoor had ik de route ook al eens gereden, maar toen raakte ik de weg volledig kwijt).
We komen hier vast nog wel eens terug, maar dan in een andere tijd van het jaar.
Nu eerst aankomende zaterdag de prachtige Ronde van Vlaanderen rijden (140 km).
Dus even andere bandjes op de MTB gooien.......(Racefiets heb ik helaas niet).

Groeten van een Hollander die graag in het mooie Belgie fietst! (Al moet ik er wel een stuk voor rijden).
Van: Quadrifoglio Ingegeven op: 11-mar-2005 Gereden op: 2-mar-2005
Verslagjes met foto's:

Vijlenroute: http://users.telenet.be/quadrifoglio/2005/03/nederlands-limburg-vijlenroute-25km.htm
Mechelenroute: http://users.telenet.be/quadrifoglio/2005/03/nederlands-limburg-mechelenroute-25km.htm
Nabeschouwing: http://users.telenet.be/quadrifoglio/2005/03/nederlands-limburg-nabeschouwing.htm
Van: Vincent Meyvis Ingegeven op: 1-mar-2005 Gereden op: 10-feb-2005
Ik Heb met een paar vrienden in de krokusvakantie de vijlenroute gereden. Deze route is echt aan te raden! Mooie landschappen, bangelijke afdalingen enzovoort. De aanduiding is soms wat minder maar zeker geen ramp. Kortom een dagje naar daar is gegarandeerd geslaagd
Van: Eric Ingegeven op: 20-jan-2005 Gereden op: 9-jan-2005
Voersteekroute gereden voor het tweede jaar op rij.

Zoals vorig jaar hebben we met drie man weer een aantal lekke banden gereden.

Erger waren de kapotgereden paden. Blijkbaar wordt dit parcours ook gebruikt door ruiters (of misschien door boeren die hun koeien er doorsturen). Stukken van het parcours waren dan ook herschapen in echte modderpoelen.

Mede dankzij de uitdagende afdalingen en mooie landschap toch een redelijke leuke rit gehad.
Van: Wout Ingegeven op: 19-sep-2004 Gereden op: 18-sep-2004
Ons niveau: Amateur. Maten 31km op de teller en deden er een 1h53min over (excl. pauzes ;-) Hey amateur voor iet he)

We waren begonnen aan Camping 'De Bosrand' en kregen onmiddellijk een kuitenbijterke te verwerken. Het is eigenlijk een gemakkelijke route. Alleen de helling nadat je een 100m naast een riviertje hebt gefietst. Dat was er een van formaat. Stijl, lang, dikke stenen, gaten en vooral slipperig en glad op de natte plekken.

Bewegwijzering uitstekend. Overal stonden plaatjes al moest je soms bij een T kruispunt wel al eens eerst afslaan om het te vinden.

Naar einde toe (na Slenaken) kwamen er meer asfalt wegen wat wel spijtig was.
Van: Frank Vandebosch Ingegeven op: 19-jul-2004 Gereden op: 18-jul-2004
Zondag met een aantal collega's de route gaan doen in 's Gravenvoeren.
We vertrokken aan het VVV kantoor, richting fietshandel Freddy Pinckers en daar
dan het bos in. Eerste hellingkjes vielen voor vele al zwaar, maar na een lekke band en wat recuperatie ging het al veel beter.
Bewegwijzering is eigenlijk slecht, zonder een kaartje zou ik er niet meer aan beginnen. Vandaar dat we dan ook op een andere route gesukkeld waren, van ellende deze dan maar verder gevolgd.

Voor de rest alleen maar lof, lekker pittige en soms lange beklimmingen. Natuurlijk ook een zeer mooi landschap.

Onze conclusie: Zeker een aanrader maar koop wel eventjes een kaartje.....
Van: stefan Ingegeven op: 8-jul-2004 Gereden op: 4-jul-2004
Zondag de voerstreekroute gedaan. Prachtig parcours. Enige minpunt: op een bepaald moment kom je aan een splitsing tussen geel en wit. Als je dan geel volgt, dan kom je na een immense zeer uitdagende klim (zeer stijl op modderige bosgrond) eindelijk bovenaan waar een pijl naar rechts staat. Daarna is het echter een groot misterie. Als je rechtdoor blijft volgen (logica) dan kom je aan een restaurant met een splitsing tussen 4 wegen, echter zonder pijltje.

Ik ben dan maar terug gereden. Zeker een aanrader, maar dan wel met kaart.

Van: Kris Cuppens Ingegeven op: 6-jul-2004 Gereden op: 6-jul-2004
Vandaag heb ik een route gereden die net boven de Margratenroute ligt : De Valkenburgroute. Jammer genoeg staat ze niet in de bovenstaande lijst, hoewel ze toch tot dezelfde streek behoort.
De Valkenburgroute is 30 km lang en heeft een hogere moeilijkheidsgraad. De hellingen die je moet beklimmen zijn lang en dat maakt het redelijk zwaar in vergelijking met bv. de St-Geertruiroute.
Ik heb er 1u30 over gedaan en ben vertrokken in Sibbe. Er is daar aan een rondpunt een grote parking waar je je auto kan zetten. In Valkenbrug is ook een vertrekpunt met parking aangegeven. Deze is bewaakt en hiervoor moet je betalen.
De route bevat in de eerste 10 km heel wat verharde wegen. Van km 10 tot 25 zit je in de heuvelachtige natuur op singletracks en bredere paden. De afdalingen zijn lang en snel (max. snelheid was 56 km/u). De bewegwijzering is zeer goed. Geen enkel bordje ontbrak.
Fietsen kan je huren bij Cycle Center in Valkenburg ad Geul op het nr. (+31)043/601.53.38 (toevallig gezien onderweg).
Van: Franck Ingegeven op: 13-jun-2004 Gereden op: 13-jun-2004
Had afgesproken met een vriend om eens ergens te gaan fietsen en omdat ik wist dat Voeren een zeer mooie streek is zijn we dan naar hier afgezakt om te gaan fietsen.
We zijn aan de provenciaalse school vertrokken.
Er was ongeloofelijk veel slijk, door de kleigrond, neem ik aan, is het hier precies langer nat dan elders. zeker ook zeer glad.
De pijltjes waren in het begin ook zeer moeilijk te vinden maar eens we ermee weg waren lukte het ons wel
de enige vergissing die we gedaan hebben is de pijl met witte achtergrond te volgen, we dachten namelijk dat dit de tweede lus was.
Dus hopeloos verkeerd gereden en veel verkeerde km gedaan
In het vervolg informeer ik me toch beter vooraleer zomaar te vertrekken.
We hadden toch een 50 tal km en mss 30 km parcours gereden
volgende keer beter
Van: Klingeleers Philip Ingegeven op: 31-may-2004 Gereden op: 31-may-2004
Vandaag nog maar es op mijn stalen ros gesprongen om de Voerstreekroute te berijden. Alles zat mee: ideaal weer, een zeer goede conditie, een hopen toeschouwers (lees wandelaars)en vooral zin om te biken.
Dit kon natuurlijk niet blijven goed lopen. Ik had net de spectaculaire afdaling aan de Veurs gedaan, toen ik onder aan de helling iemand naast zijn fiets zag liggen.
Het was één van onze vriendelijke buren (lees symphatieke Nederlander), die onze geweldige mtbparcours kwam verkennen. Hij had minder geluk, hij had in de afdaling zijn volledige band in de prak gereden. Een snee van 3 cm in zijn binnen- en buiten band. Zijn tocht zat er al op. Maar hij was wel vol lof over onze parcours.
Na even een praatje met hem te hebben geslagen, vatte ik mijn tocht terug aan. Maar, na nog geen 2km zat ik met de gebakken peren. Platte band (nog een belangrijk weetje, ik heb bijna iedere keer lek gereden in Voeren), maar nu was het zo dat mijn buitenband stuk was (de ijzeren band die hier in zit, stak mijn binnenband stuk) dus het had niet veel zin om een nieuwe te steken.
Over dikke pech gesproken!
Maar ik heb toch genoten van het korte stuk van de tocht dat ik gedaan heb!

De groeten,

Klingel!!!
Van: Laurens Ingegeven op: 9-may-2004 Gereden op: 5-may-2004
Wat een schitterende route....heb er al veel gereden in Nederlands Zuid-Limburg,maar geen enkele is zo mooi qua landschap, zo uitdagend link en spannend qua afdalingen en zo zwaar en ruig qua terrein.De bewijzering is erg matig, maar dat heeft ook weer zijn charme voor een Hollander in België. Sommige stukken zijn wel wat saaier, maar dat is wel gunstig om te kunnen herstellen na een zware klim bijvoorbeeld.Ook ik heb op deze route lek gereden, nadat je het tunneltje onder het spoor doorgaat....waar het een compleet modderbad was.
Waardoor ik vooral zo gecharmeerd ben van deze route zijn niet alleen de ruige afdalingen,maar het mooie typische Voerstreek landschap en de bijna serene rust in de streek. De rust is echt heerlijk tijdens het fietsen..weinig verkeer, wandelaars en lawaai...dat is wel anders in Nederland.
De tocht van 51 km is mij prima bevallen en zeker voor herhaling vatbaar..
Van: Laurens Ingegeven op: 9-may-2004 Gereden op: 5-may-2004
Wat een schitterende route....heb er al veel gereden in Nederlands Zuid-Limburg,maar geen enkele is zo mooi qua landschap, zo uitdagend link en spannend qua afdalingen en zo zwaar en ruig qua terrein.De bewijzering is erg matig, maar dat heeft ook weer zijn charme voor een Hollander in België. Sommige stukken zijn wel wat saaier, maar dat is wel gunstig om te kunnen herstellen na een zware klim bijvoorbeeld.Ook ik heb op deze route lek gereden, nadat je het tunneltje onder het spoor doorgaat....waar het een compleet modderbad was.
Waardoor ik vooral zo gecharmeerd ben van deze route zijn niet alleen de ruige afdalingen,maar het mooie typische Voerstreek landschap en de bijna serene rust in de streek. De rust is echt heerlijk tijdens het fietsen..weinig verkeer, wandelaars en lawaai...dat is wel anders in Nederland.
De tocht van 51 km is mij prima bevallen en zeker voor herhaling vatbaar..
Van: Jos Trappeniers Ingegeven op: 4-may-2004 Gereden op: 3-may-2004
De Voerstreekroute. Ik heb ALLE vorige commentaren nog eens doorgelezen en die blijven allemaal actueel ; de niet evidente bewegwijzering. De oranje bordjes zijn bovendien nogal bruin - geworden - ? Wat was ik blij met mijn gemonteerde kaartenhouder met het kaartje van de VVV erin ; wat minder sportief ogend, maar veel vlotter te volgen dan telkens dat kaartje te moeten opdiepen. De twee mtb-ers die ik onderweg ontmoette, hadden allebei hun band geplet op de schilferkeien en ikzelf lek door een doorn. Met mijn weinig profielbandjes was na de regen niet meer te rijden op de vettige kalkmodder. Avontuur gewaarborgd.
Van: Gert Winters Ingegeven op: 15-mar-2004 Gereden op: 14-mar-2004
Nu het winterseizoen 2003-2004 hadden we besloten om eens iets verder te gaan MTB-en. We wilden ons eens meten met een iets heuvelachtiger parcour en hiervoor staat de Voer wel bekend. Het is een zeer mooi, zwaar maar toch nog goed te doen. Zeker de moeite waard als je uit een streek komt waar het plat is (Noord Limburg).
Jammer genoeg hebben we niet de volle 51 km kunnen uitrijden omdat we met tijdgebrek te kampen kregen. We hebben namelijk 7 maal lek gereden in een groep met 8 personen.
Dit is de enige domper op een mooie rit. we gaan zeker terug om ze te volledig uit te rijden.

Van: Klingeleers Philip Ingegeven op: 11-mar-2004 Gereden op: 10-mar-2004
Ik had samen met Jan S. afgesproken om de route in Voeren te gaan rijden, weer of geen weer. Het was dus echt geen weer (sneeuw, wind en koud) geworden om te fietsen. Toch hadden we ons voorgenomen om de ganse tocht uit te rijden (iets wat we al een paar keer gedaan hadden). Maar naargelang de tocht vorderde, voelde ik, dat ik de volledige 52km nooit zou uitrijden. Ook het parcour zelf lag er zwaar bij, dit heeft weer een serieuze tol geeïst van mijne velo. schurende vitessen en 2paar remblokken weggesleten.
Maar het was de moeite meer dan waard. Op het einde hadden we toch 40km gereden, met een gemiddelde van 14km/u.

Bekaf en voldaan zijn we ne dikke trippel gaan drinken in de zwarte zwaan (aanrader) en daarna terug richting Kotshoven!

Groeten Klingel
Van: Rogier Ingegeven op: 23-dec-2003 Gereden op: 11-aug-2003
Wat een heldenroute! Veel klimwerk, losse keien, een doorgang door een beek (als je die weet te vinden, was nu nogal overgroeid) en goede eetmogelijkheid in een dorp halverwege (alles begint daar met Fourons, dus kweetniet welk dorp het was. Ik ben trouwens gestart in 's Gravenvoeren). Leuker dan Nederlands Limburg, veel ongerepter. De bewegwijzering zou af en toe wel wat duidelijker kunnen. Ik reed gelukkig met mensen die er vaker gereden hadden, anders had ik wel een bordje of wat gemist...
Van: Ronny and the bikers Ingegeven op: 29-nov-2003 Gereden op: 27-nov-2003
Vandaag donderdag 27/11/2003 hebben we gekozen om eens in de Voeren te gaan mountainbiken en wel bepaald de voerstreekroute van 51 km,deze route hier op deze site ontdekt trouwens leek ons wel aan te spreken gezien de vorige commentaren.
Auto geparkeerd aan de provinciale school te s'Gravenvoeren en ons klaar gemaakt om te vertrekken gingen we op weg,het eerste pijltje staat trouwens al kortbij,het begint goed met gewone veldwegen maar na een paar km begint het klimwerk,de eerste van nog wel enkele pittige op deze route.Route is zeer goed aangeduid met de gele pijltjes,denk een twee of drie maal effe moeten zoeken maar dat is het mooie aan deze ritten,voor de rest was het best wel zeer vettig en de afdalingen zijn voorzien van de nodige dikke keien en boomstronken maar zeker echt de moeite waard.Een nadeel op deze route,sommige wegen zijn bezaaid van doornen waardoor we enkele malen platte band gekregen hebben,dus goed voorzien van reserve bandjes.
Deze rit is zwaar maar zeker haalbaar voor ook wel iets minder getrainde mountainbikers.
Zeker een aanrader.
Van: Kris Cuppens Ingegeven op: 3-nov-2003 Gereden op: 29-nov-2003
De St-Geertruiroute is een mooie route voor beginnelingen en gevorderden.
Je rijdt naar St-Geertrui en achter de kerk is er rechts een parking. Daar kan je je auto parkeren. Fiets even terug richting de kerk en zoek links naar het eerste pijltje (rood). Het begint met een leuke bergaf, maar die moet je door het bos ook weer terug op. De omgeving is mooi en rustgevend, nogal wat verharde wegen en je kan bijna altijd met twee langs mekaar rijden.
De bewegwijzering is bijna "Perfect". Let wel op : na 9 a 10 km moet je naar rechts een verharde weg op. Dit is even bergop richting Banholt. Een paar honderd meter verder is een straatje naar links. Je ziet het pijltje verderop in de straat staan, maar niet voor dat je moet afdraaien. (Dus ik reed lekker rechtdoor).
Op mijn teller stonden 33km en heb er 1u40 min over gereden.
Conclusie : een mooi tussendoortje als je eens een voormiddagje tijd hebt.
Van: Helena De Muelenaere Ingegeven op: 1-nov-2003 Gereden op: 27-nov-2003
'k Heb me laten overhalen door een vriendin om mee te gaan mounntainbiken. De Voerstreekroute, als eerste mountainbike-ervaring, was niet altijd even gemakkelijk. We zijn enkele dagen in Voeren gebleven en we hebben dus niet de hele route in 1 keer gereden. Maar door de goede aanduidingen kun je gemakkelijk de route in stukken splitsen en in meerdere keren rijden. De route is prachtig met heel veel leuke bospaadjes. Door de vele losliggende stenen en afgevallen bladeren was het zowel in het klimmen als in het dalen oppassen geblazen. De route is een aanrader en de voerstreek adembenemend mooi, dus laat ik me wel nog eens overhalen om op een mountainbike te springen.
Van: Wouter Ingegeven op: 22-sep-2003 Gereden op: 22-sep-2003
Gedaan op 21/09/2003
Biker : beginner.

Zondag, een mooie september dag de voerenroute uitgekozen. Fantastische route.

Had wel de pech een dag uit te kiezen dat ze juist een wedstrijd organizeerden die gedurende 17km uit de tegenovergestelde richting kwam. Kon niet altijd voluit gaan omdat er elk moment wel een profesionele gek de bocht kon omkomen ;-)


Tips:
- Op warme droge dagen raad ik deze route niet aan. Had zelf veel last van stof (vooral veroorzaakt door de tegenliggers) en de warmte (29c). Zeker op het einde veel beklimmingen in open zon.
- voor vertrek even een kaartje (4.5Euro, met alle routes) kopen kan handig zijn. Het VVV kantoor (tegen over de kerk) is ook open op zondag.


Positief.
- Bijna geen verharde wegen. Schat dat meer dan 80% door veld en bos.
- Mooie omgeving.
- Afwisselend en technisch
- Goede wegbewijzering . Al keek ik bij afdalingen liever naar de baan dan naar pijlkes langs de weg. Het kaartje kwam goed van pas.
- Onderweg zijn zijn verschillende shortcuts aangegeven met witte pijltjes. Je kunt de lengte van het parcours dus aanpassen aan je conditie.


Negatief.
Eigenlijk geen, al had ik wel wat moeite met de vele vuistdikke losse stenen. Maar de hard-core gasten vinden dit waarschijnlijk positief.
Van: Peter Luxem (webmaster) Ingegeven op: 15-jul-2003 Gereden op: 14-jul-2003
14/07/2003: Het ging goed weer worden (zelfs heet), maar ik had besloten om mijn dagje vrijaf te spenderen in de Voerstreek. Op de planning stond de Voerstreek route gecombineerd met de Sint-Geertruidroute, dit om wat kilometers te doen.

Mijn mening over de Voerstreek route blijft dezelfde, dit is gewoon een prachtige route met mooie beklimmingen en afdaling, zie eerder verslag.

De Sint-Geertruidroute daarentegen is wat saaier, ik heb de aansluiting genomen waar de twee routes elkaar 'kussen', dit is op ongeveer 10 kilometer van de start (Freddy Pinkers, St. Gravensvoeren). Het eerste stuk van de Sint-Geertruid is veel asfalt, veel afdalen (dit belooft voor verder...) weinig technisch, niet echt mountainbike kaliber. Echter het tweede gedeelte is mooier en wel mountainbike waardig, er zit zelfs een serieuze lange helling in met technische moeilijkheden.

Over de bewegwijzering kan ik kort zijn, er zijn tekortkomingen maar niets onoverkomelijk behalve na 3,5 km ongeveer kom je boven aan een kruispunt (tweede beklimming), hier moet je rechts. 1,3 km verder moet je weer naar rechts voor de afdaling. (Alles tov. de start in St. Gravenvoeren bij Freddy Pinckers)
Van: Michael Bar Ingegeven op: 2-jun-2003 Gereden op: 28-may-2003
Woensdag 28/5 in de voormiddag de Vijlenroute nog eens gereden. Ik ben vertrokken vanuit Epen. Wegbewijzering was OK, alhoewel ik hier en daar toch enkele pijltjes gemist had (of misschien niet oplettend genoeg omdat ik het parcours nog al eens gereden had).
De tocht is ongeveer 30 à 32 km lang en bevat ongeveer 500 à 600m hoogtemeters (maar zelden steil en meestal op asfalt). Eerste stuk bevat het meeste klimwerk en ook veel asfalt, het tweede stuk in het bos is vrij vlak (voorafgegaan door de enige echt zware helling en met op het einde nog een afdaling).
Van: Frank Indestege Ingegeven op: 4-may-2003 Gereden op: 5-may-2003
05/05/2003: Nadat ik al een aantal keren de Voerstreekroute heb gedaan ben ik gisteren de Gulpenroute gaan uitproberen. Ik moet zeggen dat ik meer dan aangenaam verrast ben.
Hoewel de route niet echt lang is (25 km, het zouden er 30 à 35 mogen zijn) is voor de rest alles zoals je het kan wensen als MTB'er : heel veel beklimmingen (zo mogelijk nog meer dan in Voeren), lange en steile afdalingen, een riviertje om natte voeten te krijgen en op tijd en stond een stuk asfalt om even op adem te komen.
De bepijling is zeker beter verzorgd dan die van de Voerstreekroute, alhoewel je na 20 km, vlak voor het binnenrijden van Gulpen, wel even moet gokken.

De Voerstreekroute is wel veel technischer : veel meer technische (en moeilijke) beklimmingen en afdalingen vol uitgesleten paden en losliggende stenen. De Gulpenroute maakt vooral gebruik van boswegen, dus breed en minder "tricky".
Alleszins een absolute aanrader om je klimmen te oefenen !
Van: Kris Cuppens Ingegeven op: 27-apr-2003 Gereden op: 26-apr-2003
De hele maand april mooie weer gehad, maar de dag waarop wij gingen mountainbike...regen! Maar dat weerhield ons niet om richting Voeren te trekken. We kozen voor de Voerenstreekroute omdat wanneer je merkt dat je energie begint te minderen, je een kortere weg kan nemen. En dat hebben sommigen van ons dan ook gedaan.
De lange beklimingen maakten het zwaar voor diegene met een zwakkere conditie. De geoefende mtb-er kon dit parcour gemakkelijk aan, maar moest op sommige hellingen toch een tandje bijsteken.
Het slechte weer maakt het afdalen er niet leuker op (remblokken waren afgesleten nog voor de aankomst) en ook de losliggende stenen waren een hinderlaag, ook bij het beklimmen.
Eenmaal terug aankomen bij de behulpzame mtb-verhuurder (Pinckers...nee, ik heb geen aandeel in die zaak noch ken ik hem persoonlijk. ) mochten we een douche nemen aan het voetbalplein van SK Moelingen. En dat deed deugd na doornat te zijn van de regen.
Besluit. Positief :Mooie route, mooie panorama's, hoe verder je gaat des te zwaarder maar je kan een short-cut nemen, goede conditietraining, zowel voor geoefende als beginnende mtb-er en tenslotte zeer goede bewegwijzering. Negatief : te veel losliggende keien bij beklimmen en afdalen, je kon niet echt voluit gaan bij het afdalen, bij slecht weer is de modder niet goed voor je fiets en zijn de afdalingen niet leuk meer. Veel plezier!
Van: Koen Beckers Ingegeven op: 28-mar-2003 Gereden op: 26-mar-2003
‘k heb vandaag den toerist uitgehangen.

Alhoewel midden in de werkweek ben ik vandaag de vaste route in Voeren voor de eerste keer in mijn leven gaan rijden.
Ik ben vertrokken in 's Gravenvoeren en zo de route gereden.
Na+- 2 km al totaal fout gereden, terug de eerste helling af en terug naar het vertrek.

Ik moet zeggen zeker tot in Teuven is dit een route om je vingers van af te likken. Ze lag er met die 19 graden vandaag perfect bij. Het stuk na Teuven tot weer in 's Gravenvoeren was voor mij door de vermoeidheid toch ook nog zwaar genoeg. Door het foutrijden en het regelmatig zoeken naar de plaatjes heb ik 54 km gereden aan een gemiddelde van 15.3 km/uur. Met mijn beperkte conditie was ik dik tevreden.

Wat me wel tegenstak was de matige bepijling. Als je vollebak naar beneden raasde over schrotter paden die uitgeslepen zijn door het water dan heb je niet echt veel de mogelijkheid om rond te kijken of je dat ene pijltje ziet. Het resultaat was dat ik regelmatig op een kruising stond en helemaal niet wist waar naar toe. Terugrijden, kijken op het kaartje van het net en gokken was dan de stelregel.

Al bij al was het een zaligheid op een dag als vandaag (19 graden einde maart) en ik ga er zeker nog terug naar toe.
Van: Danny Van Dingenen Ingegeven op: 24-mar-2003 Gereden op: 22-mar-2003
Zaterdag, 22 maart reed ik met mijn broer de Voerstreekroute en de St.Geertruideroute. Bij de toertochten in de Kempen zijn we met onze cyclocross fietsen steeds bevoordeeld. Hier is een moutainbike aangewezen. Met een versnelling van 39X24 is het trekken en sleuren om de steile hellingen te beklimmen, bij sommige afdalingen moesten we van de top tot beneden vol in de remmen, maar vooral de keien en de doorns zorgden voor problemen : 5 X lek, twee maal door een doorn en 3 keer geplet op een kei.
Met een na de start in 's Gravenvoeren volgen enkele steile beklimmingen en afdalingen. Bij de afslag naar de steile afdaling naar Sint-Maartens Voeren ontbrak een pijltje. Verder was de bewegwijzering in orde. De St.Geertruideroute is ook de moeite waard. Met onze fietsen is deze zelfs meer aangewezen. Al zijn de hellingen minder hoog en steil, ook hier moet men zijn krachten doseren. Tussen Slenaken en Teuven kwamen we terug op de Voerstreekroute. Stilaan begonnen de kilometers door te wegen en op één van de talrijke hellingen moeten we voet aan de grond zetten.
Het laatste deel van de route is minder zwaar. Gelukkig lagen de wegen er droog bij. Op veel veldwegen had men recent gebroken keien en kiezel opgevoerd. Dit was het enige minpunt van een schitterende toer.
Van: Michael Bar Ingegeven op: 17-mar-2003 Gereden op: 16-mar-2003
Zondagvoormiddag 16 maart 2003 wat ritme gaan opdoen door de Sint-Geertruidroute te rijden. De wegbewijzering was nog steeds uitstekend en de weg was voor de tijd van het jaar uitstekend berijdbaar. Hier en daar waren er wel nog wat 'modderachtige' strookjes.
Het enige moeilijke punt was de helling halverwege (nadat je langs een riviertje hebt gereden), die er heel glibberig bijlag en dus slecht berijdbaar was. Het was mij dus weer niet gelukt om er op te geraken zonder voet aan grond te zeten.
Van: Frank Indestege Ingegeven op: 27-nov-2002 Gereden op: 10-nov-2002
Zondag 10 november mijn verjaardag gaan vieren met een MTB-tochtje in Voeren. Al snel had ik door dat de route er in de herfst toch wel iets anders bijligt dan in de zomer.<br>
In het eerste deel van de route waren enkel de downhills redelijk tricky : door de vele bladeren zie je de losliggende stenen en glibberige boomwortels immers niet altijd, wat resulteerde in enkele net-niet valpartijen.<br>
Bij de fameuze beek had ik het echter zitten : ik kwam rustig aangefietst en was net aan het zien of het water niet te hoog stond en ineens lag ik plat op mijn rug ! De aanloop naar de beek, een klein stukje van de weg is ondergelopen, is immers spekglad. Opletten dus, want ik mocht van nabij meemaken waarvoor een helm al nuttig kan zijn... De passage in de beek zelf blijft leuk, hoewel ik er dus wel natte voeten aan heb overgehouden.
Het tweede deel van de route is werkelijk één modderpartij. Nu heb ik niets tegen modder, integendeel, maar het is wel spijtig wanneer je van de fiets moet op een doenbare helling, enkel en alleen omdat je achterwiel slipt.
Voor de rest had ik de indruk dat er een aantal pijltjes zijn bijgeplaatst. Een pluim voor de inrichters is dus op zijn plaats. Keep up the good work zou ik zeggen want ik merkte wel dat een aantal "nieuwelingen" toch nog altijd serieus moesten zoeken naar de weg.
Van: Xavier Alleman Ingegeven op: 5-nov-2002 Gereden op: 13-oct-2002
voerstreekoute 51km - zondag 13 oktober.
Dit week-end heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de voerstreek. Onze verblijfplaats lag in Sint Martens Voeren aan de rand van het bos en toevallig langs het traject van de 51 km lange voerstreekroute. De voerstreek is een waar MTB - paradijs dat gerust met andere plaatsen zoals Houffalize mag vergeleken worden.
<p>Op zaterdag lagen alle veldwegen er perfect droog bij dankzij het droge weer van de vorige weken.
Maar een regenachtige nacht bracht daar vlug verandering in!
Met volle moed begon ik zondagmorgen aan de tocht, nabij de kerk van Sint Martens Voeren.
Wat een prachtige toertocht had kunnen worden langsheen de verschillende dorpen met hun typische huizen, ontaarde eerder in een MTB - zoektocht!!!
Al vlug had ik door dat de bewegwijzering op sommige plaatsen heel onduidelijk was of zelf ontbrak.
De gele plaatjes hangen, zoals andere bikers ook al verteld hebben, op de meest ondenkbare plaatsen,al dan niet overwoekerd door planten, zelfs na een splitsing, en regelmatig links van de rijweg, waar je die niet meteen gaat zoeken.(misschien zijn die bedoeld voor onze engelse collega's!)
Met een kaart bij de hand geraak je vast wat verder, maar voor de mountainbiker is het toch zeker de bedoeling niet om de haverklap de remmen dicht te trekken en jouw kaartje uit je achterzak te halen.
<p>Ondanks een povere bewegwijzering blijft het een prachtig traject waar de ene kuitenbijter de andere opvolgt met daartussen snelle, technische afdalingen en single tracks die bij momenten wel heel gevaarlijk konden zijn wegens de vele stenen en glibberige boomwortels, en dus amper de tijd gaven om te recuperen.
De passage door de rivier in de buurt van Teuven liet ik links liggen en koos ik om langs de helling verder te gaan. Zeker niet eenvoudig, net zoals de ferme klim door het bos vlak na de doortocht door het water, maar toch stukken beter dan de lange tocht verder te zetten met natte voeten!
<p>Kortom, zeker een aanrader zowel voor de harde mountainbiker als voor de echte natuurliefhebber, zeker wanneer je zoals ik het geluk hebt om langs het parcours een schuchtere ree te ontmoeten, naast de vele buizerds en enkele zwarte wouwen!
<p>Misschien nog een tip voor de verantwoordelijken voor het plaatsen van de bewegwijzering!
Een goede bepijling zou van het parcours een pareltje kunnen maken, maar voor de biker is het zeker vervelend steeds op je hoede te moeten zijn om zeker geen pijltje over te slaan of steeds te moeten denken de verkeerde weg op te zijn.
Een pijltje meer plaatsen kan zeker geen kwaad zeker op plaatsen waar je je op het parcours moet concentreren !
<p>
Pas dan wordt de tocht een echte aanrader en voor herhaling vatbaar!
Van: Michael Bar Ingegeven op: 26-aug-2002 Gereden op: 26-aug-2002
Veylenroute (gereden op 26/08/2002):<br>
Dit was een route die zeker eens wou doen in Nederlands Limburg. Voornamelijk wegens de ligging, veel bos en dicht bij het hoogste punt in Nederland, nl. het 3 landenpunt in Vaals (320 meter geloof ik). Vanwege zijn ligging zou je verwachten dat dit parcours zwaarder is dan bvb. De Gulpenroute. Integendeel, de hellingen zijn wel langer maar zelden echt steil (tenzij korte stukken van enkele 100 meters en één langer stuk). Dit is ook een snelle route met weinige moeilijke technische stukken. Als het parcours er droger bijligt en er niet teveel wandelaars zijn, tenminste :-). Gezien de zware regenval van de voorbije week had ik wel schrik dat het parcours er te modderig en te glibberig blijlag. Dit veel eerlijk gezegd beter mee dan ik had verwacht en op enkele stroken was het parcours overal goed bereidbaar.<br>
De wegbewijzering is uitstekend (bijna van het niveau van de Sint-Geertruidroute).<br>
Dit parcours rij je blijkbaar best niet zondagnamiddag, gezien de vele wandelaars. De mensen zijn wel heel vriendelijk en gingen altijd wel opzij zou gauw ze zagen dat je aankwam (wat soms wel eens heel ander is). <br>
Ik moet zeggen dat ik het op den duur wel beu werd om ieders keer te moeten vertragen voor de vele wandelaars. Wat mij betreft een schitterend parcours, had misschien iets langer mogen zijn. Lange hellingen zoals ik ze graag heb (lang maar niet steil) en een mooie streek.
Van: Michael Bar Ingegeven op: 15-aug-2002 Gereden op: 15-aug-2002
30/06/2002 en 15/08/2002:<br>
<b>Sint-Geertruid Route: gereden op 30/6/2002:</b><br>
Ik ben vertrokken aan het kerkplein van Sint-Geertruid, alhoewel het officiële vertrekpunt iets lager ligt aan een camping (naam ben ik kwijt). Het begon heel belovend met een lange helling. Daarna was het echter minder prettig. Lange stukken op meestal geasfalteerde en onverharde veldwegen met hier en daar soms een hellinkje die meestal niet stijl waren. Eenmaal in de buurt van Slenaken word het weer terug plezant: een stijle afdaling iets daarna gevolgd door een hele stijle helling. Spijtig dat deze helling er vrij glibberig bij lag, want ik heb voet aan grond moet zetten en door de glibberigheid ben ik niet meer kunnen vertrekken. Daarna volgt een hele lange afdaling naar het centrum van Slenaken maar ook hier één al asfalt. :-( <br>
Eenmaal buiten Slenaken had ik gehoopt om terug wat meer onverharde weggetjes tegen te komen. Ook hier was het alleen maar valse hoop op enkele kleine stukjes. Moraal van het verhaal: vanwege zijn afstand en zijn snelle aard is het een ideaal trainingsparcours maar voor de rest eigenlijk toch een beetje saai ... De pijltjes zijn meestal wel dubbel aangegeven, zodat verkeerd rijden bijna onmogelijk is. Alleen in het centrum van Slenaken was het eventjes zoeken. Indien je het niet vindt, gewoon richting Teuven nemen. :-)<br>
<b>Gulpenroute: gereden op 15/8/2002:</b><br>
Dit parcours is andere koek dan de Sint-Geertruidroute ondanks zijn korte afstand: 25km. Ik heb het aantal hellingen willen tellen maar ik ben onderweg de tel kwijt geraakt (deels door de vermoeidheid). Ik schat dat er ongeveer 5 à 7 serieuze hellingen waren.<br>
Deze route begint heel serieus met een helling die eerst kalmpjes begint maar daarna heel stijl wordt. Eerlijk gezegd, ik heb deze 'onopgewarmd' niet kunnen doen in 1 keer en ben dus een keer moeten afstappen om terug op adem te komen. <br>
Had ik een slechte dag, was ik gewoon te fel begonnen of was het vanwege een ferme verkoudheid die ik de week ervoor opgelopen had, ik weet het niet maar de daaropvolgende kilometers had ik nauwelijks nog wat 'power' in de benen en ben ik op een aantal hellingen moeten afstappen om niet te hoog in mijn hartslag te gaan. Gelukkig voelde ik mij beetje bij beetje terug beter en beter en geraakte ik naar het einde 'vlotjes' over de meestal stijle hellingen. De afdalingen zijn ook steil, en er is zelfs een geasfalteerde afdaling bijna op het einde waar je vrij hoge snelheden kan halen. Veel geasfalteerde stukken zijn er trouwens niet maar ze zijn welkom om iedere keer op adem te komen na de zware hellingen.<br>
Voila, een heel pittig parcours die ik zeker nog eens opnieuw zal doen en zeker niet alleen om mezelf te tonen dat ik de hellingen toch de baas kan :-) <br>
Trouwens, dit was een echt een alle terreinsparcours want er is ook een klein stukje waar je door een beekje moet rijden. Het beekje was zelfs vrij hoog zodat aangepast schoeisel beter aangewezen was.
De wegbewijzering is van mindere kwaliteit dan de Sint-Geertruidroute maar toch nog vrij goed. De pijltjes zijn overal aanwezig, maar dikwijls moeilijk te vinden... <br>
Het begin van dit parcours komt trouwens overeen met het parcours dat vorig jaar in O2-bikers verschenen is geweest.
Van: Chris Umans Ingegeven op: 6-aug-2002 Gereden op: 6-aug-2002
Eindelijk was het dan zover. Op dinsdag 6 aug reden m'n man en ik richting Voeren met als doel eens te proeven van de mountainbikeroutes. Ik als onervaren rijden was zinnes een fiets te huren bij Freddy pinckers wat bleek, is slechts 3/7 dagen open en dan alleen op zonnige dagen. Deze is het niet waard vermeld te worden onder fietsverhuurder. Gelukkig (of juist niet) had ik wel een gewone fiets bij en ik wilde niet voor niets gekomen zijn. Koppig dat ik ben vertrokken we, met gewone fiets, aan de jeugdherberg om, op de kaart, de linkerlus te doen . Achteraf bleek dit de juiste kant te zijn voor beginners alhoewel dit niet af te lezen viel.<br>
Voor mij was het een geweldige ervaring, met prachtige vergezichten na elke beklimming al ging het niet altijd van een leie dakje (traag maar zeker kwam ik er wel). Moe maar voldaan bereikten we ons einddoel zonder schade. Wat wil je nog meer. Mijn man heeft de volgende dag de volledige toer gedaan en was onder de indruk van al het moois soms wel met gevaar maar dat nam hij er graag bij. De bepijling was toch zo slecht niet en als je dan verkeerd bent, het is daar overal even mooi.<br>
Ik ga wat meer ervaring opdoen en dan zien ze me daar zeker terug met een eigen mountainbike!
Van: Frank Indestege Ingegeven op: 13-jul-2002 Gereden op: 13-jul-2002
Zaterdag 13 juli ook eens afgezakt naar 's Gravenvoeren om de Voerstreekroute te doen, aangestoken door de enthousiaste verslagen op deze website.
<br>
De niet zo duidelijke bewegwijzering blijft een constante, al ligt dit niet altijd aan het ontbreken van pijltjes als wel aan de vreemde plaatsing ervan. Het moeilijkste bleek echter het vertrek te zijn. Ik merkte dat nog heel wat bikers niet wisten waar ze moeten beginnen op het kerkplein.
<br>
De pijltjes zijn in een vaalgele kleur en hangen dikwijls op plaatsen waar je ze niet verwacht, bijv. 4 meter hoog tegen een boomstam of pas nç een splitsing. Ik ben op twee plaatsen echt verloren gereden. De tweede keer werd dit echter gecompenseerd door een prachtige downhill, welliswaar asfalt, met een aantal haarspeldbochten die onmiddellijk op elkaar volgen. Een tip voor de toeristische dienst : hang wat meer pijltjes, zeker op de langere stukken waar je na een tijdje begint te twijfelen of je nog wel op de goede weg bent, en hang ze op beter zichtbare plaatsen. Zorg ook dat ze niet overwoekerd zijn door planten.
<br>
Voor de rest inderdaad een prachtig parcours met heel technische stukken. Ik ben de week ervoor in Houffalize geweest en ik moet zeggen dat ik de Voerstreek evenzeer de moeite vind. De downhills zijn hier bijvoorbeeld veel technischer wegens de rollende stenen en de boomwortels.<br>
Zeker voor herhaling vatbaar.
Van: Walter Marcelis Ingegeven op: 10-jul-2002 Gereden op: 10-jul-2002
10/07/2002<br>
Ik ben nog maar eens naar Voeren gereden, deze keer met de bedoeling om vanaf de Voeren-route over te gaan op de St Geertrui-route, deze effe af te haspelen - want volgens de folder is ie voor beginners - en dan terug op de Voerenroute over te gaan. Afhankelijk van mijn gemoedstoestand op dat moment kan ik dan nog vrijelijk kiezen hoeveel kilometerkes ik er nog aanbrei. Al snel duikt het eerste probleem op : totaal geen verbindingspijltjes tussen de 2 routes. Gelukkig heb ik mijn kaartje bij. Aangekomen op de St Geertrui-route krijg je al direct een klim voorgeschoteld waarbij ik onwillekeurig moet denken aan de die arme 'beginners'... Maar goed, eens boven blijft het inderdaad grotendeels gematigd heuvelachtig. En alles is perfect uitgepijld : 1 pijl voor de afslag, 1 erna als bevestiging. Die Hollanders toch, we kunnen er nog wat van leren. :-)). Ongeveer halverwege kruist hetzelfde riviertje van de Voeren-route ons pad, en ja hoor, we mogen er weer door soppen. De pijltjes wijzen weliswaar naar een bruggetje links, maar je kan via het water perfect de andere oever bereiken. Veel en veel leuker uiteraard ! Maar dan, dan mag je aan een klim beginnen waar zelfs een geoefend biker een voetje aan de grond zal kunnen gebruiken : steil, lang, smal en bezaaid met losse keien waar je op doorslipt. En dan was het nog droog ! Eens dat overwonnen waren we al snel terug aan de doorkoppeling naar de Voeren-route. Daarover toch 1 opmerking : het riviertje is omgeleid : Nu moet je het dwars oversteken, heel even de oude bedding volgen (nu geel grind), rechts het bos in en zo naar het dammetje rijden. Daar kan je dan alsnog natte voeten krijgen :-))
Van: Bart Hermans Ingegeven op: 20-may-2002 Gereden op: 20-may-2002
Pinksteren (20/05/'02) leek mij een uitgelezen dag om Voeren eens lekker te verkennen. Ik heb geluk gehad, het weer was schitterend en het parcours lag er dan ook kurkdroog bij.
<p>
Ik parkeerde mijn wagen aan de provinciale school in 's Gravenvoeren. Hier is voldoende parkeerruimte en onder de grote boom is er voldoende schaduw voor de obligate picknick voor vertrek. Bij de plaatselijke VVV kocht ik de kaart "Mountainbiken zonder grenzen" (4.5 euro) met daarop de verschillende routes waarvan ik de langste, de Voerstreekroute uitkoos (51 km). Deze kaart is zeker geen nutteloze investering want reeds na een kilometer of twee reed ik, misschien door onoplettendheid, verkeerd en kwam ik bijna terug uit waar ik de tocht begon. Opletten is dus de boodschap. Het bleef echter niet bij die ene keer. Ook enkele collega bikers kloegen achteraf over de matige bewegwijzering. Een ietwat meer gedetailleerde (staf)kaart (met hoogtelijnen) en een kompas zouden deze tocht enigszins vergemakkelijken.
<p>
Maar, genoeg getreurd, het parcours is ronduit schitterend en biedt alles waarvan je als enthousiaste bergfietser maar van kan dromen. De beentjes worden reeds in het begin flink opgewarmd met enkele fikse kuitenbijters. Maar, "what goes up, must come down" dus alle inspanningen worden beloond met mooie maar technische afdalingen vol wegrollende stenen en boomwortels.
<p>
Ondertussen passeer je enkele mooie dorpjes met typische huizen en uitnodigende terrasjes. Probeer tijdens de tocht dan ook te genieten van de mooie glooiende landschappen en uitzichten die je gratis worden aangeboden. Deze streek is prachtig. Ongeveer in de helft van de tocht krijg je een kort stukje doorwading door een riviertje voorgeschoteld gevolgd door een gevaarlijke klim. Ik neem het zekere voor het onzekere en stap wijselijk af. En terecht, want zelfs in droge omstandigheden en met de fiets aan de hand blijkt dit stukje deels geërodeerde helling moeilijker dan verwacht. Getuige daarvan de iets te enthousiaste wandelaar die naar beneden gleed.
<p>
In het Veursbos slaag ik er opnieuw in enkele pijlen te missen zodat ik uiteindelijk op een drukke verkeersweg toekom. Er staat niets anders op dan via het asfalt richting SInt-Pieters-Voeren te rijden, jammer. Na enkele kilometer kom ik echter terug een pijltje tegen waarna ik de rest van de tocht zonder problemen kan verder zetten.
<p>
Kortom, deze fysiek redelijk zware route is zonder meer een juweeltje maar door de vele technische stukken, lange hellingen en snelle afdalingen eerder af te raden voor beginners. De uitpijling kan beter dus hou je ogen open, zet een helm op en genieten maar!
Van: Johan Lambrix Ingegeven op: 3-mar-2002 Gereden op: 3-mar-2002
Ook ik ben al enkele keren naar Voeren afgezakt om er te mountainbiken. En ook heb ik de route van 51 km gedaan. Ik kan enkel maar bevestigen wat Walter Marcelis schrijft: inderdaad een schitterend parcours: prachtige singletracks, veel klimmen en dalen, stukjes alleen in het bos met een beekje langszij. Ook het stukje raften is erg leuk. Je kan inderdaad ook kiezen om te voet langs de helling te gaan, maar je moet toch opletten met regenachtig weer: zelfs met de fiets aan de hand was het geen sinecure om erover te geraken. Eén van mijn collegafietsers is met fiets en al naar beneden gedonderd en kon zich met de ene hand nog net houden aan een boomwortel om in de andere zijn fiets vast te grijpen. Leuk om te zien en je zal er je nek niet breken, maar naar benden donderen kan toch wel wat schade veroorzaken (en niet alleen aan de fiets).<br>
Walter heeft ook gelijk wat het kaartje en de pijltjes betreft: het kaarte kost niet veel, het is geplastificieerd en je krijgt nog andere routes cadeau.<br>
Wel opletten geblazen: Voeren is naast een fietsparadijs ook een wandelparadijs en je komt er gegarandeerd wandelaars tegen op je route (en zeker in de weekends en op feestdagen). Dus in het belang van iedereen (en in het belang van de relatie tussen de wandelaars en de m-bikers) moet je toch opletten met de steile, bochtige afdalingen om geen ongevallen te veroorzaken of wandelaars onnodig te schrikken. Als je het bij onoverzichtelijke stukken rustig aandoet krijg je daar respect van de wandelaars voor in ruil. <br>
En als uitsmijter: ben je toevallig je proviand vergeten, dan kan je in de Oxfam-Wereldwinkel van 's Gravenvoeren (enkele huizen rechts van het VVV-kantoor) heerlijke en eerlijke bananen en notenrepen kopen.
Van: Walter Marcelis Ingegeven op: 11-feb-2002 Gereden op: 11-feb-2002
11/02/2002<br>Ik heb deze route nu 2 maal gereden : 1 maal in de zomer, 1 maal in de winter.<br>
In deze streek kan het niet anders dan dat er een prachtig parcours is uitgepijld. En inderdaad, dit is de reden waarom ik MTB !<br>
Er zitten een paar stevige kuitenbijters bij waar de beginnende biker best wel last mee zal hebben, maar te voet naar boven mag ook ;-) Een zitten prachtige technische stukjes bij : bergop een klein riviertje volgen, single track-afdalingen waar de rook van je remblokken komt. Er zit zelfs een stukje 'raften' bij : met je bike een 20-tal meter stroomopwaarts door de rivierbedding. Fun gegarandeerd, al was het waterdebiet in de winter eigenlijk wel wat te hoog (Voor de watjes : je kan ook te voet op de helling langs het riviertje gaan...) :-)) In de zomer zijn de helling perfect te doen met semi-slicks, maar bij nat weer ontaarden deze klimmen al snel in slibberpartij waar je geen verweer tegen hebt.
<br>
Best wel een een kaartje aanschaffen bij de plaatselijke VVV, want af en toe ontbreekt er een pijltje, en meestal is dat net 'in the middle of nowhere', zodat je kans loopt net dat beste stukje te missen. De heer Pinckers doet het parcours zelf regelmatig om deze pijltjes terug te plaatsen en vraagt je na aankomst of alles nog goed aangegeven is.
<br>
Een aanrader !