logo  
Tilff-EsneuxTilff-Esneux
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
rood Place du Souvenir Place du Souvenir 28,  Tilff 
geel Rue Lavaux ,  Esneux 
? Rue du Pont ,  Hony 

Lussen
rood groen blauw geel
12,8 km (362 hm)GPX 14,6 km (386 hm)GPX 22,9 km (561 hm)GPX 21,7 km (423 hm)GPX

Informatie
Share
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Infrastructuur vertrekpunten
Vertrekpunt Parking Drankgelegenheid Kleedkamers Douches Fietsreiniging
Place du Souvenir
Rue Lavaux
Rue du Pont
Opmerking
Ik heb geen exacte informatie over deze routes, ook niet van de exacte vertrekpunten.
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Marcel Janssen Ingegeven op: 19-jul-2019 Gereden op: 18-jul-2019
Mooie blauw route. Zit vanalles in. En...de bordjes staan nu goed aangegeven en er is onderhoud gedaan. Zeker niet de moeilijkste, maar ook niet de makkelijkste Ardennen route. Vertrokken vanuit esneux erste km asfalt maar daarna komen hele mooie en ook wel enige technische stukken.
Van: Patrick Ingegeven op: 8-sep-2018 Gereden op: 1-sep-2018
Commentaar van 2/9/2018 slaat op de blauwe route.
Van: Patrick Ingegeven op: 2-sep-2018 Gereden op: 1-sep-2018
De begroeiing langs de Ourthe (na de Rue Rosière) is weggemaaid. De boomwortels zijn hier en daar nog een obstakel maar dat maakt het spannend. Opgelet voor overhangende takken van wilde rozelaars en pruimen in de afdaling na Rue de le Cloche. Er zijn nu wel wat takken weg maar dat is tijdelijk. Volg de GPX-route niet maar de pijlen dan heb je op het einde nog een bijzonder leuke afdaling door het bos. Ga links voor de barbecue van la Heid des Corbeaux.
Van: Filip Ingegeven op: 30-jun-2018 Gereden op: 30-jun-2018
Na de tegevallende blauwe deze keer de rode lus genomen.
Veel uitdagender en technischer klim- en afdaalwerk maar nog allemaal best te doen.
Volgens mij meer gereden lus en daardoor niet zo dicht begroeid dan de blauwe.

Van: Filip Ingegeven op: 30-jun-2018 Gereden op: 30-jun-2018
Zonet Esneux blauw gereden.
Veel asfalt, weinig of geen technische stukken.
Momenteel stuk bij dat bijna volledig dicht gegroeid is met netels en distels.
Slechte markering en onderhoud dus zeker met gps rijden !
Van: Diddi Ingegeven op: 12-jul-2017 Gereden op: 11-jul-2017
Gisteren de blauwe route gereden, vertrokken vanuit Esneux centrum. Pittige klimmetjes, prachtige stukken, waaronder leuke single track naast het water waar de begroeiing hoog stond. Al bij al goed geamuseerd. Wel af en toe wat getwijfeld over hoe de pijltjes te interpreteren. Hier en daar ontbreekt ook een pijltje, zodat een GPS met .gpx wel handig is.
Van: Dirk D Ingegeven op: 21-may-2015 Gereden op: 21-may-2015
Kan iemand mij de GPX bezorgen van deze route's
Van: Richard Hemmen Ingegeven op: 5-may-2015 Gereden op: 5-may-2015
Vertrokken vanaf station Mery. Ik reed eerst rood langs het water. Bij de brug in Tilff was ik de route kwijt. Na enig zoeken bleek het rechts en direct links te zijn. Omhoog klimmen! Even later weer rood kwijt en groen opgepakt. Hier een paar pittige klimmen gedaan en een steile afdaling over een bochtig smal pad. Ik kwam weer beneden bij de brug uit. Terug naar Mery gereden en toen gedaan waar ik voor kwam, de blauwe route. Deze route was echt de moeite waard. Mooie natuur, veel bos, velden en water. Weinig asfalt behalve het laatste stuk in het dal vanaf Esneux. De route was goed aangegeven. Mooie paden, soms met rots en boomworstel. Af en toe modder, een enkele keer glad, maar over het algemeen goed te doen. Lekker klimmen en afdalen.
Van: Peter Ingegeven op: 6-apr-2015 Gereden op: 6-apr-2015
Wij hebben groen en daarna blauw gereden. Groen begint met een stevige klim (idem blauw). Blauw heeft meer bospaden en enkele mooie dalingen.
De wegwijzers zijn goed verstopt maar al bij al viel het goed mee!
Zeker de moeite, we gaan zeker nog eens terug om de overige routes te verkenen.
Startplaats aan het station van Mery is een aanrader zoals door vorigen beschreven.
Van: Hans Ingegeven op: 1-aug-2014 Gereden op: 1-aug-2014
Vandaag de blauwe en rode route gereden.

De blauwe is zeer sfgewisseld en mooi en vooral door bossen. Op enkele essentiele plekken kon ik geen bordje ontdekken. Dus je doet er verstandig aan de gps track mee te nemen.

Daarna de rode. Eerst een lang vlak stuk asfalt gevolgd door zeer pittige klimmetjes met de snelweg op de achtergrond. Ik vond deze beduidend minder dan de blauwe. Ook hier miste ik weer een aantal bordjes.

Een handig startpunt is het station van Mery. Hier staat ook een informatiebord met de routes erop.
Van: Berten Bastiaens Ingegeven op: 11-mar-2014 Gereden op: 11-mar-2014
Vandaag in de vroege ochtend mijn auto geparkeerd aan het kleine station van Mery. Nog net 1 plaats vrij en dat is op minder dan 100 meter van de aansluiting van de vier routes.
Eerst geel gereden: Rustig erin komen met enkele km rustige paden naast de ourthe. Niet veel aan gehad wegens de mist :) Al bij al nog redelijk te doen maar toch redelijk veel asfalt.
Dan blauw: Heel plezant en veel meer over bospaden, grind, blokken en al meer een "avontuur". Volgens de gps track moet je naar Esneux afdalen via de weg maar ik heb de pijltjes gevolgd naar links aan een bbq. Zo krijg je een heel snelle en plezante afdaling door de bossen. Eenmaal beneden gewoon tweemaal rechts en dan kom je terug op de gps track.
Dan nog rood erbij gedaan en tot in Tilff was het wederom rustig de Ourthe volgen. Eenmaal in Tilff letterlijk in het rood gaan door een dijk van een klim. Echt het betere klimwerk dus geen aanrader met koude benen.
Toffe afdaling die pokke snel gaat :D Volgens de gps track moest ik die afdaling ook iets anders nemen maar de pijltjes gaven een smalle pad tussen huizen. Eenmaal op de weg naar rechts gevolgd en ook weer uitgekomen op de gps track.

Conclusie tof en voor herhaling vatbaar
Van: Ronny Aerts - webmaster Ingegeven op: 22-feb-2014 Gereden op: 22-feb-2014
Extra gpx track zijn opgeladen met dank aan Hans Huver.
Van: Stefan Ingegeven op: 31-jan-2014 Gereden op: 13-jan-2014
Goeie dag allemaal,

voor wat het nog waard is: een dik jaar na de laatste post hier: net de rode en groene route gedaan van Tillf. R
Rood is vrij zwaar en technisch vooral in het begin tem dat je de snelweg onder moet. Nadien gaat het. Groene tour is vrij veel afsfalt toch. De bepijling is niet heel slecht, maar kan beter. Af en toe staat er een pijl na de bocht ipv ervoor.
Wat betreft de blauwe tour: deze is echt wel van Esneux zelf en niet van Chaudfontaine. De blauwe loopt een tijdje gelijk met de groene en splits dan af maar komt wel terug aan in Esneux.
Zelf zijn we gestart in Mery aan het station. Dit is het punt waar de drie routes 'elkaar tegenkomen'. Al bij al mooie routes, voor herhaling vatbaar. Maar dan wel met modderbanden ipv Hutchinson Python.

gr
Stefan
Van: belstrael Ingegeven op: 18-jul-2011 Gereden op: 17-jul-2011
Ik heb gisteren samen met Corrupte Vlegel de groene route gerede in Tilff.

Een mooie route, wel redelijk veel asfalt voor een MTB-route.

Minpuntjes:
- er zijn van die vierkante witte borden met afstanden op naar volgende bezienswaardigheden, die duiden rechtdoor aan, maar dan blijkt na zoeken dat het linksaf was.
- enkele pijlen zijn verdwenen of staan op een onzichtbare (slechte) plaats, vb: achterkant van verkeersborden aan de linkerkant van de weg
- veel asfalt

Op mn fiets-pc stond op het einde 18,4 km, gem. snelheid 12,7km/h

Leuke tocht, ik ga zeker nog eens terug!
Van: Steven M Ingegeven op: 14-sep-2009 Gereden op: 13-sep-2009
Gestart aan de sporthal in Tilff (vlakbij centrum): daar staat een bord met alle routes op.
Het is een beetje de kunst de routes aan elkaar te linken; vanuit Tilff neem je best eerst de rode. Vergallopeer u niet in die eerste beklimming: rustig beginnen is de boodschap. In Méry kan je overstappen naar de blauwe route, de andere kant van de vallei van de Ourthe omhoog (er staan bordjes). Tenslotte kan je in Esneux de gele route nemen: over de brug aan het kruispunt rechtsaf.
Ik vond het een zeer veelzijdige route, heel aangenaam om te rijden en met een voldoende moeilijkheidsgraad. Als je de route neemt zoals hierboven aangegeven, kom je ook niet veel asfalt tegen, en heel wat bos.
De pijltjes zijn ok, slechts enkele keren moeten zoeken. De gele zijn soms haast helemaal weggebleekt door de zon, zodat je d'er met je neus op moet kijken welke richting je uitmoet: een grappig zicht voor de wandelaars... ;D
Van: Frederik Ingegeven op: 1-jun-2009 Gereden op: 31-may-2009
De rode route is vooral in het begin lastig: in verschillende trapjes gaat het van 85 meter naar 270 meter. Daarna blijf je even op het plateau bovenaan. Na ongeveer 7 kilometer begint de mooie en lange afdaling naar Méry. Het laatste stuk van de route (dat gelijkloopt aan het eerste stuk van de groene route maar dan in tegengestelde richting) loopt via het Ravelpad langs de Ourthe en is helemaal vlak en geasfalteerd.

Groen bevat meer asfalt, zowel bergop als bergaf. Er zit onder meer een stuk in van de Côte de la Roche aux Faucons (sinds 2008 de voorlaatste helling van Luik-Bastenaken-Luik). Vooral op het einde is er een pittig stukje afdaling. Het aantal hoogtemeters is ongeveer hetzelfde van route rood.

Om het stuk Ravelroute te vermijden kan je bij de oversteek van de Ourthe in Méry meteen aansluiten op de groene route. Qua bewegwijzering heb ik niet echt grote problemen gehad, al zijn er op de groene route een paar pijlen die een beetje dubieus opgehangen zijn. Gewoon goed opletten is de boodschap.
Van: Geert Ingegeven op: 28-apr-2009 Gereden op: 24-apr-2009
Op zich leuke routes, MAAR wij hebben zeer veel problemen gehad met bewegwijzering: tot 10 x toe bordjes moeten gaan zoeken !!!
Van: julie Ingegeven op: 19-jan-2008 Gereden op: 19-jan-2008
even ter verduidelijking: de blauwe route van chaudfontaine is dus niet van Esneux, misschien beter om dit apart aan te geven, webmaster? Er zijn 2 vaste routes van chaudfontaine, de groene (19km dacht ik) en de blauwe (33km). Een kaart kan worden verkregen bij de VVV van chaudfontaine.
Van: Marcus Ingegeven op: 5-aug-2007 Gereden op: 5-aug-2007
Wij hebben vandaag de rode en blauwe route van Tilff gereden. Ik kan me vinden in het commentaar hieronder. De rode route is leuk, technisch maar een beetje kort. Je kan tijdens de rode route overschakelen op de blauwe (daarvoor moet je dus niet speciaal met de wagen naar Chaudfontaine rijden). Die route is inderdaad 32 km lang (en niet 22 km, zoals aangegeven). De blauwe route is niet altijd zo mooi als de rode, maar toch zeker de moeite waard, want er zitten een paar stevige kuitenbijters bij. Via de blauwe route kom je dan weer op de rode, die enkele kilometers voor het einde een heerlijk lange afdaling heeft. Wel opletten voor eventuele wagens. In totaal heb je dan een kleine 50km gereden. Zeker een aanrader.
Van: Christophe Boyen Ingegeven op: 20-jun-2007 Gereden op: 17-jun-2007
Eerst de RODE lus in Tilff:

+ Zeer mooi begin, veel natuur, technisch leuk genoeg en heel wat lang geklim zowel op beton als onverhard moet je vechten
- Toch wat kort (al is dat bij elke mooie lus zo), langs de ravel terug valt wel mee maar toch liever niet, autostrade lawaai is redelijk frequent, agressieve hond boven na een beklimming

Daarna naar Chaudfontaine gereden met de wagen en daar ge BLAUWE lus:
+ Zeer mooie klim op het begin, die is echt fantastisch
+ Oké wel wat beton, maar hellingen van 18% op beton in die omgeving zijn een welgekomen verademing
- Lawaai autostrade, de ravel een stuk volgen

Deze lus is volgens mijn de blauwe van Tilff en passeert daar ook en is dus geen 22,9 maar eerder naar de 33km wat niet erg is, maar wel leuk als je het op voorhand weet.

De route is makkelijk bereikbaar, eerste afrit na de Luikse tunnels en voor zo kortbij te zijn heeft ze heeeeeel veel te bieden. Alles in Vlaanderen vervalt in het niets daartegen.

Jammer is ook wel dat er blijkbaar heel veel nieuwe routes zijn aangelegd en je daar bij Bloso of Adeps niets van kan terug vinden. Uitermate jammer want er zijn nieuwe pareltjes. Weet er iemand als er zo'n boek of website is van alle Waalse routes is zoals deze bv voor Vlaanderen:

http://www.bloso.be/public/Bloso/mountainbikeroutes.asp
Van: julie Ingegeven op: 19-apr-2006 Gereden op: 19-apr-2006
Ik heb de blauwe route al eens helemaal gereden, en behoorlijke stukken van de rode (het stuk richting Embourg-Beaufays), de groene (het stuk in het bos van Sart Tilman tot aan Tilff), en de gele (het stuk bij Dolembreux en Montfort) gereden. Je kunt een mooie combinatie maken van bijvoorbeeld de blauwe en de rode route. Op zich zijn alle routes wel mooi, vooral de blauwe, maar er zit wel redelijk wat asfalt in, vooral in de gele route. Alle routes gaan via de ravel naast de l'ourthe wat ik als echte mountainbiker niet interessant vind en eigenlijk zelfs vervelend aangezien er nogal wat wandelaars, honden, en meer recreatieve fietsers zich op dat pad bevinden.
Van: Wilfried Coremans Ingegeven op: 16-apr-2006 Gereden op: 19-jun-2005
Heb vorig jaar alle routes al gereden. Routes vertrekken aan de Salle Omnisports in Tilff. Daar staat ook een groot informatiebord met al de mountainbike routes op. De routes zijn goed bewegwijzerd. De routes van Esneux vertrekken aan de brug over de Ourthe in Esneux. Er bestaat ook een kaart van de circuits.
Van: Roland Vanbrabant Ingegeven op: 15-apr-2006 Gereden op: 14-apr-2006
Ik ben dan maar eens langsgereden en inderdaad heb onmiddellijk 2 kleurige blosopijltjes ontdekt. Een beginpunt (met Blosoplakkaat) is ook hier niet echt te vinden, enfin heb daar ook niet liggen achter zoeken. Vraag mij niet meer welke kleuren, ik ben het kwijt, het was daar ondertussen spitsuur .. ik vermoed rood en groen.
Ah ja en nu de startplaats.. wel de map is niet echt verkeerd, wat zegt mijn Tomtom: Quai de L'ourthe en kruising Place Des Amis Du Folklore (gewoon aan de kerk dus) Leuk detail.. Meestal loopt het met de pijltjes mis in een stadscentrum, ook hier had ik dus mijn bedenkingen maar nee hoor bij het buitenrijden van Tilff zag ik onmiddellijk de 2 pijlen opnieuw !! Misschien lukt het toch nog eens ?