logo  
Opoeteren / Opglabbeek / Neerglabbeek / Gruitrode / OpitterOpoeteren / Opglabbeek / Neerglabbeek / Gruitrode / Opitter (mtb netwerk Hoge Kempen / Duinengordel)
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
groen camping Zavelbos Kattebeekstraat 1,  Maaseik 
groen Sentower Park Leemkuilstraat 21,  Opglabbeek 
groen sportzone Gruitrode Groenstraat 38,  Meeuwen-Gruitrode 
blauw Orshof Heymansweg 2,  Meeuwen-Gruitrode 
blauw Pollismolen Molenstraat 56,  Opitter (Bree) 
groen kerkplein Opoeteren kerkplein,  Opoeteren 

Lussen
groen blauw
19,4 km (131 hm)GPX 18,1 km (162 hm)GPX
Verbinding(en) tussen routes
Inrijtraject Bree Pollismolen Inrijtraject Meeuwen-Gruitrode Orshof Inrijtraject Meeuwen-Gruitrode Sportzone Inrijtraject Opglabbeek
0,6 km (8 hm)GPX 0,6 km (7 hm)GPX 0,6 km (14 hm)GPX 3,6 km (19 hm)GPX
Inrijtraject Opoeteren Kerkplein Inrijtraject Opoeteren Zavelbos
1,5 km (13 hm)GPX 0,2 km (2 hm)GPX

Informatie
Projectbureau Duinengordel  Tel: 011/49.15.94 Email:info@duinengordel.be
Dienst Mobiliteit en Routenetwerken  Tel: 011/23.72.56 Email:mobiliteit@limburg.be
Bloso promotiedienst Limburg  Tel: 011/30.08.01 Email:promotie-limburg@bloso.be
Dit is een Sport Vlaanderen route
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Fietsverhuur
Orshof, Heymansweg 2, 3670 Neerglabbeek (Meeuwen-Gruitrode), Tel: 089/81.08.00, info@orshof.be
Vespa- en fietsverhuur, Weertsesteenweg 46, 3680 Maaseik, Tel: 0489/28.70.00, info@vespamaaseik.be
Fiets- en Vespaverhuur Maro, Jagersborg 13, 3680 Maaseik, Tel: 0496/84.74.52, info@fietsverhuurmaro.be
Infrastructuur vertrekpunten
Vertrekpunt Parking Drankgelegenheid Kleedkamers Douches Fietsreiniging
camping Zavelbos ja ja ja ja ja
Sentower Park ja ja ja ja ja
sportzone Gruitrode ja nee nee nee nee
Orshof ja ja ja ja ja
Pollismolen ja ja nee nee nee
kerkplein Opoeteren ja nee nee nee nee
Opmerking
De mountainbikeroutes in de Duinengordel zijn geschikt voor beginnende en gevorderde mountainbikers en bestaan uit 2 lussen. De route Solterheide (blauw) combineert bos- en veldwegen en je passeert er de steilrand van de Hoge Kempen. Door de bruuske insnijdingen van verschillende beken rij je door een prachtig heuvellandschap, in de volksmond 'Klein Zwitserland'.
De route rond het natuurreservaat Oudsberg, de hoogste landduin in Vlaanderen, zijn een uitdaging voor elke mountainbiker. De Oudsberg torent een 30-tal meter uit boven het Kempisch Plateau en is onderdeel van een duinengordel die zich ooit uitstrekte van Hechtel tot Maaseik. Voorts kruis je de Geuzenbaan, een historische doorgang naar Gruitrode. De baan dankt haar naam aan de doortocht van Willem van Oranje en zijn Geuzen in 1568 aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog toen hij het centrum van Gruitrode meed waar de Duitse Ridderorde in de Commanderij Van Gruitrode gevestigd was.
De mountainbikeroute in de Duinengordel maken deel uit van het Mountainbikenetwerk Hoge Kempen en bevatten vrijwel geen verharde wegen. Zij sluiten aan de routes van het Nationaal Park Hoge Kempen.
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Marcel Janssen Ingegeven op: 8-apr-2018 Gereden op: 8-apr-2018
Snelle, zeer goed aangegeven route. In principe beginnersroute, echter sommige stukjes kunnen vragen om concentratie.
Van: Luuk Ingegeven op: 20-mar-2018 Gereden op: 18-mar-2018
Van het weekend de blauwe route gereden. Omdat wij vanuit het oosten kwamen, de parking aan het busstation in Neeroeteren/Op den Berg gebruikt als startpunt - vanuit hier is het 2 straatjes door de woonwijk fietsen om tot aan de route te komen. Zoals eerder beschreven is dit een relatief eenvoudige, generieke route met voornamelijk bredere bospaden. Ter hoogte van Opitter is een aardig stukje aangelegd met wat draai, keer en klimwerk. Echter wordt het nergens echt technisch of moeilijk. Ik zou deze route met name aanraden aan ouders die hun kinderen in de MTB-wereld willen introduceren, de bepijling is heel duidelijk, de route is nergens moeilijk of zwaar en er is in het gebied voldoende overzicht. De gevorderde rijders kijken binnen het MTB-netwerk Hoge Kempen het best naar de routes van Dilsen-Stokkem of Maasmechelen - de omgeving daar vraagt wat meer van de fiets en rijder, en het landschap daar is ook veel mooier.
Van: Wouter Ingegeven op: 14-jun-2017 Gereden op: 14-jun-2017
De zwarte marathon route gereden voor een totaal van 84 km op net geen 4h.
Vertrokken aan de bessemerstraat in lanaken waar een grote parking is.
De eerste 20 km van de route bevat leuke, kronkelende wegen, hoofdzakelijk in bosrijk gebied met enkele korte venijnige klimmetjes.
Hierna volgt ongeveer 20 km aan makkelijk berijdbare paden met amper hoogtemeters waar je iets vaker aan de bosrand vertoeft.
Vanaf kilometer 45 ongeveer volgen de bultjes in het bos zich in een hels tempo op en dit duurt ongeveer een dikke 15 km, echt een stuk om van te genieten/afzien. Bijna alle hoogtemeters bevinden zich in dit stuk...
De laatste kilometers loopt het weer wat makkelijker met nog 2 kronkelende single trails die er behoorlijk hobbelig bijliggen.

De route lag er vrijwel kurkdroog bij waardoor vele padjes er mul bijlagen. Zeker een aanrader maar echt heel spectaculaire stukken zitten er niet in. Als je de lussen kent waaruit de marathon is opgemaakt besef je al snel dat veel leuke stukken er niet inzitten. Dit maakt alles natuurlijk wel meer 'herberijdbaar'.

De bepijling is aanwezig, helaas heeft een fris individu alle pijltjes zwart gespoten op het gedeelte waar de marathon over de rode lus in maaseik loopt, best een gps voorzien dus!!

Van: ATB Rides Ingegeven op: 18-dec-2016 Gereden op: 11-dec-2016
Op zondag 11 december 2016 hebben wij de blauwe route gereden. Vooral de oostkant van de route vonden wij leuk, hier zaten nog een aantal leuke singletracks. Heel technisch was het eigenlijk nergens. Meer een route voor beginners of mensen die gewoon lekker door de bos willen rijden zonder al te veel uitdaging.

De route is wel in beide richtingen te rijden wat een leuke afwisseling kan zijn maar ook weer een nadeel op plekken waar het overzicht minder goed is.

Al met al hebben wij ons wel goed vermaakt in ieder geval. We komen binnenkort terug voor de groene route.

Heb voor de liefhebbers de route nog gefilmd net een gopro hero 5, bij deze een linkje naar de beelden:

https://www.youtube.com/watch?v=u5Tn1-LsIAQ
Van: Lam Ingegeven op: 21-oct-2016 Gereden op: 21-oct-2016
Vandaag de groene lus van de Duinengordel gereden. Gestart vanaf de parkeerplaats bij camping Wavelbos. We hebben het rondje met de klok mee gereden.
Leuke gevarieerde route, die alleen de eerste 500 meter over fietspad parallel aan een weg gaat en daarna volledig over bospaden. De route begint vrij eenvoudig, gevolgd door een stuk singletrail en daarna verder gaat met een gevarieerde route over bospaden, met een aantal leuke klimmetjes en afdalingen. Geen heel technische route, maar wel erg leuk om te rijden en op het begin na geheel offroad. Er waren nu aardig wat modderplassen, maar als het langere tijd droog is wordt de route wel wat zwaarder doordat een aantal stukken zanderig zijn.
Zeer goed aangegeven route. Wij zijn geen tegenliggers tegengekomen, maar de route is van twee kanten te rijden, dus dit is wel mogelijk.
Van: Lucien Hermans Ingegeven op: 10-oct-2016 Gereden op: 1-oct-2016
Op 1 oktober voor de 4e maal de beide routes na elkaar gereden. Telkenmale blijkt weer hoe rijk en afwisselend het talud tussen Maasvallei en Kempen is. Even na de opening van het parcours kwam ik toevallig bij de bordjes uit.
Naast lange, vlakke stukken zijn er verschillende leuke en doenbare klims van diverse categorie. Als 58-jarige biker kan ik genieten van deze twee routes. Ik moet telkens een 10 km fietsen tot aan een inrijpunt (en daarna nog terug) maar kan niet zeggen dat ik na dectwee lussen met vermoeide benen thuis kom, eerder met een voldaan gevoel van die wekelijkse fietstocht.
Voor heel wat rijders zullen deze beide lussen 'te braaf' zijn, te weinig spektakel bieden... maar niet iedereen is daar naar op zoek...
Voor mij een 7,5 op 10. Een aanrader voor hen die op zoek zijn naar mooie, offroad tracks in een prachtige omgeving.
Van: Kris Ingegeven op: 5-apr-2016 Gereden op: 4-apr-2016
Groene lus : Leuke route voor wie van Blosoroutes of eenvoudige toertochten houdt. 80 hoogtemeters op 20km, ondanks dit lage getal waren de benen meer moe dan verwacht. Dit komt door het mulle zand dat je regelmatig tegen komt. Dat belooft zweet in de zomer. Qua techniek stelt de route niet veel voor. 95% onverhard kan kloppen als je de brede, verharde bos- en exploitatiewegen als onverhard ziet. Uitdagend is de route ook niet. Singletracks kom je amper tegen. Het lusje aangelegd in Gruitrode is wel leuk. Van deze speelse stukjes zou men meer moeten voorzien om mountainbikewaardig te zijn.
De bepijling was volledig in orde. De uitrusting op de startplaats in Opoeteren aan het Zavelbos is een aanrader. (Camping (met douche), eet- en drinkgelegenheid met terras, parking)
Van: Hans Ingegeven op: 3-jan-2016 Gereden op: 3-jan-2016
Vandaag proberen deze blauwe lus te rijden, vertrokken aan voetbalplein Opitter. Hier stond al een bord niet toegankelijk voor mtb, paarden en voetgangers. Toch gestart maar na een dikke kilometer idd moeten vaststellen dat het echt niet te doen was. Op 300m 2 maal modder gegeten. Zelfs eens quad een andere quad uit het modder zien trekken. Dus mijn volgende poging zal ik pas doen wanneer het zal gaan vriezen of droger wordt.
Van: Ronald Ingegeven op: 3-nov-2015 Gereden op: 2-nov-2015
Op maandag in de herfstvakantie eens naar Opitter gereden om er de route te verkennen. Ik ben de routes gewoon rond Neerpelt, Lommel en Hamont. Verder fietsen wij de fietspromo tochten in heel Limburg. De tochten rond Maaseik vind ik nog steeds de mooiste van het jaar. Vandaar dat ik de blauwe en groene route vanuit Opitter wel zag zitten. En ik werd zeker niet teleurgesteld. Nog nooit zoveel offroad gefietst. Bijna alle 40 km over mooie singletracks en boswegen. Nooit door bebouwd gebied. De duinengordel, zoals dit hele gebied heet, is erg mooi, heeft mooie uitzichten, schitterende bossen en velden en er zitten leuke hoogteverschillen in. De eerste minuut van de tocht kon ik al meteen afstappen vanwege de eerste klim! Maar het is verder geen heel moeilijke route. In totaal twee klimmetjes te voet moeten doen. Ook geen halsbrekende afdalingen meegemaakt maar wel vele langere afdalingen waar je relaxed stukken met 40+ af kan zeilen. Heerlijk! Ook de klimmetjes omhoog waren dusdanig dat je nooit echte gesloopt boven kwam. Het was een schitterende zonnige herfstdag en het had al een tijd niet geregend. Toch waren de paden hier en daar wat vettig. Bij ons op de zandgronden zijn de bossen nu erg droog. Ik ben benieuwd hoe dit gebied er na een regenbui uitziet... De bewegwijzering is echt optimaal. Niet één keer foutgereden. Werkelijk een aanrader. In alle windrichtingen zijn goede startpunten te vinden. Zie de kaart. En onderweg staan hier en daar plattegronden om je te oriënteren. Veel plezier!
Van: eddy akkermans Ingegeven op: 20-jul-2015 Gereden op: 9-jul-2015
ben de eerste keer de route gaan rijden tijdens de aanleg kwam er per ongeluk opuit ben de week erop terug gegaanen toen enkel de groene gereden leuk parcour zeker het stukje aan het begin smal aangelegd padje waar geen einde aan lijkt te komen spijtig genoeg
de week erop de blouwe route gereden is ook best de moeite ondertussen al enkele keren combenatie van bijde parcours gereden fantastich gewoon alhoewel er parking en parkeer gelegenhijd genoeg is vertrtek ik steeds vanuit genk terhoogte van het mijn terein in waterschei ongeveer een 10 km van sentowerpark gelegen
Van: Greet Ingegeven op: 21-jun-2015 Gereden op: 21-jun-2015
hey
Heb vandaag de blauwe route gereden , was zeker de moeite waard . Stevige klims en pittige afdalingen .
Wel jammer dat de route in 2 richtingen gereden wordt . Soms gevaarlijk bij beklimmingen en afdalingen .
Ga hem zeker terug doen 😀
Van: Ronny Aerts (webmaster) Ingegeven op: 8-jun-2015 Gereden op: 6-jun-2015
Ik was uitgenodigd op de officiële opening van dit nieuwe mtb netwerk.

Tijdens de "VIP tocht" reden we een groot stuk van de groene lus (in wijzer zin). De eerste km's gaan over mooie dubbele strook boswegen waar ik toch een beetje mtb uitdaging miste. Na 7 km kwamen we aan een helemaal in het bos aangelegde heel leuke single track van 1,5 km. Ik heb nog maar zelden gezien dat men de toelating krijgt om z'n stuk bos te "ontginnen" voor mtb'en en daar doe ik dan mijn pet voor af. Na deze single track werd het parkoer uitdagender met op regelmatig plaatsen leuke kleine beklimmingen en afdelingen.
Het offroad gehalte van deze groen lus is officieel 95% en ik heb daar geen enkele twijfel bij. Wij zijn immers niet uit dat ene bos geweest en zo heb ik het graag.

Na het officiële gedeelte van de opening heb ik in de namiddag ook de blauwe lus gereden. Wij waren gestart bij camping Zavelbos en de blauwe lus vertrekt daar niet. Mijn fietsmaat en ik volgden daarom eerst de groene lus tegen uurwerkzin voor 7 km om dan op de blauwe lus te komen. De eerste 5 km waren van een ander kaliber dan de groene lus. Veel minder land wegen en minder bos. Maar dan kwamen we aan bij de Duinengordel en daar zat ineens een afdaling die ik qua moeilijkheidsgraad geen "blauw" maar zeker "rood" zou noemen. We mochten de duin een aantal keer op en af en daar is zeker enige kracht en techniek voor nodig. Na de duin wat een km of 5 was krijgen we terug veel bos en daardoor anders dan ons eerste stuk van de blauwe.
Op op de blauwe lus of het offroad gehalte zeer hoog, 98% officieel.

Zowel de groene als de blauwe lus zijn in de 2 richtingen afgepijld en dat kan in sommige gevallen (de groene single track en de blauwe duin) toch tot gevaarlijker situaties leiden.

Terug thuis gekomen bleek meer moe dan bij veel andere tochten die ik reed. Ik leer hieruit dat je deze tocht niet mag onderschatten. Het grootste stuk is technisch zeker niet de moeilijkste maar het is wel heel veel offroad.

Volgens de Bloso Limburg mensen die ik sprak, wordt dit netwerk de komende jaren nog flink uitgebreid en dan is Limburg weer verschillende mtb routes rijker. Dit kan ik alleen maar aanmoedigen.