logo  
NismesNismes
Vertrekpunten
Lus Waar Adres Telefoon/Fax
rue Bassidaine rue Bassidaine,  Nismes 
rue Defraire ,  Treignes 

Lussen
geel rood
34,9 km (581 hm)GPX 59,7 km (1216 hm)GPX

Informatie
Dienst voor toerisme , Nismes Tel: 060/31.14.25
Share

Kaarten
1
Lokatie in Belgie
map will be loaded in a moment

Loading example gpx into google maps ...
Extra informatie
Fietsverhuur
Viroinval, Rue de l'Autre Cote de l'eau 15
Viroinval, Rue Coliche 2
Viroinval, Place de l'Eglise a Oignies-en-Thierache
Opmerking
Behoord tot de "Pays des Vallées"
Commentaren
Uw eigen commentaar toevoegen
Van: Andries Ingegeven op: 20-oct-2020 Gereden op: 18-oct-2020
Afgaand op de positieve reviews vertrokken we vol goede moed richting Nismes (even lang rijden naar het startpunt als voorzien om de track af te leggen, 2u heen, 2u terug vanuit Antwerpen). De weergoden waren ons niet heel goed gezind. De hele dag motregen maar meer dan de helft van het parcours ligt onder de bomen, dus dat viel heel goed mee. Aan de start overtuigde een kwieke 50-iger ons dat de route prachtig is, hij had ze gisteren gereden.

Ons relaas. De 60km leek ons één, lange, saaie boswandeling die om de één of andere reden de hele tijd omhoog leek te gaan. Gelukkig is er op het einde nog een streep van ongeveer 1km naar beneden. De laatste 20km zijn heel wat bospaden bezaaid met snoeihout.

Als je toevallig in de buurt bent. Rij de track zeker eens. Maar verwacht er niet te veel van. Wij zijn 'm ondertussen alweer vergeten.
Van: Wouter Ingegeven op: 21-jun-2017 Gereden op: 21-jun-2017
Rode lus gereden, vertrokken vanuit het startpunt in Nismes voor 62 km op 3h30 en 1050 hm.
Heerlijke route waar je zo ongeveer alles krijgt voorgeschoteld wat je kan wensen op een MTB.
Enig minpunt dan misschien de bospaden die volledig vernield zijn door de jongens en meisjes van 'bosbeheer'. Deze stukken komen pas naar het einde van de route maar bij nat weer zullen deze niet simpel zijn!
Het klimmen valt nog redelijk mee qua klimpercentages maar wat vooral parten speelt is de lengte en de rotsige ondergrond waardoor het niet vlot bolt. De tweede klim die je al na 9 km bedwingt is de steilste die je zal tegenkomen op deze lus.
De off-road afdalingen zijn (op 1 na) helemaal niet moeilijk maar wel fijn, paar afdalingen ook wel op de weg.
Hoofdzakelijk rij je op brede bospaden met een paar mooie single tracks, deze komen wel pas sporadisch na ongeveer 25 km. Er zit ook redelijk wat asfalt in (tis te zeggen: route degradé ;-) ) maar dit stoorde mij niet echt, je kan hier dan even op adem komen.
Als toetje krijg je op het einde een lange afdaling van 3.5 km die deze route mooi samenvat: je begint in het bos door bladeren/stenen/boomwortels waarna het overgaat in rotsige ondergrond om af te sluiten met een kiezelweg, op het einde heb je een rotvaart :-)
Qua onderhoud zeker in orde, op vele stukken hadden ze recent nog gesnoeid waardoor ik overal makkelijk door kon. Hopelijk houden ze dit gedurende het jaar goed bij en niet 1x snoeien per jaar...
Bepijling is voor 90% aanwezig, ik heb me af en toe toch moeten beroepen op de gps. Sommige pijlen zijn opzettelijk verwijderd (paaltjes staan er) maar op sommige plaatsen heb ik er echt geen kunnen vinden. Je kan meestal wel vlot navigeren op de pijltjes.

Aanrader, wel zien dat er enig trainingswerk aan vooraf is gegaan!!
Van: DeeGeeMille Ingegeven op: 31-dec-2015 Gereden op: 30-dec-2015
Ondanks de kou en enkele (te) modderige stroken, genoten van de rode lus.
Parcours is super goed gepijld. In combinatie met gpx files kan er vlot doorgereden worden. Een pareltje voor de XC liefhebber.
Breuk aan het achterwiel heeft belet on de gele lus in 1 trek mee te nemen.
Van: Ronny Aerts (webmaster) Ingegeven op: 30-dec-2015 Gereden op: 30-dec-2015
Beide gpx tracks van deze route toegevoegd.
Van: DeeGeeMille Ingegeven op: 29-dec-2015 Gereden op: 29-dec-2015
Gpx files kan je vinden op:http://trails.bike/mtb-route/belgie/namen/nismes-geel/1305#
Van: Hendrik Ingegeven op: 26-oct-2013 Gereden op: 6-jul-2013
Deze zomer de 50km gereden, best kaart meenemen maar wel goed bewegwijzerd. zeker 90% offroad en héél veel klimmen, ook zalige afdalingen. Een super aanrader voor wie in conditie is.
Van: Rikke Ingegeven op: 24-aug-2013 Gereden op: 23-aug-2013
3 dagen op verschillende lussen rond Teignes, Nismes en Couvin gereden. De gele lus rond Mariembourg is inderdaad een ramp. Zonder de kaart lukt het daar niet om op het juiste parcours te blijven. Voor de rest : dikke aanrader!!!!
Van: Mx Ingegeven op: 21-jul-2013 Gereden op: 15-jul-2013
Rode lus gereden. Vrij goede bewegwijzering doch kaart ,aan te schaffen in toeristenkantoor, is aan te bevelen. Met de kaart heb je bovendien ook een zicht op eventuele verkortingen.
Eerder lang hellingen op één na die echt heel steil is. Voor de rest, prachtig parcours met zowel bossen als vergezichten. In de bossen herten en everzwijnen zelfs tegengekomen!
Aanrader wat mij betreft en de verplaatsing vanuit Vlaanderen (Vlaamse Ardennen) zeker de moeite.
Van: Thomas Ingegeven op: 22-apr-2013 Gereden op: 22-apr-2013
Weet er iemand toevallig waar ik de gps-routes van Couvin/NIsmes kan terugvinden?
Van: robert Ingegeven op: 29-apr-2012 Gereden op: 21-apr-2012
Nismes gele lus (vertrokken vanuit Couvin)

Het stuk achter Couvin tot achter het station van Mariembourg is PERFECT bewegwijzerd. Als ze willen kunnen ze het wel....

Van zodra je echter vertrekt vanuit Mariembourg is er geen enkel pijl meer te vinden, alles is weg! Met de kaart in de hand is het wel te doen, maar vrij moeilijk fietsen... In ieder geval moet je de Chemin de Senzeilles zien te vinden en moet je linksaf de Rue derriere la Brouffe in (voorbij een pelotte club, waar waarempel een pijl hangt!). Je sjeest naar beneden maar moet rechtsaf de Chemin de l'Escail in. Mis deze niet, want voor je het weet zit je helemaal beneden....
Voor de rest: zelfde opmerkingen als bij Couvin: in stedelijk gebied een ramp, in landelijk gebied zoals het hoort!

Al bij al: Couvin: u bent nog steeds gebuisd!!
Van: kurt Ingegeven op: 11-oct-2010 Gereden op: 9-oct-2010
Prachtige route en heel goed uitgepijld:
In Nismes vertrokken bij het office de tourisme en daar een kaartje gekocht en een heel behulpzame dame die uitgebreidt de tijd nam om ons de verboden (jacht) zones op de kaart aan te duiden.
Zoals gezegd, bepijling is perfect, de pijlen hangen wel niet allemaal rechts van de weg en op ooghoogte, maar ze zijn wel allemaal van op de fiets zichtbaar en meer moet dat toch niet zijn. Met behulp van de kaart en de splitsingsborden onderweg hebben we ook heel gemakkelijk een voor ons haalbare route kunnen uitstippelen die niet door jachtgebied ging.
De meeste paden lagen er goed bereidbaar bij, maar 't was dan ook al meer dan een week droog geweest. Na regen kan het op enkele stukken volgens mij wel behoorlijk zompig en glibberig worden. Maar daar ga je met plezier door als je ziet in wat voor een omgeving je aan 't fietsen bent.
Voor ons ongetrainde "atleten" was het wel op het randje qua zwaartegraad, want we hebben toch moeten krasselen om de 35km rond te krijgen, dus best toch wat trainingskilometers in de benen voor je aan de route begint.
Kortom, wij zijn klaar om de overige 265km uitgepijlde routes te verkennen.
Van: Bert Daniëls Ingegeven op: 17-jun-2010 Gereden op: 16-jun-2010
Op 15juni2010 de ronde van de Viroinval (rode toer) gedaan.
Gestart aan het marktplein in Nismes. Om zeker te zijn ben ik toch eerst maar naar het toerismebureau geweest en me een kaart aangeschaft. Op deze kaart heb je maar eventjes ongeveer een 400kilometerjes fiets-/mountainbikeplezier. De routes van de gemeenten Philippeville, Doische, Couvin, Cerfontaine en Viroinval staan er allemaal mooi in detail op.

De bewegwijzering was bijna perfekt. In het begin moet je naar Dourbes. Ofwel stond er geen pijltje ofwel ergens goed verscholen. Dit was de enige keer dat ik geen pijltje heb gezien. Soms staan de pijltjes net iets te laat, in de bocht ipv net ervoor, maar ze staan er wel.

Richting Dourbes moet je eerst naar een boerderij die ietwat hoger ligt. Daarna krijg je een wegje langs de bosrand met diepe gleuven. Daar er toch nog tamelijk wat modder lag, moest je soms de plassen proberen te ontwijken. Op het einde van dit wegje volgt de splitsing met de gele route. De gele route wijkt af naar links richting Mariembourg. De rode route gaat naar rechts, waar je de eerste serieuze beklimming wacht. Door het moddergehalte en daar mijn bandjes nog te hard stonden verloor ik soms een beetje de grip, maar toch boven geraakt. Eénmaal boven heb ik de druk in de bandjes toch maar een beetje verlaagd.

In Dourbes sla je iets voor de kerk linksaf en volg je de rivier de Viroin een tijdje. De weg wijkt af van de Viroin en hier krijg je de zwaarste beklimming voor de boegen. Ze is niet enorm lang maar wel vrij steil. Eénmaal boven kom je aan een kruis: le croix sauvage. Hierna volgt een afdaling richting Olloy. Opgepast rij niet tot in Olloy, dan ben je al veel te ver. In de afdaling moet je ineens haaks linksaf. Met wat snelheid heb je zo het pijltje gemist.
Nu rijd je riching Vierves.

Vanuit Vierves is er een lange, doch niet moeilijke single-track richting Treignes.
In Treignes moet je linksaf en hierna volgt terug een tamelijke klim in de bossen. Je rijdt nu richting Mazée en kom je op een bepaald moment aan een voetbalterrein dat niet meer gebruikt wordt. Hier rechts af en een beetje verder moet je linksaf. Deze pijl staat heel slecht aangeduid. Voor dat je het weet ben je er zo voorbij. Als je in Mazée bent ben je al veel te ver.
Hierna krijg je nog ergens een leuke single-track waar je een bocht moet nemen van 180graden.

Je komt terug in Treignes en hier moet je linksaf richting Oignies. Hier krijg je een lastige klim op een bosweg. Niet steil, wel heel vervelend omdat die weg helemaal niet bolt. De stenen zijn ietwat lukraak gelegd en je moet er constant tussen laveren . Nu volgt er een heel lang stukje in de bossen, doch nooit moeilijk.

Iets voor Oignies kan je richting Le Mesnil. Doen dit stukje. Eerst krijg je nog enkele single-tracks vooraleer je in het centrum van Le Mesnil aankomt. Hier ga je naar links en wacht je eerst een wegje waar het gras tot aan je heupen staat. Dan volt er een prachtige doch technische single-track tussen de stenen.

Vanuit Oignies gaat het terug richting Nismes. Je volgt eerst de RAVEL. Deze gaat naar rechts en een beetje later mag je terug de bos in via een klein slingerend padje omhoog. Hier bevind je je meestal in de bossen.
Hier krijg je ook nog een leuke afdaling waar vroeger enkele boomstammen in de weg lagen (maar waar je wel kon langs laveren). Deze lagen er niet meer.
Bijna in Nismes was er een stukje waar je niet meer kon rijden door de boomkap. Ik moest met de fiest al wandelend me een weg banen door de modder.

Aangekomen in Nismes had ik 63kilometer op de teller.
Volgens de kaart is de Ronde du Viroin 51kilometer. Dit komt doordat het stukje in Les Mesnil hier niet bij inbegrepen is.

Deze route is absoluut een aanrader. Zeer goed uitgepijld, verschillende afkortingen mogelijk en dikswiljs kan je naar een andere route van een naburige gemeente

Van: Benny De Kimpe Ingegeven op: 18-apr-2009 Gereden op: 11-apr-2009
Vertrokken vanuit Bois de Nobertins in Oignies-en Thierache en aan de kerk van Oignies op het parcours geraakt. De 51 km tocht staat zeer goed aangegeven, je kan niet misrijden. Op geregelde tijdstippen kom je splitsingen tegen met dezelfde rode pijl voor beide richtingen, dan gebruik je best een kaart om na te gaan naar welk dorp je wilt rijden. Slechts eenmaal moet je zoeken in het dorp van Dourbes waar de de rode MTB-pijl hangt achter een verkeersbord. Deze tocht doet verschillende dorpjes aan en is een perfecte afwisseling van single tracks, lange lastige klimpartijen en nijdige korte hellingen. Spectaculaire afdalingen, etc...Het had de nacht ervoor flink geregend en zodoende was de tocht zeer zwaar. Terug aan de chalet in de Nobertins had ik 65 km op de teller en heel zware benen. Zeer mooie route en de moeite waard, heb in Oignies trouwens nog twee reetjes gekruist.
Van: sv Ingegeven op: 13-apr-2009 Gereden op: 13-apr-2009
vandaag es de rooie geprobeerd en al bij al lichjes teleurgesteld.

enige conclusie is dat je de toer moet volgen met kaart! zonder is onmogelijk. Dan maar links en rechts wat pijlkes gevolgd ...

Van: Seppen Ingegeven op: 7-oct-2008 Gereden op: 5-oct-2008
Vertrokken in Nismes aan de kerk. Route is zeer goed aangegeven. Soms moet je wel goed kijken want de bordjes hangen soms op 2,5 tot 3 m hoogte ! + de bordjes zijn door de zon afgetrokken. Er waren enorm veel nieuwe bordjes bijgeplaatst wat ik zeer positief vond !Een zeer zwarte tocht : zeker met de hoeveelheid regen ! Niet aan te raden voor de beginnende MTB'ers.
Als je uit Nismes vertrekt rij je omhoog naar een boerderij. Vanaf dan begint een lange klim door het bos ! Door de hevige regelval was het voor ons (amateurs) niet mogelijk om tot boven te rijden ! Het klimmen is niet altijd te onderschatten maar is zeker wel mogelijk ! Was mijn mooiste tocht dat ik ooit gedaan had ! Kom dan ook uit het W-Vl waar er totaal geen heuvels zijn. Prachtige natuur de afdalingen zijn niet echt gevaarlijk en zijn zeker te doen zonder riscico's : natuurlijk maken dat je remmen in orde zijn : maar dit moet altijd zo zijn denk ik !
We hadden 52 km op de teller bij aankomst. Enigste waar je wel moet op letten is het jachtseizoen. Wij kwamen af en toe bordjes tegen dat ze aan het jagen waren ! We hebben nergens last van gehad maar is waarschijnlijk toch opletten geblazen.

See you,
Seppen
Van: Dirk Ingegeven op: 26-may-2008 Gereden op: 23-may-2008
"Ronde du Viroin" gedaan (51 km). Start aan kerk van Olloy-sur-Viroin. Eerste kilometers flink klimmen en dat voel je wel als de beentjes nog niet opgewarmd zijn. Parcours is best wel zwaar bij momenten. Een aantal forse korte klimmen kosten de nodige krachten. Voorts mooie single tracks in de talrijke bossen afgewisseld met stukken verharde wegen of asfalt rondom de dorpjes die je passeert op het parcours. Bepijling is OK, hier en daar moet je even zoeken of is de pijl wat verkleurd door de zon. Onderweg kom je geregeld bordjes tegen die duidelijk aangeven welke richting je moet volgen voor de "Ronde du Viroin" en de richting + afstanden tot de dorpen in de buurt. Waren alle parcours in België maar zo goed bewegwijzerd....
Van: Johan Huygens Ingegeven op: 4-may-2008 Gereden op: 4-may-2008
Heel mooie streek ! De aangeduide route is niet genummerd en je komt veel splitsingen tegen zodat je zonder kaart op de duur niet goed meer weet waar je nu juist aan het rijden bent ! Heb op basis van een rit van +/- 50 km met hier en daar wat fout rijden een mooi opgekuiste route gemaakt voor gps gebruik.

Paar mooie en forse klimmetjes, een korte mooie singletrack afdaling, een formule 1 (brede effen onverharde weg) afdaling (pieksnelheid 63), mooie vergezichten. Een mooie tocht met voor ieder wat wils. Bij voorkeur rijden bij droog weer (modder).

Van: Giesken Ingegeven op: 15-oct-2007 Gereden op: 14-oct-2007
Gisteren een deel van het rode parkoers gevolgd.
Wat ons het eerst opviel waren de nieuwe palen en pijltjes, zeer mooi gedaan.
Was een zeer zwaar traject, afzien op de korte stijle klims maar ook in de afdalingen die soms zeer veel techniek vragen. Maar al dat afzien is de moeite waard, prachtige single tracks en zeer fraaie verzichten (panorama).

Een streek waar natuur en rust nog centraal staan, daarmee bedoel ik (nog)geen consumptie toerisme.
Van: Bert Ingegeven op: 15-aug-2006 Gereden op: 13-aug-2006
Ondanks de regenval van de dagen ervoor, lag de rode route er op de meeste plaatsen perfect (om te MTB-en) bij.
Vertrokken vanuit Olloy, via de doorsteek tussen de twee lussen dus, en eerst de zuidwestelijke lus gereden. Begint met een enorme klim (die je dus niet neemt als je de rode route rijdt vertrekkende vanuit Nismes of Treignes), die op sommige plaatsen wel verplichtte tot voetje-aan-de-grond (en van een van ons ontbijtje-naast-de-boom). De rest van deze lus is wel te doen (misschien ook omdat we met dit stuk begonnen waren), behalve één heel steile klim, waar rijden wel kan maar volhouden een andere zaak is.
Middageten in Nismes (toen nog maar 25 km op de teller) en dan vertrokken voor de tweede lus. Die ziet er op de kaart niet zo zwaar uit, maar dat was toch wel even een lichte onderschatting. Naarmate we meer en meer kilometers op de teller hadden staan, werden de hellingen zwaarder om te verteren. Helemaal op het einde is er een beklimming waar geen einde lijkt aan te komen: drie rechte stukken van een paar honderd meter, telkens onderbroken door een haarspeldbocht.
De enorme klim, waar de vliegen het ontbijt voor hun rekening hadden genomen, was nu een enorm technische afdaling. Heel leuk, maar na meer dan 60 km in deze omgeving ook wel heel lastig. Een perfecte MTB-dag, met net geen 65 km op de teller.

Bert

Nog dit. In de dorpjes is het inderdaad meestal wat zoeken om de juiste route te vinden. Voor de rest zijn we slechts twee keer verkeerd gereden, beide keren in de noordoostelijke lus. De eerste maal was op een asfalten afdaling richting Mazée, waar je eigenlijk na een paar honderd meter een asfaltweg schuin linksaf moet nemen. De tweede maal is na een afdaling in een bos (dat half gekapt was). Bij het uitrijden van dat bos, staat er een mooi paaltje met een pijl rechtdoor. Je passeert een kerkhofje (aan je rechterkant) en na een honderdtal meter kom je op een grotere asfaltweg. Daar waren we gewoon rechtdoor gereden (weer naar Mazée, we kwamen op dezelfde plaats uit als de eerste keer verkeerd rijden :-( ) maar moesten we dus linksaf (opnieuw schuin linksachter je). Voor de rest is het perfect uitgepijld.
Van: Via Ferrata Ingegeven op: 16-jul-2005 Gereden op: 26-jun-2005
Op het einde van de eerste hittegolf de Ronde van de Viroin gereden. Eerst eens in de week gereden om de nodige errors te maken in het parcours om zo later in groepje beter te kinnen rijden. Begonnen aan de 51 km in Nismes.

Rode route is mooi parcours en mooie, korte en stevige klimmetjes in (bv 80m stijgen na "Tienne aux pauquis") tot lange, minder stijle beklimmingen waar de moeilijkheid zich bevind in het hobbelende, stenige landweggetje: van "Treignes" naar "Oignies en T." waarin de "Grand Mont", van 140m. hoogte, nl de Viroin zelf over 310m, nl de "Grand Mont" om net voor Oignies en T. 350m te bereiken.

Meestal geen probleem om de aanduidingen te vinden, in de verkenning van het parcours toch paar maal fout gereden. Meestal gebeurd dit typisch op een afdaling waarbij je iets te snel gaat om later beneden aan te komen en helemaal weer bergop te moeten rijden, je constateert dat je helemaal niet naar beneden moest buiten de eerste 200 m weg.(bij het uitkomen van bos voor "Vierves-s-V.", even gaat het naar het zuid westen, om al snel een mini baantje in te duiken naar het oosten, wie te snel is rijd er zeker voorbij, zeker als je alleen op alle aanduidingen moet letten).

Goed aangeduid in het algemeen, opletten echter bij het verlaten van Oignies-en-Thiérache, net na de kruising met de Ravel fiets route(soort geasfalteerde ex tramroute door het bos, ook mooi maar als je dat volgt kom je te Olloy-s-V. aan en moet je nog wat steenweg km's doen eer je Nismes bereikt)reiden meesten fout, niet erg via de meest rechtse asfaltwegjes (oost dus) kom je op een punt waar het MTB parcours de weg oversteekt en kan je het mooiste deel van de afdaling naar Nismes weer volgen. Opgelet voor de 3 omgevallen bomen waar je rond hoeft btw, je ziet ze op die rechte stukken in het bos wel lang op voorhand liggen.

51 prachtige km's. Mooie dorpjes ook (Dourbes,Treignes met haar eco museé van de ULB) en nog te doen voor de niet Houffalize rijders als ikzelf.
Van: Wim en Kilian Lannoye Ingegeven op: 18-jun-2004 Gereden op: 21-may-2004
rood parcours ; ronde du Viroin ; 51 km 21 mei 2004

Vertrokken met mijn zoontje van 13 jaar vanuit Olloy sur Viroin waar je een raccord hebt tussen het noordoostelijke stuk en het zuidwestelijke stuk. Wij hebben, gezien het prachtige weer, de beide lussen gedaan + de raccord (in totaal 68 km). De noordoostelijke lus is vrij makkelijk met mooie doorsteken door het bos en toegang tot echt gezellige dorpjes. Na de terugkeer in Treignes volg je een mooi stukje langs de viroin tot in Vierves. Hier duik je het bois de Treignes tot in Oignies. Vandaaruit volg je het bois de Nismes, prachtig van natuur maar hier begint het soms wel lastig te worden (hoewel, na 50 km door de bossen in de benen te hebben ...)
Toch blijft het genieten van dit prachtige stukje natuur. Ook de doortocht door Nismes is niet te versmaden, en één van de vele gezellige terrasjes hebben we ook wel vediend.
Buiten Nismes volg je een steil klimmetje omhoog naar een boerderij. Nu volg je de rand van een heuvel met een mooi uitzichtpunt op Nismes en leuke single tracks. Op een bepaald moment loopt hier de gele route naar links, richting mariembourg en de rode route naar het mooie dorpje Dourbes. Van daaruit loopt het terug naar Olloy sur Viroin. Ter info ; we stonden daar op camping
buiten het dorp "Les Try des Baudets". Het is een gemeentecamping met verzorgd, verwarmd sanitair voor een eerlijke prijs ; zeker een aanrader. Eén klein detail ; er is een zware klim naar boven, waar je op het einde een 28/28 nog moeilijk rondkrijgt.
Over het algemeen is het rode parcours zeker de moeite waard met talrijke single tracks, vele bossen, soms technische stukjes, en goed te doen (het zuidoostelijke is iets zwaarder dan het noordoostelijke deel). De bewegwijzering is prima ! Een echte aanrader. Van de nagels uit het jachtseizoen hebben we gelukkig niet veel meer gezien.
Van: Wim en Kilian Lannoye Ingegeven op: 18-jun-2004 Gereden op: 22-may-2004
Gele parcours ; Boucle des Forêts d'Ardenne : 33 km 22-mei-04

We vertrokken vanuit Nismes en volgden het rode en gele parcours. Buiten het dorp volg je een scherp klimmetje naar een boerderij. Van daaruit rij je langs de rand van het bos met mooie uitzichtpunten op Nismes en leuke single tracks. Op een bepaald moment gaat rood rechts en geel links. Van hieruit rij je recht naar Mariembourg. En daar begint de ellende !
Op het marktplein toegekomen sla je rechtsaf en rij je tot buiten het dorp langs de N5. Hier en daar zie je nog wat bordjes tot aan de Brasserie des Fagnes ; daar ontbreekt elk spoor.Men heeft er namelijk niet beter op gevonden om midden in het parcours een omleiding te maken voor een bezoek aan de Brasserie !?! Graag, maar liever niet vandaag, daar komen we wel voor terug. Terug naar het marktplein gereden zie je paneel met parcours erop en ook
opnieuw de gele bordjes. Volg die echter NIET want men stuurt je steevast opnieuw de stad uit naar het station en bos waarvan je kwam. Best is zo snel mogelijk, via eender welke straat de stad uit te rijden tot op de N5 (weg nr Philipville), waar je spoedig opnieuw bordjes tegenkomt.
Van hieruit rij je via kleine wegen naar Boussu en Fagne. Hier zijn we opnieuw compleet de mist in gegaan. Tot buiten het dorpje zie je bordjes, kom je op een smal betonwegje met mooie uitzichtpunten maar op een bepaald punt zou je linksaf moeten kunnen, maar hier ontbreekt elk spoor. We zijn dan maar doorgereden tot in Daily, en teruggekeerd via Peche naar Couvin.
Blijkbaar waren de bordjes hier op. In Couvin vinden we op het marktpleintje opnieuw een bordje die we (helaas) proberen te volgen. Aan het tourismebureau stopt het !?! Sla bij het bruggetje aan het toerismebureau rechts af en volg het riviertje. Een eindje verderop zie je opnieuw bordjes tot aan het punt Ry de Rome. Vanaf daar moeten ze blijkbaar gestart zijn met een nieuwe doos
bordjes want het enthousiasme was blijkbaar niet meer te stoppen. Aan elke paal hangt er eentje. Vanaf hier volgt wel een prachtig stukje, langs het riviertje, zeer nauwe single tracks, op en neer,vrij technisch ; echt de moeite !!! Op een bepaald moment kom je uit aan de barage du Ry de Rome.
Zeker de moeite !!! Van hieruit rij je verder door de bossen terug richting Nismes.Algemeen genomen is het eerste deel niet veel soeps, maar het stukje vanuit couvin tot Nismes is zeker een aanrader. Jammer van de zeer slechte bewegwijzering maar met bovenstaande tips moet je het parcours zeker kunnen afwerken en zeker veel korter dan wij (55 km !!!)
Veel (zoek)genot.
Van: Kurt Thierens Ingegeven op: 3-jun-2004 Gereden op: 20-may-2004
De Ronde du Viroin gereden (51 km.) met vertrek te Treignes na een lange periode van droogte.
Veel afwisseling: bossen, velden, dorpjes.
Iets te veel asfalt naar mijn goesting (in elk dorp 3 a 5 km.) en er wordt een dorp of 5 aangedaan.
Uitstekende bewegwijzering in de bossen en velden, iets minder in de dorpen. Er staat in elk dorp wel een groot bord met een overzichtskaart.
Veelal brede grindwegen. Af en toe een stuk single-track (vooral bergaf). Weinig vergezichten.
Goed berijdbaar (na droogte periode); in natte periodes wschl. sommige stukken wel wat plassen en modder.
In de winter wschl. niet steeds volledig toegankelijk wegens jacht.
Het gaat constant op en neer maar nooit super steil (alles op middenblad kunnen doen vooraan).
Overzichtskaart verkrijgbaar bij de diverse toeristische diensten die de streek rijk is.
Een aanrader.
Van: Charles de Gheldere Ingegeven op: 2-nov-2003 Gereden op: 25-oct-2003
Vanuit hotel Ore du bois in Oignies en Thirache de overigens perfect bewegwijzerde routes rond Nismes gedaan ; prachtig uitgestrekt bos, gevarieerde routes maar wellicht te mijden in het jachtseizoen gezien we geplaagd werden door kwistig rongestrooide nagels in Oignies op paden die nochtans gemarkeerd zijn en enkel toegankelijk voor fietsers, in een zone waar volgens de dienst voor toerisme geen enkele wandeling gesloten was wegens jacht. Gevolg : 4 platte banden op een groep van 8 fiesters na een uur op 25/10 . Na herstelling ' s anderendaags na nog geen half uur op bewegwijzerde fietspaden : opnieuw 8 platte banden, waarvan sommigen met 4 nagels !
Na uren herstellen hebben we de fietsen opgeladen en zijn we vanuit Olloy vetrokken. Prachtige routes, met op de rode route rond Nismes de Fondry du chien in Nismes als spectaculaire eyecatcher ; geweldig. Uiteindelijk toch voldaan huiswaarts gekeerd, gesterkt in de overtuiging dat veel jagers zielige sukkels zijn en dat die lokatie misschien te mijden is in het jachtzeizoen tenzij je wenst je bandenwisseltijd te trainen.
Van: Charles de Gheldere Ingegeven op: 2-nov-2003 Gereden op: 25-oct-2003
Sorry ; ik zie enkele spellingsfouten :
uiteraard uitgestrekt bos
palliren, niet pallieren
CdG
Van: Charles de Gheldere Ingegeven op: 2-nov-2003 Gereden op: 25-oct-2003
Blijkbaar is er een probleem met de tekstverwerkingsmodule op de website ; ik kan geen e met trema produceren : P A L L I E(met trema) R E N
Dank
CdG
Van: Danny van de Walle Ingegeven op: 8-sep-2003 Gereden op: 8-sep-2003
Tijdens het eerste weekend van september hebben wij het rode en het gele parcours met vertrek in Nismes gereden;
Over het rode parcours niets dan lof,goed bewegwijzerd en niet superzwaar.
Wat het gele parcours betreft heb ik toch zeer seriueze bedenkingen i.v.m. afpeiling. Vaak geen pijltjes, of op slecht zichtbare plaatsen (bv na de afslag) plus de kleur geel zelf (zeer slecht zichtbaar).
Dus beter één van de talrijke andere parcours nemen, er zijn er genoeg.
Van: Wouter Devrekere Ingegeven op: 26-jun-2003 Gereden op: 26-jun-2003
Gisteren (25/06/2003) heb ik grotendeels de rode route gedaan. Ik ben vertrokken vanuit Mariembourg en ging meteen de bossen in richting Dourbes.
Het rode parcours is gewoonweg fantastisch; alles wat een mtb'er wil.
Het bevat heel wat klimmetjes met één erbij die ik niet vlug zal vergeten(nog in conditie-opbouw na de examens!). Vanuit Dourbes vertrekt een moordend stuk off road naar de top van de heuvel.
Het parcours gaat vooral off road in de uitgestrekte bossen in de omgeving. Vooral de passage door Forêt de Nismes zorgt voor een echt wildernisgevoel.
Het bevat vaak technische stukken en is soms gevaarlijk in de afdalingen. Af en toe komt men ook op een leuk stuk single track. De bepijling is meestal goed; soms wel lang wachten op volgend pijltje.
Zonder twijfel een van de beste parcours in België! Dit parcours toont aan dat men niet naar het buitenland moet gaan om eens goed te mountainbiken.
Van: Cleemput Gert Ingegeven op: 21-jun-2003 Gereden op: 20-jun-2003
Tijdens het verlengde weekend van Onze-Heer-Hemelvaart zijn we met 4 bikers de streek van Couvin-Nismes-Oignies gaan onveilig maken.
Vooraleer te starten waren bij het lokale informatiekantoor langsgeweest om even te vragen naar de mountainbike routes in de omgeving. Groot was dan ook onze verbazing toen we een kaart onder de neus geschoven werden met maar even 350km aan mountainbikeroutes in de wijde omgeving van deze dorpen. Om het eender in welk dorp je wil fietsen, overal loopt er wel 1 of meerder parcours door. Met de handige kaart (prachtig uitgewerkt) en de perfecte uitpeiling van de routes kan je desnoods zelf nog andere mogelijkheden combineren.
We hebben dan ook van onze 4-daagse mountainbike vakantie genoten met volle teugen. Je vind er zeker voor ieder wat wils: bergop, bergaf, prachtige fietspaden (ravel), ongeloofelijke singletracks in de bossen, korte routes, lange routes, verbindingsmogelijkheden, goede terrasjes, ... Zeker weten, hier komen we nog terug!
Ook een mogelijke combinatie is een deel van een mountainbikeparcours rijden tot Mariembourg of Treignes en dan de stoomtrein op om zo in het andere dorpje afgezet te worden en je parcours verder te zetten.
Dit is genieten.
Van: Jan Roelstraete Ingegeven op: 13-sep-2002 Gereden op: 13-sep-2002
13/09/2002:<br>
De verschillende dorpjes van Viroinval bieden prachtige circuits aan voor de geoefende moutainbiker.
Als uitvalsbasis nam ik Nismes. Daar kocht ik me in het infokantoor (aan de kerk) een wandel- en fietskaart. Deze kaart geeft heel precies de verschillende circuits aan. De bewegwijzering is er heel goed uitgewerkt. Een tip: neem de Ravel (dit is een traagoplopende weg - ik vermoed een spoorwegbedding) vertrekkend vanuit Ollou-sur-Viroin tot in Oignies. Vandaaruit vertrek je van een hoogte van 350 m doorheen de bossen naar lager gelegen dorpjes. Prachtig en adembenemend. Doen
Van: Michaël Everaert Ingegeven op: 13-aug-2002 Gereden op: 13-aug-2002
13/08/2002:<br>
Circuit jaune (33km):<br>
Très bien ! Superbe région ! Circuit varié (champs, bois, rivières) mais assez dur (longue montée après Couvin). Très roulant par endroits, mais avec aussi des passages techniques (descente sur Nismes). Paysage splendide. On remonte une petite vallée jusqu'à un barrage avec un lac. <br>
Pas de problème de signalisation. Je recommande ce circuit. <br>
Le circuit rouge est très bien aussi. Il fait 51 km et est très dur (dénivelés importants). Je ne l'ai pas fait en entier. La boucle Treignes-Mazée notamment est très réussie.