logo  
EssenEssen
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
groen Kajotterspleintje Scham z/n in Essen-Horendonk

Lussen
groen
11 kmGDBKMLGPX

Informatie
Sportdienst  Tel: 03/670.01.30
Dit is een Sport Vlaanderen route
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: el Viking Ingegeven op: 19-jul-2022 Gereden op: 16-jul-2022
Vanuit A'pen vertrokken via de F14 fietsostrade naar Kalmthout en zo langs de Wildertse duintjes (fantastische techniektrack!) naar Essen. Groene track is niet veel soeps, maar verbinding met Rucphen is goed aangeduid en rode track in Nederland is een aanrader.
Van: Tom Ingegeven op: 6-mar-2022 Gereden op: 5-mar-2022
Voor degenen die een goede startplaats zoeken, de beste startplaats is restaurant "De Bosrust" in de straat "Kleine Horendonk 8", dit is op ongeveer 500m gelegen van het parcours.
Hier staat ook het bord waarop je kan zien hoe het parcours loopt, zijn wel geen gele pijlen voorzien naar het begin van de route of ik moet ze over het hoofd gezien hebben (als je parking afrijdt naar links, kruispunt over en 1e bospad rechts nemen, van hieraf zit je op het MTB parcours).

Gisteren de route van Essen gereden in combinatie met Rucphen (NL) en Roosendaal (NL), een totaal van 45km.
Mooie rit, maar een beetje kort (+- 11km) om van ver naartoe te rijden zonder dit te combineren met andere routes (heb ongeveer 1u15 gereden om in Essen te geraken).
Route komt niet geheel overeen met route die op de kaart wordt weergegeven.
GPX files te vinden op mijn Routeyou account ---> https://www.routeyou.com/nl-be/user/view/232593/tom

De route van Rucphen bevat redelijk wat single tracks en mooie stukken door het bos, Roosendaal is meer brede bospaden.
Van: L.Velghe Ingegeven op: 21-jun-2020 Gereden op: 12-jun-2020
Na enkele jaren er niet meer geweest te zijn, zocht ik tevergeefs op de straat die Scham heet, naar de zandweg om aan het vertrekpunt te geraken. De toegangs weg is nu geblokkeerd En niets wijst op een mtb route startpunt. Teleurstelling, even wat verder gereden tot Ik een mtb route bordje aan een zijstraat tegen kwam. Route op zich is gelukkig nog goed bewegwijzerd en is zeer aangenaam voor de beginnende mountainbiker.
Van: Maarten Ingegeven op: 18-feb-2017 Gereden op: 18-feb-2017
Vandaag de route rond Horendonk gereden. Lag er veel plaatsen erg slecht bij. Ploeteren dus! Erg zwaar en intensief. Paar kleine leuke singletrackjes maar ook wat lange brede paden.
Vanaf de grens begonnen en eerlijk gezegd is mij het 'officiele' startpunt niet eens opgevallen.
Van: Bert Phlippo Ingegeven op: 27-dec-2016 Gereden op: 27-dec-2016
leuke route - was naar mijn zin was ze vandaag wel wat te nat, temeer omdat er blijkbaar 4x4 wordt gereden in de regio en daardoor de paden soms niet plezierig te berijden.
Wel even moeten zoeken naar een startpunt - maar hebben gewoon aan een nabijgelegen taverne geparkeert, en zijn dan een pijltje gaan zoeken
Al bij al een leuke route die ik zeker nog eens terug doe met mijn echtgenote - zeker niet te moeilijk om ook als beginner te doen.
Van: Anneman Ingegeven op: 10-may-2016 Gereden op: 10-may-2016
onderweg naar daar sloten regen over me heen gekregen, gelukkig op dat moment nog in wagen, iedereen beschrijft hier dat beginpunt goed te vinden is ..... Kajottersplein ... Joost mag weten waar dat ligt , k heb het dus NIET gevonden , en Joost ben ik ook niet tegen gekomen :-) ...... mssch maar eens plannen om in weekend te ontdekken dan ....
Van: Barry & Wouter Ingegeven op: 11-apr-2016 Gereden op: 9-apr-2016
Mooie omgeving. Vrij korte lus en ideaal voor beginners.. Goed bereikbaar vanuit Horendonk en combineerbaar met Bergen op Zoom met ev. doorsteek naar Rucphense Heide lussen voor meer ervaren bikers. Weinig uitdagende route tenzij er zware modder ligt (bij ons droog dus racebaan). Grasveldje midden in bos (wel groot bord) beetje verwarrend en minder duidelijk aangegeven waar naar toe. Mocht de pret niet drukken tijdens onze 108km funtocht vanuit Bergen op Zoom.
Van: Tony Ingegeven op: 28-apr-2014 Gereden op: 26-apr-2014
Hallo bikers... deze route gereden op 26-04-2014.. na de route van Rucphen gereden te hebben zijn we doorgegaan naar de route van Essen.. dit is qua afstand prima te doen.. eerst wel even op een kaart kijken hoe je het beste deze routes aan elkaar kunt plakken van te voren.. de route van essen was goed voorzien van paaltjes met weg wijzers.. leuke route ook en af en toe wat uitdagingen .. redelijk droog op 1 stukje na.. even afstappen kan altijd dan...of baggeren dan maar... er zit een redelijk stuk grof steengruis pad tussen dat tussen bos woningen doorloopt en dat is wat minder leuk... dat zou volgens mij wel via een andere route opgelost kunnen worden... maar dat is nog niet gedaan.. geen lange route maar je kunt hem natuurlijk wel combineren of 2 x rijden... succes en veel plezier
Van: Danny G Ingegeven op: 31-jan-2012 Gereden op: 29-jan-2012
Ik heb deze route afgelopen weekend gereden. Ik ben nog maar van begin deze maand met MTB bezig en dit was eigenlijk mijn eerste afgepijlde route. Zo kon ik mijn Trek 6700 2011 (en mezelf) eindelijk eens uittesten.

Mijn vertrekpunt was Kapellen. Via het fietspad naast de spoorlijn naar Roosendaal tot in Kalmthout en dan via Nieuwmoer naar taverne Bosrust gereden. Dat was al een dikke 20 km. Dan kon de pret beginnen.

Als je vanaf het hier op het kaartje aangeduide startpunt vertrekt, duurt het niet lang of je komt gelijk in een leuk bosparcours terecht met enkele pittige hellinkjes. Leuk voor de doorwinterde MTB'er en een mooie inspanning voor de beginner. Even later verlaat je de bergjes van de Essense duinen en trek je naar het noorden. Eenmaal je de Wezellaan hebt gekruist en het is een natte periode, hou dan rekening met een strook van een kleine kilometer modderploeteren. Je kan er moeilijk naast dus verstand op nul en stoempen maar. Eens je de Horendonk gepasseerd bent, is het weer wat droger.

Het terrein is leuk en afwisselend. Uiteindelijk kom je op de Raaiberg terecht waar het heel even verharde ondergrond is maar tegen dat je goed en wel op snelheid bent, sla je links af en is het weer bosgrond. Het stukje dat op de grens België-Nederland ligt, gaat wel iets verder dan op het plannetje staat. De pijltjes sturen je rechtdoor tot aan de rand van een weiland en dan naar links. Dat lag er op sommige plaatsen ontzettend nat en modderig bij. De prikkeldraad aan de rechtse kant zag er even min sympathiek uit. Maar opnieuw verstand op nul en blijven door duwen was de opdracht.

Aan het einde van deze strook, wordt het weer wat droger en even later sta je weer voor even op het asfalt van de Raaiberg. Het kaartje op deze site laat je nog een lus naar rechts zien door de velden, maar de BLOSO bepijling stuurt je onmiddellijk naar links. Opnieuw is het even verhard maar het duurt niet lang of de bosgrond lonkt weer.

Het stukje dat je terug zuidwaarts voert, is een mengeling van modderpartijen waar je meestal wel een wegje naast kan vinden en typisch kempense bospaadjes. Even later kom je in een weekendzone terecht waar bredere wegjes de boventoon voeren. Na het interessante parcours van zoëven, is dit misschien een beetje een domper -of je kan het bekijken als een 'recuperatie'-zone.

Als je de pijltjes gewoon blijft volgen, kom je van eigens weer aan de Essense duinen terecht en kan je de heuveltjes van in het begin nog eens rijden (heb ik toch gedaan in ieder geval).

Daarna was het voor mij terug naar Kapellen per fiets. In het totaal heb ik zondag 56km gedaan. Het parcours is (voor mij dan toch) héél tof, soms ietwat technish ( ik blijf een beginneling ;-) ) en wanneer je de pech hebt om in een drassige periode te gaan rijden, met momenten flink modderig. Een flinke fietspoetsbeurt is dan achteraf aan de orde. De volledige toer heeft me 2 uur en 3 kwartier gekost; de poetsbeurt 2 uur. Je kan dus nog wel wat werk aan de winkel hebben.

De bepijling is echt dik in orde. Ik had geen kaart of niets bij me. Op de Scham is het beginpunt niet moeilijk te vinden. Mensen die met de auto willen komen, kunnen gebruik maken van de parking van de Bosrust. Dat is veiliger om te parkeren.

Deze route is de moeite waard (ook al is ze niet echt lang). Ik ga deze nog zeker meer fietsen, maar dan wel bij droger weer B-).
Van: Arno Ingegeven op: 8-oct-2011 Gereden op: 8-oct-2011
Vanmorgen eigenlijk per toeval op deze route terechtgekomen en helemaal gevolgd.
Superroute, goed aangegeven, lekker afwisseld en ondanks het vele regen goed te berijden.
Gaan we zeker vaker doen!
Van: Ezra Ingegeven op: 6-sep-2011 Gereden op: 4-sep-2011
De wegwijzers waren nog goed zichtbaar deze zondag maar ik moet zeggen dat de plassen door dit weekends noodweer niet echt ontwijkbaar bleken te zijn. Achteraf een heerlijke kuisbeurt aan de fiets gehad.

Van: Danny Ingegeven op: 24-jul-2011 Gereden op: 24-jul-2011
Eén stuk is inderdaad moeilijk te vinden. De eerste keer dat je de asfalt kruist staat er nergens een bordje maar je moet de baan oversteken, linksaf en dan na een paar meter rechtsaf een ruiterpad in.
Van: Paenen Rudy Ingegeven op: 11-jul-2011 Gereden op: 11-jul-2011
Mooi parcours, echter er zijn toch wel een aantal pijltjes verdwenen of slecht zichtbaar door begroeiing, waardoor je soms wat moet zoeken...
Van: Johan Ingegeven op: 16-may-2010 Gereden op: 16-may-2010
Vandaag tweemaal de route gereden, bewegwijzering was goed in orde.
Het stuk tussen de huizen is minder, route is goed te rijden door beginners.
Omgeving is wisseld en mooi.
Kortom een aanrader om deze route meer te rijden.

groeten uit R'daal
Van: Marky Ingegeven op: 18-apr-2010 Gereden op: 18-apr-2010
Vandaag deze rit voor de eerste keer afgelegd.
Is inderdaad een leuke rit voor beginners.

Route lag er goed bij. Enkele plassen die gemakkelijk te ontwijken waren.
Bewegwijzering was in orde.
Van: Mierox Ingegeven op: 12-oct-2009 Gereden op: 12-oct-2009
Vandaag Essen nog eens gedaan want vorige keer dacht ik dat het plannetje niet volledig overeenkwam met de realiteit en inderdaad de lus links bovenaan naast "Raaiberg" is er niet bij. Voor de rest alles in orde. Vertrokken vanuit Mariaburg, 1 toertje Essen en terug naar huis om aan 65 km te geraken. Een goed trainings-macadam tussendoortje om wat extra km's af te malen.
Van: Hugh Van Riet Ingegeven op: 20-sep-2009 Gereden op: 20-sep-2009
Vandaag route gereden met jongste zoon (8), leuke route en goed voor beginners zoals onszelf. Lag er goed bij, veel vlakke stukken met hier en daar een bergje.
Vertrokken vanuit Horendonk aan de kerk (parking) daarna naar raasberg gereden en daar pijltjes opgepikt. Bewegwijzering was goed.
Van: Mierox Ingegeven op: 15-mar-2009 Gereden op: 13-mar-2009
Met z'n drietjes 3 en een halve toer gedaan onder goede omstandigheden. Vertrokken vanaf de parking kerk Horendonk (na 1km macadam kan je dan op het parcours inpikken) ipv officiele vertrekplaats want die vind ik onveilig. Slechts 1 pijltje ontbrak en een paar slecht zichtbaar wegens slijtage maar voor de rest alles in orde. Zeker geen zwaar parcours maar constant in het bos en zeker goed genoeg om terug te beginnen na 1.5 jaar stilliggen.
P.S. dit is een verbeterde versie van de vorige commentaar want toen is er iets misgelopen bij het afsluiten.
Groetjes en volgende week naar Ottignies!
Van: Paul Arets Ingegeven op: 14-mar-2009 Gereden op: 13-mar-2009
Het parcours lag er goed bij vandaag. Het vertrekpunt is niet aan te raden om de auto te zetten wegens in het bos en gevaarlijk voor eventueel vandalisme. Eerder vertrekken op de parking van de kerk van Horendonk. Dan is het +/- 1 km macadam en dan kom je op het parcours. Slechts 1 ontbrekend pijltje onderweg en sommigen zijn wat afgebleekt dus nog
Van: Paul Arets Ingegeven op: 14-mar-2009 Gereden op: 13-mar-2009
Het parcours lag er goed bij vandaag. Het vertrekpunt is niet aan te raden om de auto te zetten wegens in het bos en gevaarlijk voor eventueel vandalisme. Eerder vertrekken op de parking van de kerk van Horendonk. Dan is het +/- 1 km macadam en dan kom je op het parcours. Slechts 1 ontbrekend pijltje onderweg en sommigen zijn wat afgebleekt dus nog
Van: Staffie Ingegeven op: 1-jan-2009 Gereden op: 27-dec-2008
Deze dag was het circuit keihard bevroren. Het was mooi zonnig weer. Door de felle laagstaande winterzon en de moeilijk te nemen sporen op diverse passages (dit gebied Essense Duinen kent ongelooflijk natte plekken!)was het soms moeilijk om de juiste bewegwijzering te volgen. Ik had vorig jaar al enkele rondjes hier gereden, daardoor wist ik ongeveer hoe het parkoers nog was, maar toch. Ik blijf het een apart rondje vinden, ik kom uit Steenbergen dus redelijk in de buurt, zodoende probeer ik het rondje ieder jaar keertje mee te pakken. Het beginpunt is eigenlijk best leuk, als je het weet te vinden de eerste keer. Mooie omgeving, jammer dat het parkoers niet tikkeltje zwaarder is. Tot volgend jaar.
Van: Mario & Tony Ingegeven op: 1-sep-2008 Gereden op: 29-aug-2008
zijn vrijdagmiddag gaan rijden. de startplaats is moeilijk te vinden als je het er niet kent. zijn gewoon het bos ingereden tot we een pijltje tegenkwamen en dan gevolgd. is een snel parcour, als het er droog bijligt kun je het op een half uurtje rijden. soms wat technische stukjes met verraderlijke slijkplassen. als het goed heeft geregend is het er zeker pret.
mist wel een pijltje. boven het parcour, de 8-lus, het einde als je terug op het asfalt komt. (een T-kruispunt waar je al naar links bent gereden.) daar rechtsaf en het 2de bospad terug links.
het einde tussen de huisjes is wel een saai stukje.
naast het parcour zijn er ook nog een paar leuke stukken om wat te mtb.
Van: Bert Bekker Ingegeven op: 21-aug-2008 Gereden op: 20-aug-2008
Leuke route was wel een moddergevecht, route is goed aangegeven en erg rustig. Helaas reed ik mijn achternaaflager kapot maar dat mag de pret niet drukken ga er zeker vaker heen.
Van: Jorn Ingegeven op: 3-jul-2008 Gereden op: 3-jul-2008
Net 3 rondjes gaan rijden, lag er nog goed bij na de regenval.

Wel 2 ontbrekende pijltjes, één in het begin na 1km op een singletrail op de y-splitsing rechts aanhouden en een tweede als je op een geasfalteerd baantje bij een T-splitsing komt is het naar rechts.

Vind het wel een aangenaam parcours om een paar rondjes achter elkaar op te rijden.

Van: Ollie Ingegeven op: 16-jun-2008 Gereden op: 11-jul-2008
Leuke, verzorgde track. Wel grote plassen, die goed te omzeilen zijn. Aan het einde brede lanen, dus saai. Goed oppassen bij het oversteken van de diverse brede, doorgaande wegen. Zeker voor de beginnende MTB'er een track die is aan te raden.

Startpunt is wel lastig te vinden als je niet bekend bent in de buurt. Vanuit Horendonk de richting 'Bosrust'aanhouden en als je het bos inrijdt zit het aan de linkerkant.
Van: andreas Ingegeven op: 14-jun-2008 Gereden op: 8-jun-2008
Veel modder, diepe plassen die gelukkig wel omreden kunnen worden. Parcours heeft mooie stukjes maar ook lelijke, over onverharde autopaden enz. Ik verwacht niet niet snel terug te komen hier. Alphen en Dorst zijn echt veel mooier.
Van: Steffen Ingegeven op: 10-may-2008 Gereden op: 8-may-2008
Een fraaie route! Ik was op vakantie in Hoeven, dus ongeveer 13 km van het traject. Vanuit Nederland is de route prima te vinden, want de weg van Schijf naar Essen wordt 2 keer overgestoken. De route is ook goed gepijld. Prachtige bochten, mooie smalle paadjes, lekker om de plassen heen. Helemaal top!
Alleen klopt het kaartje niet meer dat op deze site staat. De lus in het Noord-Westen (bij de Raaiberg) is er niet meer.
Bij het stuk met het smalle paadje langs het weiland (naar het zuiden toe, tussen het kajotterspleintje en Horendonk op de kaart) zou het prettig zijn als het prikkeldraad vervangen werd door glad draad. Dat vond ik best wel eng.
Verder zou het gaaf zijn als (ten zuiden van of) in de Essen-duinen meer lussen in het pad kwamen. Ik heb daar zelf nog wat door het bos gecrossed. Prachtige mogelijkheden daar!
Wat mij wel opviel was dat ik geen één MTB-er ben tegengekomen en dat in de mei-vakantie. Wel zag ik heel wat fietssporen, dus ik denk dat er wel regelmatig gefietst wordt.
Ik heb hem trouwens in 2 dagen 5 keer(2 en 3 keer) gefietst, en alle keren binnen het half uur.
Allemaal veel plezier op dit pad!
Van: Frank Ingegeven op: 14-apr-2008 Gereden op: 11-apr-2008
Ik heb de route gereden, komende vanuit Roosendaal. Ik ben de route begonnen bij de grenspaal, Klaveren Vrouwke, en van daaruit de route gereden.

Voor mij was dit startpunt het handigst en gemakkelijk te vinden.

De route kent best wel wat afwisselingen, met soms leuke hoogteverschillen.

Wat ik jammer vind is de route over de normale wegen langs de woningen, en je moet een aantal malen een weg oversteken, met het gevaar van aankomende auto's. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.
Maar al met al een mooie route.

Afgelopen zaterdag was de route op sommige plaatsen nog behoorlijk nat, soms grote plassen, terwijl in andere bosgebieden (Rucphense Heide en Bergen op Zoom) de route mooi droog was.

Ik zal hier zeker nog vaker terug komen, maar dan wel als we al een lange droge periode hebben gehad.

Op de routeplanning staat een afstand van 11km en een tijd van 1 uur. Dat lijkt me overdreven, ik heb de route in een half uur gereden.

Enig punt was dat aankomend op het Pajotterspleintje ik niet direct wist welk pad te kiezen. Vanaf het pleintje ontbreken namelijk de routebordjes, maar de route had ik weer snel gevonden.

De hoogteverschillen en de kombochten zijn de leukste stukken uit het traject.
Van: Ben Ingegeven op: 27-jan-2008 Gereden op: 26-jan-2008
Heb de lus gereden s'middags. Mooie degelijk afgepijlde route.Nogal wat variatie
en zeer grote modderpoelen,waar je meestal met een beetje behendigheid (ik niet)
omheen kan.Kom nog terug,als de route er wat droger bijligt!
Van: Sander Ingegeven op: 15-oct-2007 Gereden op: 15-oct-2007
Ben de route gaan rijden op een maandagmiddag en het was helemaal niet druk!
kon het begin niet vinden en ben zo maar halverwege begonnen.. zitten hele leuke stukken in en ook mindere!
de leuke stukken zijn toch wel het bosje met de leuke heuvels, waar ze de helft van de heuvels maar benut hebben, je kan ook op de andere heuvels maar dan zit je niet op de route.
het stukje dat je gewoon over een verharde grintweg rijd door een woonwijk in het bos is het toch wat minder leuk.. vooral saai!
op het andere deel zijn de lange bochten heel leuk.. kun je lekker hardgaan.
ben wel benieuwd als het heeft geregend, want was al een week droog en toch liggen er flinke plassen en modder. ook is de bewegwijzering goed!
al met al een leuk parcours en goed vermaakt en ga binnenkort zeker weer terug, kom uit de omgeving (breda) en is wel de moeite dan maar niet noord-brabant... niet de moeite hoor!
Van: Marcel Ingegeven op: 6-oct-2007 Gereden op: 6-oct-2007
Geen enkel probleem het officiële begin van de route te vinden. Na een veelbelovend begin in het bos, gaat de route over in veel single tracks (wat natuurlijk héél leuk is...). Aan het einde van het traject gaat het voornamelijk over verharde paden wat toch een lichte teleurstelling is.

Al met al een aardig rondje maar 'mtb proof'? Nee.

Maar ja, ik ben dan ook wel verwend met Dorst als 'thuiscircuit'.
Van: Da Rule Ingegeven op: 17-sep-2007 Gereden op: 15-sep-2007
Zaterdag 15 september 2007 de route gereden. Mooie route met leuke technische stukken. Toch ook veel bredere lanen waar ook ander verkeer op zit, kan gevaarlijk zijn, net als de oversteken. Maar al met al een route die we zeker vaker gaan doen!

Vanuit Nederland kan je het beste starten bij de oversteek op de weg vanaf de rotonde bij Jagerslust. Het startpunt vind je namelijk anders nooit!
Van: niek Ingegeven op: 8-sep-2007 Gereden op: 2-aug-2007
erg leuke route voor de beginners. met toch wat hoogteverschil. zeker aan te raden als je er in de buurt woont.
Van: Gunther Ingegeven op: 13-apr-2007 Gereden op: 9-apr-2007
maandag gaan rijden sinds enige tijd "buiten dienst". Om er terug wat in te komen voor deze route gekozen wegens de kleine afstand en het vrij platte verloop. Ik was al enthousiast over deze rit, nu nog meer. Het parcour lag er verzord bij (eindelijk eens droog) maar vooral: gesnoeid en gekapt. Hier en daar heb je nu beter overzicht van de weg waardoor je meer snelheid kan maken. 1 minpunt: een pijltje ontbrak ergens in de brede dreven, maar dit merk je al snel waardoor je niet te veel tijd verliest.
Van: Bert Ingegeven op: 20-sep-2006 Gereden op: 17-sep-2006
Wij hebben n.a.v. de commentaren op deze site ook de route gezocht. Aangezien we vaak in de bossen rond Rucphen en Essen biken dachten we wel bekend te zijn met de route.
Gebleken is dat ook wij moesten zoeken. Het beste is de Douglaslaan aan te houden. Daar begint de route misschien niet, maar is wel te vinden.
De route zelf is perfect. Wel wat speurwerk voor de bordjes soms, maar goed te doen. Erg leuk zijn de lichte verhogingsaccenten in de route. Wij zullen deze zeker meerdere malen gaan rijden.
Van: jeroen Ingegeven op: 11-jun-2006 Gereden op: 10-jun-2006
leuke route aan de korte kant maar leuk genoeg om twee keer te rijden
Van: Corne Ingegeven op: 2-may-2006 Gereden op: 30-apr-2006
Als je in Essen zoekt, vind je de route niet. Ze ligt in het buitengebied van Horendonk. Gemakkelijk te vinden. Ga bij de kerk rechts en volg de borden Bosrust, dat is een restaurant daar vlak bij. Goed toeven trouwens...
U ziet dan vanzelf links in de kant een bordje staan "startpunt MTB-route", nog voordat u het restaurant bereikt heeft.
Komt u vanaf Nederland via Roosendaal, Rucphen of Schijf, ga dan langs Cafe "Jagersrust" de rotonde over richting Horendonk. Vlak na de grensovergang vind u links de borden Bosrust. Dan voordat u het restaurant bereikt op het kruispunt rechtsaf. U vindt de borden "startpunt" dan over een paar honderd meter rechts, aan het begin van een bospad.
Van: Sjors Ingegeven op: 23-mar-2006 Gereden op: 20-mar-2006
Het is me waarschijnlijk duidelijk warom Wilgendreef 29 niet vindbaar is op mijn GPS kaart. De afslag bevind zich ne na scham 29 als je het bos in rijdt. Als je het bos uit rijdt ben je er dus net voorbij;-)

Groetjes,

Sjors
Van: Sjors Ingegeven op: 23-mar-2006 Gereden op: 20-mar-2006
Op een frisse winter Zondag middag togen we uit Middelburg (NL) naar Essen. Op deze website bleek al dat het niet eenvoudig te vinden was, dus ik we namen onze portable GPS mee. Eerst reden we naar Schram, waarna we op kompas via Venetië in een bosrijke woonwijk van Horendonk aan kwamen. Het Pajotterspleintje bleek onvindbaar, maar we konden een stuk van de route terug vinden met de auto. Uiteindelijk parkeerden we de auto tegen over een stukje single track in Corsica laan. Na ongeveer anderhalve kilometer vonden we (op de mountainbike) het Pajotterspleintje.

Het is een leuk parcour, dat zich het best laat omschijven als licht geacidenteerd, wat voor ons als redelijke niewelingen niet echt bezwaarlijk was en een rondje of twee á drie is eenvoudig te doen, zelfs voor een beginneling.

Op de terugweg hebben we nog even gezocht hoe je het beste bij het startpunt kan komen. Als je een GPS in je auto hebt, moet je hem instellen op de wilgendreef. Mijn Tom tom versie kent nummer 29 niet, maar net voorbij dat boerderijtje is de ingang naar het pajotterpleintje aangegeven met een klein bordje.Van: Guust & Anouk Ingegeven op: 1-oct-2005 Gereden op: 1-oct-2005
Hoi,

Zelf komen we uit de buurt (ik uit Achtmaal, Anouk uit Roosendaal) en vandaag gingen we dus opzoek naar de route en voornamelijk de start, maar we kregen dat Kajotterspleintje niet gevonden, wel de route zelf.

Hoe moet ik me dat Kajotterspleintje voorstellen? We kwamen op een gegeven moment wel op een open plek in een bos waar je allerlei in- en uitgangen had. Ook zag je daar veel slinger paadjes in het gras.

Maar omdat we de start niet konden vinden hebben we gewoon langs de route onze auto geparkeerd en zijn we gaan fietsen tot we weer terug waren bij de auto.

Erg leuke route! Goed aangegeven als je eenmaal op de route zit. Het was idd erg nat en op sommige stukken modderig, maar dat kon de pret niet drukken.

Morgen gaan we weer! Nu opzoek naar het startpunt!

Van: paul Ingegeven op: 14-aug-2005 Gereden op: 13-aug-2005
leuke route en zeker voor een beginnend biker. weet iemand of die oranje pijlen ook een route is of kom je dan helemaal nooit meer bij het beginpunt terug?
Van: Jeffy Ingegeven op: 25-apr-2005 Gereden op: 24-apr-2005
oohja, wie heeft z'n tuinstoelen kussen aan de boom laten hangen :P
Van: Jeffy Ingegeven op: 25-apr-2005 Gereden op: 24-apr-2005
Gisteren de route gereden, eerst de fietsen op geladen en vanuit goes (zeeland) naar rucpen, daar op een kamping de fietsen uit geladen en met 6 mensen naar de route gereden!
Eerst een btje om gereden langs de weg, 10 keer gevraagd waar het was :s , maar op de terug weg hadden we de korte route door het bos :D

Het parcour was wel leuk alleen wel veel vlakke stuken, je moet een paar keer even van de route af en dan kom je leuk stukjes tegen die weer op de route aan sluiten. bij ons lagen er ook veel water/modder plasjes je kon er om heen maar het leukste was er doorheen natuurlijk! Wat er een paar ook flink deden :P De route was goed aangeven met bordjes dus was makelijk te volgen.

We hebben totaal 40 km gereden en afgesloten op het terras! kortom het was reuze gezellig! Volgende keer een wat extremere route in belgie of limburg!
Van: John Ingegeven op: 23-apr-2005 Gereden op: 23-apr-2005
Vandaag de route gereden en het was een aardige route.
Pijlen waren goed te volgen, er lagen nog wel wat plassen water en modder maar die waren makkelijk te omzeilen.
Er staan ook overal oranje pijlen ik weet niet of dit een alternatieve route is maar die ga ik de volgende keer maar eens volgen.
Jammer dat de route moeilijk is te vinden ik heb echt met een eigen routekaartje moeten zoeken om bij de mtb route te komen.
Het is voor mij 22 km. fetsen om er te komen, volgende keer las ik hem in mijn rondje Hoogerheide, Ossendrecht, Putte, Kalmthout, Huibergen, Essen, Wouwse plantage, Bergen op Zoom.
Van: Tim Oosterlinck Ingegeven op: 16-aug-2004 Gereden op: 6-aug-2004
Het parkours is grotendeels perfect te rijden. Enkele stukken (vooral het motocrossparkours)liggen er nog vettig bij. Bepijling is mijn insziens perfect maar ik rij deze route regelmatig en ken ze dus uit het hoofd.
Van: Roel Ingegeven op: 22-jun-2004 Gereden op: 20-jun-2004
Mooie route, enkel idd op enkele plaatsen ontbrekende markeringen. Oranje pijlen schijnen de route in de omgekeerde richting te markeren of een variant?
Van: Jeroen Ingegeven op: 21-jun-2004 Gereden op: 20-jun-2004
Wij rijden dit parcours gemiddeld 1 keer per week en hebben zelf een paar aanpassingen gedaan zodat het wat leuker wordt, ik zal deze eens met gps rijden en een kaartje daarvan maken, misschien kan dan deze route zelfs iets aangepast, nu vind ik het een beetje te kort, met de uitbreiding wordt ie een kleien 3km langer...
Van: Franck Ingegeven op: 12-may-2004 Gereden op: 12-may-2004
Essen is een zeer mooie route, alleen spijtig dat veel mensen het parcours gewoon niet vinden. Regelmatig kom ik mensen tegen die niet weten waar ze moeten beginnen
er ontbreken spijtig genoeg nog een paar pijlen, is soms niet duidelijk voor iemand die voor de eerste keer het parcours rijdt.
ze slaan ook enkele mooie stukken over.

Mensen van de omgeving die zin hebben om eens te fietsen mailen me maar
Van: joeri en yves Ingegeven op: 10-may-2004 Gereden op: 10-may-2004
leuke route,niet echt moeilijk maar modderig als het enkele dagen voordien
goed geregend heeft.de wegmarkering mag wel wat beter zijn ,sommige pijlen waren onzichtbaar.voor elke beginnende moutenbiker is het een goede start.
Van: Ikke Ingegeven op: 27-aug-2003 Gereden op: 27-aug-2003
test
Van: Jan Franck Ingegeven op: 2-jan-2003 Gereden op: 17-dec-2002
Essen is inderdaad een mooie route, alleen is de bewegwijzering niet alles. Heb een paar keer liggen zoeken en heb op eigen initiatief proberen de tour rond te maken.
Van: Nico Konings Ingegeven op: 27-nov-2002 Gereden op: 22-nov-2002
22/11/2002: Route is terug uitgepeilt en goed berijdbaar. Enkel oppassen als het enkele dagen geregend heeft, dan zijn er sommige stukken echt modderig.
Van: Nico Konings Ingegeven op: 30-jul-2002 Gereden op: 30-jul-2002
30/07/2002<br>
Op deze tocht zijn er momenteel 3 pijlen die ontbreken. Ik rijd deze toer ongeveer 3 maal per week en geregeld kom ik bikers tegen die de weg kwijt zijn.
Van: Marius Vergouwen Ingegeven op: 11-jul-2001 Gereden op: 11-jul-2001
11/07/2001: Ik heb gisteren onder andere de route van Essen in mijn tocht opgenomen en zag dat momenteel niet alleen de track hier en daar geëgaliseerd wordt, maar ook opnieuw uitgepijld. De route staat nu dus weer goed aangegeven. Aan het aantal sporen te zien is deze route weer nieuw leven ingeblazen
10/07/2001: Ik rijdt regelmatig de route in Essen (voor de lokalen). Helaas moet ik constateren dat er steeds meer paaltjes en pijltjes verdwijnen. Ook voor de lokalen is het nog nauwelijks mogelijk om de route te volgen. Toch is er onlangs onderhoud gepleegd aan de route zelf. Enkele paden zijn hier en daar opnieuw geëgaliseerd.