logo  
Mechelen (Leest)Mechelen (Leest) (Hombeeks Plateau en Zennevallei )
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
blauw Sporthal Kouter Dorpstraat 67,  Leest 

Lussen
blauw
43,8 km (147 hm)GPX

Informatie
Dit is een Sport Vlaanderen route
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Infrastructuur vertrekpunten
Vertrekpunt Parking Drankgelegenheid Kleedkamers Douches Fietsreiniging
Sporthal Kouter ja ja ja ja
Opmerking
Het parcours bestaat uit 1 lus van 44 km en loopt over het Hombeeks Plateau, dat zich uitstrekt van het lichthellende Hombeek en Zemst over het vlakkere open-ruimtegebied van Leest en Heffen.

Het parcours volgt de oevers en de vallei van de meanderende Zenne die door deze streek kronkelt. De interactie tussen de groene vallei en het hoger plateau levert prachtige, open ruimten op die in de winter zo doorzichtig zijn dat je van dorp tot dorp kan kijken. In de zomer verandert dit beeld door de typische land- en tuinbouwarchitectuur tot een prachtig palet aan kleuren.

Een netwerk van trage wegen, kerkwegels en jaagpaden brengt de mountainbiker in een bijna stiltegebied. Sporadisch duikt een kasteel op, omfloerst door groen bomenbehang en afgeborstelde tuinen die de strakke vlaktes doorbreken.

De off-road gedeeltes (61%) liggen mooi verdeeld over het ganse parcours en zijn, vooral bij regendagen, zware kost door de zand-leem structuur van de ondergrond.

In het noorden is er aansluiting met het mountainbikenetwerk Rivierenland via de route van Willebroek en in het zuiden met het netwerk Dijleland via de route van Zemst.

De mountainbikeroute is een samenwerking tussen de stad Mechelen, de provincie Antwerpen, Bloso en de werkgroep Hombeeks Plateau en Zennevallei.
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Tim Ingegeven op: 22-oct-2018 Gereden op: 9-sep-2018
De route is ok, maar ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht. Ik heb de route nu al drie keer gereden en vind hem toch redelijk saai. Er is wel moeite gedaan om voldoende veld- en bospaden te gebruiken. Maar ik vind er te weinig uitdaging aan. De 42km is vlak, weinig technisch en redelijk stereotiep.
Als je hem doet na een lange droge periode (ik had hem gedaan in juli 2018) dan was het wel ploegen door het mulle zand en als je dan nog eens wind tegen hebt, is het wel een zwaar stuk.
De bewegwijzering is zeer ok! Een goede route dus voor de beginnende MTB'er.
Van: Willy Claes Ingegeven op: 28-jul-2018 Gereden op: 28-jul-2018
Vandaag de blauwe lus nog eens gedaan , het paaltje dat 14 dagen geleden was uitgetrokken door vandalen stond weer netjes op zijn plaats , knap werk van de verantwoordelijke van het parcour , bedankt !
Van: Willy Claes Ingegeven op: 9-jul-2018 Gereden op: 9-jul-2018
Plezante route om te doen , alle mogelijke veld en boswegen zijn gebruikt om je van het asfalt / beton te besparen.
Het had al weken niet geregend en het parcour lag kurkdroog , op sommige veldwegen was het net de sahara , pompen om door het mul zand te geraken .
Wegwijzers waren goed behalve eentje waarvan men de paal had uitgetrokken en plat in het gras had gelegd (vandalen ? ) ben vergeten te kijken waar het juist was maar op de paal stond blauw rechtdoor en rood rechtsaf.
Denk dat ik in de herfst nog eens terugga als het parcour een beetje slijker is , amusement dan verzekerd denk ik
Al bij al een 10/10 voor de mannen die het hebben uitgepijld !
Van: Dockx Mario Ingegeven op: 6-jan-2018 Gereden op: 6-jan-2018
Deze route vandaag gedaan en ja ik ga hem zeker nog is doen ...maar als het wat meer droog is
Van: Wuyts Davy Ingegeven op: 20-nov-2017 Gereden op: 18-nov-2017
Echt een leuke route, verwacht je daar in die buurt eigenlijk totaal niet, soms best zwaar door de modder, technisch is het niet maar zeker heel leuk en perfect bewegwijzerd!!
Hier kom ik nog wel eens terug!
Van: Ilse enJan Ingegeven op: 10-sep-2017 Gereden op: 10-sep-2017
pico bello bewegwijzerd, elk onverhard paadje en karrespoor uit de buurt is opgenomen
Leuk ook voor ons beiden: een beginnende en een ervaren mtb'er
Van: David. Ingegeven op: 9-sep-2017 Gereden op: 9-sep-2017
Deze vandaag gereden, redelijk zwaar door de regen en de wind maar een leuk en duidelijk parcour.
Van: Johan Ingegeven op: 18-feb-2017 Gereden op: 14-feb-2017
Goed berijdbare en duidelijk afgepijlde route. Enkele opmerkingen:
Stuk naast Zennedijk na het voetbalveld van SK Rapid Leest ligt momenteel loodzwaar.
Er mist ergens een pijltje aan de put van Hombeek of het staat niet duidelijk.
Je moet van de fiets op het smal weggetje in Kapelle o/d Bos (waarvan hieronder sprake) omwille van laaghangende boom.
Van: Stijn Ingegeven op: 17-oct-2016 Gereden op: 8-oct-2016
Het stuk met de prikkeldraad werd ondertussen gesnoeid. Alles is dus terug berijdbaar.
Van: -barry- Ingegeven op: 15-aug-2016 Gereden op: 15-aug-2016
Bij droog weer een snelle route, bij regen loodzwaar. Top 10! Goed te doen zonder gps. zeker de moeite om tot leest te rijden..
Van: Stijn Ingegeven op: 8-aug-2016 Gereden op: 8-aug-2016
Het weggetje uitkomend op de haaksdonkweg tussen de overhangende prinkeldraad, wat eigenlijk al te smal is om veilig door te rijden, is momenteel niet berijdbaar.
Bijna volledig overgroeid door netels aan de linkerzijde, en zoals al gezegd, de overhangende prikkeldraad aan de rechterzijde. Dit stuk zou dringend onderhouden moeten worden want momenteel kan je er enkel te voet door, en dan nog blijf je niet gespaard van de netels.
Van: Diederich Ingegeven op: 1-aug-2016 Gereden op: 31-jul-2016
Na enkele routes in de buurt van Mechelen te hebben gereden (Bonheiden, Zemst (blauw + groen)), toch besloten deze route eens te proberen. Ik vond dit een fantastische ronde dat ze in de streek hebben uitgetekend. Verrassend veel off-road stukken, veelal veldwegen weliswaar, die er op sommige stukken slecht en/of "tegendraads" bij liggen. Toch enkele goed lopende single tracks in het parcours, wat me niet evident te vinden lijkt in de omgeving. Beetje modder opgedaan, maar het is ook volop zomer. Ritje is quasi volledig correct bepijld. Voor mij een toppertje in de streek om te fietsen. Bij regenweer denk ik wel dat dit een zwaar parcours wordt...
Van: Christophe Ingegeven op: 16-apr-2016 Gereden op: 16-apr-2016
Ondanks het onweer van de avond voordien toch besloten de route te rijden, en zoals hieronder werd gewaarschuwd: Uw fiets'ke wordt vuil.... Heel vuil
Een groot stuk van de route is tussen de velden waar tractorsporen zorgen voor enorm veel slijk en plassen met als gevolg veel "slip'n'slide" en vuil tussen de remmen. Goeie set banden is écht wel aan te raden.

De verdeling van de offroad stukken en asfalt wegen zijn heel goed verdeeld, genoeg afwisseling dus. Echter is het voor de liefhebber van 'drops' en pittige klimmetjes geen aanrader. Door het natte weer was er een grote fun factor aan, maar met droog weer zal deze vrees ik een pak minder zijn.

Route is perfect bewijzerd, heb enkel een pijltje gemist bij het einde. Heb hierdoor een kleine 2km gemist, verder niks noemenswaardigs.
Van: Andy Ingegeven op: 4-feb-2016 Gereden op: 31-jan-2016
Zowieso een mooie route voor deze buurt ook bij droog weer, maar na een week overvloedige regenval des te leuker en uitdagender. De route is omgetoverd in een modderpoel en op sommige stukken is het glibberen en schuiven om door de bagger te geraken, dit geeft toch wel een extra dimensie aan dit anders snel en hard parcour. Zeker een aanrader, uw fietske ga vuil worden, maar tis de moeite waard...
Van: Erik Ingegeven op: 28-dec-2015 Gereden op: 27-dec-2015
Mooie rit, wegwijzers staan niet altijd duidelijk opgesteld en op sommige plaatsen ontbraken ze zelfs.
Redelijk zwaar als er modder aanwezig is, maar maakt de rit wel technischer.
Van: Michai Ingegeven op: 8-dec-2015 Gereden op: 6-dec-2015
Leuke rit. Door de regen waren een paar stukken serieus vettig. Veel modder waardoor het toch wel een zware rit was. Maar zo hebben we het graag :)
Van: Jef Ingegeven op: 4-nov-2015 Gereden op: 25-oct-2015
Leuke en mooie route die me de streek nog beter heeft leren kennen. Waren enkele lekkere sappige stukjes bij (onder andere stuk in Zemst).

Gemakkelijk te combineren met andere routes!
Van: Stievie Ingegeven op: 14-sep-2015 Gereden op: 12-sep-2015
Dit is een zeer mooie afwisselende route!

De bocht 160° naar links tussen de maïs staat volgens mij redelijk goed aangegeven als je weet dat je moet opletten. Veel meer dan het pijltje quasi op zijn kop hangen kunnen ze volgens mij niet doen.

Het smalle stukje met langs de twee zijden verroeste prikkeldraad vond ik te gevaarlijk. Gelukkig is het maar 100(?)m dus niet onoverkomelijk om even af te stappen.
Van: Patrick Ingegeven op: 10-aug-2015 Gereden op: 24-jul-2015
Deze eens gereden mooi tochtje jaren in Mechelen gewoond en toch weer enkele bandjes leren kennen er is zeker op geen pijl gekeken bij het uitzetten er van.
Van: Marc Vermeiren Ingegeven op: 3-aug-2015 Gereden op: 1-aug-2015
Gefeliciteerd aan de uitwerkers van deze tour! Een mooie route niet zo gek ver van de deur. uiteindelijk met af en terug rijden een tour van 69 km ... :)
De bepijling is perfect op de scherpe bocht van 75° die je linksom moet maken in het maisveld na, daar was ik de "weg" gevolgd, bleek scherpere bocht te zijn, dat was niet echt een weg maar bleek wel via daar te zijn ... los door een boer zijn veld :)

Een zeer gevarieerde route, alle soorten ondergrond, van snel tot zeer zacht, ik denk als het nat is dat het best wel een zware tour is.

één klein minpuntje vind ik de doorgang tussen twee velden die afgemaakt zijn met paaltjes die aan beide kanten naar de weg overhellen en eigelijk een te smalle doorgang is om veilig te zijn. voor een ervaren mtb'er geen probleem maar als je een onervaren buddy bij hebt loopt die daar gegarandeerd vast! Weet zeker dat dit kleine minpuntje kan weggewerkt worden.
Van: Jos Ingegeven op: 8-jul-2015 Gereden op: 6-jul-2015
Ik ben zelf van de streek en heb toch weer enkele nieuwe paadjes en doorsteken ontdekt.
Mooie route met een afwisseling van rustige wegen, veldwegen en enkele single tracks.
Wie veel hoogteverschil of technische paden verwacht kan beter een andere route rijden maar toch zeker een aanrader voor wie enkele uurtjes ontspannen met de mtb van de natuur wil genieten.
Trouwens een dikke pluim voor de manier waarop de route uitgepijlt is. PERFECT !