Warning: DOMDocument::load(): I/O warning : failed to load external entity "/customers/0/d/8/grasoft.be/httpd.www/mtbroutes/GPS/Zonhoven_Blauw.gpx" in /customers/0/d/8/grasoft.be/httpd.www/mtbroutes/routedetail.php on line 245
logo  
ZonhovenZonhoven
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
Evenementenhal Rozekransweg 4,  Zonhoven 
Sportterreinen Halveweg Schopdriesweg 17,  Zonhoven 
Sportvelden Basvelden Muizenstraat 1,  Zonhoven 
De Bosberg vzw Kelchterhoefstraat 10,  Houthalen-Helchteren 
Camping Holsteenbron Hengelhoefseweg 9,  Zonhoven 

Lussen
rood blauw groen groen+blauw
6 kmGDBKMLGPX 16 km (150 hm)GDBKMLGPX 9 kmGDBKMLGPX rond de 20 km

Informatie
Sportdienst , Zonhoven Tel: 011/81.05.89 Email:sport@zonhoven.be
Sportdienst , Houthalen-Helchteren Tel: 011/49.21.02 Email:sport@Houthalen-Helchteren.be
Dit is een Sport Vlaanderen route
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Fietsverhuur
De Bosberg vzw, Kelchterhoefstraat 10, Houthalen-Helchteren
R-Bikes, Viartenstraat 13, 3520 Zonhoven, Tel: 0495/696238
Infrastructuur vertrekpunten
Vertrekpunt Parking Drankgelegenheid Kleedkamers Douches Fietsreiniging
Evenementenhal ja ja ja ja ja
Sportterreinen Halveweg ja ja ja ja neen
Sportvelden Basvelden ja ja ja ja ja
De Bosberg vzw ja ja ja ja ja
Camping Holsteenbron ja ja ja ja (niet gratis!) ja
Opmerking
Behoort tot het netwerk 'Midden-Limburg'
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Ben V Ingegeven op: 30-jan-2018 Gereden op: 27-jan-2018
Ik heb deze route in verleden regelmatig gereden en ik vond het tot recent een van de mooiste vaste routes in Limburg die dwars door prachtige heidestukken gaat. Maar onlangs heb ik met de mannen van mtbtochten.be een begeleide tocht in deze streek gedaan en dan moet ik toch vaststellen dat deze route eentje is van gemiste kansen. Er liggen namelijk prachtige (en zeer technische) singletracks in de buurt die niet in de vaste route zijn opgenomen. Ondanks dat ik van de streek ben, heb ik toch enkele mooie paadjes leren kennen die van de vaste route een echte uitdaging zouden maken! Mss eens durven afwijken van de paadjes?
Van: Marcel Janssen Ingegeven op: 25-sep-2016 Gereden op: 25-sep-2016
Amusante, vlotte route die prima is aangegeven. Complimenten. 2X blijven steken in mulle zand. Bovenal: leuk, snel traject.
Van: Luuk Ingegeven op: 27-may-2016 Gereden op: 26-may-2016
Gisteren beide lussen gereden. Voor de hoogtemeters, afstand en technische moeilijkheid hoef je dit parcours niet te doen, daarvoor is het landschap te generiek, is er te weinig hoogteverschil en te weinig technische uitdaging (de stukken zandbak daargelaten). Het is wel een heerlijke route om te genieten van de natuur, rust en om je kapot te trappen op de zandondergrond. Een paar stukjes singletrack zijn wel amusant. Er zitten ook stukken asfalt tussen, deze dienen echter alleen om van het ene bospad naar het andere te komen, denk dat totaal toch 70-75% offroad is. Er zijn overigens genoeg zijpaadjes en singletracks aanwezig waarmee de route net want interessanter te maken is. Aan het talud in de groene route zit een leuke afdaling de kuil in, die aan de overkant weer op te fietsen is.
Van: hoste stefaan Ingegeven op: 9-apr-2015 Gereden op: 9-apr-2015
Gestart aan de rode route en aangepikt op de blauwe route,halfweg de blauwe route ,eerst volledig de groene gereden en opnieuw verder de blauwe afgereden.

Groene route vind ik persoonlijk het mooist,op en neer en draaien en keren .

De bepijling is SUPER,met af en toe een infobord onmogelijk om mis te rijden.

Ik ben afkomstig van West-Vlaanderen,zalig om eens in een andere streek te rijden.

Zeker de moeite om een te rijden (mocht nog veeeel langer geweest zijn het parcour)
Van: Eric Weckx Ingegeven op: 17-aug-2014 Gereden op: 13-aug-2014
Ondanks de camping open is, zijn de douches niet gratis (1 geton = 1€ = 7 min douchen), het stinkt er verschrikkelijk en de hygiëne laat te wensen over.
Omlopen zijn goed voor beginners of als je uit kwetsuur komt.
Van: Evi Ingegeven op: 13-jul-2014 Gereden op: 5-jul-2014
Zowel de groene als de blauwe lus gereden. Duidelijk bewegwijzerd, dankuwel aan degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn! Leuke afwisseling tussen verhard en off road. Mooie natuur!
Van: robby v Ingegeven op: 10-apr-2014 Gereden op: 10-apr-2014
Mooier route, pijlen mochten iets zichtbaarder hangen niet dat ik verkeerd ben gereden maar af en toe goed moeten afremmen om dan dan toch juist op pad te zitten.
Ben van heusden zolder over de baan vertrokken om dan zo over de weg naar zonhoven te rijden waar ik de rode verbindgsweg heb genomen van de rit van heusden naar zonhoven.
Heb dan groene en de blauwe lus gedaan. Op een gegeven moment ben ik voorbij het kot gekomen waar de veldrijders naar beneden dalen en weer omhoog gaan, dit kon ik niet laten liggen om dit ook te doen.
Echt wel een mooie route en is zeker voor herhaling vatbaar.
Van: Keep.smiling Ingegeven op: 24-feb-2014 Gereden op: 24-feb-2014
Vandaag de blauwe en groene route gereden. Bepijling is redelijk, alhoewel soms de plek van de pijlen even zoeken is. Wat kwalijker is, is dat de gps-track niet overeen komt met de bepijling waardoor ik een flink stuk van de bepijlde blauwe route heb gemist.

Verder is de groene route naar mijn smaak wat bochtig, waardoor je constant in de remmen moet.

Een 7 is mijn eindcijfer.

Van: Eric Weckx Ingegeven op: 22-dec-2013 Gereden op: 21-dec-2013
Voor mij persoonlijk is deze blauwe route een beetje tegen gevallen. Te weinig heuveltjes.
Ik denk dat dit parcours wel prachtig is eind augustus, als de heide in bloei staat.
1 keer verkeerd gereden (paaltjes niet altijd goed zichtbaar).
Op de site staat dat er douches voorzien zijn.....wel, bij de camping Holsteenbron (waar onze start/aankomst was) is dit NIET voorzien buiten het campingseizoen (ik heb dit nagevraagd in de drankgelegenheid aldaar). Dus neem jullie voorzorgen !
Naar de WC gaan kan je wel.
Van: Michiels Ronny Ingegeven op: 1-jun-2013 Gereden op: 31-may-2013
Weer terug de fiets op en de rode en orange route in het achterhoofd .
De rode route echt een enorm verschil met de groene/blauwe route .
Vooral bolderberg , klimmen en dalen is toch al een heletijd geleden ;-)
Maar een mooie route om te starten :-)
Van: Michiels Ronny Ingegeven op: 1-jun-2013 Gereden op: 30-may-2013
Ben 30/05 gestart met de groene en blauwe route , ideaal na een lange tussen stop .
Mooie route om terug de kriebels te krijgen van het mountainbike .
Maar de pijltjes vinden is soms minder .:-)
Van: Bas Ingegeven op: 14-apr-2013 Gereden op: 14-apr-2013
Vandaag groene route 2x gereden. Mooie route, pijltjes perfect in orde! Leuk door de afwisseling tussen bos, moerasachtig en mul zand! Niet echt zware klims, of stijle afdalingen; perfect voor beginnende mtb'ers
Van: roland vanbrabant Ingegeven op: 12-nov-2011 Gereden op: 11-nov-2011
Blijft een mooie route, nu ook nog steeds veel mul zand in de duinen. Mijn kritiek over de bepijling blijft gelden. Door het samenvoegen van de verschillende parcours zit je - zelfs met gps- voor dat je het weet op het verkeerde parcours. In mijn geval dat van Genk. Gelukkig ken ik dit ook vrij goed en toen de terril wat kort bij kwam heb ik mij maar omgedraaid en de juiste pijlen gezocht :-). Prachtig trouwens met dit weer ...
Van: Dimitri G. Ingegeven op: 24-apr-2011 Gereden op: 23-apr-2011
Gisten deze route eens met zen 3-en gaan rijden. Hebben blauw gevolgd, en dan nog 2 maal groen.
Prachtige omgeving, en met het schitterende weer van afgelopen weken kurkdroog. Dat is dan ook meteen het meest technische element van deze route bij dit weer; al het mulle zand dat je constant moet overbruggen. Wel verdomd heet in het midden van de duinen als de zon schijnt :-).
De bewegwijzering is gewoon perfect, en volledig afgepijld in beide richtingen. Dus je kan zelf kiezen in welke richting je de route rijdt (groen hebben we in beide richtingen een keer gereden), en absoluut geen GPS nodig hier.
Wel leuk om te vermelden dat we achteraf nog wat zijn gaan free-riden (zoals hieronder ook al eens vermeld). Vlakbij de camping (Hengelhoefseweg ten einde), ligt op linkerkant nog wel wat uitdagends te wachten dat niet opgenomen is in het Bloso track. Meer bepaald op coordinaat +50°59'57.81", +5°25'45.88" kan je beginnen met een aangelegde singletrack (http://maps.google.com/maps?q=50.999393,%205.429412&iwloc=A&hl=nl), maar vandaar kan je verder wat toffe smalle en uitdagende padjes vinden (lopen opzij van de geasfalteerde fiets-snelweg). Deze singletracks zijn met momenten moeilijker dan diegene van de officiële route (smal, boomstronken, afgrond, steile klim). Zeker dus de moeite eens om te gaan verkennen.
De afstand is inderdaad niet overdreven, maar dan doe je toch gewoon zoals ons. Rijdt de lussen gewoon meerdere keren of ga achteraf zelf wat op zoek (wel best GPS meenemen dan). Als je een lus in de andere richting neemt hier, maakt dat ook verschil met het mulle zand (gedraagt zich anders in een klim dan in een afdaling), dus zeker eens doen.
De GPS tracks hier kloppen ook redelijk goed met de werkelijkheid (hier en daar loopt lijntje er een klein beetje naast).
Tot slot nog een dankuwel voor de parcours tekenaars! Heeft ons een prachtige daguitstap opgeleverd.
Van: Patrick Ingegeven op: 28-mar-2011 Gereden op: 27-mar-2010
Als beginnend mountainbiker voor de groene route gekozen, om wille van de korte afstand. Is prima meegevallen! Perfecte bewegwijzering! Leuk en avontuurlijk parcours, veel mulle zand.
Als je een uurtje wil mountainbiken is deze route een echte aanrader! Ideaal voor beginners.
Van: Ruud Scheijvens Ingegeven op: 20-may-2010 Gereden op: 14-may-2010
Intussen al een aantal Bloso routes gereden in Midden Limburg. De groene lus van de Molenheide lus springt uit boven al de anderen, hoewel deze erg kort is (ca. 9km) maar avontuurlijk. Verder is de blauwe lus redelijk qua parcour (het moet wel flink geregent hebben) en goed qua bewegwijzering. Beiden steken behoorlijk positief af tegen de veel langere Genk-route (ik sluit mij volledig aan bij alle commentaren) en de Heusden Zolder routes (bekraste en verdwenen bordjes).

Bloso: Ik hoor wel eens van wandelaars dat zij overlast hebben van ATB'rs, maar op deze manier dwingen jullie ons om van de routes af te wijken (al dan niet bewust).
Van: roland vanbrabant Ingegeven op: 21-may-2009 Gereden op: 21-may-2009
Alweer bijna een jaar geleden, maar de kritiek zal niet erg verschillen met de belevenissen van vorige bikers. - Der zit meer in qua parcoursopmaak. - Blijft leuk om te doen bij goed weer, te vlak, soms teveel beton maar ...ik had gelukkig geen zin om erg diep te gaan - Verrassend veel volk op het parcours. - Bepijling is onberispelijk. De track was toevallig uit mijn gps verwijderd, maar totaal geen moeite om alles feilloos uit te rijden.
Eén puntje misschien. Steeds meer worden de Euregio netwerken gepromoot. Dit heeft als gevolg dat je op sommige plaatsen een verzameling van rood, groen en blauwe pijltjes ziet. Dat is zo in Bilzen, Sint-Truiden, Genk en natuurlijk Zonhoven. Vermits dus al die netwerken op elkaar aansluiten is het verstandig om een overzichtskaartje af te printen en mee te nemen. Het klopt allemaal wel (achteraf) maar met een overzicht in het hoofd of bij de hand gaat alles toch veel sneller :-). Een meerwaarde ... Er zijn wel redelijk wat overzichtkaarten langs de track maar meestal dan als ze overbodig zijn. Zelfs met Gps wist ik een gegeven moment niet meer welke groene track ik aan het rijden was. Printen dus volgende keer.
Al bij al lekker, iets te kort voor groen en rood daarom maar 2x groen erbij :-)
Van: Niels Westhof Ingegeven op: 20-feb-2009 Gereden op: 19-feb-2009
De route van de gemiste kansen.

Het egon alemaal zo goed; op vakantie in een prachtige omgeving, een behulpzame fietsenmaker die op het laatste moment mijn fiets onderhanden wilde nemen en een vriendelijke mevrouw die mij een prachtig 'geplastiviseerd kaartje'(echt een aanrader voor andere VVV's e.d.) verkocht van het MTB-netwerk in de regio. Het was na drie dagen aan een stuk door miezerregen eindelijk droog, dus tijd om de lokale routes eens uit te testen.

Ben gestart in Zonhoven en via de gele verbindingsroute over de rode verbindingsroute naar de blauwe route gereden. Het valt meteen op dat de bewegwijzering prima in orde is. Ik ben dan ook niet een keer mis gereden. Via een deel van de blauwe route naar de groene route gereden. Prachtige natuur met veel afwisseling tussen bos, heide, zand verstuivingen en moerasachtig landschap. Ik begon echter wat ongeduldig te worden want het 'echte' werk begon maar niet.

Uit eindelijk via een groot aantal brede en rechte paden uitgekomen op de Molenheide, Nu begon het ergens op te lijken. Korte maar af en toe steile klimmetjes en verrassen afdalingen. Echter van korte duur. Na de groene route afgereden te hebben ben ik de blauwe route afgereden. Nog steeds die prachtige omgeving maar helemaal onbenut door de route bouwers. Tot mijn verbazing reed ik tot slot op en brede asfalt weg! Jammer Jammer Jammer.

Op het route kaartje staat de blauwe route aangegeven als famiele/beginners route. Ik ben er echter niet van overtuigd dat een beginner erg gecharmeerd raakt van het Mountainbiken als deze route zijn eerste aanraking met de sport is. Misschien kan men eens gaan kijken naar de route in St. Leopoldsburg. Of in Schoorl (noord-holland) Hier wordt maximaal MTB plezier gehaald uit een vierkante meter bos.

Hier mijn beoordeling:

Blauwe route

Zwaarte *
Technisch *
Hoogte verschil **
Bewegwijzering *****
Algemeen *

Groene route

Zwaarte *
Technisch *
Hoogte verschil **
Bewegwijzering *****
Algemeen **
Van: lode poncelet Ingegeven op: 25-jul-2008 Gereden op: 25-jul-2008
We zijn eergisteren terug beginnen te fietsen met 3.
Best wel fijn om ook eens het werk van anderen te zien.
Het was de eerste keer dus hadden we besloten het rustiger aan te doen.
Dus....

Teut.

Zoals gewoonlijk vertrokken in Hasselt. En "het ouwe getrouwe" parcours nog eens genomen.
Dit leid ons door de bossen van in Hasselt tot op de Teut in Zonhoven.
Je kan dus vertrekken van aan de achterkant van het Heksenbergbos (Banneuxwijk, achter de kerk)om dan uit te komen aan de Kids (school buitengewoon onderwijs) en verder langs het Vakantiepatronaal (Restaurant De Kwaakvos). Hier moet je dan even over de gewone weg verder naar de achteringang van de vijvers van Bokrijk. Toegegeven: om hier perfect dooruit te geraken neem je best eerst even contact op met iemand die zijn weg hier een beetje kent.
Als je hier door de wirwar van single tracks, snelle technische stukjes, prachtige natuur, modder en wortels bent geraakt dan kom je ineens uit aan de Jeugdherberg van Genk. Hierlangs kan je weer de bossen induiken om uiteindelijk op de Teut uit te komen.
Indien de trip vlot is verlopen kan je onmiddelijk inpikken op de blauwe lus van Zonhoven.

Omdat we dit al enkele keren hebben gedaan was het bij ons dus zo.
De Blauwe route hebben we dus gevolgt tot voorbij de Kamping Holsteenbron. (Hier begint die lus eigenlijk) Als je dan verder rijd tot aan het bruggetje dan kan je hier nog een te zalige single track meepikken. Hij ligt naast de route maar is zeker de moeite om te doen. Wij doen hem telkens een paar keer. Elke keer een beetje sneller. We zitten nu aan 35km/u. Try us.!!!!!
Volg je de blauwe route verder dan kan je op een gegeven moment overschakelen op de blauwe route van Genk. Doe dit je je komt vanzelf aan de Terril. (Hij ligt achter de cinema van Genk. Euroscoop. Niet Kinepolis.)
Als je hetzelfde traject terug neemt da heb je op het einde van de dag toch vlot 50km op de teller.
Een mooie training dus.

Laat ons weten hoe het gegaan is.

Kaartje volgt.
Van: roland vanbrabant Ingegeven op: 12-may-2008 Gereden op: 11-may-2008
Zonhoven nog slechts 1x gereden en zo dicht in de buurt...Wel dat viel erg mee. Ik was meer gecharmeerd door 'sommige' stukken dan de vorige keer. Vanuit sportcentrum basvelden aansluiting gezocht op groen met zeer veel groen. Redelijk 'single-achtig' maar niet overdreven zwaar. Tot je bijna de duinen inrijdt en weer stelde ik vast dat mijn slicks niet de juiste keuze waren in het diepe zand op veel plaatsen. Goed effe duwen en verder.
De situatie in het Genkse (aan de autostrade) met aansluiting op het Genkse mtbnetwerk is echt niet duidelijk. Gelukkig ken ik hier alle mtbroutes. Ik zou anders zou instinctief op het blauwe Genkse netwerk beland zijn. Pijltjes met daaronder de naam van de route zijn een oplossing (zie Tielt, Aarschot etc).
Mijn gps schoof mij daarna echter op het saaiste stuk van de blauwe route (bijna fietsroutenetwerk) tot ongeveer aan de golfvelden, daar werd het weer beter.
Al bij al toch veel fun gehad, ja ik hoef het niet te zeggen... limburg is een zeer mooie streek.
Trouwens schrik om dit te vermelden. In een nachtmerrie zie ik soms de draagtassen opengaan van al die kataraktpsychoten. Daar komen dan de modderbandjes uit om op de citybikes met 3 naast mekaar in den limburg de mtbroutes te testen, eekes !!
Van: kurt Ingegeven op: 16-mar-2008 Gereden op: 15-mar-2008
Heel mooie routes heb ze alle 2 al gedaan in alle richtingen heel mooi
Van: lode poncelet Ingegeven op: 9-nov-2007 Gereden op: 9-nov-2007
DE TEUT

Voor hen die misschien ook eens
wat fotokes willen zien van tochten.
En wat extra uitleg.
De volgende link.

http://lodep.blogspot.com/
Van: Yves Ingegeven op: 18-sep-2007 Gereden op: 16-sep-2007
Zoals gezegd route van Zonhoven gereden. Trouwens bedankt voor de aanvullingen op de site! Leuke route, mooie natuur en plaatselijk veel zand. Vraag me af of hier iemand door geraakt?! zonder afstappen of omvallen natuurlijk :-)) Blauw en groen samen is zoals aangegeven +/- 20km. Enkel thv de parking in Hengelhoef met de aansluiting op't parcours van Genk ontbreken enkele pijltjes. De palen staan er nog maar iemand vond het nodig om de pijltjes eraf te halen. Op de pdf rechtsbeneden. Je moet er, als je de tocht volgens de wijzers vh uurwerk rijdt, rechtsaf; voorbij de parking rechtsaf (verharde asfalt weg), en een beetje verder opnieuw rechtsaf maar nu een bospad.
Van: P.eter (webmaster) Ingegeven op: 11-sep-2007 Gereden op: 16-sep-2007
De rode is een verbindingsstuk tussen de verschillende routes en groen en blauw kan je samenvoegen. Ik heb ook gezien dat de gps tracks voor de andere routes beschikbaar waren bij Bloso, dus ik ga de website aanpassen. http://www.bloso.be/public/bloso/Docs/Mountainbikeroutes/HeiderouteRoute.pdf
Van: Yves Ingegeven op: 11-sep-2007 Gereden op: 16-sep-2007

Vraag?
Ben van plan de route in Zonhoven eens te proberen. Zijn deze drie routes te combineren (R+B+G) in één toerke?? Het plannetje is enkel de blauwe route veronderstel ik?
De sportterreinen Halveweg liggen niet lang afgebeelde route (als ik een beetje inzoom) ... dus welke kleur vertrekt aan de schopdriesweg 17? Rood, blauw of groen??
Indien iemand dit weet?!! ... laat maar komen, anders zullen we het wel ondervinden.
Van: Lode Poncelet Ingegeven op: 7-aug-2007 Gereden op: 6-aug-2007
Ik rij dit parcours bijna iedere dag (ong. 25km). Goed om de dag van u af te rijden.
Er loopt 138km parcours door het natuurgebied "De Teut". Zeker de moeite om eens
te doen.
Het traject varieert van diepe mulle zand over modder tot de sporadische afvalt.
Pijlen zijn zeer duidelijk aangegeven (wat hier wel nodig is). Voor het vertrek zeker goed uw eigen parcours vastleggen zodat ge ondertussen niet verloren rijd. (Kan hier goed gebeuren door vele kleine ogenschijnlijk fijn offroad stukjes).
Zeker een goed parcour om na het werk te doen. Of voor op zaterdag om warm te rijden voor zondag. Of gewoon om de benen soepel te houden.
Van: stef Ingegeven op: 12-dec-2006 Gereden op: 12-dec-2006
Dit is geen heel zwaar parcours maar je kan het wel zwaar maken als het parcours van genk er aan vast koppelt en zo er de terril van Winterslag bij neemt(bekend van GP Roel Paulissen)
Van: Dirk Ingegeven op: 21-oct-2006 Gereden op: 21-oct-2006
Vandaag voor de eerste keer deze route gereden. Echt een grote uitdaging is er niet aan, vrij vlak parcour met hier en daar en klein bergopje. Wel een zeer prachtige streek, vooral het stuk door de heide is zeer mooi. Op het einde van de rit voelde ik het toch wel in de benen, het losse zand maakt het soms heel moeilijk om door te komen waar je, als je even niet oplet, je toch vastrijdt :-). De bewegwijzering is wel perfect hier. Toch een leuke route al bij al.
Van: Roland Vanbrabant Ingegeven op: 7-oct-2006 Gereden op: 16-sep-2006
Tja wat moet ik hier over vertellen... Heb deze streek eerst een paar duizend km verkend op mijn koga hybride ... zeer mooie streek dus. Ben toen jaren geleden overgestapt op de moutainbike en heb dus andere "wegen" gefietst.
Neen, dit is niet echt een mtb parcours "pur sang". Het blijft een mooie streek met af en toe wat los zand 'als het droog is' en ... waar geen bergen zijn kan je ze natuurlijk niet maken. Ik zou zeggen: iets voor beginners of om echt door te vlammen of om van de natuur te genieten. Bewegwijzering is tot nu toe perfect, vergeet niet dat die in beide richtingen is aangeduid.
Een belangrijk voordeel is echter dat je deze route kan koppelen aan zowel de heusden (bovy)route als de genkse lus. En dan kom je toch wel aan je trekken vermoed ik zo....