Documenten overzetten naar PDF voor publicatie

Verklaring hoe je dit forum kan gebruiken: begrippen, beveiliging, hoe onderwerpen bijmaken, ...
Gebruikersavatar
ottolangsachter
Beheerder
Berichten: 2965
Lid geworden op: ma 10 nov 2008 20:21
Locatie: Westmalle
Contacteer:

Documenten overzetten naar PDF voor publicatie

Bericht door ottolangsachter »

Bij het werken met de computer worden er vaak heel wat documenten aangemaakt met allerlei verschillende toepassingen. Vaak is het de bedoeling de inhoud van die documenten te delen met andere mensen. Dit delen van documenten werkt maar goed als de ontvanger(s) dat zelfde programma gebruikt als de opsteller anders zal de inhoud niet kunnen gelezen worden. Vaak is er zelf een probleem tussen verschillende versies van een programma (een document gemaakt met Word2003 of Word2007 is noodzakelijk leesbaar met Word2000).

Om dit versie probleem op te lossen is het bedrijf Adobe vele jaren geleden gestart met een standaard bestandsformaat, beter gekend als PDF. In principe kent dit bestandsformaat dezelfde problemen als hoger vermeld MAAR Adobe heeft een gratis lees programma (de Acrobat Reader) uitgebracht. Op deze manier kan je tegenwoordig stellen dat iedereen die het internet gebruikt een PDF bestand kan lezen.

Het volgende wat zich dan stelt is hoe een PDF document aan te maken. In den beginne had natuurlijk alleen Adobe een programma om PDF bestanden aan te maken maar tegenwoordig zijn er een aantal gratis alternatieven beschikbaar. Eén daarvan in de "Bullzip PDF Printer" wat je kan gebruiken als virtuele printer. Je drukt een document af naar deze printer en het resultaat is een PDF document.

Mijn voorstel is om GEEN ENKEL document te verspreiden in zijn origineel bestandsformaat (tenzij de ontvanger wijzigingen moet aanbrengen) maar ALTIJD een omzetting naar PDF te doen.

Ik heb een document gemaakt hoe de "Bullzip PDF Printer" software te installeren. De (Nederlandstalige) Acrobat Reader software is gratis te downloaden op http://www.adobe.com/nl/products/acrobat/readstep2.html. Ondertussen is dat reeds versie 9.

Het kan lastiger worden als je verschillende documenten wil samenvoegen tot 1 document. In principe heb je daar de volledige versie van acrobat voor nodig maar die is vrij kostelijk. Een gratis alternatief is de basic versie van de "PDF Split and Merge" software. Je kan er pdf documenten mee splitsen, samenvoegen, roteren, ... en dat is vaak voldoende.
Kijk op mijn web pagina voor meer mtb informatie.
Ga na de Nederlandse buienradar website voor de actuele buien. De Belgische versie kan ook.
De voorspelde regenval voor de volgende 3 dagen.
Plaats reactie