logo  
Westhoek / Houthulst / Langemark-Poelkapelle / Moorslede / StadenWesthoek / Houthulst / Langemark-Poelkapelle / Moorslede / Staden (Heuvelrug)
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
rood sportcentrum Jonkerhovestraat 103a,  Houthulst 
blauw sportcentrum Jonkerhovestraat 103a,  Houthulst 
blauw sportcentrum Klerkenstraat 37,  Langemark-Poelkapelle 
groen sportcentrum Grimmertinge Iepersestraat,  Moorslede 
rood sportcentrum De Wankaarde Oostraat 2,  Staden 

Lussen
rood groen blauw
54,5 km (300 hm)GPX 32,8 km (170 hm)GPX 36,0 km (148 hm)GPX

Informatie
Westtoer Koning Albert I-laan 120 8200, Sint-Michiels Tel: 050/30.55.00
Dit is een Sport Vlaanderen route
Share

Kaarten
1
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Opmerking
De route loopt over de heuvelrug van Klerken naar Staden en via Westrozebeke tot Moorslede. Korte en pittige klimmetjes maken het extra sportief, daarna word je getrakteerd op prachtige vergezichten... Langs de voormalige spoorwegbeddingen van Ieper-Kortemark en Ieper-Roeselare, fiets je door een streek die tijdens WOI decor was van talloze veldslagen. Stille getuigen zijn de Vredesmolen in Houthulst en de Duitse begraafplaats in Langemark. Heel wat kerkwegels, dreven en onverharde landweggetjes, verscholen tussen de groentevelden, zijn een uitdaging en zorgen voor avontuurlijk bikeplezier!
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Kobe Ingegeven op: 12-sep-2017 Gereden op: 12-sep-2017
Vandaag na een lange tijd nog eens gaan mountainbiken en de rode route gereden. Ondanks de wind mooi weer gehad en ferm kunnen genieten van de regen die gisteren en deze nacht gevallen was. Daardoor soms een slijkpartij maar zeker te doen.
Had voor de zekerheid mijn GPS meegenomen omdat ik uit ervaring van vroeger weet dat de bordjes soms onvindbaar zijn. De route overal mooi gevonden behalve in het offroadstuk tussen de vrijbosstraat en de Klerkenstraat. De aardeweg was vervangen door een veld spruiten. Klein stukje omgereden maar dit bedierf de pret niet. Wel gemerkt dat het gpx bestand op de site soms niet volledig overeenkomt met de bordjes. Toch erg genoten van deze mooie MTB-tocht!
Van: Jeffrey Ingegeven op: 26-aug-2016 Gereden op: 26-aug-2016
Vandaag blauwe route gereden. Een goede manier om een voormiddag van een dagje verlof te benutten.
Had al wat reviews van de rode en blauwe routes gelezen dus volle moed naar daar voor de blauwe route.
Gestart met het wat hoge gras kort na de start. Op zich is dit geen probleem, komt wel wat vast te zitten in de ketting en derailleur maar is na enkele kilometers bij het uithalen hiervan een ideale manier om deze te reinigen :).
Het gras staat inderdaad wel wat hoog, maar als mountainbiker zou dit geen probleem mogen geven. Gelukkig geen veraderlijke overgroeide diepe putten waar je kan in verdwijnen :). De rest van de route is redelijk gevarieerd met weinig slijkpartijen door het drogere weer.
De route komt redelijk goed overeen met de route dat ik upgeload heb van Routeyou.be en Bloso (dank hiervoor aan beide websites!!!) alhoewel soms wat logisch nadenken en rondkijken aan de orde kan zijn. Ook denk ik dat een upgeloade gpx/fit file aan de orde is. (bij interesse van de webmaster, kan ik deze doorsturen om op de website te zetten). Mijn basis was de blauwe pijltjes met wat steun van de gps-track in plaats van omgekeerd.
Wel wat flauw dat als men aan het sportpark van Houthulst de rode route kruist en deels overlapt en de gps plots het sportpark ziet als een eindpunt van de upgeloade track( maar laat het ons op de gps steken :)) Dit wil dus zeggen de rest van de route enkel met de pijltjes te volgen (alhoewel ik waarschijnlijk ook gewoon opnieuw de blauwe route had kunnen starten....). Gelukkig was de route na dit sportpark iets beter aangeduid dan ervoor.
Buiten werkzaamheden kort na Houthulst even verkeerd gereden (+/- 150 meter die in de track verkeerd zou staan), maar dit kan uiteraard niet voorzien worden. Maar voor de rest genoten van deze route, het mooie weer en vooral de rust. Het spreekt natuurlijk voor zich dat er heel van tractoren op deze banen op toer zijn dus wat hoffelijkheid van ons fietsers kan wel, zeker als de banden van de tractor breder zijn dan de weg...
Algemene conclusie: een leuk en gevarieerd ritje, pittig voor de beginnende mountainbiker, goed voor de geoefende mountainbiker maar misschien zal de ervaren mountainbiker soms wat op zijn honger zitten. NIet onbelangrijk om te vermelden dat de routes waar er auto's en tractoren op de baan rijden beperkt zijn, indien wel veel gebruik gemaakt van een apart fietspad.
Ik zou zeggen, probeer het want het is zeker geen saaie rit met enkel asfalt, niet te zwaar (het lag natuurlijk droog), het is een goede training die met 35km niet gering maar ook niet onoverkomelijk is.
Van: Pieter Desmet Ingegeven op: 31-mar-2016 Gereden op: 30-mar-2016
Rode lus gereden. Prachtige route, lag redelijk zwaar door de regen van de laatste dagen. Enkele offroad gedeeltes links laten liggen en verder op het parcours terug ingepikt. Het eerste stuk rond het militair domein was echt niet te doen, kapot gereden van zware machines. Deze zone heb ik te voet gedaan. Ik heb alle bordjes teruggevonden, echter soms wel wat zoekwerk. Deze route is zeker een aanrader, veel afwisseling en soms pittige offroad gedeelten. Dus ja, wel voor een geoefende fietser.
Van: Robbe Moerman Ingegeven op: 5-aug-2015 Gereden op: 4-aug-2015
Zeer slecht onderhouden, bepaalde dreven zijn compleet dichtgegroeid (dreef tussen Langemark en Sint-Juliaan).
Bij diepvriesbedrijf Dejaegere in Sint-Juliaan is de weg zelfs verdwenen. Er wordt nu een loods gebouwd.
Er is géén omleiding voorzien dus moet je hier op goed geluk de juiste richting zoeken.

Deze route is abominabel, een echte afrader.
Van: Ronny Aerts (webmaster) Ingegeven op: 25-aug-2014 Gereden op: 24-aug-2014
De GPX tracks zijn toegevoegd.
Van: wim Hoornaert Ingegeven op: 12-dec-2013 Gereden op: 8-dec-2013
prachtige route. lag op sommige plaatsen erg zwaar. vooral rond diepvriesbedrijf horafrost. (was niet te doen). alle pijltjes gevonden enkel aan transportfirma ADS wat moeten zoeken. je moet gewoon tussen de vrachtwagens rijden en het volgende wat zoeken.
Van: casteleyn brecht Ingegeven op: 2-may-2013 Gereden op: 2-may-2013
Mooi rit Maar Heel Veel Bordjes Ontbreken. Dus bij deze vraag ik aan Bloso, Voor de borden eens goed na te kijken
Van: fre Ingegeven op: 2-oct-2012 Gereden op: 2-oct-2012
Gelieve de bordjes te controleren.
Voor je aan de sporthal van Staden komt is het bordje weg. Op een andere plaats ligt het bord om en nog ergens anders moet je het zoeken tussen de struiken.
Aan Westrozebeke is het ook niet duidelijk waar je juist moet afslaan. Het bord staat naar rechts en je hebt daar 2 straten. ik heb ze beiden ingereden en er waren nergens meer bordjes te bespeuren.


Van: KRISTOF Ingegeven op: 2-dec-2011 Gereden op: 2-nov-2011
leuke route , ma khad het al bij al wel zwaarder verwacht . 1 bordje die omlag ; ter hoogte van de oude spoorweg( vijfwegen) . Daar moet je na rechts .
Van: Geert Deceuninck Ingegeven op: 13-sep-2008 Gereden op: 13-sep-2008
Het rode parcours is best zwaar, fel geaccidenteerd en in ons geval doorspekt met veel verraderlijke modder- en waterpartijen. Wij zijn niet aan het startpunt begonnen, maar hebben ingepikt op Sleihage. In Westrozebeke de weg kwijtgespeeld, zijn dan maar recht naar huis gereden, want de kilometerteller stond al op 65 km. Een stukje langer dus dan hier vermeld staat.
Van: hans couckuyt Ingegeven op: 22-jun-2008 Gereden op: 22-jun-2008
omstandigheden: droog en veel wind
routes: begonnen in Staden met rode, verder op groen, terug op rode en weg kwijtgeraakt na bos van Mil. domein Houthulst.
Opmerkingen: hoog gras en slecht geparkeerde autos beperken zichtbaarheid pijltjes en op bepaalde stukken ook de ondergrond (hoog gras op een zompige geaccidenteerde ondergrond kunnen nare verrassingen zijn)
Zie vorig commentaar: blijkbaar is de hond "gesneuveld" want ik heb hem niet meer gezien. :-)
conclusie: heel mooi parkoers maar wat verwaarloosd qua begroeiing (hoog gras en netels)
Van: Vandevelde Frederik Ingegeven op: 18-sep-2007 Gereden op: 17-sep-2007
Gisteren ben ik het parkoers beginnen rijden maar op de oude spoorwegbedding tussen de Elzerijstraat en de Vagevuurstraat ben ik door een Colli-achtige hond in m'n kuit gebeten en ik kan je zeggen, stuk uit de kuit gebeten, om te beginnen 3 weken werkonbekwaam, en pijnlijk, niet normaal. Heb al stappen genomen en klacht neergelegd bij politie en me burgerlijke partij gesteld om alle kosten betaald te krijgen, en ga er alles aan doen om dat beest te laten inslapen. Dus beste mtb-vrienden ter hoogte van leegstaande boerderij waar wel nog schapen gekweekt worden, OPGEPAST!
Van: wulf Ingegeven op: 18-aug-2007 Gereden op: 17-aug-2007
Gisteren de rode route gereden. Redelijk te doen, zelfs voor een minder geoefende fietser als mijzelf. Sommige stroken lagen zeer drassig door de regenval van de voorbije dagen, met als toppunt het begin van de strook aan het militair domein... Alle pijlen stonden netjes op hun plaats, geen probleem daar. Enige probleem was dat er, op de steile onverharde strook in het bos na de drie heuveltjes langs de gitsbergroute, glas lag over de hele helling! Hier opletten dus!! Nog één tip: probeer de rit met een lange broek aan te vatten, want de netels staan op sommige plaatsen op stuurhoogte...

Veel plezier!
Van: Mith Ingegeven op: 3-aug-2007 Gereden op: 3-aug-2007
Vandaag de groene rit gereden vanuit Moorsele,zoals reeds gemeld bij de start lang gras die de route bemoeilijkt tot zelfs gevaarlijk verbergt. De wegbewijzering is wel wat zoekwerk maar toch op flanders field een makie. Was mooi weer dat maakt veel goed.
Van: Mountainbikerke Ingegeven op: 28-jun-2007 Gereden op: 28-jun-2007
Gisteren rode route gereden,

goed bewegwijzerd alle bordjes die voorheen verdwenen waren stonden opnieuw keurig op zijn plaats, alleen mag het gras wel dringend eens gemaaid worden. Her en der stond dan ook het niveau van het gras hoger dan mijn stuur en was het wel eventjes zoeken welk spoor ik moest nemen.
Door de weersomstandigheden van de voorbije dagen lag het parcours er wel zeer drassig bij wat het 55 km lange parcours wel knap lastig maakte. Ook de wind in de vele open vlakten speelde hierin een grote spelfiguur. Anders is het een zeer mooi parcours, een echte aanrader voor een geoefend mtb'er.

Van: Bertinus Ingegeven op: 9-jun-2007 Gereden op: 9-jun-2007
Zonet de blauwe route gereden. Mooie route met een redelijk offroad deel. Als Langemarknaar ben ik plaatsen gekomen dat ik nog nooit van mijn leven ben geweest en dit tegen mijn deur.
Enkele bemerkingen:
- de strook die je moet doen als je de oude spoorweg verlaat, staat het gras véél en véél te hoog waardoor het enorm moeilijk om er vlot doorterijden.
- de strook langs het militair domein (vooral begin) is redelijk drassig, idem hier met het hoge gras.
- enkele bordjes die mijn inziens slecht staan opgesteld waardoor je bijna verkeerd rijdt. (private weg Jonkersove, laatste strook niet ver van tearoom 'te lande'.

Al bij al wel een meer dan goeie route, al mochten ze wat meer bordjes hebben geplaatst.
Van: Bart Vandenameele Ingegeven op: 2-apr-2007 Gereden op: 1-apr-2007
Om en rond het bos van Houthulst waren er toch een aantal bordjes verdwenen:
1. bordje na de spoorweg op de Vijfwegen waar men een beetje verder rechts in (waar eveneens de blauwe route aansluit) moet;
2. na een stuk onverhard langsheen het bos van Houthulst waar men links kan (richting baan Madonna-Houthulst), rechtdoor het bos van Houthulst in of rechts naar de Stadenrekestraat;
3. twee opeenvolgende bordjes in het bos van Houthulst (thv de Jachthoorn in).

Kan ferm ambetant zijn voor iemand die niet van de streek is ...
Van: Ameloot Peter Ingegeven op: 4-sep-2006 Gereden op: 4-sep-2006
Best Bikelovers,
ik heb vandaag de rode route gereden. Ik vond deze route ook zeer mooi. De route was zeer goed aangegeven. MAAR welken onnozelaar heeft daar naast het militair domein in Houthulst die verroeste ijzeren paaltjes gezet??? Het pad zelf was echt "slijkerig", dus reed ik helemaal aan de rand in het gras... Daar staan dunne verroeste ijzeren paaltjes tot op kniehoogte. Als je met de fiets voorbij rijdt bijna niet te zien, had dat dus helemaal niet gezien en heb er mijn scheenbeen schoon aan opengereten... Dus TIP: ploeter maar eens goe int slijk in plaats van den "slimmen" uit te hangen en de propere stukjes op te zoeken... Na het douchen en het fietsje verzorgd te hebben zult ge u nog zo goed voelen (kan ik jammergenoeg niet zeggen nu met mijn gekneusd en opgengereten scheenbeen...)
Al bij al toch een mooie namiddag gehad hoor!
Peter
Van: serge Ingegeven op: 9-aug-2006 Gereden op: 5-aug-2006
Wij hebben de blauwe gereden en ze is ook 4 km langer dan aangegeven.
Maar dat mag geen probleem zijn,want het zijn heel mooie routes.
Van: Wim Moerman & Lieven Dejonckheere Ingegeven op: 9-aug-2006 Gereden op: 8-aug-2006
We hebben op 8 augustus de rode lus gereden. Er staat 45 km aangegeven maar op het einde hadden we toch meer dan 50 km. Niet erg, het is een mooie streek. We zijn geen enkele keer verkeerd gereden. Enkele veneinige kuitenbijters. Een aanrader.
Van: Vancoillie Kevin Ingegeven op: 25-jul-2006 Gereden op: 24-jul-2006
Mooie tocht, met voldoende afwisseling. Wel jammer dat het weinig heuvelachtig is.

Enkele opmerkingen:
Sommige off-roadpaadjes moeten toch beter onderhouden worden. Ze zijn helemaal toegegroeid en het gras staat daar heel hoog.
De strook langs het militair domein was niet te doen. Levensgevaarlijk. Goed voor je benen te breken.
Enkele pijltjes staan links van de weg: moeilijk zichtbaar als je rechts rijdt.
Er was een pijljte verdwenen op een offroad rond Jonkershove. Ik kwam op een private weg terecht, die ten einde liep op een boerderij. Ik moest een beetje eerder linksaf, maar pijltje is verdwenen.

Van: buffel stefaan Ingegeven op: 17-jul-2006 Gereden op: 15-jul-2006
hallo ik wil iedereen eens laten weten dat er nu een nieuwe route ligt in hooglede gits ter gelegenheid van wk cyclocross 2007 de route bestaat uit 2 lussen in totaal goed voor een 50 tal km mtb plezier de route kan makkelijk gelinkt worden met die van staden omdat ze voor een stukje over zelfde parcour loopt
Van: Frank Pottelancie Ingegeven op: 2-jul-2006 Gereden op: 1-jul-2006
Rode route gestart in Staden. Na ongeveer 1 km buiten het dorp ontbreekt reeds een bordje, waardoor we de rest van de route niet konden rijden.
Uiteindelijk op de groene route terechtgekomen. Na Passendale is het de bedoeling om richting Moorslede te fietsen via onverharde weg. Net voor dat punt is het mtb-bordje afgeplakt met tape en staat de onverharde weg als 'private weg' aangegeven. Ook op dat punt stopte 'the fun' vroegtijdig.
Van: Cedric Vandendriessche Ingegeven op: 22-apr-2006 Gereden op: 4-apr-2006
Na enkele droge dagen de fiets op gesprongen en de blauwe lus gereden, daar deze op 3 km van mijn deur vertrekt.

Route goed berijdbaar, op een strook naast het militair domein na. Daar waren ze de voorbije dagen met wat tanks aan het ploeteren geweest, dus vaarwel weg!!!

Bij een stralend lentezonnetje en een stevige bries genoten van de omgeving en rustig mijn toch kunnen afleggen. Alles goed bepijld, niet verkeerd gereden. Ook de doortocht in het bos van houthulst is een plezier om te rijden.

Voor een getraind rijder is 36.5 km misschien wel iets te kort!!!
Zeker een aanrader.
Van: vandenbussche peter Ingegeven op: 20-feb-2006 Gereden op: 19-feb-2006
Zondag de rode route gereden .Licht heuvelachtig parcours met enkele leuke off - road stroken .Goede bepijling , slechts 2 maal verkeerd gereden . Lag er op bepaalde stroken zeer modderig bij , op een 3-tal plaatsen zelfs onbereidbaar .
Van: Hemelsoen Johny Ingegeven op: 20-dec-2005 Gereden op: 20-dec-2005
Vandaag de blauwe route gereden.De weersomstandigheden waren dezelfde als bij het rijden van de rode route.Enorme regenval gekregen de laatste dagen.Ik kan me van de indruk niet ontdoen dat de blauwe route wat beter berijdbaar is dan de rode.De strook langs Houthulstbos die samen met de rode loopt was weer onberijdbaar,twee diepe modderstroken in Langemark en Klerken na was het een leuke route.Veel tegelpaadjes,leuke dreven,wat bos.Persoonlijk vind ik de blauwe mooier dan de rode alhoewel het minder heuvelachtig is maar er zijn beduidend minder saaie asfaltwegen.Jammer dat er enkele dreven niet kunnen genomen worden daar ze,zogezegd,privaat zijn.Mogelijks kan een gesprek met enkele eigenaars wat méér off-road opleveren.Vergeleken met vele andere routes in West-Vlaanderen is deze blauwe route zeker een aanrader
Van: Hemelsoen Johny Ingegeven op: 8-dec-2005 Gereden op: 8-dec-2005
Vandaag de rode route gereden.Door de regenval van de laatste dagen lag het parcour er erg modderig bij,bepaalde stroken waren onberijdbaar(4),een pad was over de lengte van 25 meter overstroomd,het is een mooie heuvelachtige omgeving maar er kon meer en berijdbaarder off-road uit gehaald worden.Bijv.na de off-road strook ter hoogte van 's Graveneik kwam er 5 km asfalt,door gewoon een paralelle weg te nemen, die wel op grondgebied van Zarren ligt,kon er daarvan alleen al 4 km off-road bijgewonnen worden.Ook elders,wat ik jammer vind in deze mooie streek.We kwamen aan 28 km.verhard en 17 km onverhard waarvan er zeker 10 km. heel modderig bijlagen.Volgende week verkennen we de groene route.