logo  
TongerenTongeren (Tumulus)
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
blauw Sport-en stadspark De Motten Kastanjewal, 3700 Tongeren 
blauw Sportoase Eburons Dome Vrijheidweg 9, 3700 Tongeren 

Lussen
blauw blauw+rood
31 km 55 km

Informatie
Sportdienst Tongeren  Tel: 012/39.02.84
Dit is een Sport Vlaanderen route
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Infrastructuur vertrekpunten
Vertrekpunt Parking Drankgelegenheid Kleedkamers Douches Fietsreiniging
Sport-en stadspark De Motten ja ja op aanvraag voor minimum 15 personen op aanvraag voor minimum 15 personen neen
Sportoase Eburons Dome ja ja ja ja ja
Opmerking
Behoort tot de Euregio netwerk
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: didier Ingegeven op: 16-dec-2016 Gereden op: 9-dec-2016
De blauwe lus is zeer goed aangegeven maar de rode lus is wat anders. Ter hoogte van Mulken ontbreken er verschillende paaltjes en staan enkele paaltjes omvergereden tegen bomen geplaatst. Boven op de verkaveling stuurt het pijltje je naar rechts, richting voetbalplein Piringen, maar dat is fout. Je moet er rechtdoor rijden.
Van: Pertu Ingegeven op: 14-sep-2016 Gereden op: 11-sep-2016
Op een mooie warme zondag deze tocht eindelijk eens gereden.
Zeer mooi met af en toe een pittig klimmetje. Hier en daar mochten er wat meer pijltjes staan maar al bij al niet te veel moeten zoeken en verkeerd gereden.
Van: Souvereyns Ingegeven op: 26-jul-2014 Gereden op: 25-jul-2014
heb de blauwe lus gisteren gereden en het was een mooie route en alles goed aangegeven en niet te moeilijk deze ga ik in de herfst zeker nog eens doen
Van: Marcel Janssen Ingegeven op: 28-apr-2014 Gereden op: 27-apr-2014
Tumulus ronde gereden. Complimenten aan diegenen die voor de juiste aanduiding zorgen. Prima aangegeven route. Niet zwaar, goede tocht voor beginners. Op één gedeelte, op ongeveer 23 kilometer lag er, ongelooflijk maar waar, prikkeldraad midden op het pad. Scheelde maar een haar of een zwaar(der) malheur was gepasseerd. Verder; goed geamuseerd.
Van: Becks Ingegeven op: 3-aug-2012 Gereden op: 3-aug-2012
De tocht is zeer goed te rijden. Relatief vlakke tocht ( ongeveer 320 hm) met enkele leuke klimmetjes, maar voor beginners en licht gevorderden zeker een goede uitdaging. ( het is maar net hoe hard je wilt en kunt rijden). Route is goed aangegeven.
Enige opmerking: als je Tongeren binnenkomt moet je op een gegeven moment eerst een (drukke) straat oversteken en daarna rechtsaf richting Dijk / sportpark de Motten. Hier is een verkeersbord geplaatst voor het mountainbike-routepaaltje. Niet erg handig gedaan door de gemeente.
Al met al hebben we genoten van de tocht. Dat is het belangrijkste om te weten.
Van: Harry Ingegeven op: 5-sep-2010 Gereden op: 5-sep-2010
Blauwe route, vanaf Sportoase Eburons Dome.
Leuke route voor de beginner, mooie omgeving, goed aangegeven , goed onderhouden, vlak parcours met paar lichte klimmetjes.
3 keer verkeerd gereden, aanduiding staat weleens iets verder op de te nemen afslag.
Van: Frank Ingegeven op: 19-aug-2010 Gereden op: 19-aug-2010
Ik heb vandaag de blauwe lus rond Tongeren gefietst en ik vond het een zeer leuke route met veel afwisseling: beetje bos, modder, hellingskes en beton.
Ideaal voor een beginnend biker zoals mij.
De bewegwijzering was prima, alleen heb ik op het einde (aan sportstadion) de gele pijlen gemist. Gelukkig passeerde er net een vriendelijke, lokale mtb'er die me tot aan het stadion begeleid heeft. Thx!
Zeker aan te bevelen route!

Van: johan Ingegeven op: 29-may-2010 Gereden op: 23-may-2010
mtb route tongeren gereden bij droog weer . het parkoer lag er perfect bij op enkele plaatsen nog wat moderig maar dit was zeker goed te doen .de wegbewijzering was goed op een paar plaatsen eens goed moeten rondkijken maar ook dit was geen minpunt . hebben de blouwe + rode route gedaan 54 km . een zeer mooi parkoer met wat prachtige entechnishe strooken . voor deze tijd van het jaar goed te doen geen netels maar moet wel binekort gemaaid worden . hebben ons goed geamuzeerd en zijn vanplan nog eens terug te komen .
Van: Thierry Ingegeven op: 14-oct-2007 Gereden op: 11-oct-2007
Donderdag 11/10 blauwe route tongeren gereden,
goed bewegwijzerd ( lees niet verkeerd gereden ) lag er echter vrij moderig bij
en stukken waar de brandnetels vrij hoog staan(wijngaardbos).
Dus lange broek aandoen....

mooie route
Van: Marc J. Ingegeven op: 26-may-2007 Gereden op: 24-may-2007
Na x aantal tijd nog eens de Tumulus gereden. Vanuit Hoepertingen via het fietsroutenetwerk naar Tongeren gereden en ter hoogte van PIBO op de route in te pikken. Ik had gekozen voor de blauwe route.

Eigenlijk is er niets veranderd. Enkel oppassen ter hoogte van "Wijngaardbossen" (stukje "Natuurpunt" nadat je een paar km naast "het spoor" gereden hebt."
Een of ander zielepootje had daar een paar messen en vorken in de grond geklopt. Gelukkig kon ik ze in een fractie van een seconde zien.

Na de Wijngaardbossen is er toch even verwarrring. Na een mooie klim (klein kuitenbijtertje) kom je op een T-kruispunt en raar maar waar kan je de rode route zowel links als rechts volgen...

Ook in Piringen was ik de draad kwijt. Na een "lokale ronde" (althans volgens de pijltjes) kwam ik raar maar waar weer op hetzelfde punt uit. Hierdoor kreeg ik een ellendige kassei-klim 2x gepresenteerd ! ;-) Grapje -> Leuke training, en missen is menselijk. Hopelijk heeft de sportdienst van Tongeren hier een beetje aandacht voor.

Voor de rest, niets bijzonders. Uiteindelijk had ik 68 km op de teller toen ik terug in Hoepertingen aankwam.

Van: el_barto Ingegeven op: 10-apr-2007 Gereden op: 10-apr-2007
Op de bewolking en soms frisse wind na, waren de omstandigheden nagenoeg perfect. Het landbouwseizoen is op gang gekomen en dat is hier en daar te merken aan de paadjes, maar de spoorvorming was niet overdreven.

Ik heb er een beetje een gemengd gevoel aan over gehouden: inderdaad veel tarmac (te veel zelfs), maar iedere keer als dat je begint te irriteren is er wel een aangename wending die het interessant houdt.

De streek is mooi en rustig en de locatie is gemakkelijk te bereiken via de weg of met de trein.

Toch maakte de 45 km onvoldoende indruk om hem aan te raden. Je rijdt van asvalt naar asvalt via een binnenpadje. Het zou eigenlijk andersom moeten zijn. Wat wel leuk is, is dat er in Tongeren genoeg animatie (oa grote speeltuin aan vertrekpunt) zodat de rest van het gezin mee kon afreizen en ook een leuke dag hebben gehad.
Van: Rudi Ingegeven op: 8-mar-2007 Gereden op: 8-mar-2007
Daar het snel donker wordt enkel 1/3 van de route gereden.
Begin was goed en wegbewijzering was up to date.
Echter het gedeelte in Ketsingen, niet te doen!
Modder en omgevallen bomen die de weg zo blokkeerde dat enkel via het veld 3 meter hoger een doorkomen mogelijk was.
Dit gedeelte heeft ook schade opgelopen wat betreft de wegbewijzering.
Voor de rest aangenaam maar veel te veel asfalt en beton. Geen echte uitdagingen voor dit gedeelte, laten we hopen dat de rest beter is.
Van: Roland Vanbrabant Ingegeven op: 17-feb-2007 Gereden op: 17-feb-2007
Wel heel raar, zijnde van "de" Limburg heb ik eigenlijk nooit mtb Tongeren gereden. Vandaag moest ie er dus aan. Falende conditie (teveel in het rood eergisteren te Heusden).. dus heb ik mij beperkt tot enkel de blauwe route. En laat ons wel wezen, die is NIET 25 km maar een kleine 30. 29,2 zegt mijn gps. Detail natuurlijk ... van 5 km meer ga je niet dood als je niet rond de noordpool ligt te fietsen.
Algemene indruk: Baaah... echt toch veel macadam en samensmeltingen met het fietsroutenetwerk. Neemt niet weg dat er leuke stukken tussen zitten. Door de modder, wegen met afgezaagde takken, vijvers ipv holle wegen, slechte conditie lag mijn gemiddelde ook niet zo hoog.
De bepijling is erg goed, alleen naar het einde toe als je de straat oversteekt met naast je het bord 'Piringen' (rood en blauw zijn dan al samen) vind je geen pijlen meer (nieuwe fietspaden pas aangelegd etc...) Ga naar links over de grote baan en daarna duiken ze weer op, goed kijken ! met een gps was dat makkelijk natuurlijk. Kom nog wel eens terug. Soms toch leuke hoogtemeters als training voor de real thing. Mtb Hoeselt-Bilzen vind ik eigenlijk beter.. Enjoy
Van: Marc J. Ingegeven op: 3-aug-2006 Gereden op: 14-jul-2006
Op 14/07 de Tumulus route nog eens gereden maar ik was vergeten de commentaar in te brengen. Bij deze is dit rechtgezet. Tekst overgenomen zoals ik die ook op het MTB-forum heb gezet.

Vandaag de route gedaan samen met Frawiwi dewelke nogmaals van aan zee afgezakt was naar Limburg. Het was weer een toffe rit !
Vertrokken aan de Pieterkeshoeve in Heers om zo in de regio Piringen in te pikken op de route zelf. In totaal hadden we toch 47 km op de teller.

Deze keer hebben we gekozen voor de blauwe en een stukje van de rode route. De bewegwijzering laat dan soms te wensen over : in het eerste stuk van de rode route staat plots een blauw pijltje, en dan weer alleen maar rode pijltjes... Dan weer zijn er geen rode pijltjes meer te bespeuren, maar dat kunnen misschien ook plaatsen zijn waar de rode en de blauwe route terug samen komen.

Wel proficiat voor de mensen die deze route moeten onderhouden. De plaatsen waar door de netels echt geen doorkomen meer aan was, waren gemaaid. Op sommige stukken stonden er nog wel, maar dat waren echt plaatsen waar je met geen maaimachines kan geraken.

Als nu nog de bepijling aangepast werd (dubbele en/of oude pijltjes weghalen), dan zou deze route echt optimaal zijn. Alhoewel er op de blauwe route geen pijltjes ontbreken (zoals reeds eerder aangehaald in deze topic), heb ik de indruk dat de rode route wel hier en daar te wensen overlaat. Kan misschien ook zijn omdat ik de streek niet echt ken.
Van: Raf Daniels Ingegeven op: 31-jul-2006 Gereden op: 14-jul-2006
Het was al enkele seizoenen geleden dat we de route nog eens reden. Voor mij blijft het een prachtig traject doorheen de omringende (deel)gemeentes van Tongeren. Het mag al eens bergop en -af gaan, ook al is de verhouding verhard/onverhard iets te groot. Zoals aangegeven ontbreken tijdens het laatste gedeelte van de route enkele pijlen. En omdat ik de vorige keer ben mis gereden, heb ik ditmaal mijn voorzorgen genomen. Dank aan Bart Mertens die de GPS track ter beschikking stelde. Het was even wennen aan het toestelletje, maar net zoals met de wagen/auto weet je wanneer er een afslag komt en let je beter op. Als er dan al eens twijfel over een in te slagen weg bestaat, ben je er binnen de 2 min. uit. Even terugkeren, opnieuw kijken, proberen en hopsakee, de route uitrijden.
Van: K.S. Ingegeven op: 3-feb-2006 Gereden op: 29-jan-2006
Ik kende de route al van vroeger en heb ze nog eens opnieuw gedaan. Niet veel uitdaging aan, maar goed om de winterconditie op pijl te houden. Bij een winterzonnetje is de rode route een aanrader qua uitzicht. De pijlen van de rode route tussen Overrepen en Piringen zijn moeilijk te vinden, maar gelukkig ken ik de streek en wist ik waar ik opnieuw op de route kon aanpikken. De pijltjes zijn op verschillende plaatsen ook al sterk verkleurd.
Van: Kellens Henri Ingegeven op: 31-may-2005 Gereden op: 31-may-2005
Vandaag ging ik als wielerterrorist eens beginnen met MTB rijden.

Je hebt alle luxe als er zo'n parcours in je eigen stad ligt, dus we volgden de blauwe pijlen tot er op een moment blauwe en rode stonden en er kwamen ook nog pijltjes met oranje appelsientjes (nee, ik heb niet gedronken) bij . Wijselijk dacht ik van het simpel te houden voor de eerste keer en volgde alleen de blauwe tot op een moment (in de buurt van hoeselt) aan een overweg een linkse pijl staat en 200 meter links in ALLES stopt. Waarom?

Een hebberige boer heeft niet beter gevonden dan de veldweg met zijn akker mee om te ploegen. Op zich geeft dat niets, want daar rij je gewoon doorheen. Maar niet als de boer zelf aanwezig is, en ik had alle pech.

Ben toen maar naar huis gereden en heb de kaart nog eens bekeken. Ik moest daar helemaal niet zijn. TOCH NIET EENVOUDIG DIE PIJLTJES. Kunnen die niet groter of meer opvallend. Bijkomend probleem is het hoge gras en netels op de verlaten stukken. Hier is het niet moeilijk om momenteel je nek te breken.

Volgende keer beter,
Nonk.
Van: jos Ingegeven op: 25-mar-2005 Gereden op: 20-mar-2005
ik had voor tongeren gekozen om een beetje te kunnen opbouwen na een winter-stop.

het parcour (blauw + rood) stelde eigenlijk teleur. zoals voordien al gezegd, te veel over verharde weg, alles was ook goed met een stadsfiets te doen (noemt zich dan nog een mtb route?)
de bewegwijzering was zeer variabel, op een gegeven moment stond er om de 2 meter een bordje op sommige plaatsen stonden er meerdere die verschillende richtingen aanduiden en op enkele plaatsen is de richting bijster.

Van: erik Ingegeven op: 8-mar-2005 Gereden op: 6-mar-2005
zaterdag de tumulusroute gereden,
prima rit voor met de vrouw en kinderen maar als je gewoon bent van Spa en houffalize;triestige route zonder uitdagingen.
Perfect te rijden met stadsfiets,bewegwijzering was wel ok.
Gelukkig lag er sneeuw zodat de betonbanen toch nog iets van uitdaging hadden.
Van: Kris Cuppens Ingegeven op: 17-oct-2004 Gereden op: 17-oct-2004
Vandaag heb ik met een klein groepje de blauwe route gereden bij droog weer met een natte ondergrond.
De rit gaat redelijk veel over verharde wegen. Bossen komen er niet aan te pas. Spectaculair is deze route niet te noemen en ontraad ik iedere ietwat geoefende moutainbiker. De route Hoeselt-Bilzen is een betere keuze.

Mvg,
Kris
Van: Marc J. (Hoepertingen) Ingegeven op: 6-jun-2004 Gereden op: 6-jun-2004
Na gisteren "De Bokkerijders" gedaan te hebben, was het vandaag de beurt aan de "Tumulus"-route (rood + blauw) van Tongeren.
Het vertrekpunt vinden was geen probleem. En parking was er voldoende aan "De Motten"; althans bij vertrek om 09.30 Hr 's. Bij aankomst was er nauwelijks nog een vrij plekje te bespeuren.

Wat betreft de route zelf vind ik persoonlijk dat de bewegwijzering niet optimaal is. Misschien door het hoge gras, verkeerd geparkeerde wagens enz., maar reeds in het begin al verschillende keren moeten terugkeren tot een laatst gekend punt. Het systeem van steeds rechtdoor te nemen als geen pijltje zichtbaar is, bleek hier dus niet echt te kloppen. Ook vond ik dat sommige pijltjes 'dubbelzinnig' opgesteld stonden zoals bij het uitkomen van het landschapspark (in het begin van de route) : op een bepaald moment kom je een blauw pijltje dat links aangeeft. Logischerwijs neem je het eerste veldbaantje links. Verkeerd natuurlijk; het moest het tweede straatje zijn dat in Y-vorm links vertrekt op dezelfde plaats als het eerste...
Het is allemaal niet zo erg, maar ik had nooit gedacht dat de omgeving van Tongeren zo heuvelachtig was ! En gewoonlijk blijkt het verkeerd ingeslagen baantje zo'n stijl stuk te zijn (in de verkeerde richting...).

Tegen het einde van de route, op zo'n 36 km (misrijden inbegrepen) vond ik echter geen enkel pijltje meer met als gevolg dat ik op de Tongerse Steenweg (Tongeren -> Borgloon) uitkwam. Het zekere voor het onzekere maar genomen en via de steenweg terug naar "De Motten" gereden. Nogthans denk ik dat ik hierdoor toch een 12-tal km van het mooie parcours gemist heb.

Het parcours zelf lag er zwaar bij. Vooral de stukken in de bossen waar geen zon kon doordringen lagen er modderig en soms gevaarlijk glad bij met als gevolg dat ik tweemaal kennis heb gemaakt met de Tongerse bodem ! Gelukkig zonder erg. De opmerking van twee gasten die mij voorbijreden toen ik met een geblokkeerde klikpedaal aan de kant stond, namelijk "hoe vettiger, hoe prettiger" was vandaag wel degelijk van toepassing.

Alles bij elkaar was het een leuke route, maar toch hoop ik ze in de toekomst eens volledig en in iets minder modderige (lees gladde) omstandigheden te rijden. Vermoeid maar voldaan ben ik dan thuis maar aan een lekkere barbecue begonnen. Kwestie van de verbrande calorieën terug op te nemen... ;-)
Van: Josly Ingegeven op: 27-apr-2004 Gereden op: 25-apr-2004
Gereden op zondag morgen 7.00u.
Goede bewegwijzering.Zeer gemakkelijke route aan te raden voor beginners.
heb er 1.38u over gedaan met een snelheidsgemiddelde van 21.7 wat te danken is aan de vele stukken betonweg.
Nog maals een aanrader voor de beginners onder ons.
Sluukes.
Van: Serge Ingegeven op: 8-jul-2003 Gereden op: 29-jun-2003
Heb op 29/06/2003 nog eens een poging ondernomen om deze route tot een goed einde te brengen. Deze keer met een compagnon. En deze keer is het ook gelukt ze te voltooien !!!
Maar het blijft gezegd, makkelijk is anders : Sommige markeringen zijn totaal verweerd + overgroeid, wat het route-vinden echt bemoeilijkt. Hoge struiken, laaghangende takken, klimopovergroeiing en op 1 plaats lag de paal met de markering zelfs uitgetrokken op de grond.
Tis jammer want de streek waar je door fiets is echt schitterend.
Van: Serge Ingegeven op: 18-jun-2003 Gereden op: 14-jun-2003
Op 14/06/2003 heb ik deze route eens proberen af te leggen. Inderdaad, proberen ! Want hetzelfde probleem als bij 'De Steegskesroute' van Hoeselt - Bilzen deed zich voor : nl. slechte route-markeringen !!!
In het begin ging het nog relatief vlot, maar gaandeweg verergerde het.
Markering welke achter dichte begroeiing amper terug te vinden was, 'verkleurde' markeringen (rood - roze, blauw - lichtblauw, groen - lichtgroen : je kan je voorstellen dat dit een warboel wordt met de andere lokale fietsroutes erbij !!!), op sommige plaatsen GEEN markeringen. Het is gewoonweg jammer dat dit probleem zich voordoet, zeker als naar het einde toe de vermoeidheid intreedt : je moet dan tegelijkertijd kijken waar je rijdt en extra concentreren op het route-vinden. Het is ook wel zo dat deze route bij de minste regenval er ZEER vochtig bijligt en door het hoge gras op sommige plaatsen zie je de 'spoorvorming' niet wat kan leiden tot valpartijen : maar ja, dit tot daar aan toe, het moet toch een mountainbikeroute blijven.
Nu, wat de vochtigheid betreft : op sommige stukken dient toch gezegd te worden dat bij regenweer er plassen gevormd worden tot een 30-tal cm diep : dus, weer voorzichtig.
Pluspunt is dan weer de prachtige streek die je doorkruist.
Hopelijk kan er iets gedaan worden aan het 'route-vinden' probleem.
Van: Raf Daniels Ingegeven op: 10-jun-2003 Gereden op: 10-jun-2003
10/06/2003: Aan te bevelen route. Ondanks het droge weer van de afgelopen weken, was de route op sommige plaatsen nog zeer vettig. Ook de hoge begroeïng op sommige veldwegen maakte het er niet makkelijker op, met één bijna tegen de grond en één goede uitschuiver, gelukkig zonder veel erg tot gevolg. Héél véél plezier aan beleefd. Meer als 2 en half uur goed doorgefietst om de volledige toer af te werken: is waarschijnlijk meer dan 40 zelfs 45 km. Had helaas geen kmteller bij om dit te bevestigen. Verhouding weg/veld schat ik op 50/50, wat tamelijk veel is, doch in dit kader zeker geen negatief punt. Pijltes bijna overal aanwezig, sommige zijn helaas 'aangepast' om u te misleiden. Daarom vraag eveneens een kaartje aan de Sportdienst, zodat je je weg ten alle tijden kunt vervolgen.
Van: Bart Dedrij Ingegeven op: 3-sep-2002 Gereden op: 3-sep-2002
Toer van tongeren (weer) gereden 03/09/2002 en alles is tip top in orde voor in het winter seizoen alle pijltjes staan er 25 en 40km=+-50km ook waar Hoeselt samen komt met Ttongeren is het dik in orde
zeker het tweede stuk rood doen waaw
Van: Michael Bar Ingegeven op: 31-aug-2002 Gereden op: 31-aug-2002
31/08/2002, rode route:<br>
De pijltjes waren perfect in orde. Eén keer slechts verkeerd gereden en dan was het nog mijn eigen fout want het pijltje stond op de correcte plaats. Het parcours lag er op sommige stukken heel modderig bij (dus alleen geschikt voor de liefhebbers van een modderbad ;-)). De afstand die mijn kilometerteller aangaf was ook langer dan de officiële afstand (49km ipv 40km). Dit was mij ook al een drie jaar geleden opgevallen toen ik dit parcours voor een eerste keer gereden had.
Van: Bart Dedrij Ingegeven op: 24-jun-2002 Gereden op: 24-jun-2002
route gereden op 24.06.02<br>
Er ontbrekentoch wel enkele pijltjes en waar de route samen komt met die van Hoeselt is de bewegwijzering niet echt duidelijk
Van: johanP Ingegeven op: 1-sep-2001 Gereden op: 1-sep-2001
Ik heb deze route gereden in september 2001. De bewegwijzering is goed tot een 7km voor het sportstadion "De Motten" zijnde het vertrek- en eindpunt. Geen probleem want je kan de weg naar het centrum van Tongeren vragen (inhoeverre de lokale bevolking verstaanbaar is) en na een tijdje zie je de buitenverlichting van het stadion boven de rest van de Tongerse bebouwing uitsteken!<br>
Deze route is goed voor de beginnende mountainbiker; veel asfalt, beton en af en toe wat veldwegeltjes en zoals iedereen ben ik ook "ergens" moeten beginnen.<br>
Ik heb deze route dus 1x gereden en dat is voldoende geweest<br>
Het zwaarste stuk was ergens aan de onderzijde van een talud waar je over een 100 tal meter door sporen moet rijden die veroorzaakt zijn door crossmotoren (echt "biken" dus :-o ) Op het einde van dit stuk reed ik tegen het vege lijf van 3 "officiëlen" werkzaam bij het stadsbestuur van Tongeren en werd mij prompt mijn mening gevraagd over deze route. Tevens waren zij aan het bekijken hoe door middel van versmallingen en poortjes de "wildcrossers" de toegang tot de route onmogelijk gemaakt kon worden.<br>
Ik ben beleefd gebleven en heb geen kritiek gegeven want het initiatief om routes uit te pijlen is toch ook lovenswaardig of niet soms? :-))