logo  
BeringenBeringen (be-MINE)
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
? Mijnstadion Beringen Koolmijnlaan,  Beringen 
? be-MINE Beringen ,  Beringen 

Lussen
zwart
40,9 km (299 hm)GPX
Verbinding(en) tussen routes
Inrijtraject Beringen Beringen - Leopoldsburg
0,4 km (9 hm)GPX 1,9 km (20 hm)GPX

Informatie
sportdienst Beringen , Beringen Tel: 011 43 02 30 Email:jeugdensport@beringen.be
Dit is een Sport Vlaanderen route
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Infrastructuur vertrekpunten
Vertrekpunt Parking Drankgelegenheid Kleedkamers Douches Fietsreiniging
Mijnstadion Beringen ja
be-MINE Beringen ja ja ja ja
Opmerking
Het MTB-park Be-Mine in Beringen werd zaterdag 22 april 2017 officieel geopend.  De mijnterril van Beringen is de enige terril in Limburg en Vlaanderen waar een bikepark is aangelegd.
59 kilometer nieuw bewegwijzerde routes door Beringen, Heusden-Zolder, Leopoldsburg en Lummen integreren het MTB-park in het Mountainbikenetwerk West-Limburg en verbinden het ook met het MTB-netwerk Midden-Limburg in Heusden-Zolder en  de reeds bestaande routes van West-Limburg in Halen en Lummen.

Een uniek MTB-park en Skillpark
Bijzonder aan dit nieuwe project zijn de routes op de Avonturenberg van be-MINE. Alle Limburgse terrils zijn - hoofdzakelijk wegens risico op erosie - ontoegankelijk voor mountainbike en daarom is de Avonturenberg van Beringen dan ook een unicum.
Hier heeft de gevorderde mountainbiker de keuze uit twee routes.
De groene route is de kortste route (2,5 km) en omwille van de steile hellingen op de terril fysiek erg zwaar.
Wie de rode route (3,2 km) wil nemen, komt technisch zeer uitdagende stukken tegen met een aantal rock gardens. Wie de moeilijkste hindernissen hier niet aan kan, heeft de keuze om een chicken run te nemen.
“Op de top van de terril is er een skillpark aanwezig met north shores, een dirtparcours en verschillende drops. Het geheel werd aangelegd door de Nederlandse organisatie Tracks & Trails die reeds ruime ervaring heeft opgebouwd in Nederland bij de aanleg van duurzame routes waarbij technieken worden toegepast om geen schade aan fauna en flora te berokkenen“, vult de Beringse schepen van Vrije Tijd Dave Schops aan.
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Filip Ingegeven op: 28-jun-2021 Gereden op: 27-jun-2021
Begint prachtig met leuke single tracks, daarna worden het meer dreven in de bossen uiteindelijk mondt de rit uit in veel asfalt, drukke wegen en matige bepijling. Anticlimax :-(
Van: Miego Ingegeven op: 5-dec-2020 Gereden op: 29-nov-2020
Een kille zondag midden herfst, maar aan de eerste 20-25km kan men zich meer dan behoorlijk opwarmen: voornamelijk offroad en veel single track met slingerweggeltjes door de bossen en zonder moddertoestanden. Wij hebben de rit in uurwijzerzin gedaan, maar volgens mij kan ze in beide richtingen gereden worden. Let wel: de gpx file op deze site is tegen de klok!
Het zuidelijke deel is minder interessant (lang recht stuk op oude spoorwegberm) en tot overmaat van ramp is de burg over het Albertkanaal (Genenbosstraat) nauwelijks bruikbaar wegens werken. Misschien is een fietsomleiding voorzien (geweest), maar wij hebben ze niet gevonden. Fiets op de rug en over de brug maar. Na een paar saaiere km door een industrieterrein wordt het terug interessant als een berm (spoorweg?) optimaal benut wordt voor wat single track. Ook de laatste km’s zijn zeer aantrekkelijk gemaakt.
Voor de liefhebbers kan als kers op de taart nog de terril beklommen worden (be-mine) waar heel wat technische uitdagingen wachten (drops, rock gardens, enz). Wees voorzichtig: wij zagen de ambulance bij onze start net toekomen voor een mtb’er. Maar voor trail of enduro rijders is dit natuurlijk uitgelezen terrein.
Van: Dany VERLEYEN Ingegeven op: 3-jul-2020 Gereden op: 2-jul-2020
Het parcour tussen Leopoldsburg en de mijnterril Beringen is veranderd en dit in een positieve zin :-)
In nu bijna volledig off-road, op een klein stukje na (Wittevennestraat).
Laat nu juist hier een pijl, na 200m Wittevennenstraat - richting Beringen tot verwarring leiden, staat aangeduid als rechtdoor, maar je moet hier wel degelijk rechts terug het bos in, opletten dus.
Voor de rest niets dan lof voor de nieuwe stukken, ook voorbij de mijnterril, zoals reeds door andere beschreven.
Opgepast op sommige van deze stukken is het echter moeilijk om elkaar te kruisen, en route loopt in beide richtingen.
Van: Fret Ingegeven op: 23-may-2020 Gereden op: 19-may-2020
Vandaag de zwarte lus van Beringen nog eens gereden en was aangenaam verrast door de nieuwe stukken die men heeft aangelegd langs het kanaal. Een singletrack met wat technische stukken, een opwaardering voor het parcours. En dan natuurlijk de mijnterrill aan de B-Mine, wat uitdaging biedt voor beginners en ervaren mountainbikers. Onderweg in Viversel waren er werkzaamheden aan de weg bezig waardoor er meerdere bordjes verdwenen waren. Zoeken dus...
Van: Daniel Ingegeven op: 29-jan-2018 Gereden op: 28-jan-2018
De prijs van de slechtste MTB-route gaat naar ... Beringen
Meer dan 75% verhard (o.a. kilometers langs het kanaal) en dit terwijl en duidelijk potentieel in zit
Op een korte track juist voor de mijnsite : 4 bomen (duidelijk bewust) recht op de omloop (waarvan 1 bijzonder gevaarlijk voor wie in de richting afdaling komt) : hoe lang gaat dit duren voor dit opgeruimd wordt

Een advies : als het niet beter kan ; opdoeken
Van: jhz Ingegeven op: 24-oct-2017 Gereden op: 17-oct-2017
Te belachelijk voor woorden deze route... De slechtste en saaiste route die ik gereden heb in jaren...
Ik vond die van hier (Heusden-Zolder) al helemaal niks, maar die van Beringen is 10 keer niks...

Van: Flip Ingegeven op: 2-oct-2017 Gereden op: 1-oct-2017
Zelden zo'n saaie route gereden. Als je over de asfalt rijdt, zie je links en rechts alleen maar gemiste kansen. Beringen en omgeving hebben zoveel potentieel op MTB-gebied, maar het is net alsof men met opzet dit probeert te negeren. De oude terril aan be-mine is wel knap, maar de rit zeker niet.
Van: guy Ingegeven op: 8-sep-2017 Gereden op: 7-sep-2017
Geef mij maar de mtb dag tochten in beringen. Deze mensen krijgen het wel voor elkaar om een mooie tocht te organiseren.
Onbegrijpelijk wat ze hier laten liggen om een mooie tocht in elkaar te knutselen.
Van: Francesco Ingegeven op: 10-jul-2017 Gereden op: 29-jun-2017
teleurstellende route: veel baan, een deel van de Heusder-route. Enkel passage door vallei van zwarte beek was de moeite. Bepijling was niet overal goed aangebracht. uit deze streek kan je toch meer uithalen

Van: Wouter Ingegeven op: 9-jul-2017 Gereden op: 9-jul-2017
Zwarte route gereden met vertrek op het theodardusplein voor 45 km op 2h15 en 220hm.
Teleurstellende route, zelfs voor beginners is dit te weinig MTB-gehalte. Ik schat zo een 70% asfalt wegen....
Nochtans zag ik verschillende mooie padjes langs de route die echter nooit genomen worden.
De route is ook in 2 richtingen bepijld. Op sommige stukken is het echter onmogelijk om mekaar te kruisen. Een onbegrijpelijke beslissing die mountainbikers onnodig in gevaar brengt.
Na de route nog de groene route op de mijn terrils gereden, heel leuke route die een paar pittige stukken bevat.