logo  
HouffalizeHouffalize
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
Place d'Eglise (Kerkplein) ,  Houffalize 

Lussen
geel (1) blauw (2) rood (3) rood (4)
18,0 km (315 hm)GPX 26,2 km (599 hm)GPX 34,8 km (821 hm)GPX 35,0 km (680 hm)GPX
blauw (5) groen (6)
27,9 km (537 hm)GPX 21,5 km (584 hm)GPX

Informatie
Houffa Bike rue de Schaerbeek, 16a 6660, Houffalize Tel: 061/28.93.13
VVV Houffalize  Tel: 061/28.81.16
Share

Kaarten
stafkaart Houffalize voorkant
stafkaart Houffalize achterkant
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Fietsverhuur
Houffa Bike, rue de Schaerbeek, 16a, 6660 Houffalize, Tel: 061/28.93.13
Moulin Bock, rue de La Roche 51, Tel: 061/28.86.43
Outdoor Centre, rue de la Villa Romaine 3, 6660 Nadrin, Tel: 084/44.41.12
Opmerking
Is het MTB-mekka in België.

Route 1: fysieke moeilijkheid 2, technisch 1.
Route 2: fysieke moeilijkheid 3, technisch 2.
Route 3: fysieke moeilijkheid 2, technisch 2.
Route 4: fysieke moeilijkheid 2, technisch 2.
Route 5: fysieke moeilijkheid 2, technisch 2.
Route 6: fysieke moeilijkheid 4, technisch 4.
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Lievin Vander Meeren Ingegeven op: 4-nov-2021 Gereden op: 4-nov-2021
Daarnet route 2 (blauw) gereden. Heel aangenaam weertje om deze route te rijden. Prachtig parcours, prima gepijld en een schitterende omgeving. Wat moet een mens nog meer?
Voor alle zekerheid, toch nog altijd even het bord in het centrum van Houffalize bekijken vooraleer je het bos in trekt. De jagers zijn namelijk op pad in deze tijd van het jaar. Het staat prima vermeld!
Sportieve groet !
Van: Stephan Ingegeven op: 14-dec-2018 Gereden op: 8-dec-2018
Zwart & Groen 6 gereden. Het WorldCup parcours (zwart) is bizar technisch maar super gaaf! Zwart echt alleen op gaan als je een goede fietsbeheersing hebt.
Groen 6 is van de uitgezette routes de enige met een aantal echt technische stukken. Verder zitten er een paar gemene klimmetjes in, zeker een aanrader.
Van: Mats Stam Ingegeven op: 2-jun-2018 Gereden op: 2-jun-2018
Rood 3 gereden: lag redelijk zwaar door regenval, maar mooie, uitdagende route.

Bordjes waren vaak goed verstopt achter hoog gras, dus opletten geblazen!
Van: Koen Meskens Ingegeven op: 11-jan-2018 Gereden op: 4-jan-2018
Met zeer veel regen route Vier en zes gereden (. 2 dagen). Beide nog steeds prachtig. Zelfs met regen en modder misschien nog mooier, technischer en uitdagender dus niet laten afschrikken door wat regen!! Echt genieten deze streek. Ook lekker bourgondisch nadien in het dorpje. Groen zes zalig indien je reeds wat ervaring hebt.
Van: B.O.R Ingegeven op: 29-dec-2016 Gereden op: 28-dec-2016

28/12/2016 bij lichte vrieskou route groen 6 (1x) en zwart (3 x) gedaan. Groen 6 is supermooi. Behoorlijk zwaar en ook erg technisch. Ons clubje rijdt altijd in de Voerstreek en Zuid Limburg. Weinigen kunnen / durven technisch meer. Wie zegt dat groen 6 technisch niet veeleisend is, is een opschepper. We hebben hem al drie keer gedaan op drie jaar tijd en gisteren was pas de eerste keer dat niemand een voet aan de grond hoefde te zetten. Pijlen staan perfect. Route is zeer leuk. Vrijwel constant zwaar klimmen en stevig dalen. Topper. Na de route de zwarte drie keer achter elkaar gedaan (wedstrijdje). Die ligt er verwaarloosd bij. De kombochten zijn al met gras begroeid en nog net doenbaar in de winter. Idem voor de rest van de single tracks. In de winter valt het nog net mee, omdat de vegetatie weg is. In de zomer moet dat niet meer te doen zijn. Uitputtend toertje, dat wel. Als kers op de taart de downhill piste gedaan (laatste uci wedstrijd hier 2011). Ook deze piste is verwaarloosd. De brug mist meerdere balken (opletten) … net over de brug draai je in een scherpe kombocht (gras ondertussen) onder het bouwvallige ding door en moet je de afgevallen planken ontwijken (zucht). Eerst even verkennen alvorens af te razen! En oh ja … probeer best niet met een hardtail met 10mm veerweg hoog te jumpen. Slecht voor de vork (total loss), frame, poep en … imago.
Haast je: de helling waar zwart op ligt, staat ingekleurd als bouwzone. In 2018 zou gans de strook verkaveld gaan worden, zeiden locals :-( .
Van: Ferux Ingegeven op: 15-sep-2016 Gereden op: 14-sep-2016
Gpx van route 6 op deze site komt niet overeen met wat ter plekke aangeduid staat. Leuke route btw.
Van: peter Ingegeven op: 29-aug-2016 Gereden op: 28-aug-2016
Bij het ochtendgloren groen 6 nog eens gereden. De afpijling is nog steeds heel goed en de route blijft supermooi.
Aansluitend de zwarte pijlen eens gevolgd. Dat is geen officiële route maar het is het oud wereldbekerparcours; In principe dus de moeilijkste maar kort. Ik heb er maar een deel van kunnen rijden want op een bepaald ogenblik was de route helemaal dichtgegroeid met netels en braamstruiken. Er was geen doorkomen aan en je kon er ook niet omheen, dus ik ben moeten terugdraaien. Misschien dat het in de winter zwart wel te doen of te omzeilen is. Voila, weer een reden om nog eens terug te komen..
Van: Tom Ingegeven op: 22-aug-2016 Gereden op: 21-aug-2016
In de vooravond blauwe route nr2 gedaan.
Moeilijkste stuk ligt in het begin van de route. Zeer goed bewegwijzerd. Prachtige omgeving.
Jammer van de regen die aan het einde met bakken uit de lucht viel.
Vertrekplaats : ruime parking en verschillende eet- en drankgelegenheden.
Van: Kris Ingegeven op: 14-aug-2016 Gereden op: 1-aug-2016
Op 30 juli en 1 augustus respectievelijk routes 5 en 3 gedaan. Route 5: deed ik nu de tweede keer, dit keer in droge weersomstandigheden. Het is een mooie route, uitstekend uitgepijld. Enkel op 4km van het einde ontbreekt een pijl, je komt er op een splitsing van veldwegen en je moet naar links de klim in het bos nemen. Het is een route die eerst een vijftal km op de weg loopt, ideaal om op te warmen. De eerste keer (in mei) deed ik dit bij slecht weer en dan zijn hele stukken zeer moeilijk berijdbaar. Maar algemeen een leuke route, niet te moeilijk en hier en daar een uitdagender stuk er in.
Route 3 is gelijkaardig aan 5. Er zijn twee lange en steile klimmen in de eerste 8 km van de route. De tweede klim (richting Mabompré) komt na een geweldige afdaling en gaat door mooie bossen. Ik zou route 3 ook eerder moeilijkheidsgraad 3 geven, maar we zijn natuurlijk in Houffalize ... Na dat eerste deel heb je de zwaarste stukken in route 3 gehad. Ook 3 is uitstekend uitgepijld.
Van: Cornelis Ingegeven op: 12-aug-2016 Gereden op: 10-aug-2016
Op woensdag route 2 gereden. Leuke route met een paar mooie klimmen en afdalingen. Donderdag route 4 gedaan, een iets rustigere route die voor een ieder goed te doen is. Daarna gingen we nog de zwarte route op, gebruikt met het WK. Wat jammer dat hier geen enkele onderhoud aangedaan wordt. Volledige wild groei van bomen en struiken en losliggende stenen. Dit maakt hem gevaarlijk. Het zou mooi zijn als ze hier eens wat aan deden want hij is erg gaaf om te doen.
Van: Gunne Ingegeven op: 21-jul-2016 Gereden op: 19-jul-2016
Op een warme zomerse 19 juli route 5 weest rijden met aansluitend een lus van route 2 (alle bij blauwe pijtjes). Mooie route, veel off-road maar door de droogte waren er veel losliggende stenen en zand waardoor het niet makkelijk was bergop, de wielen slipten te veel door. Op 1 plaats waren ook de pijltjes zoek, kwamen uit een bos op een punt waar 2 paden elkaar kruisten en was geen pijltje te bespeuren, gelukkig hadden we kaart bij en zagen we dat we naar links moesten en dan direct naar rechts berg op.
Samengevat mooie route, zeker aanrader!
Op de kaart staat er moeilijkheidsgraad 2 maar dat zou toch een 3 mogen zijn vind ik.
Van: William van Quickelberghe Ingegeven op: 12-sep-2015 Gereden op: 8-sep-2015
8, 9 en 10 september 3 dagen mountainbikegenot. Dag 1: vertrokken vanuit Bonnerue met route 2 tot Houffalize, overgeschakeld op route 5 en daarna weer route 2 tot Bonnerue, goed voor 60km. Enkele zware klimmen maar niet te technisch.
Dag 2: route 3 vanuit Bonnerue tot Houff. en overgeschakeld op route 6, daarna weer route 3 tot vertrekpunt in Bonnerue, 62km. enkele zeer steile klimmen en vooral route 6 af en toe technisch.
Dag 3 : gefietst tot Houff. en route 4 en 1 en met mtb terug naar Bonnerue. Deze routes zijn heel gemakkelijk en eerder saai. totaal 75km. Er zijn heel wat paden die de laatste jaren zijn verhard met asfalt en beton, hoog tijd dus om deze routes wat aan te passen.
Wij hadden van alle routes de GPS gedownload, maar route 3 kon mijn Garmin niet volgen. De andere GPS-tracks zijn een leidraad ingeval van twijfel, maar heel dikwijls is de uitpijling anders dan op GPS . Over 't algemeen is de bewegwijzering dik in orde, behalve voor routes 3,4 en 5 de laatste km vòòr Houffalize.
De paden zagen er druk bereden uit, waarschijnlijk door de recente toertocht in Houffalize.
Van: Dorien Ingegeven op: 5-sep-2015 Gereden op: 11-sep-2015
Hallo, Volgend weekend gaan wij (startende mountainbikers) mountainbiken in Houffalize. We zijn van de technische (veel bochtjes, hindernissen) routes en houden minder van steile stukken klimmen (beetje natuurlijk niet erg). welke routes raden jullie aan en welke af? Alvast bedankt voor reacties!
Van: Koenuhhh Ingegeven op: 21-aug-2015 Gereden op: 20-aug-2015
We zaten eigenlijk in Saint-Hubert, maar de routes vielen hier vies tegen. We hebben er toen voor gekozen om uit te wijken richting Houffalize en dit bleek de juiste keuze. Uiteindelijk gekozen voor route 4. Vooral op het begin en het einde zijn er leuke technische stukjes, in het middelste gedeelte wat meer brede paden maar al met al een zeer leuke route!

We hebben de route vast gelegd met een gopro en we hebben gebruik gemaakt van 3 camera punten. Voor de liefhebbers zijn hier de beelden te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=aU_muYah0AM
Van: svaiy Ingegeven op: 13-aug-2015 Gereden op: 11-aug-2015
Deze week route 6 gereden. Lekker pittige route met af en toe een stukje technisch. Als je echter geregeld zuid-limburg (NL) fietst, is het goed te doen (al moest ik soms even een voetje aan de grond zetten). De bewijzering is perfect, had GPS mee maar deze is overbodig. Aanrader!

ps de zwarte route is 4.1km, zag dat deze vraag gesteld werd.
Van: filip Ingegeven op: 9-aug-2015 Gereden op: 9-aug-2015
hoeveel km is de zwarte route?deze staat niet op de site?
Van: Mario Matthys Ingegeven op: 5-aug-2015 Gereden op: 1-aug-2015
Wij hebben vorig weekend met onze club een aantal routes gereden. Groen (omgekeerd + enkele stukken van de nieuwe zwarte route), blauw 2+5, rood 3.
Alle routes zijn perfect bewegwijzerd. De omstandigheden dit weekend waren ideaal.
De zwarte lus is het wereldbekerparcours. Beter niet doen als opwarmer, maar als afsluiter (tenzij je kapot zit).
Ik zal de gpx-files doorsturen naar de webmaster. Let wel: ik heb de routes meestal gestart bij het vertrek aan ons vakantiehuisje in Rue de Moulin. (zo'n 800 meter van de start op het marktpleintje)
mvg
Mario
Van: Rem Ingegeven op: 4-may-2015 Gereden op: 5-may-2015
Ik zou graag als beginneling de gele route es proberen. Is die goed bepijld/aangeduid? Ik heb geen gps op m'n MB en zou niet graag verdwalen!
Van: Ronny Aerts (webmaster) Ingegeven op: 1-may-2015 Gereden op: 1-may-2015
Alle GPX tracks zijn nagekeken tov de stafkaart (met dank aan Stefaan Simoens) en geactualiseerd.
Van: Ronny Aerts (webmaster) Ingegeven op: 15-apr-2015 Gereden op: 15-apr-2015
Ik heb de mtb kaart ontvangen van Stefaan Simoens (waarvoor dank). De routes 2, 3, 4 en 5 lijken te kloppen met wat reeds op deze site vermeld staat. De gele route 1 en de groene route 6 zijn zeker niet juist. Route 1 en 6 lijken voor een stuk verwisseld maar ook dat klopt niet helemaal zodat ik wat tekenwerk heb.

Verder staat nog op de mtb kaart vermeld:
- route 1: gemakkelijk
- route 2: gemiddeld moeilijk
- route 3: moeilijk en technisch
- route 4: moeilijk maar niet zo technisch
- route 5: gemiddeld moeilijk, rijdt vlot
- route 6: moeilijk en technisch
Van: Ronny Aerts - webmaster Ingegeven op: 2-jan-2015 Gereden op: 2-jan-2015
Ik had een melding gekregen dat de gpx tracks op deze site niet helemaal overeenkwamen met de effectieve routes ter plaatse. Sommige routes zouden ontbreken en andere compleet afwijkend.

Ik heb contact gehad met het bestuur van Houffalize maar kreeg dat te horen dat ze zelf geen digitale versie van de routes ter beschikking hebben. Er is wel een stafkaart maar die willen ze ons niet gratis ter beschikking stellen (om te routes te kunnen overtekenen). Je moet weten dat deze site geen budget heeft om zelf kaarten aan te kopen. Ik vind het spijtig dat Houffalize niet meer meewerkend is op dit gebied maar ik kan het ook niet verhelpen.

Ik hoor het graag als er iemand in het bezit zou zijn van de "mountainbike" kaart van de streek (er zouden 6 routes op staan) en deze ter beschikbaar zou willen stellen. Dit geldt trouwens ook voor andere kaarten van ons land.
Van: VvB Ingegeven op: 16-dec-2014 Gereden op: 10-dec-2014
Na de goede recenties gelezen te hebben besloten we we voor de route rood 3 te gaan. In dorpje miste we meteen al een route bordje, volgens de GPS gingen we wel de goede kant op, stukje Rood 4 gevolgd. Na een aantal honderden meters kwamen we onverharde pad toch rood 3 tegen, gas er op!

Deze route viel bij ons onder categorie: mooie route en leuk al die hoogte verschillen!
We hebben ons goed kunnen uitleven. Ondanks dat het erg nat was was en 4 graden was het goed te doen, je moet niet te lang stil staan :) Veel modder en het was best glad, zo konden we niet vol gas bij afdalingen! Ben zelfs keer onderuit gegaan omdat het op het beton wat glad was van de modder toen ik heel flouw naar rechts wilde gaan.

Ik zou de route zo nog een keer willen rijden! 35 Km in 2,5 uur (de stops niet meegerekend)
Van: tim verhaeghe Ingegeven op: 27-oct-2014 Gereden op: 17-oct-2014
Weekend van 17-18 oktober blauw 2 en 5, groen, rood 4 en zwart gedaan. Alle pijlen hingen er perfect. Af en toe veel modder maar steeds perfect berijdbaar. De blauwe zijn mooier dan de rode. Evenveel hoogtemeters, maar op kortere afstand. Rood gaat ook vaak door de velden weg uit de bossen. Groen is machtig, zwart is niet voor de gewone stervelingen zoals mezelf. Te gek.
Van: Eddy Bellens (www.e2team.be) Ingegeven op: 17-mar-2014 Gereden op: 15-mar-2014
Afgelopen zaterdag rood 3 en groen 6 nog eens gereden en ik vond het nuttig om hier nog eens iets te schrijven, na mijn postje van 2001 hier onderaan en vele duizenden kms en ervaringen laten :-)

Beide routes zijn nogal geevolueerd zoals vele posters hieronder ook al vertelden:
- Groen 6 in de positieve zin: van 12km naar 21km gegroeid en vind ik "Houffa waardig". Technisch. Het betere werk.

- Rood 3 in de negatieve zin: inderdaad nogal wat fietspad en asfalt aangelegd ondertussen. En ook enkele goede paden die er niet meer inzitten. De afstand is wel hetzelfde gebleven.
Jammer vind ik dat. Hier zou toch best iets aan gedaan worden. Op zich is het nog altijd een hele mooie route. Maar van Houffa verwacht ik toch net iets meer.
Dus denk nu niet dat het overdreven veel asfalt is en dat je met 2 vingers in de neus een toertje kan fietsen alsof je in de Kempen langs het kanaal fietst. Dat is zeker niet het geval. Het blijft voor mij nog altijd de verplaatsing naar Houffa waard, zeker om er een goed trainingsweekend van te maken.

Maar het niveau en de techniciteit is toch een beetje verwaterd en Houffalize moet zijn reputatie hoog houden!
Van: Dtr G. Ingegeven op: 14-jul-2013 Gereden op: 13-jul-2013
Dit weekend een verblijf geboekt in Houffalize. Zaterdag route rood 4 gereden.

Bewegwijzering: Alles in orde.
Fietsgehalte: goed parcour voor de recreatieve mtb'er. Mooi parcour om snel ff te trainen met matige hartslag.
Mooie rit? Nogal veel verharde wegen maar het blijft steeds mooier rijden dan de kempen (A'pen-Limburg)
Voor herhaling vatbaar? Zeker!!

Totaal aantal km's: 37 (hotel-route-hotel)

Zondag: Groen 6 + Rood 3

Groen6:
Bewegwijzering: aan het einde van de rit (aankomst houffalize heb ik toch ergens een pijl gemist. Ben terug gereden maar heb niets meer gevonden. Jammer! Dit was echt vlak voor het centrum.
Fietsgehalte: Toch al wel een heftiger parcour moet ik zeggen. Felle klimmers en felle dalers. Daar doen we het voor!!
Mooie rit? Absoluut! Naast de Ourthe fietsen is rustgevend en met momenten zeer intensief! Nog van dat!!
Voor herhaling vatbaar? Absoluut!!

Rood 3:

Bewegwijzering: perfect!
Fietsgehalte: normaal had dit goed doenbaar moeten zijn maar de 'groen6' vooraf was al een deftige hap uit de boterham :). Halverwege twee sympa nederlanders tegengekomen en vanaf daar verder gereden met 3. Dit was uiteindelijk een geschenk omdat ik de motivatie niet onmiddellijk kon vinden. Bedankt hollander 1 en 2! ;)
Mooie rit? Een pak lastiger dan route rood4. Veel beklimmingen met een nogal langdradig einde.
Voor herhaling vatbaar? De rood3 zal ik sneller rijden dan de rood4 maar ze zijn mekaar waard!

Totaal aantal geregistreerde km's (zondag) via Polar Gps horloge had ik er 55,93. (Hotel-route-hotel: 60km's)

Ik ben verkocht voor Houffalize. ...Kabouterbiertjes, kabbelend water, vrouw boekje lezen aan het water, ... Ja, hier gaan we nog naartoe!

De kempense bossen wachten terug ... :)

Gegroet

Van: Eric Wetzels Ingegeven op: 2-jun-2013 Gereden op: 1-jun-2013
Hallo bikers,

Afgelopen zaterdag een bliksembezoek gebracht aan Houffalize voor een paar km op de MTB. Vanuit Engreux de route 2 (blauw) opgepakt tot in Houffalize. Vanuit Houffalize via route 4 (rood) en route 3 (rood) een mooie lus gefietst weer terug naar Houffalize, om vervolgens via route 2 weer terug te fietsen naar Engreux. In Engreux kwamen wij twee nieuwe uitgepijlde routes tegen (1 en 5, rood). In het VVV konden ze ons alleen vertellen dat er 5 nieuwe routes waren uitgezet maar dat ze verder (nog) geen informatie hadden over de lengtes en waar de routes precies gelegen waren! Wie weet waar kan ik meer informatie kan vinden over deze nieuwe routes?

Alvast bedankt, Eric
Van: Tim Verhaeghe Ingegeven op: 30-may-2013 Gereden op: 30-may-2013
Hallo

Opnieuw terug in Houffalize. Vandaag blauw 2 en groen 6 gedaan.

Blauw 2: bepijling, zo goed als perfect. Ze stonden er allemaal. Wel aandachtig blijven. Een zeldzaam pijltje hangt wat verborgen achter een struik of een boom. Ik had een kaart mee, maar deze eigenlijk nooit echt nodig gehad. Wel aan te raden, al was het maar om zich te orienteren en eens te zien waar men nu precies zit. Blauw 2 typeert zich door een 1ste deel dat vooral door de bossen gaat en een tweede deel vooral door de velden. Het had veel geregend dag voordien, maar alles was perfect berijdbaar. Blauw 2 start alvast met een korte aanloop gevolg door een steile asfalltklim en een moordende klim op eenlastige ondergrond. Zeer lastig wanneer men niiet opgewarmd is. Voorts een heerlijke tocht, al is blauw 5 nog net iets toffer, vind ik persoonlijk.

Groen 6: als je al een route hebt gedaan en je bent niet meer fris, is het niet aan te raden om nog aan deze te beginnen. De afstand is vrij kort, 21 km, maar men overbrugt een goede 650 meter hoogtemeters. Bijna gans de route gaat door bossen. De beklimmingen zijn de zwaarste die er zijn. Sommige zijn zo steil gepaard met een stenen ondergrond met uitstekende boomwortels, dat ik me afvraag of het wel mogelijk is om ze op te rijden, zeker als de ondergrond vochtig is en je achterwiel patineert bij het minste dat je kont van de zadel heft. Men moet toch al van verdomd goede huize zijn om dit naar boven te rijden. nochtans ben ik nu geen zo'n watje, ik ben zeker geen prof, maar ik heb het zeer zelden of eigenljk bina nooit meegemaakt dat ik voet aan de grond moest zetten bij een beklimming, met MTB of koersfiets. De hellingen zijn zo steil dat je makkelijk je voorwiel van de grond lift van het minste dat je aan je stuurt trekt. De afdalingen zijn snel en uitdagend. Een goede fiets waar je je vertrouwen kunt op zetten is uiteraard legio. 2 korte stroken waren er te veel aan voor mij: na het bruggetje is er een kleine, scherpe rotspartij die je moet afrijden. Chapeau aan de man/vrouw die daarvan afrijdt. Zelfs al lopend was het moeilijk. De passage met de uistekende rots links en de diepe afgrond rechts was ook niet te doen voor mij. Alles lag wel verradelijk glad, maar zelfs droog is dit waanzinnig. De rest van parcours was prachtig: zoals al hier vermeld, het beste dat er is. De bepijling van deze route is ook nagenoeg perfect.

Morgen rood 3, het langste parcours.
Van: P Bellefroid Ingegeven op: 24-apr-2013 Gereden op: 24-apr-2013
Vandaag groen 6 gereden na alle lovende kritieken hier. Mooiste bewegwijzerde route van de benelux, veruit! Heerlijke technische passages, snelle afdalingen en steile hellingen.
Op het einde van de route kun je ook nog het downhillparkje meepikken wat de fun vergroot. Word er bijna lyrisch van :)
Van: Jef V Deuren Ingegeven op: 15-apr-2013 Gereden op: 8-apr-2013
Ik wil de mensen die een uitstap naar Houffalize plannen wel even waarschuwen voor de diefstalplaag die er volgens sommige mensen niet is. Wij waren op 8/4 slechts 3u in Houffalize en we waren onze fietsen al kwijt. Op klaarlichte dag op de parking van Houtopia (de kenners weten waar dit is), de afgesloten klemmen van het fietsenrek afgebroken en een kabelslot doorgeknipt. De kniptang had men zelfs achtergelaten. En we spreken hier niet over fietsen van duizenden euro's, maar over fietsen van €1500. Dus geen enkele fiets is meer veilig. Volgens de politie gebeurde dit heel zelden, volgens de plaatselijke bevolking is dit wekelijkse kost en niet enkel bij de grote evenementen.
Mocht iemand ze daar tegenkomen, het gaat over een Cube LTD SL 29 2012 en een Canyon Grand Canyon AL 7.0 2013.
Onze fietsmidweek was na enkele uren al om zeep!
Van: wouter Ingegeven op: 14-oct-2012 Gereden op: 13-oct-2012
Dit weekend hebben wij rood 4 en groen 6 gereden.
Allebij de tracks zijn perfect uitgepijld, een verademing!
Rood 4 wordt omschreven als "moeilijk / niet technisch" maar is vooral niet technisch. Het grootste deel van de route lijkt op een veldtoertocht met de nodige hoogtemeters weliswaar. Op het einde van de rit wordt het even spannend omdat er dan aangesloten wordt op blauw 5 waardoor er toch nog wat adrenaline aangemaakt wordt. Groen 6 is kort maar krachtig en een van de beste MTB-track die ik al gereden heb. Veel steile klimmen en afdalingen met een paar technische passages maken dit een super parcour!
Van: Mike Ingegeven op: 18-sep-2012 Gereden op: 15-sep-2012
Wij hebben zaterdag route 6 gereden, fantastische route
Na elke klim volgt er een beloning nml mooie afdalingen
Af en toe een beetje asfalt ,maar voornamelijk door het bos
In tegenstelling tot de brede padenla roche ,zijn de paden hier smaller en heb je meer singletracks en andere fun factors .
Voor ons de mooiste route tot nu toe ,maar we zijn pas een jaar bezig.
Van: Tim Verhaeghe Ingegeven op: 14-sep-2012 Gereden op: 12-sep-2012
Beste bikers

Eerst even een rechtzetting. Op die site staat er vermeld dat de groene route in Houffalize 12 km zou zijn, het is er echter 21 km. De groene route geldt, volgens de kaart, als de zwaarste route.

Ikzelf heb blauw 5 en rood 4 gedaan. Blauw 5 was perfect bepijld, rood 4 waren er twee pijltjes verdwenen omdat bomen afgezaagd waren, of neergevallen. Het hebben van een kaart, voor slechts zes euro, is een aanrader. Je weet nooit.

Beide routes kenmerken zich door de steile beklimmingen, technische afdalingen, prachtige vergezichten in desolate, schitterende decors. Ik heb nauwelijks mensen tegengekomen onderweg. Ik kan mij niet herinneren of ik ooit zo lang alleen ben geweest buiten, in de natuur, zonder een mens tegen te komen. Het is dan ook al halfweg september, ook houffalize zelf lag er verlaten bij. Gelukkig was het er nog het restaurant in ons hotel, anders kon ik nergens terecht voor deftig eten. Voor wie overnacht en eet in Houffalize, hotel du commerce is een aanrader, in volle centrum van Houffalize en op 20 meter van de start van de routes.

Blauw 5 was iets interessanter dan rood 4 vanwege minder asfalt (uitgezonderd bij de aanloop die in asfalt is) en het iets grilligere parcours vanwege de hoogtemeters die op een kleinere afstand zijn neergelegd. al had blauw 5 de meest spectaculaire afdaling: 15%, haarspeldbochten, keien ondergrond, diepe afgrond....fantastisch!

buiten de gele route zijn alle routes aanraders naar horen zeggen. Voorlopig kan ik enkel maar beamen!

Conclusie: ik kom zeker terug om de andere routes te ontdekken.
Van: Jeroen Ingegeven op: 21-jul-2012 Gereden op: 20-jul-2012
Vandaag Blauw 5 gereden in de modder :-)

@wim: je moet nu ook niet gaan overdrijven, het is niet omdat jouw fiets gestolen werd, dat je moet gaan veralgemenen en spreken van een plaag. Ik kom al 8 jaar maandelijks in de streek, en weet goed wat er zoal gebeurd. Er wordt evenveel gestolen als in eender welk ander dorp in Vlaanderen en Wallonie :-) . Maar als je bij gelegenheid een grote concentratie dure fietsen bijeen zet (zoals bij de world cup of de houffamarathon), daar komen ze natuurlijk op af! Maar voor de rest? Nee hoor. Er valt niets te 'verbergen' of 'stil te houden'.
Van: Wim V Ingegeven op: 19-may-2012 Gereden op: 19-may-2012
Dat de streek enorm veel mogelijkheden biedt wat betreft MTB is ondertussen al voor iedereen duidelijk.

Maar!! Wat sommigen nog niet weten is dat de streek geplaagd wordt door fietsdiefstal. Een 1-daagse fietstocht waarbij de fiets steeds binnen handbereik blijft, vormt geen enkel probleem. Van zodra een overnachting op het programma staat, loeren professionele dieven om de hoek. Op campings worden frequent fietsen gestolen. Degelijke sloten (en zelfs 2 of meer), worden gewoon geruisloos doorgeknipt terwijl je in je tent op 3 m afstand ligt te slapen. Voortenten van caravans worden opengesneden (omdat de rits teveel lawaai maakt), auto's worden zonder sporen van inbraak opengemaakt, in vakantiehuisjes wordt zonder scrupules ingebroken en de lokale plaatselijke bevolking minimaliseert het probleem om commerciële redenen.

Mijn eigen fiets werd helaas dit weekend op een camping in Houffalize gestolen en ik wil bij deze graag iedereen waarschuwen!
Van: Ivo Ingegeven op: 27-apr-2012 Gereden op: 27-apr-2012
Ik heb vandaag route 2 blauw gereden en zoals te verwachten lag het er vrij nat bij op sommige plaatsen een echte modderboel dus. Niet te min van de rit genoten die perfect bewegwijzert was. Niet over te klagen, enkel in de helft van het parcour liggen er bomen omver dwars over het pad en moet je even klauteren. Maar voor de rest niets tegengekomen waar ik me druk over zou maken :-) Was gewoon een geweldige rit.

Groetjes Ivo
Achouffe
Van: Knor Ingegeven op: 10-jan-2012 Gereden op: 6-jan-2012
Hoi

Heb dank zij de gpx file van Ronald de route goed kunnen vinden ook een leuke site om een gevoel te krijgen wat je tenachterstelling staat

Ga zo door Ronald waarnemer de andere trackpad


Groeten
Van: Ronald Ingegeven op: 6-jan-2012 Gereden op: 4-jan-2012
Op 4 januari Houffalize 4 gereden. Ik heb een goede gpx log van de route gemaakt. Deze staat op mijn website: http://ronaldsnoeck.com/houffalize_4.htm. Hier zijn ook video opname te zien.
Mooie afwisselend route.
Van: vincent Ingegeven op: 2-jan-2012 Gereden op: 4-jan-2012
hoi

Wil aan komende woensdag in houffalize te gaan mtb is er ergens een goede pakeerplaats.

Had me voor genomen om drie trails die dag te fietsen maar denk dat de grond erg nat is dus ook zal het erg zwaar worden.

maar komt een van de route ook langs de bierbrouwerij om even het kabouter gevoel te krijgen

groeten Vincent
Van: kris Ingegeven op: 28-dec-2011 Gereden op: 28-apr-2012
hallo.
ik en mijne kameraad gaan vr 3 dage moutainbiken in houffalize,nu alle comentaren (bijna) gelezen
nu vraag ik me af wat er de beste zijn.we zouden in de ochtend-voormiddag een rit doen
mr ook in de namiddag,voormiddag mss opwarmen,namiddag "mag iets meer zijn"
eventueel een cobinatie???
Wie kan mij raad geven/helpen en hebben we een GPS nodig??

MVG kris
Van: Sam Ingegeven op: 23-nov-2011 Gereden op: 21-nov-2011
Maandag 21-11-2011 samen met mijn neef begin van de middag begonnen met groen 6. Weinig tot geen tijd om de benen warm te rijden want de eerste 15 min ben je bijna continu aan het klimmen. Hierna is de route afwisselend met leuke klimmetjes (30 sec. goed aanzetten en je bent een behoorlijk steile helling op gereden), lekkere klimmen (15 min lang en trappen maar) en een suisend geluid door de wind die je voelt en hoort als je met 50 km per uur een bospad naar beneden scheurt.
Deze route dinsdag dan ook nogmaals gereden met route 2 daaraan vooraf. Route 2 redelijk wat afvalt maar ook genoeg leuke tracks waar je lekker kunt 'knallen'. Bij deze routes 1 min puntje.. Bij 6 knal je met 50 km per uur naar beneden terwijl je bij route 2 hetzelfde stuk aan het klimmen ben. Kan gevaarlijk zijn!

Route 1, zoals al eerder beschreven, een volledig geasfalteerd stuk fietspad. Deze is dus niet geschikt voor 'mountainbikers'.
Van: Wim en lies Ingegeven op: 5-nov-2011 Gereden op: 5-nov-2011
Vandaag rood 3 en rood 4 gereden. Enige omleiding wegens jacht. Rood 3 idd redelijk veel asfalt. Rood 4 echt de moeite, niet al te technisch, wel genoeg uitdaging/afdalingen. Bij droog weer kan je goed doorvlammen.

Wim en Lies
Van: Wim en lies Ingegeven op: 5-nov-2011 Gereden op: 5-nov-2011
Vandaag rood 3 en rood 4 gereden. Enige omleiding wegens jacht. Rood 3 idd redelijk veel asfalt. Rood 4 echt de moeite, niet al te technisch, wel genoeg uitdaging/afdalingen. Bij droog weer kan je goed doorvlammen.

Wim en Lies
Van: Marc Ingegeven op: 27-oct-2011 Gereden op: 5-nov-2011
Tijdens het weekend van 05/11 & 06/11 zijn de meeste parcours van Houffalize niet toegangelijk door de jacht.

Voor een planning kan je steeds mailen naar info@houffalize.be.
Je krijgt snel antwoord en een planning voor Okt-Nov-Dec

Groeten,
Marc

Van: Alexader Ingegeven op: 24-oct-2011 Gereden op: 22-oct-2011
Afgelopen zaterdag de volgende routes gereden in Houffalize: rood 3 en groen 6. Rood 3 was ons behoorlijk tegen gevallen. Je leest overal dat deze route de zwaarste van Houffalize is, ik begrijp niet waar dit op gebaseerd is. In het begin zit een behoorlijke klim en ook een leuke afdaling, maar vervolgens rijd je veel over asfalt. Groen 6 hebben we na de lunch gedaan, een heel andere route dan rood 3. Dit is pas mountainbiken! Een heel uitdagende route, veel klimmen en dalen, veel technische passages.
Kortom: Als je echt wilt mountainbiken moet je niet zijn op rood 3, lijkt wel een familieroute. Een betere keuze is groen 6, deze is echt fantastisch. Beide routes zijn perfect uitgepijld.
Van: Jakke Ingegeven op: 20-sep-2011 Gereden op: 20-sep-2011
Vandaag route 3 gereden. De eerste 25 km waren zwaar maar aangenaam. Daarna mijn trip moet wijzigen aangezien de wegen geblokkeerd werden door werken in het bos (was geen doorkomen aan + wegen waren volledig kapot gereden door de tractors).
Van: Fam Kooistra Ingegeven op: 11-sep-2011 Gereden op: 10-sep-2011
Wij hebben op een bloedhete nazomerse zaterdag route 5 gefietst als opwarmronde voor een zware vakantieweek in de Ardennen. Mooie klimmetjes waarbij asfalt en offroad redelijk afgewisseld werden. De route is fantastisch uitgepijld, complimenten aan de uitzetters. Voldoende uitdaging voor ervaren MTB'ers.
Komende weken de andere routes nog proberen.
Van: ROEL MANNAERTS Ingegeven op: 2-aug-2011 Gereden op: 3-aug-2011
lekkere training bij 30 graden in Houffa;
gestart met Rood 3 - 34km en 750 hm. Na 1u35 voldoende opgewarmd om daarna groen te rijden. Groen had ik nooit eerder gedaan en kan idd beamen dat dit het meest technische en mooiste parcours is van Houffa. Na 1u09 zat ook groen erop en omwille van het feit dat Groen 6 zo mooi is, heb ik deze nog maar eens gereden - 1u10. Bedoeling was rustige duurtraining van ong 100km.... bijgevolg heb ik hieraan Blauw-2 gekoppeld om uit te rijden. Veel minder mooi dan groen, maar als afsluiter mag hij wel meedoen. Totaal 5u20 gereden over 102km aan lage hartslag... doel bereikt.

Persoonlijk vindt ik in Belgie de GRG 90 van Bouilon nog steeds het mooiste, al staat Houffa toch op een sterke 2de plaats. Heb natuurlijk nog maar 10maanden MTB-ervaring, en bijgevolg nog niet veel gezien ;-)
Van: Alex VD Ingegeven op: 10-jul-2011 Gereden op: 24-jun-2011
De groene route van 21km staat aangegeven als de meest technische en meest intensieve route aan de startplaats aan het toerisme-bureau in Houffalize. Dat kan ik enkel beamen, zeer mooie rit met steile klimmen, leuke afdalingen en technische passages. De gele route daarentegen is quasi volledig geasfalteerd en is bijgevolg wel goed voor een familietocht, maar is eigenlijk geen mtb parcours. De bepijling is perfect te noemen en wordt duidelijk regelmatig onderhouden. De groene is dus alvast de moeite waard !
Van: Alex Ingegeven op: 3-apr-2011 Gereden op: 1-apr-2011
By the way, green 6 is 21km, not 12km.
Van: Alex Ingegeven op: 3-apr-2011 Gereden op: 1-apr-2011
So another day off and another MTB trip to Houffalize, this time to ride red 3 and maybe green 6 (if the legs are up for it!).

Some say route 3 is 'the' Houffalize route. Can't understand why - half the route is on the road. A lot of the off-road sections are pretty good, though - some nice descents through the woods (for example, in the first few km, after passing under the motorway), some good technical stuff and some challenging climbs. And the distance is good training.

Then green 6: Much better, this is mountainbiking! A proper technical route with lots of tree-roots, rocks, short & steep descents, short & steep climbs, fast descents, a leg-testing never-ending climb, even a jump/drop-off (bridge in the first few km). Well worth it for improving your skills and having fun.

Get on a fully and get down there!
Van: Lieven Ingegeven op: 5-nov-2010 Gereden op: 4-nov-2010
Op 04/11/2010 de blauwe 5 gereden. Lag er vrij goed bij.
Op 05/11/2010 de blauwe 2 gereden. Lag er door de miezerige regen wat minder goed bij. Bevat een lange zware technische klim in het eerste gedeelte.
Blauwe 5 is aangenamer.
Voor beide routes een fantastische bewegwijzering. GPS is niet nodig.
Vriendelijke ontvangst in het sportcentrum waar gedouched kan worden.
Van: Pietjuh Ingegeven op: 23-oct-2010 Gereden op: 21-oct-2010
3 routes gereden in de herfstvakantie.
Route 1 met de kids en vrouw. Goed te doen voor beginners.
Route 4 was 1 grote modderpoel geworden door de regen van de laatste dagen.
Route 6 ging lekker tot dat ik over een stuk of 40 bomen moest klimmen die omgezaagd waren.... Naar beneden geklommen en het asfalt gekozen helaas.
Aangekomen bij een houthakker voor Houffa, had hij de route verspert met zijn truck.
Volgende keer beter!
Van: Staf Ingegeven op: 1-oct-2010 Gereden op: 29-sep-2010
Houffa blauw 5 gereden +- 28 km:samen met mijn vrouw hebben we er toch 3h20 over gedaan,rustig en geen risico's genomen.Weinig water en niet te moeilijk...alhoewel er een paar flinke lange klimmen en een paar mooie afdalingen inzitten,tweemaal een slechte aangeving:halverwege na nmr 511 in een afdaling naar de ourthe staat er juist voorbij een paadje van links dat ge links moet...hier moet ge wel rechtdoor naar beneden:op het einde bij houffa aan nmr 234 (plaatje weg) moet ge links naar het centrum van houffa.
Enig minpunt:bij de start het uitrijden van houffa gaat ge de ourthe over en moet ge de grote baan volgen +- 1km tot boven vooraleer ge daar links naar beneden gaat richting ol fosse d'outh...te gevaarlijk met al dat zwaar verkeer,ge kund beter in't centrum richting ol fosse d'outh volgen en daar het mooie fietspadje rechts opklimmen , na 200m zit ge terug op den blauwe 5.
ps:als ge aan ol fosse begint...daar liggen buiten altijd drie waterspuiten.
Vanaf 1/10/10 is er een stuk verboden door de jacht.
mvg Staf.

Van: Mark Ingegeven op: 26-aug-2010 Gereden op: 24-aug-2010
2 dagen in Houffa geweest, prachtig weer gehad en heerlijk gefietst.
Dinsdagmiddag route 3 rood gedaan, inderdaad behoorlijk zwaar, maar heel mooi!
Woensdagochtend route 6 groen gedaan, echt de mooiste route daar, zeer technisch met een stuk zulke smalle paden die nauwelijks te fietsen zijn en dankzij de 21 km is de zwaarte goed te doen.
Toen smiddags route 5 blauw gedaan, een mooie afsluiting van de dag. Op het begin wel erg veel asfalt, en daarna langdurige flauwe klimmen.

Al met al is Houffalize een super locatie voor mooie mtb tochten, we komen zeker nog een keer terug!
Van: funnbiker Ingegeven op: 25-aug-2010 Gereden op: 22-aug-2010
Vorige week weekendje Houfa gedaan, en weer lekker gaan biken.
Zaterdag GROEN 3 gereden, het was weer ff geleden dat ik nog in Houf gereden
had.
De bepijling was uitstekend, maar één keertje ff moeten terugdraaien
en dat was wanneer we na een asfalt klim boven aan een T kruising bij een houtzagerij kwamen er staat daar geen pijltje meer, daar moet je naar rechts staat privé, maar het is wel de juiste weg.
Verders een zeer mooie en technische route zeker één van de betere in de Ardennen, een aanrader ook voor de ervaren bikers.
De route is wel een beetje kort maar je kan die dan combineren met ROOD 6, heeft
dezelfde begin klim en technische afdaling. Ook zeer goed uitgepijld, geen enkele
keer een probleem gehad.

De route is iets minder uitdagend maar toch zeker de moeite.
Van: tom Ingegeven op: 9-aug-2010 Gereden op: 8-aug-2010
Moose (Kenny) en Peacock (Tom) rijden op zondag 08 augustus 2010 route 3 rood.
Vertrokken aan startplaats rond 1600u en na 8 kilometer krijgen we een belgische zomer op ons dak gegoten. Wij blij want modder, gladde stenen en dito overliggende boomwortels blijken in het voordeel te zijn van de techniciteit van het parcours. Eén keer het voorwiel op drie/vierde in de aardbol geplaatst door toedoen van wat wij dachten een diepe plas was, doch uiteindelijk een héél diepe plas blijkt te zijn.
Route 3 rood wordt gepromoot als zijnde "het" MTB-parcours in Houffa, doch min of meer van een kale reis teruggekomen. Geen kwaad woord over de aanduidingen van de route, maar véél te véél asfalt!!!
Terug aangekomen in het centrum van Houffa, nen dikke Chouffe gaan drinken op een plaatselijk terras met de verklaring van de kroegbaas dat hij zijn stoelen door de kilos modder op ons lichaam nooit nog proper zou krijgen.
Achteraf "doucheke" genomen in de Ourthe en met alsnog nen big smile op ons gezicht huiswaarts getrokken.
Conclusie van de rit:
rood 3 zou je moeten gedaan hebben, doch verwacht er niet te veel van...weinig techniciteit of zwaar offroaden, tenzij je de route aflegt bij regenweer. La Roche (zonder specifiek de bewegwijzering te volgen) is tien keer beter ;)
Van: Arnout Swinnen Ingegeven op: 8-aug-2010 Gereden op: 7-aug-2010
In de loop van maand maart had ik reeds de Gele Route, de Blauwe Route (5) en een deel van de Groene route gereden. Gisteren heb ik dan de Blauwe (2) gereden. De afstanden & GPS tracks op de site hier schijnen wel niet meer met de realiteit overeen te stemmen :)

Ik heb in ieder geval de GPS tracks van de Gele en de twee Blauwe routes aan de DB van Kraks On Tracks toegevoegd...

De routes zijn goed uitgepijld en voor mij (ik rijd nagenoeg altijd in vlaanderen) ook afwisselend genoeg :)
Van: Michel Frank Stefan Pascal Ronse Ingegeven op: 5-aug-2010 Gereden op: 28-jul-2010
na een jaartje rijden in de vlaamse ardennen wilden we ons eens wagen aan een iets zwaarder terrein en inderdaad we hebben gekregen waar we naar op zoek waren
1dag rood 3 (35km)gereden redelijk zwaar de klimmen maar tof parcour
2dag groen 6 (20km) idem als rood 3 maar veel intenser sommige plaatsen toch opletten
3dag beetje losgereden en stukje van parcours gedaan van wk kwestie van onze techniek beetje bij te schaven
alles goed bepijld
tof b&b l'air du temps 80€/ 2per +ontbijt
hebben onze fietsen mogen in berging zetten en ook tuinslang voor afkuisen van fietsen en gratis parking achteraan
ziezo weer een ervaring rijker en t'was zeker de moeite waard
Van: David Ingegeven op: 25-jul-2010 Gereden op: 22-aug-2009
zaterdag 22 augustus

We zijn met de wagen naar Houffalize gereden om aldaar een vaste route te rijden en tegelijkertijd mijn startnummer op te pikken voor daags nadien te kunnen starten in de 6de Houffamarathon. na wat zoeken naar een parkeerplaats welke we gevonden hadden aan het gemeentehuis maakten we ons klaar voor vertrek naar de place de l'eglise waar de vaste routes ook van start gaan.
Wij kozen deze keer voor de blauwe route nr 5 welke een vlotte route zou zijn en ook was na afloop.

Dezelfde startklim als de WB en voor de marathon op zondag richting Bastogne en dan afdalen langs het park de Ermitage waar we via een Ravel weg moesten verder klimmen, verder namen we afscheid van de gele route en klommen we over een brede veldweg verder naar Steinbach, zoals aangegeven aan de start is het inderdaad een vlot lopende route maar toch met enkele lange niet te moeilijke hellingen verwerkt.

Enkele keren de route van de marathon mee gevolgd en genoten van de mooie ver gezichten en de zoemende bijen op de achtergrond voor we terug afdaalden over een brede weg met stenen bezaaid en zo even door het bos waarna we een lange klim kregen voor geschoteld naar Rettigny, daar kwamen we enkele bikers tegen waarvan ene serieus in panne stond want de derailleurpad was afgebroken en dus geen verder biken geen optie meer was. Wij zijn dan verder gereden naar Rettigny waar we nadien terug een leuke singletrail afdaling voor de wielen kregen, het was zeker en vast ook opletten door het smalle spoor waar we moesten trachten in te blijven en zo kwamen we uit aan de camping Moulin de Bistain tegen Gouvy waar we ne frisse Ice tea dronken voor we verder reden ( het is nog verlof ook hé natuurlijk ).

Onze route ging verder door de camping met een lange en soms wel steile klim op losse stenen naast het Bois de Ronce richting Brisy, via ettelijke veldbanen en mooie bospassages reden we naar Taverneux waar we getrakteerd werden op een moeilijke singletrack afdaling door de vele putten en bobbels ( een chans dat we een goede verende vork hebben ), verder ging het dan over naar een prachtige singletrail waar we nog eens de gas konden opendraaien en door de vele korte bochten konden scheuren, het einde van deze route was nu de afdaling van de vroegere Wereldbeker startklim waar we ons natuurlijk tegen volle snelheid lieten afbollen naar het centrum zijnde dus de startplaats van een uurke of 2 terug.

Conclusie : mooie en niet te moeilijke MTB route met toch enkele lange hellingen, schone panorama's onderweg en voor wie wil een pitstop op de route aan de camping " Moulin de Bistain
Van: Tom Ingegeven op: 29-jun-2010 Gereden op: 23-jun-2010
Rood 4 gereden, bepijling is goed tot uitstekend, weinig modder maar wel wat omgevallen bomen op de route tegengekomen. Waar het pad volledig versperd is kan je deze langs de rechterkant voorbij. Je zit dan op een stuk single track waar er nog een heel deel liggen. Deze route is zeker de moeite waard.
Van: Rudbiker Ingegeven op: 8-jun-2010 Gereden op: 5-jun-2010
Op zaterdag route blauw5 gereden onder een stralende zon.Zeer mooie route en goed uitgepijld,enkel op einde in Taverneux moest men bordjes van route 2 volgen maar we hadden geen kaart dus dan maar naar Houffalize gereden.Het stuk halverwege aan camping is zeer steil dus daar klein schakelen.Zeer druk in stadje daar het ook de La Chouffe Classic was.
Op zondag een combinatie van blauw 3 en groen 6 gereden.Na enkele kilometers is het een lange klim maar ook zeer mooie afdaling.Onderweg route 6 meegepikt met op het einde een zéér steile afdaling.Mijn co rider had schrik maar mijn zoon van 13jaar vond het superleuk en wou hem nog eens doen.Op het einde van nr6 kom je op de 4cross baan dus daar eventjes opgereden alhoewel dat niet echt mocht ,maar dranghekkens lagen aan de kant.
We komen zeker terug om de andere routes te rijden.Wij verbleven op camping Viaduct welke zeer goed gelegen is dicht bij het centrum.
Van: de giedonhangers Ingegeven op: 22-may-2010 Gereden op: 22-may-2010
vandaag de rode route 3 gereden (meest technise)
man man, dat technise miste ik wel.
hele mooie omgeving en heb me wel zeeer goed geamuseerd.
maar kben toch nog even van het 4cross parcour moeten gaan
af rijden om toch nog iets technis mee te maken.
zelfs mene bikebudy aka the wheelyman vond het nie en die
heeft altijd schrik met zen knieke haha.
maar gaan doet hem wel ze, naar onder toch. daar doen we het voor.
peace...de giedonhangers van tongeren. ardenne rules...
Van: Marco van Dorst Ingegeven op: 1-jan-2010 Gereden op: 24-dec-2009
Na de gele route twee dagen geleden was het tijd voor iets meer uitdaging. Ik koos voor de blauwe 5. Nog steeds goed te doen, meer hoogteverschillen, ook wat stijler dan de gele. De omstandigheden waren minder; het was kouder, diverse sporen waren bevroren waardoor het lastiger was om overeind te blijven (is wel gelukt. Bij bevroren plassen moet je kiezen; er omheen of er door. Dat vraag wat stuurvermogen. Het heeft ook wel iets om door de verse sneeuw te rijden. De combinatie van stijle afdalingen en de winterse omstandigheden zorgden ervoor dat m'n splinternieuwe remblokjes aan het einde van deze route op waren. Houffabike was gesloten dus helaas zat een derde rit er niet meer in deze week (ik had graag de blauwe 2 nog gereden). Rood en groen zijn voor mij onder deze omstandigheden niet weggelegd. Al met al een schitterende week met twee hele mooie fietsdag achter de rug. Ook 5 was super bewegwijzerd. Een aanrader voor iedereen.
Van: Marco van Dorst Ingegeven op: 1-jan-2010 Gereden op: 22-dec-2009
Met het gezin van mijn vriendin hebben we de kerstdagen doorgebracht in Houffalize. Ik heb m'n MTB meegenomen om eens te proeven aan een andere omgeving dan het vlakke Nedrlandse Eindhoven. We kwamen aan in een perfect besneeuwde omgeving. Ik heb route 1 (geel) gereden. Een niet te lange, ook onder deze omstandigheden goed te rijden route. De route is perfect aangegeven met bordjes. Het begint met een flauwe klim, het afdalen zit vooral in de tweede helft van de route. Onderweg mooie plaatjes geschoten. Een heerlijk fietsmoment.
Van: philip Ingegeven op: 14-oct-2009 Gereden op: 10-oct-2010
Rood 1 (35km) op vrijdagavond, Blauw (25km) en Groen (21km)op zaterdag en blauw (30km) zondagochtend gereden.
Ik vond dat een aangename volgorde en alle routes waren de moeite waard.
OPGELET: Vergeet niet dat sommig routes gesloten worden voor de jacht.
Ik heb een e-mail naar info@houffalize.be gestuurd een een keurige planning gekregen.
Je kan daar ook het plannetje bestellen.
Rood 1 is volgens het plan moeilijk en technisch: dat klopt niet. Rood 1 is niet moeilijker als alle andere, behalve groen.
Groen is wel technischer maar toch voor iedereen (die al iets of wat MTB ervaring heeft) perfect doenbaar. Een echte aanrader. Er is een technische afdaling naar de ourthe waar ik ben afgestapt, uit voorzichtigheid. Halverwege is een eindeloos lange klim na een scherpe bocht naar rechts na een prachtige lange singletrack. Op het einde is er een steile klim waar ik voet aan de grond moest zetten.
Goede bepijling. Enkel vond ik het moeilijk het begin van de route te vinden in Houffalize, maar eens op weg ging alles prima.
GPS is nutteloos: de tracks op deze site kloppen niet altijd (groen is volledig anders)
Van: John Ingegeven op: 24-sep-2009 Gereden op: 23-sep-2009
Op woensdag 23 september zijn we - twee Hollanders uit het vlakke brabant - afgereisd naar Houffalize om een dagje "echt" te mountainbiken. De keuze voor Houffalize was vooral gebaseerd op de lovende kritieken over de routes en vooral de bewegwijzering. We zijn gestart met route blauw 5 als opwarmertje, daarna route rood 3 (mooie technische stukken erin) en omdat we nog veel tijd hadden route geel 1 als desert. In totaal ruim 81 km in 4:30 uur onder ideale omstandigheden (eerst een beetje mist en later heerlijk zonnig met ongeveer 18 graden). Conclusie, perfecte dag, mooie routes en werkelijk perfecte bewegwijzering. Geen enkele keer verkeerd gereden, overal voldoende bordjes. Wij komen zeker een keer terug voor de ander 3 routes.
Van: johannes Ingegeven op: 9-sep-2009 Gereden op: 5-sep-2009
Zaterdag route 5 gereden. Mooie niet heel zware route.Voor zowel beginnende als gevorderde goed te doen.
Heel goed aangegeven.
Mooie uitzichten en verschillende klimmen,single tracks enzovoorts.
echt een aanrader.
Na de klim was er voldoende gelegenheid om uit twe rusten.
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 1-aug-2009 Gereden op: 31-jul-2009
Rood 3 ditmaal gekozen, blijkbaar toch weer wat veranderingen in doorgevoerd tov de gps track. Er is wat meer verhard fietspad in opgenomen, is maar pas aangelegd. Bewegwijzering is uitstekend, bijkomende bordjes voor medische bijstand zijn ook geplaatst heb ik gezien, inclusief de sector waar je aan het rijden bent.

Mooie route met enkele stevige klimmen en snelle afdalingen. Wel jammer dat er nog steeds op sommige plaatsen veel plassen liggen.

Ik stuur mijn nieuwe aangemaakte track nog door.
Van: dave Ingegeven op: 16-jun-2009 Gereden op: 14-jun-2009
op vaderkesdag nog is in houffa gaan bollen vandaag gekozen voor rood3
zalige temperaturen zo rond de 25 graden.
en heel goed berijdbare route
juist op km 26 moeten afstappen voor omgehakte boomstammen.
in augustus trekken we nog eens naar ginder en dan gaan we voor twee lussen
Van: Arjan Ingegeven op: 27-may-2009 Gereden op: 21-may-2009
Van 21-5 tm 24-5 in Houffalize gebivakkeerd en samen met 4 vrienden alle 6 de routes gereden. Bij ons overnachtingsadres (pittoresque) een gratis kaartje met de routes gekregen. De bewegwijzering is uitstekend en als we al een keer verkeerd reden was dat onze eigen fout.

Het zijn allemaal prachtige routes met stevige beklimmingen erin. Het parcour was droog dus alle beklimmingen waren te doen (op een paar kleine stukjes na). Het is voor ons hollanders toch altijd een genot die mooie heuvels van de ardennen.

In al die jaren dat we in de ardennen komen nog nooit zoveel mountainbikers gezien maar dat komt dan misschien omdat het bekend staat als het mtb mekka van Belgie. Wat mij betreft hebben ze die titel ook dik verdiend.

Wij komen hier nog wel eens terug. Jammer dat alle kroegen zo vroeg (23.30 uur) dicht gaan. Want naast mooie mtb routes hebben ze er ook erg lekker bier.

Heeft er iemand nog een tip voor de Vlaamse ardennen met een redelijk aantal routes waar je je een dag of drie kunt uitleven?

Groet Arjan
Van: Koen Ingegeven op: 11-may-2009 Gereden op: 9-may-2009
We hebben op zaterdag 09/05/2009 route rood 4 gedaan te Houffalize. We waren met 3 personen, waarvan 1 getrainde fietser en 2 newbies.

Auto geparkeerd aan het zwembad Aqua L'O en van daaruit route 4 gestart.

Heel leuke route, zelfs voor een newbie als mezelf :-)
In het begin is het wel stevig klimmen om het dal uit te komen, maar daarna is het allemaal wat afwisselender. Er zitten mooie stevige klimmetjes in, hele leuke, snelle en/of technische afdalingen en ook enkele stukken waar je goed kan recupereren.
Op een bepaald moment moet je wel even van de route afwijken omdat er bomen gekapt zijn, maar dit is slechts een tijdelijk probleempje.
Alleen de laatste afdaling aan het zwembad was voor ons echt te gevaarlijk en hebben we moeten wandelen (afdaling op zeer gladde stenen, het was dan ook net nog beginnen regenen).
Samengevat: dit is een mooie route met veel afwisseling. Kan door iedereen gedaan worden, mits wat doorzettingsvermogen ...

Bewegwijzering was heel goed, een kaart hoef je echt niet te kopen.

In totaal ongeveer 36 km gedaan, ongeveer 2,5u onderweg geweest, gemiddelde van 16,5 km/u en topsnelheid van 46 km/u.
We hebben ons goed geamuseerd en keerden voldaan terug richting ons vakantiehuis ;-)
Van: Eddy Ingegeven op: 23-nov-2008 Gereden op: 23-nov-2008
Stig, als de sporthal open is kan je daar terecht om te douchen.
Van: Stig Ingegeven op: 23-nov-2008 Gereden op: 11-nov-2008
Weet er iemand of er ergens een mogelijkheid is om te douchen?
Van: Jacde Bie Ingegeven op: 14-oct-2008 Gereden op: 11-oct-2008
Afgelopen weekend( 11 en 12 okt) met zijn drieen gaan mountainbikken. Vertrekkende vanuit onze B & B ( les alisiers Te Nadrin) hebben we op zaterdag route 3 gedaan. Gelukkig hebben we geen last gehad van de jacht. Zo als al eerder aangegeven is de route perfect gepijld, maar de voor de zekerheid hadden we toch een kaart gekocht.
Zeer leuke route maar ondanks het stralende weer doch 3 lekke binnen- en één buitenband.
Op zondag hebben we route 6 en 5 gedaan. Idem perfect gepijld.

Vertrekkende van Nadrin ben je lekker los gereden voordat je aan de routes begint wat we zeker een pluspunt vonden. Zondag middag na ons terras bezoek terug naar het hoger gelegen Nadrin was andere koek. Zeker als je er dan nog eens wordt afgereden, hé Jan.
Op naar de volgende keer.
Van: Erwin Ingegeven op: 1-oct-2008 Gereden op: 1-oct-2008
Mezelf getracteerd op 2 dagjes Houffalize en het moet gezegd, na dag 1 hebben we er geen spijt van. Vandaag in de gietende regen eerst route 6 en dan 5 gereden. (Ja, nu we er waren, kon ik me door en beetje water niet laten afschrikken.)

Vooraf : de bepijling is uitstekend. De kaart die ik deze morgen kocht, had ik me kunnen besparen. Enkel helemaal op het einde van route 6 staat een pijltje verkeerd (naar links ipv naar rechts). Werd hier trouwens al eens eerder vermeld. Hierdoor (achteraf op de kaart gezien) wel een leuk afdalingske gemist.

Voor de rest : route 6 is geweldig. Laat je inderdaad niet afschrikken door de omschrijving "moeilijk en technisch". Akkoord op de supergladde stenen heb ik in enkele afdalingskes een voet moeten zetten en ook twee keer niet helemaal boven geraakt. Maar ach, dat neemt de pret niet weg op de rest van de route.

Route 5 was langer maar eigenlijk minder lastig (al loopt het hier niet echt vlot natuurlijk ;-) Heel wat brede paden (naast het water) of traktorpaden met steenslag. Misschien wat te weinig singletracks om echt fun te zijn.

Maar na deze twee toertjes waren de benen toch blij om te kunnen rusten ;-)

Morgen staan route 1 en 2 op het programma. Aan de commentaren te zien zijn route 3 en 4 misschien meer de moeite waard, maar die zijn sinds vandaag afgesloten voor de jacht. En ik ga het niet riskeren om die jagers op hun eerste dagen voor de voeten te rijden ;-) Die mannen staan ongetwijfeld ook scherp na maanden wachten...
Van: Jakke Ingegeven op: 23-sep-2008 Gereden op: 20-sep-2008
Ik heb op een zonovergoten zaterdag route 2 gereden. De routeaanduiding was perfect waardoor ik nogmaals moet vaststellen dat Houffalize het mekka voor de mountainbikers is. Route 2 bevat enkele nijdige hellingen maar is technisch niet het moeilijkste wat er in Houffalize te vinden is. Telkens krijg je boven op de helling een mooie beloning door de prachtige panorama's die je voorgeschoteld krijgt. En na het biken kan op verschillende plaatsen in Houffalize de innerlijke mens gesterkt worden.
Van: Mountainbike Expeditions Ingegeven op: 28-aug-2008 Gereden op: 23-aug-2008
Samen met bikemaat Koen heb ik de groene route nr 6 gereden in Houffalize als voorbereiding voor mijn 75 km op de Houffamarathon daags nadien, deze staat aan de start gequoteerd als moeilijk en technisch.

Een eerste klim op de weg brengt ons richting kanon/tank en dan rechtsaf wat vals plat en dan naar beneden langsheen de camping.

Dan een lange klim op straat die tegen het einde iets steiler is en overgaat naar een geaccidenteerde veldweg.

In een mum van tijd zit je bijna op het hoogste punt van de hele route, je gaat er zelfs onder één van de grootste viaducten van België om er dan een lange technische afdaling aan te vatten

Dit is een route met veel techniche stroken, lange en soms wel steile technische hellingen, wederom afdalingen waar je uit je doppen moet kijken of je zou in de kant kunnen belanden.

De stroken naast de Ourthe zijn wel zeer modder gevoelig na regenval en als het water sterk is gestegen kan het zelfs misschien onmogelijk zijn hier door te geraken.

Na het oversteken van de weg La Roche - Houffalize krijg je een steile en technische klim over stenen voor de wielen, wij gingen dan maar te voet tot boven, hier achter is er dan een lange golvende singletrail dus pure fun.

Na het plezier krijgen we dan wederom een lange klim voor de wielen van gemiddeld 10% waar maar geen einde aan komt zou je denken, eens boven geraakt kom je aan een kleine kampeerplaats in het bos.

na wat cruisen op het plateau rijden storten we ons terug de diepte in over een lange afdaling met dikke kiezels en een spoor aan de zijkant. Af en toe zijn er ook wat recuperatie stukken op asfalt die eigenlijk ook meestal naar omhoog gingen maar dan gestaag.

Na een lange klim over stenen / rotsen namen we voor onszelf een bevoorrading voor we onze tocht hadden verder gezet, nog enkele korte afdalingen en veldbaantjes wisselden elkaar af tot we aan een lange en toch wel steile technische afdaling kwamen.

Relaxed en vooral geconcentreerd daalde ik af, enkele andere bikers die te voet aan het afdalen waren hadden zich al op kant gezet zodat ik rustig verder kon rijden tot helemaal beneden.

Bikemaat Koen was ondertussen erin geslaagd om tot tweemaal toe in het decor te belanden en koos er voor de rest ook te voet te doen.

Het enige dat ons nog restte was een rondje op het Wereldbeker parcours met enkele korte nijdige klimmetjes, verder reden we dan door het boske waar het ook wel technish is met al die sporen en boomwortels, eens dat boske uit is er nog de laatste afdaling met een kleine drop vanop de berm.

Het was ondertussen beginnen regenen en dat maakte deze afdaling spekglad en dat heb ik aan den lijve ondervonden, in een spoor ben ik weggeleden en op de harde rand gevallen, niks aan de hand eigenlijk tot Koen me zei dat de derailleurpat en kooi geplooid waren.

Dan maar naar de technische assistentie post van decathlon geweest waar ze me uitstekend hebben geholpen en kon ik zondag met een gerust hart en werkende versnellingen starten aan de Marathon

21.24 km / 596 hm's

David
Van: Van Woensel Ives Ingegeven op: 13-aug-2008 Gereden op: 12-aug-2008
Ik heb vandaag rood 3 gereden met ne maat, en ik heb me enorm goed geamuseerd. Het was een bangelijke route. Lekkere klimmetjes, afdalingen waar ge u is kon laten gaan en wa technischere afdalingen waar ge uw hoofd er moest bijhouden. Ik ga toch nog wa meer naar de ardennen komen rijden. Tis daar echt het mekke veu mountainbikers hier in belgie. Sportieve groeten
Van: Sven Ingegeven op: 5-aug-2008 Gereden op: 2-aug-2008
Mijn 4e bezoek aan Houffalize

Zaterdag 02/08/2008
's ochtends Route 3 (Rood) erg lekkere route. Lekkere klimmetjes en paar hele snelle afdalingen. Ik vind hem top.
's middags Route 6 (Groen) erg technische en daarom hele vette route. (Helaas maar 21km) Maar heerlijke afsluiter na route 3.

Zondag 03/08/2008
's ochtends route 5 (Blauw) Door veel regen was het een enorme natte blubber route. Heerlijk. Paar leuke klimmetjes en afdalingen. Verder een gemiddelde route.Van: dave Ingegeven op: 2-aug-2008 Gereden op: 2-aug-2008
vanddag hebben we rood3 en groen6 gereden.
de rode was goed te doen maar al vrij technisch,dan zijn we iets gaan eten en overgegan op de groene lus ik ben blij dat ik ze gereden heb maar ze is veel te technisch voor mij.
volgend jaar zijn we terug van de partij maar hopelijk in betere conditie
Van: Marten en Thomas Ingegeven op: 13-jul-2008 Gereden op: 13-jul-2008
Vandaag route 6 en 3 gedaan.
6: erg gaaf - aanrader
3: begin en einde is gaaf, midden is saai

Groeten
Van: Dries Ingegeven op: 13-may-2008 Gereden op: 10-may-2008
Zonet terug van een verlengd weekend waar we als beginners 3 routes afwerkten.

Route 1: ideaal voor starters. Redelijk vlak , al is dat in de ardennen wel relatief natuurlijk :)
Aanrader voor mensen die niet speciaal kicken op technische stroken maar eerder een tourke willen doen in een prachtige omgeving (vaak langs het water).

Route 2: 27 km. Veel klimwerk waar je minder voor wordt beloond (veel afdelingen gewoon op verharde weg). Draak van een klim in de eerste kilometers (4 man op 5 is moeten afstappen). Was ik niet echt wild van....
We hadden beter route 3 genomen (anderen op deze site zijn daar precies enthousiaster over)

Route 6: 21 km. Gedaan op dag 3 en zeker geen spijt van. Dit was waarvoor ik naar de ardennen was gekomen! Een echt speelterrein waar je je stuurmanskunsten op kan botvieren. 1 lange klim maar die startte aan de rivier waar je constant tussen de bomen zat (lekker fris).

Oproep aan newbies: zeker niet laten afschrikken door de benaming 'technisch en moeilijk'!. Klimwerk is minder dan route 2 (ook wel minder km in totaal natuurlijk) en de stukken waar we echt moesten afstappen wegens potentieel gevaarlijk (vb: een steile rotspartij oprijden, 10 m een ravijn naast u,...) zijn echt op 1 hand te tellen.
Slechts 2 van ons 5en wilden deze rijden en ik vind het echt zonde voor hen...


Bewegwijzering op deze 3 routes was toppie. Als je je hier vergist is het door overdreven snelheid :) (2 keer gebeurd)

Jow
Van: Toon Ingegeven op: 16-apr-2008 Gereden op: 16-apr-2008
Vandaag route 4 gereden in Houffalize.

Vanmorgen met volle moed vertrokken, maar licht teleurgesteld teruggekomen.

25% van de paden en wegen (+/-10km) waren bijna onberijdbaar. Men is op heel veel plaatsen bossen aan het rooien en door het zware werkverkeer zijn zeer veel paden daardoor bijna onberijdbaar geworden voor ons fietsers.

Op sommige stukken is dit probleem "opgelost" door de weg vol te strooien met dikke stenen, waarop mijn broer na enkele meters een voorband heeft lekgereden!

De bewegwijzering was voor het grootste deel wel dik in orde.

Maar voor een plaats als Houffalize, wat zich toch het MTB mekka van België noemt, vind ik het onderhoud van de wegen echt ondermaats.

Volgende keer toch maar terug naar Malmedy.
Van: christoff Ingegeven op: 1-feb-2008 Gereden op: 26-jan-2008
Ik ben vorige zaterdag naar houffalize geweest en was echt zalig. Aan route 6 zijn ze op het einde aan de nieuwe fourcross bezich (zalig parcour als je met een freeride of dh daar bent.

We hebben route 6 dan ook maar gedaan. heel mooi en goed bewegwijzerde route, bahalve aan het einde. (wss pijltje gemist maar we kwamen terug in het dorp terecht en niet aan de fourcross zoals we verwachte.)

zitten een paar mooie technische afdalingen in en een singletrack waar je kunt "overvliegen", er zitten ook een paar serieuze klimmetjes in.

Zeker de moeite waart. ga morgen terug voor de andere routes te doen.

Groetjes Christoff
Van: Willis Ingegeven op: 8-oct-2007 Gereden op: 7-oct-2007
Zaterdag ochtend vertrokken vanuit Eindhoven voor een weekendje Houffalize. Nadat we in April naar de WB wedstrijd waren wezen kijken, nu dan zelf de fiets mee.
's Middags met goede moed aan route 5 begonnen, ging ook vrij aardig. Zaten behoorlijk wat steile en lange klimmen in. Eenmaal boven op de Les Hetres St. Martin werden we aangehouden door een stel jagers die ons vertelde dat dit gebied was afgesloten ivm de jacht. In eerste instantie dachten we nog door te kunnen rijden, ach wat hagel in je achterste, maar toen we de echte munitie zagen, zijn we toch maar afgedropen. Ze schieten daar dus echt niet met hagel!
Afijn via de 3 en de 1 terug naar Houffa. De volgende dag toch maar even bij de VVV geinformeerd wat er afgesloten was. Daar vertelde ze dat er op die zondag geen jacht was, maar we hebben die dag nog wel jagers gezien.
's Zondags nog route 3 gereden, was super, een paar echte mooie afdalingen door de bossen. Na nog een biertje op het terras, het was het hele weekend prachtig weer, weer terug nar huis. Houffa, we komen volgend jaar weer maar dan in het voorjaar als er geen hertjes (en atb-ers?) worden afgeschoten.
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 20-sep-2007 Gereden op: 19-sep-2007
Nog eens terug gekeerd naar Houffa om aan mtb te doen, vermits er dit jaar in België geen zomer te bespeuren is en overige commentaren vertelden over de modder deden mij ditmaal besluiten om te starten met route 5. Hier viel de toestand nog redelijk mee, soms was er zelfs een kleine vluchtweg gemaakt om te ontsnappen aan het vele water en slijk. De bepijling nog steeds van goede kwaliteit, slechts op 2 plaatsen even getwijfeld omdat er werken bezig waren, want het moet gezegd, men doet nog steeds verder met het ontbossen in deze regio. Jammer.

Na route 5 blauw gekozen voor een korte namelijk 1 geel. Daar is volgens mij iets geks mee aan de hand, als de pijltjes worden gevolgd keer ik na enkele kilomters al terug naar het dorp. Tijdens route 5 kon ik ook al enige pijlen opmerken van route 1 en nam ik maar terug als start in het dorp route 5. Na enige tijd kan je dan verder geel 1 afwerken. Hier zijn er toch wat minder pijltjes aangebracht, soms niet direct een bevestiging maar bij twijfel rechtdoor rijden is de juiste keuze. Op het einde loopt de route over dezelfde paden in de omgekeerde richting. Er worden bij geel niet al te veel hoogtemeters overwonnen.

Tot slot nog dit, ik had vooraf de gps-tracks mee genomen van de site maar deze bleken voor geen van beide helemaal overeen te stemmen. Vermoedelijk zijn er sindsdien toch nog wijzigingen doorgevoerd door de parcoursbouwers.
Van: Vincent Loix Ingegeven op: 27-aug-2007 Gereden op: 25-aug-2007
De zaterdag morgen vanuit Gingelom vertrokken richting Houffalize, om daar eens te mountainbiken.
We waren met ne man of 5, toffe bende.

Eenmaal aangekomen hebben we gekozen voor de rode route 3, aangezien een van de mannen deze al eens gedaan had en ons wat wegwijs kon maken.

De eerste 5 kilometers konden al meteen tellen als serieuze opwarmer. Sommige klimmen wel op beton, maar toch zeker niet te onderschatten.

Parcour is goed afgepijld en onderhouden, dat viel al meteen op.

Het is ook een parcour dat voor ieder wat wils biedt, technische en vinnige klimmen, snelle afgdalingen, (wat mijn ding wel niet is), zelfs kleine beekjes die doorkruist moeten worden, stukken op beton,.... Kortweg zeer plezant parcour, maar niet te onderschatten.
Op sommige stukken toch serieus moeten doorbijten, maar we zijn er geraakt! Met een gemiddelde v 15.5 km/u en 35,20 km op de teller kwamen terug bij de auto aan. Goed geamuseerd.
Van: RDH Ingegeven op: 11-aug-2007 Gereden op: 4-aug-2007
weekendje Houffalize gedaan vorige week, super warm weekend en dagen ervoor had het geregend -> resultaat: in de zon keiharde ondergrond en in het bos zwaar ploegen. Was een heel goede training.

Route 1,2,4,5,6 gedaan, spijtig genoeg geen tijd meer voor 3.
1 racen
2 weet ik niet meer
5 gewoontjes (voor de ardennen dan)
6 was zaalig, zit nen hele zware klim in, maar ook superwijze afdalingen
4 was ook mooi

voorderailleur brak af na 20 km route 4 op zondag. Met beperkt aantal versnellingen verdergereden en overmoeten schakelen op route 1. Dacht dat mijne zondag om zeep was, maar op het einde van route 1 bij het binnenrijden van het dorp was een fietsenwinkel die open was. Wat een geluk. En voor 1 keer dat ik geld meeneem als ik ga rijden. Direct nen nieuwen gekocht, erop gezet met behulp van ne sympathieken hollander. Hapje eten en weer op de fiets om de route nog eens te rijden. Was ook eerste keer dat ik met klikpedalen reed. Misschien 5 keer gestuikt, maar niks ergs. Geeft echt wel veel meer rendement.
Van: dave Ingegeven op: 29-jul-2007 Gereden op: 29-jul-2007
vandaag geel en blauw2 gereden zeer goede bepijling spijtig van het slechte weer.
stik kapot maar een goeie la shouffe of 3 geeft je terug krachten.
Van: Wes Ingegeven op: 28-may-2007 Gereden op: 27-may-2007
Hoi, gisteren naar Houffa afgereisd voor een dag vol MTBplezier. We zijn gestart met de blauw2 tocht om daarna wat te eten en de groene tocht aan te vatten. Beide tochten waren een plezier om te rijden. Jammer dat de regen het moeilijke parcours nog wat moeilijker maakte. Na de groene toch hebben we nog de gele gereden om af te sluiten. In totaal hadden we zo'n 70 km op de teller. Moe maar tevreden zijn we terug naar huis gekeerd.
Oja, Houffabike is open op zondag.
Greetz
Wes
Van: Cubus Ingegeven op: 23-may-2007 Gereden op: 23-may-2007
Ik weet niet of Houffabike voor de verhuur open is op zondag, ik denk het wel. Even bellen misschien? (061/28.93.13) of www.houffa-bike.be, of bij http://www.outdoor-centre.be/ of bij http://www.naturaction.com/ .Als er niets te huren valt, kopen dan maar???
Van: Steven Hautekier Ingegeven op: 21-may-2007 Gereden op: 27-may-2007
Kunnen er in Houffalize ook op zondag fietsen gehuurd worden?
Zou ik moeten reserveren?
Van: Cubus Ingegeven op: 15-may-2007 Gereden op: 14-may-2007
Afgelopen week heerlijk aan het stoeien in Houffalize; Alle 6 de routes gereden (ik had een week de tijd). Vooral 3 en 6 zijn toch super om te doen. Het weer werkte aardig mee, de verwachtingen waren minder. Op route 4 kon je op een deel beter met de tractor gaan, wat een bagger daar.... Route 1 twee keer gedaan, is een leuke opwarmer. En het asfalt dat je her en der tegenkomt, ach, je benen krijgen wat rust. En na elke rit bij Le Rallye even innemen........
Van: hans Ingegeven op: 14-may-2007 Gereden op: 5-may-2007
weekendje houffa achter de rug. Zaterdag rode route 3 gedaan en zondag een combi van route 1 en route 6.
Het uitgebreide verslag hiervan is te lezen op onze site www.modderfokkers.tk
gr hans
Van: blomsky Ingegeven op: 3-may-2007 Gereden op: 22-apr-2007
Het WB parcour van Houffa, ging die over privé stukken?? Ik heb zaterdag meegedaan aan de wedstrijd en was super!! Maar ik zou het parcours graag ook eens rijden zonder die tijdsdruk. (maw: eens alle stukken proberen OP de mtb....)
Van: henriet Ingegeven op: 1-may-2007 Gereden op: 29-apr-2007
zondag route 6 groen gereden. prachtige route!! Alleen snap ik deze site niet helemaal: hier wordt gesproken over een makkelijke route van 12 km. Deze route was zeker niet makkelijk!! Paar leuke technische klimmetjes + 1 redelijk lange klim, supermooie singeletracks, en er is een stuk van het WB parcours in op genomen als toetje. Bij ons stond er meer dan 22 km op de teller.

Echt een aanrader!!

Henriet
Van: Thielen L Ingegeven op: 30-apr-2007 Gereden op: 30-apr-2007
deze morgen om 8h30 begonnen aan route 3. Het VVV kantoor was nog toe dus maar begonnen zonder kaartje.
Route 3: hier en daar ontbreken enkele pijltjes maar is niet storend. Ik vond m niet zo technisch, en ook tamelijk wat asfalt toch in.
Ik had er eigenlijk toch iets meer van verwacht.
Toen terug aangekomen bij de wagen en was de VVV wel open. Kaartje gekocht en begonnen aan route 6.
Route 6: bepijling is in orde. Awel deze route vind ik stukken beter als route 3. Is meer technischer en ook uitdagender. avg 17
Op gegeven moment staat een driehoekje bordje met een ! in. Awel daar ben ik dus ook geweldig gevallen. Mijn eigen overschat :oops: . Per geluk niks ernstige enkele diepe krassen rond de knie.
Ten slot nog een gedeelte van WK parkours gevolgd. Nu weet ik nie of dit gelijk liep met de rijrichting van route 6. avg 14.3

Al bij al zeer geslaagde dag gehad in Houffa. Ik kom zeker nog ns terug
Van: Mountainbike Expeditions Ingegeven op: 22-apr-2007 Gereden op: 22-apr-2007
Vandaag gaan kijken naar de wereldbeker manche in houffalize en heb gemerkt dat de groene lus 1 van de laatste afdalingen doet ook van het WB parcours.
je komt blijkbaar boven op hetzelfde punt net zoals het nieuwe stuk dat er is toegevoegd met name " De Arsenal ", een supertechnische singletrack afdaling en redelijk steil ook nog.
In mei ga ik twee weken naar de ardennen ( Hotton meerbepaald ) en ga toch es een dagje naar houffa afzakken denk ik en met wat geluk kan ik nog een stukje ervan meepikken als het niet afgesloten is.
Ik heb vooral route 3 en 6 in gedachten omdat ik het graag wat technisch heb, is deze te doen ??
Ben al wat technische afdalingen in de ardennen gewoon dus ben geen beginneling.

Mountainbike Expeditions
David
Van: Henriet Ingegeven op: 18-apr-2007 Gereden op: 18-apr-2007
bedankt voor je reactie drekproever, € 56 it is!

Bike-se!
Van: Drekproever Ingegeven op: 18-apr-2007 Gereden op: 18-apr-2007
Beste Henriet,

Wij gaan komend weekend met een groep(je) en huren MTB's bij Houffa Bike voor € 28 per 24 uur. Van vrijdagmiddag t/m zodagmiddag is dat € 56.

Have fun in de Ardense klei.
Van: Henriet Ingegeven op: 17-apr-2007 Gereden op: 17-apr-2007
beste lezers,

Binnekort gaan we met een groep biken in Houffalize. Nu beschikt 1 persoon niet over een bike. Bij Houffa bike schijn je prima bikes te kunnen huren. Weet iemand wat de kosten zijn van een weekend mtb huur? Op de site staan alleen prijzen voor een halve of hele dag.

Alvast erg bedankt!

Groet
Henriet
Van: Maarten Ingegeven op: 12-mar-2007 Gereden op: 11-mar-2007
Zondag, schitterend weer en net een nieuwe fiets...dus hoog tijd om nog is naar Houffalize af te zakken. En twas weer de moeite !!!
Route 6 nog is gereden, ik blijf erbij de mooiste en plezantste route van België. Technisch, fysisch en kicken alom !!!
Soms lag het er drassig en modderig bij maar dat geeft dan weer een extra dimensie aan het parcours, enige kleine minpuntje was dat er een stukje kapot is gereden door een stelletje quadrijders, ik vind niet dat deze thuis horen in deze prachtige natuur !!
Maar toch alleszins een echte aanrader voor elke MTB-liefhebber !!
Van: Lemahieu Christiaan Ingegeven op: 14-feb-2007 Gereden op: 16-mar-2007
Ben op 16.17 en 18 maart in Anschouf Zou graag gaan montainbiken maar ben alleen,alle anderen van het gezelschap zijn watjes
Ben 55 jaar en neem regelmatig deel aan de toertochten in West vlaanderen,middelmatige montainbiker.

Kan ik op die bewuste datum meerijden met iemand,rijd niet graag alleen ,zou graag een keer paar ritten rijden in Houffalize
Van: patrick bakens Ingegeven op: 26-dec-2006 Gereden op: 27-dec-2006
we vertrekken morgenvroeg naar Houffalize en doen dit mede dank
zij onderstaand commentaar. Moet goed komen als dit allemaal lees.
Zal in de komende dagen nog wel een reactie achterlaten.
Van: peter buyl Ingegeven op: 25-dec-2006 Gereden op: 24-dec-2006
na de slechte benen op de 120 in augustus toch opnieuw naar houffalize gekomen om route drie te rijden
qua bewegwijzering was dit gewoon perfect,meer dan 700 hm op 35 km zegt ook genoeg zeker?
het parcours was overal berijdbaar ondanks de koude en de bevroren plassen hier en daar
wij waren vandaag de enigen op het traject denk ik,enfin toch met de mtb,want ze hadden daar een blik luidruchtige hollanders opengetrokken
moest houffa geen 200 km van bij ons liggen,wij gingen er vaker heen
in augustus ga ik zeker mijn tijd van 2006 verpulveren
groeten en goei benen voor 2007 aan alle mtb-ers
Van: D.Schipper Ingegeven op: 29-nov-2006 Gereden op: 25-nov-2006
Zaterdag route 2 en 6 gereden en tevens wat omleidingen vanwege de jachtpartijen. Ondanks andere berichten waren ze toch aan het jagen. Gewoon gevraagd of we door mochten en dat was geen probleem. Het blijft natuurlijk wel uitkijken. Ook werd zondag de 5 in tegenstelde richting afgezet zonder dat iemand daar iets van af wist. Volgens mij doen ze maar wat. Veel modder overal door de regen van de laatste dagen.Goede bepijling maar hier en daar waren er toch wat bordjes weg. Bij Cowan en in Houffalize moesten we behoorlijk zoeken. De routes zijn stuk voor stuk erg leuk de 6 is een hele leuke maar ook de 5 mag er wezen. De houtkap is in volle gang zodat we regelmatig diep door de modder moesten over de tot moes gereden boswegen.
Helaas leidt deze houtkap ook tot hele kale stukken wat het mooie bos tot een maanlandschap verandert. De routes zijn behoorlijk lastig als het zo nat is, goede banden en remmen is dan ook een must.
Van: D.Schipper Ingegeven op: 14-nov-2006 Gereden op: 25-nov-2006
er zijn inderdaad routes dicht zag ik na een tijdje zoeken, het hotel hebben wij helaas al geboekt dus ik hoop dat er nog genoeg te rijden valt. De info voor afgesloten routes vond ik op
http://www.vielsalm-gouvy.org/ardenne_NL/indexNL.htm
Van: Monia de Swart Ingegeven op: 23-oct-2006 Gereden op: 21-oct-2006
Dit weekend twee routes gereden in Houffalize.
Route 1 staat aangegeven als makkelijk, en was dat ook echt wel. Stelde niet veel voor, vlak en saai, maar goed, voor de beginnende MTB-er moet er ook iets leuks zijn. Wij kozen voor deze routena een lange rit, en een vermoeiende werkweek, en dan is 't lekker al starter zeg maar,haha.
Zaterdag route 2 gereden. Mooie route, Zeker de klim aan het begin (loopt ie nog samen met route 3) is behoorlijk afzien. Erg lang en behoorlijk steil. Echt kuitenbijter hoor. Vooral het begin vergt aardig wat stuurmanskunst over de grote keien. Verder het hele parcours op en af. Leuke gevarieerde klimmetjes en een aantal snelle afdalingen.
Wat wij wel erg jammer vonden was dat we vantevoren niet wisten dat het jachtseizoen was is Houffalize. Op zaterdag waren maar 3 van de 6 routes open, en op zondag maar 1 van de 6. Beide dagen was bijv de favo route 3 gesloten. Misschien kan hier melding van worden gemaakt op deze website?
We komen toch van ver, en hadden eigenlijk in drie dagen 3 of 4 routes willen rijden.
We zijn uiteindenlijk uitgeweken naar de Gulpen route in Nederland op de weg terug. Ook erg gaaf trouwens, maar ja, we kwamen eigenlijk voor de Ardennen!!


Van: Maarten Ingegeven op: 23-sep-2006 Gereden op: 24-sep-2006
Graag, vorige keer dat ik er was herkende ik de route al niet ...
ik hoop alleen dat je dit berichtje op tijd leest, ik vertrek namelijk morgenochtend naar Houffa.

Indien op tijd, graag sturen naar topgozer75@hotmail.com

Alvast bedankt
Van: Daan Ingegeven op: 23-sep-2006 Gereden op: 23-sep-2006
email eventueel naar Daan26@hotmail.com alvast bedankt
Van: Daan Ingegeven op: 23-sep-2006 Gereden op: 23-sep-2006
Ja geef maar! aangezien ik binnekort naar daar ga mountainbiken. :D
Van: jeroen Ingegeven op: 18-sep-2006 Gereden op: 16-sep-2006
Hier staat blijkbaar nog steeds de oude kaart...

Wie de nieuwe wil -> geef maar een seintje.
Van: Stephan Ingegeven op: 16-aug-2006 Gereden op: 15-aug-2006
Route 3 rode pijltjes is echt als herhaling vatbaar,leuke afwisseling en kunnen we nogsmaals de precieze bepeiling aanjuichen.
Van: Maarten Hermans Ingegeven op: 14-aug-2006 Gereden op: 12-aug-2006
Zaterdag weer gaan biken !
Het was de eerste keer sinds de routes daar zijn veranderd en het was fenomenaal !!
We hebben route 6 gereden, echt de moeite. De mooiste en plezantste route die ik ooit heb gereden. fysisch, technisch, super single-tracks, kortom om van klaar te komen. Een echte aanrader !!!!!!
Van: groentje Ingegeven op: 5-aug-2006 Gereden op: 8-aug-2006
Dinsdag en woensdag (8 en 9 augustus) ga ik voor het eerst in Hoffalize biken, met oog op de houffamarathon van 27 augustus. Zijn er nog bikers die er dinsdag en of woensdag daar zijn? Ik rijd dinsdag rond de middag, vroege avond en woensdag voor de middag.

Eventuele reacties mag u direct sturen naar lievenvanmeel@hotmail.com

hopelijk tot dan!

PS: ik ben ook nog op zoek naar een overnachtingsplaats voor de nacht van 26 op 27 augustus, dus als iemand nuttige tips kan geven...laat maar komen.

Groentje
Van: willemvo Ingegeven op: 4-aug-2006 Gereden op: 5-aug-2006
beste mede bikers

ik had even een vraagje.

ik heb me recentelijk een nieuwe snelheidsmeter gekocht met ingebouwde hoogte mete(een puik ding al zeg ik het zelf) nu moet ik echter wel telkens ik aan een tocht begin het toestel recalibreren aan de huidige luchtdruk en starthoogte
nu komt dan ook mijn vraag
zou er me iemand kunnen vertellen hoe hoog ik juist ben als ik de place de l'eglise sta

alvast vriendelijk bedankt
willemvo@skynet.be
Van: Dietrich DS Ingegeven op: 31-jul-2006 Gereden op: 29-jul-2006
Dit weekend traditiegetrouw nog eens gaan biken in Houffalize. Zaterdag route 3 genomen en zondag de vernieuwde route 6.

Zaterdag, route 3:
Aangezien alles hier al uitgebreid werd besproken wens ik enkel nog mee te geven dat er volgens mij na 18, 19km een pijltje naar rechts ontbreekt op een T-knooppunt. Er staat wel een paaltje, maar geen pijtlje meer. Het ligt net aan een scoutskamp en aangezien er in de recente commentaren bijstaat dat alle pijltjes op deze route in orde zijn vermoed ik dat dit nog maar net werd verwijderd.

Zondag dan route 6 gereden en deze route werd véél verbeterd en lijkt nu m'n favoriet te gaan worden dankzij de smalle baantjes en technische stukjes. Op de vorige versie stuurde men je enkele honderden meters via de weg en dit stuk werd vervangen door een pad een tiental meters hoger op de bergwand wat een aangenaam traject oplevert. Ook de uitbreiding van de route kan ik enkel toejuichen want de nieuwe stukken leveren echt een meerwaarde voor route 6.

Binnenkort rijden we Vielsalm en hopelijk kunnen we ons daar even goed uitleven als in Houffalize.
Van: Cannonbiker Ingegeven op: 3-jul-2006 Gereden op: 1-jul-2006
Wij zijn zaterdag redlijk vroeg begonnen aan route 3

Echt super! Schitterend weer, mooi uitzich, mooi parcour!

De bepijling was uitstekend! Na route 3 hebben nog route 6 gereden, deze was maar 21km maar deze leek een stuk zwaarder dan de eerste route, we hebben op bepaalde momenten echt heel lang moeten klimmen om dan in 30sec aan een redelijke snelheid terug beneden te stijn om terug aan de volgende klim te beginnen.

Echt een aanrader om te doen!
Van: Cannonbiker Ingegeven op: 3-jul-2006 Gereden op: 1-jul-2006
Wij zijn zaterdag redlijk vroeg begonnen aan route 3

Echt super! Schitterend weer, mooi uitzich, mooi parcour!

De bepijling was uitstekend! Na route 3 hebben nog route 6 gereden, deze was maar 21km maar deze leek een stuk zwaarder dan de eerste route, we hebben op bepaalde momenten echt heel lang moeten klimmen om dan in 30sec aan een redelijke snelheid terug beneden te stijn om terug aan de volgende klim te beginnen.

Echt een aanrader om te doen!
Van: joris Ingegeven op: 26-jun-2006 Gereden op: 15-jun-2006
Na wat commentaren te hebben gelezen bij andere gebieden, nog wat aanvulling op mijn eerdere verhaaltje. Je hebt in houffalize alles onder 1 dak. LAnge
Pittige singletracks die soms behoorlijk ingesleten zijn, ook met veel wortels. Dit maakt het rijden wel lastig. Sommige stukken (in het algemeen geld dit voor alle routes)zijn door de regen een groot zwembad geworden. Dit zijn blijvende plassen en vaak is er al een route naast de plas door het bos ingereden door de vele bikers. Veel stukken tijdens de routes zijn ingesleten. Ik geloof dat er zo nu en dan wel wat puin (steengruis) gestort wordt op plaatsen die echt teveel ingesleten zijn. Tijdens de routes doe je ook wel aardig wat asfalt aan, maar dit zijn verbindingstukken en je rijdt dus niet lang achter elkaar over asfalt. Langs de weg staan echt megaveel koeien en stieren, achter prikkeldraad. Veel pittige downhills door ruw terein waar de keien om je oren vliegen. Sommige stukken zijn door tracktoren behoorlijk lastig te rijden, maar dit maakt het ook wel weer leuk :-)

De routes, met uitzondering van groen 6, zijn best zwaar. Enige mtb-ervaring en een goede conditie zijn nodig om niet na elke klim te pauzeren. De omgeving en uitzichten op de routes zijn erg mooi.

Al met al een echte aanrader. Ik ben alleen in la roche geweest, ik heb dus weinig vergelijkingsmateriaal. Maar aan de reacties te lezen is houffalize het beste om te biken.
Van: joris Ingegeven op: 26-jun-2006 Gereden op: 15-jun-2006
Vrijdagochtend vanuit den haag vertrokken richting houffalize. Na een kleine 4 uurtjes kwamen we aan op onze bestemming: camping 'cp buitensport'. Deze camping heeft mooie plaatsen aan het riviertje de ourthe en ligt ongeveer 2,5 km. buiten het prachtige centrum van houffalize. Voor de niet campeerders en/of mensen met een ruimer budget kun je er ook blokhutten huren. De camping is goed verzorgd en heeft een gezellig restaurant metterras, het is er ook niet duur! Maar goed, wij kwamen natuurlijk voor het fietsen! De routes zijn stuk voor stuk geweldig te noemen. De een wat meer door de bossen dan de ander. Soms wat veel asfalt, maar bovenal erg mooi. Vrijwel alle lange routes hebben pittige klimmtjes en natuurlijk ook mooie, snelle en soms wat gevaarlijke afdalingen. Maar je kan het zo gevaarlijk maken als je wilt. Alle routes zijn prima aangegeven. Tijdens de downhill wel goed opleten dat je geen bordjes mist.
Route 1 gaat vrijwel alleen maar door het bos. Het is een van de kortere routes, maar wel een van de mooiste. Veel klimmtjes, waarvan 1 lang en zwaar. Veel routes gaan in het begin over hetzelfde stuk, wel even opletten dat je de goede afslag neemt. Route 1 gaat na een kort klimmetje rechtsaf omhoog. Het gele bordje staat alleen pas aan de andere kant van de bocht... Een blauwe en rode route gaan op dit punt rechtdoor(vervolg klim). Even opletten dus. Na een tijdje kom je bij een voetgangersbruggetje over de ourthe uit. Je komt dan op de weg en hier moet je naar links. Na een klein stukje asfalt vervolgt route 1 haar weg door de bossen. Ook hier staat het bordje pas in de bocht, dit zie je dus niet als je aan komt rijden. Even achterom kijken dus.
Alle andere routes zijn ook top! De rode en blauwe routes hebben hele lange downhills waar je de 50 km pu wel haalt. (grindpad, niet vallen dus) Voor de waaghalzen onder ons, verstand op nul, concentreren, remmen los en gaaaaaaaan. Zorg wel voor harde banden, anders krijg je zeker een lekke band.

Het viel me wel op dat ze flink aan het kappen zijn in de ardennen. Dat is wel erg zorgwekkend. Ik heb mij laten vertellen dat de ardennen allemaal particulier grondbezit van boeren is die hun land verkopen voor de houtkap. Erg zonde....
Houffalize heeft ook een gezellig centrum waar het allemaal niet zo duur is.
Aanrader
Van: Susanne Ingegeven op: 28-may-2006 Gereden op: 26-may-2006
Route 5: Wij hebben eergisteren gekozen voor route 5 (blauw, 30 km). Gezien de regen van de dagen ervoor was de route behoorlijk zwaar door de modder. Ondanks dat ik weinig ervaring heb met mountainbiken vond ik het super. De route zelf en het landschap zijn erg afwisselend. Wel zwaar, ben dan ook een paar keer van mijn fiets gestapt om een stuk te lopen (op die camping bijvoorbeeld, petje af als je daar naar boven komt...).

Ga zeker nog een keer terug naar Houffalize. Dan hoop ik op goed weer, zodat we halverwege even in de zon kunnen zitten!
Van: Jac v O Ingegeven op: 27-may-2006 Gereden op: 20-may-2006
Wederom lekker weekend toeren; Routes waren met dit weer wel behoorlijk nat, dus we zijn er 'gekleid' uitgekomen. Onderweg de fiets dompelen in een beek maakt schakelen weer mogelijk.
Ben op route 3 mijn km-teller verloren (Sigma Targa); heeft iemand deze gevonden?
Van: bolieke Ingegeven op: 17-may-2006 Gereden op: 26-may-2006
Volgende week ga ik met vrienden enkele dagen naar de Ardennen. Ik heb horen zeggen dat je in Houffalize "geweldig" kunt biken... dus wou ik even informeren of er in de buurt een leuke camping is? en euh, welke route is een ECHTE aanrader? Je kunt je mails sturen naar bolieke25@hotmail.com. Ik kijk uit naar een reactie!
Van: Roland Vanbrabant Ingegeven op: 8-may-2006 Gereden op: 5-may-2006
(2de poging)
Ik heb gekozen voor Rood3 en heb daar geen spijt van. Echt wel de moeite. Mooie zichten, schitterend weer. Op een dag zoals vandaag wou ik daar wel (effekens) een koe wezen. De bepijling is gewoon goed. Het gebeurt niet dikwijls maar deze keer was mijn garmin GPS een luxeproductje en dat is zelden het geval.
Een paar bedenkingen: Sommige stukken zijn kapot gereden door tractors en ik weet het ... dat hoort erbij... Maar naar het einde toe heb ik mij toch de vraag gesteld, hoe komt hier iemand door als het echt nat geweest is ? Nu ging het nog maar ik heb toch wat toeren moeten uithalen hier en daar. Zoals Arnold het zegt...
I'll be back
Van: Roland Vanbrabant Ingegeven op: 5-may-2006 Gereden op: 5-may-2005
Ik heb gekozen voor Rood3 en heb daar geen spijt van. Echt wel de moeite. Mooie zichten, schitterend weer. Op een dag zoals vandaag wou ik daar wel (effekens) een koe wezen. De bepijling is gewoon goed. Het gebeurt niet dikwijls maar deze keer was mijn garmin GPS een luxeproductje en dat is zelden het geval.
Een paar bedenkingen: Sommige stukken zijn kapot gereden door tractors en ik weet het ... dat hoort erbij... Maar naar het einde toe heb ik mij toch de vraag gesteld, hoe komt hier iemand door als het echt nat geweest is ? Nu ging het nog maar ik heb toch wat toeren moeten uithalen hier en daar. Zoals Arnold het zegt...
I'll be back
Van: Cruyssaert Jan Ingegeven op: 2-may-2006 Gereden op: 1-may-2006
Om ons 1mei week-end eens goed door te brengen eens naar Houffalize geweest,heb route 4 en 5 gefietst,wel alleen mijn maat zag het niet zitten om mee te gaan en gezien zijn conditie niet zo'n slecht idee want dit is toch niet echt voor beginners,maar hij zou beter wat beginnen trainen want hij weet niet wat hij mist!Ik ben geen expert maar ik denk dat dit toch wel mooie routes zijn vol afwisseling klims en afdalingen in alle soorten en maten,glooiende stukken met mooie verzichten,snelle stukken ,technische stukken door het bos en een uitstekende bewegwijzering.Enkel voor het vertrek in Houffalize is goed opwarmen wel aangeraden want bijde routes vertrekken nogal stijl en vooral de eerste klim van nr.4 vraagt nogal wat van de longen en versnellingsapparaat maar vermits we in Buret in een gite lagen(uitstekend adres trouwens voor 6 tot 40 pers.)ben ik daar op de route gesprongen en was ik al goed warm als ik op de start arriveerde.Dus een aanrader!!!!
Van: Jeroen Ingegeven op: 23-apr-2006 Gereden op: 22-apr-2006
Ja, ja, eindelijk was het dan zo ver. Alle agenda's pasten en het enthousiasme was TOP !!! Met vrier vrienden afgelopen zaterdag in Houffalize wezen biken.

We waren hier voor het eerst maar alles was zeer eenvoudig te vinden, Houffa-Bike en daarbij ook gelijk bordjes voor diverse routes. We hebben er voor gekozen om de Rode route (Rood 4) van 35KM te pakken. Vol goede moed begonnen, maar zonder warming up is het niet de meeste fijne route om mee te starten. Na enkele meter al direct een klim van (volgens de borden) 14% !!! Het leek een stuk meer. Maar goed eenmaal boven even 10 minuten uitpuffen en weer het gas erop.

Het begint met wat lange glooiende stukken met hier en daar een forse klim en snelle afdaling.

Onderweg een aantal keren gestopt om effe te rusten en te eten. Het weer was helemaal TOP, volop zon en een graad of 18 - 20.

Alles verliep voorspoedig op wat kleine valpartijtjes na meer te wijten waren aan ons enthousiasme... Maar dan bij de afdaling op ongeveer 29.5KM ging het goed fout. Met een gangetje van 58km per uur maakt ik een stuurfoutje en vloog met fiets en al 2x over de kop om vervolgens net naast het pas tot stilstand te komen. Het zag er gelukkig erger uit dan dat het was. Wel goed hard op mijn heup gevallen, en mijn arm opengehaald. Ondanks de harde klap was mijn fiets (Ghost ERT7500) geheel ongedeerd. Enkel de stuurpen stond ongeveer 45 graden gedraaid aangezien mijn voorwiel was omgeklapt.

Dus ik even bijkomen en mijn maten even sleutelen aan mijn bike en weer verder. Nu even iets rustiger en voorzichtiger. Echt doortrappen was er toch niet meer bij aangezien ik toch zeer veel last van mijn ene heup had.

De laaste 6 KM's toch gewoon uitgereden en geprobeerd de andere bij te houden. Uiteindelijk zijn we rond 16:00 weer gerriveerd op de start plaats en hebben onze bikes weer ingeladen. Was echt een super dag en zeker voor herhaling vatbaar, op de val na dan.

Route is over het algemeen goed te rijden voor de wat meer geoefende biker. Echte recreanten zullen sommig afdalingen iets te heftig of te lastig vinden, maar het is al met al best goed te doen. Een regelrechte aanrader dus !!!
Van: Tijl & Celina Ingegeven op: 27-mar-2006 Gereden op: 25-mar-2006
Wij hebben zaterdag 25/03/06 5 blauw gereden en dat was zeker de moeite, het was onze eerste maal in de ardennen en we hebben het tot een goed einde gebracht,de bewegwijzering was goed maar hier en daar toch opletten op een gegeven moment moet je links afslaan waar ze vollop bomen aan het omleggen zijn en volgens mij is het pijltje voor links af te slaan mee gesneuveld, wij zijn daar dus rechtdoor gereden en in een vreselijke modderbrij terechtgekomen, dan maar teruggekeerd naar vorige pijltje en dan linksafgeslagen waar we eerst rechtdoor waren gegaan en een beetje verder vonden we inderdaad het volgende pijltje, er waren nog wel wat probleempunten (misschien door snelle afdalen gewoonweg voorbijgevlogen!)maar als je het kaartje koopt dan kan er eigenlijk niet zo veel mislopen, raak je eens van het pad af dan zijn er altijd wel knooppunten terug te vinden op de kaart waardoor je terug kan aanpikken op de mtb route.De route zelf lag er behoorlijk vettig bij maar dat kon ons niet deren, hoe vettiger hoe prettiger!!!
Zondag hebben we gewoon een aantal routes gecombineerd en wederom dolle pret toffe afdalingen zware klimmen en wederom hoe vettiger hoe prettiger.
Voor ons was het dik inorde en ze zullen ons daar zeker nog terug zien!
Van: Corne v. Oorschot Ingegeven op: 21-mar-2006 Gereden op: 19-mar-2006
Ik wil de routes van houffalize graag een keer fietsen. Op welke Camping kunnen we dan, met mijn camper, het beste overnachten. Wil dan op zaterdag vertreken uit nederland en zondagmorgen op de route gaan. Graag reactie
Van: Marcel Ingegeven op: 20-mar-2006 Gereden op: 15-sep-2005
Ik ben al een paar keer in Houffa geweest. Super gewoon zeker als het wat droger is kan je echt hard naar beneden (ik ben niet zo modder rijder) Leuke routes 1, 2 en 3 dekken wat mij betreft de lading wel Ik laat in twee dan nog een stukje weg over het asphalt. Drie is een super route daar zitten de betere stukken in. Ik hou vooral van snelle lange afdalingen met veel grip lekker gooien en smijten. Heerlijk als het een graadje of 20 is met een zonnetje lekker genieten van de omgeving bij het omhoog rijden en daarna weer lekker scheuren. Voor iedereen aan te raden zelf voor de minder ervaren rijders. Als Houffa je bevalt ga dan ook eens naar la roche wat mij betreft misschien wel ietsje mooier?? maar daar zijn de meningen over verdeelt
Van: Gino (Sintesi Biker) Ingegeven op: 1-jan-2006 Gereden op: 29-dec-2005
Was van 26 tot 30 dec.in houffa. +/- 7cm sneeuw heb een stuk blauwe gereden dan over gegaan naar groen het was te doen maar de afdalingen waren wel gevaarlijk dan donderdag volledig de gele route gereden een paar zware klims en veel modder zeker een aanrader, kom in de zomer zeker nog eens terug.
pijlen waren goed aangeduid.

greetz.
Van: michel Ingegeven op: 22-dec-2005 Gereden op: 27-oct-2005
ha ha , rintje met haar commentaar van saaie routes , ze zal waarschijnlijk de gele route genomen hebben omdat ze de andere niet aankan , probeer rood 4 maar dat is een leuke route en begin in het dorp Mont dan heb je nog een goede berg voor te beeindiggen , een goeie 4 km bergop eens zien of je het dan nog een saaie parkoers vind
groejes en veel plezier en prettige feesten
Van: Bart Ingegeven op: 18-dec-2005 Gereden op: 17-dec-2005
Ik heb gisteren de blauwe route 2 gereden en da is echt heel goe meegevallen , door de sneeuw was het wel tof rijden !! zeer goede aanduiding met pijlen , zeker een aanrader . De 670 m hoogtemeters lagen goed verspreid over het traject en deze route is zeker te doen , zelfs voor een beginneling zoals mij :)

joeeeee
Van: Via Ferrata Ingegeven op: 11-dec-2005 Gereden op: 11-dec-2005
Beste Erik, je link brengt ons niet niet naar die informatie. Geeft wel contact adress van een lokaal Offices du Tourisme. In dat van Houffalize helpt men je wel verder.
Van: 3timesaman Ingegeven op: 6-dec-2005 Gereden op: 12-sep-2005
de lange routes gedaan. valt verschrikkelijk tegen. Als dit dan het mountainbikemekka van Belgie moet zijn dan is Coo de hemel samen met Theux. Veel te veel brede paden. Enkel de gele is technisch. Voor de rest een racebaan.
Van: Eric Ingegeven op: 19-nov-2005 Gereden op: 20-nov-2005
Voor diegenen die willen kijken welke routes zijn afgesloten tijdens het jachtseizeoen, bekijk eens de volgende pagina:
http://www.vielsalm-gouvy.org/ardenne_NL/indexNL.htm
Van: Johan Stienen Ingegeven op: 7-nov-2005 Gereden op: 6-nov-2005
Na een aantal regenachtige dagen werd het op zondag "droog". De regenval had zijn werk goed gedaan op de route 4. Veel modder en plassen zorgden voor het betere MTB gevoel. Veel wortels lagen aan de oppervlakte welke voor de nodige glij-partijen zorgde. Er waren enkele omleidingen vanwege de jacht maar deze zorgden dan ook wel voor een fraai parcour.

Een fraaie route met uitmuntende bepijling. Een aanrader om nog eens terug te komen.
Van: rintje Ingegeven op: 1-nov-2005 Gereden op: 27-sep-2005
Wat een saaie routes. Alleen maar brede paden. Gelukkig gaat het nog naar boven en nog gelukkiger naar beneden. Enkel singletracks voor een Hummer. Geef mij maar Coo of Theux of Landgraaf Nederland. Waarom wordt negatief commentaar verwijderd? Heeft de Webmaster soms aandelen in Houffalize.
Van: willem van overtvelt Ingegeven op: 23-oct-2005 Gereden op: 23-oct-2005
amai amai over een zaligheid gesproken dan moet ge toch hier zijn ze de eerste 3 routes waren inderdaad afgesloten door de jacht en dat zal nog enkele zondagen zo zijn. we hebben dan de rode 4 gedaan en dat is het eerste stuk echt doodgaan (voor mij en mijn colega dan toch) maar het is het afzien meer dan waard er zijn mega zalige afdalingen bij zeer technisch wat ik altijd wel fijn vind. de modder was ook meer dan voldoende aanwezig net als de nederlanders. alleen jammer dat ik onderweg naar daar geflitst ben op de brusselse ring +- 103 waar je blijkbaar maar 90 mag hopelijk is de boete niet te groot want mijn ketting is nu wel echt aan vervanging toe

een echte aanrader vor iedereen die niet bang is van modder en zeer technische afdalingen trouwens uitstekend bepijld echt hoedje af

c ya
Van: willem van overtvelt Ingegeven op: 20-oct-2005 Gereden op: 23-oct-2005
Beste mede moutainbikers

ik ben van plan om nu zondag 23 10 2005 de rode route nr 3 te doen. nu is mij echter ter ore gekomen dat die wel eens een stuk afgesloten kan zijn door de jacht. kan iemand mij vertellen of dat effictief zo is en dan in het bijzonder of dat dat zo is nu zondag. laat maar iets weten op willemvo@skynet.be

alvast vriendelijk bedankt
Van: mark Ingegeven op: 10-oct-2005 Gereden op: 10-oct-2005
Zonet route 3 gereden : half oktober en zowaar 22 graden, stralende zon en 100% droog parcours! Zouden we die route 3 niet opnemen in de toptien der Belgische klassiekers? Technisch leuk en uitdagend, landschappelijk een schilderij en perfect (en dan bedoel ik echt perfect) bepijld!
Van: via ferrata Ingegeven op: 27-sep-2005 Gereden op: 25-sep-2005
Op zondag 25/09 de rode nr.3 gereden. Zeer mooie route met een ideale afwisseling tussen klimmen, recuperatie en afdalingen. Vooral de laatste, zeer stijle
afdaling over boomwortels en stenen waarna je Houffalize binnenrijd is indrukwekkend. Prachtige dag, mooiste parcours ooit gereden in België. De 700 klimmeters zijn goed te verteren. Op een bepaald stuk asfalt haal je idd snelheden van 63 km/h, zr leuk.

Spijtig genoeg is vandaag mijn nog geen jaar oude mtb gestolen, fiets tegen gevel krantenzaak gezet, krant genomen en afgerekend, in totaal nog geen volle minuut binnengeweest en men was er reeds mee weg... (dit gebeurde dan nog in de buurt te Aalst).
Van: RVdL Ingegeven op: 1-sep-2005 Gereden op: 30-aug-2005
Route 3 rood, rond kilometer 28 staat pijltje naar links, doch geen weg links te zien, honderd meter verder pijltje omvergeslagen door dozijn omgehakte bomen.
Van: Theo Vervloet Ingegeven op: 29-aug-2005 Gereden op: 28-aug-2005
Hey,
Deze zondag in Houffalize gaan fietsen. Was er een paar jaar terug ook al geweest. De routes liggen er nog altijd even goed bij en zijn nog steeds even goed aangeduid. Gisteren de gele route gedaan om op te warmen en daarna blauw 5 (normaal rood 3 maar door de mountain bike marathon was het te druk op die route). Om te eindigen nog de eerste klim tot aan het kapelletje gedaan van rood 4. Nasty kuitenbijter dat stuk. Blauw 5 vind ik alvast een mooiere en leukere route dan rood 4. Enkele leuke klimmen en een paar fantastische afdalingen. Houffalize blijft top en ik ga er zeker nog een paar keer terug.
Van: Ed Ingegeven op: 18-aug-2005 Gereden op: 17-aug-2005
Afgelopen drie dagen in Houffalize wezen fietsen. Mede door de positieve commenateren op deze pagina voor deze lokatie gekozen. En naar tevredenheid! Hebben de routes 1, 3, 4 en 6 gefietst. Perfekt uitgepijld. Leuke klimmetje, door een mooie omgeving, prima afdalingen. In de loop van de drie dagen is het weer alleen maar beter geworden, De eerste dag nog de regenjack aangehad en de derde dag lekker verkleurd van de zon.

Kortom prima dagen gehad!

Binnenkort maar weer eens terug om de resterende (twee) routes eens te rijden. Ben bang dat we enkele van de voorgaande ook nog eens rijden!
Van: Frederik Peeters Ingegeven op: 16-aug-2005 Gereden op: 13-aug-2005
zaterdag route 3 gereden, droog weer gehad, zwaar afgezien maar als je een beetje getraind bent is dit wel te doen. Zondag eerst route 5 gereden en nadien de 1, 2 maal nat geworden maar al bij al viel het toch nog goed mee om te rijden. Met momenten moet je wel het bos in om er door te komen zonder natte voeten. In nr 1 zit een kleine afdaling waar je best kunt afstappen (bij nat weer) en een brug.
Tof weekendje gehad, goed afgezien.
Van: marcel Ingegeven op: 14-aug-2005 Gereden op: 13-aug-2005
Vandaag de route drie en vier gereden. Opvallend goed (droog) te doen ondanks de regenval. Route drie is het mooiste en in het begin qua klimmen stevig. Middenstuk is minder aansprekend en het einde heeft een mooie technische afdaling. Route vier ontbreekt halverwege een bordje, lastig want je rijdt een doodlopend stuk in terwijl je halverwege rechtsaf moet. Route vier is meer het type van de paden op en de lanen in.
Van: bart molenaar Ingegeven op: 12-aug-2005 Gereden op: 30-jul-2005
Beste mtb'rs.

Gereden op zaterdag 30/7 route 1, op dinsdag 2/8 route 2 en op donderdag 4/8 route 3. Alle routes zijn uitstekende aangegeven. Verkeerd rijden is niet mogelijk. Ondanks de vele regen van de laatste tijd zijn de routes goed bereidbaar, met uitzondering het stuk kort langs de Ourthe in route 1. Is ook het laagste punt. Lange en ook steile klimmen worden beloond met schitternde vergezichten. Niet gewend aan dit soort werk vond ik sommige afdalingen wel link. Afstappen dus. De smalle paadjes tussen weides afgezet met prikkeldraad vond ik niet prettig. Bewondering heb ik gekregen voor de vele toeristen die een mtb fiets huren en een route gaan fietsen. Ben je niet echt geoefend dan is een route rijden best een pittige klus.

Bart Molenaar
Van: Boyen Christophe Ingegeven op: 6-aug-2005 Gereden op: 29-jul-2005
We hebben Rood 3 gereden omdat uit commentaren bleek dat dit de meest technische en spectaculaire was. Gelijk hadden we want het was werkelijk het neusje van de zalm op elk gebied: geschifte afdalingen in bossen, super steile klimmen, grindpaden, modderbaden, gladde blauwe stenen, betonafdalingen (63.1 km/u) en noem maar op. Alles altijd goed afgewisseld, prima bewegwijzering (je moet opzettelijk verkeerd rijden, per ongeluk gaat het niet) en slechts 2 minuten van de afrit van de autostrade is parking en vertrek.

Dit is op elk vlak een aandrader voor de ware mountainbiker en als je niet genoeg hebt, ligt Theux, Spa, ... op je weg terug.

Beste parcours tot nu toe.
Van: Vander Meeren Lievin Ingegeven op: 26-jul-2005 Gereden op: 24-jul-2005
Beste bikers,

omdat het al een aantal jaren geleden was dat ik nog eens in Houffalize ben gaan biken en omdat ik de goesting terug heb gevonden, besloot ik maar meteen naar ginder af te reizen...Route 2 (blauw, 25 km) leek mij een prima begin voor de reële conditie en zo geschiedde...Al vlug werd ik met de neus op feiten geduwd...Dit is West-Vlaanderen niet, dit is hier geen modderpoelduwen, dit is Mountainbiken met hoofdletter !!
Prachtige klimmetjes en sportieve afdalingen brachten mij in vervoering en deden mij heimwee krijgen naar de eens zo goede conditie...Mijn vehikel, ondertussen vijf jaar ouder, vertoonde geen krimp en dit in tegenstelling tot mijn spieren. Het loodste mij, weliswaar zwoegend, van dorp naar dorp, zonder zelfs maar één keer te twijfelen. Het zegt meer dan voldoende over de bewegwijzering. Lichtelijk uitgeput,maar zeer voldaan bereikte ik de finish waar ik mezelf trakteerde op een al even schitterend streekbier "chouffe" als beloning voor het geslaagde wederoptreden....
De gemiddelden, hoor ik u vragen. Daar doe ik niet aan mee. Ik onthou alleen de mooie vergezichten, de panorama's,de natuur, fauna en flora en op dat vlak, beste bikers, ligt het gemiddelde zéér hoog, neem dat van mij aan !

Vander Meeren Lievin
Torhout

Van: Tom Bertens Ingegeven op: 12-jul-2005 Gereden op: 10-jul-2005
Route blauw nr 2 gereden, deze loopt in de aanvangfase samen met enkele andere routes. Leuke route met één zeer mooie snelle afdaling in een stuk bos met zicht op een autoweg. De vergezichten zijn prachtig en uiteraard alles zeer goed bewegwijzerd, we hadden niet anders verwacht voor Houffalize. Telkens na een splitsing nogmaals herhaald.

Route blauw nr 5 nadien gereden en hier onthoud ik zeker één ding, na een café met terras (ongeveer halverwege) krijg je een fameuze klim via een camping te verwerken compleet met enkele haarspeldbochten. Prachtig decor. Bewegwijzering is hier ook weer prima. Het laatste stuk richting centrum loopt terug samen met route 2.

Totaal van deze routes gaven net geen 56 km en 1220m hoogte op mijn gps.
Van: jan vluggen Ingegeven op: 23-mar-2005 Gereden op: 19-mar-2005
hallo

na het uitzetten van routes op mijn gps via topo cd en route kaarten van de routes in houffalize,kreeg ik de eerste dag 55 km op de teller met zeer veel gevarieerd en
rustige wegen,dit was een combinatie van route 1/2 en de route van laroche.
de tweede dag een combinatie van route 4/5 en weer zelf aangepast en verlengd om de drassige stukken te vermijden.afstand 50 km
deze routes zijn nu super met veel klimmen en afdalen en schitterende vergezichten.
we hebben twee dagen in zomers weer rondgereden.je kunt ze downloaden en bekijken op www.gpstracks.nl
verdere informatie janvluggen@wanadoo.nl
Van: de willy Ingegeven op: 16-mar-2005 Gereden op: 16-mar-2005
Sven,
Ik stel voor om vooraf met goede kameraad de streek even te gaan verkennen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat deze man u volledig uit het wiel zal rijden maar dat moet je er dan maar voor over hebben. Wat jullie vooral niet mogen vergeten is om nadien te genieten van een goed streekbiertje om terug op adem te komen. Wacht er niet te lang mee want zijn conditie zal er alleen maar beter op worden.

tot dan !
Van: Sadkowski Sven Ingegeven op: 7-mar-2005 Gereden op: 22-apr-2005
Ik ga een mid week met de familie op vakantie naar houffaliseom te moutainbike.De familie dus schoonvader en schoonbroer gaan ook mee en willen ook moutainbike .Dus mijn vraag is welke routes kunnen wij doen als onervaren biker's.Er mag wel iets in zitten hè een afdaling ,steille klims en ook liefst leuke single tracks.Kunnen jullie mij een wat informatie geven alstublieft.alvast bedankt.Ik laat nog een berichtje op jullie site van het verloop ervan .bedankt
Van: david Ingegeven op: 19-dec-2004 Gereden op: 21-dec-2004
hey we zouden nu dinsdag de 21/12/2004 gaan rijden is houffalize maar is de route goed berijbaar op deze moment en ligt er ni teveel sneeuw kan iemand me hierover informatie geven je kan me mailen op segers51@hotmail.com

bedankt bij voorbaat :) :) :)
Van: david Ingegeven op: 19-dec-2004 Gereden op: 21-dec-2004
hey we zouden nu dinsdag de 21/12/2004 gaan rijden is houffalize maar is de route goed berijbaar op deze moment en ligt er ni teveel sneeuw kan iemand me hierover informatie geven je kan me mailen op segers51@hotmail.com

bedankt bij voorbaat :) :) :)
Van: david Ingegeven op: 19-dec-2004 Gereden op: 21-dec-2004
hey we zouden nu dinsdag de 21/12/2004 gaan rijden is houffalize maar is de route goed berijbaar op deze moment en ligt er ni teveel sneeuw kan iemand me hierover informatie geven je kan me mailen op segers51@hotmail.com

bedankt bij voorbaat :) :) :)
Van: Johan Ingegeven op: 14-nov-2004 Gereden op: 23-oct-2004
Houffalize is een prima plaats om je helemaal uit te leven op de MTB. Na zeker 10 keer in La Roche te zijn geweest (en dan ken je de routes wel, moet ook wel, want bewegwijzering is echt slecht) hebben we vorig jaar Houffalize 'ontdekt'. De laatste keer zijn we met 9 vrienden weesten fietsen, prima weer, goed aangegeven routes en qua moeilijkheid voor elk wat wils. Wat Houffalize ook plus heeft tov La Roche is het plaatsje zelf. Goede hotels en restaurantjes, in La Roche ooit ziek geworden 's avonds van de spaghetti (was niet van het bier). Het enigszins jaren 80 vergane glorie complex olfossedouth is voor bikers een prima overnachtingsplaats met afsluitbare MTB parkingboxen, en mogelijkheid tot schoonspuiten van fietsen. Ik hoop nog vaak te gaan... Rood 3 is de mooiste route maar ook de twee korte -groen en geel- zijn fijne rondjes om op te warmen met leuke klims en mooie afdalingen.

Oja, zeker niet onbelangrijk; de plaatselijke fietsenmaker van Houffabike is een aardige behulpzame man, doet moeite om beetje Nederlands te praten en kan bij stukken je fiets bijna altijd wel maken. En anders kun je bij hem er altijd nog een huren. Houffalize is echt een aanrader....
Van: Pedro De Cuyper Ingegeven op: 17-oct-2004 Gereden op: 16-oct-2004
Met 5 vrienden hebben we afgesproken om een dagje te mountainbiken. Onze keuze viel direct op Houffalize. In een regenachtige dag zijn we vertrokken uit het dal, Houffalize. We hadden een combinatie van route 3 en 4 bij het vertrek in onze gedachten. Het parcours is in het begin wel even wennen. Zonder opwarming direct met het klimwerk begonnen. Het parcour is een goede afwisseling van klimmen, prachtige afdalingen en single-tracks. De eerste stop is gepland aan het kruispunt van route 3 en 4 in Wuébay. Daar hebben we ons in 2 groepen gesplitst. Met 2 zijn we met volle moed aan route 4 begonnen, de andere 3 hebben dan route 3 afgewerkt. In de route 4 is een wegomleiding ingelast voor het jachtseizoen. De wegomleiding leidt ons door de velden, waar we voornamelijk op een grassige ondergrond rijden, naar het vervolg van route 4. Het vervolg is terug de bossen in met zijn typische klimwerk en afdalingen. Voldaan komen wij aan in Houffalize waar we in Houffa-bike onze fiets kunnen kuisen. Het water voor onze fiets was welgekomen, want alles zat onder de modder. Na het afspuiten voor 1,5 euro gaan we naar de sporthal waar een van een lekkere warme douche kunnen genieten. De parcours lagen er slijkerig bij maar dat kon zeker onze pret niet bederven. De parcours zijn héél goed aangegeven. Houffalize, we komen zeker terug om alle andere routes te verkennen. Veel bike-plezier.
Van: jeroen L Ingegeven op: 4-oct-2004 Gereden op: 3-oct-2004
Zijn afgelopen weekend wezen biken.
Supergaaf weer, alleen 1 ding ga niet in begin okt., want dan zijn veel route's afgesloten door het jachtseizoen.
Er worden wel omleidigen aangegeven, maar die leiden dan naar een andere route.
Verder wel weer super gereden met stoere afdalingen en steile klimmen.
gemiddeld 21,8 km gereden en totaal 140 km het hele weekend dus weer een fijne training voor de volgende strijd.
Van: Kris Cuppens Ingegeven op: 22-sep-2004 Gereden op: 18-sep-2004
De laatste twee uitstappen waren naar Houffalize. Enkele mederijders huurden fietsen bij Houffabike en waren hierover redelijk tevreden. De afstelling van de versnellingen kon beter.
De eerste uitstap op 28 augustus liep in het water, letterlijk dan. Het had al veel geregend en op het einde kregen we nog een goede bui er bij. Het lag misschien aan het weer, maar route 4 die men ons had aangeraden, lag er modderig bij. We hebben redelijk veel over asfalt gereden en de hellingen waren niet erg spectaculair. De bewegwijzering was wel uitstekend.
Drie weken later was het weer een stuk beter en hebben we route 2 gereden. Deze route is wel korter, maar we vonden hem beter dan route 4. Ook hier was de bewegwijzering uitstekend.
Het "mountainbikemekka" Houffalize is dan wel een mooi gebied, maar het had die naam van ons nooit gekregen. Malmedy is een grote concurrent!

Mvg
Kris
Van: Hans Coppelmans Ingegeven op: 15-sep-2004 Gereden op: 9-sep-2004
In Houffalize aangekomen na een autorit van 2 uur vanuit Eindhoven (NL), was ik klaar voor mijn eerste rit door de Ardennen. Mooie, rustige zonnige dag om een paar (hopelijk) mooie km's te gaan maken. Ben meteen op de bike gesprongen en besloot om ook maar route 3 eerst te gaan rijden. Goed en wel Houffalize uitgereden meteen een behoorlijke klim, die later door meerdere gevolgd worden. Tussenin een aantal stukken om weer op adem te komen en ook spectaculaire afdalingen waar ik snelheden tot 54 km/uur haalde. Maar wel opletten met al die stenen, geulen en boomwortels.
Wel jammer dat er inderdaad behoorlijk wat asfalt stukken in de route zaten, zeker omdat je in zo'n mooi omgeving aan het rijden bent. Maar goed zonder af te hoeven stappen en te vallen na 2 uur de route volbracht en de eerste 36 km zaten erop.
Even een boterhammetje gegeten bij de auto, wat gedronken en weer op de bike voor deze keer de blauwe route nr.2.
Het begin is hetzelfde als route 3, maar nadat de route afsplitst toch ook een paar mooie beklimmingen en spectaculaire afdalingen. Ook hier weer behoorlijk wat asfalt, maar ja dan kun je weer wat op adem komen. Mooie afdaling waar je uiteindelijk op de weg Houffalize-La Roche uitkomt, waar je aan de andere kant meteen getracteerd wordt op een behoorlijk lange klim.
Ook deze route zonder problemen volbracht, en 28 km gereden in 1 uur 35 min.
Kortom een mooie dag gehad in Houffalize waar ik zeker nog vaker kom rijden.

Positief: de zeer uitstekende bewegwijzering (absoluut geen kaart nodig voor de bestaande routes!) / mooie omgeving
Nadeeltje: relatief veel asfalt stukken in deze twee routes.

Ben trouwens benieuwd hoe de routes in La Roche zijn, en dan met name qua bewegwijzering, want dit schijnt niet te kunnen tippen aan Houffalize.

Veel plezier in Houffalize; een aanrader!
Van: Joris V.H. Ingegeven op: 24-aug-2004 Gereden op: 21-aug-2004
Na een paar dagen stappen, gingen wij wat biken. Zaterdagmorgend heel de tijd regen. Na een paar koffies en ondertussen 12h. beslissen wij eerst wat te eten en dan toch maar rood 3 te doen. Bij de start van de rit regende het nog met bakken. Het parcour is zéér modderig, zeker op de hellingen. Prachtige rit, leuke modder plassen en voldaan, zijn we terug aangekomen.
PS.: de bikes houffa-bike zijn zeer goed.
ERIK, WERNER & JORIS
Van: bRuCe AlMiGhTy Ingegeven op: 20-aug-2004 Gereden op: 18-aug-2004
Tijdens enkele dagen in de Ardennen ook maar naar Houffelize afgezakt. Dit kon ik niet links laten liggen. Na alle commentaren gelezen te hebben, de rode route nr 3 maar genomen. In het begin enkele stevige klimmetjes, maar daarna een vrij saai stuk. Enkel het einde wordt terug spannend. AL bij al is het wel een prachtige rit, maar hier en daar mocht meer actie. Met zoveel bos en veld ginder, moet men toch een groot deel asfalt doen!?! Na de overvloedige regen van de voorbije dagen, wordt dit parcours op sommige plaatsen in een echte modderpoel omgeschapen. Dat maakte alles nog wat zwaarder.

gtrz bRuCe
Van: Martijn Ingegeven op: 16-aug-2004 Gereden op: 1-aug-2004
Na het bestuderen van deze site zijn we vanuit Rotterdam naar Houffalize gereden en tenten opgezet bij camping "viaduct" begonnen met de gele route van 12km. (korte maar wel een leuke route, paar goede klims en afdalingen) Volgende dag de rode 4 gereden, begin saai maar later wel goed. 35km is prima te doen en weel variatie na 12km. Op de laatste dag de groene route van 15km en de gele nog eens gereden. Prima vermaakt en alle routes zijn prima aangegeven. Mekka voor de MTB-ers. 21/22 aug. nog een keer om de rest van de routes te rijden. Vorige keer alles bij 30graden en zon gereden, hopen dat het weer net zo is!!
Van: Jan Gerrit Ingegeven op: 2-aug-2004 Gereden op: 1-aug-2004
Gisteren voor het eerst het "mountainbike mekka" Houffalize verkend. Afgaand op het commentaar op deze website hebben we Route Rood 3 gereden. Normaal zijn we aangewezen op een parcours in Overijsse en omgeving, maar dit was wel andere koek. Het begin is het zwaarst (vanwege veel klimwerk) maar wellicht ook het meest aantrekkelijk. Het middenstuk is qua rust en natuur geweldig, maar wel minder spectaculair. De bewegwijzering is zeer goed (bijna on-Waals). Je kunt volledig op de bordjes afgaan. Parkeren was ondanks zomer carnaval ook geen probleem. Een echte aanrader. We komen snel terug. Ben wel benieuwd hoe dit parcours er na een paar fikse regenbuien uit ziet ....
Van: Delaere Pedro Ingegeven op: 26-jul-2004 Gereden op: 22-jul-2004
We logeerden in Durbuy, maar toch afgezakt naar Houffalize wegens de goede woorden over deze streek.
Ik had mijn bike bij, mijn vriend huurde er een bij Houffa-bike.
We kozen uiteraard voor rood 3, na alle lof gelezen te hebben hierover op deze site.

Was echt een supertoffe route, waarin de steile klimmen en de mooie afdalingen zich in een hels tempo opvolgden.
De bepijling was ronduit schitterend, de koele Leffe nadien was dit eveneens.
Voor iemand die zelden op de fiets zit zoals mijn vriend was dit wel wat zware kost, al is zijn respect ( als voetballer) voor het biken wel ferm gestegen na deze 35 km.

Voor iedereen een aanrader dus.

Delaere Pedro
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 24-jun-2004 Gereden op: 24-jun-2004
Houffalize route rood 3:
In tegenstelling tot de route rood 4 (in Houffalize) is deze rode route 3 wel erg leuk. Het is een route met veel mooie klimmen en veel leuke technische afdalingen. In totaal staan er na 36 kilometer 690 hoogtemeters op de teller. De route heeft zo'n 7 serieuze klimmen waarvan de het steilste stuk van de tweede klim 23% is, erg mooi. Redelijk veel singletracks en de route is uiteraard perfect bewegwijzerd. Deze route is door zijn variatie in klimmen en afdalingen zeker de moeite waard! Een hoogteprofiel van deze rode route is te downloaden op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 24-jun-2004 Gereden op: 24-jun-2004
Houffalize route geel 1:
Deze route bevat redelijk veel verharde weg, de onverharde stukken zijn wel erg leuk. De route bestaat uit twee kortere en één lange klim. Deze "lange" klim is één kilometer lang en overbrugt 115 hoogtemeters. De twee onverharde afdalingen zijn ook erg leuk. Voor een korte route van 13,5 km is hij perfect als afsluitertje te nemen voor degen die nog kunnen en willen. In totaal worden er 290 hoogtemeters gemaakt. Ook de bewegwijzering van de gele route perfect. Een hoogteprofiel van deze gele route is te downloaden op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Pascal Vandamme Ingegeven op: 8-jun-2004 Gereden op: 6-jun-2004
Ik wou eens mijn verjaardag op een andere manier beleven dus waarom niet eens gaan biken in het prachtige Houffalize. Door jullie site had ik veelbelovende zaken gelezen over route ROOD 3 dus zijn we in de voormiddag begonnen met die 35 km. Meteen een stevige start omhoog met in het eerste deel heerlijke beklimmingen en leuke afdalingen waar je soms niet "te" hard mag gaan. Geen valpatijen gehad maar soms de ideale lijn niet meer kunnen volgen ... Om een bepaald moment moet je door een rivietje maar er stroomde behoorlijk wat water door met als gevolg natte voeten voor mijn compagnon Jeepee. Ik was iets slimmer want er was een klein brugje iets naar rechts. Na de rivercrossing was er een lange steile beklimming maar je wordt beloond met mooie afdalingen. Het tweede deel van de route is iets technischer met toffe afdalingen door de bossen en de befaamde wortelafdaling op het einde. Even op adem komen op een terrasje en klaar voor de tweede tocht BLAUW 5 (30 km). Begint is vrij vlak maar nadien wordt het leuker en leuker. Langere beklimmingen dan rood 3 maar ook heerlijke lange afdalingen door het bos. Soms rij je een lange tijd op een plateau en kan je even op adem komen maar niet voor lang want aan een camping waar het heerlijk naar BBQ rook staat je een steile lange beklimming te wachten. Onze beloning voor een prachtige 65 km MTB was natuurlijk een lekkere frisse pint. Deze routes zijn super aangeduid en echt aan te bevelen. Je moet wel wat fysiek hebben en soms wel een portie techniek. Een aanrader en veel bike-plezier. groetjes Pascal en Jeepee
Van: PhrAcE Ingegeven op: 23-may-2004 Gereden op: 22-may-2004
lang weekend: ardennen-time!
donderdag Houyet gedaan, vrijdag La Roche, zaterdag Houffalize, zondag Hotton
omdat Houffalize altijd als het mekka-der-mtb omschreven wordt wilde ik dit toch eens checken.

Heb m'n auto langs de baan La Roche-Houffa geplaatst en ingepikt op de BLAUWE 2 (dus niet van bij het startpunt, is eigenlijk eerder de laatste 5km):
Mooi om los te rijden, klimmetje is ff bijten, daarna is het eerder mak, constant asfalt.. ik was naar hier gekomen met het idee erg extreme dingen tegen te komen maar dit viel voorlopig ff tegen...
dan maar ff op de gele route gesprongen maar dat bleef asfalt dus maar terug naar de blauwe die recht naar 't centrum afdaalde om daar de Rooie 4 te pakken

Rood 4: dit begon al deftig met een asfaltklim van zo'n 15% of zo... Inwendig klein vreugdesprongetje gemaakt.. dacht dat ik nu de juiste route vast had...
mooi klimmetje nog door bos/grasland maar toen bleef het asfalt maar komen... en als je al eens een offroad klim voorgeschoteld kreeg dan ging het helaas langs een boerepad van 3m breed met fijngestampt grind gezapig naar beneden... Begrijp me niet verkeerd: dit is een heel mooi stuk om te fietsen en eigenlijk ideaal om een 'derde dag' door te komen maar 't was niet waarnaar ik op zoek was... pas na halfweg begon het eigenlijke 'echte' werk (=waarnaar ik op zoek was): singletracks door bos/weiland en toen kreeg je plots alles voorgeschoteld, zo leek het.. constant offroad, paar vette afdalingen, paar zware hellingen...
helaas had ik mij gans de tocht zo voorgesteld... maar goed.. er kwam nog een mooi verlengde aan m'n avontuur want ik zag plots een plakkaat 'Parcours' staan.. bleek dit het WB-parcours te zijn voor volgende week!

dit er dan nog maar bijgenomen (stond al 40km op teller, dus ook niet meer zo fris!). 1 woord: RESPECT! heb alle afdalingen gedaan, klimmen toch paar keer moeten afstappen, vooral dat stuk in het gemaaid gras is onmetelijk zwaar... tjonge...

daarna de BlAUWE 2 terug opgezocht om zo terug naar de auto te rijden:
toch nog deftig afgezien hier... koole afdaling en direct terug stijgen! na 55km kan dat tellen...

bij de auto gekomen al bij al toch dik tevreden maar ik vind La Roche toch zeker een goeie concurrent van Houffalize als je echt een MTB'er bent met een downhill-hart... Maar ik zal zeker nog eens de andere routes checken!
Van: milan Ingegeven op: 19-may-2004 Gereden op: 30-apr-2004
dit is zeker wel het beste parcour dat ik ooit gereden heb het had goeie heuvels waarbij je veel moest klimmen (wat ook erg zwaar was soms) en ook lekker van de berg af kon suizen in een woord : fantastisch
Van: jelle Ingegeven op: 14-apr-2004 Gereden op: 10-apr-2004
In het paasweekend hebben we alle routes gereden. Zaterdag 3, Zondag 2, 6 en 1 en op Maandag 4 en 5. De eerste dag lekker door de modder gereden, de andere 2 dagen was het redelijk droog op de route, alleen in de bossen stonden nog dikke plassen, maar dan zit je ook met een laag modder op het terras. Na een paar keer oefenen hadden we wat moeilijke passages te pakken om daarna kapot te gaan op de beklimmingen. Al met al een lekker sportief weekend. De routes zijn perfect aangegeven en lekker afwisselend. volgend jaar maar weer.
Van: nico Ingegeven op: 6-apr-2004 Gereden op: 6-apr-2004
we hadden het er al eens overgehad dus hebben we het eindelijk gedaan.gaan mountainbiken in houffalize.
we zijn zeer vroeg vertrokken zodat we nog de hele dag fietsplezier hadde.
Ik mtb al lang dus ik ben toch al een beetje ervaren dus koos ik voor route 4 rood.
dit was idd een harde route met in het begin al een serieus klimmetje van maar liefst 14 procentjes.
onderweg veel (diepe) modderpoelen door het slechte weer natuurlijk.
veel mooie landschappen gezien en natuurlijk niet te vergeten de plezante afdalingen die je voor je neus voorgeschotelt krijgt.
ik heb de afdaling des doods toch met achterrem lichtjes ingehouden gedaan anders is het niet te doen(voor beginners raad ik jullie aan om traagjes af te dalen dat je niet naar beneden tuimelt).
terug in houffalize na 35 km konden we onze fiets afspuiten bij Houffa Bike(staat aangeduid bij het binnenrijden van houffalize)voor de prijs van 1.50 euro.
dit was een onvergetelijke dag en ik zal houffalize zeker nog meerdere malen terug bezoeken.
Van: Gunter DHondt Ingegeven op: 31-jan-2004 Gereden op: 22-jan-2004
Rood3 & blauw2 bij smeltende sneeuw:

Schitterende tocht met immense klimmetjes (25%) en zotte afdalingen maar wel oppassen voor agressieve Duitse schaper op blauw2 na dorpje Mont.

Echte aanrader, maar conditie en techniek is in die streek echt noodzakelijk!
Van: sander Ingegeven op: 16-jan-2004 Gereden op: 15-jan-2004
Onervaren mountain bikers als wij zijn, bikkelden wij door routen blauw 2 in Houffalize. Bleek dat de verhuurshop gesloten was, vriendelijke eigenaar besloot ons toch te voorzien. Enorm mooi landschap vervulde onze netvliezen omringd door bezweten hoofden. 25 kilometers voornamelijk steil, bijna niet te fietsen bergen. Afdalingen waar adrenaline peil goed op peil wordt gehouden.
Verzuurde beenspieren, pijnlijke kont (te hard zadel) maar veel plezier bezorgde onvergetelijke dag. Helm is toch verstandig:)
Van: Olivier Garmyn Ingegeven op: 6-jan-2004 Gereden op: 2-jan-2004
We gaan elke week met 3 vrienden fietsen en we hadden afgesproken om eens naar de Ardennen te gaan mtb'en. Onze afspraak 2 januari gaan we ervoor ,en het had gesneeuwd dat maakt het altijd extra spannend en plezant. We hadden de goed commentaren over rood 3 gelezen dus kozen we dit parcours zonder veel nadenken.
Het begin is inderdaad zeer steil en de sneeuw die er dan nog lag verplicht ons om af te stappen . Het middenstuk is zeker doenbaar,leuke afdalingen behendigheid is wel aangeraden. Het laatste stuk sterke afdalingen, door de sneeuw voor ons soms niet doenbaar. We hebben ons in ieder geval ferm geamuseerd en genoten van het uitzicht en het prachtig sneeuwlandschap. We komen zeker nog terug. tip: neem een helm mee
Van: Walter en Mark uit Deurne (ned) Ingegeven op: 30-dec-2003 Gereden op: 30-dec-2003
Vandaag voor het eerst in de ardennen gefiets.
Om 12.00 uur zaten we op de fiets en we gingen rood 3 fietsen een mooie en goed uitgepijlde route.
De eerste 10 km was afzien bij het beekje 2 natte voeten en Mark 1 plus leuke valpartij.tussen de 10 en de 18 km kun je weer een beetje op adem komen.
In de laatste 8 km steile en gladde afdalingen, het was hier en daar wat bevroren.
Rond 3 uur waren we terug bij de auto.
Een leuke ervaring en goed voor de conditie.
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 28-dec-2003 Gereden op: 28-dec-2003
Houffalize route rood 4:
De bewegwijzering in Houffalize is altijd perfect; zo ook bij route rood 4.
Door het slechte weer van de laatste paar dagen waren de paden erg modderig.
Route 4 is eigenlijk helemaal niet spectaculair. Het begint leuk met een steile asfaltklim met stukken van 18% (gem 14%), maar daarna fiets je eigenlijk alleen maar op een hoogvlakte, en dat is jammer. Weinig of geen singletracks en behoorlijk veel asfalt. De route begint pas weer echt leuk te worden in de laatste 10 kilometer. Dan komen er leuke snelle en technische afdalingen en nog een paar korte klimmetjes. Een hoogeteprofiel van de rode route 4 is te downloaden op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Rene Zwanenburg Ingegeven op: 24-nov-2003 Gereden op: 23-nov-2003
Vanuit een droog brabant in Nederland vertrokken naar Houffalize.Maar na 2 uur rijden aangekomen in een wat natter belgie. Niet getreurd ook hier waren we op voorbereid.
Wat een gave routes liggen hier. Begonnen met geel.
Meteen die lekkere klim, gelijk de autorit uit de benen gefietst.Helaas waren sommige afdalingen te glad in combinatie met de stenen.Moesten daarom een stukkie lopen tot aan het bruggetje.Daarna nog een lekkere lange klim met een leuke afdaling erna.Maar toen kruiste het pad de jagers die volop aan het jagen waren.Met onze kennis der franse taal konden we dus niet lezen wat erop die borden stond.
Dan maar een tandje zwaarder gefietst om buiten "schot" te blijven....

Na terugkeer in het dorp nog een route gereden wat een genot om hier te fietsen.
Langs de vele wandelaars door weer met een paar mooie afdalingen naar het dorp terug.We hadden nog wat over om de beklimming van route 1 en 3 te nemen.Dit hebben we niet meer gedaan omdat we toch weer op tijd thuis wilden zijn.Want sinterklaas inhalen met de kinderen stond nog op het program.

Kortom een ochtend die we nog een keer over gaan doen....

Complimenten voor de zeer goed uitgezette routes en inderdaad hier kun je echt biken. Jammer dat het voor ons iets te ver weg ligt om eens wat vaker op en neer te rijden.

Groeten uit Berlicum en tot de volgende keer...

Van: 26j R H uit G alias Ingegeven op: 15-nov-2003 Gereden op: 15-nov-2003
Houffalize - 2x pieken op een week??

Dilemma:
Wat moeten 2 jonge gasten elk weekend toch maar weer uitvinden om de nodige adrenaline-rush te beleven? Of anders gezegd, welk doel moeten deze twee bikers zich telkens opnieuw voor ogen houden om toch maar gemotiveerd te blijven zo laat op het seizoen.

Het antwoord op deze vraag is simpel!
* Eerst op dinsdag (11 November) een MTB-marathon van 100km (te Beringen) afwerken aan een toch wel stevig tempo van 24,2 km/h gemiddeld!!
* Dan op zaterdag (15 November) een ontspannend MTB-tochtje op het WB-parcour (2003) te Houffalize. We begonnen vol goeie moed aan de Rode lus van 35km die ons direct duidelijk maakte dat de 'goeie benen' van afgelopen dinsdag er niet meer waren. Zoals gewoonlijk vertrok mijne compagnon weer veel te hard naar mijn kunnen op de eerste helling van de dag - ik heb tochwel zo'n 10km nodig gehad om een beetje in mijn ritme te komen, hierna ging het 'bijna' vanzelf!
Terug aan de auto, effe iets eten en dan klaar voor de laatste inspanning van de dag: de Gele lus (15km) - deze stond beschreven als pittig & zeer technisch. En dit was ook het geval, enkele stukjes waar we te voet moesten gaan incl een lange klim vn zo'n 2,5km waar iedere 'normale' huisvader zeker 3x zou sterven - en dit na die Rode lus !? Het beste was er dus al lang vanaf - en we waren allebei opgelucht dat het laatste stukje bergaf was naar het beginpunt!

Alles bij elkaar dus een zeer geslaagde dag, met zeer mooie & perfect uitgepijlde routes in een prachtig herfst-decor! Gezond & wel lig ik hier nu in mijne luie zetel met een heerlijk glaasje wijn, krijg ik toch niet een sms'ke van een andere fiets-collega als ik morgenvroeg geen zin heb om een stukje te gaan fietsen?!?

Life goes on..
So long...
Van: Sander van Aalst Ingegeven op: 2-nov-2003 Gereden op: 2-nov-2003
We zijn op 1 november 2003 een dag naar Houffalize geweest met drie man. We wilden daar wel eens een dag biken. 's morgens uit Nijmegen vertrokken en om half tien waren we op het kerkplein. Om tien uur zaten we op de fiets. Gelukkig werd ons verteld dat route 1 en 2 dicht was vanwegejagers. Toen hebben we voor route 3 gekozen vanwege de lovende kritieken op deze site. Hoewel we al het idee hadden dat hij voor ons wat heftig was.

Het was werkelijk waar een droomroute. Het begin is heftig, het middenstuk werkelijk fantastisch om te genieten van de natuur, prachtige paden die je op moet en heerlijke afdalingen afgewisseld met mooie beklimmingen. Pas na 9 kilometer op dat je nietde beek in fietst :-)

De afdaling des doos was een ware belevenis. We zijn gaan lopen want de keien waren spekglad. na de afdaling des doods kwam er een heftige klim die we niet meer trokken. Het was iets te veel voor ons niveau.

Aan het einde waren we erg voldaan en we komen zeker nog terug.

Tip: Bij Houffabike kan je voor Euro 1,75 je fiets schoonspuiten!
Van: M.Vugts Ingegeven op: 2-nov-2003 Gereden op: 1-nov-2003
dit weekend zijn wij met 6 collega's gaan mountenbiken in houffalize
huisje gehuurd bij cpbuitensport was zeer eenvoudige acc. maar voor dit
doel zeker voldoende.
vrijdag avond na zeer veel file's eindelijk gearriveerd dus eerst maar eens relaxen met een hapje en een drankje.
zaterdag morgen gestart met route rood 3 was zeer heftig vooral bij de start veel klimwerk en natuurlijk waren we niet erg getraind. Maar gelukkig in het midden van de route krijg je iets rust door de weilanden verder een leuke route met veel afwisseling en ook het beekje waar al eerder over gesproken is door anderen onze kop man dacht die neem ik op snelheid gevolg tot op de navel nat was toch iets te diep in deze tijd van het jaar (wel specactulair gezicht als je erachter fietst)vlak voor het einde nog de beruchte afdaling over de keien volgens vele afdaling des doods maar moet zeggen met full suspension en schijfremmen ging ie vrij hard ging tenminste iedereen voorbij was ook de enige die achtervering had trouwens en dat helpt zeer zeker.
Zondag de blauwe 5 genomen was gelijk in het begin een omleiding i.v.m. jacht
hierdoor over paadje gestuurd waar volgens mij nog nooit iemand in 10 jaar is geweest gras tot 40 centimeter hoog kletsnat en aardig omhoog dus totaal geen rolsnelheid gewoon in het laagste verzetje malen en pompen verder aardig ontspannen route met af en toe toch klimmetjes en leuke afdalingen zeer zeker de camping klim weer ff goed afzienmaar zeker voldoening als je niet hoeft af te stappen en toen kwam het een stuk bos waar ze complete kaalslag hadden gepleegd en dus lekker met de trekkers hadden lopen crossen en aangezien het al enkele dagen had geregend komplete bagger bergop niet te doen dus gewoon klunnen
eerst de fiets vooruit duwen maar na 500 meter wilde de fiets niet meer vooruit grote klonten klei verzamelde zich op je voorvork en achtervork banden werden 5 centimeter dikker dus eerst maar eens met een stokje de klei verwijderen en daarna de fiets op je nek 2km klunnen door de klei is geen pretje maar toen we aan het einde hiervan waren moesten we wel allemaal lachen van zo dat hebben we toch maar mooi geflikt. de klei zit er nog op morgen maar eerst eens de stoomcleaner starten want kan bijna de kleur niet meer zien van de fiets.

TIP;
* zorg ervoor dat je goede kleding hebt vooral iets met een windstopper want door de steile klimmen ga je veel zweten en op de open vlakten kan het verradelijk waaien waardoor je het vreselijk koud krijgt.
* neem zeer zeker een reserve bandje mee want de keien zijn zeer scherp.
* met deze koude temp. zijn ook zeer zeker overschoenen geen overbodige luxe daar je onderweg geregeld water tegen komt
Van: Benedikt Ingegeven op: 18-sep-2003 Gereden op: 17-sep-2003
Ik was er nog maar één keer geweest op een testweekend van O2Bikers.
Dit jaar zou het er van komen...maar de ietwat te warme temperaturen deze zomer deden haast anders vermoeden. Desondanks bijna herfst (17/09/2003) lekker 20-22°C en veel zon! Ideaal dus om te biken. Na het lezen van de commentaren hier, had ik voor mezelf uitgemaakt route geel (1) en rood (3) te doen. En jawel Houffa lost de torenhoge verwachtingen in!
Geel is 15 km maar pittig: steile klimpartijen (zelfs één lange na een rustmoment langs de baan)snelle afdaling en technisch voor het brugje waar men jammergenoeg dient af te stappen.
Rood 3 is 35 km en daarvan is enkel het begin en het eind prachtig, de rest deed me meer denken aan de Vlaamse Ardennen (bv. Brakel)vanwege zacht glooiend landschap en relatief veel asfalt. Begin veel klimmen, einde steile afdaling gevolgd door steile klim om tot slot af te dalen tot Ol Fosse D'Outh.

Al bij al heel blij over een fully en schijfremmen te beschikken want die afdalingen zijn echt wel de moeite!
Van: Benedikt Ingegeven op: 18-sep-2003 Gereden op: 18-sep-2003
Kemels geschreven steile i.p.v. stijle,

gelieve aan te passen webmaster!
Van: Rob Schraa Ingegeven op: 18-sep-2003 Gereden op: 18-sep-2003
Omdat ik een midweek in Vielsalm zat en op internet al die prachtige verslagen had gelezen over de routes in Vielsalm, besloot ik op woensdag 10 sept route 3 (rood) eens te gaan proberen.
Over deze route had ik de meest lovende kritieken gelezen.
En terecht bleek wel! Het begon al meteen met de klim op de betonbaan waardoor ik al dacht pap in mijn benen te hebben. Vlak daarna meteen weer een hevige klim en zo ging dat door de eerste 10 kilometers. Vooral de afdaling na een kilometer of 9 waarbij je dwars door een beekje heen gaat en daarna meteen weer stevig moet klimmen vond ik zeer de moeite waard!
Het midden stuk was iets minder steil maar zo kon je iets meer genieten van de prachtige omgeving.
De laatste 8 km waren weer geweldig. De afdaling 'des doods' gelukkig overleefd!
Ook de 'trial' afdaling mocht er zijn. Al met al een geweldige belevenis deze route. Ik mis hem nu ik weer in het vlakke Noord Oost Nederland zit!
Van: Hans Bergé Ingegeven op: 29-aug-2003 Gereden op: 29-jul-2003
29/07/2003:
Rood 3 : Dit is een schitterend en gevarieerd parcours waarin alles zit wat mij in het mountainbiken aantrekt. De klimmen zijn verdeeld over de route, zijn niet te steil en perfect berijdbaar. Iets voorbij halfweg zit er een prachtige afdaling in een bos in met een tiental haarspeldbochten. Op het einde de wortelafdaling aan Ol Fosse d'Outh. 35 km; 700 hm

Groen 6 : een familieparcours. Deze route gaat zo'n 6 km continu licht bergop om te eindigen bij de wortelafdaling aan Ol Fosse d'Outh. 13,5 km; 150 hm
Van: de boitselier willy Ingegeven op: 23-aug-2003 Gereden op: 20-jul-2003
20/07/03 route 4
21/07/03 route 3 droog weer 32°C
Hoi
Gezien de commentaren op de rode parkoers van Houffalize voel ik mij verplicht toch enige reactie te geven.
Ik vind het persoonlijk één van de prachtigste parcours die er zijn in Belgie.
Snel-technisch-moeilijkgraad toch vind ik dat er te weinig geschreven word over de weersomstandigheden- gevaar-en moeilijkheidsgraad.
Op 20.07.03 lag het parkoer er kurkdroog bij zo ook op 21.07.03
Mijn gemiddelde snelheid lag rond de 20 km/u wat ik veel vind gezien de omstandigheden +- 32 graden.
Mijn fiets stond voor 100 percent in orde BV nieuwe remblokken versnellingsapparaat in orde!!!!! reservematriaal mee
Ik ben een eerste maal gevallen met klapband voorwiel tegen 45 km/u in afdaling,een tweede maal op brugje over riviertje.
Ik kan me voorstellen gezien het Belgische weer dat het parkoer compleet veranderd met de vele regenbuien en als dan de fiets en de rijder niet 100 percent in orde zijn kun je dik in de problemen komen!!!!!!!!!!!!!.
Gezien de (lange) afstanden voor je terug in de bewoonde wereld komt voor enige hulp (gekwetst-defeckt)daar GSM niet altijd bereikbaar is!!!!!!!!!!
Een goed M.T weet dat je voor rode parkoers 100 percent in orde moet zijn .
Toch wil ik er op wijzen niet zomaar aan deze parkoers te beginnen zonder goede voorbereiding.
Het loont echter de moeite ,het heeft alles in zich om een formidabele rit te worden, alles wat een M.T kan van dromen.
maar nogmaals wees voorbereid!!!!!!!!
groetjes Fcb-trapper Denderleeuw
Van: Henk Bekaert Ingegeven op: 23-aug-2003 Gereden op: 23-aug-2003
Een tip voor wie in de buurt van Houffalize is rond de 15e augustus.

Dit jaar zondag de 10de, vorig jaar zondag de 11de was er een wedstrijd in het kader van een regionaal kampioenschap. De wedstrijd werd verreden op een tijdelijk parcours van 6 km, 6x af te leggen, in de buurt van het vakantiecentrum Ol Fosse d'Outh. Daags ervoor en de zondagvoormiddag kan je het traject zelf eens afleggen. Daags erna kan het niet meer aangezien enkele stukjes van het parcours door een weide gaan en een aanzienlijk gedeelte van het traject enkel toegankelijk is voor voetgangers.

In de omloop zitten onder meer 2 'verschrikkelijke' afdalingen : zeer steil (ik vermoed op enkele plaatsen tot 25%!) en enorm technisch want het 'pad' slingert zich tussen stenen en boomwortels. Tijdens de wedstrijd ging dan ook menig deelnemer tegen de grond of belandde in één van de vangnetten, of stapte naar beneden.

Voor ervaren en stuurvaardige bikers zeker een aanrader. Beginners, zoals ik, of minder handige MTB'er, ook ik vrees ik, beginnen beter niet fietsend aan bovenvermelde afdalingen.

Voor wie het volgend jaar eens wil proberen, veel rij- en glijgenot!Van: Peter Luxem (webmaster) Ingegeven op: 29-jul-2003 Gereden op: 25-jul-2003
Zelf ben ik ook nog eens de routes gaan verkennen op 25/7/2003. Ik heb daar route 2 (blauw) en route 3 (rood) gedaan. Deze twee lopen in het begin gelijk, de lange steile beklimming zit er bij beide in. Persoonlijk vond ik route 2 wat saai, teveel asfalt, alhoewel er toch ook mooie stukken inzitten. Route 3 is inderdaad een mooie route en is in mijn ogen de aanrader van dit gebied.
Van: Geert Van Hove Ingegeven op: 26-jul-2003 Gereden op: 24-jul-2003
Vandaag (24/07/2003) van een dagje verlof geprofiteerd om eens een dagje te gaan biken met mijn maat Kris.
Na consultatie van de uitmuntende MTBroutes website, toch maar gekozen voor Houffalize, namelijk parcours rood 3 vanwege de positieve kommentaren.
Voor alle veiligheid in het plaatselijke info-kantoor toch maar een kaart gekocht (moest de bewegwijzering tegenvallen), maar deze bleek totaal nutteloos gezien de bewegwijzering gewoon perfekt was.
De tocht zelf was zeer de moeite waard, met alles wat een biker maar kan wensen, mooie afdalingen, stijle klimmen, en een prachtige omgeving. Wanneer je hier rijdt, wordt je konstant eraan herinnerd waarom MTB toch zo'n mooie sport is: lekker alles geven op de mooiste plekken in volle natuur.
Deze rit loont zeker de moeite om nog eens te rijden, misschien in combinatie met een van de vele andere parcours die er voorzien zijn.
Van: van Overveld Rudy Ingegeven op: 5-jul-2003 Gereden op: 5-jul-2003
Weekendje (29-30 Juni 03) biken met zijn vieren in Houffalize.

Het belooft een prachtig weekend te worden, goe weer, afgetraind (???), fietsjes in orde.

We besloten om route R4 te combineren met B5. We beginnen met de beklimming van de St. Roch, het eerste gedeelte valt goed mee, maar dan haaks rechts is het andere koek (14%), dit duurt echter niet al te lang, alhoewel de verdere beklimming offroad er toch ook al mag zijn.
Verder valt het 1e deel van R4 eigenlijk een beetje tegen qua moeilijkheid, veel asfalt, brede afdalingen op steenslagwegen. Enkel over een strook met veel wortels en naast de oude spoorwegbedding moet je het tempo wat laten zakken. Bij ons was het kurkdroog, maar als het geregend heeft, zal het hier nogal glibberig zijn. Eens we op B5 komen worden de beklimmingen iets zwaarder en frequenter, maar zeker niet te technisch. Na een goede 40 Km stonden we plots terug in Houffalize.Eventjes een terrasje meepikken en dan maar de ontbrekende stukken van B5 en R4 gedaan. Dit gedeelte is eigenlijk al boeiender. Mooie klim door een camping, iets meer singletracks, en vooral het laatste gedeelte wanneer R4 + R3 samenkomen. Heel mooie lange, snelle (50/u) afdaling in 2 delen (klein klimmetje ertussen). Onmiddellijk gevolgd door een vrij technische afdaling, die eindigt aan een riviertje, overgestoken via een loopbrugje en daarna een laatste venijnige klim.Dit was al iets meer kicken, voor beginners mag je de klinker misschien wijzigen.Op het einde is er nog een gevaarlijke korte afdaling over boomwortels. De teller geeft een 61 Km aan en 3 v/d 4 voelen zich nog fris genoeg (of is er maar 1 eerlijke bij), en die besluiten route G1 te doen (15 Km). We hadden ons wat geinformeerd en wisten wat nog kon komen. En inderdaad dit is een schitterende route met alles erop en eraan. Redelijk hevige betonbaanbeklimming, gevolgd door leuke afdaling, overgenomen door weer een nijdig klimmetje, weer technische afdaling, om tenslotte eventjes de voeten aan de grond te zetten , uitgesleten rotsblok waar we nooit al fietsend volledig zijn opgeraakt (Chris bijna),. bij de start van een zeer mooie beklimming, (heel dit blok zit zowel in G1, B2 en R3). Voor ons een net gekapte heuvel, waar je het pad mooi ziet liggen, maar dat is voor morgen want wij zetten onze tocht verder rechts omhoogdraaiend.
We geraken lichtjes in trance, waarschijnlijk door zuurstofgebrek, er volgen nog enkele mooie singletrack, tot we er een paar maal afmoeten (niet te doen up, niet te doen down, en een brug met trappen). Hierna volgt een lange afdaling op asfalt, dit kan nooit nie goed komen, en inderdaad de langste beklimming van het weekend lacht ons breedlachend toe.Verbeten het kleine verzetje rondmalend komen we boven met een ongelooflijke gevoel van zelfvoldoening. Hiervoor loont het de moeite om ’s winters wind-in en al slijkploeterend de conditie op peil te brengen. Het laatste deel gaat net iets te lang over asfalt.
75 Km gedaan.

Dag 2 gaan we R3 (35) en B2 (25) doen. Zelfde begin als hierboven, maar nu de kale heuvel op. Yes, this is it, en ook goed voor onze kleur, want de zon staat er pal op.We raken er eentje kwijt en na lang wachten besluiten we om dan maar om eerst B2 te doen. Mooie singletrackjes up en down, we krijgen weer een lange, iets minder moeilijke klim (zie G1) om dezelfde heuvel te bestijgen. Via nog wat singletrackjes en lange afdalingen komen we terug in H. aan. We hebben telefonisch contact met de verloren zoon, maar hij is helemaal van het rechte pad (hij zal uiteindelijk 51 Km op zijn eentje doen (helm er voor af), als hij het nog weet kan hij misschien een 7e route maken). Wij zetten verder aan voor de laatste 35 Km.
Begin is idem aan B2 en het einde aan R4. Tussenin heel afwisselend met als Max, een neige afdaling, doorsteek van een riviertje (na een lange regenperiode wordt dit zwemmen) gevolgd door een fakke klim. Als afsluiter hebben we er nog eventjes de bevoorradingstrook van de wereldbeker bijgenomen. Yeeeeeeeezzzzzzzzzzzzzz
+/- 70 Km.

Bewegwijzering is fantastisch, wie hier verkeerd rijdt… (sorry Gert).
Combineren is eigenlijk geen goed idee, R4 en B5 zijn geen al te moeilijke routes. G1, B2 +
R3 zijn hier de aanraders. Spijtig is wel dat je dikwijls dezelfde stukken moet doen.
Dit pakken ze ons weeral nie meer af.

Rudy, Chris, Gerd en Patrick
Van: peter van herreweghe Ingegeven op: 2-jun-2003 Gereden op: 2-jun-2003
Met Hemelvaart gebiked rond houffa: 4 routes gedaan:

5 blauw: 30 km, weinig spectaculair, goeie opwarmer

3 rood: 35km, schitterende route: waanzinnige afdalingen en heel wat steile klimmetjes AANRADER ("afdaling des doods" door ons gedoopt, ligt ook op rood 4)

2 geel: 15 km, kort maar heftig!! AANRADER

4 rood: 35 km: groot deel op plateau ten oosten van houffalize, met 2 zware klimmetjes: 1 na afdaling des doods en St-Roch

Alle routes waren perfect afgepijld, we reden bijzonder weinig op asfalt (zoals het hoort!!!), af en toe technisch (rond boomworteltjes laveren en stukje trial op rotsen).

Kortom heeft de naam "mekka van de mtb" zeker niet gestolen
Van: Jos Teirlinck Ingegeven op: 6-may-2003 Gereden op: 6-may-2003
Weekendje (4/5/2003) uit met vrienden in Achouffe. We zijn sportief maar geen echte bikers(voetballers met name). Toch maar gaan mountainbiken dachten we. Bij Houffa-bike fietsen gehuurd. Prachtige fietsen! Bedankt heren. Uitleg gekregen in het Nederlands over de verschillende routes. We hebben blauw 30 km genomen. Afgezien maar...SCHITTEREND!!!!
We zijn misschien niet veel gewoon(afkomstig uit Beernem) maar het parcours dat je hier voor de wielen krijgt is echt prachtig. Beklimmingen zijn lastig maar je bent hier in Houffalize en niet aan de kust hé. Na het afzien van de klim komt de beloning van de afdaling. Asfalt of dwars door het bos, leuk en mooi is het altijd. Voetbaltrainers over gans het land, zend uw mannen als voorbereiding naar Houffalize en ge speelt gegarandeerd kampioen! Aan de konditie werken is hier zelfs een plezier...
Van: loris susco Ingegeven op: 13-apr-2003 Gereden op: 13-apr-2003
Vandaag (13/04/2003) de rode route 4 gefietst met een kamaraad. In het begin was het wel wa saai veel klimmingen enzo.maja ik heb me echt wel geamuseert in de modder het begon pas sjiek te worde de laatse 15 km met soms steile afdalingen met hoge snelheid en ongeveer de laatse afdaling was ook wel gevaarlijk maar wel sjiek!eerlijk gezegd alle afdaling waren wel sjiek en zeker die dichte bossen waren echt bom mja ik vind het de moeite waard voor een volgend bezoekje. we zijn toch van plan noog meerdere malen te gaan dus.. mense een aanrader!!!!
Van: Jaco Nijsse Ingegeven op: 7-apr-2003 Gereden op: 6-apr-2003
Zaterdag 06 april de rode route nr 4 gereden. Omdat ik een half jaar geleden rode route nr 3 al gereden had, besloten om deze keer route 4 te nemen. Route 4 begint gelijk met een lekkere opwarmer. In Houffalize direct een stevige klim met 14%. Vervolgens gaat de route mijns inziens te weining door het bos en te veel langs weiden en velden. Het laatste stuk van de route is het leukst. Hier loopt de route gelijk met route nr 3. In dit laatste stuk zitten een lange snelle afdaling, een steile afdaling, en een korte technische afdaling met veel wortels. Al met al viel route nr 4 een beetje tegen. In mijn herrinering was route nr 3 een stuk aantrekkelijker. Ga dus voor route 3. De bewegwijzering was overigens perfect, geen een keer getwijfeld.
Van: Jeffrey van Rossum Ingegeven op: 31-mar-2003 Gereden op: 31-mar-2003
Weekendje Houffalize op 28/29/30 Maart. Samen met mijn broer en ouders naar Houffalize om een weekend te mountainbiken. De eerste dag besloten we rustig aan te doen en te verkennen waar het startpunt was. We hadden net een rit van 4 uur vanuit Nederland achter de rug (file!), dus rustig aan. We besloten om een korte route te nemen voor de eerste dag, de 15km. Deze route bengt je na een stevig asfalt klimmetje in het bos met een paar mooie afdalingen. De klim bij het watervalletje moest lopend worden afgelegd want de stenen waren erg glad. Voor de rest een erg afwisselende route met 1 hele snelle afdaling en 1 hele lange klim waar geen einde aan lijkt te komen. Dit zijn we niet gewend in Nederland!

Op dag 2 hadden we de hele dag. We zouden vandaag zoveel mogelijk fietsen. We besloten om te beginnen met de 35km route (rood 3). Een erg mooie route met een paar gevaarlijke afdalingen en veel afwisselinde ondergrond. Ook veel asfalt maar dat was af en toe wel lekker om bij te komen. Na de 35km hebben we wat gerust en gegeten om vervolgens de 30km te doen (blauw). Deze route vond ik minder dan de 35km. De vermoeidheid was al direct te merken bij het begin. Toch ook een mooie route. Ik had nog wel meer willen fietsen vandaag maar mijn benen wilden echt niet meer.

Op de laatste dag hebben we de 12km route (groen) gereden en nog een keer de 15km (geel). Helaas was de 12km route niet veel aan en meer op beginners gericht. Het leek een samenraapsel van routes die we al eerder hadden gedaan. De 15km nog een keer gereden en dat was weer stukken beter.

Conclusie is dat de 15km het leukst was samen met de 35km route. De 30km komt daarachter en het minst leuk was de 12km. Volgende keer de rest van de routes testen.
Van: Wim Roels Ingegeven op: 11-mar-2003 Gereden op: 2-mar-2003
Vandaag de gele route gereden samen met mijn broer.
Vele stukken technisch en met nog enkele stukken met bevroren sneeuw was het soms echt wel onmogelijk om al fietsend naar beneden te gaan. Dan maar naast de fiets.
Op enkele plaatsen was het een hele opgave om al fietsend door de modder te geraken, maar het lukte ons toch.
Maar echt een toffe route, afwisselend met snelle en technische afdalingen.
Tussenin een stuk van een kilometer of twee asfalt, daarna een lange klim op een bosweg waar ongelooflijk veel losse taken lagen. Soms opletten geblazen dat deze niet tussen de versnellingen geraken.
Op het eind ook nog een 4 km asfalt naar het dorp, opletten als het regent. Sommige plaatsen echt veranderlijk.
Van: Gert Cleemput Ingegeven op: 15-aug-2002 Gereden op: 15-aug-2002
15/08/2002:<br>
Het blauwe parcours n° 5 gedaan (net geen 30km). Prachtig parcours langsheen zeer veel singletracks. Deze route bevat veel variatie; steile klimmetjes (door de camping aan de molen), lange klim, eenvoudige en technische afdalingen (opgelet van de geulen!), door het bos, door de velden, ...
de bewegwijzering was perfect, alle pijltjes staan waar ze moeten staan, daardoor konden we echt snelheid maken. Het parcours lag zo goed als droog wat ervoor zorgde dat we in de afdalingen een mooie snelheid konden maken.<br>
Kortom een prachtig, niet al te zwaar, parcours met een leuke variatie.
Van: Oswald Otte Ingegeven op: 6-aug-2002 Gereden op: 6-aug-2002
06/08/2002:<br>
Gewoon fantastisch! De blauwe route vond ik niet zo speciaal, die loopt vooral over veldwegen met veel stenen. Maar de rode route is echt kicken! Veel supersnelle singletrack en lange afdalingen. Laat je niet vangen aan de korte afstand van de gele route. Deze lijkt interessant voor beginners vanwege de korte afstand, maar is eerder een tussendoortje voor de geoefende biker. De gele vond ik zelf de meest technische (dat brugje is steil!!) Ook zit er een heel lange klim in, er komt gewoon geen einde aan... Echt genieten!
Van: Nele Michielssens Ingegeven op: 20-jul-2002 Gereden op: 20-jul-2002
20/07/2002:<br>
Een weekje in de Ardennen, dan mogen we zeker Houffalize niet missen!! Mijn 2 broers en ik besloten om de <b>rode route nr 4</b> te doen (35 km). We parkeerden onze wagen recht tegenover Houffa bike en vertrokken vol goede moed. Tot we de hoek omwaren, de route begon met de Saint Roch, 14% gemiddeld stijgingspercentage! Laat ons zeggen dat we al verzuurd waren vooraleer het echt begon.
De rest van de route is een en al afwisseling, bos, grind, slijk,asfalt.<br>
Deze route is echt een aanrader, maar fiets misschien eerst wat in ipv direct de St Roch op te rijden!
Van: Peter Vanoverschelde Ingegeven op: 11-jul-2002 Gereden op: 11-jul-2002
ik heb vandaag (11/07/2002) de blauwe route 2 van 25km gereden in Houffalize.<br>
Wetende dat mijn conditie nog verre van goed is heb ik het toch gewaagd en het werd een ware strijd tegen de helling maar toch echt de moeite.<br>
Daar ik nog geen 2 weken bike koste het me heel wat moeite om de heel stijle en technische klim na het kleine brugje te nemen, de eerste 30 meter heeft veel mee van een drooggevallen waterval met grote rondafgesleten stenen die heel wat niveau vershil hebben tov elkaar.<br>
Het prachtige aan dit parcour is dat er slechts een 4-tal km asfalt in zit, de down hills zijn gewoon prachtig, wel opletten voor grote losliggende keien...
<br>
De bewegwijzering is gewoonweg perfect en een voorbeeld voor veel andere routes.
<br>
Zeker voor herhaling vatbaar.
Van: Kris Cornil Ingegeven op: 22-jun-2002 Gereden op: 22-jun-2002
ik heb op 22/06/2002 de rode route (3) van 35km gereden. De bewegwijzering is inderdaad prima in orde.elke maal als je ergens moet afslaan staat er na een hondertal meter nog eens een extra pijltje.
het is echt een voorbeeld voor andere routes.
<br>
De rode route is best wel lastig alleen vond ik het een beetje jammer dat er toch een tweetal stukken in zitten van minstens 2km op asfaltwegen.<br>
Vooral als je bedenkt dat er zoveel alternatieven zijn.<br>
Het is misschien beter een kortere route te volgen om dit te vermijden. Volgende keer doe ik een van de kortere.
Van: Dirk Van Evercooren Ingegeven op: 15-jun-2002 Gereden op: 15-jun-2002
Op basis van de lovende commentaar kozen mijn vriend Frank en ik, beide uit de streek van Grimbergen-Wolvertem, Houffalize uit als doel voor een weekendtrip (15-16 juni 2002).<br>
We besloten - gelet op onze minder dan perfecte conditie - te beginnen met de blauwe route nr 5 (30 km) op zaterdag.<br>
Deze route is heel afwisselend. Je begint met een lange, niet al te steile klim op asfalt. Als je daar heel rustig aan begint, hoef je je niet op voorhand warm te rijden op het kerkplein van Houffalize, waar alle routes starten. Na enkele regenachtige dagen ligt route 5 er behoorlijk modderig bij. Op sommige plaatsen zak je tot de naven in het water. Gelukkig is er altijd wel een smal paadje om rond de modderpoelen te fietsen, maar dat kost je behoorlijk wat schrammen van doornige takken. De bewegwijzering is gewoon
perfect. Van het in de andere routebeschrijving ontbrekende pijltje in Cowan merken we niets. Allicht is dit ondertussen hersteld. <br>
Route 5 telt geen extreem lange en steile klimmetjes, noch echt technische afdalingen. Een groot deel van de tijd breng je door op de hoogvlakte ten oosten van Houffalize. Een van begin tot einde boeiende route met steeds wisselende stukken, die elk een eigen karakter hebben. Kijk alleen uit voor de modder.
<p>
's Zondags kiezen we de andere blauwe route, nr 2, goed voor 25 km, vooral ten westen van het dorp. Dit is andere koek. Voor je je zelfs maar warm getrapt hebt, zit je middenin een uiterst technische beklimming, eerst over gladde stenen, daarna op een steile helling met los zand. Voor sterke benen en technische klimmers! Hoewel het in de nacht van zaterdag op zondag nog wat extra geregend heeft, merk je hiervan zo goed als niets op route 2. Wel heb je hier veel langere en steilere beklimmingen. Zeker als je halfweg de
tocht de vallei van de Ourthe kruist, wat een hele lange en technische afdaling, gevolgd door een eindeloze steile, hoewel niet echt technische klim oplevert. Ook hier enkele onvergetelijke stukjes in het parcours.<br>
Jammer dat de laatste 5 à 6 kilometer ontgoochelen. Saaie klimmetjes op brede steenslagwegen en een snelle afdaling op asfalt door het dorp. Niet ongevaarlijk met al die geparkeerde auto's! Toch is ook route 2 een aanrader, perfect bewegwijzerd en blijkbaar is vrijwel alle weersomstandigheden goed bereidbaar, als je tenminste over de nodige kuit- en bilspieren beschikt.
Van: Eddy Bellens Ingegeven op: 1-jan-2001 Gereden op: 1-jan-2001
Omloop 3 (rode pijltjes, 35km)

Uitstekende bewegwijzering, ik heb zelfs geen enkele keer getwijfeld aan de te volgen richting!

* De omloop is heel afwisselend: door bossen en velden, af en toe een stukje verhard (meestal in bergop), de afdalingen zijn bijna altijd onverhard (zoals het hoort!). Sommige behoorlijk technisch (vooral het einde) en er zitten zelfs korte stukjes tussen die in ware down-hill steil genomen kunnen worden tegen meer dan 50km/u. De ondergrond varieert van zandweggetjes over bospaadjes tot grind/kei wegen. Er zitten ook enkele stevige klimmetjes in, waar je moeite hebt om het voorwiel op de grond te houden.
* Deze omloop is een uitdaging voor een geoefend biker: technische vaardigheid en goede conditie zijn nodig om de 35km binnen de 2 uur rond te maken. (Wat mij trouwens net niet gelukt is, maar volgende keer beter!)

Omloop 6 (groene pijltjes, 12km):

Eveneens uitstekende bewegwijzering

* Deze omloop is makkelijker vooral omdat er veel minder bergop gereden moet worden (en duidelijk minder steil bergop). Het einde van deze omloop loopt over hetzelfde pad als omloop 3 en dus ook hier krijg je een mooie technische afdaling voor de wielen.
* Ideaal voor de technisch vaardige biker die niet over de beste conditie beschikt voor de langere afstanden. Of ook als afsluiter na 1 van de langere omlopen...
Van: Lievin Vander Meeren Ingegeven op: 1-jan-2000 Gereden op: 1-jan-2000
geachte bikers,

Ik ben op 1/11/00 gaan biken in Houffalize en heb gekozen voor omloop 5 (= 30 km), de blauwe pijltjes. Omdat we nooit genoeg info kunnen krijgen over verschillende routen, stuur ik u mijn ervaring door.

Daar we in de maand november zijn en omdat het jachtseizoen open is, zijn hier en daar bepaalde stroken afgesloten. Om zeker te zijn dat je een bepaalde route kan volgen, kijk je best bij het startbord in het centrum. Daar hangt (soms) info uit i.v.m. de jacht. Dit is geen garantie dat dit werkelijk ook zo is, want toen ik naar het bord ging kijken, werd er gemeld dat route op 29/10/00 gesloten zou zijn, maar voor 1/11/00 stond niets vermeld en toch waren er een aantal stroken verboden toegang maar dankzij het goede humeur van de jagers kon ik er toch door. Waarvoor dank..

Het is een ronduit schitterende route, met afwisselend klim- en daalwerk. Een beginnende biker zou best een andere route volgen. De eerste 10 km vond ik behoorlijk zwaar , daarna ging het wat vlotter en als je denkt nu zijn we er , wacht er je nog een heel mooie beklimming!!

De begwijzering vond ik zeer goed, behalve in het dorpje Cowan waar op het einde van een weggetje, komende op een T-punt, de wijzer naar LINKS verdwenen was. Eventjes zoeken en algauw zie de overige pijltjes terug hangen. Dit probleempje heb ik trouwens gemeld bij HOUFFA-bike en daar waren
ze blijkbaar op de hoogte.

Na ongeveer 30 km stond ik, moe maar voldaan, terug in het centrum van Houffalize. Omdat ik meestal in West-Vlaanderen ga "mountainbiken" (lees:modderloopduwen), kan je wel geloven wat een prachtige openbaring het voor mij was om een echt te mountainbiken !!