logo  
OostkantonsOostkantons
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
Marktplaats Marktplaats,  Bütgenbach 
Stadhuis ,  St.Vith 
Kerk ,  Ondenval 
Kasteel van Burg-Reuland ,  Burg-Reuland 
Lichtmast tegenover ingang kathedraal ,  Malmedy 
Baraque Michel (De daltocht van de Venen), groen 1 La Baraque Michel (alleen voor de downhill) ,  La Baraque Michel 

Lussen
Bütgenbach (Bütgenbacher Heck), groen 1 Bütgenbach (Aan de zwarte heuvel), blauw 2 Bütgenbach (Velden en heggen), rood 3 Ondenval (De pelgrimtour), groen 1
14,4 km (239 hm)GDBKMLGPX 18,7 km (307 hm)GDBKMLGPX 41,4 km (654 hm)GDBKMLGPX 10,2 km (220 hm)GDBKMLGPX
Ondenval (Aan de sneeuwvelden), blauw 2 Ondenval (In de Wolfsbusch), rood 3 St.Vith (De vroegere Vennbahnlijn 48), groen 1 St.Vith (Woud van St.Vith), blauw 2
19,7 km (254 hm)GDBKMLGPX 30,9 km (754 hm)GDBKMLGPX 9,8 km (116 hm)GDBKMLGPX 19,3 km (351 hm)GDBKMLGPX
St.Vith (Waterroute), rood 3 St.Vith (Blauwsteenroute), rood 4 Burg-Reuland (Berg en dal), groen 1 Burg-Reuland (Ulftalroute), blauw 2
27,7 km (586 hm)GDBKMLGPX 28,8 km (480 hm)GDBKMLGPX 13 km (250 hm) 15,8 km (313 hm)GDBKMLGPX
Burg-Reuland (2-Landenroute), rood 3 Baraque Michel (De daltocht van de Venen), groen 1 Malmedy (Panorama van Malmedy), groen 1 Malmedy (De steengroeve van de Warche), blauw 2
28,3 km (612 hm)GDBKMLGPX 13 km (314 hm) 10,0 km (239 hm)GDBKMLGPX 20,1 km (435 hm)GDBKMLGPX
Malmedy (De meer- en burchttour), rood 3
33,4 km (706 hm)GDBKMLGPX

Informatie
Dienst voor toerisme Mühlenbachstraße 2 4780, St.Vith Tel: 080/22.76.64
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Nick Deschacht Ingegeven op: 31-jul-2020 Gereden op: 30-jul-2020
ONDENVAL ROUTE 3 , +-34km
Gisteren deze route gereden, hele mooie route maar zeker niet voor beginners, vertrokken aan parkeerplaats thv de kerk en direct een heel stevige klim die ik stuk te voet heb moeten afleggen door te slechte conditie helaas... daarna heel mooie en lange afdaling waarop maximum snelheden van 49 km/u gehaald zijn ;-)
GPS route komt niet volledig overeen met de pijltjes ik denk dat route paar keer aangepast is zoals bv thv km 10,2 geven de blauwe pijltjes naar links, GPS geeft héél steile helling naar boven aan en thv km 26,7 mag je niet meer door, pijltjes volgen dus thv km 26 deze gaat dan NO tot je terug op het correct pad komt.
Route geef ik een 10/10, nog wat aan de conditie werken om boven te geraken en zeker opletten bij de afdalingen met de wortels en grote stenen maar super route!
Van: Wim Ingegeven op: 23-apr-2018 Gereden op: 22-apr-2018
Ondenval 3 : prachtige route, afwisselend, technisch en bijna nooit op de geasfalteerde weg. (voldoende pijltjes aangebracht)
Butgenbach 3 : teleurstellend, weinig technisch en veel asfalt (vele pijltjes ontbraken waardoor GPX-track toch noodzakelijk is)
Van: Mark Ingegeven op: 12-jun-2016 Gereden op: 11-jun-2016
We hadden met onze vriendengroep een villa in Waimes, prima uitvalsbasis.

Binnen 5 minuten in Ondenval en daar de route 3 gepakt. Wat een heerlijke technische route zeg, af en toe wat stukjes asfalt om even bij te komen maar verder veel off road.
Super gave technische afdalingen en drops, had soms moeite m'n hartdtail onder controle te houden. We kwam uit op 41 km en 850 hoogtemeters vanuit de villa.

Zondag nog even route 2 gefietst maar dat is geen aanrader, alleen maar asfalt en een klein stukje bos. Het weer was prima, al met een al een top weekend gehad.
Groeten uit Nederland en succes op het EK.
Van: Diane Ingegeven op: 19-may-2016 Gereden op: 7-may-2016
Ondenval (In de Wolfsbusch), rood 3:
Erg veel uitdaging! Een enorm mooie route, behoorlijk pittig, vrijwel geen verharde weg tegengekomen. Veel technische uitdagingen tussendoor. Goede bewegwijzering, slechts op 1 punt zijn er 3 bordjes achter elkaar weg, deze had ik zonder mijn kaartje van MyMaps niet kunnen vinden. Dit is halverwege de route; een lang pad naar beneden door het bos komt uit op een normale weg: een T-splitsing. Hier moet je links en vervolgens de eerste rechts en nogmaals de eerste rechts.
Van: Diane Ingegeven op: 19-may-2016 Gereden op: 17-may-2016
Ik heb de route malmedy 3 gereden. Deze route was zeer goed bewegwijzerd! Enkele (ong. 3) bordjes waren weg halverwege de route in het bos (keuze uit 2 opties, waar ik toevallig de goede koos), gemakkelijk zelf de route kunnen vinden. Veel asvalt in verhouding met alle andere routes in deze omgeving en door het vele asvalt minder uitdagend. Wel genoeg leuke uitdagingen tussendoor, zoals een behoorlijke klim in Malmedy zelf! Zeker de moeite waard voor een gemiddelde mountainbiker.
Van: Twc kromme velg Ingegeven op: 9-nov-2014 Gereden op: 25-oct-2014
Zaterdag namiddag in Schönberg vertrokken vanuit het hotel om de 27 km lange woudroute te rijden. Route is zeer goed uitgepijld moesten alleen keer stukje omrijden ivm jacht.
Lekkere pittige klimmen en mooie afdalingen erin.
Zondag in Burg Reuland de twee landen route gereden, prachtig!! Goed uitgepijld, afwisselend parcours met wat beekdoorgangen steile klimmen en mooie snelle maar pittige afdalingen erin.
Na deze twee routes tevreden naar huis om onze bikes van nogal wat modder te ontdoen!
Van: Dennis Ingegeven op: 19-aug-2014 Gereden op: 23-aug-2014
Ondenval 3 (Wolfsbusch) is werkelijk een prachtige tocht met heel wat lekkers!
Heel mooie omgeving, super coole technische stukken, zotte afdalingen (m'n kameraad haalde ergens zelfs 72km/u!!).
Absoluut een aanrader!!
Maar ervaring is wel aan te raden, want het was wisselvallig en erg nat. Dus heel wat schuiven op de wortels, en de niet geoefende mtb'er kan zich wel wat mispakken. Idem voor de klimmetjes!

Best wel met GPS track rijden, want we hebben een paar keer een pijl gemist.
En op 1 stuk zijn meerdere pijlen weg, allicht gesaboteerd. Daar vind je de weg nooit zonder GPS.


Ook Malmedy 2 gereden.
Op 1 knap technisch stuk, is dat een vrij saaie gematigde tour.
Voor mtb instappers wel een toffe initiatie. Een paar keer door een riviertje enzo.
En op het einde een stukje downhill.

Al bij al een zeer mooie omgeving en routes genoeg om van te kiezen!!
Van: Ronald Verbist Ingegeven op: 10-jun-2014 Gereden op: 9-jun-2014
Gisteren Ondenval 3 gereden. Enkel de eerste 3 km zijn asfalt, zo goed als het hele vervolg van de route zit je in het bos.
Er zitten een aantal zware technische klimpartijen in en dito afdalingen. Het stuk naast de autostrade is dan weer een stuk met weinig uitdaging vergeleken met de rest van het parcours.

Enkele malen verkeerd gereden. Met name na 14km draai je na een kort stukje asfalt rechts een veldweg op, waarna je schuin links een bospad zou moeten volgen. Dit bospad is echter volledig dichtgegroeid. Beter is om gewoon de veldweg rechtdoor te
volgen en zo terug op het parcours te komen. Ook de gps-track komt regelmatig niet overeen met het aageduide parcours.
Van: kurrefromtungere Ingegeven op: 15-jul-2013 Gereden op: 14-jul-2013
Ik was aan de signal de Botrange aan het wandelen en zag dat er bordjes hingen van een mountainbike route maar welke route is dit?? Het waren blauwe pijlen met een gele bol in?
Van: Marleen Ingegeven op: 15-oct-2012 Gereden op: 14-oct-2012
Route rood #3 vanuit St. Vith: Zeer leuke route, gevarieerd met goede verdeling van de hoogte meters. Even doorbijten bij de eerste klim, en gewoon durven bij 1 van de laatste technische afdalingen (vlak voor de camping). Opnieuw weer goed uitgepijld.
Van: Remco Ingegeven op: 3-jun-2012 Gereden op: 20-oct-2011
Vorig jaar herfstvakantie in de ardennen wezen mountainbiken waaronder de blauwe route ondenval, starten vanaf de kerk na een kilometer of vijf kwamen we terecht in een smal weilandpadje waar we met 5 personen ongeveer 10 lekke banden handen door esdoornstruiken.
Van een lokale bewoner begrepen dat dit op deze plek in de herfst regelmatig gebeurd.
Van: Peter Ingegeven op: 8-apr-2012 Gereden op: 7-apr-2012
Malmedy blauw 2 :
Leuke goede route, na 14 km mindere bewegwijzering! In het gekapte bos geen pijltjes te vinden
Van: Wouter Vlaanderen Ingegeven op: 26-mar-2012 Gereden op: 24-mar-2012
We zijn het weekend van 24 en 25 maart 2012 afgedaald naar de Belgische Ardennen om in de buurt van Malmedy de biketracks te verkennen.

Op zaterdag zijn we rustig gestart met de route 3 in Malmedy. Het begin was een drama, omdat meteen in het begin de pijlen zoek waren. Waarschijnlijk kwam dit omdat op de rotonde werkzaamheden plaatsvonden en wellicht een pijltje zoekgeraakt was. Voor de mensen met hetzelfde probleem: Bij de eerste rotonde linksaf richting het plein, waar ook weer pijlen te vinden zijn.

De route begint meteen al met een ferme klim, welke je eerst met een aantal nkikken hoog boven Malmedy brengt. Hierna gaat het meteen geod verder in het bossen met een flinke klim op zanderige ondergrond. Hierna rijden we een heel stuk op asfalt, totdat we een via een bospad hard naar beneden reden. Dit was een voorbode voor de enige technische klim van het parcours, van een flinke lengte. Een steil paadje vol stenen en boomwortels zal zelfs voor de geoefende biker een flinke opgave.
Eenmaal boven blijven we een heel stuk op hetzelfe niveau, dit is ook goed aan het profiel te zien. Wel nog een aantal mooie land- en boswegen.

Al met al een route met flink wat hoogtemeters, maar ook veel asfalt. Voor echt bikevertier kies dan de route 3 van Ondenval, waarover ik hierna nog een review zal schrijven.
Van: Robert van Aalderen Ingegeven op: 15-nov-2011 Gereden op: 13-nov-2011
Route 3 Ondenval gereden op 13/11/11. Prachtige route! Lekker veel onverhard, technisch stukken, zware klimmen, mooie afdalingen, voldoende singletracks.
Daag ervoor route 3 rond Malmedy gereden. Ook erg mooi, met 2 pittige klimmen, waarvan 1 direct in Malmedy. Helaas wel wat veel asfalt en weinig singletrack, maar een prachtige omgeving om in te rijden.
Van: pieter De Doncker Ingegeven op: 11-jul-2011 Gereden op: 10-jul-2011
Gisteren nr 3 van Ondenval gereden.
is een echt pareltje voor de geoefende mtb'er. lijkt me te zwaar voor beginners of voor niet in conditiezijnde mtb'ers!
meer dan voldoende singletracks, zeer technisch steile klimmetjes voortdurend afwisselend met sublieme snelle afdalingen.
tijdens de 36km (geen 32km zoals aangegeven) kom je het Wolfsbusch bijna niet uit.
En als je het bos dan al verlaat kom je terecht op single tracks met panaromische verzichten.
op twee of drie na hebben we alle peiltjes teruggevonden, maar de gedetailleerde kaart bleek toch geen overbodige luxe.
wij hadden onze wagen geparkeerd aan Am Kreuz, bij een bankje waar 1 parkeerbordje staat voor 1 wagen. 50m verderop naar rechts kom je op het parcours.
Op 1 loper na hebben we geen mens of auto gezien tijdens onze tocht.

voor herhaling vatbaar !!!
Van: Orbea-rider Ingegeven op: 11-mar-2011 Gereden op: 8-mar-2011
Dinsdag 08/03/11: Malmedy 3 (rood) gereden. Prachtig parcours. Ben gestart vanuit Weywertz en via Champagne op de route gekomen. Is ideaal omdat je dan de eerste helft kan inrijden op een relatief makkelijk parcours. Als je begint zoals voorzien aan de kerk in Malmedy heb je direct een stevige klim (op asfalt) voor de boeg!!
Zwaarste klim zit voor mijn part na Xhoffraix om uit de vallei richting Ovifat te rijden.
Parcours goed aangegeven.

Woensdag 09/03/11: Butgenbach 2 (blauw) gereden. Mooi, rustig bollen. Geen noemenswaardige hindernissen.
Parcours gebrekkig aangegeven. Aan Camp Elsenborn mankeren enkele bordjes om je door het bos te gidsen. Ook verkeerd gereden, komende van Butgenbach. Uit het bos moet je de de baan "Zur Heid" oversteken! Ben er links de baan gevolgd richting Weywertz.

Donderdag 10/03/11: Butgenbach 3 (rood) gereden. Prachtige vergezichten, mooie natuur maar... veel te veel asfalt! Zou véél meer mogelijk zijn in die bossen daar.
Parcours SLECHT aangegeven!!! Echt jammer.

CONLUSIE: De Oostkantons vormen een werkelijk prachtige streek om te MTB-en. Veel parcours. Wordt veel documentatie over verspreid. Enkel bijzonder jammer dat er zich niemand iets aan lijkt te trekken van de uitpijling!!!
Zonder de kaart "Mountainbike in het zuiden van de Oostkantons" (NGI.TOE.050) moet je niet hopen op een vlekkeloze MTB-rit. Vooral de routes van Butgenbach moet je af en toe gewoon stoppen of zoals ik rijden met de kaart in de hand! Belachelijk natuurlijk.

Het kan toch écht niet de grote kost zijn om hier en daar de pijlen opnieuw te hangen!? Ik wil gerust 2x jaar de parcours inspecteren en bepijlen waar nodig. Onder bepaalde voorwaarden weliswaar :-)
Van: Nick Ingegeven op: 7-nov-2010 Gereden op: 16-oct-2010
Burg Reuland Rood (route3) gereden. Ben gestart in Ouren, zodat ik niet goed weet of ik deze wel in de goede richting gereden heb. Mooie route, slecht aangegeven (ook in de andere richting zag ik zelden duidelijke pijlen). Ik had gelukkig de gps-track bij de hand. Moeilijk kan het niet zijn om dit wat beter in orde te brengen, maar je moet wat moeite willen doen. Jammer, het is één van de troeven van de Ardennen.
Van: M.Vanneste Ingegeven op: 8-jun-2010 Gereden op: 5-jun-2010
Schitterende route die zeer duidelijk is aangegeven.
Soms moest ik een goed kijken want er kruisen wel andere routes deze tocht.
Ook bladeren of takken groeien dus die hangen dan ook wel eens in de weg.
Gestart aan de kerk van Ondenval, waar ik in een vakantiehuis logeerde.
Direct een ferme klim via een stukje asfalt (zo goed als de enige voor de rest van de tocht) en tot op de heuvelrug blijven puffen om dat af te dalen naar het nabij gelegen dorp. Verder zeer pittige afdalingen en ferme klimmen, die doorspekt lagen met boomwortels en rotsen. Maar wie dat niet kan verdragen, die moet niet in een bos of in de Ardennen gaan fietsen.
Prima tocht, zeer lastig maar ik heb er wel van genoten. Het enige moeilijke stuk was in een bos waar net alle bomen gekapt waren. Daar vond ik even mijn weg niet meer terug. Na wat zoeken en kijken toch de tocht verder gezet.
Mijn batterijen waren bij aankomst plat en de drank was op.
Van: Maarten Ingegeven op: 2-jun-2010 Gereden op: 29-apr-2010
Route 3 van Ondenval in één woord: genieten!

Mijn (beperkte) ervaring met uitgepijlde routes in de Ardennen is dat je je fysiek wel kan uitleven maar dat het echte mountainbikegevoel ontbreekt. En dan is deze route en echte verademing: hier vind je echte singletrackjes, bergop en bergaf, draaien en keren, de verduivelde 'boomwortelklim', enzovoort.
Uiteraard zitten er ook saaie stukken tussen. De eerste 3 km zijn asfalt- en veldwegen zoals je ze overal vindt. En ook het stuk dat parallel loopt met de autostrade is niet bepaald uitdagend. Maar dat wordt elders ruimschoots goedgemaakt!

Hier en daar heb ik wel wat moeten zoeken omdat de gps track niet meer helemaal correct is. Goed kijken naar de bordjes is de boodschap.
Na zo'n 22 km is de route helaas helemaal niet meer bereidbaar omdat er een gans stuk bos gekapt is. Geen pad meer te zien, enkel nog een ravage van dikke takken die nefast kunnen zijn voor je derailleur. Vlak voor deze woestenij hangt er nog een pijltje rechtdoor. Neem hier rechtsaf en volg dan het eerste paadje links, zo kom je automatisch weer op een breder pad dat je links omhoog volgt. Na twintig meter zit je weer op de route.
Een kilometer of twee verder knal je een kaarsrechte bosweg naar beneden. Begin alvast te remmen want aan '50 per uur' mis je zeker de pijltjes die je halverwege de afdaling naar rechts sturen. Hier wijkt de gps track overigens af! Een singletrack brengt je naar beneden op de asfaltweg waar het rechtsaf is om wat verder de baan over te steken, terug het bos in...


Morgen, nog geen week nadat ik deze route heb mogen ontdekken, ga ik gewoon terug voor hetzelfde rondje!
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 23-sep-2009 Gereden op: 21-sep-2009
Rode route nr3 gestart in Bütgenbach op de Marktplaats. Wie deze route kan uitrijden zonder enige hulp te gebruiken is een echte padvinder. Gelukkig was ik in het bezit van een gps track voor ondersteuning. Jammer genoeg is de track ook niet helemaal juist (meer). Zo stond ik op een bepaald moment na een kleine afdaling enkel nog omringd door weilanden afgezet met prikkeldraad. Ben daar heel wat tijd verloren met te zoeken. Gps track bleek hier dus niet te kloppen. Door de combinatie ben ik het parcours toch kunnen uitrijden zoals het de bedoeling zou zijn. De afstand is wel 47 en geen 40km. Verhouding tussen 70/30 klopt wel, het grootste deel van de route verloopt over smalle straatjes, het laatste stuk bevat wat meer boswegen. Technisch is het zeker niet.
Van: Lizanne Ganzevles Ingegeven op: 15-jun-2009 Gereden op: 15-jun-2009
Afgelopen vrijdag hebben we Malmedy 3 rood gereden. Bij de kerk begint de route en je kan mooi gratis parkeren voor de bibliotheek. Na afloop stond er 39 km op de teller, dus wel meer dan dat er van tevoren wordt aangegeven. Het was een mooie en afwisselende route. Met name het stuk bos na Xhoffraix was prachtig om te rijden. Naast en door een beekje, met mooie afdalingen en beklimmingen. De bewegwijzering was perfect, geen enkele keer fout gereden.

Zondag zijn we gestart in Ondenval met route 3. Dit is echt een buitengewone aanrader. Het stukje in en uit het dorp is even asfalt, maar voor de rest is het vrijwel alleen maar bos waarin gereden wordt. Het is wel een technische route met soms zeer lastige beklimmingen en afdalingen, maar toch hebben we vrijwel alles rijdend kunnen afleggen. Op sommige paden liggen veel boomwortels, wat bij regen erg glad kan zijn. Ook hier was de bewegwijzering erg goed. We hebben één keer een bordje gemist, maar dat kwam doordat wel zelf niet goed hadden opgelet. Verder gaf hier de teller bijna 36 km aan, dus ook meer dan wat van tevoren wordt aangegeven. Wij hadden een beginnend mountainbiker met ons mee (die overigens de route erg goed heeft afgelegd), maar hij vond het vervelend dat het juiste aantal km niet vermeld wordt.

Al met al hebben we twee prachtige fietsdagen gehad met routes die we iedereen kunnen aanraden!
Van: Kris Cuppens Ingegeven op: 14-jun-2009 Gereden op: 13-jun-2009
Ondenval 3:
Na een dagje regen lag deze route er redelijk droog bij. De bewegwijzering is perfect. Het blijft een van de mooiste routes van de streek.
Het is een route voor de geoefende mtbiker. Iemand die het voor de eerste keer doet, kan beter voor route 1 of 2 kiezen.

Van: Ingmar Ingegeven op: 26-may-2009 Gereden op: 21-may-2009
2 dagen gebiked in Malmedy.
Elke dag startend vanaf camping Familial.
Heerlijk eerst afdalend Malmedy in, en vanuit daar route 2 en de dag erop route 3 gereden. De routes wordt perfect aangegeven!
Maar idd, meer kilometers dan aangegeven op de kaart. Jammer dat er niet meer routes zijn, is een perfect bike gebied! Prachtige lange klimmen en leuke afdalingen. Hier en daar technisch. Ik zou zeggen, kom op Malmedy, zet meer routes uit!

Trouwens, ga lekker na het biken op een van de terrassen zitten, prima vertoeven met belgische biertjes daaro.

Gr. I,I,H & D
Van: Toon Ingegeven op: 21-apr-2009 Gereden op: 21-apr-2009
Vandaag route 3 (rood) gereden vanuit Bütgenbach. Heel mooie route met mooie beklimmingen, mooie afdalingen en prachtige bosstroken.
Route zou 40km moeten zijn, maar door het vele gebrek aan bewegwijzering, kwam ik al snel aan 50km. De bewegwijzering is blijkbaar op vele plaatsen toch een probleem. Het lijkt me toch echt niet veel werk dat er iemand 1 keer per maand de route rijdt met een paar pijltjes in zijn broekzak en alzo de missende of verduurde plaatjes te vervangen. Mooie route dus, maar slecht bewegwijzerd!
Van: vandorpe pieter Ingegeven op: 20-apr-2009 Gereden op: 16-apr-2009
route 3 van ondenval;
Prachtige route, je komt het bos bijna niet uit en veel volk zie je ook niet. Toch is het vooral afwisselend. Technisch klimmen en dalen wordt afgewisseld met vals platte stukken. Zonder MTB bagage sla je die route beter over. Je zou je wel eens kunnen mispakken... Zo donderde ikzelf éénmaal over mijn stuur. Mijn zoon viel zelf bergop. hij schoof weg over een gladde wortel. Alleen onze meest technische biker kwam er zonder een hapering vanaf. Hij had wel maar 1,2 bar in zijn banden! proficiat voor roy!
Van: vandorpe pieter Ingegeven op: 20-apr-2009 Gereden op: 16-apr-2009
Prachtige route, je komt het bos bijna niet uit en veel volk zie je ook niet. Toch is het vooral afwisselend. Technisch klimmen en dalen wordt afgewisseld met vals platte stukken. Zonder MTB bagage sla je die route beter over. Je zou je wel eens kunnen mispakken... Zo donderde ikzelf éénmaal over mijn stuur. Mijn zoon viel zelf bergop. hij schoof weg over een gladde wortel. Alleen onze meest technische biker kwam er zonder een hapering vanaf. Hij had wel maar 1,2 bar in zijn banden! proficiat voor roy!
Van: MTB-jörn Ingegeven op: 3-oct-2008 Gereden op: 26-sep-2008
In het weekend van 26/27/28 september de drie routes van Malmedy gereden , naar bijna jaarlijkse gewoonte , en er moet gezegd worden dat deze momenteel optimaal zijn bepijld . Nergens geen problemen gekend .
Route 3 blijft een enorm mooie route .
Tip . Fiets route 1 of 2 als opwarming en dan route 3 , zo maak je er een mooie MTB dag van .
Proficiat aan de verantwoordelijke van de bepijling !!!!
Tevens ook de verbinding gemaakt met route 3 Odenval (Waimes) , ook hier geen problemen ivm de bepijling te melden .
Van: Kris Cuppens Ingegeven op: 23-jan-2008 Gereden op: 19-jan-2008
Route 2 in Butgenbach. Ongeveer 21km, maar dankzij ontbrekende pijlen hebben we er 25 gemaakt. Een kaart is dus nodig. Het parcour zelf is afwisselend, niet te stijl, maar wat klimmen. De route gaat door velden, een beetje bos en wat asfaltwegen. De verhouding verhard/onverhard ligt rond de 30/70.
Van: Kristof Ingegeven op: 26-sep-2007 Gereden op: 26-sep-2007
Vandaag de routes 1 en 3 in Ondenval gereden. Vertrekpunt: aan de kerk in Ondenval. Pijltjes voor alle routes hangen tegen een lantaarnpaal voor de kerk.

Route 3:
In route 3 zit van alles een beetje. Technische (boomwortels!) klimmen en afdalingen, klimmen en afdaling over brede boswegen of asfaltwegen, vals plat, ... . Best een leuke en uitdagende route, zeker ook omdat het in de Ardennen is en er heel wat hoogtemeters zijn.

De bewegwijzering is 'aanwezig', overal hangt wel een pijltje. Soms hoog, soms laag, soms ligt de pijl op de grond ... maar er is er altijd eentje. Het is te zeggen, de eerste 25 kilometer. Na ongeveer 25km kom je aan het einde van een afdaling op een mooie, nieuwe asfaltweg. Rechts tegen een boom hangt een pijltje met geel bolletje dat naar links wijst. Recht voor je aan de andere kant van de weg hangt een pijltje met nummer 3 dat naar rechts wijst. Na 300m moet je links af over een bruggetje, daarna stijl omhoog. Hier hangt er een pijltje tegen een omgevallen boom dat je naar rechts stuurt. Volgens mij heeft een flauwe plezante dit verkeerd gehangen, ik kwam aan 2 grote hekken uit en kon niet meer verder. Uiteindelijk maar over de weg terug gereden naar Ondenval. Achteraf op de kaart gekeken en ik denk dat je hier niet rechts, maar rechtover (steil omhoog) moet. 100% zeker ben ik niet want ik heb het niet geprobeerd. Dit is voor de volgende mtb'ker die de route rijdt ...

Route 1:
Leuk extratje voor diegene die niet genoeg hebben na route 3. Bijna nergens vlak, leuke afdalingen, geleidelijke oplopende klimmetjes. Toch 250 hoogtemeter op 10 km. De bepijling is in orde. 1 keer was de boom met het pijltje omgezaagd. Hier moet je niet rechts in, maar verder naar beneden. Al vlug zie je dan een nieuw pijltje. Ook nog een loslopende koe tegengekomen ...!

Zeer mooie, weinig toeristische streek met leuke routes!
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 15-aug-2007 Gereden op: 12-aug-2007
Gestart in Burg-Reuland met route 3, die ik ook al eens gereden had in 2004, deze keer wel met een gps-track in bezit. De bewegwijzering is er op 3 jaar niet op vooruit gegaan, sommige pijltjes die er hangen zijn bijna onleesbaar geworden door hun leeftijd. Zonder gps is het eigenlijk af te raden om deze te rijden en dat is uiteraard weer jammer want het is de meest sportieve van de 3 die er te rijden zijn, de afstand is ongeveer 31km zoals ook al andere mountainbikers hebben verteld, aan die 45km kom je echt niet. De langste beklimming is direct vanuit het dorp aan te vatten. Van ongeveer 350m ga je naar 510m hoogte, zeer veel off-road stukken en een mooie omgeving zorgen voor het nodige plezier. Daarna route 2 gereden, ook met een gps-track als backup. Op deze route zijn enkele nieuwe signalisatiebordjes aangebracht, het duurt wel lang voordat men echt op bospaden komt, de eerste beklimmingen zijn allemaal op kleinere wegen, in het 2de deel van de 19km maakt men meer gebruik van off-road stukken.

De bepijling van route 2 is wat beter en zeker wat meer bijgehouden, wellicht ook zonder gps uit te rijden. Start is vanuit het dorp aan het kerkje een stuk omhoog tot je aan een brasserie komt, van daaruit staan er pijltjes opgesteld.
Van: Stijn De Zaeytijd Ingegeven op: 19-jun-2007 Gereden op: 19-jun-2007
Bütgenbach:
In Bütgenbach kan je opteren voor drie routes, die allemaal vanuit het centrum vertrekken.
Ik opteerde als opener voor route 3, "velden en heggen" getiteld, een rit goed voor 40 km mountianbikeplezier.
Een heel leuke route met scherpe beklimmingen en pittoreske afdalingen.
Alleen moet je blijven oppassen dat je geconcentreerd blijft om de pijltjes op te merken.
soms hangen ze een beetje verloren , of heeft de lokale inboorling die het niet zo begrepen heeft op onze tweewielers, de pijltjes een beetje bijgewerkt.
Zo had ik 17 extra mountainbike kilometers op de teller ...


Zeker opgelet bij: km 12 (ik denk in het gehucht wirtzfeld) kom je aan een dorpsplein, ga rechts richting kerk (hou de kerk aan je linkerkant) en niet rechtdoor ( = kerkhof aan je rechterkant) en 2 km verder moet je stoppen voor een poort in het bos. Wanneer je deze klus geklaard heb moet je bij de eerstvolgende splitsing onmiddellijk rechts nemen, de verharde afdaling).


In de namiddag wou ik wel eens uitpluizen of route nr. 2 , " aan de zwarte heuvel" genaamd" , deze titel echt wel waard was.
Ik kwam het helaas niet te weten, na 10 km trouw de bordjes met aanduiding 2 gevolgd te hebben was er geen lievemoederen meer aan: ik werd geconfronteerd met een kakafonie van aanduidingsbordjes: blauwe plakkaatjes met gele bolletjes , plakkaatjes zonder bolletjes of zelfs een plakkaat met nr. 3 (waarschijnlijk van een kruisend route). Het probleem is dus dat onze oostkantonners altijd als basis kleur blauw gebruiken en er gewoon een cijfertje bij vermelden dat synoniem staat voor de route. Heel leuk allemaal, maar maak er aub geen soepje van!
Heb dan maar op eigen houtje wat rondgefietst.

Samengevat: Bütgenbach is de zeker de moeite om in te mtb-en: omgeving, onverhard, ... schitterend!
Alleen mag de signalisatie een stuk beter, zeker als je als streek wil promoten naar de mtb - tourist.
Van: Stijn De Zaeytijd Ingegeven op: 19-jun-2007 Gereden op: 19-jun-2007
St-Vith:

De "waterroute" leek me wel spek voor mijn bek: 33km, hoogtes tot 670 m, en scherp profiel: beestjes van St-Vith: achtung!, here I come!
Zoals de route het ook vooropstelt nam ik in de regen de start om onmiddellijk geconfronteerd te worden met een la redoute de luxe (geasfalteerd) en la redoute pas de luxe (onverhard) . Met een stevig ontbijt net achter de kiezen konden deze 2 beklimmingen wel tellen.
De route snijdt door bossen en rivieren waarbij je enkel vergezeld wordt van herten, kleine en grote vogels en en passant een wandelaar. voor natuurliefhebbers een echte must.
helaas moet je hier ook wat kunnen puzzelen en een arendsblik hebben om de route te kunnen volgen.

Ik merkte alvast op bij: :
- velotourpunt 154: ga rechtdoor (niet de tunnel in)
- bij het passeren van een pic-nic plaats ( waar ook signalisatie staat naar omliggende dorpen als burg Reuland) : beklimming rustig de heuvel zoals aangegeven, maar ga als je ongeveer aan de top bent, rechtsweg . Dat is ter hoogte van de kaalslag en waar een verbodsbord staat met "enkel voor dienst en aangelanden" (uiteraard in het duits) .

Ondertussen had ik weeral heel wat kilometers extra op de teller zodat ik , nij nog eens moeten zoeken, besloot om de grote weg naar St-Vith te nemen.

Het is gewoon jammer dat deze routes niet optimaal bepijld zijn want op zich is het natuurlijk prachtig om in zo'n decor te kunnen fietsen.
Van: xoun Ingegeven op: 13-jun-2007 Gereden op: 10-jun-2007
Zondagmiddag route 3 gefietst in de veronderstelling dat ie 30 km was. Vanuit Stavelot naar centrum gereden en daar vrij eenvoudig de bordjes gevonden. Flinke beklimming in het begin over asfalt waarna een kort stukje door de bossen. Na weer een vrij lang stuk asfalt en nog een flinke klim een schitterende geleidelijke afdaling. Na een fikse beklimming over een bospad kom je bij het stuwmeer. Helaas daar door tijdgebrek de route afgebroken en naar Stavelot gereden.

Jammer van het vele asfalt halverwege, maar de route in totaal was de moeite waard.

Was lastig in te schatten hoe ver je bent want als zuinige 'Ollander natuurlijk geen kaart gekocht, geen km teller mee en geen GPS bij. Zeker nog wel een gebied om naar terug te keren.
Van: Lieven Thielen Ingegeven op: 6-may-2007 Gereden op: 5-may-2007
Ik beaam Bert Daniels zijn commentaar. Prachtige technische route.

Gisteren route 3 en stukje van route 1 van Ondenval gereden.

Thuis vertrokken met de wagen richting Waimes. Want Ondenval zou een deelgemeente zijn van Waimes. Eénmaal in Waimes aangekomen geen enkele plaat te vinden richting Ondenval. En natuurlijk geen GPS in de wagen.
Toen maar wat rond getourd met de wagen en opeens een pijltje van route 1 gevonden. Toen maar besloten om met de fiets route 1 te doen tot een bepaald moment en dan proberen over te schakelen naar route 3.
Dit was het plan, we hadden dus ook een kaart mee.
Na dikweg 5kmroute 1 te hebben gefietst. (dit was een mooie opwarmer, mooie afdaling en singletrack). Moesten we rond route 3 ergens uitkomen.
Uiteindelijk na een paar km nog te hebben moeten zoeken vonden we eigenlijk onze route 3!!

Route 3: Zéééééér mooie route vonden wij zelf.
Prachtige klimmen, met veel wortels en rotsen. Zéér prachtige snelle afdalingen over wortels en rotsen. Af en toe een mooi jumpke.
De klimmen zijn ook echte evenwichtsklimmen.
Parkours wordt afgewisseld met mooie brede wegen. Maar ook prachtige singletracks.
In de eerste 30km van route 3 geen enkele wagen tegengekomen en slechts 2 wandelaars.
Bepijling: 85% in orde. De meeste pijltjes staan er wel alleen goed uitkijken want staan niet zo duidelijk.
Slechts op het laatste stuk nog verkeerd gereden. In het bos van Amel hebben plezanteriken volgens mij de pijltjes verhangen ofzo. Dus moesten we een stukje terug over de tarmac naar Ondenval.
Kortom geslaagde dag, alleen toch iets teveel de kaart te moeten gebruiken vond ik zelf.
Maar een streek met veel potentieel.
Het is er niet zo toeristisch aangelegd en dat merk je dus wel.
Van: Bert Daniëls Ingegeven op: 11-jan-2007 Gereden op: 1-jan-2007
Op 01 januari 2007 heb ik route 3 in Ondenval (deelgemeente van Waimes) gereden.
Volgens de brochure van de Oostkantons vertrekt deze in Ondenval. Dit klopt ook, maar ga echter niet op zoek naar een infobord. In het centrum aan de kerk zie je wel de pijltjes al hangen.

Route 3 is een zeer technische route. Ik doe nu ongeveer al een 5tal jaren zeer frequent aan mtb, ongeveer 1maal om de 14dagen. En deze route is zowat het moeilijkste wat ik al gedaan heb. Houffalize is veel gemakkelijker.
Deze route bevat enorm veel boomwortels, zowel bij de afdalingen als tijdens de klimmetjes. Sommige hellingen waren daardoor praktisch onmogelijk om te nemen.
Nu moet ik wel vertellen dat het vrij slecht weer was en er toch tamelijk wat modder lag. Iets wat klimmen op die gladde boomwortels vrijwel onmogelijk maakt.
Dit blijft voor mij het meest technische parcours.
Buiten deze technische stroken is het parcours goed te doen.

De bepijling is in orde. Slechts 1 pijltje was verdwenen en dit wegens de houtkap. Het is in een bos op een T-kruispunt tijdens een single-track. Hier kan je dus niet rechtdoor maar dien je naar links, omhoog te rijden en je zal eens boven terug pijltjes zien.
Deze route telt 32km volgens de brochure. Ik heb dit niet kunnen controleren wegens geen fietscomputer.
Hier wil ik wel in de zomer eens terugkomen.
Van: Martin Ingegeven op: 18-dec-2006 Gereden op: 17-dec-2006
Wij zijn gisteren in Sankt Vith route 3 (rood) gaan rijden. Door intensief bomen kappen zijn er op een aantal punten pijltjes verdwenen. Gevolg hiervan is dat we meer dan 10 km hebben rond gereden om pijltjes te vinden.

Voor wie binnenkort eens wil gaan rijden:
* Na een afdaling door het bos kom je op een (recent aangelegde?) kiezelweg. Hier staat een pijl naar rechts. Maar daarna volgt er niets meer. Als je de weg blijft volgen kom je langs een vijvertje(links) en uiteindelijk op een brug over de autostrade uit. Maar dan zit je al serieus verkeerd want je moet het eerste (deftige) wegje naar links nemen.
* Wanneer je aan een tunnel uitkomt volg je links het pad het bos in.
* Op een asfaltbeklimming moet je een bosweg rechts nemen (vlak na een perceel gerooide bomen). Als je blijft doorrijden kom je aan een eental huizen en uiteindelijk op een kruispunt (met een aantal wegwijzers), dan ben je weer te vere en kan je beter terugdraaien.

Nog een nadeel, door intensief kappen zijn een aantal wegen totaal kapotgereden.
Van: Engelen Greet Ingegeven op: 31-oct-2006 Gereden op: 27-oct-2006
Wij hebben ons nog eens een midweek gaan uitleven in het Ourtal.Ik zelf kom reeds 32 jaar in deze streek met een jaarrecord van 102 dagen in 1990, dat ik in deze jaren alle paadjes en wegen onder de wielen heb gehad durf ik niet te zeggen maar verloren rijden is toch ook weer enige tijd geleden, De laatste jaren verblijven wij in een grote vakantiewoning (tot 20 p.)te Stoubach Burg-Reuland, dit is zowat halfweg tussen Reuland en Ouren en volgens de schrijver van het bericht van 15/09, Edmar Janssens, "een prachtig stukje wereld". Hier vind iedere biker zijn ding, links of rechts van de rivier omhoog de bossen in of voor de minder getrainde langs de Our of Ulf over een licht golvend terrein afwisselend langs asfalt of bospaden.De gepijlde routes zijn doorgaans goed aangegeven maar éénmaal je de omgeving kent kan je binnen een beperkte straal zelf routes uit tekenen om u tegen te zeggen, maar geen nood, tussen Reuland en Ouren vindt je een 10-tal eetgelegenheden om je koolhydraten terug op pijl te brengen.
Van: Theo Ingegeven op: 21-oct-2006 Gereden op: 16-oct-2006
Op 16 en 18 oktober route 3, met de start in Ondeval, gereden. Het weer was op beide dagen perfect, koel en droog. De route is goed voorzien van pijlen, waardoor verkeerd rijden niet nodig is. Alleen bijna aan het einde van de route is het even oppassen. Bij een lange rechte afdaling richting Ondeval, moet je na +/- 150 meter rechtsaf. De eerste dag hebben we deze, duidelijk met drie pijlen aangegeven, afslag gemist. Belangrijkste reden, met 55 km/h heb je geen tijd meer om rond te kijken.
De route heeft een aantal mooie klimmen en afdalingen over singletracks. Je techniek moet hier wel in orde zijn omdat er veel wortels en stenen je weg kruisen. Verder bestaat de route uit verharde en onverharde paden. Kortom een leuke route die zeker de moeite waard is, met mooie vergezichten.
TIP: een kaart is ondanks de goed uitgezette route aan te bevelen.
Van: Edmar Janssens Ingegeven op: 15-sep-2006 Gereden op: 8-sep-2006
De route begon in Ouren, waar een 8 kilometer lange klim een prima opwarmer was. De afdaling naar Auwel is niet technisch maar beeldschoon en de route lag er droog bij (op het 'brandnetel en en bereklauw' paadje in Ouren na) Vervolgens vervolgde wij de weg naar Sankt Vith, waar ik helaas moest constateren dat het nieuwe Ravel fietspad afbreuk doet aan de avontuurbeleving. Hier ontstonden ook de eerste zoektochtjes naar bepijling. Het zonnetje scheen echter, dus dit leverde geen ergernis op.

Nadat we onder het viaduct bij Sankt Vith de route weer oppakte ging het lange tijd goed (op een verkeerd genomen Y-splitsing na, waar we op een doodlopend bospad belandde) maar dat is niet geheel onlogisch, aangezien de route hier grotendeels over asfalt gaat.

Na Burg Reuland genoten we weer van de ons vertrouwde route (3 keer eerder gedaan). Toch ging het halverwege Burg Reuland en Ouren mis, omdat de bosbouw daar een weg had gecreëerd welke een zuigende werking op onze aandacht had. Hierdoor miste we het bospaadje ernaast en daarmee de juiste route. Ergerlijk, want na 50 kilometer zit je niet te wachten op een steile klim over een met houtsnippers bezaaid maanlandschap.

Toen dit bosbouwpad eindigde in een weiland, en we weer rechtsomkeer gemaakt hadden, konden we ons weg vervolgen in het mooiste deel van de tocht; steile klimmetjes, beekjes, diffuus door het bladerdek schijnend zonlicht op de varens, prachtig!

De route eindigde met een steile afdaling in Ouren, waar we onder het genot van een Jupiler tevreden mochten concluderen dat dit stukje wereld (en met name tussen Ouren en Burg Reuland) prachtig is!
Van: Gert Van Hoey Ingegeven op: 16-aug-2006 Gereden op: 14-aug-2006
Heb dit weekend de route 3 van Burg-Roeland gereden (richting Ouren). Zeer prachtige route, redelijk goed aangegeven, maar was sneller terug dan verwacht. Dit kwam door het feit dat er op de kaart stond aangegeven dat deze 45km was, maar op mijn teller kwam ik maar aan 31km. Ik ben er nochtans zeker van dat ik de volledig aangeduide route op de stafkaart heb gedaan, want heb het onderweg gecontroleerd.
Hoe komen ze dan aan een zo lange afstand? Het is dus in werkelijkheid korter, maar een aanrader als je ginder in de buurt bent.
Van: Gilis Bob Ingegeven op: 14-aug-2006 Gereden op: 11-aug-2006
Vrijdag 11/08/2006 hebben we de route gereden van St Vith naar Ouren en terug. Schitterend mooie tocht. Spijtig dat vele pijltjes ontbreken. Dikwijls wegens bosbouw (of beter bosafbraak). Percelen met bomen waar de pijltjes ophangen worden omgehakt, nieuwe pijltjes hangen vergeet men. Gelukkig hadden we een goede kaart en GPS bij. Dat was geen overbodige luxe.
Van: Bertens Tom Ingegeven op: 3-aug-2006 Gereden op: 1-aug-2006
Antwoord op een vraag naar routebeschrijving van de Oostkantons voor Barbara.

De touristische dienst van de Oostkantons bezit wel een overzichtskaart die je kan bekomen. De link kan je terugvinden op deze site. Ze bevat echter geen details, enkel de startplaats en het aantal km worden weergegeven. Uiteraard is dit een begin want eens je de startplaats weet volg je de pijlen met nummeraanduiding. Op deze pagina kan je al enkele verslagen van mij terugvinden over ervaringen met het Oostkanton in het verleden. Zo is Malmedy een goede startplaats, verder weet ik dat de route vanuit Butchenbach zeer slecht is aangegeven en daardoor ook af te raden is. Verder zijn er oa nog startplaatsen te Sankt-Vith, Burg-Reuhland, ... Het is in ieder geval een zeer mooi gebied om via de bike te verkennen.
Van: Barbara Sacre Ingegeven op: 31-jul-2006 Gereden op: 1-aug-2006
Ik woon in Engeland nabij het peak district en heb hier het plezier van het mountainbiken ontdekt. Nu zou ik graag een de mountainbike routes in de oostkantons van belgie eens uitproberen, maar alle info op het net is zeer onduidelijk. ik kan blijkbaar geen kaarten kopen online, topografische kaarten blijken niet te bestaan, en alhoewel ik soms wel eens iets tegenkom waar men over 'fiestwandelingen' of 'fietsroutes' spreekt, vind ik niets over het eigenlijke 'mountainbiken', wat toch totaal anders is dan even het blokje rond te gaan fietsen.

Kan iemand mij enige informatie geven over hoe mijn ritten het best te plannen vanuit engeland? Waar kan ik goede kaarten vinden?
Van: Wim Dhooge Ingegeven op: 16-jun-2006 Gereden op: 11-jun-2006
Zondag 11 juni als laatste voorbereiding op de MTBmarathon van Kirchzarten de gelestippenroute Malmedy-StVith-Ouren-StVith-Malmedy gereden. Normaal gezien goed voor 120km klim- en daalplezier, maar deze keer minder leuk gezien de vele ontbrekende pijltjes. Resultaat: in totaal 143km gereden op 7u30.
Een aanrader voor de geoefende MTBer, maar een plannetje in je achterzak is geen overbodige luxe (te bevragen bij de toeristische dienst).
Groeten, el Viking.
Van: Gerard van Zeijl Ingegeven op: 18-dec-2005 Gereden op: 11-dec-2005
11-12 Een ATB tocht gemaakt van 52km tussen St Vith en Ouren.
Het grootste deel van de tocht hebben we over de gele stippen route gereden.
De omstandigheden waren voor deze tijd van het jaar perfect het was zonnig en koud de ondergrond bevroren of net ontdooid. Als vertrek punt hadden we Hotel "de Forellenhof" aan de N62 bij Neubruck gekozen. De gereden route was geweldig ! mooie natuur, afwisselend, technisch uitdagend en goed uitgepeild. Ik heb de route zoals we die dag hebben gereden opgeslagen in mijn GPS en op verzoek beschikbaar voor de liefhebber.

Gerard
Alphen aan den Rijn


Van: frits Ingegeven op: 13-oct-2005 Gereden op: 8-oct-2005
Haai,

vorig weekend een tochtje van 3 dagen door de oostkantons gemaakt en we hebben ons rot geamuseerd.
Algemeene teneur: aan de hand van de overzichtskaart kan je een leuke route uitstippelen, sommige pijltjes zijn verdwenen maar de kaart biedt dan een oplossing, iets te weinig techinsche stukken en iets teveel asfalt maar het is er heeel mooi.
dag 1: Malmedy-Burgreuland-stvith: enkele leuke stukken, jeudherberg goed, bar minder (60km)
dag 2: ST-vith -Monschau: veel asvalt maar mooie omgeving, jeugdherberg in kasteel(70km)
dag 3:monschau-malmedy: vooral de afdaling van ofivat naar Malmedy waarbij je (40km)verschillende riviertjes kruist is bij mooi weer dikke leute!

kortom een echte aanrader voor een semi-mtbweekend
Van: Kris Cuppens Ingegeven op: 22-aug-2005 Gereden op: 21-aug-2005
Waimes/Ondenval : Route 1 en 3 gereden. Samen met vrienden vertrokken bij ATbike (verhuur en douche 080/67.83.82)in Waimes.'t Is in totaal 46 km en één van de mooiste routes van de Ardennen. Veel afwisseling tussen singletracks en bredere paden. Af en toe een stukje asfalt stoorde niet. De bewegwijzering was perfect, geen enkel bordje verdwenen. De technische moeilijkheidsgraad ligt hier ook een beetje hoger dankzij de boomwortels die massaal over sommige stukjes liggen en de uitstekende keien bieden de mogelijkheid om een goed te jumpen.
Hier komen we zeker nog eens terug!
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 25-apr-2005 Gereden op: 15-apr-2005
Bütgenbach route rood 3:
Hoewel het begin van de rode route nummer 3 veel goeds voorspeld zijn de MTB routes rond Bütgenbach niet leuk. Te vlak, te saai en veel te veel asfalt. Tot overmaat van ramp is de bewegwijzering ook niet in orde. Zelfs een geoefende routerijder gaat hier onherroepelijk de mist in. In de buurt van Heppenbach reden wij verkeerd. In de 49 km's (dit zijn er volgens de informatie op het internet en volgens de kaart 9 km te veel) Worden slechts 680 hoogtemeters gemaakt. Mijn advies voor de doorgewinterde MTB-er, niet doen. Deze en andere hoogteprofielen zijn te downloaden op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Lieven Vandenborre Ingegeven op: 28-mar-2005 Gereden op: 27-mar-2005
Beste MTB-liefhebber,

De apart bewegwijzerde mtb-routes in de oostkantons heb ik op zich nog niet veel gereden maar het geheel van 680 km, waarvoor men de aangekochte mtb-kaart nodig heeft,heb ik in de laatste 10 jaar des te meer gereden. Akkoord, er zijn stukken die over nogal wat asfalt gaan maar de omgeving op zich blijft altijd prachtig.
MAAR..... er gaat de laatste jaren flink wat fout met de gekende blauw-witte bewegwijzering !!! Die bewegwijzering,die ooit zo goed was,word duidelijk door de verantwoordelijken al een paar jaar zwaar verwaarloosd ! Vooral in de gebieden waar aan bosbouw gedaan word is de toestand dramatisch, de bomen met pijlen zijn gekapt, de overblijvende pijlen zijn onleesbaar geworden !!! Die toestand merk je vaker en vaker aan reacties van bikers op diverse websites. Ter plekke zie je ook steeds minder bikers de routes rijden.
Mag ik hierbij een oproep doen naar de betrokken toeristische instanties en eventuele mtb-clubs uit de streek om verbetering te brengen in deze situatie !
Bikers met soortgelijke ervaringen zou ik vragen hun grieven door te mailen naar de dienst van toerisme in St.Vith in de hoop dat die mensen iets in de goede richting kunnen in beweging zetten.

Sportieve groeten van een grote oostkanton- fan, Lieven.
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 21-dec-2004 Gereden op: 19-dec-2004
Ondenval route 2:
Route twee in Ondenval, ook wel de blauwe route van de kaart, is niet leuk. Heel erg veel asfalt, weinig hoogteverschil, geen singletracks en geen technische passages. Deze route kan beter worden vermeden. De bewegwijzering is redelijk goed hoewel het af en toe goed opletten is. Redelijk in het begin waar je de keuze hebt tussen rechtsaf asfalt of linksaf het landweggetje op is de juiste richting de asfaltweg naar rechts.
Deze en andere hoogteprofielen zijn te downloaden op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Pelckmans Lou Ingegeven op: 15-nov-2004 Gereden op: 14-nov-2004
Gedurende het lange weekend van 11 november hebben we, 6 gepassioneerde mtb-vrienden uit de kempen, met veel plezier het zuiden van de OOSTKANTONS bezocht en onder de fattires gevoeld. Een dikke pluim voor de (haast) perfekte bewegwijzering welke zelfs in vliegende downhill vaart zonder problemen kon gevolgd worden.
Vanuit ons logies in Robertville hebben we de tochten 3 vanuit Malmedy en de grote lus Malmedy-Butchenbach gereden. De afdaling van de Pouhon en de Bayhonne hebben we expres twee maal gedaan om de woestheid en pracht goed te laten doordringen. De eerste keer lag er een behoorlijk laagje sneeuw wat het nog spektaculaairder maakte.
De laatste dag hebben we de fietsen op de auto gezet en richting Ondenval gereden en daar de tocht nr.3 gedaan. Onbeschrijfelijk de pracht van de natuur, de bossen, de panoramas, en bovenal de zeer goede bewegwijzering. Nog nooit zulke intense beklimmingen en downhills in singletracks gedaan op permanente bewegwijzerde routes gezien! BANGELIJK!! Aanraders voor de (gevorderde) biker!
Dikke proficiat aan de initiatief nemers!
One of the Reetwatchers...
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 19-sep-2004 Gereden op: 17-sep-2004
MTB-routes in Sankt-Vith:

Route nr 3: de start is zoals bij alle mtb-routes aan het stadhuis terug te vinden namelijk in de HauptstraBe. De bewegwijzering is van een redelijk niveau, het parcours zelf is goed maar ook niet meer dan dat. Wat ik zeker de moeite vond was het feit dat je eerst op gelijke hoogte van het viaduct (over de E42) rijdt om nadien via stukken weiland onder het viaduct door te rijden en zo een stuk bos induikt. Het moeilijkste stuk van deze rit ligt net voor en achter een camping in Sankt-Vith. Je mag daar via single-tracks door de bossen slingeren die rijkelijk bezaaid zijn met boomwortels. Achter de camping moet je direct rechts het bos in en klimmen om aldaar via verdere single-tracks terug naar beneden te rijden. In dit stuk bos stonden geen pijltjes meer maar je kan toch enkel dit smalle pad blijven volgen tot je uit het bos komt. Kies terug op de betonstrook voor rechts. Na ongeveer 1km kom je terug een pijl tegen van route 2 en 3. Na een beetje zoekwerk stond er op mijn gps-teller 33 km en 646m hoogteverschil.

Route nr 1 wou ik dan vervolgens rijden omdat dit eigenlijk de kortste route was maar hiervan stond enkel het pijltje aan het stadhuis opgesteld en een verdere zoektocht heeft niets meer opgeleverd zodat ik toch een beetje teleurgesteld huiswaarts vertrok.
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 6-sep-2004 Gereden op: 4-sep-2004
Route nr 3 gereden met als startplaats Burg Reuland. Na het dorp verlaten te hebben krijg je meteen een lange klim op beton en duik je daarna de bossen in. Soms is de signalisatie niet echt duidelijk wat mij betreft. Op een open plaats in het bos hangt tegen een boom een pijl die rechtdoor aangeeft waardoor je flink mag gaan klimmen. Doe dit echter niet maar neem het bospad rechts. Een volgend niet echt duidelijk punt is wanneer je een houten wegwijzer tegenkomt met Stupbach 4km. Dit bospad richting Stupbach moet je nemen. Wanneer je terug aankomt in Burg Reuland laat de bewegwijzering je in de steek. Er staat enkel op een bank een pijltje met route nr 2. Volg dit even en je komt terug in het dorp terecht op route nr 3. De hoogteverschillen zijn minimaal maar het is toch een zeer mooie route omdat je bijna geen betonbanen moet nemen.
Van: A. Verhamme Ingegeven op: 1-aug-2004 Gereden op: 31-jul-2004
Gisteren de drie routes gedaan in Burg-Reuland. Het was een beetje zoeken naar het begin van de circuits. Dan maar naar de toeristische dienst alwaar ze van toeten wisten. Blijkbaar waren die mensen daar sinds slechts 2 weken werkzaam. Na wat rondkijken bleek de start op maar 20m van de toeristische dienst te zijn.
Route 3: Na onopgewarmd een paar pijlen te hebben verschoten bleek het fietsen flink op en neer te zijn. Een tweede adem liet gelukkig niet te lang op zich wachten. De route is perfect aangeduid. 1x maal misten we een plaatje waardoor we langs asfalt ipv door bos de een helling opgingen. Er zijn prachtige, snelle afdalingen die echter (spijtig genoeg) niet te technisch zijn. Terug in Burg toonde km teller bijna 15 km te weinig aan. Quid? Toch iets meer gemist. Kleine opmerking: op de kamping moet je gewoon tot einde rijden, en dan een paadje nemen dat duidelijk door weinigen is befietst. Aan de kerk is een bakkerij alwaar je een broodje hesp/kaas en dgl kunt verorberen.
Route 2&1 gaan beide via de burg. Flink omhoog, de bewegwijzering is hier een beetje verwarrend. Gewoon naar boven is de boodschap. 1&2 lopen via een heel klein padje waar je met je rechterpedaal makkelijk een betonnen borduur raakt. Ook hier zeer goede bewegwijzering. Route 2 einigt op de oude spoorweg. Hier kan je een paar km lang petrol geven tussen steentjes, stenen en wortels.
Op het einde toonde de km-teller een goede zestig km, terwijl je volgens de brochure 20 meer moet doen (quid?).
Alleszins een aanrader.
Van: Patrick Schiffers Ingegeven op: 24-jul-2004 Gereden op: 12-jul-2004
Vorige week van 12 tot en met 16 juli fietsten wij in Burg-Reuland. De routes zijn prima aangegeven, maar goed uitkijken blijft altijd de boodschap. We hebben er de drie gepijlde routes gereden in verschillende omstandigheden en in verschillende combinaties. Het beste vertrek je aan de burcht (officiële start van de 3 routes)
Voor de routes 1 en 2 moet je bij de start even opletten. Je vertrekt met de rug naar de burcht en rijdt rechtdoor. Wat verder aan een kruispunt zie je een bank en uitgerekend daar ontbreekt het enige pijltje. Klim steil rechtdoor. Dit doe je best te voet want het padje dat volgt is voor een 50-tal meter onbereidbaar (tenzij je niets geeft om de lak van je fiets en je versnellingsapparaat)Daarna beginnen de tochten 1 en 2 een stuk over dezelfde steile asfaltklim. Een echte kuitenbijter die wat opwarming vooraf vergt.Boven splitsen de routes zich en ga je bos en veld in. Ondanks de goede afpijling zijn we er toch in geslaagd de groene route (1) twee keer verkeerd te rijden. De kaart uit de mtb-box bracht dan soelaas. Het gezochte alternatief bleek zelfs mooier dan de eigenlijke route die we daarna gemakkelijk terugvonden. De combinatie van 1 en 2 is goed voor een dagje mountainbikeplezier.
Let wel op voor sommige technische afdalingen die er bij regen spekglad kunnen bijliggen. "Valhelm hoofdzaak" heb ik aan den lijve ondervonden.
Route 3 is de langste en ook de zwaarste van de tochten rond Burg-Reuland. Goed bewegwijzerd maar op het einde van de camping in Ouren die je moet doorrijden wordt het even knoeien. Het pad is er voor een afstand van zeker 300m volledig dichtgegroeid. Een kennis van ons vertelde dat dit er al een hele tijd zo bijligt. Doorbijten loont evenwel de moeite want je rijdt dan heerlijk op en af door het bos.
Op deze route kom je behoudens de start amper asfalt tegen. Wegens tijdsgebrek (tijdsverlies in Ouren) kozen we aan de Belgisch-Duitse grens voor de 4km snelle afdaling naar Reuland. Het eigenlijke pad rijdt er gewoon rechtdoor verder door het bos.
Nog even vertellen dat we in het fietsvriendelijke pension Weiss in Oberhausen logeerden. Je kan er prima je fiets kuisen na de rit en hem veilig in de garage wegzetten. De eigenaars komen uit Antwerpen, geen taalproblemen dus.
De mtb-box met handige detailkaartjes is een aanrader en de tochten zijn makkelijk combineerbaar met deze van St. Vith.
We wensen allen die deze mooie streek willen ontdekken veel fietsplezier.
Van: Klingeleers Philip Ingegeven op: 21-jun-2004 Gereden op: 20-jun-2004
Beste medebikers,

Dit was de laatste dag van ons bikeweekendje, maar hier kunnen we (Jan S., Joe V. en moi-même) eigenlijk heel kort over zijn. We wilden graag de 40km doen, met misschien nog een uitbreiding van de 15km. De start, aan het marktplein, viel nog goed mee, toen de afdaling richting het meer (dat op miraculeuze wijze leeg stond, ze waren namelijk aan het werken aan de stuwdam), maar na het mooie stukje singletrack langs het meer, veranderde de ondergrond in steen en beton en dit gedurende 90% van de tocht. Hiervoor waren we echt niet gekomen en na enkele kilometers begonnen we ons dan ook serieus op te jagen in dit parcour. Moest er natuurlijk ook nog bijkomen dat er enkele pijlen verdwenen waren, waardoor je soms iemand voorop moest sturen als scout, om te kijken of we op de juiste weg zaten.
Op een bepaald moment hadden we een superafdaling gehad en zijn we gans verloren gereden. Dus toen hebben we via de grote baan terug naar Bütchenbach mogen rijden(i.p.v. 40km, hadden we er 50km, waarvan 35km verhard)
Een pluspunt is de bakker aan de kerk, daar kun je op het gemak een terrasje doen en iets lekker eten, een echte aanrader.

Het parcour op zich was een dikke tegenvaller!

Met sportieve groeten,

Klingel, Joe en Janne!
Van: Willy Ingegeven op: 13-may-2004 Gereden op: 8-may-2004
Heb op weekend een combinatie van de verschillende routes gereden, zowat alle mooie stukken van de routes 1, 2 en 3 uit Ondenval en 'doortocht van de oostkantons' aan elkaar geplakt, en een verbinding gezocht naar Malmedy (en ook gevonden). Schitterend biken, vooral de route 3 rond Ondeval en de 'doortocht' (aangeduid met het een blauwe pijl en een gele stip) in de buurt van Ondenval omvatten enkele pittige klimmekes. De bepijling laat echter zeer zwaar te wensen over. Je hebt zowieso een kaart nodig om de verbindingen te kunnen maken maar ook de routes op zich soms zeer slecht aangeduid. Oorspronkelijk aangeduid met een dubbele pijl (1 voor en 1 op de splitsing), ontbreken er thans wel heel wat. Het is wel te doen als je een kaart bij hebt en absoluut de moeite van de verplaatsing waard. Hoogtemeters naar believen, en de omgeving is gewoonweg schittterend.
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 24-nov-2003 Gereden op: 23-nov-2003
St. Vith route 4: Bewegwijzering is erg slecht, veel bordjes zijn weg. Vandaar dat we 39 in plaats van 33 km op de teller hadden.
Het parcours is niet echt leuk, maar één mooie klim en geen leuke afdalingen. Erg saai, dat blijkt ook wel uit de hoogtemeters, 498 m over 39 km. Een hoogteprofiel van deze route is te zien op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Rob Verhoeven Ingegeven op: 20-nov-2003 Gereden op: 15-nov-2003
Ondenval route 3 (32 km):
De bewegwijzering is redelijk goed. Helaas zijn we toch "in het zicht van de haven" verkeerd gereden. Het is vooral goed opletten tijdens de lange rechte afdalingen (aan het einde van de route) waar je flink aan het accelereren bent... een bordje is snel gemist.
Parcours: het begin en het einde van de route zijn niet echt spectaculair, veel brede paden en veel verharde weg. De km's tussen 8 en 25 zijn wel erg leuk, mooie (technische) klimmen en puike zowel snelle als technische afdalingen op singletracks.
Een hoogteprofien van Ondenval is te zien op http://members.chello.nl/r.verhoeven14/hoogteprofielen.htm
Van: Philip Ingegeven op: 8-oct-2003 Gereden op: 30-may-2003
Bullingen-Malmedy en terug. Met hemelvaart een grote ronde gereden van 86km. Deze bestaat uit aan elkaar geknoopte route's welke goed gepijlt stonden middels de bekende blauwe driehoek/bollen en een gele stip. In het Oosten rondom Bullingen/Butgenbach afwisselend asfalt/ofroad en rond Malmedy veel ofroad. Het was lekker fietsweer (droog/zonnetje). Deze route is een echte aanrader. Een mooie omgeving waar je weinig verkeer en fietsers tegenkomt.
Route heeft technische en minder technische stukken; gewoon afwisselend. Wil je meer technische stukken dan zul je zuidelijker moeten richting Vielsam/Houffalize. Zeker de moeite waard.
Van: Gunter DHondt Ingegeven op: 9-sep-2003 Gereden op: 30-aug-2003
MTB Butgenbach 15km: serieuze afrader voor MTBers; enkel geschikt voor beginners/toeristen; weg was 80 tot 90% asfalt; bewegwijzering was gewoonweg frustrerend (we hadden enkel een toeristisch overzichtsplannetje en moesten ons baseren op de pijltjes van andere routes alsook de ligging van de bossen om de juiste weg te kiezen); uiteindelijk toch 22km gereden ipv 15 (dus voldoende omgereden)
Om onze rit nog goed te maken hebben we tweemaal rond het meer gereden; geen bewegwijzering nodig en zeer aangename stukken + 0% asfalt!
Fietsverhuurder te vinden achter kerk; Scotts met voorvering (alles in goede staat): 15/dag en 12,5/halve dag
Van: Tom Bertens Ingegeven op: 12-jun-2003 Gereden op: 4-jun-2003
MTB Routes Waimes: Deze route heb ik gereden op 29 mei 2003 en is ongeveer 10 km lang en vertrekt uit het centrum van Waimes.
Het is het makkelijkst om te vertrekken in Rue du Bac. Deze straat is gelegen aan een rond punt en vooraan in de straat kan je politie en brandweer terugvinden. Parkeerplaats is daar voorzien.
De route is niet moeilijk en de enige echte hindernis bestaat uit het doorrijden van een stuk "wildernis." Er is hier eigenlijk geen pad meer terug te vinden enkel gras, onkruid, netels, bomen, bloemen en langs weerszijde prikkeldraad. Je kan er bijna niet door rijden, af en toe zal je moeten afstappen omdat er geen doorkomen aan is. Op dit circuit ontbreken er zoals bijna overal enkele pijltjes.
Deze pijltjes zijn hier blauwe driehoeken met bovenaan het groen nummer 1 vermeld.
<p>
MTB Route Ondenval:
De route dit ik hier uitgekozen heb in het Oostkanton op 29 mei 2003 is de langste en vertrekt in Ondenval. Dit is een gehucht van Waimes op ongeveer een 3-tal km.
De signalisatie bestaat uit blauwe driehoeken met een rood nummer 3.
Af en toe staat er nog een bijkomend geel bolletje op maar dit maakt deel uit van een andere route die ook gebruikt maakt van stukken uit route 3. Het is hier weer uitkijken want soms zal je zelf moeten uitzoeken welke weg je moet nemen vermits er ook hier weer enkele
bordjes verdwenen zijn. De route loopt bijna enkel door bossen die er goed bijliggen en weinig last van water vertonen. Technisch is dit een zware rit, tal van afdalingen lopen door stukken bos die bezaaid zijn met boomwortels en stenen. Je wordt hier flink door elkaar geschud. De rit is ongeveer een 32 km lang en niet aan te raden voor beginnende mountainbikers.
Van: Lieven & Marie Jeanne Oosterlijnck-Van Wonterghem Ingegeven op: 27-jul-2002 Gereden op: 27-jul-2002
Op 28/07/02 reden we het rode parcours nr. 3 te Bütgenbach. Alle routes vertrokken op het marktplein voor de kerk. Marie Jeanne en ik volgden de blauwe pijltjes met een rode drie langs het meer van Bütgenbach. De tocht doorheen het typische landschap van de Belgische Eifel: bossen en weiden met hagen of bomenrijen doorsneden, telde ook voldoende hoogtemeters. Jammer dat men voor het te veel aan asfalt geen alternatieven zocht. Een detailkaart te verkrijgen bij de toeristische dienst was meer dan handig. De brochure meldde 40 km maar wij sneden een stuk af en mijn tellertje wees reeds 50 km aan.<br>
Op zaterdag 27/07/02 bikten Marie Jeanne en ik in de met zon overgoten Oostkantons de rode route nr. 3 van Malmedy. We startten bij de brug aan het meer van Robertville (Champagne) in tegenovergestelde richting over Walk naar Malmedy. In deze richting telt de tocht veel langere en minder steile afdalingen en kortere maar steilere klimmen. De tocht is vrij goed uitgepijld maar het blijft uitkijken. Op splitsingen tussen verschillende routes of verkortingen raadpleegden we de kaart. Deze is voor iets minder dan € 20 te verkrijgen bij de toeristische dienst. Op de detailkaart staan alle tochten echter in dezelfde kleur en ongenummerd. Vraag daarom ook de gratis brochure met MTB-toeren. Deze biedt een beter overzicht van de verschillende tochten.
De tocht doorheen de Belgische Eifel biedt alles waar een biker naar uitkijkt: singletracks, heerlijke afdalingen, stevige klimmetjes, doorheen schaduwrijke bossen waar alleen de roep van de buizerd de stilte verbreekt.
Over Malmedy volgde te veel asfalt maar de lange afdaling langs de Pouhon en de Warche en de steile klim voor Robertville maakten veel goed. Interpreteer de 32 km uit de brochure maar ruim.
Een aanrader!